De familie Grootaert - Coenraets in Bayern.
Inhoud blog
 • Schilderwerken.
 • Stellendam.
 • Gebeurd.
 • Training.
 • Belgische nummerplaat.
  Zoeken in blog

  Foto

  Wie we zijn vindt u terug op dd 2 april. Sinds 02.2009 wonen we terug in Merelbeke.

  Mijn favorieten.
 • Onze FOTOALBUM. Our PICTURES. Unsere BILDER.
 • Vakantie in Bayern.
 • Belgen in Bayern.
 • Skieën in Oberbayern.
 • Skype: om gratis naar ons te bellen.
 • Alles over München.
 • Meer info over Dachau.
 • Top staanplaatsen voor mobilehomes in Duitsland.
 • Parties events showcases concerts in GENT.
 • Een Chambre d'hôtes in wording (Wallonië).
  Uw banner hier?
  31-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Silvesterlauf.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De kids en Nico lopen vandaag de Silvesterlauf in het Olympiapark in München. Nico neemt voor de eerste maal deel aan een loopwedstrijd, juist 1 maand nadat hij gestopt is met roken. Voor hem is het 10 km. Jammer genoeg heeft hij maar 2x kunnen trainen omdat hij gekwetst was aan zijn voet. Maar het zal wel lukken!
  De kids moeten maar 500m lopen. Voor Tanguille is dit niet veel, maar voor Maurane is het de eerste keer. Zij wou ook eens meedoen.


  Enkele uren later....We zijn terug van het lopen. Het was een zeer leuke namiddag en het weer was zeer zonnig. Ideaal om te lopen en te wandelen. Er was dan ook veel volk in het olympiapark.
  Het olympiapark is zeer groot (http://www.olympiapark-muenchen.de), dus we hebben effe moeten stappen tot we aan de Event-halle waren waar we de startnummers konden afhalen.

  De kinderen zijn om 12u15 gestart, en de grootsten waren al terug een goede minuut later. Tanguille en Maurane hebben goed gelopen, en hebben als herinnering een medaille gekregen.

  Nico is om 13u gestart, en heeft samen met een 2000 deelnemers gans het olympiapark doorgelopen, berg op, berg af. Lastig. Wij konden Nico 3 maal voorbij zien lopen, wat leuk was voor de kinderen omdat die ze ernorm meeleefden met hun papa. Vanop de helling konden we vanwege het heldere weer de bergen en de Frauenkirche zien . De eerste deelnemers arriveerden reeds na 35 minuten. Nico heeft goed gelopen, zijn officiële tijd is 58 min. Hij heeft wel effe moeten stoppen voor iemand die door zijn benen gezakt is voor hem. We waren allemaal fier op de papa. Een goede start voor het nieuwe jaar!

  31-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  30-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heute skifahren!

  Weer een warme dag vandaag : 10°! Deze nacht heeft het wel gevroren, want onze oprit was spiegelglad.

  Op de website van Alpenplus (http://www.alpenplus.com) hadden we gisteren gezien dat er enkele skipistes open zijn, en daarom hebben we besloten om vandaag eens een kijkje te gaan nemen in Lenggries. We zijn iets na 10u vertrokken, en we zijn door de files 20 na 12 toegekomen. Daar bleek inderdaad een grote blauwe piste open te zijn, vlak naast de parking. Ideaal om Maurane te leren skieën, en voor ons wat op te warmen. Er is wel enkel een ankerlift, maar Nico besluit toch Maurane direct mee te nemen naar boven om haar vanaf daar te leren skieën. Het lukt, en ik neem Tanguille mee. Hier en daar zien we nog wat gras en steentjes liggen, maar het valt al bij al toch mee. De kinderen vinden het leuk, en Maurane kan na een goed uur al redelijk goed naar beneden glijden. Om half vijf gaan de liften dicht, en ik ga met de kids nog een laatste maal naar boven. We kunnen terugkijken op een hele toffe namiddag waar de kinderen veel hebben bijgeleerd.  30-12-2006, 20:58 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  29-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Positieve temperaturen en vuurwerk.
  De winterprik is weer voorbij. Vandaag was het weer +3° en morgen spreken ze van +10°. Amai wat een verschil. In de skigebieden zijn een paar pistes open, waar ze met sneeuwkanonnen gespoten hebben. We hebben eens op de webcams gekeken, maar het is niet veel soeps.

  De Duitsers zijn hier volop vuurwerk aan het kopen. Sinds gisteren en tot en met morgen kan men hier overal (Aldi, Lidl, Atu,..) kopen. Je ziet in de warenhuizen dan ook veel mensen aan de kassa met vuurwerk. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven ;-))

  29-12-2006, 15:55 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  28-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaatsen.

  Ik had al lang aan de kids beloofd om hier eens te gaan schaatsen. Ze hebben vorig maand schaatsjes gekregen, en willen die graag eens proberen. Normaal doen we dit elk jaar op de schaatspiste in Gent-Centrum, en dat weten ze nog. Deze morgen heb ik op de website van Dachau naar de openinguren gekeken, en wat bleek, enkel in de voormiddag kunnen we gaan schaatsen. Het weer was deze morgen koud, maar zonnig. Met onze muts en handschoenen aan hebben we geen koud gehad op de schaatspiste. Er was ook niet zo veel volk. Maurane had de hulp van een pinguin die ze de hele tijd heeft vastgehouden om zo weinig mogelijk te vallen. Tanguille kan al iets beter schaatsen maar valt toch ook nog af en toe. Om 12u zijn we ermee gestopt, en heb ik de kids hun schaatjes uitgetrokken. Ze vonden het heel plezant.  28-12-2006, 21:16 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is hier goed aan het vriezen.
  Nico is aan de laatste werkdagen van het jaar bezig. Hij is deze dagen alleen in zijn bureau waar de chauffage al uit is, en de catering op verlof. Deze nacht heeft het hard gevroren en deze morgen was het landschap heel mooi bevroren.

  Het was deze morgen koud, berekoud...de buitentemperatuurmeter van de wagen gaf -8°C aan...
  Het metaal van het hekje voelde aan als een koud kinderhandje vol confituur, het bleef gewoon plakken aan mijn vingers...
  Maar geen sneeuw.  Een collega van me vertelde dat ze gehoord had dat het zondag ging regenen-sneeuwen.  Laten we dan maar hopen dat het zo is, en dat de sneeuw niet te zuinig naar onze aarde nederdaalt.
  Ik hoorde van andere een nederlandse collega dat een kennis van hem zijn skis heeft kapot geskied wegens te weinig sneeuw en te veel stenen.
  Liefste moeder aarde, wat is de oplossing, ik wil gewoon skiëen.....
  Greetzz
   
  Nico


  28-12-2006, 21:01 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  27-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.König Albert II.
  De kerstwensen van onzen koning Albert II zijn ook hier niet ongemerkt voorbijgegaan. Deze morgen stond er een artikel in de Tz dat ik jullie niet wil onthouden:

  "Ein königliche Anmerkung":
  König Albert II von Belgien hat in seiner Weihnachtsansprache hervorgehoben, dass niemand über dem Gesetz stehe. Pikant ist dies deshalb, weil gegen seinen Sohn, Prinz Laurent, ermittelt wird. Er soll von einem Finanzbetrug profiteirt haben. Albert II: "Er ist nur angemessen, dass jeder, der bei Diebstählen profitiert, Entschädigung leistet".


  27-12-2006, 20:50 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  26-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons bezoek aan België.
  Ons onverwacht bezoek aan België was super. We hebben een zeer goede ontvangst gehad van familie en vrienden.
  We hebben veel mensen gezien en met veel mensen kunnen praten (ook via gsm). Nu zijn we weer up-to-date
  De kinderen zijn nog eens naar hun school geweest, en hebben nog eens kunnen praten met hun vriendjes. Ik ben nog eens dag gaan zeggen aan mijn collega's. We zijn nog eens uit geweest zonder de kids. Super dat iedereen zo voor ons klaarstond. Bedankt.
  De kinderen hun mond heeft niet stilgestaan. Maurane wou haar vriendin "eens Duits leren", en een vriendje van Tanguille heeft aan zijn mama verteld dat Tanguille al "veel goalen tegengehouden heeft bij Bayern-München". Dat zijn dingen om niet te vergeten.
  Dankzij deze ontvangst zijn onze batterijen weer opgeladen om er weer enkele maanden tegen te kunnen.
  Tanguille en Maurane hebben weer leuke boekjes en dvds in het Vlaams zodat ze het zeker niet verleren.

  26-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed thuisgekomen.
  Het is 17h als we thuis arriveren. We hebben zowel in het gaan, als in het terugkeren vlot kunnen rijden zodat we in minder dan 6 uur van Biberbach naar Merelbeke kunnen rijden en omgekeerd. Op terugweg zijn we langs Stuttgart gereden, maar daar staan veel camera's, en het zijn enkel 2-baan vakken. We hebben ook mensen tegengekomen met ski's op hun dak op weg naar ..... En het moet gezegd, de Nederlanders zijn een reizend volk en bezoeken heel graag Bayern. We hebben er heel veel gezien, al dan niet met hun caravan ;-)

  26-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (1)
  24-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een recept voor Lebkuchen.
  Lebkuchen wordt hier veel gegeten tijdens de kerstperiode. Voor de mensen die dat zelf eens willen maken, heb ik een recept gezocht.

  Lebkuchen, Rezept von ca. 1943

  Zucker und Eigelb schaumig rühren. Die Eiweiß steif schlagen. Mandelblätter klein hacken und in einer Pfanne etwas anrösten.
  Orangeat und Zitronat sehr fein schneiden und hacken. Dann alle Zutaten in die schaumige Zucker - Eigelbmasse geben und unterheben.
  Zum Schluss das Mehl und alle Gewürze unterheben. Die Masse wird Messerrückendick auf große Oblaten (deegplaat) gestrichen, auf ein Blech (bakplaat) gelegt, und zugedeckt an einem kühlen Ort über Nacht stehen gelassen.
  Am nächsten Tag bei ca. 150-160 Grad langsam 20-25 Minuten backen.
  Nach dem Backen abkühlen lassen, und nach belieben mit Zuckerguss oder Schokoladenkuvertüre glasieren.


  Zubereitungszeit: 45 Minuten
     
   
  www.chefkoch.de Zutaten für 30 Portionen:
  350 g   Zucker
  5   Eigelb
  5   Eiweiß
  170 g   Mandel(n) (Blätter)
  85 g   Zitronat
  60 g   Orangeat
  4 g   Zimt (kaneel), gemahlen
  1 g   Nelke(n) (kruidnagel), gemahlen
  1 g   Muskat, gerieben
  1 g   Kardamom, Pulver (soort specerij)
  375 g   Mehl, fein gesiebt
  1 g   Natron (een carbonaat)
    Oblaten


  24-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  21-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wij wensen jullie en jullie familie een vrolijk Kerstfeest
  en
  een goede start voor het nieuwe jaar met veel vreugde en een goede gezondheid.


  Wir wünschen Ihnen und Ihrer Familie ein besinnliches Weihnachtsfest
  und
  einen guten Rutsch ins Neue Jahr mit viel Freude und Gesundheit.

  De familie Grootaert in Bayern
  Schulstrasse 14
  85244 RÖHRMOOS - BIBERBACH  21-12-2006, 08:36 geschreven door Wendy  
  Reacties (3)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de school is het ok!
  Tanguille mag deze middag mee vertrekken met ons naar België. Ik heb enkel een papier moeten ondertekenen (voor de verzekering) samen met de juf, dat hij naar zijn Heimat is.
  Nu kunnen we er niet snel genoeg zijn. Mijn ouders verwachten ons nog deze avond.

  21-12-2006, 08:34 geschreven door Wendy  
  Reacties (2)
  20-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstfeestje van de Duitse les.
  Het kerstfeestje van de Duitse les was zeer interessant. Het was vooral een culinair gebeuren waarbij we gerechten geproefd hebben die de mensen zelf gemaakt hebben. Zo heb ik een specialiteit kunnen proeven uit Marocco: 'Meloni', uit Turkije 'Burek' en uit Kosovo 'Mantia'. Het was allemaal zeer lekker.
  We hebben ook veel gepraat over de rechten en plichten van de moslimvrouwen. De meeste vrouwen van mijn les zijn moslim, maar ze beleven dit allemaal op een andere manier. Twee van de vijf draagt een hoofddoek. Er is gelukkig slechts 1 vrouw, uit Egypte, die haar geloof echt fanatiek beleefd. Ze heeft bijvoorbeeld haar jas vandaag aangehouden omdat er een man in ons gezeldschap is, en ze schrik heeft dat hij een deel van haar (bloot) lichaam zou zien. Ze is trouwens ook uitgehuwelijkd geweest, met een neef van haar. Gelukkig voor haar is ze onlangs gescheiden, want hij heeft ondertussen al weer een vrouw in Marocco. Hij is trouwens al 5 keer getrouwd geweest. Een man mag daar blijkbaar meer ..... Zo heb ik nog een aantal sterke en voor ons onmogelijke verhalen gehoord. Ongeloofelijk in 2006.
  Wij als Westerse vrouwen staan toch een heel stuk verder. Het is echter al heel goed dat ze leren Duits spreken, want er zitten nog een hele hoop vrouwen thuis die na 10-15 jaar nog geen woord Duits spreken!

  20-12-2006, 18:18 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België.
  Omdat er hier geen sneeuw ligt, hebben we besloten om morgenmiddag naar België te vertrekken, en met 2e Kerst terug te keren. Het lijkt ons leuker de kerst met familie en vrienden door te brengen.
  Ik moet het morgen enkel nog gaan uitleggen aan de juf van Tanguille. Volgens een mama die ik daarjuist zag, moet ik dat heel voorzichtig doen, en liefst mondeling. Ik moet dus een goede reden hebben om Tanguille 1 dag niet naar school te laten gaan. Nico moet vrijdag voor professionele redenen in België zijn, dus het zou blöt zijn hem naar België te laten gaan, hem doen terugkeren, om dan weer te vertrekken. Dus we vertrekken allemaal samen donderdag.

  20-12-2006, 16:51 geschreven door Wendy  
  Reacties (1)
  19-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weisse Weihnacht?
  De weerdienst heeft voor 30 plaatsen in Bayern voorspelt hoeveel het gaat sneeuwen tegen Kerstmis:
  voor Dachau geven ze 45% kans, voor München 30% en voor Garmisch-Partenkirchen 70%. We zullen dus niet kunnen gaan skieën op Kerstmis.


  19-12-2006, 20:34 geschreven door Wendy  
  Reacties (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weihnachtsfest.
  De laatste week voor Kerstmis worden overal Weihnachtsfesten gehouden: op het werk en op de school. 
  Het was deze morgen Maurane haar laatste Duitse les van dit jaar, en daarom hebben ze een klein feestje gehouden met Kinderpunch en andere lekkernijen. 
  Morgen houden we ook een klein feestje in mijn Duitse les, waarbij iedereen iets meebrengt.
  Donderdag is er in de Grundschule een Weihnachtsspiel waarop ook Maurane is uitgenodigd.

  19-12-2006, 20:18 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Entdeckungen im Zahlenland.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vandaag heeft Maurane haar "Urkunde" gekregen voor "die Teilnahme am Projekt Zahlenland". 
  Dit is een project waar ze de kinderen reeds voor de Grundschule kennis laten maken met de cijfers. Ze kan nu cijfers tot en met 10 lezen en schrijven. (http://www.zahlenland.de)  19-12-2006, 20:13 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  17-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e plaats!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen KAAGent en FC Bayern-München overwinteren op de 3e plaats!
  Voor AAGent is dit super.

  17-12-2006, 20:21 geschreven door Wendy  
  Reacties (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We gaan naar Tollwood.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tollwood-Winter-Festival is een internationaal kultuurfestival op de Theresienwiese in München.
  Je kan er internationale gerechten proeven zoals oa "Belgische pommes". Daarnaast staan er ook veel standjes met biologische specialiteiten, en natuurlijk ook veel standjes met werkjes uit de gehele wereld, waarvan we veel werkjes herkend hebben van in de wereldwinkels. Jammer dat het niet kouder was, want dan zou er nog meer kerstsfeer geweest zijn. In één van de tenten hebben we wat gepauseerd en een lekker pintje gedronken.
  Op Tollwood kan je ook naar optredens gaan kijken zowel voor volwassenen als voor kinderen (http://tollwood.dynweb.m-online.net/winter06). Het is echt de moeite! Er was trouwens ook veel volk.

  Na Tollwood zijn we naar huis gereden om lekker te BBQen met de buren en veel glühwein te drinken. Daarna zijn we nog iets gaan drinken bij de plaatselijke kroeg  17-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  15-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kultur Flandern.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag stond er een leuk bericht in de Vlaamse krant over Vlaanderen.
  Nee, nee, niet dat Vlaanderen onafhankelijk geworden is, zoals dat gisteren vermeld werd bij de RTBF, maar over de dienst "Toerisme Vlaanderen". Ze hebben nl. een Duitse toeristische website gemaakt, waarmee Toerisme Vlaanderen het Vlaamse culturele leven in Duitsland wil promoten: http://www.kultur.flandern.de
  Er is wel één probleem ivm de stripverhalen (Comics). Ze hebben ten onrechte Waalse striptekenaars als Vlaamse striptekenaars bestempeld. De voornaamste reden daarvoor is dat de strips van die auteurs in het Duits vertaald zijn. De stripliefhebbers zijn boos, ze noemen het 'bedrog'. Ze hebben trouwens ook een aantal echte Vlaamse Comiczeihners vergeten zoals Merho (Kiekeboe), Marc Sleen (Nero) en Jef Nys (Jommeke).


  15-12-2006, 22:59 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongens.
  Vandaag kwam Tanguille al wenend naar huis met een bloedende neus. Ik vroeg direct wat er gebeurd was. Op de bus naar huis was er ruzie over een zitplaats, en Tanguille heeft in de brokken gedeeld. Ik ken maar 1 jongen die erbij bertrokken was, en ben dan samen met Tanguille bij zijn mama en die jongen geweest om te vragen wat er juist gebeurd was. Wat wel leuk was, is dat de meisjes hem op de bus geholpen hebben en hem zakdoekjes hebben gegeven omdat zijn neus zo hard bloedde. 's Namiddags passeerde een meisje, die blijkbaar ook op de bus zat, en ze vroeg hoe het nu met Tanguille ging. Hetzelfde gebeurde op de turnles. Amai daar verschiet ik van. Tanguille die schrik heeft van meisjes, durfde natuurlijk niets zeggen.

  15-12-2006, 21:24 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  13-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  In de Duitse les zijn we begonnen met een nieuw hoofdstuk, en dus een nieuwe stad nl. Zürich.
  In deze stad zijn wij enkel nog maar geweest om te overnachten vorig jaar, maar er is blijkbaar toch veel te zien. Het is wel vervelend dat ze geen € hebben. We hebben het deze week gehad over de bank en alles wat daar zowat mee te maken heeft: der Geldautomat, der Auszugsdrucker, der Schalter, einzahlen, überweisen, abheben, wechseln, Zinsen...
  Zo kwam ook ter sprake dat in Duitsland een zichtrekening eigenlijk alleen maar geld kost, en dus niets opbrengt: 0,0%.  Dus je moet een rekening openen waarop je wedde gestort wordt, je hebt minimum één kredietkaart nodig, en je betaalt daarvoor een maandelijks bedrag. Als je rente wilt, kan je wel een spaarrekening openen, en dat brengt je dan een 0,5% op in ons geval (om mee te lachen).

  13-12-2006, 19:45 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  12-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opera voor kinderen.
  Tanguille en zijn klasgenoten zijn vandaag naar een kinderopera geweest in Dachau "Papagenos Abenteuer". Dit is een meemaakopera gebasseerd op "Die Zauberflöte" van Mozart.
  De kinderen mogen op de Bühne komen, en moeten allerlei opdrachten uitvoeren. Tanguille vond het in elk geval leuk, en zegt dat hij er veel van verstaan heeft.

  12-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populairste voornamen.
  Laatst las ik in de krant wat de populairste voornamen zijn in Vlaanderen dit jaar: Emma en Milan.

  In Duitsland zijn de populairste namen in 2006:

  Mädchen

  1. Lea / Leah
  2. Anna
  3. Hanna / Hannah
  4. Sara / Sarah
  5. Lara
  6. Laura
  7. Lilli / Lilly / Lili
  8. Emily / Emilie
  9. Leonie / Leoni
  10. Lena
  Wat mij opvalt is dat vele meisjes een naam hebben dat eindigt op a: Emma, Lisa, Johanna, Angelina, Sofia, Maya, Kiara, Alina, Mia, Antonia

  De populairste naam van 1900 tot 2006 is
  : Ursula en Peter

  Jungen

  1. Leon
  2. Lukas / Lucas
  3. Finn / Fynn
  4. Jonas
  5. Paul
  6. Tim / Timm
  7. Luca / Luka
  8. Niclas / Niklas
  9. Max
  10. Felix
  12-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dankzij mijn collega's heb ik elke dag een Vlaamse krant van de dag ervoor. Op zaterdagmorgen is er hier ook post, dus hebben wij in het weekend ook de krant.
  Om wat Duits te leren, koop ik af en toe de TZ (http://www.tz-online.de), € 0,50 en er staan licht geschreven artikels in die ik goed versta.  
  Gisteren stond er een artikel in over de Belgier Daniel Van Buyten (zie spreken de "u" uit als "oe"). Hij was zaterdag de held op het veld van Bayern-München. Ik citeer vanuit de krant: de commentaar van Van Buyten: „Ich bin sehr glücklich, dass ich das Siegtor gemacht habe“, freute sich der 28 Jahre alte Innenverteidiger über seinen ersten Pflichtspieltreffer im Bayern-Trikot.
  Van Buyten krijgt hier veel lovende kritiek: Van Buyten, Spitzname „The Rock“, habe in seiner ersten Halbserie für den FC Bayern „seine Sache ausgezeichnet gemacht und ist eine Stütze für die Mannschaft.“

  Vandaag staat er trouwens een interessant artikel in over Koning Ludwig. De artikels kunnen op de website gelezen worden: "Hier werden König Ludwigs kühnste Träume wahr...Ein Luftschiff, ein Wintergarten, ein nie gebautes Schloss"

  12-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  11-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Duitse les.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zoals de meesten al weten, volg ik 2 voormiddagen in de week (maandag en woensdag) Duitse les in Dachau. We werken met het boek "Passwort Deutsch 3". Vandaag beginnen we aan cursus 6.
  In curus 5 hebben we 3 steden besproken nl. Aachen, Dresden en Wien.
  In Aachen hebben we het gehad over het grensgebied met Nederland en België, het industriegebied "Avantis", de Aachener Printen van Lambertz (chocoladesnoepgoed) en de CHIO (paardesport). De grammatica ging over: Adjektivdeklination mit dem bestimmten Artikel en de Genitiv.
  Bij Dresden hebben we het vooral gehad over die Frauenkirche. We hebben ook gesproken over de gezondheid en alles wat daarmee gepaard gaat. De grammatica ging verder over Adjektivdeklination mit dem unbestimmten Artikel en Reflexivpronomen.
  Over Wenen was er veel te vertellen: de UNO gebouwen, het Hundertwasserhaus (zie foto), Gasometer en het Wiener Opernball (http://info.wien.at). We hebben ook het verschil tussen het Oostenrijks en het Duits heel even aangehaald. Hier ging de grammatica over Konjunktionen, Konjunktiv II en Adjektivdeklination ohne Artikel.
  De grammatica is voor mij eigenlijk allemaal herhaling van wat ik in mijn humaniora en op de hoge school geleerd heb. Het is wel eens goed dat alles weer opgefrist wordt. Het tempo ligt eigenlijk wel laag omdat we met een grote groep zijn, en iedereen graag zijn zegje doet. Ondertussen is er ook een vrouw bijgekomen van Brazilië die Portugees praat, nog een Egyptische vrouw, en vandaag een au-pair meisje uit Marokko. Zij is sinds 1 maand au-pair bij een gezin met 3 dochters in Röhrmoos waarvan de man ingenieur is, en de vrouw onderwijzeres in München. Voor de mensen die als moedertaal Arabisch hebben, is de Duitse uitspraak echt niet makkelijk. Ook de Aziatische mensen versta je heel moeilijk, maar voor allemaal 'hoedje af'. Ze houden het vol, en doen moeite om zich te integreren. Ja, er zitten in mijn groep 3 gescheiden vrouwen met kinderen die het helemaal niet makkelijk hebben. Ik vind het interessant om over andere culturen iets bij te leren. Wij mogen als Belgen echt NIET klagen hoor! Dat is iets om over na te denken vind ik.
  11-12-2006, 17:12 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  10-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huiswaarts.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vandaag hebben we meer geluk met het weer: het is droog en af een toe wat zon!
  We beginnen de dag met een lekker ontbijt met Bayerische Weisswurst en Brez'n. Onze bezoekers zouden graag eens het concentratiekamp van Dachau bezoeken (http://www.kz-gedenkstaette-dachau.de), en wachten niet te lang na het ontbijt om te vertrekken. Wanneer ze terug zijn, eten we nog gezellig samen, en dan vertrekken ze terug naar België.
  Wij profiteren van het mooie weer om samen met papa een wandeling te maken.
  Onze buren komen ons rond 16u halen om gezellig samen een Glühweintje te gaan drinken bij de plaatselijke Gaststätte. De eigenaar heeft een houten hutje en wat tafeltjes voor zijn huis gezet, waar we iets kunnen drinken. De Glühwein heeft hij zelf gemaakt, en smaakt niet zo zoet zoals wij dat gewoon zijn: een aanrader. Na een paar Glühweintjes wandelen we huiswaarts, om er nog een gezellige zondagavond van te maken  10-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  09-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek van België.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren is er bezoek gekomen van België : Nico zijn zeilvriend met zijn vriendin!
  Met het weer hebben we vandaag geen geluk: regen, regen, regen en rond de 3°. Na een lekker ontbijt, gaan we boodschappen doen in Dachau.
  Rond 14u vertrekken we, zoals we geplant hebben, naar de Christkindlmarkt op de Marienplatz in München. Ook onze jonge buren gaan mee, ze zouden ook graag eens van de avondsfeer genieten van de kerstmarkt. We nemen samen de S-bahn in Röhrmoos.
  De kerstmarkt op de Marienplatz is elke dag van 10 tot 20h30. Vanaf ongeveer 16h is het hier donker, zodat we de mooie verlichting zien van de 150 marktstanden en de 30 meter hoge kerstboom met 2500 lichtjes. Aan het stadhuis staat een brievenbus voor de brieven aan het Christkind. Overal staan er standjes, er staan zelf standjes in de winkelstraat met mooie kunstwerkjes, kaarsen, houtwerkjes, kerstbeeldjes en veel eten en drinken.
  Wij hebben het allemaal koud van het vochtige weer, en gaan met z'n alleen Glühwein drinken. De kinderen drinken Kinderpunch (wordt tijdens winter gedronken op alle feestjes).
  Na een 2-tal Glühweins gaan we op zoek naar een tof restaurantje om onze magen te vullen. Onze buurman gaat op zoek naar een typisch bayerisch eethuis, en we gaan eerst kijken of er plaats is in het Hofbräuhaus (http://www.hofbraeuhaus.de), het oudste brouwershuis van München. Het is een heel mooi etablissement, waar er heel veel Stammtischen zijn, en waar men kan genieten van de Bayerische sfeer: veel bier en lekker eten. Jammer genoeg is er geen plaats, en zoeken we verder in de buurt. Maar er is veel volk (vooral Italianen) in München, en we hebben geen geluk.
  We besluiten de S-bahn terug te nemen, en bij ons in de buurt iets te eten. Zo belanden we in een Gaststätte in de buurt van de Grundschule waar men lekker Kroatisch kan eten. De kinderen zijn zo moe, dat ze na het eten in slaap vallen op onze schoot. We besluiten terug naar Biberbach te gaan, en af te sluiten met een pintje bij ons thuis.

  Recept voor Kinderpunch.
  1 l rode druivensap
  150 g honing,
  1/2 kaneelstok,
  2 kruidnagels
  de schel van 1/2 onbehandelde citroen en van 1/2 appelsien.  09-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  07-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Niklaasfeestje van de Kindergarten.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren heeft het gans de namiddag geregend. Alle kinderen werden om 18u verwacht aan de sporthal van Röhrmoos. We zijn vertrokken met onze regenkledij en laarzen aan. Als iedereen er was, begonnen de kinderen samen met broers of zussen, en ouders, richting bos te stappen. Ze hadden allemaal hun Laterne meegebracht. Na ongeveer 10 minuten stappen, kwamen we midden in het bos bij de Sint. Hij had ook 4 engeltjes met fakkels bij zich, om hem te helpen de pakjes te dragen. De Sint vroeg of de kinderen wisten wat ze eigenlijk vierden. En ja, er was een jongetje die vertelde dat de Sint kindjes gered heeft uit een bad. Na dat verhaal hebben de kinderen 2 ingestudeerde liedjes gezongen voor de brave man. Daarna nam hij zijn boek, om voor te lezen (in het Bayerisch) wat er in de Kindergarten allemaal goed, en fout ging het afgelopen jaar. Na het zingen van nog wat liedjes, kreeg iedereen van de Sint een leuk zakje lekkers. Er zat een mandarine in, Lebkuchen, noten, een appel en wat snoep. De kinderen geloven hier dat de Sint hun Wunchzettel meegenomen hebben uit hun schoen, om hem aan het Christkind te geven.

  07-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  06-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deutschland. Ein Sommermärchen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor Duitsland was/is 2006 een heel belangrijk voetbaljaar. Ze zijn "Ein Volk von Fans".
  Ze stonden als 1 volk achter hun Nationalmannschaft en Klinsmann. Ze hebben documentaire gemaakt over de Wereldbeker voetbal 2006 : "Duitsland, een zomersprookje".
  In de filmzalen zijn al 4 miljoen mensen gaan kijken. De Duitsers zijn gek van voetbal, ze hebben allemaal een voetbaltrui, groot en klein, en het is zeker eens de moeite om te zien hoe gek het er hier deze zomer aan toeging. Er hangen nog hier en daar Duitse vlaggen aan de huizen en de auto's. Jammer dat ze niet gewonnen zijn! (http://www.deutschlandeinsommermaerchen.kinowelt.de/sommermaerchen.html)


  06-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der Nikolaus und der Krampus.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De kinderen hebben deze morgen gekregen wat ze gevraagd hebben: een poppenbed, en een jeep op afstandbediening. De Sint heeft zelf geld opgestuurd dat hij in België gebracht heeft bij oma en opa, en de mamy. Leuk hé.

  Hier in Bayern komt "der Nikolaus". Hij komt vandaag naar de Grundschule en vanavond voor de kinderen van de Kindergarten in het bos. Alle kinderen gaan liedjes zingen voor de Sint.
  Hier krijgen de kinderen geen speelgoed in hun laarsje (Stiefel), maar lekkernijen. De kinderen krijgen hier cadeau's van het "Christkind"

  "Ein wallender Rauschebart, ein roter Mantel und der geschulterte Sack voll Leckereien - so kennen alle Kinder den Nikolaus. Am 6. Dezember oder am Vorabend füllt er die Stiefel der Kinder mit Nüssen, Spekulatius oder Lebkuchen. Der heilige Nikolaus, der auch als Vorbild für den Weihnachtsmann gilt, hört in der ganzen Welt auf vielerlei Namen. Ob Santa Claus, Père Noel oder Sinterklaas - die Botschaft ist immer gleich: Die artigen Kinder werden belohnt, die Unartigen müssen dagegen mit einem leeren Stiefel oder gar der Rute rechnen."  06-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  05-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 1 keer slapen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Maurane begint zenuwachtig te worden: nog 1x slapen en dan .... Ze heeft voor haar pop een bedje gevraagd, zodat haar popje alleen kan slapen. Eigenlijk heeft ze 2 bedjes gevraagd: 1 voor haar kleine pop, en 1 voor haar grote. We zijn benieuwd of de Sint 2 bedjes gaat brengen.
  Tanguille is er iets minder mee bezig, al hoewel hij gehoord heeft dat de Sint ook naar school komt. Hij zou heel graag een trein hebben van Playmobil, een ICE, met echte lichten, of een jeep op afstandsbediening waarmee hij in de modder kan rijden.
  Morgen weten we wat er in het schoentje zal liggen dat we vanavond gaan zetten, met een wortel, een klontje suiker, en een lekker (Duits) pintje.


  05-12-2006, 22:38 geschreven door Wendy  
  Reacties (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Een brief van Tanguille aan L2C.

  Biberbach  5.12.2006

   

  Hallo,

   

  Hoe gaat het met jullie in Merelbeke?

  Is de Sint bij jullie geweest?

  Alles gaat goed met mij. 

  Ik woon hier graag, maar ik denk veel aan jullie.

  We hebben in de klas over groenten en fruit geleerd, en ook over de egel.

  Waarover leren jullie?

  Ik kan ook al tot 100 rekenen.

  Mijn juf zegt dat ik al goed Duits kan praten.

  Ik speel hier ook voetbal bij SpVvG Röhrmoos, turnen doe ik ook.

  En daarbij leer ik ook tennissen.

  Mijn ski’s staan ook al klaar, maar het wil maar niet sneeuwen.

  De natuur is hier heel mooi, waardoor we veel gaan wandelen en fietsen.

  Zo, ik ga hier stoppen met schrijven, want ik moet nog een brief schrijven voor de Sint.

  En een tekening ook…

  Ik hoop van jullie vlug iets te horen,

   

  Beste groeten,

   

   

  Tanguille Grootaert  05-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  02-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lievelingseten van een Münchner.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ondertussen zijn we het eten hier al redelijk gewoon geworden. We eten vooral veel worst, en als we gehakt kopen moeten we dat nog kruiden. De kinderen eten niet graag het zware brood hier, maar wel heel graag Brez'n, maar dan wel zonder het grove zout. Onze bakker, die eveneens onze huisbaas is, maakt de lekkerste uit de buurt. De Brez'n worden veelal gegeten in de Biergartens (Brotzeit) met een bayerisches Bier.
  Wij kunnen al goed overweg met de Radler, een fris, licht, zoet bier, gemengd met citroenlimonade. 

  Maar de top 8 van wat de mensen hier het liefste eten is:

  1. Schweinsbraten mit Knödel: varkensvlees met een bal van brooddeeg, gekookt in water.

  2. Weisswurst mit süsser Senf: worst van kalfs-en vakensvlees met Zwiebeln (ajuin) Het is de traditie hier dat de worst in de voormiddag gegeten wordt, bijvoorbeeld als ontbijt de zondag. Het is belangrijk dat ze opgewarmd wordt in warm water, en wordt opgegeten zonder huid.

  3. Obazda: een pikant kaascrèmemengsel (vooral Camembert).

  4. Laberkäse: leverkaas, soort pastei (zonder kaas en zonder lever).

  5. Hendl: gebraden kip.

  6. Apfelstrudel.

  7. Dampfnudeln in Vanillesosse (dessert): deegwaren (meel, boter,eieren, melk, suiker) in eigen damp klaargemaakt.

  8. Schweinhaxn: een stuk varkensvlees met been. 

  Wil je nog meer lezen over de Bayrische eetspecialiteiten, de geschiedenis, de ingrediënten, neem dan een kijkje op: http://www.food-from-bavaria.de
  Enkele woorden worden ook vertaald op: http://www.oktoberfest.de/en/14/lexikon/index.php?lang=nl  02-12-2006, 23:43 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbalfeestje.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor Tanguille was er deze middag een Sinterklaasfeestje in zijn voetbalclub. Het was zo een beetje zoals in Merelbeke: ze mochten iets eten en drinken, en daarna mochten ze een geschenkje afhalen bij de Sint: een muts van SpVvg Röhrmoos.
  Na het feestje zijn we nog boodschappen gaan doen in München en hebben we de mooi rood verlichte Allianz Arena voorbijgereden. FC Bayern-München is jammer genoeg niet de herfstkampioen geworden.

  02-12-2006, 22:28 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  01-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adventskalender.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf vandaag tellen de kinderen af tot kerstmis met hun eigen adventskalender. Elke dag mogen ze een deurtje openen waarachter een geschenkje zit. Hier in Duitsland is de adventskalender zeer populair. Je kan ze kopen in alle kleuren en geuren. In München is er zelfs een autodealer die van zijn showroom een adventskalender gemaakt heeft. Elke dag laat hij een ander wagen zien. Zeer origineel.
  Ik herinner mij enkel nog een adventskalender van als ik heel klein was. Maar verder is dit gebruik in België een beetje verloren gegaan. Het Duitse landsgedeelte van België heeft ook een heel originele adventskalender gemaakt, neem zeker een kijkje: http://www.eastbelgium.com/de/pr/2006/weihnachten/advent_eupen.html

  01-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
  Reacties (0)
  Startpagina !
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Archief per maand
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
  Gastenboek/Gästebuch

  Laat een berichtje achter.Haben Sie eine Nachricht? Please leave a message.


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!