pictogrammen : Ecotaks betekent: De overheid vraagt extra geld voor schadelijke verpakkingen. Bv : Batterijen.
Recycleerbaar betekent : hergebruikt.
Het groene punt betekent : dat de fabrikant een financiële bijdrage betaald voor het verpakkingsmateriaal.
Barcode / streepjescode betekent : Die bevat gegevens omtrent het land van herkomst ( 80 = Italië , 50 = België ) , het artikel , de fabrikant & een controlegetal. Deze code wordt door een scanner in de supermarkt gelezen.
Waar kan je fruit zowel kopen ? Fruitwinkel , Supermarkt , op de wekelijkse markt.
Hoe transporteren we uitheems fruit over een grote afstand? Goederentrein , cargovliegtuig , vrachtboten.
Wat is het voordeel van containertransport? Veel goederen in 1 keer .
Een brik bestaat uit 3 lagen : karton , plastic & aluminium.
Karton = voor de stevigheid
plastic = voor een perfecte sluiting en als bindmiddel tussen de verschillende lagen.
Aluminium = als bescherming tegen licht & lucht.
Waarvoor wordt tetrabrik uitsluitend gebruikt ? Vloeistoffen.
Welke is de grondstof die gebruikt wordt om de brikken te maken? Vloeistoffen.
Met welke organisatie sloot de Tetrapak firma een overeenkomst: Fost Plus.
Wat doet deze firma voor ons milieu ? Recycleren.
Hoe heet de vuilniszak waar je lege tetrabrik ingooit? PMD
Welke kleur heeft die ? Blauw , Doorzichtig.
Waarom is die doorzichtig? Om foutief gesorteerde zaken te zien.
Waarvoor staan de letters PMD? Plastic Metaal Drankkarton.
Geef 3 zaken die niet thuishoren in deze vuilniszak. : Botervlootjes , aluminium folie , piepschuim.
Hoe scheidt men 3 soorten grondstoffen uit die vuilniszak nadat ze bij ons weggehaald werden? Metalen met magneten , plastic weggeblazen& karton blijft over.
Hoe scheidt men de 3 lagen van een tertrabrik? Door los te weken in een bad.
In dit blogbericht zal ik het hebben over bewaartechnieken en bewaren.
Wat is bewaren volgens ons? Je eten langer vers houden.
Enkele bewaartechnieken zijn :
-UHT : Ultra Hoge Temperatuur : kort & aan een zeer hoge temperatuur ( 135 tot 150 graden celcius ) verhitten.
-Steriliseren : Door verhitten alle micro-organismen doden.
- Opleggen in azijn : Door het zuur blijft het voedingsmiddel knappiger en gaat zeer lang mee.
- Pasturiseren: Kort verhitten aan maximum 36 graden celcius !
- Drogen : Het watergehalte uit voedingsmiddelen halen door ophangen , vriesdrogen , uitpersen.
- Vacuüm verpakken : Alle lucht weghalen uit de verpakking waardoor micro-organismen geen kans krijgen om te ontwikkelen.
- Roken : Voedingsmiddelen door rook halen waardoor de bewaartijd verlengt.
Ten minste houdbaar tot betekent : De datum van minimale houdbaarheid ( producten die lang houdbaar zijn ) bv suikerwaren , zure producten.
Te gebruiken tot betekent : Op producten die zeer gevoelig zijn voor bederf & die gekoeld bewaart moeten worden. bv : melkwaren , kant en klare maaltijden , ....