Nu EA de release van Skate 2 heeft vastgepind op 22 januari, moeten de jongens van EA Black Box het gevoel krijgen dat ze zich in de laatste rechte lijn bevinden. Tijdens een vorige hands-on sessie mochten we al eens proeven van de gameplayverbeteringen, de nieuwe tricks die mogelijk worden en van de mogelijkheid om van je board te springen en objecten te verplaatsen. Tijdens dit nieuwe bezoekje aan EA Black Box kregen voor het eerst de nieuwe online features te zien. Deze omvatten ambitieuze, Burnout Paradise-achtige freeskate-activiteiten en een verbeterde content-sharing service die het uitwisselen van video's met vrienden aanzienlijk minder moeizaam gaat maken dan het geval was met het originele Skate. En omdat we er dan toch waren, hebben we maar meteen van de gelegenheid geprofiteerd om de herbouwde versie van San Vanelona eens goed te verkennen.
De focus van deze nieuwe demonstratie en hands-ons sessie lag op de freeskate-activiteiten, zeg maar een grote hoeveelheid uitdagingen die jij en vijf andere online skaters kan aangaan door simpelweg het menu op te roepen wanneer je vrij aan het rondskaten bent en ervoor te kiezen deel te nemen aan deze uitdagingen. Tijdens ons bezoekje hebben we heel wat mensen van EA Black Box gesproken en bijna allemaal wisten ze ons te vertellen dat Burnout Paradise een belangrijke bron van inspiratie vormt voor deze features. En dat kunnen we maar al te goed begrijpen: Burnout Paradise slaagde er uitstekend in om de multiplayeruitdagingen te verwerken in een genre (open wereld) dat door de meeste spelers als een soloritje wordt ervaren.
D-padnavigatie
Het gaat als volgt te werk: je skatet vrij rond in de stad tijdens de Career-mode en als je trek hebt in een sessie met andere online spelers, dan druk je simpelweg op de D-pad waarna er een menu verschijnt dat je laat kiezen voor de Freeskate Here-optie. Wanneer je ze geselecteerd hebt, kom je in een snelle online wedstrijd terecht waar plaats is voor zes spelers. Vanaf dan kan je met behulp van de D-pad een lijst met activiteiten oproepen die uniek zijn voor het plekje waar je je op dat moment bevindt. Zodra een speler een activiteit heeft voorgesteld kunnen de andere spelers ervoor kiezen deel te nemen of wachten op een nieuwe activiteit of stoppen natuurlijk.
Deze freeskate-activiteiten variëren van simpele zaken als het verzamelen van de meeste punten terwijl je een gap maakt tussen wat straatmeubilair op een parkeerplaats tot het succesvol afronden van vijf waanzinnige gaps in Danny Way's gigantische megaramp. Tijdens sommige activiteiten zal je ook als een team te werk moeten gaan; zo moet je bijvoorbeeld samen duizend feet zien te grinden. Andere zijn dan weer puur competitief, zoals de Hall of Meat-uitdaging die de speler beloont die de ergste blessure heeft opgelopen. Net als in Burnout Paradise schalen deze uitdagingen mee met het aantal deelnemende spelers, zodat je zeker niet komt vast te zitten in een activiteit waar je met z'n zessen moet grinden, terwijl je eigenlijk maar met z'n tweeën aan het spelen bent.
Toen Skate het levenslicht zag in 2007, nam het een nieuwe frisse wending vergeleken met alle andere skategames. Dit kwam vooral door de aparte bediening dankzij de twee analoge sticks. Skate 2 verfijnt dit systeem en voegt een indrukwekkend aantal nieuwe tricks toe aan het repertoire. Helaas zorgen enkele frustrerende uitdagingen en de domme AI van de andere skaters ervoor dat deze opvolger niet is zoals hij eigenlijk zou moeten zijn. Toch blijft Skate 2 heel fun om te spelen en zien we de toekomst van de serie toch positief in.
Zoals het eerste spel vertelt Skate 2 een verhaal in de Career-mode. Je komt er echter wel snel achter dat het verhaal na een uur of twee er helemaal niet meer toe doet. Jouw terugkeer naar New San Vanelona na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten, is ronduit schokkend. De stad die je zo goed kende, is helemaal vernield door een soort van natuurlijke ramp. De facelift van San Vanelona komt van Mongocorp Company, een organisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van quarter-pipes, ramps en rails, maar toch zo antiskater mogelijk is door de massale bewaking rondom de goede skatespots. Toch is het niet de politiestaat die in de eerste filmpjes van Skate 2 verschenen; daarvoor hoef je gelukkig niet te vrezen.
Nee, die andere trick!
Je doel in Skate 2 is om je carrière op te bouwen en San Vanelona terug op de kaart te zetten voor skaters. Om terug naam te maken, zal je moeten racen, trick-competities moeten winnen, andere pro's uitdagen en covershoots voor skatemagazines voltrekken. Skate 2 is op zijn best wanneer je de totale vrijheid krijgt om eigen tricks te doen op plaatsen die je zelf kiest. Helaas vragen nog te veel uitdagingen jou om een specifieke trick op die bepaalde plaats. Zeker bij de S.K.A.T.E.-uitdagingen, waar je het opneemt tegen een andere pro en jij telkens zijn trick moet nadoen om te winnen. Het is niet heel moeilijk om tricks te doen in Skate 2, maar door de enorme diversiteit aan tricks is het heel moeilijk om die bepaalde stunt te doen wanneer men het vraagt. De analoge stickbediening is daarvoor gewoon niet precies genoeg, waardoor je soms tot twintig keer moet proberen voordat je die bepaalde trick goed kan landen.
De retry-knop wordt meermaals gebruikt wanneer je een covershoot moet doen. Het is zelfs zo dat je soms perfect de uitdaging voltooit, maar dat het spel je toch zegt dat je het fout hebt gedaan. Soms gebeurt ook wel het omgekeerde, wanneer je iets helemaal verkeerd doet en op het einde van de quarterpipe valt, zal de fotograaf je toch zeggen dat het goed was. Het kan echter zijn dat je dit nooit zal tegenkomen wanneer je het spel speelt, maar bij ons gebeurde het meermaals.