Tips and triks van een Vlaamse reviewer
Foto

Inhoud blog
  • Nachtcaches
  • Wat te doen als CO met een log "Need Maintenance"
  • Persoonlijke info op een cachepagina bewaren.
  • Need Maintenance en need archive
  • Hoe verbeterde coördinaten van een misterycache bijhouden

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Geocaching
    Community Volunteer Reviewer
    05-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom Vlaamse geocache community
    Na de zeer verdienstelijke poging die we gedaan hebben op Facebook, maar door omstandigheden opgegeven hebben, doen we op deze manier toch terug een poging om de Vlaamse community ten dienste te zijn.
    We zullen hier vooral proberen zaken toe te lichten die voor veel problemen zorgen in het review- en onderhoudsproces. Tevens toelichtingen over nieuwe of aangepaste zaken in de richtlijnen en kennisboeken. 
    Ook zullen we trachten nuttige links kenbaar te maken op deze blog.
    Zelfs voor eigen geocache ervaringen zal ik hier ook plaatsmaken.
    Indien er items zijn die je graag besproken wil zien, aarzel dan niet om via de knop e-mail mij, een berichtje te sturen.


    05-09-2016, 00:00 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (30 Stemmen)
    Tags:richtlijn, kennisboek,
    26-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nachtcaches
    Hier zijn we eindelijk nog eens. Door een medisch probleem was het reviewen even op de 3de plaats gekomen en dus ook het schrijven in de blog. Toch ben ik blij dat ondertussen de blog nog frequent bezocht werd. Ook kreeg ik enkele vragen toegestuurd die wel interessant genoeg zijn om een artikeltje aan te wijden.
    Daar we halloween naderen zijn er blijkbaar mensen die vragen hebben over hoe ze een nachtcache moeten indienen ter review en waar ze dan rekening moeten mee houden.
    In de richtlijnen zelf wordt er niet direct een vermelding gemaakt over nachtcaches. Maar wanneer we in de kennisboeken gaan zien vinden we een artikeltje terug.  Daar lezen we dat we een nachtcache zowel als een misteriecache als een multicache mogen aanbieden.
    Tevens geven we door het plaatsen van enkele specifieke attributen aan dat het een nachtcache is en wat we eventueel nodig hebben.
    Het eerste attribuut is dit wat een nachtcache aanduid
    Het tweede attribuut geeft aan dat de geocache aangeraden wordt om te doen bij nacht
    Het derde icoontje wijst je er op dat je een flashlight nodig hebt
    Het vierde geeft dan weer aan dat je een uv-licht moet hebben.
    Hoe ga je nu te werk en wat zijn de mogelijkheden. Hou er eerst en vooral rekening mee dat er voldoende gps gebruik moet zijn. Dus enkel een start coördinaat met daarachter een trail van firetacks tot aan de stash is te weinig gps gebruik en zal dus niet goedgekeurd worden. Laat je de trail van firetacks lopen tot aan een tag met een eindcoordinaat op dan kan deze wel. De firetacks moeten niet ingebracht worden als fysieke waypoints. Hier zie je dus dat er veel mogelijk is en dat je dus oneindig kan combineren. Je kan dan ook ergens zaken aanbrengen door middel van uv-verf of uv-markers (dit zijn dan ook fysieke punten) en vanaf dan plaats je ook het uvlight nodig icoontje. Hieronder een voorbeeldje van firetacks.
    Enkele raadgevingen om problemen te vermijden.
    Indien je nachtcache door een woonwijk loopt of op de rand van een bos aan woonwijk, zorg er dan voor dat de buurt hiervan op de hoogte is. Mensen die 's nachts of 's avonds laat lichten in aan bosrand zien achter huizen steeds het slechtste zullen denken. Zorg dus zeker voor toestemming dan vermijd je al heel wat problemen. Probeer een correcte inschatting te geven van de benodigde tijd die nodig is om d nachtcache te lopen. En last but not least, keep it safe.
    Alle opmerkingen zijn welkom en zijn er nog vragen over, aarzel niet ze te stellen.

    26-10-2016, 20:28 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:nachtcache, attributen, firetack
    26-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat te doen als CO met een log "Need Maintenance"

    Vorige week schreven we hier op onze blog een artikeltje wanneer we als geocacher een need maintenance of een need archive kunnen plaatsen.

    Vandaag willen we even verduidelijken hoe je als CO (cache owner) hiermee omgaat en wat wij als reviewer daar dan mee doen.

    Hoe zie je nu als CO dat er een need maintenance gelogd is op één van je geocaches.

    1. Je ontvangt als co een mail van deze log.

    2. Er verschijnt plots een zwitsers kruis in je attributen lijst.

    3. In je log sectie zie je plots een rood steeksleuteltje verschijnen.

    Vanaf het moment van de need maintenance log heb je minimaal 30 dagen de tijd om als co actie te ondernemen. Indien je dit niet doet dan komt deze geocache in het zicht van de reviewer. Deze zal dan de geocache disablen (onbeschikbaar zetten). Indien je dan als co nog geen acties ondernomen hebt zal hij opnieuw na 30 dagen het archief in verdwijnen.

    Hoe kan je dit nu allemaal vermijden.

    Na het uitvoeren van het onderhoud op je geocache plaats je een owner maintenance. Dit kan je vinden onder log je bezoek, de keuze owner maintenance.

    Je zal dan merken dat het Zwitsers kruis verdwenen is en dat bij de symbolen van de log sectie een groen steeksleuteltje bijgekomen is.

    Indien je als co momenteel geen tijd hebt om de geocache te onderhouden, plaats hem dan op onbeschikbaar. Nadien kan je door een enable log de geocache terug beschikbaar stellen.

    Wat als je nu door omstandigheden total niet binnen de gestelde periode kan tussenkomen? Wel dan raden wij je aan om dit duidelijk te communiceren naar de reviewer en de community toe. Doe dit dan door middel van een write note op de listing, dan is dit duidelijk voor iedereen. De reviewer kan dan nog steeds door middel van een reviewer note bijkomende info vragen.

    Al deze procedures zijn ook na te lezen in de kennisboeken

    26-09-2016, 11:38 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:need maintenance, zwitsers kruis, attributen
    22-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persoonlijke info op een cachepagina bewaren.
    Op ons artikeltje "hoe verbeterde cache coördinaten bijhouden" kregen we een interessante reactie. Het antwoord op deze reactie kan u hieronder vinden.
    De vraagstelling was de volgende:"is het Eigenlijk mogelijk om gevonden codes voor een eventuele bonus ergens op een veilige manier te bewaren??"
    Het antwoord is ja. Hoe je dit doet is zeer simpel. Op de betreffende geocachepagina zal u net boven de beschrijving een grijs vak zien met de tekst privé cachenotitie.

    Click op het grijze vlak en u kan uw eigen notities betreffende deze cache hier in typen. Druk op bewaren.

    en u zal nu in het grijze vak boven de beschrijving uw notities kunnen terug zien. U kan dit steeds aanvullen of wijzigen. Deze notities zijn alleen voor u zichtbaar.


    Hopelijk was dit voor ieder van jullie weer een leerzame tip.

    22-09-2016, 19:57 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    19-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Need Maintenance en need archive
    Zeer dikwijls krijgen we vragen wanneer wel en wanneer niet een "Need Maintenance" log plaatsen. Ook op de sociale media zien we daar veel discussies over ontstaan en soms bevatten deze correcte info maar ook dikwijls geven deze een eigen interpretatie weer, die dan niet meer zo in lijn is met de richtlijnen en kennisboeken. Hieronder gaan we trachten dit alles een beetje te verduidelijken.
    Wanneer plaatsen we een need maintenance log:
    1. de cache container is in zeer slechte staat
    2. Er staat water in de container (container is niet waterdicht)
    3. beschimmelde inhoud en:of voedingswaren in de container
    4. Logboek is vol
    5. Logboek is niet meer beschrijfbaar door de vochtigheid
    Wanneer niet:
    1. Je hebt de geocache niet gevonden. Hiervoor log je een DNF.
    2. Wanneer de co de geocache reeds op niet beschikbaar heeft geplaatst.
    Van een need maintenance log worden de reviewers niet automatisch op de hoogte gebracht. De co krijgt minimaal een 30tal dagen de tijd om hier correctief naar op te treden en vanaf dan kunnen de reviewers optreden.

    Wanneer gaan we nu een "Need Archive" log plaatsen. Dit ligt allemaal iets gevoeliger, maar toch zijn er omstandigheden dat het plaatsen van zo een log verantwoord is.

    Als u als geocacher ervan overtuigd bent dat u de wet moet overtreden om een geocache te loggen of wanneer u privedomein moet betreden om de geocache te kunnen vinden. Ook wanneer u zich als geocacher zorgen maakt of een lokatie wel degelijk geschikt is om geocache te plaatsen, zoals aan afsluitingen van een militair domein of een burger luchthaven, gerechtsgebouwen, kerkhoven. Ook voor scholen geld deze regeling, maar hier trachten wij als reviewer op te anticiperen bij het indienen van een geocache.

    Wanneer wij als reviewer zien dat er een needs archive log geplaatst is op een geocache vragen we meestal aan de co om verduidelijking en geven we de kans aan de co om het probleem recht te zetten.
    Ofwel doen we als reviewer niets aan een needs archive log, omdat deze soms verkeerdelijk gebruikt wordt of zelfs als een vorm van frustratie naar een bepaalde geocache of cache eigenaar toe.

    Hopelijk schept dit een beetje duidelijkheid. Een van de volgende dagen zullen we een beetje die ingaan op wat een co moet doen bij het zien van zulke logs op zijn geocaches.

    19-09-2016, 20:30 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    Tags:need maintenance, need archive, log
    08-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe verbeterde coördinaten van een misterycache bijhouden

    Het oplossen van een misterycache en hem nadien gaan zoeken en vinden is een van de meest bevredigende aspekten van het geocachen, maar het kan soms lasting zijn de eerste keer.

    Bij een misterycache wordt meestal verwacht dat je van voordien een puzzel oplost om alzo de coördinaten te bekomen van de final location of een eerste waypoint. De coördinaten boven aan de listing, ook wel boguscoördinaat genoemd, zijn meestal een indicatie dat de geocache binnen een straal van 3,2 km te vinden is.

    De meeste geocachers lossen thuis de puzzels op en trekken dan het veld in. Waar velen onder ons een probleem mee hebben is het beheren van de gevonden coördinaten. Dit beheer kan je perfect doen via de website op de listing pagina. Hierna vind je heel summier hoe je te werk moet gaan om dit alles vlot te laten verlopen.

    1. Klik op het potloodje naast de boguscoördinaat.

    2. Vul de verbeterde coördinaat in geopende vak in.

    3. Vergeet niet op indienen te klikken.

    Er is een automatische syncronisatie tussen de website en de geocaching app.

    08-09-2016, 14:16 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    Tags:mistery, verbeterde coördinaten
    05-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geocaches verstopt in een gebouw

    Eén van de moeilijkheden bij het aanmaken van een geocache die zich binnen in een gebouw bevindt is voldoende gps gebruik te kunnen aantonen. Groundspeak was zich daarvan bewust en verduidelijkte sinds kort dit probleem in een update van haar kennisboek.
    Hierbij de link naar deze pagina en hieronder de vertaling van het artikel uit de kennisboek.

    Geocaching is vooral een buitenactiviteit, maar in sommige gevallen kunnen geocaches ook indoor verstopt zitten. De basis richtlijnen betreffende toestemming en niet-commercieel blijven wel van toepassing en de geocache moet zodanig geplaatst zijn dat de geocacher geen interactie moet doen met het personeel in het gebouw. Het meest voorkomend probleem bij het plaatsen van een geocache is voldoende gps-gebruik hebben. Coördinaten van de inkom van het gebouw of van binnen in het gebouw zijn niet voldoende want geocachers hebben geen gps nodig om een deur  te vinden en de coördinaten van binnen zijn meestal niet betrouwbaar genoeg of er is geen gps signaal binnen.

    Om nu te voldoen aan de richtlijn van voldoende gps-gebruik, moet een indoor geocache minimaal één bijkomend  waypoint buiten hebben dat ze kunnen vinden door gps-gebruik. Dit buiten waypoint kan zowel voor als achter het binnen waypoint vallen.

    • Als de final location zich binnen bevind, dan moet het buiten waypoint de essentiële informatie bevatten om de geocache container binnen te vinden en is deze informatie als dusdanig onontbeerlijk. Het buiten waypoint mag zowel fysiek als virtueel zijn. Het is dus ook vanzelfsprekend dat dit type geocache steeds een multi is, daar het over meer dan één stage beschikt.

    • Wanneer er een fysiek of virtueel waypoint binnen wordt geplaatst dient dit de coördinaten van de final location te bevatten en dit wordt dan gevonden door het essentieel gps-gebruik.

    Enkele voorbeelden van essentiële informatie in een buiten waypoint:

    • Het volgnummer van een boek in de bibliotheek.

    • De combinatie van een slot van de geocache

    • Of de beschrijving van waar de geocache verstopt zit in het gebouw, vooral wanneer de container op een niet logische plaats verstopt zit.

    De reviewers kunnen jullie steeds helpen bepalen welke informatie essentieel is voor het vinden van de geocache die binnen geplaatst is.


    05-09-2016, 00:00 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    Tags:geocache, bibliotheek, binnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zijn de Vlaamse reviewers
    Hieronder geven we je een overzicht van wie ze zijn deze Vlaamse reviewers met een overzicht hoe ze te volgen of te contacteren zijn.

    Reviewer naam 
     nickname
    email 
    twitter 
     Geo Gravity
    schattezoekertje
     geo.0.gravity@gmail.com
     @Geo_Gravity 
     Frogfoot1
    Team Cabdriver 
     frogfoot1@gmail.com
     @frogfoot1
     greensprouts
     Fonduvork
     greensprouts@hotmail.com
     @greensprouts
     de wildeman
     Biertjuh
     gcwildeman@gmail.com
     @de_wildeman_

    05-09-2016, 00:00 geschreven door Geo Gravity  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    Tags:reviewer, contact
    Nuttige Links
  • Agentschap Natuur en Bos
  • Limburgs-landschap
  • Terms Of Use / gebruiksvoorwaarden
  • kennisboeken / helpcenter
  • Richtlijnen

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • team
  • Fijn jullie terug te zien

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 24/10-30/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016

    Laatste commentaren
  • Nachtcaches (Webbytje)
        op Nachtcaches
  • Waardes voor bonus bewaren (Sandy Burggraeve)
        op Hoe verbeterde coördinaten van een misterycache bijhouden
  • codes (sandy Burggraeve)
        op Hoe verbeterde coördinaten van een misterycache bijhouden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs