Lokale nieuwssite: een selectie van al het tegenwoordige nieuws uit Ternat
24-11-2014
Ternat krijgt half miljoen minder dan eerst gepland
URGEMEESTER HOUDT SPOEDBERAAD, OPPOSITIE WAARSCHUWDE AL IN MEI
Door een herberekening van het FOD Financiën krijgt Ternat 500.000 euro minder dan voorzien. Burgemeester Ronald Parys (LVB) houdt vandaag spoedberaad om een oplossing te vinden. Volgens oppositiepartij CD&V kon dit probleem vermeden worden.
Liefst 350 steden en gemeenten in ons land krijgen van de fiscus minder geld doorgestort dan beloofd. Het gaat om het geld van de aanvullende personenbelasting, dat door de fiscus geïnd en nadien doorgestort wordt. Voor de gemeente Ternat betekent dat een vermindering van belastinginkomsten van tien procent, goed voor zo'n 500.000 euro. De impact op onze meerjarenplanning is zelfs 1,3 miljoen euro, zegt burgemeester Ronald Parys (LVB).
Financieel drama
Dat is voor onze gemeente een financieel drama. Bij de berekening van onze meerjarenplanning hebben we dat probleem natuurlijk niet voorzien. Daardoor ziet alles er nu minder rooskleurig uit en zullen we onze begroting voor 2015 en onze meerjarenplanning moeten herbekijken. Burgemeester Parys houdt vandaag spoedberaad met zijn financiële experts en het volledige schepencollege. We moeten bestuderen hoe we dit inkomstenverlies kunnen opvangen en inpassen in onze meerjarenplanning. De maatregel heeft sowieso gevolgen voor onze gemeente, dus we moeten al onze investeringen, exploitatiekosten en onze personeelssamenstelling opnieuw evalueren.
Oppositiepartij CD&V heeft bedenkingen bij de financiële visie van het gemeentebestuur. Volgens gemeenteraadslid Angelo Van Wilderen kon het college de problemen eerder voorkomen.
Op de gemeenteraad van 27 mei, bij de bespreking van de rekening 2013 en de budgetwijziging voor 2014, waarschuwde ik het college al voor financiële problemen, zegt Van Wilderen. Uit die cijfers bleek namelijk dat de gewone uitgaven van de gemeente, zonder de investeringen dus, met zeven procent gestegen zijn, wat toch uitzonderlijk veel is. Bij andere gemeenten is er een stijging van maximum drie procent, vooral in een periode waarin de ambtenarenlonen niet stijgen. Ik begrijp dus nog steeds niet waarom de gewone kosten van de gemeente met zeven procent omhoog gaan. Dat komt overeen met 1,1 miljoen euro. Als dat dus gereduceerd wordt naar de helft, is de financiële tegenvaller al weggewerkt, zegt Van Wilderen.
Spaarpot leegHet gemeenteraadslid verwijt het schepencollege een slecht financieel beleid. Op twee jaar tijd werd de volledige spaarpot opgesoupeerd. Ternat heeft de laatste twee jaar enorm veel geïnvesteerd, terwijl alle gemeenten spaarzaam moeten zijn. Ik ben dan ook bang dat de dienstverlening nu zal teruggeschroefd worden en dat de belastingen zullen stijgen. Maar over dat laatste hoeven de Ternattenaren zich volgens burgemeester Parys geen zorgen te maken. In ons bestuursakkoord hebben we afgesproken om niet aan de belastingen te komen en daar houden we ons aan. We zullen onze inkomsten op een andere manier moeten vinden, zegt Parys.
De oppositie mag ons ook niet verwijten dat we hier in de fout zijn gegaan. Wij baseren ons bij de opstelling van de meerjarenplanning op cijfers van de FOD Financiën. Als die cijfers niet juist zijn, is dat onze schuld niet, zegt de burgemeester nog.
Naar: Het Nieuwsblad, 18/11/2014
24-11-2014 om 18:11
geschreven door HalloTERNAT
Na 2 jaar nóg geen mobiliteitsplan
OPPOSITIE NOEMT SCHEPEN VAN CAUWELAERT 'NIET ACTIEGERICHT'
Het gemeentebestuur van Ternat is twee jaar na de verkiezingen nog steeds niet begonnen aan het beloofde en broodnodige mobiliteitsplan. Schepen Van Cauwelaert wijt het probleem aan een personeelstekort, maar geeft toe dat twee jaar enorm lang is. Volgens oppositiepartij CD&V is de mobiliteitsschepen gewoon 'niet actiegericht'.
KENN VAN LIJSEBETH
Schepen Guido Van Cauwelaert (SP.A Groen +) maakte in de aanloop van de verkiezingen in 2012 grootse beloftes, maar die werden twee jaar later nog niet waargemaakt. "Ik stel vast dat er nog steeds geen werk is gemaakt van het mobiliteitsplan", vertelt Angelo Van Wilderen (CD&V). "Er werd zelfs nog geen studiebureau aangesteld. Terwijl er dringend werk aan de winkel is. Ternat slipt toe. Elk jaar komen er auto's bij, maar in onze gemeente gebeurt er niets." Begin 2014 werden er al enkele ludieke acties georganiseerd door het Verkeersplatform Ternat en Jong-N-VA om schepen van Cauwelaert te wijzen op de broodnodige hervormingen. "Dat was een duidelijk signaal. De jeugd heeft geen nood aan een likje verf op de straat, maar aan een toekomstgericht mobiliteitsplan."
Journalist in vrije tijd
Oppositiepartij CD&V haalde het punt al twee gemeenteraden geleden aan. "Er is gewoon een gebrek aan langetermijnvisie", vertelt gemeenteraadslid Oliva De Vidts. "Straten worden te pas en te onpas van rijrichting gewijzigd. Proefprojecten worden na een tijdje gewoon stopgezet. De communicatie verloopt spaak en handelaars verhuizen naar naburige gemeenten. Kortom, in twee jaar tijd is er meer fout dan goed gelopen." CD&V stelt bovendien ook de deontologie van Van Cauwelaert in vraag. "Het is geen publiek geheim dat de schepen in zijn vrije tijd ook journalist is bij een lokale nieuwssite. Daar is op zich niets mis mee. Maar de man gebruikt de site om zijn eigen losse plannen te propaganderen. Zelfs de burgemeester viel uit de lucht bij zijn idee om de markt autoluw te maken." Van Wilderen en De Vidts roepen op om samen te werken. "We doen deze oproep, nu het nog niet te laat is", vertelt Oliva De Vidts. "Er moet dringend iets gebeuren. Zo niet, zal het verkeer in onze gemeente nog meer in de soep lopen."
Traag
Schepen Guido Van Cauwelaert geeft grif toe dat het mobiliteitsplan lang op zich laat wachten. "Ik begrijp de kritiek", vertelt hij. "Het dossier blijft aanslepen, omdat onze mobiliteitsdienst onderbezet is. We hebben één mobiliteitsambtenaar die zich vooral met de dringende zaken bezig houdt. Hij spendeert al zijn tijd aan de lopende werken in de gemeente." Toch belooft de schepen actie op korte termijn. "Onze diensten hebben alle offertes bestudeerd en zullen eerstdaags een studiebureau aanstellen. Zodra dat gebeurd is, komt het dossier in een stroomversnelling." Volgens de schepen is het geen eenvoudige zaak om een mobiliteitsplan op te starten. "Aanvankelijk waren we van plan om het vorige mobiliteitsplan aan te passen. Maar een aanpassing bleek niet genoeg. Hogere instanties hebben ons benadrukt dat een grondige vernieuwing opportuun was. Daarop zijn we de procedure gestart."
Naar: Het Laatste Nieuws, 14/11/2014
24-11-2014 om 18:03
geschreven door HalloTERNAT
Plannen om nieuw skatepark te bouwen
BUREN KLAGEN OVER VANDALISME EN GELUIDSOVERLAST AAN HET HUIDIGE TERREIN
De gemeente Ternat heeft plannen om een nieuw skateterrein te bouwen op de site aan het jeugdhuis. Het huidige park, achteraan het zwembad, veroorzaakt heel wat overlast bij de buren. Naast een parkeerprobleem en geluidsoverlast is er ook sprake van vandalisme. "Werk van enkele rotte appels", weet burgemeester Ronald Parys (LVB).
KENN VAN LIJSEBETH
Het probleem van de overlast op en rond het skateterrein van Ternat werd op de jongste gemeenteraad aangekaart door Michel Vanderhasselt (CD&V). "Ik kom regelmatig naar KSK Ternat kijken", vertelt hij. "Elke keer opnieuw is het hier een hel om te parkeren. De kleine parking die er is, wordt bovendien nog eens ingepalmd door enkele aftandse skatetoestellen." Volgens Vanderhasselt ligt het skateterrein gewoon op een verkeerde locatie. "Het skatepark, of voor zover daar sprake van is, ligt verdoken achter het zwembad. Zonder enige vorm van sociale controle. Dat is om problemen vragen. Ik hoor regelmatig mensen in de buurt die smeken om een oplossing."
Een van de buren is kantine-uitbaatster Ann Goesens. De vrouw werkt niet alleen in het zwembad, maar woont ook achterin het gebouw. "Ik heb hier al van alles meegemaakt", vertelt ze. "Ooit vond ik hier twee grote slagersmessen. Maar de laatste tijd is er ook meer vandalisme. Zo braken vandalen al enkele dranghekkens af en werden er tl-lampen kapot geslagen op het voetbalveld. De skaters zitten hier ook zeven dagen op zeven. Als ik de site afsluit, kruipen ze gewoon over de hekkens. We kennen geen moment rust meer. Er wordt constant luide muziek gespeeld of kabaal gemaakt. Ik wil zeker niet als een verzuurde buur klinken, maar het loopt echt wel de spuigaten uit."
Gemeenteraadslid Michel Vanderhasselt (CD&V) stelt voor om het skateterrein te verplaatsen naar een geschiktere locatie met meer sociale controle, zoals het grasplein voor jeugdhuis Puls. En daar kan ook het gemeentebestuur van Ternat zich in vinden. Meer nog, er zijn zelfs al plannen om een nieuw skateterrein aan te leggen. "We kregen inderdaad al meldingen over overlast aan het skatepark", vertelt burgemeester Ronald Parys. "Dat is werk van enkele rotte appels. We willen zeker niet iedereen over dezelfde kam scheren, want het grootste deel van de skaters gedraagt zich wel naar behoren."
In 2015
Het gemeentebestuur wil de skaters dan ook niet straffen, maar wel grondiger controleren. "De Ternatse skaters zijn al langer vragende partij voor de aanleg van een nieuw skateterrein. Wij staan als gemeentebestuur achter dat initiatief. Op termijn is het de bedoeling om een nieuw park aan te leggen op de site van het jeugdhuis. Daar is meer ruimte en sociale controle." Hoe concreet de plannen zijn, kon burgemeester Parys nog niet kwijt. "Ik hoop in de loop van 2015 te starten met de werken. Het skatepark wordt deels renovatie, deels nieuwbouw. De plannen zullen worden opgemaakt in samenspraak met de skaters."
Naar: Het Laatste Nieuws, 21/11/2014
24-11-2014 om 18:00
geschreven door HalloTERNAT
29-08-2014
Storende spoorwegbel verdwijnt voorgoed
Na 2 jaar komt er mogelijk een eind aan de lijdensweg van enkele buurtbewoners in de Meerstraat. Er is een principieel akkoord gesloten tussen de gemeente Ternat en Infrabel om de overweg aan het smalle voetwegje af te schaffen. Daarmee zal de storende bel die, tot ergernis van de buurt, dagelijks minutenlang rinkelt eindelijk verdwijnen.
De bel kwam er in december 2012 toen spoorwegbeheerder Infrabel verplicht werd om bij elke spoorwegovergang belsignalen te plaatsen. Tot dan stond er aan de spoorwegovergang van het voetwegje enkel een andreaskruis. "We wonen hier al 26 jaar. Nog nooit was er ook maar één incident met deze overweg. Simpelweg, omdat het wegje bijna nooit gebruikt wordt," vertelt buurbewoonster Roswitha De Volder. "Het belsignaal heeft bovendien ook maar weinig nut. De mensen die hier sporadisch passeren, negeren het irritante lawaai en stappen gewoon over." Tientallen buurtbewoners konden het harde geluid niet meer verdragen en besloten tot actie over te gaan.
118 decibel
"Festivals en cafés krijgen geluidsnormen opgelegd, maar een bel in een rustige woonwijk mag wel 118 decibel produceren," zegt Roswitha. "Als je weet dat hier per dag 72 treinen passeren en het signaal de volle 4 minuten afgaat. Dan begrijp je toch onze frustratie?" Aan die frustratie komt nu hoogstwaarschijnlijk een eind, want de gemeente Ternat zou nu toch akkoord gaan met de afschaffing van het voetwegje. Infrabel mag het wegje afsluiten, als ze meewerken aan een nieuw fietspad langs de spoorweg.
Win-winsituatie
"Dit is een win-winsituatie," zegt schepen van Mobiliteit Guido Van Cauwelaert (spagroen+). "Infrabel is al jaren voorstander van de afschaffing van het voetwegje. In ruil voor ons akkoord, gaan zijn nu de voetwegen aan de spoorweg aanpassen tot een fietspad. Zo komt er een mooi fietstraject van de Bosstraat tot de Lostraat." Het gemeentebestuur plaatste het dossier op de agenda en zal op 1 september uitsluitsel brengen.
Naar: Het Laatste Nieuws, 29/08/2014
29-08-2014 om 09:09
geschreven door HalloTERNAT
28-08-2014
Dorstige dieven
TERNAT -
In de kantine van de hockeyclub Green Devils in de Vitseroelstraat werd een inbraak vastgesteld. Er werd een zijdeur opengebroken en de daders dronken twee blikjes cola en een halve fles wijn leeg.
Naar: Het Nieuwsblad, 27/08/2014
28-08-2014 om 19:30
geschreven door HalloTERNAT
27-08-2014
Brandweer krijgt meer dan vijftig oproepen
In Ternat konden auto's niet meer door de Brusselstraat en de Statiestraat. Er stond tot twintig centimeter water.
Ook de Bergensesteenweg in Halle liep onder. Café Den Overloop kreeg weer water binnen. Klanten van de Colruyt op de Brusselsesteenweg in Alsemberg moesten hun wagens weghalen toen het water de parking op stroomde. Zandzakjes verhinderden dat ook de ondergrondse parking onderliep. In Huizingen trad de Molenbeek ter hoogte van de Menisberg buiten haar oevers. De straat werd afgesloten. De meeste bewoners hadden al tussenschotten geplaatst om het water buiten te houden. In de Dorpsstraat in Sint-Genesius-Rode pompte de brandweer in de administratieve hoofdzetel. Die kreeg voor de tweede keer deze maand water binnen.
Naar: Het Laatste Nieuws, 27/08/2014
27-08-2014 om 20:29
geschreven door HalloTERNAT
Oplossing voor storende overwegbel Meersstraat
SINT-KATHERINA-LOMBEEK -
Er lijkt een definitieve oplossing in de maak voor het probleem met de aanhoudend storende bel aan de spooroverweg in een voetwegje in de Meersstraat.
Spoorwegbeheerder Infrabel plaatste in december 2012 belsignalen aan een oude spooroverweg in een vrij onbeduidend voetwegje in de Meersstraat. Tot dan stonden er aan die spooroverweg alleen andreaskruisen. Infrabel voerde daarmee alleen een wettelijke richtlijn uit, maar het had wel een pervers effect op de rust van de omwonenden. Tientallen omwonenden horen het harde gerinkel - 118 decibel aan de overweg, 70 decibel op ruim honderd meter - tot in de huiskamer en dat zeventig keer per dag en telkens minutenlang, want de overweg heeft geen slagbomen.
Door het protest rinkelt de bel alvast 's morgens vroeg en 's avonds laat niet meer. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) kondigde zelfs een voorstel aan om de geluidssterkte van de belsignalen te verminderen in dichtbevolkte gebieden en aan kleinere overwegen.
Akkoord met Infrabel
Het gemeentebestuur van Ternat, dat zich altijd principieel verzette tegen het afschaffen van de voetweg 31, heeft nu met Infrabel een akkoord om de overweg 37 toch af te schaffen. De voetweg, die daardoor afgesloten zou raken, zal via een nieuw fietspad - aan te leggen door Infrabel - de aansluiting maken met de Korenbloemstraat. Voorts zal de spooroverweg 38 (Bosstraat-Meersstraat) worden verbreed.
De gemeenteraad van Ternat heeft volgende week het laatste woord over het plan, dat ook de steun geniet van de buurt. Zelf hadden we nooit bezwaar tegen het afschaffen van de overweg, zegt buurtbewoonster Roswitha De Volder. We maken er zelf geen gebruik van en wandelaars zie je hier heel zelden. De voetweg staat immers op geen enkele kaart.
Naar: Het Nieuwsblad, 26/08/2014
27-08-2014 om 18:20
geschreven door HalloTERNAT
100.000 euro vergoeding voor schade wegen
Infrabel, de beheerder van het spoorwegennet, betaalt een schadevergoeding van 100.000 euro aan de gemeente Ternat. Tussen oktober 2009 en oktober 2013 voerde Infrabel grootscheepse werken uit op het grondgebied Ternat voor de aanleg van het derde en vierde spoor tussen Brussel en Denderleeuw, in het kader van het GEN-project.
Volgens Ternat raakte door heel wat gemeentelijke weginfrastructuur beschadigd omdat die niet is berekend op overmatig zwaar verkeer Infrabel en de gemeente kwamen tot een akkoord over een forfaitaire schadeloosstelling.
De gemeenteraad moet de overeenkomst volgende week dinsdag wel nog goedkeuren. Het bedrag zal worden toegevoegd aan de kredieten voor het onderhoud en de herstelling van de gemeentewegen.
Naar: Het Nieuwsblad, 26/08/2014
27-08-2014 om 18:14
geschreven door HalloTERNAT
Statiestraat wordt vanaf september onderbroken
Vanaf september gaat de Statiestraat dicht tussen de Neerveldlaan en het station. In het kader van de heraanleg van de stationsomgeving wordt de riolering in dat deel van de Statiestraat vervangen. De werken duren tot eind dit jaar.
Op Parking Oost zitten de werken op schema. De rioleringswerken werden opgestart, aansluitend start de heraanleg van de parking. In overleg met de aannemer werd beslist om, parallel met de aanleg van de Parking Oost, al een deel van de Statiestraat aan te pakken, tussen het station en de Neerveldlaan. Zo kan die zone gelijktijdig worden afgewerkt en wordt de periode van hinder ingekort.
De omleiding voor het doorgaande verkeer verloopt via de Terlindenstraat, Sterrelaan en Assesteenweg ofwel via de Nattestraat, Wijmenierlaan en Assesteenweg. Via de Assesteenweg blijft het station steeds bereikbaar en parkeren blijft mogelijk op Parking West. De toegang (vanaf het centrum) via de Statiestraat tot de parkeerzone aan de Neerveldlaan blijft zo lang mogelijk open, maar kan niet steeds gegarandeerd blijven. Toegang tot de Lombeekweg, waar alleen plaatselijk verkeer is toegelaten, is alleen mogelijk via de Assesteenweg. Langparkeerders zoeken best een plaats op parking West, de Sterrelaan, parking Neerveld en Ternat Business Center. In de werfzone is er een veilige doorgang voor fietsers en voetgangers.
Naar: Het Nieuwsblad, 23/08/2014
27-08-2014 om 09:41
geschreven door HalloTERNAT
26-08-2014
Welkom
Dag beste bezoeker, Proficiat: u bent op de gloednieuwe nieuwssite van de gemeente Ternat terechtgekomen. Op deze site kan u al het laatste nieuws uit deze gemeente volgen. Wij zetten binnenkort op deze site onze eerste nieuwsberichten. Hou onze site dus zeker in het oog! Tot later De Redactie