Bijna 40 procent van de Belgische internetgebruikers zoekt op internet naar informatie voordat ze een product kopen. Vier op de tien van die Belgische internetgebruikers kopen vervolgens op internet en zes op tien doen dat buiten internet. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek van Google naar het zoek- en koopgedrag online van internetgebruikers in België.
Echte wereld Uit de studie, die TNS Infratest in opdracht van Google uitvoerde bij meer dan 2.000 internetgebruikers in België, blijkt dat internet als informatiebron niet enkel de verkoop via internet stimuleert, maar ook die buiten internet. Van de Belgische internetgebruikers die informatie zoeken op het internet voordat ze overgaan tot een aankoop, koopt 39 procent op het net en 61 procent in "de echte wereld".
E-commerce "Van een zogenaamd kannibalisatie-effect van e-commerce op de handel buiten het internet is er dus geen of weinig sprake", stelt Google.
De gebruikers blijken vooral reizen online te verkennen. Liefst 72 procent van de ondervraagden die een reisaankoop deden, hadden zich vooraf geïnformeerd op internet. Toch kocht 28 procent van hen nadien niet online.
Zoekmachines Wie voor zijn aankoop online op zoek gaat naar informatie, gaat het vaakst langs bij zoekmachines. Zo duidt drie kwart van de ondervraagden de zoekmachine aan als de meest gebruikte online-informatiebron, voordat ze overgaan tot de aankoop van een product.
Prijzen Wanneer men online op zoek gaat naar informatie over specifieke producten, surft men vaak naar websites met prijsvergelijkingen (33 procent). Opvallend is ook dat de Belgische internetgebruikers vaker websites bezoeken waarop andere consumenten hun mening geven over de producten (27 procent) dan websites met professionele recensies (23 procent).
|