Inhoud blog
  • IKZELF !
  • hamstersoorten
  • GESCHIEDENIS
  • WAT HEB JE NODIG ???
  • AANSCHAF
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. Stel alleen maar vragen over hamster maar over NIETS anders !!!

    Startpagina !
    Hamsters
    Alle info over hamsters
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IKZELF !
    Ik ben Alican Igten ik woon in een gemeente in Oost-Vlaanderen genoemd naar Wetteren !
    Ik heb deze site gemaakt omdat ik hou van hamster ik heb er zelf 1 die ik " Behlül " genoemd heb !
    Als iets wilt bijleren over hamsters bezoek mijn site of ga naar een andere site , ik ga niet zeggen de welke !
    Groetjes Alican Igten !

    08-04-2010 om 22:50 geschreven door G hamster  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hamstersoorten

    Hier vind je informatie over de verschillende hamstersoorten. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de hamstersoorten kijk hier.

    Dwerghamsters
    Syrische hamsters
    Wilde hamsters
    Populairste hamstersoort
    Dwerghamsters

    Russische dwerghamster
    (Phodopus sungorus)

    De Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan (Siberië). Deze hamster is een vrij rustige hamster (rustiger dan bijv. de Roborovski dwerghamster). Het lichaam heeft een doorsnee van ongeveer 7 centimeter en een klein staartje. De Russische dwerghamster heeft een brede kop met ronde en bolle ogen. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.
    Wat bijzonder is aan deze hamstersoort is zijn wintervacht, in de winter wordt de vacht wit. Niet alle Russische dwerghamsters in gevangenschap krijgen een wintervacht, het ligt aan de hoeveelheid (kunst)licht in de kamer. Bij de meeste mensen gaat in de winter al vroeg de lamp aan, zodat er geen wintervacht ontstaat.
    In theorie kan de Russische dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten, maar dat gaat zeer zelden goed. Het is ook niet zielig om een Russische dwerghamster solitair te houden. Als je toch meerdere Russische dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Je moet dan wel een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat..

    Russiche dwerghamsters bestaan in 3 officieel erkende kleuren:

    • Wildkleur: De buik is grijswit, oortjes donker, een donkerbruine vacht en een zwartbruine streep over zijn rug.

      Wildkleur
    • Blauw-wildkleur (sapphire): Het lijkt op de wildkleur, alleen is de vacht blauwgrijs en is de streep over zijn rug donkerblauw.

      Blauw-wildkleur
    • Parelgrijs (pearl): Parelgrijs (Pearl) is sinds kort niet meer officieel erkend als kleur, maar het is wel een kleur die je vaak ziet. Ze hebben een witte vacht en de oortjes zijn lichtgrijs.

      Pearl

    Verder zie je in de winkel ook steeds vaker "nieuwe" kleuren opduiken, zoals geel roodoog of mandarijn. Over de zuiverheid van deze dieren bestaat discussie (zie verderop het stuk "Het verschil tussen Russen en Campbelli's" en het Hamsterforum).
    Russische dwerghamsters in wintervacht zien er zo uit:

    Wintervacht
    Ned. naam: Russische dwerghamster
    Latijnse naam: Phodopus sungorus
    Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
    Lengte (kop-romp): 64-100 mm

    Campbelli dwerghamster
    (Phodopus campbelli)

    De Campbelli-dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Mongolië en Noord-China. Hij is nauw verwant met de Russische dwerghamster. Ze hebben de reputatie agressief te zijn, maar als je je Campbelli hamster bij een goede fokker of een betrouwbare dierenwinkel haalt is daar geen sprake van. Ze zijn wat nieuwsgieriger en assertiever dan Russische dwerghamsters. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.
    In theorie kan de Campbelli dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten en de ervaring van leden van het Hamsterforum is beter dan met het samenhouden van Russische dwerghamsters. Echter, het is ook niet zielig om een Campbelli dwerghamster solitair te houden. Als je meerdere Campbelli dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Het is dan wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
    De Campbelli dwerghamster komt in heel veel verschillende kleuren en vachttypes voor.

    Campbelli
    Ned. naam: Campbelli dwerghamster
    Latijnse naam: Phodopus campbelli
    Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
    Lengte (kop-romp): 68-103 mm

    Het verschil tussen Russen en Campbelli's:
    Het is voor het ongeoefende oog vrij moeilijk het verschil te zien tussen een Russische en een Campbelli dwerghamster. Er zijn echter een paar kenmerken die vrij makkelijk te zien zijn.
    Ten eerste komt de Russische dwerghamster maar in een beperkt aantal kleuren voor en heeft altijd een witte buik, "bogen" in zijn zij (behalve een pearl natuurlijk), en is bijvoorbeeld nooit gevlekt. Als je een hamster hebt die hier niet aan voldoet, is het in ieder geval geen Russische dwerghamster. Sommigen Campbelli-kleuren hebben ook bogen in de zij, maar deze zijn minder scherp afgetekend dan bij de Russische dwerghamster. Bij de wildkleur Campbelli zit er bijvoorbeeld een gelige tint tussen de zijbogen en de witte buik, terwijl de overgang bij de Rus wat abrupter is.
    Een relatief makkelijk kenmerk om de Russische dwerghamster van de Campbelli te onderscheiden is de aalstreep. Russische dwerghamsters hebben een brede, dikke aalstreep, Campbelli's hebben een dunne aalstreep (bij bepaalde kleuren zelfs niet goed zichtbaar)
    Verder loopt bij een Russische dwerghamster de neus vloeiend over in de rest van de kop, bij een Campbelli ligt de neus er bij wijze van spreken als een bolletje op.
    Een Campbelli dwerghamster heeft van bovenaf gezien een 8-vorm, een Russische dwerghamster een ei-vorm (smal bij de schouders, breed van achteren).
    Tot slot heeft de Campbelli een wat meer plukkerige vacht dan de Russische dwerghamster.
    Russische dwerghamsters en Campbelli's zijn de enige hamstersoorten die onderling gekruist kunnen worden, je krijgt dan zogeheten "hybride" hamsters. Dit is echter absoluut af te raden omdat dit ernstige gevaren voor de gezondheid op kan leveren en het is desastreus voor het zuiver houden van de beide subsoorten.
    Aangezien Russische en Campbelli dwerghamsters onderling gekruist kunnen worden, zul je als je je hamster uit de dierenwinkel hebt gehaald waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten of je een raszuivere Russische of Campbelli dwerghamster hebt. Op de onderstaande foto is een voorbeeld van kruising Rus/Campbelli te zien. Hij is gevlekt, dus geen raszuivere Rus, maar heeft een te brede aalstreep om een Campbelli te kunnen zijn.

    Kruising Rus en Campbelli

    Roborovski dwerghamster
    (Phodopus roborovskii)

    Roborovski dwerghamsters zijn de kleinste dwerghamsters. Ze hebben een kort en breed kopje met ronde, grote ogen. Hun vacht bevat een bruingele tint met een grijze onderlaag. Er is geen streep over de rug (aalstreep) en een witte buik.
    Oorspronkelijk komen ze uit het Westen en het Oosten van Mongolië en Noord China. Ze zijn erg levendig en snel en ze worden ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Over het algemeen zijn Roborovski's vooral "kijkhamsters". Ze zijn te snel om vast te kunnen houden.
    Ze zijn niet solitair en kunnen dus meestal in groepjes worden gehouden. Het houden van groepjes mannen lijkt echter toch wel regelmatig voor problemen te zorgen. Neem ook nooit meer dieren dan je eventueel apart zou kunnen huisvesten. Een gemengde groep zal altijd betekenen dat ze op een bepaald moment jonkies gaan krijgen en dit kan behoorlijk snel oplopen! In alle gevallen is het raadzaam om één of meerdere reservekooien achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
    Er is tegenwoordig een kleurmutatie van de Roborovski verkrijgbaar. Het oorspronkelijke uiterlijk (wildkleur) ziet er zo uit:

    Roborovski dwerghamsters

    De nieuwe variant wordt "white face" of "white mask" genoemd:

    Roborovski dwerghamsters

    Ned. naam: Roborovski dwerghamster
    Latijnse naam: Phodopus roborovskii
    Levensverwachting: 2 - 3 jaar
    Lengte (kop-romp): 86-92 mm

    Chinese dwerghamster
    (Cricetulus griseus)

    De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-China en Mongolië. Ze zijn erg levendig en houden van klimmen. Ze zijn wreed tegen soortgenoten, dus ze moeten net als de Syrische hamster solitair worden gehouden. Ze worden ongeveer 2,5 tot 4 jaar oud. De Chinese dwerghamster heeft een duidelijk waarneembaar staartje van ongeveer 1 centimeter lang, wat voor een groot deel verklaart waarom ze zo goed kunnen klimmen. Ze gebruiken hun staartje voor houvast en om hun evenwicht te bewaren. Verder is geslachtsonderscheid bij de Chinese dwerghamster erg makkelijk, bij mannetjes kunnen de ballen tot wel 1/3 van de lichaamslengte beslaan!
    Chinese dwerghamster worden relatief niet zo vaak als huisdier gehouden in Nederland. Lees over ervaringen van mensen met Chinese dwerghamsters of deel je eigen ervaringen in het onderwerp over Chinese dwerghamsters op het Hamsterforum.
    Hieronder staan weer de kleuren.

    • Wildkleur: Een bruingrijze kleur met zwarte haarpuntjes. Ze hebben een vaalwitte buik en een donkerbruine aalstreep.
    • Wit: Ze zijn effen wit met een donkere aalstreep en donkere ogen.
    • Gevlekt: Ze komen ook nog gevlekt voor.
    Chinese dwerghamsters
    Ned. naam: Chinese dwerghamster
    Latijnse naam: Cricetulus griseus
    Levensverwachting: 2,5 - 4 jaar
    Lengte (kop-romp): 82-126 mm
    Syrische hamster

    De Syrische hamster wordt ook wel de goudhamster genoemd. Vroeger werd vooral deze naam gebruikt, maar tegenwoordig heten ze Syrische hamsters. Deze naam is ook beter, omdat er verschillende kleuren zijn naast de oorspronkelijke kleur goud. In 1839 werd de Syrische hamster ontdekt, maar daarna dachten ze dat hij was uitgestorven. In 1930 vonden ze in de Syrische woestijn een nest met een vrouwtje en haar jongen. Met dat nest is verder gefokt en de meeste mensen denken daarom dat alle Syrische hamsters die worden gehouden, afstammen van dat nest. De Syrische hamster is solitair, dat betekent dat hij agressief is tegen soortgenoten (behalve als ze geslachtsrijp zijn). Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.

    Syrische hamsters

    De Syrische hamster komt in verschillende vachtsoorten en kleuren voor:

    Vachtsoorten:

    • Normaalhaar: Deze vacht is kort, dicht en wollig. Hij voelt zacht aan.
    • Langhaar: De vacht is erg zacht en enkele centimeters lang. Gemiddeld wordt de vacht van een mannetje langer dan dat van een vrouwtje.Bij deze soorten is het noodzakelijk dat je de vacht soms verzorgt, voor meer informatie kijk hier
    • Rex: De vacht is erg kort, wollig en gegolfd. De snorharen zijn altijd gekruld.
    • Satijnhaar: De satijnharige vacht hoort kort te zijn en niet wollig. De vacht moet echter wel dicht zijn en een mooie glans geven. Satijnbeharing komt zowel voor bij normaalharige en langharige en rex hamsters.

    Kleuren met uitmonstering:

    • Goud: De oorspronkelijke kleur. Ze hebben en goudbruine vachtkleur. De buik en poten zijn wit en de ogen zijn donker van kleur. Er is een duidelijke grens tussen goud en wit
    • Geel: De vacht heeft een warme, gele kleur. Creme is de grondkleur en de buik is vaalwit. De ogen zijn zwart.
    • Lilac: Ze hebben een zachtgrijze vacht. De oren zijn lichtbruin en de ogen donkerood. De buik is lichter van kleur dan zachtgrijs.
    • Sepia: De oren van deze hamsters zijn donkergrijs en de ogen donkerbruin. De vacht is bruingeel tot beige en de buik is zachtgrijs.
    • Grijs: De vacht is grijs en de buik is lichtgrijs. De ogen zijn donkerbruin en de oren donker grijs.
    • oranje: ze hebben een warm, oranje vacht. Een lichte buikkleur, donkerrode ogen en bruine oren.

    Eenkleurig:

    • Chocolade: De vacht is chocolakleurig, de oren bruin en de ogen van deze hamsters zijn zwart.
    • Zwart: Zwarte hamsters horen eigenlijk helemaal zwart te zijn, maar er komen ook heel veel zwarte hamsters voor met witte voetjes en soms kleine witte vlekjes voor. De oren zijn wat lichter en de ogen zijn zwart.
    • Champagne: De vacht is lila met een kleine grijze tint. Ze hebben rode ogen.
    • Albino: Deze dieren zijn helemaal wit met rode ogen. De oren hebben een vleeskleur
    • Wit Met donkere ogen: net als de albino zijn deze dieren ook wit. Het verschil zijn de ogen, deze zijn niet rood maar donker
    • Wit met rode ogen: Ook deze lijkt op de albino, alleen hebben deze donkergrijze oren.
    • Creme met rode ogen: De vacht van deze dieren zijn roomkleurig. De buikkleur is wat lichter en de ogen zijn rood.
    • Creme met donkere ogen: De vacht is abrikooskleurig. Ze hebben donkere ogen en donkergrijze oren.
    • Dove/duifgrijs: De ogen van deze dieren zijn rood, de vacht is duifgrijs.
    • Donker-sepia: van deze dieren zijn de haarpunten donkerbruin/zwart. De andere kleur is beige, net als de poten en de 'ringen' om de ogen. De ogen zijn zwart en de oren zijn donker van kleur.
    • Zilver-sepia: Precies hetzelfde als de donker-sepia. Het enige verschil is dat de delen die bij de donker-sepia beige zijn, dat ze hier zilverwit zijn.

    Kleuren met tekening:

    • Gevlekt: Deze dieren komen in allerlei verschillende kleuren voor. De eerste gevlekte hamsters werden geboren in 1947.
    • Schildpad: Deze kleur komt alleen voor bij vrouwelijke hamsters. Deze hamsters hebben twee haarkleuren die in een soort 'lappen' over het lichaam verspreid zijn. Een kleur is altijd geelachtig, de andere kleur kan bruin of zwart zijn. Als dit wordt gecombineerd met de kleur wit, heet dit driekleur.
    • Witband: Deze hamsters hebben een gekleurd lichaam met een witte band in het midden dat over de buik, rug en zijden loopt. Deze band is erg recht.
    Ned. naam: Syrische hamster
    Latijnse naam: Mesocricetus auratus
    Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
    Lengte (kop-romp): 17-18 cm
    populairste hamstersoort?

    Eind 2005 is er een poll geweest op de voorpagina. De uitslag vind je hieronder. De Russische dwerghamster blijkt het populairst te zijn, daarna komt de Syrische hamster.

    Favoriete hamstersoort? (1427 stemmen)
    Campbelli dwerghamster 111 (7%)
    Chinese dwerghamster 79 (5%)
    Korenwolf 43 (3%)
    Roborovski dwerghamster 78 (5%)
    Russische dwerghamster 676 (47%)
    Syrische hamster 440 (30%)
    (deze stemming is uit een ander site : dehamster.nl )

    08-04-2010 om 22:41 geschreven door G hamster  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESCHIEDENIS

    De hamster in het dierenrijk

    Syrische hamster (goudhamster)
    In de volksmond wordt dit diertje vaak 'goudhamster' genoemd. De officiële naam is 'Syrische hamster', omdat hij niet altijd zijn wildkleur goud heeft.
    In 1839 ontdekte George Waterhouse de Syrische hamster, hij noemde zijn vondst 'Cricetus auratus', dat betekent 'gouden hamster'. Daarna dacht men lange tijd dat de Syrische hamster uitgestorven was, je kon hem alleen nog in het museum bewonderen.
    In 1930 werden in de Syrische woestijn een vrouwtje en haar jongen gevonden. Slechts 3 overleefden het transport en de gevangenschap. Veel mensen denken dat alle gehouden Syrische hamsters afstammen van dit nest. Ze werden gefokt en worden tegenwoordig als huisdier of als proefdier gehouden.
    Russische dwerghamster
    De Russische dwerghamster is een van de populairste dwerghamsters. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan dat ligt in Siberië. Eind jaren '60 hield Klaus Hoffman, een wetenschapper die hoorde bij het Max Planck Instituut in Duitsland, zich bezig met het fokken en bestuderen van deze dwerghamsters. Waarschijnlijk zijn de meeste Russische dwerghamsters uit Europa en de V.S. die worden gehouden nakomelingen van de dwerghamsters van het Max Planck Instituut.
    Roborovski dwerghamster
    De Roborovski dwerghamster komt oorspronkelijk uit Zuid- en West-Mongolië. Pas in de eind jaren '70 werd de Roborovski dwerghamster bekend als huisdier.
    Campbelli dwerghamster
    De Campbelli dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Mongolië, Noord-China en Tuva. Deze dwerghamsters werden in 1905 ontdekt door Thomas. De Campbelli dwerghamster is nauw verwant met de Russische dwerghamster.
    Chinese dwerghamster
    De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit China. Ze kunnen zowel overleven in beboste gebieden, als in kale vlaktes. In de jaren '60 werd hij bekend als huisdier, daarvoor alleen als proefdier.



    08-04-2010 om 22:38 geschreven door G hamster  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT HEB JE NODIG ???

    Hieronder zie je een lijst met de benodigdheden om een hamster te houden:

    • Een huisje voor de hamster
    • Bodembedekking
    • Nestmateriaal
    • Een drinkflesje
    • Een eetbakje
    • voer
    • Een kooi
    • Speeltjes voor beweging, zoals een radje


      tip
      Koop deze spullen voordat je de hamster koopt. Zo kan je de kooi al gereed maken, zodat je hamster er gelijk in kan als hij er is.

      Het huisje

      Een hamster heeft een slaaphuisje nodig. Je kan een huisje kopen in de dierenwinkel (die zijn dan bijv. van hout of kunststof) of je kunt ook een omgekeerde bloempot gebruiken waar een gat in zit. Let er wel op dat er geen scherpe randen aan zitten.

      huisje

      Bodembedekking:

      Het beste wat je kan gebruiken als bodembedekking is speciaal strooisel voor knaagdieren dat je in de dierenwinkel kan kopen. Als je allergisch bent kun je Corbo, Carefresh of hennepvezel (zoals Aubiose of Hemparade) gebruiken. Gewoon zand en kattenbakvulling zijn niet geschikt als bodembedekking. Chinchillazand is wel geschikt, maar dat is erg duur.Je kan evt. aarde gebruiken, maar dan moet je het eerst een uur lang verhitten op 180 graden.

      Het nestmateriaal

      Gebruik in ieder geval geen hamsterwatten (lees meer). Neem geen enkele risico en gebruik één van de volgende nestmaterialen:

      • Zaagsel (ongeparfumeerd)
      • Hennepvezel (zoals Aubiose of Hemparade)
      • Russel Barley straw bedding
      • Carefresh
      • Corbo
      • Toiletpapier
      • Hooi
      • Sizzles
      • NoSmell

      Plaatjes van bodembedekking & nestmateriaal

      Strooisel
      Strooisel

      Carefresh
      Carefresh

      Russel Barley Straw
      Russel Barley Straw

      Beukensnippers
      Beukensnippers

      Corbo
      Corbo

      No-smell
      No-Smell

      Hooi
      Hooi

      Sizzles
      Sizzles

      Aubiose/Hemparade
      Aubiose/Hemparade

       

      Het drinkflesje & het voerbakje

      Koop het drinkflesje (soort drinkautomaat) in de dierenwinkel. Het kan aan de tralies worden bevestigd. Je kan het water beter niet in een schaaltje doen, omdat het water dan vervuild raakt door strooisel etc..
      Het voerbakje moest stevig zijn (het mag niet omvallen) en natuurlijk moet het makkelijk schoon te maken zijn. Ook een goed voerbakje kan je in een dierenwinkel kopen.

      Drinken met z'n tweetjes

      Radje

      Hamsters rennen graag in een radje. Als je een hamster geen radje geeft kunnen ze hun energie vaak niet goed kwijt. Er zijn heel veel soorten radjes verkrijgbaar, maar helaas zijn niet alle radjes even veilig. Open radjes zijn gevaarlijk voor de pootjes van je hamster. Met "open" wordt bedoeld dat er open ruimtes tussen de spijlen van het radje zitten. Dit zijn twee voorbeelden van gevaarlijke open radjes:

      een plastic rad
      Fout!
      een houten rad
      Fout!

      Een ander gevaarlijk type radje is een radje op een metalen standaard. Je hamster kan zichzelf bezeren als hij tijdens het rennen zijn hoofdje naar buiten steekt. Als je meerdere hamsters bij elkaar hebt kan een hamster zich bezeren als hij in het radje probeert te springen als er een andere hamster in aan het rennen is. Het volgende radje is dus dubbel fout; het is een open radje met gevaarlijke zij-spijlen:

      rad
      Dubbel fout!

      Gelukkig zijn er ook genoeg veilige radjes verkrijgbaar. Dit zijn een paar voorbeelden van veilige radjes:

      een plastic rad
      Goed!*
      veilig rad
      Goed!
      veilig rad
      Goed!

      Tips:

      • Voor een Syrische hamster moet het radje een minimale doorsnede van 18 centimeter hebben. Dat is groter dan de radjes die je bij een kooi krijgt. Je kunt ze in de dierenwinkel vinden onder de naam 'jumbo wheel'.
      • Als het radje piept kun je een beetje olijfolie op het asje smeren
      • Een open radje kun je eventueel dicht maken door papier of plastic tussen de spijltjes te weven (maar meestal is een dicht radje kopen praktischer)
      • Vergeet tijdens het schoonmaken niet om ook het radje te poetsen; veel hamsters plassen tijdens het rennen in hun radje

      * Alleen geschikt als je één hamster in de kooi hebt

    08-04-2010 om 22:30 geschreven door G hamster  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AANSCHAF
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Waarom een hamster?

    Een hamster heeft minder verzorging nodig dan sommige andere huisdieren en kan daarom ook verzorgd worden door een kind (natuurlijk wel met goede begeleiding). Vanwege zijn formaat is de Syrische hamster (ook wel goudhamster genoemd) meer geschikt voor kinderen. Wel moet je je realiseren dat hamsters vooral 's avonds en 's nachts actief zijn, dus niet overdag!
    Voordat je een hamster neemt moet je aan een paar dingen denken:

    • Allergieën: wees er zeker van dat je er niet allergisch voor bent
    • Nachtdieren: de hamster is een nachtdier, dus is hij vooral in de avond en in de nacht actief.
    • Solitair: de meeste hamstersoorten zijn solitair.
    • Ruimte: heb je genoeg ruimte? Zo moet je bijv. een goede plek hebben voor de kooi.
    • Vakanties: hou er rekening mee dat je hamster ook verzorging nodig hebt als je op vakantie gaat of als je een paar dagen wegblijft. meer informatie....
    • Tijd: heb je genoeg tijd om voor de hamster te zorgen?
      De kooi moet regelmatig verschoond worden en ook heeft je hamster aandacht nodig. Meer informatie over de dagelijkse verzorging kun je hier vinden.
    Voordelen Nadelen
    • Kosten zijn vergeleken met veel andere huisdieren laag
    • Heeft geen uitgebreide verzorging nodig (zoals bijv. bij een hond of paard)
    • Lief, leuk om naar te kijken
    • Vanwege zijn formaat niet zo geschikt als 'knuffeldier'.
    • Avond/nachtdier (kan ook een voordeel zijn)

    De kosten

    Een hamster houden en kopen is niet duur. Een goudhamster kan je soms al voor €5,- kopen. Een dwerghamster is meestal duurder dan een goudhamster.
    Kijk ook bij de prijzenlijst.

    Waar?

    Waar koop je jouw hamster? De meeste mensen kopen een hamster bij de dierenwinkel of bij een fokker (voor een lijst van hamsterfokkers, kijk hier). Als je later wilt fokken met de hamster dan raad ik je aan dat je hem bij een fokker koopt.
    Een goede dierenwinkel is schoon en zijn de hamsters per geslacht gescheiden. Dit voorkomt dat je een zwangere hamster koopt. Wat vaak vergeten wordt zijn de opvangcentra. Er bestaan enkele grootschalige knaagdieropvangen:

    Informeer bij de dierenwinkel wat voor eten je hamster kreeg. Als je van plan bent hem ander voer te geven, laat hem dan geleidelijk wennen. Neem (als het kan/mag) ook een klein beetje van zijn nestmateriaal mee. Dit kan je dan in zijn nieuwe kooi leggen. Zo voelt hij zich eerder thuis. Als je een zieke hamster ontdekt in de dierenwinkel moet je natuurlijk geen hamster nemen van hetzelfde nest. Deze kan ook besmet zijn.

    Resultaat van een poll
    Waar heb je jouw hamster gekocht? (500 stemmen)
    Dierenwinkel 379 (75%)
    Fokker 19 (3%)
    Vriend 39 (7%)
    Dierenasiel 8 (1%)
    Knaagdierenopvang 21 (4%)
    Overig 34 (6%)

    Mannetje of vrouwtje?

    Je wilt natuurlijk wel weten of je hamster een mannetje of een vrouwtje is. Bij een goede dierenwinkel zijn de hamsters per geslacht gescheiden en kunnen de verkopers je makkelijk vertellen welk geslacht je hamster is. Twijfel je toch, hieronder volgt een korte spoedcursus:

    De enige echt betrouwbare manier om te zien of een hamster een mannetje of een vrouwtje is, is kijken naar de afstand tussen geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zitten die dicht op elkaar en is het dus één gebiedje, bij mannetjes zit er afstand tussen en lijkt het meer op een 'streepje'. Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.
    In makkelijke gevallen kun je het aan andere dingen zien: bij sommige vrouwtjes-Syren zie je tepels, de meeste mannetjes hebben een puntigere kont, soms zie je balletjes (en bij Chinese dwerghamsters zijn de ballen zelfs overduidelijk aanwezig!). Maar al die dingen zijn onbetrouwbaar! Als je hamster geen puntig kontje heeft en ook geen zichtbare balletjes, kan het nog steeds een mannetje zijn - dan is het een mannetje dat (nog) niet zo duidelijk ontwikkeld is.

    Ter illustratie, dit is een tekening van het verschil tussen man en vrouw:

    mannetje/vrouwtje

    Kijk op deze pagina voor nog meer plaatjes!

    Favoriete geslacht? (511 stemmen)
    Mannetje 125 (24%)
    Vrouwtje 194 (37%)
    Maakt niet uit 192 (37%)

    Een hamster kiezen

    Geslacht
    Maakt niet uit. Let wel op of de hamsters per geslacht gescheiden zijn! Anders heb je kans dat je met een zwanger vrouwtje thuiskomt.
    Leeftijd
    5 - 7 weken
    Hamstersoort
    Op de pagina over hamstersoorten vind je een uitgebreide beschrijving van alle verschillende soorten. Over het algemeen zijn Syrische hamsters (ook wel goudhamsters genoemd) geschikter voor jonge kinderen. Ze zijn groter en meestal ook wat rustiger. De populairste hamstersoorten zijn de Syrische hamster en de Russsische dwerghamster. Bekijk hier de populariteit van de hamstersoorten.
    Gezondheid en gedrag
    Is de hamster alert? Heeft hij heldere ogen en een glanzende vacht? Neem ook geen gezond(uitziende) hamster uit een nest waar zieke hamsters zitten.

    Transport

    Bij een dierenwinkel krijg je meestal een kartonnen doos mee om je hamster in te vervoeren. Vaak gaat dit goed, maar soms komt het voor dat een hamster een gat knaagt en ontsnapt. Als je je hamster vaker zal moeten vervoeren, is een transportkooitje erg handig.

    transportdoosje

     

    08-04-2010 om 22:25 geschreven door G hamster  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (30 Stemmen)

    Archief per week
  • 05/04-11/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs