Inhoud blog
 • Etappe 13 Kanne - Haccourt
 • Etappe 12 Lanaken - Kanne
 • Etappe 11 Zutendaal - Lanaken
 • Etappe 10 Bokrijk - Zutendaal
 • Etappe 9 Stokrooie - Bokrijk station
 • etappe 8 Brecht station Noorderkempen - Zandhoven
 • Etappe 7 Lummen - Stokrooie
 • Etappe 6 Diest - Lummen
 • etappe 5 Zichem via Scherpenheuvel naar Diest
 • Etappe 4 Averbode - Zichem
 • etappe 3 Zandhoven - Herentals
 • etappe 2 Westerlo - Averbode 15,5 km doorheen de Kempische Merodebossen
 • etappe 1 Herentals - Tongerlo
 • Waar beginnen we toch aan ... yes we will go for it ... van noord naar zuid ... van Holland naar Frankrijk
  Zoeken in blog

  op avontuur ... de GR5

  18-04-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 13 Kanne - Haccourt
  Na een goed ontbijt in onze B&B de Aventurijn te Riemst rijden we terug naar Kanne waar we Stien en Siegje al laten uitstappen. Wij rijden opnieuw naar het eindpunt waar we een auto plaatsen zodat we straks alweer vervoer hebben (dit is echt wel een luxe om met 2 auto's te werken).
  Om 10.15u vertrekken we in Kanne en wandelen we vol verwachting ... wat zal het vandaag worden ?!?  Wel, na bijna 20 km gewandeld te hebben kunnen we opnieuw terugblikken op een prachtige wandeling doorheen een landschap vol verrassingen: mooie gebouwen, indrukwekkende vergezichten, leuke waterloopjes, ... en zeer veel rustige paden. Het weer was opnieuw prachtig zodat we opnieuw ten volle kunnen genieten. De foto's zullen alvast duidelijk maken dat het mooi was. Onze 4voeters hebben één van de mooiste tochten gehad. Amper moeten aangelijnd worden, veel vrijheid om te rennen ...
  We zijn wel blij dat we vanaf dit weekend het gezelschap hebben van een wandel GPS die ons toch wel zekerheid geeft over het parcours dat we moeten volgen. Maar over het algemeen kunnen we gerust zeggen dat de GR5 prima is bewegwijzerd. Een dikke pluim aan de vele vrijwilligers die hier vele uren werk aan besteden. Dankjewel !!!


  18-04-2021 om 00:00 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-04-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 12 Lanaken - Kanne
  Dit is ons eerste 2daags avontuur. We gaan vanavond gezellig overnachten in Riemst om morgen etappe 13 aan te vangen van Kanne naar Haccourt.
  Het is het laatste weekend van de paasvakantie die, in vergelijking met vorig jaar, koud, nat, winderig was. Zeker geen aangenaam wandelweer was het de voorbije dagen. Maar, de weergoden waren ons alweer gunstig gezind. Het was 's morgens nog fris maar de zon was al van de partij. We verlieten Lanaken langs één van de kanalen en kwamen al vrij snel aan de Belgisch Nederlandse grens die we met plezier overstaken. Dit was gek genoeg een apart gevoel in het 'Coronatijdperk' waarin we zitten en waar een uitstap naar het buitenland niet echt op het to-do lijstje staat. We merkten zeer vlug dat we in Nederland waren door o.a. de mooie woonboten die we tegenkwamen en een mooie oude sluiscomplex.
  Na enige tijd bereikten we Maastricht waar we langs de zeer mooie oude stadswallen gingen. Dit was echt wel een mooi kader. Schapen die stonden te grazen op de oude stadsmuren. Daarna ging de wandeling verder doorheen Maastricht dat er zeer rustig bij lag. Vervolgens gingen we richting onze eerste 'berg' van de GR5, de Sint-Pietersberg. Wanneer we boven aankwamen hadden we onmiddellijk zicht op de indrukwekkende kalkgroeve. Dit is echt wel een prachtig deel van de wandeling waar enkele mooie toeristische mogelijkheden zijn uitgebouwd. Zo is er het uitkijkplatform dat hoog boven de groeve uitsteekt, de ijzeren hangtrap die toegang verleent aan de groeve, ... let wel op dat het met honden eigenlijk niet toegelaten is om de mijn te betreden. Gelukkig zijn onze 4voeters flink opgeleid waardoor ze vlotjes van de trap konden en we doorheen de kalkmijn kunnen wandelen. Daarna was het terug klimmen geblazen richting Kanne.
  Toen we onze auto bereikte die naast het Albertkanaal stond hadden we een prachtige tocht achter de rug. Beslist de mooiste tocht tot nu toe ... we waren moe maar voldaan na 22,5 km.
  We keken dan ook uit naar onze B&B De Aventurijn in Riemst waar we gingen logeren voor één nacht. We hadden bij een taverne in de buurt afhaalgerechten gereserveerd en deze smaakten prima. De dag sloten we af met enkele lekkere biertjes en een goede fles Cava voor onze dames ... moe en voldaan kropen we onder de lakens. Morgen zijn we alweer van de partij voor de volgende kilometertjes Very Happy  17-04-2021 om 00:00 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-03-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 11 Zutendaal - Lanaken
  Zondag 21 maart, het begin van de lente, de dag na een verjaardag bij één van ons, de dag dat de ministers van onderwijs huiswerk gekregen hebben van de federale regering (juist een goei ... Weyts die huiswerk krijgt ... ben benieuwd naar zijn punten) ... oei misschien mezelf verraden dat ik ergens in het onderwijs functioneer.

  08.30u op onze vaste plaats van afspraak : de parking van het Galjoen. Een jaar geleden (voor COVID) strompelden rond deze tijd de laatste discotheek bezoekers buiten ... nu niets te zien. We rijden met 2 auto's naar Zutendaal waar we onze dames al uit de wagen zetten. Wim en ik rijden verder naar Lanaken waar we één auto laten staan aan het cultureel centrum (echt knal op de GR5 / onze eindbestemming van de dag).  Om 10.00u zijn we klaar, gepakt en gezakt. Helaas hadden we al stilletjes gehoopt dat de terrasjes al terug open waren, niet dus. We starten de wandeling opnieuw met flink wat proviand voor onderweg. 20 km voor de boeg met aangename weersomstandigheden. Beter dan ze voorspeld hadden.

  De wandeling was achteraf gezien een echte topper ! Eén van de mooiste tot hiertoe. Als we 3km verharding gehad hebben zal het veel geweest zijn. De wandeling ging meestal doorheen prachtige Limburgse bossen en door prachtige dreven in een meer en meer glooiend landschap. We deden vandaag enkele kleine 'bergopjes' en 'miniafdalinkjes' ...

  Het was ook een etappe waar we nog eens onze kindertijd mochten beleven ... zwieren aan een touw ... zalig

  Wat minder leuk was vandaag: de aanwezigheid van de boswachters! Twee van zeer dichtbij gezien ... gelukkig waren ze telkens goed geluimd want onze 4voeters waren vrolijk aan het ravotten toen hun jeep telkens opdook.

  Dit was nog niet alles: in het midden van het bos kwamen we zelf een politieagent tegen op zijn moto ... ze moesten ons precies vandaag hebben. Wim had nog net gelachen met het feit dat er een helikopter over kwam gevlogen 'nu zetten ze zelfs de grote middelen in'.

  Volgende etappe : Lanaken naar Kanne ... hier kijken we echt naar uit !


  21-03-2021 om 19:31 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-03-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 10 Bokrijk - Zutendaal
  Een zonnige zondag opnieuw voorspeld na optrekken van de ochtendmist zou het 7 graden worden ... fris maar oké om te wandelen. We zetten onze dames om 08.55u af aan Bokrijk en rijden met de 2 auto's door naar het eindpunt van de wandeling 21 km verder in Zutendaal. Eén auto parkeren we daar en we rijden corona proof terug naar de start van onze wandeling in Bokrijk. Om 09.40u starten we onze wandeling samen met onze 3 viervoeters.
  De wandeling gaat al snel de natuur in en we lopen vandaag meermaals doorheen prachtige Limburgse natuurgebieden.
  Heidegebieden, waterplassen met mooie watervogels (kuifeenden en grote knobbelzwanen), enkele landduinen die we passeren en mooie bossen.

  Na Langerlo gepasseerd te hebben met zijn mooie kapel wandelen we kort daarna door de poort van de mooie accommodatie van Topsport Vlaanderen Kattevenia in Genk. In dit complex zijn ze een indrukwekkende slope aan het bouwen voor de snowboarders.

  Met nog 1 km te moeten gaan zetten we ons nog even aan een picknickbank waar we de welverdiende koffiekoek opeten ... helaas nog steeds zonder een echt terras te kunnen doen maar we kijken uit naar 1 mei want dan gaat de horeca terug open.

  Binnen 2 weken gaan we op het einde zeker éne drinken want dan hebben we een jarige bij.
  Next stage: Zutendaal naar Lanaken
  07-03-2021 om 20:30 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-02-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 9 Stokrooie - Bokrijk station

  What do you want to do ?
  New mail
  Terug op stap met ons matekes (maar zonder onze kleinste viervoeter Theo die even moest herstellen van een kwaaltje aan zijn voorpoot) voor onze volgende etappe in Limburg. Vorige week vroor het nog tot -5°C overdag vandaag hebben ze maar liefst 18 graden voorspeld. En de weermannen zaten er knal op. Het was zalig wandelweer. We starten de wandeling in Stokrooie naast het Albertkanaal en kwamen al snel aan de 4de abdij van deze GR5 tot hiertoe (Westmalle, Tongerlo, Averbode), deze van Herkenrode. Het was een schitterend plaatje met naast de abdij een knap vertrek van de zusters van het Heilig Graf (wat woonden ze hier weer kort bij elkaar, de paterkes en de zusters Laughing)

  We merkten al snel dat het vandaag geen rustige wandeling ging worden. Iedereen, maar dan ook iedereen was precies aan het wandelen, fietsen of joggen om zo van de eerste zonnestralen te genieten.  Ook wij genoten van het prachtig weer, het gaf ons kriebels om op avontuur te trekken ... zo gingen onze dames even schommelen op een reuze schommel ..en Louis onze Viszla was hun coach.

  We zetten onze tocht verder en kwamen zo in Kiewit waar we het monument ontdekten dat opgericht was ter nagedachtenis van het Pukkelpop drama in 2011. Toch even stil worden hierbij ...
  Na enkele mooie waters gepasseerd te hebben kwamen we in de buurt van het openluchtdomein Bokrijk waar het echt te druk werd. Daarnet zelfs op het nieuws gehoord dat men even de parking van het domein van Bokrijk heeft moeten afsluiten gezien de enorme drukte... niet het meest ideale moment om hier te passeren.
  Samenvattend een wandeling met mooie plaatsjes maar met vrij veel verharde wegen en bewoonde gebieden die we gepasseerd zijn.
  What do you want to do ?
  New mail
  What do you want to do ?
  New mail
  What do you want to do ?
  New mail
  What do you want to do ?
  New mail

  21-02-2021 om 20:33 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  31-01-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.etappe 8 Brecht station Noorderkempen - Zandhoven
  Dit moeten we toch even melden ... 2 weken geleden, zondag 17 januari stonden we hier ook om deze wandeling te maken ... alleen hebben we toen Brecht niet gehaald. Iets zorgde er tijdens de wandeling voor dat we ons begaven op een andere GR5, nl. de GR565 'het Sniederspad'. Na 16 km gestapt te hebben merkte we op dat we helemaal fout zaten. We waren net het Vrieselhof, een schitterend domein in Oelegem gepasseerd, wanneer ik tegen Stien zei, dit klopt niet. Even werd het stil, wat anders echt niet vlug het geval is, bij Stien. Helemaal terug was geen optie, verder naar Brecht helemaal niet, dus maar even kijken hoe we terug in Herentals konden geraken want daar stond onze auto. 3 km verder stappen tot in Ranst was de eenvoudigste manier ... daar de bus nemen die ons terug tot in Herentals aan het station bracht. Dit waren 19 km extra ... maar het was ook een mooie wandeling en mijn lieve schat zei achteraf 'ik vertrouw je nog steeds blindelings'
  WinkRazzRolling EyesLaughing

  Dus vandaag, zondag 31 januari gingen we voor de juiste versie van deze tocht. We namen om 08.45u in Herentals opnieuw de bus richting Antwerpen, die we in Zandhoven verlieten. Het was een zonnige maar erg frisse ochtend met -1C°. Ideaal wandelweer om er stevig tegenaan te gaan. Na een halfuurtje bereikten we opnieuw het Boshuisje in Zoersel. Hier was het vorige keer fout gelopen.

  Na kort even de geschiedenis van het boomkapelletje gelezen te hebben (foto 2 en 3 onder) gingen we verder door de prachtige bossen van Zoersel (Zoerselbos).
  Dit stukje natuur bracht ons in Malle waar we de abdij van Westmalle zagen. Mocht het geen lockdown zijn geweest door Corona was dit een ideale halte om pauze te nemen met ... wie weet een goede tripel van Westmalle.

  De abdij van Westmalle is best wel mooi maar kan echt niet op tegen de abdij van ons dorp, deze van Tongerlo. Door een prachtig bos achter de abdij wandelden we richting Brecht. Onze honden en wijzelf beleefden opnieuw een leuke dag tot het moment dat we in de verte een groene jeep in het bos onze richting zagen uitkomen. De boswachter van dienst had natuurlijk gezien dat we onze twee 4voeters de nodige zondagse vrijheid aan het geven waren ... gelukkig was dit een TOP boswachter die ons enkel een verwittiging gaf. OEF ... dit had een dure zondag kunnen geweest zijn. Zo zie je maar dat er echt nog fijne mensen rondlopen ;) 

  Uiteindelijk kwamen we aan het kanaal Schoten - Dessel dat we ongeveer een 2tal km moesten volgen richting. Na wat kleine landwegen en wijken bewandeld te hebben bereiken we Brecht dat een prachtig park heeft aan het gemeentehuis.  Nu nog eens enkele wijken passeren, onder de autostrade E19 richting Breda lopen om zo tenslotte na 21,2 km het station van Brecht, station Noorderkempen, te bereiken.

  Dit keer was het wel juist. Met de trein gingen we terug naar Herentals met een tussenstop in Antwerpen-Centraal waar we ons trakteerden op een lekkere STARBUCKS koffie ... ten tijden CORONA zijn we hier al heel blij mee ... gelukkig vertrekken we steeds met een goede voorraad op pad ;)  ;)  ;)  


  What do you want to do ?
  New mail
  What do you want to do ?
  New mail

  31-01-2021 om 22:47 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-01-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 7 Lummen - Stokrooie

  What do you want to do ?
  New mail
  Vandaag gaan we met onze vrienden, Wim en Siegje, op pad. Eigenlijk gaan we samen met hen op pad ... naar Nice. Hoe leuk voor ons en voor onze viervoeters Theo (onze kleinste maar dappere Teckel) - Louis (onze 8 jarige Viszla) - Liv (de prachtige herder van onze vrienden).

  We vertrekken vandaag in Lummen voor een tocht van 19 km tot in Stokrooie. Het traject brengt ons langs mooie natuurgebieden, langs kleine Limburgse dorpskernen, langs het circuit van Zolder, langs de zeer mooie Bolderberg waarop boven een kapel staat waarin je de mogelijkheid hebt om even te bezinnen. Voor de kapel staat een kruis met een berg stenen. De traditie van deze plaats is dat heel wat bezoekers een steen meebrengen en erbij plaatsen. Op vele stenen staan dan ook mooie herdenkingsboodschappen geschreven.

  Door mooie waterlandschappen wandelen we op houten stijgers ... tijd om het geluk van de dag op te doen. Op enkele meter voor ons zit een ijsvogel op jachtmodus. Na een foto van hem te kunnen nemen duikt hij als een speer in het water ... smakelijk ... hij komt terug boven met een kleine vis in zijn bek.

  Het was alweer een mooie tocht ...
  24-01-2021 om 20:04 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-01-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 6 Diest - Lummen

  What do you want to do ?
  New mail
  Een nieuw jaar ... een nieuwe start voor ons GR5 project. 2 januari 2021 willen we van Diest naar Lummen starten ... enkel het openbaar vervoer denkt daar anders over. Omdat door verfraaiingswerken in Lummen er heel wat straten enkel richting zijn geworden, waaronder de door ons vooraf geselecteerde bushalte, hebben we ter plaatse nog even moeten zoeken naar de juiste bus opstapplaats. Hierdoor hebben we onze bus gemist ... een uur wachten zagen we niet zitten ... dus vertrekken we maar van Lummen naar Diest in omgekeerde richting en hopen straks in Diest een bus terug naar Lummen te vinden.

  Het traject start geweldig modderig om vervolgens richting de E314 te gaan. We passeren enkele grote bosbeheerwerken, enkele kalkoenen die gelukkig voor hen de kersttafel niet gehaald hebben, passeren een 1000 jarige eik met leuke weetjes.
  Daarna gaat de wandeling een hele tijd verder in de onmiddellijke nabijheid van de autosnelweg waardoor je voortdurend het gezoem van de auto's hoort. Een minder fraai deel.
  Hoe dichter we bij Diest kwamen, hoe mooier werd terug de natuur. Na een hele tijd langs enkele waterlopen gewandeld te hebben komen we juist voor zonsondergang Diest binnen door een tunnel in één van de oude stadswallen.
  En na 15 minuten wachten arriveert de lijnbus die ons in Lummen afzet na een busrit van 20 minuten.
  Samengevat: een wandeling afwisselend met mooie en minder mooie stukken...
  02-01-2021 om 00:00 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-12-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.etappe 5 Zichem via Scherpenheuvel naar Diest
  Vrijdag 25 december 2020 ... KERSTMIS ... een prachtige kerstdag met geweldig mooi zonnig weer en dat in Coronatijd ... dus we gaan alweer op stap. Dit keer staat er een tocht van 16 km op het programma.
  We vertrekken vandaag aan het station van Zichem waar we de trein verlaten. We hebben namelijk onze auto geparkeerd in Diest aan het station waar we straks onze tocht beëindigen. Na een rit van 5 minuten per trein komen we al aan in Zichem ... moeten wij hier enkele uren voor stappen om terug te geraken in Diest!

  We doen het laatste stukje van onze vorige tocht nog eens opnieuw ... dus opnieuw langs de Maagdentoren (waar we ondertussen de legende van kennen ... een leuke om eens op te zoeken). Daarna terug langs het voetbalveld van Zichem om de route terug op te pikken. We merken onmiddellijk dat het volledig vlakke terrein verleden tijd is ... de eerste glooiingen komen er aan. Hierdoor wordt het landschap anders en beginnen we te kunnen genieten van vergezichten ... toch mooi en slechts een 20 km van thuis.
  Na een kleine 4 uur bereiken we de stad Diest waar we het recreatiedomein De Halve Maan passeren, een prachtige molen passeren, en tenslotte houden we halt aan de Poort naar Schaffen. Deze poort (beschermd monument) was een onderdeel van de beschermingsmuur rond Diest.
  Hier stopt ons traject voor vandaag. Onze 2 viervoeters hadden gerust nog wat verder willen gaan (zie foto in tunnel) ... maar dit zal voor een volgende keer zijn jongens. We stappen dan naar Lummen.
  Vandaag was er echt eentje om te genieten ... en we hebben onze eerste 150 hoogtemeters achter de kiezen :) :) :) 
  What do you want to do ?
  New mail


  25-12-2020 om 19:25 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-12-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etappe 4 Averbode - Zichem

  What do you want to do ?
  New mail
  Zondag 20 december 2020 ... Een speciale dag, want er zijn er 2 jarig in de familie ... ons vader die 78 jaar wordt en neef Hendrik. Maar omwille van Corona is feesten niet mogelijk. Hopelijk volgend jaar andere tijden waardoor feesten terug mogelijk wordt. We missen dit wel want we zijn nu eenmaal 'sociale beesten'.
  Dus nu tijd om alweer een stukje te stappen. Vandaag krijgen we het gezelschap van onze schoonbroer en -zus, Jan en Carine. Dus we passen de afstand een beetje aan zodat het voor iedereen leuk blijft.
  De tocht start aan de abdij van Averbode om daarna richting Testelt te stappen. De tocht gaat door natuurgebied het Demerbroek. Hier hadden we beter de omleiding gevolgd (is voorzien wanneer het broek te vochtig is om door te wandelen) want het was toch al vrij drassig. Nog net te doen. Louis vond de temperatuur van het water in de talrijke waterplassen nog goed om een plons te maken.
  We zetten onze weg verder en komen aan bij het station van Zichem. We kruisen de grote baan en gaan richting de Maagdentoren. Daarna is het nog even doorstappen tot aan het voetbalveld van Zichem waar we onze auto's hadden geparkeerd.
  Een leuke tocht ... en dankjewel Jan en Carine voor het toffe gezelschap.
  De leuke afsluiter mocht er gerust zijn. Op de parking van de voetbal stond onze andere schoonbroer en -zus ons op te wachten met wat lekkers om te drinken ... schol !
  What do you want to do ?
  New mail


  20-12-2020 om 00:00 geschreven door GR5stienengert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/04-18/04 2021
 • 15/03-21/03 2021
 • 01/03-07/03 2021
 • 15/02-21/02 2021
 • 25/01-31/01 2021
 • 18/01-24/01 2021
 • 28/12-03/01 2027
 • 21/12-27/12 2020
 • 14/12-20/12 2020
 • 07/12-13/12 2020
 • 30/11-06/12 2020
 • 23/11-29/11 2020
 • 09/11-15/11 2020

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!