De familie Grootaert - Coenraets in Bayern.
Inhoud blog
  • Schilderwerken.
  • Stellendam.
  • Gebeurd.
  • Training.
  • Belgische nummerplaat.
    Zoeken in blog

    Foto

    Wie we zijn vindt u terug op dd 2 april. Sinds 02.2009 wonen we terug in Merelbeke.

    Mijn favorieten.
  • Onze FOTOALBUM. Our PICTURES. Unsere BILDER.
  • Vakantie in Bayern.
  • Belgen in Bayern.
  • Skieën in Oberbayern.
  • Skype: om gratis naar ons te bellen.
  • Alles over München.
  • Meer info over Dachau.
  • Top staanplaatsen voor mobilehomes in Duitsland.
  • Parties events showcases concerts in GENT.
  • Een Chambre d'hôtes in wording (Wallonië).
    Uw banner hier?
    11-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Duitse les.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals de meesten al weten, volg ik 2 voormiddagen in de week (maandag en woensdag) Duitse les in Dachau. We werken met het boek "Passwort Deutsch 3". Vandaag beginnen we aan cursus 6.
    In curus 5 hebben we 3 steden besproken nl. Aachen, Dresden en Wien.
    In Aachen hebben we het gehad over het grensgebied met Nederland en België, het industriegebied "Avantis", de Aachener Printen van Lambertz (chocoladesnoepgoed) en de CHIO (paardesport). De grammatica ging over: Adjektivdeklination mit dem bestimmten Artikel en de Genitiv.
    Bij Dresden hebben we het vooral gehad over die Frauenkirche. We hebben ook gesproken over de gezondheid en alles wat daarmee gepaard gaat. De grammatica ging verder over Adjektivdeklination mit dem unbestimmten Artikel en Reflexivpronomen.
    Over Wenen was er veel te vertellen: de UNO gebouwen, het Hundertwasserhaus (zie foto), Gasometer en het Wiener Opernball (http://info.wien.at). We hebben ook het verschil tussen het Oostenrijks en het Duits heel even aangehaald. Hier ging de grammatica over Konjunktionen, Konjunktiv II en Adjektivdeklination ohne Artikel.
    De grammatica is voor mij eigenlijk allemaal herhaling van wat ik in mijn humaniora en op de hoge school geleerd heb. Het is wel eens goed dat alles weer opgefrist wordt. Het tempo ligt eigenlijk wel laag omdat we met een grote groep zijn, en iedereen graag zijn zegje doet. Ondertussen is er ook een vrouw bijgekomen van Brazilië die Portugees praat, nog een Egyptische vrouw, en vandaag een au-pair meisje uit Marokko. Zij is sinds 1 maand au-pair bij een gezin met 3 dochters in Röhrmoos waarvan de man ingenieur is, en de vrouw onderwijzeres in München. Voor de mensen die als moedertaal Arabisch hebben, is de Duitse uitspraak echt niet makkelijk. Ook de Aziatische mensen versta je heel moeilijk, maar voor allemaal 'hoedje af'. Ze houden het vol, en doen moeite om zich te integreren. Ja, er zitten in mijn groep 3 gescheiden vrouwen met kinderen die het helemaal niet makkelijk hebben. Ik vind het interessant om over andere culturen iets bij te leren. Wij mogen als Belgen echt NIET klagen hoor! Dat is iets om over na te denken vind ik.




    11-12-2006, 17:12 geschreven door Wendy  
    10-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huiswaarts.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag hebben we meer geluk met het weer: het is droog en af een toe wat zon!
    We beginnen de dag met een lekker ontbijt met Bayerische Weisswurst en Brez'n. Onze bezoekers zouden graag eens het concentratiekamp van Dachau bezoeken (http://www.kz-gedenkstaette-dachau.de), en wachten niet te lang na het ontbijt om te vertrekken. Wanneer ze terug zijn, eten we nog gezellig samen, en dan vertrekken ze terug naar België.
    Wij profiteren van het mooie weer om samen met papa een wandeling te maken.
    Onze buren komen ons rond 16u halen om gezellig samen een Glühweintje te gaan drinken bij de plaatselijke Gaststätte. De eigenaar heeft een houten hutje en wat tafeltjes voor zijn huis gezet, waar we iets kunnen drinken. De Glühwein heeft hij zelf gemaakt, en smaakt niet zo zoet zoals wij dat gewoon zijn: een aanrader. Na een paar Glühweintjes wandelen we huiswaarts, om er nog een gezellige zondagavond van te maken



    10-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    09-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek van België.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren is er bezoek gekomen van België : Nico zijn zeilvriend met zijn vriendin!
    Met het weer hebben we vandaag geen geluk: regen, regen, regen en rond de 3°. Na een lekker ontbijt, gaan we boodschappen doen in Dachau.
    Rond 14u vertrekken we, zoals we geplant hebben, naar de Christkindlmarkt op de Marienplatz in München. Ook onze jonge buren gaan mee, ze zouden ook graag eens van de avondsfeer genieten van de kerstmarkt. We nemen samen de S-bahn in Röhrmoos.
    De kerstmarkt op de Marienplatz is elke dag van 10 tot 20h30. Vanaf ongeveer 16h is het hier donker, zodat we de mooie verlichting zien van de 150 marktstanden en de 30 meter hoge kerstboom met 2500 lichtjes. Aan het stadhuis staat een brievenbus voor de brieven aan het Christkind. Overal staan er standjes, er staan zelf standjes in de winkelstraat met mooie kunstwerkjes, kaarsen, houtwerkjes, kerstbeeldjes en veel eten en drinken.
    Wij hebben het allemaal koud van het vochtige weer, en gaan met z'n alleen Glühwein drinken. De kinderen drinken Kinderpunch (wordt tijdens winter gedronken op alle feestjes).
    Na een 2-tal Glühweins gaan we op zoek naar een tof restaurantje om onze magen te vullen. Onze buurman gaat op zoek naar een typisch bayerisch eethuis, en we gaan eerst kijken of er plaats is in het Hofbräuhaus (http://www.hofbraeuhaus.de), het oudste brouwershuis van München. Het is een heel mooi etablissement, waar er heel veel Stammtischen zijn, en waar men kan genieten van de Bayerische sfeer: veel bier en lekker eten. Jammer genoeg is er geen plaats, en zoeken we verder in de buurt. Maar er is veel volk (vooral Italianen) in München, en we hebben geen geluk.
    We besluiten de S-bahn terug te nemen, en bij ons in de buurt iets te eten. Zo belanden we in een Gaststätte in de buurt van de Grundschule waar men lekker Kroatisch kan eten. De kinderen zijn zo moe, dat ze na het eten in slaap vallen op onze schoot. We besluiten terug naar Biberbach te gaan, en af te sluiten met een pintje bij ons thuis.

    Recept voor Kinderpunch.
    1 l rode druivensap
    150 g honing,
    1/2 kaneelstok,
    2 kruidnagels
    de schel van 1/2 onbehandelde citroen en van 1/2 appelsien.



    09-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    07-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Niklaasfeestje van de Kindergarten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren heeft het gans de namiddag geregend. Alle kinderen werden om 18u verwacht aan de sporthal van Röhrmoos. We zijn vertrokken met onze regenkledij en laarzen aan. Als iedereen er was, begonnen de kinderen samen met broers of zussen, en ouders, richting bos te stappen. Ze hadden allemaal hun Laterne meegebracht. Na ongeveer 10 minuten stappen, kwamen we midden in het bos bij de Sint. Hij had ook 4 engeltjes met fakkels bij zich, om hem te helpen de pakjes te dragen. De Sint vroeg of de kinderen wisten wat ze eigenlijk vierden. En ja, er was een jongetje die vertelde dat de Sint kindjes gered heeft uit een bad. Na dat verhaal hebben de kinderen 2 ingestudeerde liedjes gezongen voor de brave man. Daarna nam hij zijn boek, om voor te lezen (in het Bayerisch) wat er in de Kindergarten allemaal goed, en fout ging het afgelopen jaar. Na het zingen van nog wat liedjes, kreeg iedereen van de Sint een leuk zakje lekkers. Er zat een mandarine in, Lebkuchen, noten, een appel en wat snoep. De kinderen geloven hier dat de Sint hun Wunchzettel meegenomen hebben uit hun schoen, om hem aan het Christkind te geven.

    07-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    06-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deutschland. Ein Sommermärchen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor Duitsland was/is 2006 een heel belangrijk voetbaljaar. Ze zijn "Ein Volk von Fans".
    Ze stonden als 1 volk achter hun Nationalmannschaft en Klinsmann. Ze hebben documentaire gemaakt over de Wereldbeker voetbal 2006 : "Duitsland, een zomersprookje".
    In de filmzalen zijn al 4 miljoen mensen gaan kijken. De Duitsers zijn gek van voetbal, ze hebben allemaal een voetbaltrui, groot en klein, en het is zeker eens de moeite om te zien hoe gek het er hier deze zomer aan toeging. Er hangen nog hier en daar Duitse vlaggen aan de huizen en de auto's. Jammer dat ze niet gewonnen zijn! (http://www.deutschlandeinsommermaerchen.kinowelt.de/sommermaerchen.html)


    06-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der Nikolaus und der Krampus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kinderen hebben deze morgen gekregen wat ze gevraagd hebben: een poppenbed, en een jeep op afstandbediening. De Sint heeft zelf geld opgestuurd dat hij in België gebracht heeft bij oma en opa, en de mamy. Leuk hé.

    Hier in Bayern komt "der Nikolaus". Hij komt vandaag naar de Grundschule en vanavond voor de kinderen van de Kindergarten in het bos. Alle kinderen gaan liedjes zingen voor de Sint.
    Hier krijgen de kinderen geen speelgoed in hun laarsje (Stiefel), maar lekkernijen. De kinderen krijgen hier cadeau's van het "Christkind"

    "Ein wallender Rauschebart, ein roter Mantel und der geschulterte Sack voll Leckereien - so kennen alle Kinder den Nikolaus. Am 6. Dezember oder am Vorabend füllt er die Stiefel der Kinder mit Nüssen, Spekulatius oder Lebkuchen. Der heilige Nikolaus, der auch als Vorbild für den Weihnachtsmann gilt, hört in der ganzen Welt auf vielerlei Namen. Ob Santa Claus, Père Noel oder Sinterklaas - die Botschaft ist immer gleich: Die artigen Kinder werden belohnt, die Unartigen müssen dagegen mit einem leeren Stiefel oder gar der Rute rechnen."



    06-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    05-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 1 keer slapen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maurane begint zenuwachtig te worden: nog 1x slapen en dan .... Ze heeft voor haar pop een bedje gevraagd, zodat haar popje alleen kan slapen. Eigenlijk heeft ze 2 bedjes gevraagd: 1 voor haar kleine pop, en 1 voor haar grote. We zijn benieuwd of de Sint 2 bedjes gaat brengen.
    Tanguille is er iets minder mee bezig, al hoewel hij gehoord heeft dat de Sint ook naar school komt. Hij zou heel graag een trein hebben van Playmobil, een ICE, met echte lichten, of een jeep op afstandsbediening waarmee hij in de modder kan rijden.
    Morgen weten we wat er in het schoentje zal liggen dat we vanavond gaan zetten, met een wortel, een klontje suiker, en een lekker (Duits) pintje.


    05-12-2006, 22:38 geschreven door Wendy  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Een brief van Tanguille aan L2C.

    Biberbach  5.12.2006

     

    Hallo,

     

    Hoe gaat het met jullie in Merelbeke?

    Is de Sint bij jullie geweest?

    Alles gaat goed met mij. 

    Ik woon hier graag, maar ik denk veel aan jullie.

    We hebben in de klas over groenten en fruit geleerd, en ook over de egel.

    Waarover leren jullie?

    Ik kan ook al tot 100 rekenen.

    Mijn juf zegt dat ik al goed Duits kan praten.

    Ik speel hier ook voetbal bij SpVvG Röhrmoos, turnen doe ik ook.

    En daarbij leer ik ook tennissen.

    Mijn ski’s staan ook al klaar, maar het wil maar niet sneeuwen.

    De natuur is hier heel mooi, waardoor we veel gaan wandelen en fietsen.

    Zo, ik ga hier stoppen met schrijven, want ik moet nog een brief schrijven voor de Sint.

    En een tekening ook…

    Ik hoop van jullie vlug iets te horen,

     

    Beste groeten,

     

     

    Tanguille Grootaert



    05-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    02-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lievelingseten van een Münchner.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondertussen zijn we het eten hier al redelijk gewoon geworden. We eten vooral veel worst, en als we gehakt kopen moeten we dat nog kruiden. De kinderen eten niet graag het zware brood hier, maar wel heel graag Brez'n, maar dan wel zonder het grove zout. Onze bakker, die eveneens onze huisbaas is, maakt de lekkerste uit de buurt. De Brez'n worden veelal gegeten in de Biergartens (Brotzeit) met een bayerisches Bier.
    Wij kunnen al goed overweg met de Radler, een fris, licht, zoet bier, gemengd met citroenlimonade. 

    Maar de top 8 van wat de mensen hier het liefste eten is:

    1. Schweinsbraten mit Knödel: varkensvlees met een bal van brooddeeg, gekookt in water.

    2. Weisswurst mit süsser Senf: worst van kalfs-en vakensvlees met Zwiebeln (ajuin) Het is de traditie hier dat de worst in de voormiddag gegeten wordt, bijvoorbeeld als ontbijt de zondag. Het is belangrijk dat ze opgewarmd wordt in warm water, en wordt opgegeten zonder huid.

    3. Obazda: een pikant kaascrèmemengsel (vooral Camembert).

    4. Laberkäse: leverkaas, soort pastei (zonder kaas en zonder lever).

    5. Hendl: gebraden kip.

    6. Apfelstrudel.

    7. Dampfnudeln in Vanillesosse (dessert): deegwaren (meel, boter,eieren, melk, suiker) in eigen damp klaargemaakt.

    8. Schweinhaxn: een stuk varkensvlees met been. 

    Wil je nog meer lezen over de Bayrische eetspecialiteiten, de geschiedenis, de ingrediënten, neem dan een kijkje op: http://www.food-from-bavaria.de
    Enkele woorden worden ook vertaald op: http://www.oktoberfest.de/en/14/lexikon/index.php?lang=nl



    02-12-2006, 23:43 geschreven door Wendy  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbalfeestje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor Tanguille was er deze middag een Sinterklaasfeestje in zijn voetbalclub. Het was zo een beetje zoals in Merelbeke: ze mochten iets eten en drinken, en daarna mochten ze een geschenkje afhalen bij de Sint: een muts van SpVvg Röhrmoos.
    Na het feestje zijn we nog boodschappen gaan doen in München en hebben we de mooi rood verlichte Allianz Arena voorbijgereden. FC Bayern-München is jammer genoeg niet de herfstkampioen geworden.

    02-12-2006, 22:28 geschreven door Wendy  
    01-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adventskalender.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf vandaag tellen de kinderen af tot kerstmis met hun eigen adventskalender. Elke dag mogen ze een deurtje openen waarachter een geschenkje zit. Hier in Duitsland is de adventskalender zeer populair. Je kan ze kopen in alle kleuren en geuren. In München is er zelfs een autodealer die van zijn showroom een adventskalender gemaakt heeft. Elke dag laat hij een ander wagen zien. Zeer origineel.
    Ik herinner mij enkel nog een adventskalender van als ik heel klein was. Maar verder is dit gebruik in België een beetje verloren gegaan. Het Duitse landsgedeelte van België heeft ook een heel originele adventskalender gemaakt, neem zeker een kijkje: http://www.eastbelgium.com/de/pr/2006/weihnachten/advent_eupen.html

    01-12-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    30-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medische controle.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maurane heeft vandaag een medische controle gehad en enkele testen om na te gaan of ze rijp is voor het 1e leerjaar. Omdat ze in april dit jaar al gecontroleerd geweest is in België, heeft de dokter zich beperkt tot een gehoortest, een kijktest en een test om kleurenblindheid na te gaan. Ze heeft zichzelf moeten tekenen, en haar naam schrijven. Haar naam kan ze pas van deze week volledig schrijven. Ze had wat problemen met de U en de R. Ze heeft ook een 20-tal voorwerpen moeten benoemen, waarvan ze er maar een 3-tal niet wist. Heel goed. Wel moet ze wat letten op nauwkeurig werken, maar ja, het zijn nog 9 maanden voor ze naar het 1e leerjaar gaat. In de Vorschule hebben ze al leren schrijven tot en met het cijfer 7.

    30-11-2006, 15:03 geschreven door Wendy  
    29-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Post voor de Sint.

    "De Post heeft het op een akkoordje gegooid met niemand minder dan Sinterklaas om de brieven van alle brave kinderen te beantwoorden.
    Elke dag sturen zes- tot zevenduizend kinderen een brief aan de Sint. De Post kent het juist adres van de Sint en zorgt ervoor dat alle brieven op hun bestemming terecht komen. Het juiste adres is: Sinterklaas, Spanjestraat 1, 0612 Hemel.
    Vorig jaar hebben we iets minder dan 200.000 brieven gekregen. Dit jaar zouden we dat cijfer moeten overtreffen", zegt Emmanuel Foulon, woordvoerder van De Post.
    Vanaf volgende week zal de Sint alle brieven beantwoorden. Alle kinderen zullen niet alleen een brief ontvangen van de Sint, maar ook een strip als verrassing." bron GVA.
    Spijtig dat de brave man nog niet mee is met zijn tijd....hij heeft nog geen e-mail!!!  Nu vraag ik me af of er nog veel kinderen zijn die uberhaupt nog een brief kunnen schrijven.

    Maar misschien maar best dat hij nog wat "achterlijk" of ambachtelijk is.  Indien hij met zijn Stealth Helicopter zou langskomen dan ging de commerce kapot, want dan had niemand hem gezien...
    En wat zou het adres dan zijn van de Kerstman?  Trekdierstraat 6, 3377 Sneeuwland? De beste inzendigen worden beloond.....

    En als we dan toch bezig zijn, wat met de Paashaas, het zandmanneke, de pompoen,

    Kleine bedenking
     
    Nico

    Voor de kinderen die in Duitsland wonen, die kunnen een brief schrijven naar het Christelkind. Het adres luidt: "An das Christlkind, Kirchplatz, 97267 Himmelstadt". Volgens het PLZ moet dit in Bayern zijn.


    29-11-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    28-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als het goed is ....
    Als het goed is, moet het ook gezegd worden: Tanguille heeft een zeer goede rekenproef gemaakt. Zijn juf heeft erop geschreven dat ze zeer tevreden is. Goed jongen!
    Hij heeft vandaag ook een vriendenboek van Bayern-München mee van Alexander. Nog voor zijn huiswerk, vult hij alles zelf in. Ik heb het enkel moeten nalezen en een paar woordjes verbeteren. We hebben gezien dat er veel jongens in zijn klas zitten die geboren zijn in 1998. Sommigen zijn tot 1 jaar ouder dan Tanguille, en spelen daarom ook bij een hogere voetbalploeg.
    Nieuw is nu ook dat vanaf nu de juf een stempel zet in het huiswerkschriftje als de kinderen een huistaak niet gemaakt hebben: "Hausaufgaben vergessen am ..... Kenntnisnahme der Eltern" met een groot uitroepingsteken.

    28-11-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Das Reh.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is hier vandaag weer slecht weer, gans de dag nevel, de temperatuur rond de 0° en vroeg donker. Gisteren ben ik tegen 17h30 Tanguille naar de voetbal gaan brengen samen met Maurane. 's Avonds is er hier op de wegen echt geen steek te zien, nergens verlichting, enkel paaltjes met katogen, en veel mist. Ik reed dus rond de 50 - 60 km/h....gelukkig bleek achteraf, want plots stond er een Reh voor onze wagen, en er volgde nog één. Amai, dat was schrikken ... ja, je weet wel dat er hier lopen, maar je verwacht ze natuurlijk niet voor je wagen. De kinderen wouden al lang nog eens een Reh zien, maar ik zie ze toch liever overdag, alsook de eekhoorntjes.

    28-11-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    27-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De seizoensstart van de skigebieden wordt verschoven. Vorig jaar kon er al geskied worden vanaf 17 november, en hebben ze in totaal 151 skidagen gehad, een recordseizoen. Vandaag is alles anders, zelf de kunstsneeuwpistes hebben ze nog niet kunnen klaarmaken. Daarvoor zijn er temperaturen nodig rond de 0°.

     

    Voor de voetbalfans het volgende: Bayern-München heeft dit weekend eindelijk nog eens gewonnen, en dat tegen Hamburger SV. Onze landgenoot, Van Buyten, heeft goede punten gehaald, nl. een 2 wat betekend: “Prächtig”. Ook de Nederlandse spelers hebben goed gespeeld: Makaay heeft ook een 2, en van Bommel een 3 ("In Ordnung") .

     

    Het sportnieuws van België volgen we ook op de voet via TV-Vlaanderen. Sven Nuys blijft maar winnen… en KAAGent doet het ook goed de laatste tijd.



    27-11-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziek.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nico is zwaar verkouden. Hij had het al voelen aankomen van gisteren. Ja, wat wil je met zo'n weer: gisteren 16° en vandaag nevel en maar 3°. Wat een temperatuurschommelingen!
    Ik heb een foto getrokken van de rozenstruik die aan onze voordeur staat. Die hebben door het zachte weer terug bloemen gekregen.

    27-11-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    23-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gisteren was het Elternstammtisch voor Tanguille zijn klas. De klasverantwoordelijke had alle Eltern, ouders, maar hier zijn dat de mama’s, uitgenodigd in de bar aan de sporthal om eens samen te zitten. Ik was daar stipt om 20u, en wat bleek, er zaten nog maar 2 mama’s, de klasverantwoordelijke en haar assistente. Binnen de 5 min kwamen er nog 3, zodat we uiteindelijk met 6 waren. Ik moest niet zeggen dat ik de mama van Tanguille ben, want dat wisten ze. De kinderen praten af en toe over Tanguille thuis, en ik kreeg het compliment dat de kinderen vonden dat Tanguille al zo goed Duits spreekt. Ja, ze wouden weten hou hij zich voelt in de klas.

    Dan werd er meteen over de juf gepraat, die eind dit jaar stopt, en over het cadeau dat ze haar gaan geven. Ze stelden voor om elk kind een blad te laten maken met een tekening, en dit in te bundelen. Er was ook een groot ongenoegen over de juf, en dat was voor mij een grote opluchting. Het is een algemeen gevoel bij mama’s die een zoon hebben. Frau G. doet elke mama geloven dat haar zoon de “schlimm” (vertaald: ondeugend, erg ;  dat woord gebruiken ze hier
    in bijna elke gesprek) is. Dat blijkt al van in het 1e leerjaar te zijn (ze hebben elke juf 2 jaar). Ik vroeg meteen ook enkele vragen over het huiswerk, en dat bleek ook van kind tot kind te veranderen. Het is dus soms niet heel duidelijk wat ze moeten doen, en tegen wanneer. Voor de juf is volgens de mama’s enkel lezen belangrijk, mooi schrijven minder, omdat ze zelf niet mooi schrijft, wat inderdaad zo is, want ik kan het ook moeilijk lezen. Daarnaast hebben ze ook het zwemmen aangehaald: Frau G. zou haar klas onderaan de lijst gezet hebben, omdat ze dan niet veel moeten gaan ;-)
    Ja, en voor de rest hebben ze veel Bayrisch gesproken, waar ik helemaal niets van versta. Ik weet juist waarover ze het hebben maar de details ? Stel je voor dat wij zouden vergaderen in het Gents. Ik zou al moeten zoeken naar 6 mensen die Gents kunnen praten….ja, ik ken er die goed Gents praten, de mensen van het toneel in Mariakerke. Om af te sluiten, heeft de klasverantwoordelijke gezegd dat ze blij was dat ik erbij was. Allé bedankt, en volgend jaar doen ze het nog eens, met hopelijk wat meer mama's.



    23-11-2006, 18:59 geschreven door Wendy  
    22-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrije dag.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heeft Tanguille een vrije dag. Ik niet, ik ben naar de Duitse les moeten gaan en Tanguille mocht mee van de lerares. We hebben vandaag geleerd over "Reflexivpronomen" in Akkusativ en Dativ. Daarna hebben we het gehad over Krankheiten (Schnupfen, Fieber, Bauchschmerzen, ...) Tanguille is heel braaf geweest. Hij zat naast mij achteraan in de les. Bij een bepaalde oefening, mocht hij zelf een zin op het bord schrijven, en de fouten verbeteren van de anderen. De 2e helft van de les heeft hij gelezen en getekend, hij had 2 boeken mee: "Alles über Laster, Bagger und Traktoren" (een tof boek van Ravensburger met antwoorden op Wieso?Weshalb?Warum?) en "Die besten Freunde der Welt" (een leesboek).

    22-11-2006, 00:00 geschreven door Wendy  
    21-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstboom en schaatspiste.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag wil ik het niet hebben over Volkswagen Vorst die de productie van de Golf verliest en waardoor weer zoveel mensen zonder werk zitten, of over de 18-jarige gijzelnemer van een school in het Duitse Emsdetten, of over het regenweer, maar over Kerst. Vandaag is in München een 22-meter hoge kerstboom van Zuid-Tirol geplaatst met 3000 lichtjes erin. Deze zal tot 6 januari op de Marienplatz staan. Vanaf vrijdag tot eind januari gaan we ook kunnen gaan schaatsen in hartje München. We kijken er al naar uit. Hopelijk regent het dit weekend niet.

    21-11-2006, 18:07 geschreven door Wendy  
    Startpagina !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Archief per maand
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
    Gastenboek/Gästebuch

    Laat een berichtje achter.Haben Sie eine Nachricht? Please leave a message.


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs