3de kleuterklas WELKOM op de blog van Josephine, Nore, Ocëan, Martin, Lukas, Charles, Ethan, Kilian, Cody, Vince, Kobe, Charlotte, Lotte, Marie, Francis, Mauro, Guillaume, Jaron, Ward en juf Hilde
20-05-2013
Moederdag
Omdat de periode heel kort is, begonnen we direct met het maken van ons kaartje, voor het versje en liedje. We naaiden daarvoor de letters van M A M A . Veel kleuters vonden dit erg leuk, jaja ook de jongens ! We zochten woorden met de m van mama, vooraan in een woord (kop) of achteraan (staart) Voor het geschenkje voor mama gingen de kinderen aan het schilderen, prikken, rietjes rijgen... Ik vertelde een verhaal : 'Sterre's mama's' , over een meisje met 2 mama's. De kleuters tekende en schilderden hun mama. Omdat ik die zo mooi vond, besloot ik deze schilderwerkjes ook in het pakje te steken. Het liedje en versje werd in ijltempo aangeleerd, en de meeste kleuters konden het toch wel goed zeggen. Al is 'alleen' zeggen natuurlijk minder veilig dan in groep, samen met enkele vriendjes. De kleuters telden : hoeveel bloemen horen in elke vaas. Het verhaal 'De echte winnaar' bracht weer andere thema's naar voor : winnen is leuk, verliezen is moeilijk, moet alles altijd een wedstrijd zijn, hoe ga je daar mee om ? Veel kleuters herkenden de gevoelens uit het boek heel goed !
We begonnen dit thema met 1 van de belangrijkste figuren van een circus : de clown ! We maakten een clownkaart met muizentrapje. We deden kleuropdrachten met rangtelwoorden : kleur de derde clown rood enz.. We deden auditieve oefeningen met plakken ( b-a-l), geheugen (cijferrij nazeggen : 278), goed of fout... We maakten een matrix met clowns en cijfers, waarbij je met 2 criteria moet rekening houden. Een cuircus-sudoku werd geplakt. Na het verhaal van de chinese keizer die zijn speciaal bord liet vallen, leerden we met de 7 stukjes van de Tangram, heel veel figuren leggen. We maakten kennis met het Toverbos : de kleuters mochten uit een grote rode koffer een diertje (= handpop) kiezen, we bedachten een naam voor de dieren en ook met wie ze wilden samen wonen. Elke maandag na 3 uur spelen we met deze dieren zelfbedachte situatie's in de turnzaal.. Ik ben 'Grote Vogel' en ga hier en daar bij de dieren meespelen in het Toverbos. Het is een manier om de kinderen te leren omgaan met emotie's en conflicten. De kleuters maakten kennis met de iPad van de juf. Ze beleefden veel plezier aan het spelletje : Animal Shows, en het verhaal : Piccadilly's Circus. Op het Smartbord van het eerste leerjaar gingen we enkel filmpjes bekijken van circusartiesten die aan het oefenen zijn. (Waw ! ! OOOh ! ! ) In de 'circusbox' die we kregen op de Bibus vonden we heel wat mooie boeken voor onze leeshoek of om te vertellen in de klas. Onze bouwhoek werd deze keer een oefenplaats voor het circus, waar echte circusvoorstellingen gegeven werden met jongleerballetjes, hoepels, veren, dieren, een clown en een echte circusdirecteur die de artiesten aankondigde. Tot slot gingen we even kennismaken met Circus Pipo op het kerkplein. Jammer dat we niemand van de artiesten konden begroeten en geen (mini)voorstelling mochten bijwonen...
Het belangrijkste van Pasen is voor ons : eieren ! Welke dieren leggen eigenlijk eieren ? In welke woorden hoor of zie je 'ei' ? We maakten een groot ei : schilderen, scheuren, plakken, prikken en in het midden een zelfgetekende paashaas. We kookten eieren, bliezen ze uit, telden halve eieren en hele. De kleuters werkten aan een bundeltje : kennismaking met technologie, waarbij ze leren het te gebruiken materiaal goed waarnemen, een plannetje aflezen en ervaringen opdoen met 'tandwielen'. Alle boeken van het 'kinderjurypakket' zijn verteld dus mochten de kleuters als een echte jury, individueel , het mooiste boek komen uitkiezen. Bij alle kinderen scoorde het boek : BOEM van Leo Timmers heel hoog en dit werd 'onze' winnaar ! Later bleek dit boek ook de algemene winnaar van alle jury's ! We gingen naar de muziektheatervoorstelling : PiepKadul door Yves Bondue en Steef Coorevits kijken in Zwevegem. De kleuters waren hier heel enthousiast over. En zo eens in het donker in een echte theaterzaal zitten met zetels 'in trapjes', het is al een ervaring op zich ! We zochten rijmwoorden, telden letters, bedachten woorden die beginnen met K en versierden een paasboom in de klas. Eens zelf paashaas spelen en eitjes verstoppen of zoeken in de klas vonden de kinderen super leuk. We hadden ook een dag echte kuikentjes in de klas, met dank aan juf Doortje. We doopten ze : Mia, Pia en Lia, tekenden ze 'naar model' en schreven hun namen na. Met een lied en een versje, en een mandje om eitjes in te leggen trokken we de paasvakantie tegemoet.
Naast sprookjes heb ik deze weken ook veel boeken verteld uit het pakket dat we beoordelen als 'kinderjury'. In de Schatkast sloten we deze week blok 3 af met als thema : Heksenfee. Op donderdag 21 februari werkten we heel hard mee met de opdrachten van de Dikketruiendag. We liepen onze toertjes elke speeltijd, voor en na het zwemmen en 's morgens en 's avonds... Het was een koude dag, maar we waagden het toch om een bezoekje te brengen aan onze vrienden in de Vierkeerstraat, hieraan gekoppeld een verkeerslesje over 'oversteken op een zebrapad'. We beluisterden het verhaal met de Kamishibai (= soort vertelkastje met grote prenten) over 'Leon en de ikketikketeit' (= electriciteit !). Met ons vogelparadijs (nestkastje, voederhuisje, voederballen...) hadden we niet zoveel succes ! Waar de meesjes vroegere jaren rustig en in grote getale voor ons raam kwamen eten, bleven ze nu grotendeels weg ! Dit zal wel door de daar van de bouwwerken komen zeker. De verrekijkers hadden wel veel succes! Al was het maar om naar de bouwvakkers te kijken. En de interesse voor vogels is wel gewekt bij sommige kleuters. Daarna is er een leegte in mijn herinneringen van de klas : ik werd geveld door griep en brochitis ! Eenmaal terug in de klas gingen we geitjes tellen met de wolf. Het verhaal van 'Juffrouw van Zanten en de zeven rovers' had veel succes ! Zou het komen door de 'onbeleefde' manieren van die rovers ? De kinderen vonden dit alvast heel grappig! We maakten kennis met de knikkerdozen : als je 5 knikkers in gooit, dan krijg je 2 + 3 (soms). We bekeken ook de video : hoe worden knikkers gemaakt. We deden voorbereidend schrijven met de kikkersprong, aan de hand van een verhaal, een liedje en heel veel kikkersprongen : in de gang, op het bord op papier !
Omdat de kinderen gek zijn op verkleden en feest vieren en 'zot' doen, wilden we dit thema toch ook nog even aan bod laten komen. We maakten een hiphopdansende kip. Zoals verwacht vinden de kinderen 'hiphop' heel plezant om te zien (maar zelf doen is wel iets anders hoor !) We speelden een dobbelsteenspel : ik teken een clown en schilderden een harlekijntje. Samen met de kinderen van 3b en het eerste leerjaar vierden we carnaval in de turnzaal met een muzikale pak, leuke muziek, ballonnen en heel veel confetti !
In de klas konden we dit thema wat rustiger afsluiten met popcorn. Zou je geloven dat ik drie keer een kom mais moest laten 'ploffen' voordat de kinderen verzadigd waren ?
We leerden het lied : wie geneest mij ? en hoorden direct dat dit geen vrolijk liedje is.We sorteerden prenten in verband met verschillende vormen van ziek zijn, en brachten 6 prenten over ziek zijn in een logische volgorde. We zochten rijmwoorden, woordstukjes en een logich vervolg voor een zin, wat soms leidde tot grappige situaties : de dokter komt op bezoek met een...step ! We zochten woorden die beginnen met de Z. We doen dit auditief : luisteren of je een z hoort, en visueel : zie je een z in het woord. Hierbij kijken we naar de kop (vooraan in een woord) of naar de buik (midden in het woord). Zoals verwacht is visueel veel gemakkelijker dan auditief ! Als er binnenkort een Z op de hand van de kleuters staat, dan is dit om hun Zwemgerief niet te vergeten ! We telden pillen en oefenden de getalbeelden, om die snel te kunnen herkennen, zonder die telkens te moeten tellen. We leerden het versje : 1 2 3, een beetje prik en een pleister op mijn knie, en leerden lussen schrijven in de lussenclub. Niet voor iedereen even gemakkelijk hoor. Voor de kinderjury kwamen 2 boeken aan bod : BOEM, over een vrolijke kettingbotsing, waarbij we auto's leerden tekenen en sommige kleuters een prachtige kettingbotsing tekenden, en het tweede boek : De grote boze wolf, waarbij we het lied leerden : waarom heb je zulke grote ogen. Af en toe krijgen de kleuters de kans om 'Smartgames' te spelen : dit is geen verplichte opdracht, maar een vrije keuze voor kinderen die graag een uitdaging krijgen ! Sommige kinderen zitten daar heel 'gedreven' en leren om niet direct op te geven, en hoe fijn het is als je ten slotte de oplossing vindt !
Na een leuke kerstvakantie zagen we elkaar terug in de klas om eens onze voeding onder de loep te nemen en ons vooral te richten op 'gezonde voeding' !. We maakten kennis met ' voedingsgroepen, in 4 kleuren die horen bij een gezond ontbijt. Daarrond leerden de kinderen een SUDOKU invullen, met de echte spelregels voor een sudoku. We zongen het lied van 'worteltje gezond' en leerden het versje van 'fruit op een rij'.Ik vertelde aan mijn 'kinderjury' het verhaal VAST over een jonden wiens vlieger vast kwam te zitten in een boom, en wat hij ook naar de vlieger gooide om zijn vlieger los te krijgen, alles bleef vast zitten. Toen ik de 'lege' kerstboom in de klas zag staan dacht ik : dat moeten we ook eens proberen ! Iedereen koos iets uit de klas en maakte het VAST in de boom. Prachtig zicht hoor, en zo grappig !
Als voorbereiding op het echte schrijven in het eerste leerjaar gingen wij schrijven met de koning uit Pennenstreken : we leerden hoe we het potlood moeten vastehouden, en een juiste lichaamshouding aannemen bij het schrijven. Op vrijdag hadden we dan een echt gezond ontbijt in de klas, en of het smaakte !
Het volgende verhaal voor de kinderjury was : waarom lig jij in mijn bedje ? Wij speelden daarbij het spelletje : waarom zit jij op mijn plaats ? We luisterden naar lettergrepen en leerden werken met een pijl of wijzend handje. In de Schatkast maakten we kennis met het 3de blok : Heksenfee, over Rozemaarijn, een fee die liever een heks zou zijn. In het volgende boek van de kinderjury maakten we kennis met JOJO, het slangenmeisje. Enkele beeldknappe kinderen probeerden haar 'pak' na te tekenen.
We begonnen dit thema met de versiering van onze klas in 4 groepen : het raam versieren, de deur, de kerstboom en het stalletje plaatsen. We leerden een versje voor de nieuwjaarbrief en maakten er een champagnefles voor. De kleuters deden een kerstmuts aan en zo werden foto's gemaakt. We leerden het kerstlied : kerstmis feest van vrede. We bekeken het digitaal verhaal 'fijn kerstmis' en zagen een filmpje over het blazen van glazen kerstballen. We tekenden sterren op verschillende manieren en leerden een mattrix maken. We deden proefjes met kaarsen : weten jullie wat er gebeurt als je een brandende kaars, die in een schaaltje water staat, overdekt met een glas (dat niet aan de kaars en haar vlam raakt) ? Net zoals in alle klassen op school, hadden we het over talenten : waar zijn we goed in ? Francis is TAALKNAP, omdat hij goed moeilijke woorden kan uitleggen, Ward, Josephine, Charlotte en Lotte zijn SAMENKNAP omdat ze samen de puzzelbal en de puzzelpiramide maakten, Charles, Guillaume en zijn BEELDKNAP omdat ze zo mooi tekenen en mooie kleuren bij elkaar kiezen. Deze kleuters mochten op het podium hun talenten voorstellen aan de hele school. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in de klas 'talenten' heeft, dus we gaan de volgende maanden verder op zoek naar 'waar we goed in zijn' tot iedereen aan bod gekomen is ! Mag ik iedereen langs deze weg het allerbeste toewensen in 2013 ?
Elke dag vertelde ik een verhaal uit 'Het grote boek van Sinterklaas' en voelden de Grote Dag stilaan dichterbij komen : spannend ! De kleuters zijn stilaan geboeid door letters en stempelden allerlei woorden i.v.m. Sinterklaas. Ze maakten een mijter of pietenhoedje. We deden allerlei auditieve oefeningen, want luisteren naar woorden is erg belangrijk in het derde kleuter : de S van Sinterklaas, de IE van Piet, rijmwoorden, woorden en zinnen nazeggen, woordstukjes... We tekenden en schilderden Sint en Piet en schreven een lange brief naar Sinterklaas. Op TV maakten we kennis met een 'zwarte' Sint en een 'witte' Piet ! We zetten onze schoentjes en waren heel verbaasd van overal zwarte handen te ontdekken de volgende dag. Het derde verhaal voor de 'kinderjury' kwam aan bod : 'De vraag van Olifant'. We organizeerden net als de dieren een vergadering om 'een moeilijke vraag' te bespreken. We leerden een versje over de Sint op zijn stoomboot : land in zicht. We speelden het nicnacspel en bakten een echte grote klaaskoek : wat rook het toen lekker in onze klas en in de gang ! We maakten een pietje met 4 geplooide vliegers, we versierden de stoel en de klas om op 4 december Sint en 2 Pieten te verwelkomen in onze klas.
In de Schatkast maakten we kennis met het tweede verhaal : Leonard, over een jongen die heel veel houdt van honden maar er ook erg bang voor is. Als een feetje hem vraagt wat zijn liefste wens is zegt hij dat hij graag een hond zou zijn. Leonard wordt een hond maar het gekke is, als hond is hij bang voor jongentjes... We leerden het lied over een taart met 'dankmuziek' voor oma en opa en knutselden een taartje met 6 kersen. We leerden ook een versje van oma en opa op bezoek. We kregen van de bibus de uitnodiging om deel te nemen aan de 'kinderjury' en ik vertelde het eerste boek uit deze reeks : Mannetje Koek schrijft een boek' over Martha die gestovrven is. Er kwamen heel wat gevoelens los bij de kinderen over iemand die gestorven is of over hun bezoek aan het kerkhof. Ook het tweede boek kwam aan bod : 'Troep is leuk'. De kleuters wisselden hun 'troep' uit met elkaar en vonden dat heel leuk ! De kleuters maakten kennis met het spel 'Pathfinder' en leerden een knikkerbaan maken. Ze moesten logisch rangschikken : van baby tot oma of opa. We sloten dit thema af met een bezoek van de oma's en opa's aan onze klas : druk maar erg leuk !
We zien de herfst overal rondom ons en daarom zijn de kleuters ook direct 'mee' met het thema. We startten met '4 op een rij', het echte spel in het groot, maar ook op papier met dieren uit het bos. Vooral 'schuin' is voor vele kleuters niet zo duidelijk. We leerden een versje over 'het weer' en zongen met heks Acarambawoelieweks. Met herfstvruchten moesten we patronen vervolledigen en herfstbladeren kleuren, tekenen, stempelen.. In de schatkast kwam een eind aan het eerste boek van 'Jan Jappie en de Veelvraat'. De Veelvraat kregen we niet te zien maar we leerden dat het belangrijk is om een beetje van alles te eten, en niet alleen ' brood met...' Samen met de andere kleuterklassen en het eerste leerjaar gingen we naar het Kluisbos. We beklommen een heel hoge berg, lieten de blaadjes vallen in een 'herfstregen', verstopten een kleuter onder de blaadjes (weten jullie wie ?) en maakten een heus 'kunstwerk' (zie foto's) Terug in de klas verdeelden we woorden in 'woordstukjes' (= lettergrepen), sprongen die, telden de stukjes met blokjes en kleurden ten slotte het juiste aantal op ons blad. Hennie, de heks, was met twee van haar boeken, erg welkom in onze klas. We bekeken het verhaal van 'De Groene Ijsbeer' , waar de ijsberen moeten verhuizen omdat het te warm wordt aan de Noordpool. Nadien maakten we kennis met het 'Lied voor het klimaat'. Onze strofe in het lied gaat over : mensen wordt wakker, mensen wordt slimmer..We gingen samen op zoek hoe wij ook slimmer kunnen worden en beter kunnen zorgen voor onze planeet : met de fiets of te voet naar school komen in plaats van met de auto, lichten uit als we weg gaan, papier aan twee kanten gebruiken ...Containerpark en kringloopwinkel kwamen ook aan bod. Na het bekijken van het verhaal 'de koning en de windmolens' leerden de kleuters dat ook windmolens en zonnepanelen kunnen helpen om slimmer te worden. Misschien zal de generatie van deze kleuters 'slimmer' worden en leven op een manier die beter is voor onze planeet, beter dan de manier waarop wij nu leven... Het weer zat ons niet mee, maar toch hebben we gezongen voor het klimaat, met alle kleuters en kinderen van de lagere school : we bouwen aan een betere toekomst en beginnen er nu aan !
Omdat er naast onze gang een echte bouwwerf is met kranen, vrachtwagens, betonmolens en echt 'bouwvakkers' hoefden we dit jaar niet lang te zoeken naar het 2de thema : bouwen ! Op de foto's kun je zien wat wij elke dag van heel dichtbij mogen meemaken ! Het was ook een ideaal moment om de 2 werkbanken in de klas te brengen en het materiaal te bekijken. En of er gezaagd en getimmerd werd ! Hier en daar eens een plakker op een vinger hoort erbij ! Voor de gezelschapspelletjes van 'Bob de Bouwer' en 'Stenen verzamelen' maakten de kleuters kennis met getalbeelden en cijfers. Er kwamen 2 nieuwe kippen in De Groene Tuin : Wiske en Loeloe. We gingen huizen bekijken in de buurt en kleefden dan een huis met repen papier. We leerden het lied : steen voor steen bouw ik een huis, en stempelden een muur, steen voor steen, en liefst geschrankt. We kleefden 6 prenten, over het bouwen van een huis, in een logische volgorde, en leerden steeds 'links' te beginnen. Nu staat daar nog een pijl of een kruisje, later niet meer. In de schatkast maakten de kleuters kennis lmet Hak en Plak die zinnen in stukken hakken en daarna weer plakken tot een (soms gekke ) zin. De kleuters bouwden in de zandtafel met kleine baksteentjes en 'zandmortel'. We gingen samen met de andere 3de kleuterklas het houtskeletbedrijf van Jasper Desmettre bezoeken We oefenden met een huizenrij : het eerste huis, het laatste, het middelste. Er waren een 6 tal waterpassen in de klas. We speelden het verhaal van de 3 biggetjes die een huis bouwen. De kleuters maakten kennis met 'architecto', een bouwspel waar ze een bouwwerk moeten nabouwen met verschillende blokken, en vooraf ook moeten aflezen welke blokken ze nodig zullen hebben. De gele kaarten zijn de eenvoudigste, daarna komen de oranje, maar er is ook nog groen, paars, rood, blauw...Voorlopig ben ik blij als iedereen 'geel' kan bouwen, maar sommige kleuters dromen al van 'level ' 2 en 3. We deden auditieve oefeningen zoals : reageren als ze een bepaald woord horen, of zeggen welk woord ze eerst hoorden. Francis en Josephine waren jarig ! De kleuters tekenden eens met een lat en tekendriehoek, maar dit viel dik tegen : ik vind hun gewone tekeningen met de vrije hand vééééél mooier ! In Schatkast leerde Jas ons nieuwe woordjes maken van twee andere woorden : rug + zak = rugzak ! We vouwden een huis en tekenden dakpannen, sommige kleuters met heel veel geduld. We waagden ons aan skeletbouw met tandenstokers en klei : erg breekbaar ! We tekenden op de speelplaats een straat met heel veel huizen. Deze straat paste wonderwel om wat te oefenen voor de 'stratenloop' van het Waterhoekfeest. Als ik het wil blijven halen van de kleuters zal ik toch weer moeten beginnen trainen ! (met de hulp van Evy moet dit lukken) Het was een erg boeiend thema ! En we blijven de bouw van het nieuwe rusthuis volgen !
Op maandagvoormiddag gaat steeds de helft van de klas mee met juf Sarah, na de speeltijd wisselen de groepen. Zo hadden de kleuters de kans om rustig kennis te maken met de hoeken in de nieuwe klas : een bouwhoek, zandtafel, poppenhoek, puzzelhoek, leeshoek, tekenhoek, schrijfhoek, computer...We zetten elke dag een flesje bij in onze weekboot zodat de kleuters kunnen aflezen welke dag het vandaag en morgen is, en welke dag het gisteren was. Op dinsdag en donderdag gaan de kinderen weer turnen met juf Ria. We vierden de verjaardag van Mauro, Ward en Kobe. We hebben een groot liedjes- en versjesboek en schilderden daar zelf een kaft voor. Met een uurtje spelen in de zandbak, op de glijbaan en het gras van De Groene Tuin namen we afscheid van de zomer. Alle kleuters vertelden in een kader wie ze zijn en waar ze wonen (zie foto's) We leerden een versje over '1 been ooievaar' en sorteerden rijmwoorden. De kleuters maakten kennis met Jas de Zakkenman en de Schatkast. De kleuters oefenden het bouwen met Lokon. Wie de 15 voorbeelden van Lokon 1 kan nabouwen mag proberen met Lokon 2 waar driedimentioneel gebouwd wordt. Een verhaal dat veel bijval kende was dat van :' Drie kleine wolfjes en het vreselijk valse varken'. Ook het verhaal van 'De jongen die altijd te laat kwam' maakte indruk (gelukkig valt het in de werkelijkheid erg mee met het te laat komen ! Bedankt hoor beste ouders !) Op vrijdag 14 september gingen de kleuters een namiddag kennis maken met juf Isabel en haar klas. We deden teloefeningen in de klas van : evenveel, meer en minder. We kregen 2 visjes in de klas : Dora, de grote goudvis, en Boots, een klein visje. Ook Bernard, de waterslak zit in ons klasaquarium. We leerden een lied van Kapitein Winokkio : ik heb je nodig, broodnodig ! Naar de bibus, die nu altijd op maandag komt, gaan we telkens met de helft van de klas. Met de 'strapdag' op vrijdag, sloten we dit tnema af.