Inhoud blog
  • Soorten hamsters en hun gedrag.
  • Aanschaf hamsters
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Hamsters
    Aanschaf hamsters
    14-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soorten hamsters en hun gedrag.

    Er bestaan verschillende soorten hamsters, hier even een schema.

    Dwerghamsters
    Syrische hamsters


    Er is ook nog een wilde hamster, de korenwolf. Deze wordt echter niet als huisdier gehouden!
    Als je een hamster gaat kopen moet je natuurlijk over de nodige informatie beschikken, mischien kunnen de volgende teksten je helpen bij het kiezen van een geschikte hamster.

    Russische dwerghamsters:
    De Russische dwerghamster is een vrij rustige hamster (rustiger dan bijv. de Roborovski dwerghamster). Het lichaam wordt ongeveer 7 centimeter groot en hij heeft een klein staartje. Deze dwerghamster heeft een brede kop met ronde en bolle oogjes. En ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.
    De Russische dwerghamster kan samen gehouden worden met soortgenoten, maar dit is niet geheel zonder risico. Denk niet dat het zielig is om een Russische dwerghamster alleen of soitair te houden. Als je toch meerdere Russische dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Zorg dan wel dat je een reservekooi achter de hand hebt voor het geval het fout gaat.
    Dit is een foto van een rusje



    Campbelli dwerghamster:
    Deze hamster is verwant met de Russische dwerghamster. Ze hebben de reputatie agressief te zijn, maar als je je Campbelli hamster bij een goede fokker of een betrouwbare dierenwinkel haalt is daar geen sprake van. Ze zijn wat nieuwsgieriger en assertiever dan Russische dwerghamsters. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.
    De Campbelli dwerghamster kan samen gehouden worden met soortgenoten, dit lukt vaak beter dan het samsenhouden van rusjes. Ook hier is het niet zielig om een Campbelli dwerghamster solitair te houden. Als je meerdere Campbelli's bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben zoals bij de russische dwerghamster. Zorg wel voor een reservekooi voor het geval dat.
    hier een foto




    Roborovski dwerghamster:
    Deze gabbers worden ook wel 'kijkhamsters' genoemd, omdat ze moeilijk hanteerbaar zijn, en nooit volledig tam zullen worden. Als je ze op wilt pakken schieten ze razendsnel in hun schuilplaats waardoor het vrijwel onmogenlijk is om hen op te pakken, ook kunnen ze wel eens bijten.Ze zijn erg levendig en snel en ze worden ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Ze zijn niet solitair en kunnen dus meestal in groepjes worden gehouden. Het houden van groepjes met allemaal mannentjes kan toch wel voor probleempjes zorgen. Neem ook nooit meer dieren, dan dat je plaats hebt,als je ze in een grote groep houdt en je hebt maar 1 kooi achter de hand, zal je toch meer kooien moeten gaan aanschaffen. Zeker evenveel kooien als de helft van de dieren die je hebt in 1 kooi. Zo kan je paartjes vormen als het eens mis moest gaan. Een gemengde groep zal altijd betekenen dat ze op een bepaald moment jonkies gaan krijgen en dit kan behoorlijk snel oplopen! In alle gevallen is het raadzaam om één of meerdere reservekooien achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
    hier een foto




    Chinese dwerghamster:
    Ze zijn erg levendig en houden van klimmen. Ze zijn wreed tegen soortgenoten, dus ze moeten net als de Syrische hamster solitair worden gehouden. Ze worden ongeveer 2,5 tot 4 jaar oud. De Chinese dwerghamster heeft een duidelijk waarneembaar staartje van ongeveer 1 centimeter lang, wat voor een groot deel verklaart waarom ze zo goed kunnen klimmen. Ze gebruiken hun staartje voor houvast en om hun evenwicht te bewaren. Verder is geslachtsonderscheid bij de Chinese dwerghamster erg makkelijk, bij mannetjes kunnen de ballen tot wel 1/3 van de lichaamslengte beslaan!
    hier een foto





    en tot slot deSyrische hamster
    ikzelf heb 2 syrische hamsters:

    De Syrische hamster wordt ook wel de goudhamster genoemd. Vroeger werd vooral deze naam gebruikt, maar tegenwoordig heten ze Syrische hamsters. Deze naam is ook beter, omdat er verschillende kleuren zijn naast de oorspronkelijke kleur goud. In 1839 werd de Syrische hamster ontdekt, maar daarna dachten ze dat hij was uitgestorven. In 1930 vonden ze in de Syrische woestijn een nest met een vrouwtje en haar jongen. Met dat nest is verder gefokt en de meeste mensen denken daarom dat alle Syrische hamsters die worden gehouden, afstammen van dat nest. De Syrische hamster is solitair, dat betekent dat hij agressief is tegen soortgenoten (behalve als ze geslachtsrijp zijn). Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.
    hier een foto




    zizo, later op de dag volgt het deel: verzorging
    bedankt voor het lezen, en maak de juiste keuze!!

    14-04-2012 om 12:00 geschreven door hamsterfreak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanschaf hamsters
    In deze tekst kom je alles te weten over de aanschaf van je hamster, eerst beginnen we met een lijst die alle benodigdheden bevat die je moet hebben voor je je hamstertje gaat halen!
    - een kooi
    - een huisje 
    - bodembedekking
    - voer
    - voederbakje
    - drinkfles
    -radje
    - nestmateriaal

    KOOI
    Er bestaan 3 verschillende soorten kooien die we een voor een gaan bespreken, het is belangrijk dat u op voorhand weet welke kooi u gaat aanschaffen. Weet wel dat de minimummaten van een kooi 60 x 40 moet zijn, deze maten zijn geschikt voor alle soorten hamsters. Dus als ik spreek over minimummaten spreek ik over 60 x 40 . Neem NOOIT kleinere kooien aan die ze u aanraden in de dierenwinkels, want deze zijn vaak enkel geschikt voor muizen, en dus te klein voor hamsters!

    @ traliekooi: traliekooien zij het populairste, en naar mijn zeggen het handigste, maar er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden!
    1 zorg dat de afstand tussen de tralies niet meer dan 1 cm is, anders zal je hamster, geloof het of niet, vrijwel zeker ontsnappen!
    2 de kooi moet natuurlijk voldoen aan de minimummaten, vraag daarom de maten even in de dierenwinkel of neem een meetlint mee!
    3 als je kiest voor een traliekooi met verdiepen, moet het oppervlak nog steeds aan de minimummaten voldoen, want verdiepen maken de kooi niet groter. Zorg ook dat je hamster niet van de verdiepen af kan vallen dmv hangmatjes!
    4 zorg dat de tralies horizontaal staan zodat je hammie lekker kan klimmen!
    5 zorg voor een diepe onderbak, waar je hamster lekker in kan graven zonder dat jij last hebt van rotzooi!
    Je moet je aan al deze dingen houden als je een goede leefomgeving voor je hamster wilt hebben. Ook heeft u er plezier aan want je kan je hamster goed zien, en hij is makkenlijker uit de kooi te halen! Ook is er een goede ventillatie voor je hamster. Het kan soms wel voorkomen dat je hamster gaat tralieknagen, dit doet ie als hij eruit wilt of om zijn tanden te slijpen, dit kan u verhelpen met een knaagsteen en interessant speelgoed, zoals bv veel buizen, deze zijn makkenlijk te bevestigen in een traliekooi, of zelfs inbegrepen.

    @Dichte bakken: deze zijn bakken van doorzichtig plastic en een kekleurde onderkant, met een rooster erboven op. Deze bakken worden ook wel eens 'duna bakken' genoemd. Ook deze leefomgeving is geschikt voor iedere hamster, zolang de bak aan de minimummaten voldoet. Er os echter 1 uitzondering de chinese dwerghamster kan niet in deze bak gehouden worden omdat hij erg veel van klimmen houdt wat niet mogenlijk is in deze bak. Ook hier moeten we rekening houden met enkele dingen!
    1 De tralieafstand van het rooster mag maximaal 1 cm bedragen, is dit groter, doe dan gaas over het rooster!
    2 beveilig de verdiepen met hangmatjes ( indien u een bak met verdiepen kocht)
    3 zorg voor voldoende speelgoed, want buizen zijn heel moeilijk aan te maken op deze bak!
    4 zorg voor een speciaal drinkflesje , want de normale kan u niet aan deze bak bevestigen! 
    Ook weer hier kan geen rotzooi ontsnappen uit de bak en uw hamster is beschermd tegen tocht. Voor de rest moet u zorgen voor genoeg speelgoed aangezien uw hamster niet kan klimmen in deze kooi.

    @Aquaria/ Terraria: deze kooien raad ik eerder af om dat ze niet geschikt zijn voor alle hamsters zoals chinese dwerghamsters, en vaak niet voldoen aan de minimummaten! Ook omdat er niet zo'n goede ventilatie voor je hamster is. We hoeven niet echt met veel dingen rekenieng te houden, enkel dat een radje en drinkflesje zeer moeilijk te bevestigen zijn maar je kan ook een standaard radje kopen en deze in de kooi zetten. Aan het drinkflesje kan je bv een zuignap lijmen. Deze glazen bakken zijn ook moeilijk om schoon te 
    Aken!

    Je kan al deze kooien googlen bij afbeeldingen. Ik hoop dat je een geschikte kooi vindt die bij jou en je hamster past! 





    HUISJE
    Er bestaan verschillende soorten huisjes, maar toch zijn deze niet allemaal geschikt! Dit huisje moet dienen als een slaapplek. Je kan er kopen in de dierenwinkel die gemaakt zijn van kunststof of hout. Zorg dat je de juiste grootte neemst, want huisjes voor een dwerghamster zijn NIET geschikt voor goudhamsters omdat deze te klein zijn naarmate je hamster groeit. Hier een vb:

          
    Het blauwe huisje is geschikt voor alle soorten dwerghamsters, het lijkt groter dan het houten huisje, maar dat komt omdat de foto uitvergroot is. Het houten huisje daarintegen is van caviaformaat, en uitermate geschikt voor goushamsters! Er is hier namenlijk meer dan genoeg ruimte in.





    BODEMBEDEKKING
    Je kan het best zaagsel gebruiken dat ze verkopen in de dierenwinkel als bodembedekking. Dat gebruik ik namenlijk ook, maar er zijn ook andere dingen, ik zet ze even op een rijtje:


    Aubiose/ mini hennep.     Dit klit minder als je een langhaarige hamster hebt en is in grote verpakkingen verkrijgbaar. Het is wel duurder dan zaagsel


    Zaagsel.           Is goedkoper dan de rest en absorbeert goed. Sommige merken kunnen echter stoffig zijn waardoor je hamster gaat niezen en verkouden kan worden.


    No smell.        Ik raad dit af omdat het eigenlijk wel stinkt en zeer duur is! Maar het is wel zeer comfortabel voor je hammie


    Beukensnippers.        Deze zijn niet erg warm voor je hamster en neemst ook weinig vocht op. Het is echter wel in grote verpakkingen verkrijgbaar en blijft niet in de haren van je hamster hangen


    Er zijn nog een paar andere bodembedekkingen maar deze 4 zijn het meest geschikt.







    VOER
    Koop in de dierenwinkel speciaal hamstervoer. Hier zitten brokken in die het slijten van de tanden bevorderd wat zeer goed is. Dit zijn de merken die ikzelf verkies.
      
    Geef goudhamsters 1 volle eetlepel per dag en dwerghamsters 0,5 eetlepel per dag! Vergeet je hamster niet te voeren anders gaat ie dood!
    Je kan je hamster ook wat fruit aanbieden als tussendoortje. Ze zijn verzot op witlof, wortel en paprika. Leg echter nooit hele stukken in de kooi en zorg dat ie het opeet onder toezicht, want als hij dit niet doet kan het eten gaan rotten en daar kan je hamster ziek van worden. Als hij het niet meer wilt eten haal je het fruit/ groente uit de kooi.
    Er is ook een heel suppliment aan hamstersnoepjes, ze zijn verzot op yoghurt drops.

    Je moet echter zelf vanalles uitproberen om te testen waar je hamster gek op is.






    RADJE
    Er zijn goede en foute radjes
    Fout: degene met open spijlen, hier kunnen ze namenlijk ledematen door verliezen


    Goed: de plastic radjes, deze zijn meestal dicht en kun je in een traliekooi makkenlijk bevestigen, of als je een standaard koopt kan je hem neerzetten in alle kooien
     











    En tot slot NESTMATERIAAL: 
    Wat je ook doet koop nooit hamsterwatten, hier kunnen ze namenlijk in verstrikt raken, ledematen verliezen en stikken.
    Ik gebruik het liefst keukenrol of toiletpapier, dit kunnen ze lekker verscheuren en meeslepen naar hun holletje, het is bovendien ook lekker warm! Hooi ,sizzles of een stukje stof zijn ook uiterst geschikt als netsmateriaal.

    ( sizzles)


    Dit was dan mijn blog over de aanschaf, morgen zal ik verdergaan met de verschillende soorten en hun gedrag, ook verzorging zal morgen te lezen zijn.
    Nog op komst:
    - tam maken
    - fokken
    -Gezondheid
    - leuke hamsternamen
    - verhalen/ foto's over mijn eigen hamsters , die een goede hulp kunnen zijn ....
    Blijf dus zeker lezen xxxx hamsterfreak

    14-04-2012 om 02:47 geschreven door hamsterfreak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/hamsterfreak

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    14-04-2012 om 00:32 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 09/04-15/04 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs