Blancs moussis in Stavelot
Laetare carnaval in Stavelot
Gilles van Binche |
Op 3, 4 en 5 februari barst carnaval los in de Oostkantons en in Binche. We zetten de programma's even op een rijtje.
Gilles van Binche In Binche hebben ze reden tot vieren. Sinds november 2003 staat het ruim 600 jaar oude carnaval van Binche officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Eerste keer Het was de eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument deze felbegeerde status kreeg. Vanaf januari wordt het carnaval van Binche al voorbereid: trommelrepetities op de straten en gemaskerde bals.
Vette zondag Op Vette Zondag klinken de tamboerijnen en lopen de Gilles vanaf 15.00 uur in fantasiekostuums door de straten. Maandag is bestemd voor de gewone Binchois met feest op de Grote Markt. Vette Dinsdag is de apotheose. Van 04 uur klinkt het geroffel van de Gilles in de straten. De Gilles dragen dan nog een vreemd masker met groene bril. Traditie 's Middags verschijnen ze met hun hoge hoeden getooid met struisvogelveren en gooien duizenden sinaasappels naar de menigte. Alles wordt constant begeleid door het geroffel van hun klompen op de keien. De traditie wil dat de Gilles uitsluitend champagne drinken op deze dag.
Laetare carnaval van Stavelot Onherkenbare personen, gekleed in witte mantels en witte maskers met rode neus, voeren op 2 maart tijdens het Laetare carnaval een vreemde act op in de straten van Stavelot. Het zijn de Blancs Moussis, ze mimen, ze maken dansende bewegingen en ze grommen voortdurend.
Venijn Iedereen die er ooit bij is geweest weet dat het 'venijn' van de optocht in de staart zit: een onstuitbaar confettikanon. Op de zondag van Laetare - de derde zondag vóór Pasen, ook wel halfvasten genoemd - trekt in Stavelot de carnavalststoet met de Blancs Moussis door de straten.
Hansworsten In Fosses-la-Ville spelen de Chinels een hoofdrol tijdens Laetare Zondag. Deze hansworsten dansen door de straten en blijven onbeweeglijk stil staan telkens als de muziek stopt.
|