Bron : Groen! Antwerpen
Het dossier Dexia en de Stad Antwerpen zijn als twee handen op een buik. De stad Antwerpen is via haar burgemeester vertegenwoordigd in Dexia Bank België. De schepen Philip Heylen is bestuurder van de Gemeentelijke Holding en voorzitter van het auditcomité van de Gemeentelijke Holding.
Dit auditcomité zag geen graten in de kapitaalsinjectie die in 2009 werd doorgevoerd. Een manoeuvre waarbij reeds in woelige tijden aan de aandeelhouders van de Holding - de steden en gemeenten, inclusief de stad Antwerpen - gevraagd werd extra kapitaal in Dexia te investeren. Als lokmiddel kregen zij ‘preferente aandelen’ met een gewaarborgd rendement van 13%. Of toch het eerste jaar. Toen al was duidelijk dat dit onrealistisch was en eigenlijk een vorm van chantage van de eigen aandeelhouders. Het beste feitelijke bewijs daarvoor was de voorzichtige houding van de schepen van financiën Luc Bungeneers, die de voorbije jaren nauwelijks opbrengsten uit dividenden van de Holding meer in de begroting had ingeschreven. Veelzeggend.
De eerder kritische houding van de schepen van Financiën woog blijkbaar niet op tegen de participatiewil van de schepen Heylen. De Stad Antwerpen stapte immers mee in deze operatie. Voor 42 euro per inwoner werden 497.851 aandelen aangekocht (totale kost: 20.391.977 €). Vandaag is de stad de ‘trotse’ bezitter van in totaal maar liefst 2.179.576 aandelen. Ze bezit daarmee maar liefst 6,5% van de aandelen van de Gemeentelijke Holding. Toen al was duidelijk dat de aandelen een stuk minder waard waren dan hun ingeboekte waarde. Op dit moment is het aandeel nauwelijks nog 0,7 euro waard.
Dus: nauwelijks waarde op de aandelen, geen dividenden en wel nog rentelasten op de lening die de Stad aanging om de aandelen te kunnen kopen. De stad is kortom, afgezet.
Tijdens de gemeenteraad van 24 oktober 2011 stelde Groen! vragen. Er kwam een lang antwoord over de geschiedenis van Dexia. En dat ze zijn ingestapt op de kapitaalverhoging om de schade te beperken. Ze geloofden wat hen verteld werd. Gelokt, gegokt en verloren. Op de kosten van alle Antwerpenaren. Daarbij houden de schepenen zich voor dat ze niet geleend hebben voor de aankoop van de aandelen. Maar vergeten daarbij dat elke euro die naar aandelen gaat een euro is die voor andere projecten niet beschikbaar is en daar moet dan wel voor geleend worden. Antwerpen verliest 60,7 miljoen euro. Daar kan elke schepen heel wat nuttige investeringen mee doen.
En nog dit: burgemeester Janssens en schepen Heyelen zijn bereid om hun vergoedingen voor hun niet zo geslaagd werk in de raad van bestuur van Dexia en de raad van bestuur en auditcomité van de Gemeentelijke Holding terug te storten. Als de algemene vergadering dit vraagt. Als hun sociale bijdragen enz. worden teruggestort. Voor hun eigen portemonnee zijn ze blijkbaar voorzichtiger. Pijnlijk.
Meyrem Almaci, lijsttrekker gemeenteraad 2012, kamerlid Freya Piryns, gemeenteraadslid, senator
|