De witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) is de grootste roofvis ter wereld, en de enige nog levende soort uit het geslacht Carcharodon.
De witte haai behoort net als alle haaien tot de kraakbeenvissen, en wordt gemiddeld 5 tot 6 meter lang, het gewicht is dan ongeveer 2000 kilo. Er zijn echter uitschieters gevonden van meer dan 11 meter. Alleen de walvishaai (13m) en de reuzenhaai (12m) worden langer. De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën, in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan. In Europa komt de haai voor tot in de Adriatische zee en de Middellandse zee, niet in de de Noordzee. Het leefgebied beperkt zich meestal tot de de kust, tussen het wateroppervlak en een diepte van 1000 meter. Doordat de mensenhaai zeer weinig voorkomt kan men de soort moeilijk bestuderen in zijn natuurlijke omgeving. Het in gevangenschap houden van de haai resulteert in een zekere dood, meestal al binnen twee weken. Door de overvloedige jacht en het sportvissen op deze haai, staat de soort op de lijst van bedreigde diersoorten. In sommige delen van de wereld wordt de witte haai beschermd.
Af en toe vallen mensenhaaien ten prooi aan orka's.
Carcharodon carcharias behoort tot de groep makreelhaaien (Lamniformes). Deze hebben geen knipvlies en een rolvormige spiraalklep. De familie Lamnidae waartoe de witte haai behoort, zijn veruit de meest gespecialiseerde haaien en staan in vele voedselketens bovenaan.
Deze soort heeft een massief, spoelvormig lichaam en een puntige snuit. De bek is breed en heeft karakteristieke, onmiskenbare driehoekige tanden met gezaagde randen. De eerste rugvin is zeer breed en hoog. De borstvinnen zijn breed en sikkelvormig. De staartsteel heeft een lange kiel. De staartvin is sikkelvormig, met vrijwel gelijke lobben. Op de rug is hij blauwgrijs van kleur, op de buik wit met zwarte vlekken.
De witte haaien en hun verwanten mako, voshaai en haringhaai worden als warmbloedig beschouwd, wat wil zeggen dat ze hun lichaamstemperatuur hoger kunnen houden dan die van het omringende water. De warmte wordt geproduceerd door de spierbewegingen van het zwemmen en het grote lichaamsvolume houdt beter warmte vast. Ook de lederschildpad kent dit principe. De witte haai is eierlevendbarend, de haai produceert wel eitjes, maar deze komen in het moederlichaam uit en de jongen groeien nog een tijd door voor ze geboren worden. Na een jaar zijn ze al twee meter lang.
Als wij ongeveer 6 jaar oud zijn wisselen wij onze melktanden. Dat gebeurt maar een keer, verliezen wij daarna een tand dan groeit die nooit meer aan.
Haaien hebben hier geen last van je zult dus nooit een haai zonder tanden zien.
Als haaien een tand verliezen, en dat gebeurt nog al vaak, dan krijgen ze gewoon een nieuwe.
Haaien hebben namelijk een heleboel tanden in de bek, die in rijen achter elkaar staan.
Als een tand uit de voorste rij afbreekt dan wordt deze in soms maar één dag vervangen door een nieuwe tand uit de rij erachter. De nieuwe tand schuift dus een plaatsje naar voren. Sommige haaien hebben zelfs 3 of 4 rijen reserve tanden. De haai doet ongeveer 2 weken met 1 tand en verslijt er tijdens zijn leven een paar 1000. Soms kan je dus op het strand wel eens een haaientand vinden natuurlijk niet aan de belgise kust
Hij heet zo door zijn lange staart (tot 2½ meter). Zijn staart is bijna even lang als zijn lichaam. Hij jaagt op scholen vis,(groepen vissen) door erin steeds kleinere kringetjes om heen te zwemmen. Daarbij zwiept hij met zijn staart naar de vissen, die in paniek bij elkaar blijven. Ook kunnen ze prooidieren bewusteloos slaan.
deze avond om 20.00 de opening van deze saait met ook leuke links naar andere saaits mischien kunnen we nu al wat helpen door een link naar een andere saait te doen
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.