ACV Stekene/Kemzeke bundelde een aantal zaken die volgens ons prioritair moeten zijn in een volgende legislatuur... Hier alvast de werkbundel:
EERST ENKELE CIJFERS:
-Stekene heeft een werkloosheidsgraad (gem. van 2011) van 5,43 %, dit is net geen volledige percent minder dan het gemiddelde in het arrondissement Sint-Niklaas. We merken dat de werkloosheidsgraad daalt, maar dat de groep langdurig werklozen groter wordt
-Van deze NWWZ (Niet-werkende werkzoekenden) zijn 47,5 % mannen en 52,5 % vrouwen.
-21 % is jonger dan 25 jaar.
-30,2 % is langer dan 2 jaar werkloos; er is een procentuele stijging van het aantal langdurig werklozen in onze gemeente.
De kernleden van Stekene stellen een aantal prioriteiten voorop en verwoorden enkele verwachtingen naar de gemeente:
1.WERK IN DE GEMEENTE
-Wij vragen een tewerkstellingsambtenaar: iemand die alle aspecten rond werk in en rondom de gemeente in al zijn aspecten kan opvolgen, die de sociale partners in de gemeente samen kan brengen en zo ervoor zorgt dat zij beter op elkaar afgesteld geraken.
-Wat er ook beslist wordt inzake het al dan niet verder bestaan van het PWA in zijn huidige vorm, vragen wij dat de PWA-dienst gemeentelijk kan blijven verder werken.
-De gemeente moet een voortrekker blijven inzake sociale economie, zonder reguliere jobs in het gedrang te brengen. De mogelijkheden om dit te koppelen aan een meer duurzame samenleving moeten worden benut. Bovenal moet tewerkstelling met eigen personeel voorop blijven staan door zo weinig mogelijk uit te besteden aan private firmas.
-Aanwervingen bij alle lokale overheden moeten op een zo neutraal mogelijke manier gebeuren.
-Gemeente en OCMW moeten streven naar meer voltijdse tewerkstelling, momenteel zijn veel jobs enkel mogelijk met een deeltijds contract.
-Speciale aandacht voor tewerkstelling van jongeren:
oPrioritair bij de reguliere aanwervingen;
oDoor het creëren van degelijke, eventueel vergoede, stageplaatsen (o.a. voor deeltijds lerende/deeltijds werkende jongeren);
oDoor het bekendmaken van tewerkstellingskansen in gemeente en OCMW bij jongeren.
-Er moet dringend een raadsbesluit Schone kleren komen.
2.WERK VOOR KANSENGROEPEN
-De werknemers uit sociale economie-initiatieven die in de gemeente werken, moeten degelijk begeleid worden, in veilige werkomstandigheden en met een degelijke en veilige uitrusting.
-Het vertrek van vzw Azalee uit de gemeente is een spijtige zaak. Toch hoeft dit geen verlies te betekenen. Wij vragen dat de gemeente blijft wegen op het beleid van deze sociale werkplaats en zo tewerkstelling aldaar kan bevorderen.
-De gemeente en het OCMW moeten blijvend inspanningen leveren voor de tewerkstelling van kansengroepen. Het diversiteitsplan van het OCMW was een mooi voorbeeld van hoe men inspanningen kan leveren. De gemeente kan geen diversiteitsplan opmaken, maar niets belet haar om inspiratie op te doen
-Wij herhalen de rol die de gemeente kan spelen bij het aanbieden van kwaliteitsvolle stage/leerplaatsen voor deeltijds lerende jongeren.
3.RUIMTE OM TE WERKEN
-Het mislopen van het statuut van bijzonder economisch knooppunt was een domper. Toch zien we het BEK Sint-Gillis-Waas als een regionaal gegeven en vragen wij dat Stekene inspanningen levert om Stekense werknemers in de nieuwe bedrijvigheid aan de slag te krijgen.
-Bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen vragen wij dat een streefcijfer wordt vooropgesteld inzake kwaliteitsvolle jobcreatie. En dat bij het toekennen van bedrijventerreinen dit als een criterium mee wordt genomen.
-Wij vragen dat bij de creatie van nieuwe ruimte vooral rekening wordt gehouden met duurzaamheid en toegankelijkheid.
-Wij pleiten ervoor dat nieuwe bedrijventerreinen vooral gebruikt worden om nieuwe ondernemingen aan te trekken, en dat er naast uitbreiding ruimte is voor inbreiding door het saneren van oude sites, binnen de bestaande afgebakende bedrijvenzones; deze moeten optimaal benut worden.
-Wij vragen een volwaardige en veilige parallelweg tussen Stekene en Moerbeke.
4.WOON-WERKVERKEER
-Wij herhalen de vraag om als gemeente mee een traject waar te maken van Stekene naar de Waaslandhaven samen met Max-Mobiel, als alternatief voor het ontoereikende klassiek openbaar vervoer. Wij vragen ook de actieve promotie hiervan door de gemeente via alle mogelijke kanalen. De gemeente moet mee inspanningen doen om dit project levendig te houden.
-Wij eisen absoluut dat de gemeente maximale inspanningen levert voor het behoud van de snellijn 41s Moerbeke Antwerpen. Deze lijn moet mee worden opgenomen in de gevraagde basismobiliteit voor onze regio.
-Wij vragen inspanningen van de gemeente om het aanbod van busvervoer door De Lijn te verzekeren. Ook moeten de bestaande busverbindingen worden afgestemd op ploegenarbeid.
-Wij vragen dat er een busverbinding komt tussen Stekene en Sint-Gillis-Waas (inclusief een goede aansluiting naar Kemzeke) met een halte aan Azalee om personeel en gebruikers gebruik te kunnen laten maken van het openbaar vervoer.
-Er moet een duidelijk circulatieplan voor vrachtwagens komen zodat zij quasi volledig uit de woonkern kunnen worden geweerd.
5.GEMEENTELIJKE FISCALITEIT
-Wij vragen geen verhoging van de gemeentebelastingen. Zeker niet voor de gezinnen. Indien de budgettaire toestand van de gemeente de nood aan meer inkomsten blootlegt, vragen wij dit in de eerste plaats te doen door de belasting op vrije beroepen, bedrijven en tweede verblijven op te trekken.
-De ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen biedt opportuniteiten om er duurzame bedrijventerreinen van te maken. De mogelijkheden om hiervoor gedragsstimulerende belastingen te innen moeten worden bekeken.
6.KINDEROPVANG
-Wij vragen een uitbreiding van de flexibele kinderopvang voor 7 uur en na 18 uur; in een pendelgemeente als Stekene is het voor ouders nodig vroeger of later dan de normale uren bij de kinderopvang terecht te kunnen.
7.GROENE JOBS
-In overleg met OCMW en middenveld vragen wij om energiescans uit te voeren bij mensen uit kwetsbare doelgroepen.
-De gemeente moet de samenaankoop van groene energie en dakisolatie blijven steunen en promoten!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!