Zevende en voorlaatste liveshow 'So You Think You Can Dance'
'So You Think You Can Dance' moest vorige zondag afscheid nemen van moderne danseres Hettie en hiphopper Eldrick. Ondertussen telt de wedstrijd nog 6 dansers: De Vlamingen Enora, Lise en Stefano en Nederlanders Natascha, Floris en Lorenzo. Zij nemen het tegen mekaar op met één gemeenschappelijk doel: de felbegeerde titel 'Meest Populaire Danser van de Lage Landen' binnen rijven, de hoofdrol in de Nederlandse dansfilm 'Body Language', een dansopleiding naar keuze en 25.000 euro.
Vandaag zetten de dansers de laatste rechte lijn in naar de langverwachte finale op zondag 28 november. De talenten strijden niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen zichzelf. De vermoeidheid en de pijn beginnen hun tol te eisen, maar in dit stadium van de wedstrijd is er geen ruimte meer om steken te laten vallen...
Naar goede gewoonte brengen de dansers buiten een solo ook een partnerdans. Deze week staan er zelfs twee per duo op het programma. Enora en Floris brengen jazz en hiphop lyrical, Lise en Lorenzo krijgen hiphop fast en een slowfox voorgeschoteld, en Natascha en Stefano moeten de kijkers thuis zien te overtuigen met een moderne dans en een chachacha. Bovendien mogen de dansers ook nog eens het podium op voor de groepschoreo die deze week een hele andere kant uit gaat: die van de flamenco...
'So You Think You Can Dance' leeft in Vlaanderen. Niet alleen kijken wekelijks meer dan een half miljoen mensen naar de liveshows, ook buiten het scherm worden heel wat initiatieven op poten gezet. Om de nog overblijvende dansers te steunen worden massaal facebookgroepen opgericht, campagnes op poten gezet, zijn de liveshows op groot scherm te volgen in de thuisbasis van de dansers,...
Wie zijn of haar favoriet toch nog nipt ziet sneuvelen in deze voorlaatste show, hoeft echter niet te treuren. De dansers zijn immers ook nog aan het werk te zien tijdens de 'So You Think You Can Dance' theatershows in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Naast de vier shows op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2011, vindt nu ook een vijfde theatershow plaats op vrijdag 28 januari. Tickets bestellen kan op http://www.vtmtickets.be of op het nummer 070/220 220 (0,30/min). (TV-Visie)
'So You Think You Can Dance', zondag 21 november om 19.55 uur op vtm.
Armenië heeft in het Wit-Russische Minsk het achtste Junior Songfestival gewonnen. Vladimir Urzumanyan kon Europa overtuigen met zijn liedje 'Mama'. De Belgische Jill en Lauren werden verdienstelijk zevende.
De show vond plaats in de Minsk Arena, die plaats biedt aan 15.000 toeschouwers. Er namen 14 landen deel aan de liedjeswedstrijd.
Jill en Lauren mochten als negende het podium op. De twee meisjes hadden gehoopt op een plaats in de top 5, maar eindigden halverwege het eindklassement. Enkel van Nederland kregen ze het maximumaantal punten. (belga/sam)
Ze zitten op de eerste rij bij de grootste rampen en meest spraakmakende processen. Van Vlaanderen tot Haïti, van het proces over de parachutemoord tot de Amerikaanse verkiezingen. Het leven van reporters ter plekke is hectisch en zwaar, maar o zo boeiend.
En dan schakelen we nu live over naar...
VTM gezicht Elke Pattyn huilen op tv doe ik niet, mar de kijker mag best zien dat iets mij geraakt heeft.
Elke Pattyn (30) is getrouwd.
Ze werkte zes maanden op de nieuwsdienst van Q-Music en begon daarna voor het nieuws. Nu werkt ze voor Telefacts. Elke bracht verslag uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Volgende reporter ter plekke VTM reporter (Tim verheyden).
Vandaag is het zo ver: de finale van het 'Junior Eurovisiesongfestival 2010'. Jill en Lauren, de Belgische kandidates, zijn er helemaal klaar voor. Ze zijn ambitieus en hopen op een plaats in de top 5. (TV-Visie)
Gisteren stonden er voor Jill en Lauren, net zoals voor alle andere deelnemende landen, twee generale repetities op het programma. De eerste hadden ze in de vroege namiddag en net zoals de repetitie van gisteren verliep die vlekkeloos. Hun schoenen kregen wel nog snel een anti-sliplaagje tegen het gladde podium, en Jills kapsel wordt vanavond nog eens extra onder handen genomen.
Op de generale repetitie zagen Jill en Lauren ook Alexander Rybak aan het werk, de Noorse winnaar van het Eurovisiesongfestival twee jaar geleden. Hij heeft Wit- Russische roots en kon dus niet ontbreken. Rond 20 uur vanavond volgt een laatste generale repetitie. Die is heel belangrijk, want de meisjes zullen van de vakjury punten krijgen die meetellen voor de finale morgen. Jill en Laura in volle actie tijdens de repetitie. De meisjes zien het helemaal zitten.
Drukke avond Gisteren hadden de meisjes nog een goed gevulde avond. Lauren: 'We zijn naar McDonalds geweest. Maar we hebben niet te veel gegeten, dus we kunnen nog in onze jurkjes, beloofd!'. Daarna mochten alle deelnemende landen naar het circus. Jill en Lauren: 'Het was lang geleden dat we nog eens naar het circus waren gegaan. Het was ook leuk om onze ouders terug te zien. Niet dat we ze zo veel gemist hadden (lacht). En blijkbaar ligt er ook heel wat fanmail op ons te wachten thuis. We hebben zelfs een geluksbrenger van een fan gekregen!', aldus de meisjes.
Praktisch Het 'Junior Eurovisiesongfestival' vindt op zaterdag 20 november plaats in de Minsk Arena, waarin plaats is voor vijftienduizend toeschouwers. De presentatoren zijn Denis Kourian en Leila Ismailova. Kristien Maes en Tom De Cock leveren het commentaar bij de show op Eén. Jill en Lauren moeten optreden als negende, net na Letland. De Belgische punten worden voorgelezen door niemand minder dan Laura Omloop, de Belgische kandidate die vorig jaar knap vierde werd met haar liedje Zo verliefd.
Alle deelnemers op een rijtje:
1. Litouwen Bartas Oki-doki 2. Moldavië Stefan Roscovan Ali Baba 3. Nederland Anna & Senna My Family 4. Servië Sonja Skoric Carobna Noc / Magical Night 5. Oekraïne Yuliya Gurska Mii Litak 6. Zweden Josefine Ridell Allt Jag Vill Ha 7. Rusland Liza Drozd & Sasha Lazin Boy And Girl 8. Letland Sarlote & Sea Stones Viva La Dance 9. België Jill & Lauren Get Up! 10. Armenië Vladimir Arzumanyan Mama 11. Malta Nicole Knock knock!...Boom! Boom! 12. Wit-Rusland Daniil Kozlov Muzyki Svet 13. Georgië Mariam Kakhelishvili Mari Dari 14. V.J.R. Macedonië Anja Veterova Eooo, Eooo
Om te stemmen, kunnen de kijkers bellen en sms'en tijdens de show. Een stem uitbrengen kan op het nummer 0905 567 XX, waarbij de laatste twee cijfers gevormd worden door het volgnummer van het liedje in de show. Kijkers kunnen ook het nummer van hun favoriete liedje sms'en naar 6000. Smsen kost 0,50 euro per sms, bellen 0,50 euro per oproep.
'Junior Eurovisiesongfestival 2010', elke dag in 'Karrewiet' op Ketnet, zaterdag 20 november om 20.15 uur op Eén en zondag 21 november om 10.00 uur op Ketnet.
Als alles volgens het aangekondigde plan verloopt, schept de UCI vandaag duidelijkheid over de licenties voor komend seizoen. Dat is vooral belangrijk voor Quick Step.
De Belgische ploeg staat in de nieuwe rangorde pas achttiende, terwijl alleen de eerste vijftien teams zeker zijn van een ProTour-licentie - de eerste klasse, zeg maar. De overige drie plaatsen worden verdeeld via 'wildcards'. Daarvoor komen nog vijf teams in aanmerking: Euskaltel, Geox, Quick Step, Cofidis en AG2R.
'Ik heb nog niks gehoord', zegt teammanager Patrick Lefevere. 'Normaal gezien zou ik me geen zorgen moeten maken, maar dit is de UCI, hé. Dus ben ik voorzichtig. Uiteraard ben ik niet blij met die nieuwe rangorde, waar we plots achttiende staan. Maar de ploegen moeten nu eenmaal de wetten van de UCI ondergaan. Zolang we geen sterk front proberen te vormen, zal dat zo blijven.'
Omega Pharma-Lotto is met Philippe Gilbert, Jurgen Van Den Broeck en André Greipel wel al startgerechtigd voor alle wedstrijden van de UCI World Tour 2011.
Volgens de Italiaanse website Tuttobiciweb kan Denis Menchov fluiten naar zijn ProTourstatuut. De webstek meldt dat UCI-voorzitter Pat McQuaid teammanager Maurizio d'Angelo inlichtte dat een licentie te hoog is gegrepen. Geox is de opvolger van Footon-Servetto, dat vorig jaar wél in de ProTour zat. Ook ex-Tourwinnaar Carlos Sastre tekende voor de Italiaanse schoenenfabrikant. Klopt dit verhaal, dan moeten Sastre en Menchov op een wildcard rekenen voor de Tour. Al is dit niet evident, nu het er alle schijn van heeft dat op AG2R na alle Franse ploegen dus naast een ProTourlicentie grijpen. In dat geval zullen alle vrijkaarten naar Franse teams gaan. (BHE, HC)
Stef Durnez schrijft teksten van Peter Van Asbroeck voor 'Komen eten'
'Een stukje bloot... euh... brood': alweer een geslaagd grapje van Peter Van Asbroeck, de stem van Komen eten op VT4 dat elke dag populairder wordt. Stef Durnez, zoon van dichter Gaston Durnez, schrijft de teksten: 'Dit is een van de leukste jobs die ik kan bedenken.'
'Een oude gefrustreerde zaag die ergens in een zolderkamer zit te kijken en dat opschrijft uit een soort woede voor al die mensen in dat programma.' Dat had cabaretier Joost Vandecasteele deze week op Radio 1 te zeggen over de man die de teksten schrijft voor de commentaarstem van Komen eten op VT4. Joost bedoelde het als een compliment: hij noemde Peter Van Asbroeck die het commentaar levert 'een komisch genie, zéker de man die zijn teksten schrijft'.
Komisch genie? Dat hoor je Stef Durnez (45) uit Sinaai niet zeggen. Zijn visitekaartje zegt dat hij 'copy-, script- en ghostwriter' is voor 'commercials en comedy'. In mensentaal: Stef schrijft teksten voor reclamespots en tv- en radioprogramma's. Ook voor Komen eten, dus: Stef schrijft de veel gesmaakte teksten van commentaarstem Peter Van Asbroeck. Hoe Stef dat doet? Hij krijgt de afleveringen van Komen eten op zijn computer, zoals ze op tv worden uitgezonden. 'De regisseur stuurt wat opmerkingen mee. Waar ik op moet letten, waar ik de nadruk op moet leggen. Bij elke aflevering van veertig minuten verzin ik zo'n zes A4-pagina's tekst. Dat kost me ongeveer vier uur.'
Timing
Geen praatjes bij de plaatjes: dat is het motto van Stef voor Komen eten. 'De commentaarstem van Peter is niet zomaar een stem, het is een personage. In veel realityprogramma's vertelt de stem gewoon wat je ziet, in Komen eten doet die stem veel meer. Als een kandidaat zichzelf zit te bewieroken, gaat de stem daar helemaal in mee. De stem zet de kijker op het verkeerde been. We weten dat de gazpacho van een kandidaat uit een pakje komt, maar we doen eerst alsof die zelfgemaakt is.'
'Timing is heel belangrijk. Soms is er gewoon heel weinig tijd om iets te zeggen. Maar met een euh of hola kom je soms al een heel eind. Het is minutieus werken, maar het is een van de leukste dingen die ik kan bedenken. Ook omdat ik met Peter Van Asbroeck samenwerk. Als ik het op papier zet, hóór ik het hem zeggen.'
Grove borstel
In Komen eten zit altijd wel een deelnemer met een speciaal kantje. Stef zet dat graag in de verf, maar nooit met de grove borstel: 'Als iemand zich verspreekt of iets geks doet, maak ik daar een grapje over. Maar ik speel nooit op de man. Komen eten is geen freakshow, geen harde competitie. Het moet leuk blijven.'
Stef begrijpt dat sommigen het toontje van Komen eten té ironisch vinden. Stef schreef ook de teksten voor het commentaar bij de docusoap over Miss Belgian Beauty. Organisator Ignace Crombé kon er niet mee lachen. 'Vanuit zijn standpunt kan ik dat begrijpen. Maar als iemand een standbeeld van zichzelf in zijn tuin laat zetten, verdient dat wel wat tegengewicht.'
Stef Durnez is een veelschrijver. Hij maakt teksten voor De smaakpolitie, schrijft sketches voor Chris & co en het nieuwe VTM-programma Tegen de sterren op, bedenkt met Luk Wyns de teksten voor de reclamespots van Gamma. Dat schrijven heeft hij uiteraard van zijn vader, de 82-jarige dichter en journalist Gaston Durnez. 'Hij kijkt af en toe naar Komen eten, ja. Het mooie is: kinderen van twaalf, dertien jaar kijken ook. Ik ben fier dat ik bij dat programma de kers op de taart mag zetten.' (nieuwsblad TomdeLeur)
Twee op de drie vrouwen gebruiken te lang dan gezond is hun make-up, zo stellen ze zichzelf bloot aan tal van bacteriën. Maar ook je beha heeft zijn houdbaarheidsdatum want na een bepaalde tijd verliest deze zijn steun. Daarom zetten we op een rijtje welke gebruiksproducten we regelmatig moeten vervangen.
Haarborstel Deze was je best wekelijks in heet water. Vervang wanneer de haartjes beschadigd lijken. Een haarfollikel van 1mm kan tot 50.000 bacteriën bevatten en je borstel kan hiertoe bijdragen. Vooral de resten van haarproducten kunnen plakkerig worden en vuil aantrekken. Loopschoenen Deze vervang je best om de 400 tot 800 km. Want door in oude schoenen te lopen, riskeer je blessures en infecties. Na een bepaalde tijd geven ze namelijk niet voldoende steun meer. Een recente studie toonde aan dat er 100 keer meer schimmels in oude schoenen zitten dan in een wc-pot.
Tandenborstel Koop om de drie maanden een nieuwe tandenborstel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze na drie maanden minder efficiënt worden. Virussen als hepatitis B en C kunnen doorgegeven worden via een tandenborstel.
Beha Een sportbeha smijt je best weg na drie maanden of na dertig tot veertig wasbeurten. Vermijd biologische detergenten en wasverzachters, ze beschadigen het lycra. Borsten bestaan voornamelijk uit vetweefsel die omhoog gehouden worden door ligamenten. Deze kunnen uitrekken door herhaalde op- en neergaande bewegingen als ze niet goed ondersteund worden, beha's geven minder steun na drie maanden.
Matras Je bent na acht tot tien jaar toe aan een nieuwe matras. Experts zeggen dat we ongeveer 284 ml vocht per nacht uitscheiden. Dit is de ideale omgeving voor huisstofmijten. Ook de dode huidschilfers in de matras zijn een bron van eten voor deze parasieten. Het gemiddelde bed bevat meer dan 10.000 huisstofmijten, wat allergieën kan veroorzaken. Scheermesje Dit smijt je best na twee of drie scheerbeurten keer weg. Wrijving tussen de huid en het mesje kan uitslag veroorzaken. Een bot mesje kan verstopt raken met dode huidcellen, wat kan leiden tot ingegroeide haren en wondjes.
Badhanddoeken Deze was je best wekelijks op 60 °C, het is ook uit den boze handdoeken te delen. Want huidproblemen en infecties kunnen zich zo makkelijk verspreiden. Meer dan de helft van de mensen draagt stafylokokken op zijn huid. Dit kan schadelijk zijn wanneer dit in een wond terecht komt.
Kussen Was je kussen elke drie maanden of vervang om de zes tot twaalf maanden. Na een half jaar bestaat 10 procent van je kussen uit huisstofmijt, hun uitwerpselen en zweet. Wanneer je dit inhaleert, ben je vatbaarder voor astma, sinusitis en rhinitis. Spons Deze moet je na elk keer reinigen en dagelijks infecteren. In de holten van sponsen huizen bacteriën. Meer dan een miljard bacteriën kunnen hierin groeien na een dag gebruik. Wetenschappers vonden in keukensponsen bacteriën als de E. coli en salmonella.
Lakens Je donsdeken moet om de zes maanden gewassen worden, lakens wekelijks.
Snijplank Reinig en desinfecteer deze na elke keer je deze gebruikte, smijt de plank weg wanneer beschadigingen het reinigen bemoeilijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit vijftig keer meer bacterieën bevat dan een wc-bril. (ep)
Hoe vermijd ik overtollig buikvet in de menopauze?
Amandine De Paepe studeerde biomedische wetenschappen en heeft een master in Food Technology. Ze runt een eigen bureau als voedingsdeskundige. Ze beantwoordt lezersvragen over voeding en gezondheid.
Dag Amandine
Ik ben 51 jaar en woog vroeg altijd 52 kilo. Sinds ik in de menopauze zit, heb ik problemen om mijn gewicht te behouden. Ik kom alsmaar bij en krijg buikvet. Mijn gewicht is intussen opgeklommen tot 56 kilo. Ik zou graag twee kilo afvallen en dat gewicht behouden.
Dit is mijn eetpatroon: - s Morgens: twee glazen groene smoothie, een kiwi, een kleine kom Kellogs met chocoladeschilfers en braambessen - Tussendoortje: een granenyoghurt - s Middags: twee sneetjes grof brood met beleg en rauwe groentjes - Tussendoortje: een stuk fruit of noten - s Avonds: één aardappel, groenten en vlees of vis. - Tussendoortje: smoothie
Dit is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen in de menopauze. Je eierstokken zijn minder actief en bijgevolg gaat je lichaam minder hormonen produceren. Door de hormonale daling, breekt je lichaam moeilijker vet af. Zo krijg je meer buikvet en minder vet ter hoogte van je heupen en billen.
Bovendien daalt het metabolisme bij vrouwen in menopauze zodat je meer vetmassa ontwikkelt. Je verbruikt dus minder energie dan vroeger. Daarom raad ik je aan om meer te bewegen. Probeer om vaker te wandelen. Neem geregeld de fiets. Pik een dansles mee samen met een vriendin. Ga af en toe zwemmen.
Overdrijf niet met smoothies. Smoothies bevatten veel natuurlijke suikers. Drie stukken fruit per dag is een mooi gemiddelde. Een smoothie bevat al gauw vier of vijf stukken fruit.
Noten bevatten veel onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten maar toch moet je opletten met te grote hoeveelheden. Ik raad je aan om niet meer dan één handje noten per week te eten.
Blijf voldoende water drinken, tot anderhalve liter per dag. Neem altijd een klein flesje water mee in je tas te hebben en drink geregeld een slokje water tussendoor. Zorg ervoor dat er altijd een flesje water in je auto ligt. Kies af en toe voor water met een lightgrenadine. Groende thee of bouillon zijn ook gezonde alternatieven.
Ik ben administratief medewerker bij Inburgering Oost-Vlaanderen, we proberen de maatschappelijke participatie van nieuw- en oudkomers te bevorderen, ongeacht hun huidskleur, afkomst, geslacht of geloof. Ik sta in voor het onthaal van de organisatie en werk nauw samen met de trajectbegeleiders en de docenten. Ik ondersteun ook de algemene en financiële administratie, en vervul organisatorische en logistieke taken.
Doe je je job graag?
Ja, want het is veelzijdig werk. Ik heb ook veel sociaal contact met mensen van zowel binnen als buiten de organisatie. Door mijn job heb ik gemerkt dat de sociale sector echt mijn ding is. Dat is ook de reden waarom ik momenteel een bacheloropleiding sociaal werk volg, na mijn studies wil ik binnen deze sector doorgroeien.
Wat vind je van je inkomen?
Ik vind dat ik niet mag klagen. De vele extras die mijn werkgever mij biedt, zorgen voor een mooi totaalpakket.
Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?
Nee, want geld is niet mijn drijfveer. Ik wil in de eerste plaats mijn job graag doen.
Spaar je?
Ik probeer maandelijks een bedrag over te schrijven naar mijn spaarrekening.
Vandaag vrijdag 19 oktober om 20.50 programmeert vtm de oproepaflevering van 'Wie kiest Pieter?', een dertiendelige reeks waarin de bekende ex-basketter en nu zakenman Pieter Loridon een tiental vrouwen de kans geeft om op een unieke manier met hem kennis te maken. 'Ik heb in de voorbije maanden vooral gezwegen', zegt Pieter, 'ik wil nu best de mensen een inkijk geven in mijn echte leven.'
In de oproepaflevering vertelt Pieter vrijuit over wie hij is. 'Ik ben de man geworden die ik ben door de tegenslagen, door te zien dat de wereld niet zo mooi is zoals hij eruit ziet.'
Over zijn imago als vrouwenmagneet: 'Een vertekend beeld. De vrouwen met wie ik was waren prachtvrouwen, maar de referentie voor mij is niet hoe een vrouw eruit ziet. Mij gaat het om het geheel dat goed moet aanvoelen. Als dat er niet is, begin ik er niet aan. Maar ook als je er voluit aan begint kan het stoppen. Het is jammer, maar wel de realiteit.'
Pieter Loridon gaat er absoluut niet vanuit dat 'Wie kiest Pieter?' inderdaad een perfecte match oplevert, maar hij staat open voor nieuwe ontmoetingen. 'Het programma is geen vleeskeuring of één of andere missverkiezing. De kandidaten krijgen een oprechte kans om me echt te leren kennen.'
Bij zijn zoektocht wordt Pieter bij gestaan door twee vrienden Thomas en Michael en een vriendin, Johanneke. In de oproepaflevering brengt presentatrice Dina Tersago hen een bezoek. Het programma laat de kijker ook kennismaken met Pieters zoontje Lex en zijn vader, nog altijd trots op het sportief talent van zijn zoon. Sport speelt nog altijd een rol in het leven van Pieter, ook al heeft hij het druk als zakenman met zijn horecazaken Mint en Maona. Ook dat aspect komt aan bod in de oproepaflevering van 'Wie kiest Pieter?'. De vrouwen die zich willen inschrijven kunnen dat doen via http://www.vtm.be/.
Na de selectie begint de eigenlijke zoektocht van 'Wie kiest Pieter?'. 'Samen kan je gelukkiger zijn dan alleen, dat geloof ik echt', aldus Pieter. 'Maar in dat samen zijn moet je wel gelukkig zijn. Dat is heel raar, maar zo is het wel.' (TV-Visie)
'Wie kiest Pieter?', oproepaflevering op vrijdag 19 november om 20.50 uur op vtm.
Het Italiaanse Zuid-Tirol telt een aantal vakantieboerderijen die zich gespecialiseerd hebben in wellnessarrangementen. Dit maakt van de streek een groot vakantieparadijs voor wie deze winter wel eens wat anders wil dan op de latten staan. Hooi- of melkbaden, schoonheidsmaskers en kneippkuren zijn slechts een greep uit de vele behandelingen die er worden aangeboden.
In de vakantieboerderijen van het label Roter Hahn kan je een skivakantie gemakkelijk met wellness en gastronomie combineren. De boer en boerin laten je er delen in de van generatie op generatie overgeleverde kennis van geneeskrachtige planten in combinatie met de nieuwste inzichten over een gezonde levensstijl.
Ze hebben een bad voor elk kwaaltje: een verzorgend karnemelkbad, een ontspannend appelaromabad,... . Maar dé Zuid-Tiroolse manier om tot rust te komen, is een hooibad. Meer dan een eeuw geleden ontdekten de plaatselijke boeren dat hun vermoeidheid en pijn na een dag hard labeur verdwenen was na een nacht slapen in vers hooi gemengd met kruiden uit de alpenweiden, zoals vrouwenmantel, tijm en edelkruid. Een hooibad activeert het immuunsysteem, ontspant de spieren en zou soelaas brengen voor reumaklachten. 'Het Roter Hahn' netwerk telt 5 vakantieboerderijen die dergelijke hooibaden aanbieden.
Boerderijhoppen In Zuid-Tirol hoeft men zich niet te beperken tot een verblijf in één vakantieboerderij. Zo kan je er ook 'boerderijhoppen' en op die manier kennismaken met de activiteiten die de verschillende vakantieboerderijen in petto hebben. Via de website van Roter Hahn kan je makkelijk de boerderij van jou keuze selecteren aan de hand van een reeks criteria. Je kan er eveneens op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde boerencafé's of 'Buschenschänke'. De boeren serveren er hun eigen geproduceerde producten zoals zelfgemaakte vruchtensappen, typische gerechten als 'Schlutzer'(deegenvelopjes met spinazievulling), 'Graukäse' (typische alpenkaas op basis van melkwei), 'Kaminwurzen' (gerookte worstjes) en natuurlijk hun zelfgemaakte wijnen.
Het Weidacherhof in Ritten Het Weidacherhof in het zonnige 'Ritten' heeft alles voor een wellnessvakantie in de sneeuw: skiën op de 'Ritterhorn', sneeuwschoenwandelingen in een prachtig natuurlandschap, Nordic walking of schaatsen op de kunstijsbaan van Collalbo, het kan er allemaal.
Een vakantie op het Weidacherhof is nog zoveel meer, zo kan de familie Rottensteiner jou laten kennismaken met het boerderijleven van elke dag. Elke morgen wordt een ontbijt aangeboden met eigen boerderijproducten (jam, honing, yoghurt, spek, ham, boerensalami, bloesemsappen,...). Voor wie zich wil laten verwennen, worden er tal van wellnessbehandelingen aangeboden zoals onder andere een kruiden-, zout- en Cleopatrabad. Infraroodsauna, thalassotherapie, schoonheidsbehandelingen, modderpakkingen en massages, pantai-massage en een wolbad behoren eveneens tot de mogelijkheden. (kve) Voor meer informatie:
Marco Borsato heeft de liefde voor muziek teruggevonden
Na een jaar vol zakelijke ellende doorbreekt Marco Borsato de stilte. 'Mijn waardigheid hebben ze me niet kunnen afnemen. Geluk zit voor mij niet in een vette bankrekening, maar in muziek maken. Daar hoef je niet rijk voor te zijn.'
Tot een jaar geleden leek alles wat Marco Borsato aanraakte, in goud te veranderen. Maar dan werd zijn bedrijf The Entertainment Group (TEG) failliet verklaard en bleef een financiële put van ruim 11 miljoen euro achter. Zijn muziekcarrière viel even helemaal stil, maar nu is Borsato terug met een nieuw album. 'Ik heb de liefde voor muziek weer ontdekt, en dat voelt goed.'
Je nieuwe album heet 'Dromen durven delen'. Een titel die wellicht niet lukraak gekozen is.
Marco Borsato: 'Neen, dat klopt. Het is een beetje het DNA van Marco. Dromen staat voor ambitie, doelen stellen. Durven hoort ook bij mij, grenzen opzoeken. En Delen is muziek maken. Na het pittige jaar dat ik achter de rug heb, was het tijd om terug te keren bij mijzelf, naar de oorsprong. Deze plaat is persoonlijker dan het heel lange tijd geweest is. Ik wou dat vertroebelde beeld weer helder hebben. Dat heb ik met deze plaat kunnen doen.'
Wat heb je geleerd uit die periode vol zakelijke ellende?
'Dat onvoorwaardelijke vriendschap niet zo onvoorwaardelijk is. De betrekkelijkheid van faam en roem, en het besef dat geluk voor mij niet in financiële middelen zit, maar in het maken van muziek. Daar hoef je niet rijk voor te zijn. Ik heb geleerd dat ik nog steeds in het vak zit om de goeie redenen. Omdat ik van mijn vak houd, niet om centjes te verdienen of om beroemd te blijven.'
De berichten in de pers waren nogal tegenstrijdig. Je zou je villa moeten verkopen en uit de vuilnisbak eten, maar andere bronnen spraken over een flinke spaarpot die je verborgen hield.
'De ongenuanceerdheid in de berichtgeving heeft me verbaasd en gekwetst. Alleen de waarheid kon me vrijpleiten, maar die is pas een jaar later boven water gekomen. De curator zei me: Marco, je kon er niets aan doen. Een jaar lang was ik aangeschoten wild. Ik had geen zin om dat beeld continu te corrigeren. Maar nu staat het in een rapport. De feiten zijn er en daarmee houdt het op.'
Heb je eraan gedacht om er helemaal mee te kappen?
'Er waren momenten dat ik dacht: Ik weet niet of ik dit nog leuk vind. Ik heb overwogen om te stoppen, ja. Maar de liefde voor muziek borrelde toch weer op toen mijn componist en producer John Ewbank me belde en melodieën voorspeelde. Toen werd duidelijk dat het voorbije jaar zoveel inspiratie opgeleverd had, dat ik misschien wel mijn mooiste en meest intense plaat ooit kon maken. Ik kreeg weer zin in muziek. Het is alsof je je hart oppoetst: alles begint weer te glimmen en te sprankelen. Ik besefte: deze verhalen wil ik vertellen, dit ben ik. Dat was heel prettig om te voelen.'
Op het nummer 'Vrij' klink je heel strijdvaardig. 'Mijn ziel krijg je niet', zing je.
'Als je verketterd wordt, wil je terugslaan. We hebben beeldspraak gebruikt als pek en veren, stenigen, ophangen aan de hoogste boom... Iemand als Nelson Mandela die na jaren gevangenis nog zo vergevingsgezind was, is een voorbeeld voor mij. Wat je me ook aandoet, ik laat me niet kisten. Mijn waardigheid zal ik niet verliezen. Ik kom hier sterker uit.'
De Vlaamse fans zijn je trouw gebleven. Er is nu al een vierde concert toegevoegd aan je 3 Dimensies-concerten volgend jaar in het Sportpaleis.
'Dat zegt iets over hoe het hier nog steeds leeft. Het Vlaamse publiek is me absoluut niet vergeten en dat vind ik geweldig. Toen ik onlangs door het Sportpaleis liep, voelde ik het weer kriebelen. Dit is de mooiste etalage in Vlaanderen om je muziek in te zetten. Ik heb een jaar verloren aan het debacle, maar nu heb ik weer de kracht om me te tonen.'
'Ik moet de show nog in elkaar zetten de komende maanden, maar de mensen die bij een van mijn veertig vorige concerten in het Sportpaleis waren, weten dat het altijd een feest is: spektakel, meezingen, en vooral een groot wij-gevoel. Hoe we die drie dimensies invullen, laat ik nog even over aan de avond zelf. Maar ik kan je al verklappen dat er géén 3D-brilletjes aan te pas komen.'
Hoe ga je dit jaar de feestdagen doorbrengen?
'Eenvoudig. Heerlijk thuis met het gezin, kalkoen in de oven, een goed glas wijn... Vorig jaar was kerst niet zo prettig, maar dit jaar ga ik vieren.' (nieuwsblad Jan Ruysbergh )
Clown Argo laat Droomwenskinderen eeuwig leven in âMijn Winterroosjeâ
De vzw clown argo vriendenkring vervult al meer dan zes jaar droomwensen van kinderen die terminaal ziek zijn, Dit jaar werd er naar jaarlijkse traditie een cd uitgebracht met de titel Verrassend anders. Als kers op de taart heeft Clown Argo er een heuse kerstsingle met een opmerkelijk verhaal aan toegevoegd. In het gezelschap van meer dan dertig droomwenskinderen heeft hij de Will Tura-klassieker Mijn winterroosje in een nieuw jasje gestoken. Het werd een uniek tijdsdocument omdat de meer dan dertig kinderen ondertussen niet meer onder ons zijn. Door deze single blijven ze voor eeuwig en altijd in onze harten verder leven.
Tura Will Tura heeft ondertussen gereageerd op dit mooie initiatief: Mijn ogen schoten vol met tranen, toen ik dit liedje hoorde. Diep respect voor hetgeen Clown Argo en het Droomwens Kinderkoor hebben gerealiseerd. Normaal gezien reik ik nooit iemand anders zijn cd uit. Hiervoor maak ik graag een uitzondering.
Praktische info Vanaf 2 december is deze single te koop in alle Belgische en Nederlandse platen- en cd zaken in België en Nederland. Vanaf 7 december draait Radio 2 dit liedje nationaal. De videoclip zal draaien 3 weken lang op alle regionale tv's. (zangtalent)
Gezonder verouderen door enkele glazen wijn per dag
Enkele glazen wijn per dag op middelbare leeftijd vergemakkelijkt het verouderingsproces bij vrouwen, dat blijkt uit recent onderzoek.
Minder ziekten Resultaten van Amerikaans onderzoek suggereert dat de nadelen van gematigd drinken overdreven werden. Het bewijs groeit namelijk dat een gematigde consumptie van alcohol gezondheidsvoordelen heeft. Twee studies bestudeerden resultaten van onderzoeken die in 1976 startten bij meer dan 200.000 vrouwen. De eerste analyseerde de alcoholconsumptie op middelbare leeftijd van bijna 14.000 vrouwen die ouder dan 70 werden. Daaruit blijkt een matige consumptie van wijn hun kans op ouder worden vergrootte, ze kampten minder met kanker, hartziekten, lichamelijke beperkingen of geheugenproblemen.
Succesvol ouder worden Degenen die op 58-jarige leeftijd een of twee alcoholische drankjes per dag consumeerden, hadden 28 procent meer kans om 'succesvol' ouder te worden in vergelijking met geheelonthouders. Degenen die bijna dagelijks drinken zijn gezonder dan degenen die een tot twee dagen alcohol opnamen.
Beroerte De tweede studie analyseerde het risico van 73.450 dames op een beroerte. Elk niveau van alcoholconsumptie leidde tot een lager risico op een beroerte. Experts zijn het er nog niet over eens hoe alcohol precies de gezondheid stimuleert. Er bestaat wel de theorie dat dit het lichaam helpt glucose efficiënter te verwerken, het zou ook het risico op bloedklonters beperken. (ep)
Herbruikbare zakken zijn goed voor het milieu, alleszins zo worden ze gepromoot. Maar de veelal synthetische boodschappentassen kunnen ook risico's inhouden. Het debat woedt alvast in New York waar men ontdekte dat veel herbruikbare zakken die onder meer geproduceerd worden in China, ongeoorloofde hoeveelheden lood bevatten.
De herbruikbare en duurzame boodschappentassen worden steeds populairder, ook bij ons. Ze vormen immers een goed alternatief voor de plastieken zakjes die vaak te snel worden weggesmeten na eenmalig gebruik. Recente studies in de Verenigde Staten tonen aan dat sommige duurzame tassen gewoonweg te veel lood bevatten. Het is een bijzonder schadelijke substantie die met het kostbare grondwater in aanraking kan komen eens de tas wordt weggesmeten. Bovendien bestaat het risico dat verf van de zak afbladert en zo in contact komt met voedsel.
Ondanks de onderzoekresltaten blijven de New Yorkers steevast overtuigd van de pluspunten van herbruikbare zakken. De tassen doen immers jaren dienst en dit overstijgt volgens de enthousiaste gebruikers ervan de schadelijke effecten van lood op lange termijn. En geef toe, wat is momenteel het alternatief? (kve)