Syla K (37) uit Affligem wil Tom Dice achterna. 'Tom heeft echt mijn hart veroverd. Hij zingt heel mooi live en brengt oprechte liedjes.' Syla K hoopt hem op te volgen als Belgische inzending voor Eurosong. Ze is met haar zelfgeschreven nummer Simple Love zelfs een van de favorieten om ons land te vertegenwoordigen in Berlijn.
De preselecties van 'Eurovision 2011' zitten in een nieuw kleedje. Artiesten die kans willen maken, mogen hun nummer uploaden op de site van Akamusic. De populairsten worden uitgenodigd voor een televisieoptreden op de RTBf, waar de winnaar door een internationale jury en televoting wordt verkozen.
Heb je al veel promotie gemaakt voor je nummer?
Syla K: 'Ik probeer via Facebook en de pers zo veel mogelijk mensen te bereiken. Ik heb vijftien jaar voor een evenementenbureau gewerkt, dus ik weet hoe ik het publiek warm kan maken. In samenwerking met burgemeester Yvan 'tKint van Affligem, organiseren mijn man en ik een concertenweekend op 12,13 en 14 november in 'tBrouwershof.'
Waarom koos je voor een Engelstalig nummer?
'Ik ben tweetalig opgevoed en in Brussel opgegroeid. Gezien de commotie in de taalgebieden is Engels een neutrale keuze. Ik wil mij noch Vlaamse, noch Waalse noemen. Ik ben trots om Belg te zijn en nog trotser omdat ik zoveel talen ken.'
Heb je ervaring in de showbizz?
'Ik nam in 1998 deel aan twee televisieshows in Wallonië, waar ik onder andere Marilyn Monroe vertolkte met I wanna be loved by you. Vanaf toen stroomden de optredens binnen. Ik ben jarenlang de vaste zangeres geweest van de cabaretbar Le Siècle in Brussel.'
Ben je opgegroeid in een muzikale familie?
'Zeker niet. Zangtalent is een gave. Toe ik vier was, won ik mijn eerste wedstrijd. Mijn opa was mijn grootste fan. Mijn ouders zagen een zangcarrière nochtans niet zitten. Ze stuurden mij naar de basketclub.'
Hoe zou je je nummer 'Simple Love' omschrijven?
'Ik breng soul uit de jaren zestig met een hedendaagse toets en een beetje rhythm and blues. Alle vrouwenstemmen zijn ingezongen door mezelf, maar in Berlijn zou ik graag werken met een gospelkoor. Het nummer gaat over een moeilijke liefde. Toch wil ik de mensen ook een optimistische boodschap meegeven. Soms kan liefde zo eenvoudig zijn.'
Vanwaar de naam Syla K?
'Ik ben al heel mijn leven fan van Elvis Presley. Die was getrouwd met Priscilla, vandaar Syla. Vroeger stond ik op de affiche als Syla King, maar dat werd te oubollig. Toch wou ik, als eerbetoon aan Elvis, de K van King behouden.'
De film 'The social network' heeft tijdens zijn openingsweekend in Noord-Amerika 23 miljoen dollar (ruim 16 miljoen euro) opgebracht. Hij gaat over de oprichting van de socialenetwerksite Facebook. (foto,Mark Zuckerberg)
Jesse Eisenberg vertolkt de rol van bedenker Mark Zuckerberg, die uitgroeide tot een van de jongste miljardairs ter wereld. De prent werd geregisseerd door David Fincher, bekend van 'Seven'.
De film focust op de keerzijde van Zuckerbergs succes, vooral op de rechtszaken die mede-oprichters tegen hem aanspanden omdat Zuckerberg hun idee zou gestolen hebben.
Verdeler Sony acht de kans groot dat 'The social network' zeker 100 miljoen dollar (ruim 72 miljoen euro) opbrengt. De film kreeg erg lovende recensies, en wordt al gezien als een kandidaat voor de Oscars. Bij ons komt 'The social network' in de zalen op 27 oktober. (sam)
Maria Sharapova staat bekend om haar gekreun tijdens haar spel.
Kreunende tennissers doen tegenstanders trager reageren. Dat televisiekijkers het wel eens op de heupen krijgen van het luide gekreun van Maria Sharapova of Rafael Nadal is bekend, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat ook tegenstanders van luidruchtige tennissers hinder ondervinden: ze reageren trager en minder accuraat.
Onderzoek Het fenomeen is getest door vorsers aan de University of British Columbia in Canada. Ze lieten 33 studenten honderden clips bekijken waarop een tennisser een bal ofwel naar links of naar rechts slaat. De studenten moesten snel de richting van de bal aangeven, maar bij sommige shots kregen ze plots gekreun te horen.
Op verkeerde been "Onze bevindingen zijn ondubbelzinnig. Wanneer tijdens de clip een kreun te horen was, reageerden studenten niet enkel trager, maar waren ze ook minder accuraat. Op een echte tennisbaan zouden ze dus trager zijn en makkelijker op het verkeerde been te plaatsen", vertelde vorser Scott Sinnett aan de Britse openbare omroep BBC.
Eerlijk? Het rapport suggereert voorts dat het gekreun een hinderpaal kan zijn voor een tennisser die op basis van het geluid van het racket van de tegenstrever de spin en snelheid van de bal wil inschatten. "De studie werpt interessante vragen op. Is een tenniswedstrijd bijvoorbeeld nog wel eerlijk wanneer Rafael Nadal kreunt en Roger Federer niet?", vraagt Sinnett zich af. (belga/ep)
Droog en dof haar geef je een oppepper door voldoende proteïnen op je menu te plaatsen. Door regelmatig vis, vlees, kaas, eieren en melk naar binnen te werken zal je haar ook sneller groeien.
De Kortrijkse Lydie Valcke is gefascinerd door werken met rubber
Een cursus ikebana en een oude fietsband gevonden langs de weg, etten mij op de weg. De Kortrijkse Lydie Valcke tovert oud materiaal om tot nieuwe creaties. Onlangs presenteerde ze haar eigen collectie juwelen. Niet met parels, in zilver of goud, maar wel gemaakt uit oude fietsbanden. Bovendien verpakt ze elk uniek juweel op een haal aparte manier: in de bladzijden van een modetijdschrift. "Mijn werk is puur recyclage, dus mag de verpakking dat ook zijn", vindt deze creatieve duizendpoot.
Lydie Valcke, al 21 jaar een creatieve bezige bij, ontwierp onlangs een eigen collectie juwelen uit materiaal van oude fietsbanden. "Aanleiding hiervoor was een lessen reeks ikebana, die ik volgde", vertett Lydie. "We kregen de opdracht om een creatie te maken met het rubber van een fietsband. Ik had materiaal te kort en trok naar het Kortrijkse fietsencentrum Mobiel vzw met de vraag of ze mij oude fietsbanden konden bezorgen. De organisatie gaf zonder enig probleem een band mee. Werken met rubber heeft me vanaf dat moment zo gefascineerd, dat ik ermee wou verdergaan. Toeval of niet, op een dag kwam mijn echtgenoot Marc thuis met een fietsband, gevonden langs de weg. Ik pikte het idee weer op, en zo ging de bal aan het rollen."
Mooi verpakt Lydie maakt zowel hand-, arm- als halsornamenten. "Voor halskettingen en armbanden verknip ik fietsbanden in diverse vormen. Fijne of brede rolletjes, ringen, accordeonvormen en dergelijke. De handomamenten, ringen dus, combineer ik meestal met een andere materie, zoals een knoop." Na maandenlang intensief werk, is Lydie haar collectie compleet. "Ik heb van alle soorten ontworpen, en nu wil ik die aan de man brengen. Ik doe momenteel prospectie en bekijk de mogelijkheden. Ik ontwierp ondertussen ook al verpakkingen voor de juwelen.
Wie een hals-, arm-, of hand omament koopt, kan naargelang de omvang van het juweel, een tasje krijgen om het juweel in te verpakken. Elke verpakking bestaat uit enkele bladzijden van een mode-tijdschrift. Boekjes die in het andere geval worden weggegooid, krijgen op die manier een tweede leven. Mijn werk is puur recyclage, dus mag de verpakking dat ook zijn. Nog een voordeel is dat niemand ooit dezelfde verpakking zal krijgen."
Juwelen uit ... dassen Lydie reisde de hele wereld rond en snoof diverse culturen op. "Tijdens verre reizen leerde ik de levenswijze van de inwoners van Lapland, de Sami, kennen. Maar ook van de indianen en boeddhisten heb ik veel geleerd. Ik voel me met deze mensen verbonden, omdat ook zij leven met hetgeen ze hebben. Ze zijn zo betrokken bij de basis, de zon, aarde, vuur en water. Die mensen zijn één met de natuur, kleden zich met wat de natuur hen biedt. Ik doe net hetzelfde, ik maak nieuwe creaties met hetgeen op mij afkomt."
Lydie start binnenkort de opleiding 'multimedia en communicatietechnologie' aan Howest in Kortrijk. "Ik kan goed schetsen maar kan geen ontwerpen maken via een computer en dat wringt. Voor mezelf is dat momenteel een must. De opleiding kan wat hoog gegrepen zijn, maar proberen doe ik zeker. Ik heb het gevoel dat de cirkel zal rond zijn eens ik dat heb gestudeerd. Verder zou ik graag juwelen ontwerpen uit zijde van dassen. De stof recupereren en verwerken in kleine en grote juwelen lijkt me wel iets. En ja, ik heb nóg een droom, kinderboeken illustreren. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Ik zal me eerst focussen op de eventuele verdeling van mijn collectie en de opleiding aan Howest", besluit Lydie.
Je kan de juwelen van Lydie Valcke gaan bekijken in haar winkel aan het overbekeplein 27 in Kortrijk.
Bio: Naam : Lydie Valcke Opleiding : autodidact
Loopbaan : Vooraleer Lydie haar winkel op het Overbekeplein in Kortrijk opende, had ze er 13 jaar lang een winkel in de Nieuwstraat, waar ze zomer- en winter-collecties én ceremoniekledij op maat ontwierp. Daarnaast boeit het Japanse Furoshiki, wat 'inpakken met stoffen' betekent, haar. Ze reisde twee keer naar Japan om zich te verdiepen in de inpakkunst, en gaf het boek 'The Art of Wrapping' uit. Lydie zoekt constant naar vernieuwing en is sinds enkele maanden met iets to-taal anders bezig : het ontwerpen van juwelen uit oude fietsbanden.
julie Vrijens (33) ontwerpster "Red Juliet" Dingen zelf creëren en daar van leven: dat was mijn droom. En kijk het is me gelukt. (nina)
Zolang ik me kan herinneren, schuim ik rommelmarkten af, op zoek naar antiquiteiten en brocante. Naar verweerde, niet opgeblonken spulletjes met een verleden. De fifties fascineerden me altijd al mateloos: films, auto's, Vespa's, kleding. Alles was toen zoveel mooier. Zachter van design. Eleganter. Toen ik mijn man Tim leerde kennen, bleek dat hij nog fanatieker was dan ik. Hij was echt zo'n rock 'n rollman, inclusief de vetkuif. Hij zong vroeger bij Benvis and his rockets, ze brachten onder meer Elvis-nummers en nu is hij drummer bij de Mighty Quiffs - een swingend rockabillygroepje. Ik zat in die tijd op kot in Antwerpen, Tim woonde in Wezemaal bij Leuven. We bleken dezelfde interesses te hebben. Kleding, muziek, interieur: er waren zoveel gelijkenissen tussen ons. Het klikte, en ik ging bij hem wonen.
Nadat we samen een grote reis hadden gemaakt - nu zeven jaar geleden - begon ik te werken bij Elle, waar ik nu nog altijd adjunct -artdirector ben. Vaste job, fulltime. Dat was heel tof, en ik ging er ook volledig voor. Zodoende had ik geen tijd meer voor iets anders. Op de luttele momenten dat ik vrij was, maakte ik geboortekaartjes en uitnodigingen. Ik ben grafisch ontwerpster van opleiding, en ik werkte graag met retroprints en -foto's.
Het echte kantelmoment kwam er na de geboorte van mijn dochter Kato, nu 6 jaar oud. Ik had tot aan de bevalling keihard gewerkt, en daarna was ik drie maanden thuis. Kato was zo'n ongelooflijk makkelijk kind - ze at en ze sliep, dat is alles. Nooit eerder had ik zoveel vrije tijd gehad. Ik heb in die periode 36 schilderijen gemaakt. Het is tóén dat ik ontdekte: ik ben vormgever, ik heb een toffe job, maar ik heb een extra creatieve uitlaatklep nodig. Hoe leuk het soms ook is, ik wil niet enkel 'in opdracht van' werken. Ik wil mijn eigen ding doen. Ik besliste om vier vijfde te gaan werken, zodat ik één extra dag had om te ontwerpen. Ik heb toen bijvoorbeeld een kinderboekje gemaakt. Maar één extra dag was al snel te weinig. Ik wilde méér. Ik begon met het ontwerpen van juwelen. Ik zocht oude foto's, bewerkte ze en maakte er oorbellen van. Het begin van Red Juliet. Daarna volgden kussens, portemonnees, T-shirts, handtassen. Zowat alles wat ik bedrukken kan. Ik merkte dat ik met wat ik maakte geld kon verdienen.
Na mijn tweede kindje - zoon Tuur (4) - ben ik parttime gaan werken en heb ik me verder helemaal op Red Juliet gestort. En dat gaf me eindeloos veel voldoening. De grootste veranderingen vonden plaats in het jaar dat ik dertig werd. Als ik terugblik, valt de puzzel toch mooi in elkaar. Dingen zelf creëren en daar van leven: dat was mijn droom. Er werd eens goed mee gelachen door andere vormgevers. Ik was idealistisch en naïef, maar kijk: het is gelukt. Ik kan niet verwoorden wat een grote bevrijding dat is.
Ik weet niet of ik zou staan waar ik nu sta, mocht ik Tim niet zijn tegengekomen. Ik had die passie voor retro wel in me, maar uiteindelijk ga je elkaar toch enorm stimuleren. Door onze ontmoeting hebben we dubbel zoveel verzamelingen in huis - we leven in een klein museum en de kelder staat tjokvol en dat is enorm inspirerend.
Toeval of niet: Tims broer is Ben Mouling, de uitvinder van Radio Modern (retra swing-feesten, red.). Ik ben via Tim en Ben als het ware ondergedompeld in het retromilieu. We gingen steeds vaker naar die Radio Modern feestjes, en daar zag ik vrouwen in van die Betty Page-jurken lopen. Maar ging ik voor mezelf op zoek naar zo'n heerlijke fiftiesjurk, ik kwam van een kale reis thuis. Ik vond mijn goesting niet.Als je retro draagt, doe je dat best subtiel, anders lijkt het al snel carnaval. In Wezemaal ontwierp en naaide ik al kleine spullen: kussentjes en kinderjurkjes.
Pas toen we begin dit jaar naar Antwerpen zijn verhuisd, begon ik ook damesjurken te ontwerpen. Tijdens alle rompslomp van zo'n verhuis en verbouwingen begon ik te tekenen. Alsof ik in een stad meer creatieve impulsen opdeed dan in een dorp. Bleek dat er ook nog een patroonmaakster vlakbij, op het plein, woont. Alsof het zo moest zijn. Drie maanden later was mijn eerste collectie kIaar.
Het vreemdste showbizzhuwelijk aller tijden komt er aan. Lady GaGa zou in december al gaan trouwen.
Vlak na tournee De excentrieke zangeres heeft haar zinnen gezet op een sprookjesachtige bruiloft in een Brits kasteel. Haar wereldtournee eindigt in december zodat GaGa en haar vriend Luc Carl tijdens de kerstdagen in het huwelijksbootje kunnen stappen. Dita von Teese in bruidstaart Een roadie van de ster vertelt aan The Sun: "Ze heeft de hele crew verteld dat ze trouwplannen heeft. Ze wil een sprookjeshuwelijk in een kasteel. De tournee eindigt in Londen, de timing voor een bruiloft in Engeland of Schotland is perfect". Geruchten gaan dat Dita von Teese uit de bruidstaart zal springen en het stel dezelfde trouwring als Elvis Presley gekozen heeft. De twee daten sinds 2005. Kasteel meteen kopen Eerder deze week beweerde The Daily Record dat Lady GaGa plannen heeft om een eigen kasteel te kopen in Groot-Brittannië. "Kosten noch moeite worden gespaard in haar zoektocht naar haar droomkasteel. Het is haar droom sinds ze een kind was en ze is in het bijzonder geïnteresseerd in kastelen in Noord-Engeland of Schotland", aldus een anonieme bekende van de zangeres. (lb)
Tussen vijf en 6,5 uur slaap per nacht zou ideaal zijn voor vrouwen, vooral als ze lang willen leven. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers. Toch kunnen er vragen gesteld worden bij die conclusie.
Onderzoekers van San Diego School of Medicine onderzochten 459 oudere vrouwen tussen 50 en 81 jaar in 1995. De proefpersonen kregen allen een polsband aan die aangaf of de persoon sliep of wakker was door het aantal bewegingen te registreren.
Het aantal uren slaap werd opgeteld. In 2009 werd terug contact gezocht met de vrouwen om te zien of ze nog leefden.
Wie meer dan 6,5 uur per nacht sliep, of minder dan 5 uur per nacht, had meer kans om overleden te zijn dan de andere vrouwen.
"Vrees niet vrouwen!" "Vrouwen die vrezen dat ze te weinig slapen, moeten zich dus geen zorgen meer maken. Ze zullen het overleven, en hoe", aldus professor Daniel Kripke in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep.
Vraagtekens Toch kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij deze conclusie. De dames in het onderzoek al van middelbare leeftijd. De invloed van slaap in de groeifase of de drukste periodes van hun leven speelde misschien een grotere rol dan het aantal uren op latere leeftijd.
Hoe ouder, hoe minder slaap men ook nodig heeft. Dat betekent niet dat een werkende mama van twee kinderen het met 6 uurtjes redt.
De wetenschappers leken ook niet te controleren voor leeftijd. Sommige dames waren al bejaard toen ze deelnamen aan het eerste onderzoek, misschien zijn de sterftecijfers wel daar aan te wijten.
Overgewicht Eerder onderzoek toonde al aan dat minder dan vijf uur slaap de kans op sterfte met 70 procent doet toenemen. Anderzijds wordt slaaptekort ook geassocieerd met gewichtstoename, concentratieproblemen en meer verkeersongevallen. (edp)
Thor Hushovd (32) is in Geelong wereldkampioen wielrennen geworden. De Noor haalde het in de spurt bergop van de Deen Matti Breschel en de Australiër Allan Davis. Eerste landgenoot was Greg Van Avermaet op de vijfde plaats. Philippe Gilbert speelde in de slotronde ridder of mis. Het werd niets want het peloton greep 'Phil' in de laatste drie kilometer bij het nekvel. Hushovd volgt op de erelijst de Australiër Cadel Evans op, die vorig jaar de beste was in het Zwitserse Mendrisio.
Het is dus niets geworden in Geelong. De ontgoocheling in het Belgische kamp was dan ook bijzonder groot. Een sterke Björn Leukemans stelde zich na de aankomst vragen over de tactiek van Gilbert. De Waal sprong op de op één na laatste helling onweerstaanbaar weg, maar kon zijn inspanning niet doortrekken tot op de meet. "Hij had moeten vertrekken op Queens Park Road", beet Leukemans niet op zijn lip. Ons inziens was Gilbert té nerveus, de favorietenrol was té groot om dragen. Al speelde de tegenwind in het slot een grote rol. Parijs-Roubaix Soit. Met Hushovd heeft Geelong een mooie winnaar gebaard. De 'Beer van Grimstad' was al maanden tuk op die regenboogtrui. In de Vuelta prepareerde hij zich minutieus om uit te pakken op het WK. "Mijn grootste droom is om Parijs-Roubaix te winnen in deze trui", keek de nieuwbakken renner van Garmin al uit naar de toekomst.
Freire aan het dutten Op 90 kilometer van de streep werd het WK op zijn kop gezet. De Italiaan Tosatto gooide de knuppel in het hoenderhok en kreeg drie landgenoten (met Pozzato) én onder meer Gilbert, Boasson Hagen, Boom, Greipel en Evans mee. De Spaanse topfavoriet Freire zat zoals vaak nog te slapen, waardoor Spanje in het gareel moest. De groep van zo'n 35 renners, met van onze landgenoten ook nog Hoste, Roelandts en Van Avermaet, zette door.
'The Shadow' Door een putsch van Nibali en Visconti werd die groep nog eens uiteengekletst en Gilbert verzeilde als enige Belg in een select achtervolgend groepje met onder meer Evans en Pozzato, die weer als een schaduw rondreed - dat 'Pippo' als vierde eindigde was dan ook zijn verdiende loon. In het peloton staken de Russen de Spanjaarden een handje toe. Alles smeltte weer samen in de slotronde. Van de spurters waren toen al Cavendish, Farrar en Greipel overboord gegooid. Ook Cancellara loste met de glimlach. Later meer.
Om mijn gedachten te verzetten, ga ik wat shoppen. Al is het niet gemakkelijk om als hoogzwangere vrouw iets moois te vinden.
Nu ben ik echt heel ongeduldig aan het worden. Het is alsof de tijd tergend traag voorbij gaat. De stress begint nu pas echt te komen en ik denk dat het ook bij Philippe het geval is. Hij klonk wel opgewekt aan de telefoon. Het is daar iets warmer geworden en de wind is minder fel dan de voorbije dagen. De training verliep vlot, hij heeft eindelijk de finale van het parcours kunnen verkennen. Dat heeft hem deugd gedaan, want daarvoor deed de organisatie daar heel moeilijk over.
Ik ben nu de hele tijd aan het denken hoe het zondag zal verlopen. Om mijn gedachten te verzetten, ga ik wat shoppen. Ik zou zo graag een nieuwe leuke outfit vinden. Niet om zondag naar de koers te kijken, het is toch in het holst van de nacht, dan trek ik zeker iets comfortabels aan. Maar wel om aan te doen als Philippe dinsdagavond terug komt. Het zal dan zes weken geleden zijn dat we elkaar voor het laatst gezien hebben, dan wil je er toch goed uitzien. Het is echter moeilijk om als hoogzwangere vrouw iets moois te vinden. Maar ik geef de moed niet op, ik heb nog een beetje tijd.
Ik denk niet dat ik naar de volledige rit zal kijken. Ik kan het mij in dit stadium van de zwangerschap niet meer veroorloven om mijn slaap zo te verwaarlozen. Maar ik zal opstaan om toch zeker het laatste deel van de wedstrijd te zien. Ik ben niet bijgelovig en mijn mama, met wie ik samen naar het WK zal kijken, is dat evenmin. We hebben dus geen ritueel, we branden geen kaarsjes of zo. Daar geloof ik allemaal niet in. Ik ben heel nuchter van aard, ik geloof gewoon in Philippe.
Zaterdag zal ik hem voor de laatste keer horen. Ik weet al wat ik hem ga zeggen. Dat ik nu al heel fier op hem ben, gewoon omdat hij de kans heeft om daar aanwezig te zijn. Als hij wint, zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Maar ik blijf hem ook graag zien als hij geen wereldkampioen wordt.
Als Philippe wint, zal dat als Belg zijn en niet als Waal. Misschien dat zoiets een positieve invloed kan hebben op de Belgische politiek. Ik ben opgegroeid in de faciliteitengemeente Voeren en daar zijn altijd wel wat communautaire conflicten. Maar deze hele crisis is toch in gang gezet door politici, dit is niet wat de gewone man in de straat wil. Daarvoor alleen al zou het mooi zijn dat Philippe het wereldkampioenschap wint. Voor alle Belgen. ? Patricia Zeevaert (21), alias mevrouw Gilbert, kruipt in de aanloop naar het WK elke dag voor onze krant in de pen.
Philippe Gilbert geniet van zijn rol als topfavoriet
Gilbert: 'Wereldkampioen zijn, is een kinderdroom'
'Ik geniet ervan dat iedereen me aanwijst als dé topfavoriet van dit WK, ook al ben ik maar één van de tien namen', zegt Philippe Gilbert. 'Er rust veel druk op mijn schouders, maar dat schrikt me niet af.'
Uit alle windstreken kwamen de media afgezakt naar de boorden van de surfzee in Torquay om Philippe Gilbert te aanhoren. Een gesprek met de Belgische generaal die klaar is voor de 'Groote Oorlog'. In het zadel is hij een uitermate attractieve en explosieve coureur, maar in de spreekstoel blijft hij afgemeten in zijn antwoorden. Hij is geen spraakwaterval à la Tom Boonen.
Het WK bij de beloften werd de kroniek van de aangekondigde massaspurt. Zag je de koers?
'Neen, ik keek niet. Een WK bij de beloften is anders. Ze haalden een gemiddelde van 40 km per uur. Het zal bij ons iets sneller gaan.'
Wat deed je dan wel?
's Morgens verkenden we het gedeelte van Melbourne naar Geelong. Het was best interessant. De eerste 85 km kunnen een valkuil zijn. Er is nagedacht over een plan B. Val ik, of rijd ik lek, dan hoeven Björn Leukemans en Greg Van Avermaet niet te wachten. We moeten iemand voorin hebben.'
De hele wereld duidt je als dé topfavoriet aan. Zoals Cancellara in Mendrisio. Hoe ga je daarmee om?
'Dat is normaal. Ik won twee ritten in de Vuelta. Ik was ook bijna een week leider. Iedereen wil me opzadelen met druk. Zo zit het spel nu eenmaal in elkaar. Dat maakt geen verschil uit zodra je zondag onderweg bent.'
'Ik ben niet de enige renner in conditie. Ik ben een van de tien namen. Oscar Freire wordt de kwaadste tegenstander. Hij is niet enkel dé specialist bij uitstek, hij was de hele zomer bezig met Geelong. Daaronder zet ik Thor Hushovd. Een intelligente coureur die na een lange en harde koers ook nog snel is. Hij heeft wel geen sterke ploeg.'
'Andere namen zijn Pozzato, Kolobnev, ja, zelfs Sagan. Australië is sterk met Goss, Davis, Evans en thuisrenner Simon Gerrans. Cancellara viseert de dubbel, je geeft hem dus best geen twintig meter.'
Is het geen risico om met Oscar Freire naar de Mooraboolstreet te trekken?
'Komt het tot een sprint, dan is dat maximaal met 25 man. Ik heb de luxe dat ik kan aanvallen, of wachten. Na zo'n zware koers zijn er niet veel coureurs die me op zo'n aankomst bergop kunnen verslaan. Ik heb geen schrik van de spurt. Om wereldkampioen te worden moet je durven te pokeren.'
Voel je de spanning stijgen? Word je daar niet bang van?
'Neen. Ik kan enkel maar mijn stinkende best doen. Is dat voldoende om koersen te winnen? Goed zo. Is dat niet zo, dan neem ik dat erbij. Ik weet dat ik er alles voor gedaan heb. Ik voel me heel ontspannen, maar tegelijk ook een beetje druk. Ik heb ontzettend veel goesting. Ik heb een sterk team. De sfeer zit heel goed. Al blijft het allerbelangrijkste dat ik zelf goede benen heb.'
Bomans zet Aerts, Hoste, Willems en De Weert rondom jou. Heb je zoveel mensen nodig die over je waken?
'Verloopt alles perfect, dan kan je zonder ploegmaten een hele dag rondrijden en nog winnen ook. Als de benen het niet doen, mag je de sterkste ploeg hebben. Je kunt wel een heel team moeten opsouperen om een scheve situatie recht te zetten. Zoals Tom Boonen in Madrid 2005. Maar het kan zijn dat Thor Hushovd met zijn twee ploegmaten wereldkampioen wordt.'
Vind je het eerlijk dat Hushovd en Cavendish amper twee ploegmaten hebben, terwijl jij er acht mag in lijn brengen?
'De selectie gebeurde volgens de landenklassementen. Dat zijn de reglementen. Misschien hebben we op een dag hetzelfde probleem. Regels moet je aanvaarden. Waarom mag je bij ons maar 120 km per uur op de autostrade in plaats van 150 km? Omdat het de wet is.'
Je zweert altijd bij de Vuelta als voorbereiding. Waarom?
'Ik doe Spanje liever dan de Belgische eendagswedstrijden. Het is bij ons meestal minder weer, dan moet ik op en af naar Monaco. In eigen land heb ik ook altijd de druk van de journalisten. Dat is in Spanje minder. Ik won twee etappes, maar kreeg geen telefoon van de Waalse media. Het is minder belangrijk dan in Vlaanderen. Ze praten er wel over, maar ze laten me met rust. Ze contacteren dan Dirk De Wolf. In de Vuelta is alles is voor je geregeld. Je bent voortdurend met je vak bezig. Koersen, massage, eten en slapen.'
Je lijkt een lekker ouderwetse coureur. Vind je de prijs niet hoog? In Monaco wacht al meer dan een maand je zwangere vrouw?
'Dit is mijn job. Je moet ook niet overdrijven. Uiteindelijk ben ik heel het seizoen maar twee maanden van huis, of een zesde van het jaar. Veel is dat toch niet. Er zijn andere beroepen waarbij je meer weg moet.'
Je pakte nog nooit de driekleur of een WK-medaille, maar toch heeft iedereen het over jou. Verrast je dit niet?
'Het is een logische evolutie. Sinds Mendrisio 2009 won ik de Ronde van Lombardije, de Amstel Gold Race en pakte veel ereplaatsen. De voorbije acht jaar deed ik veel métier op. Het kwam bij mij allemaal heel geleidelijk. In 2007 in Stuttgart droeg ik voor de eerste keer het gewicht van de Belgische ploeg. Daar voelde ik dat ik op een dag van meer mocht dromen.'
'En ik sta niet voor de allerlaatste kans uit mijn carrière. Kopenhagen volgend jaar en zeker Valkenburg 2012. Dat motiveert me alleen maar. Ik wil één keer in mijn leven wereldkampioen zijn. Dat is mijn kinderdroom. Waar ik die trui pak, is bijkomstig.'
'Sinds ik als kind in 1993 Lance Armstrong in Oslo wereldkampioen zag worden, ben ik weg van de regenboogtrui. Het is het mooiste pak dat een renner zich kan indenken. Lukt het, dan wordt dit ongetwijfeld de allermooiste dag uit mijn wielercarrière.' (nieuwsblad Hugo Coorevits)
Cool dat ie tussen twee WK-wielerwedstrijden door nog tijd heeft gevonden om een persoonlijke bergrit in 28 minuten af te haspelen: snoeper Johan Museeuw. Lang geleden dat de Leeuw van Vlaanderen nog brulde, klauwen deed ie gisteren des te meer. En dan wel in de Antwerpse hoerenbuurt, het Schipperskwartier.
Positief ingesteld zoals immer, belden we toch even met de Leeuw zelf toen we deze tip en beelden binnen kregen. Het is niet omdat er zoveel mooie fietsrekjes staan uitgestald dat je onmiddellijk moet concluderen dat de koning van de eendagsklassiekers daar zelf persoonlijk zijn rijwiel is gaan parkeren. Johan verkoopt fietsen, nah! En als er nu één doelgroep is die conditioneel echt wel top moet zijn soit. Wij geloven hier ook niet onmiddellijk de eerste de beste tipgever. Toch even gebeld.
Mijnheer, ik denk niet dat je daar fietsen kunt verkopen, antwoordt Museeuw als we hem naar zijn wandelgedrag van gisteren vragen. Wat maakt dat we onze tipgever kunnen of mogen geloven? Volg uw tip maar en voor de rest geen commentaar.
Man naar ons hart, die Johan. Geen woorden maar daden. En dat deed ie: in al bij al een toptijd van 28 minuten, voor een Latijns-Amerikaans bergritje waar zelfs wij niet tegen op zien. En voor alle duidelijkheid: het is en blijft een verzetje dat we alle mensen gunnen, zeker een voormalige wielergod. Na zijn scheiding is de Gistelnaar immers in praktijk opnieuw vrijgezel. We weten allemaal wanneer die pas gaan slapen nadat ie alle sterren heeft gezien. Reden waarom Johan met fikse zonnebril buiten stapte. Way to go!
Een ding begrijpen we echter niet: 17.44 uur, in Antwerpen, klaarlichte dag én je persoonlijke Museeuw gebrande Lexus-jeep parkeren op de Oude Leeuwenrui whats in a name, vlak voor een mediabedrijf. Hallo? (BF)
Hoe zou het nog zijn met zeilmeisje Laura Dekker? Goed, zo blijkt. Ze is nog niet begonnen aan haar wereldreis, maar amuseert zich kostelijk.
Laura Dekker "stoeit met bananen"
Dekker reisde in augustus met haar boot 'Guppy' naar de Canarische eilanden. Ze wacht er nu het einde van het orkaanseizoen af, alvorens de oceaan over te steken. Intussen krijgt ze de tijd goed om, zo schrijft ze op haar website.
"Ik ben vandaag een tijdje aan het stoeien geweest met een grote tros bananen die ik gekregen heb", schrijft ze. (...) "Ik ben alvast aan het bedenken wat ik er allemaal van kan maken, als ze zometeen masaal (sic) rijp worden."
Intussen verkent ze de buurt. "We zijn eerst richting Las Palmas gereden. (...) Na vier keer verkeerd gereden te zijn kwamen we in een klein dorpje."
Vier uur verkeerd gereden. Als dat maar goed gaat in open zee...http://www.clint.be/
Phineas en Ferb leren de kinderen veilig internetten
The Walt Disney Company starte gisteren op 1 oktober 2010 met de campagne Phineas and Ferb Veilig op Internet.
De twee populaire stiefbroertjes van Disney laten op een eenvoudige manier zien waar zowel kinderen als ouders rekening mee moeten houden wanneer ze online zijn. Het filmpje zal zowel op Disney Channel in België en Nederland als op Disney XD in Nederland te zien zijn.
Natuurlijk is het filmpje ook te vinden op de website van Disney. Op de link disney.nl/phineasandferb en disney.be/phineasandferb is het filmpje te bekijken en geven de animatiekarakters Phineas en Ferb tips. De campagne wordt in Nederland ondersteund door Media Rakkers, Mediawijzer.net, WifiWijs en de Kinderconsument en in Belgiė door Clicksafe.be van Child Focus. Op deze sites kunnen ouders gemakkelijk meer informatie vinden over internet en waar op gelet moet worden wanneer kids gebruik maken van dit medium.
Marieke van Heeswijk, General Manager Disney Channels en Disney Online Benelux: 'Kinderen gebruiken het internet op verschillende manieren. Al op jonge leeftijd maken ze hiermee kennis. Het begint vaak met het spelen van spelletjes en later maken ze ook actief gebruik van sociale netwerken en gaan chatten. Veelal zijn zij zich niet bewust van de impact die online op hun leventje kan hebben. Op een grappige manier vertellen hun favoriete karakters Phineas en Ferb waar ze op kunnen letten. De broertjes geven de kids handige en maken hun wegwijs op het internet'.
Uit recent onderzoek blijkt dat Phineas and Ferb het meest gewaardeerde programma is van jongens van 6-14 jaar. Daarnaast zijn de animatie-figuren ook het meest favoriete karakter voor kids in groep 4-6 (zowel jongens als meisjes). Ruim 60% van de ondervraagden vindt het programma grappig, vol avontuur en cool. De populaire stiefbroertjes Phineas en Ferb gebruiken iedere dag van hun vakantie om spectaculaire uitvindingen te doen. Het bouwen van een echte achtbaan, het vinden van een mummie of de Eiffeltoren beklimmen; niets is Phineas en Ferb te gek! Hun jaloerse zus Candace vindt dit allemaal maar niks en probeert alle plannen te dwarsbomen. Filmpje veilig internetten
Prinses Mathilde en kroonprins Filip waren gisteren te gast op een gala-avond in het Kursaal van Oostende ten voordele van de Koning Boudewijnstichting.
Wie nog twijfelde aan de sterallures van Mathilde, krijgt met de eerste foto al meteen lik op stuk.
Van zaterdag 2 oktober tot en met maandag 4 oktober 2010
De centrumstraten worden omgevormd tot één groot winkelcentrum dankzij de optimale samenwerking tussen de plaatselijke handelaars en de marktkramers. Voor ons 50 jarig bestaan pakken we dit jaar uit met een subliem programma.
Hopen kinderen verdringen zich elke keer opnieuw tijdens een van de vele K3-shows maar de dames denken niet alleen aan de allerkleinsten. Ook de papas kwamen aan hun trekken tijdens het optreden in de Elizabethzaal want tijdens het ophalen van de tekeningen lieten de K3tjes wel héél veel van zichzelf zien. You tube (de 3 biggetjes)
Strakke pakjes, sexy kleedjes en een heuse cowboyoutfit, de dames van K3 haalden werkelijk alles uit de kast om groot en klein te plezieren. Inderdaad, niet alleen de kinderen konden genieten van de show, ook de aanwezige papas konden hun ogen de kosten geven. En natuurlijk dachten wij ook aan diegenen die er niet bij konden zijn. Graag gedaan! (HH)