Inleiding.
De vermoedelijke afkomst van de familie Van der Schaaf.
Door mijn nieuwsgierigheid waar mijn voorvaderen nu precies vandaan kwamen en tot hoever ik in de tijd terug kon gaan, kwam ik enkele (voor mij) rare situaties tegen.
Zo bleek dat mijn voorouders niet ver hadden gereisd, van Wirdum naar Reduzum (Roordahui-zum). Hemelbreed een afstand van zon zeven km. En dat in het algemeen de familie in de buurt van Reduzum bleef; eigenlijk alleen in de gemeentes die aangrenzend waren van de gemeente Idaarderadeel. Dit is vermoedelijk gekomen omdat de wegen in die tijd (1600-1700) niet al te best waren en men niet de tijd en het geld had om ver te reizen. Men moet er van uitgaan dat het lage midden van Friesland zeer nat was en bijna al het vervoer over water ging.
Ik kwam er ook achter dat het zoeken in het archief naar voorouders voor 1700 wel erg moeilijk was en voor 1600 bijna geheel niets opleverde, tenzij je van een oud adellijk geslacht was. Met behulp van een ervaren genealoog kwam ik terecht bij mijn tot nu toe oudste stamvader, de heer Ype Eenties, geboren zo rond 1623 in Wirdum en overleden zo rond 1700 in Roordahuizum (Reduzum). Ook vonden wij zijn huwelijk, maar geen vermelding van zijn ouders. Wel vonden wij in het huwelijksregister van de Herv. gem. van Wirdum een hoop doopin-schrijving met allemaal de zelfde Patroniem Eenties. Men kon dus er van uitgaan dat hun vader bekend stond als een Eentie of als een Eintie.
Dus werd er gezocht naar een Eentie die in dat plaatje paste, maar in de doop- en trouwboeken van en uit de omgeving van Wirdum werd geen spoor aangetroffen van Vader Eentie of van een persoon die daar op leek. Dat is eigenlijk ook niet zo verbazend want in die periode, eerste helft 17e eeuw, zijn die boeken lang niet volledig bewaart gebleven. Ook kan het zijn dat zij doopsgezind of rooms-katholiek waren, vooral omdat ook enkele kinderen voor het gerecht trouwden.
In het rechtelijk archief en in de hypotheekboeken en in de autorisatieboeken (aanstelling van voogden over weeskinderen) is gekeken, maar geen resultaat. Het was te hopen dat in de perioden van 1645-1655, de kinderen van Eentie wellicht een huis zou kopen, maar niets van alles.
Het enige wat in de buurt zou kunnen komen was het volgende [RA.LWL.Q3.98v.] - In 1658 kopen de (ongenoemde) weduwe en de (ongenoemde) erfgenamen van Einte Jansen vier huissteden aan de Schrans onder Huizum. Maar deze akte was te summier om er conclusies aan te kunnen binden. Het is denkbaar dat onze Eentie daar bekend stond als Einte. Een andere Eentie die veelvuldig in de bronnen voorkomt was ene "Eentie Meetsma" van Cornjum. Maar deze man bleek in 1642 te zijn overleden en dat zijn erfgenamen meerderjarige kinderen waren en dat klopte niet met het kinderenbestand van Eentie. Maar goed. Met al de gegevens die ik nu had ging ik verder zoeken en de stamlijnen volgen naar het heden.
Ik zette één en ander op papier en naar loop van tijd had ik volgens mij genoeg gegevens gevonden om deze te verwerken tot een stamboom en deze te plaatsen op het W.W.Web. Ik vond en kreeg hierdoor reacties van verre en naaste familieleden. Al deze nieuwe gegevens verwerkte ik nog steeds groeiende Stambeam.
Zo kreeg ik ook een @mailtje uit de States van Janet Sjaarda Sheeres, wie mij er op wees dat mijn Eentie of Eintie Jans vermoedelijk een zoon zou kunnen zijn van ene Jacob Jansz, geb circa 1530 en voor 1580 gehuwd aan voor ons een onbekende dame. Jacob zou weer een zoon zijn geweest van 'Jan Jacobsz' en een klzn.van Jan Jacobs tot Ziarda van Franeker.
"Dear Pieke,
Recently a friend sends me your website. I was very happy to receive it because it provided me with the missing link on my family tree. I researched my family, the Sjaardas in Friesland; back to the earliest ancestor I could find so far namely, Douwe Ienties in Wirdum. These people called themselves Sjaarda all along, centuries before 1811. I made a study of all the Sjaardas in Friesland and published a book on them in 1996, a copy of which is in the library in Leeuwarden. I have always suspected that my branch were descendants of the family who were tenants of the Sjaarda farm just east of Franeker owned by the Sjaard(e)ma family. I have a good history of this family as they show up in various documents and who call themselves "toe Syaer-da/Ziarda/Sjaarda. (Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap, Kemink & Zoon, Utrecht, 1925 Volumes 44, 48, and 49) With your information, I am almost sure that Entie /Ientie Jans is my missing link. My ancestor Sjaardas in Wirdum were all carpenters, and the fact that he left property which names his name as Entie Jansen (Jansz.) is another good clue. I am attaching a chart I made to show how this family fits together. Janet Sjaarda Sheeres; Grand Rapids, Michgian USA."
Goed ik had weer een doel, proberen om de familie Van der Schaaf linken aan het oude geslacht Sjaarda. Ik vond het boek van Janet, waar de afkomst van de familie Sjaarda werd beschreven, maar dan afkomstig van Wirdum.
Janet Sjaarda Sheeres schrijft in haar Genealogisch boekwerk het volgende: De familienaam Sjaarda komt in Friesland al vroeg voor. In de 13e eeuw werd deze naam ge-voerd door Sicco Syarda. Vanaf het begin van de 14e eeuw woonden zijn nakomelingen in Franeker. Hoewel aan de middeleeuwse Sjaarda's aandacht wordt besteed, gaat het in deze Engels-talige uitgave feitelijk om twee geslachten waarvan de wortels tot omstreeks 1600 zijn terug te vinden. De eerste familie is een Oosterends geslacht, dat begint bij Gatze Pieters (1591- 1641), afkomstig uit Sneek. Het tweede geslacht Sjaarda stamt uit Wirdum en begint omstreeks 1630 met de geboorte van stamvader Douwe Sjaarda, met vermoedelijke stamwortels richting Franeker. Van beide families kwamen takken in de Verenigde Staten en Canada tot ontwikkeling".
De vader van Douwe zou dan zijn de door mij aangehaalde onbekende Eentie of Eintes Jansz uit Leeuwarden e.o. Maar zoals we al zagen was deze niet te traceren. Maar goed laten we het nog maar eens proberen, niet geschoten is altijd misgeschoten.
Ik heb dus één en ander genealogisch nagekeken en ik kwam tot de vermoedelijke onderstaande lijn van afstammelingen, tot aan Jacob Jansz.. Ik kwam ondermeer in RAG te Leeuwarden een klein boekwerkje tegen, wat zes generaties Jacoben beschreef, zijnde Jacob Jans Syaerda; Jacob Jansz; Jan Jacobs Ziarda; Jan Jacobs van Syarda en Jacob toe Olde Ziarda.
Onze Eentie zou dan een zoon moeten zijn van Jan Jacobsz (Syaerda) en geboren zijn rond 1580. Maar ik heb geen doopakte o.i.d. kunnen vinden dat wijst in de richting dat Jacob zijn vader zou kunnen zijn. Dit kan o.a. komen doordat zoals we zagen Eentie vermoedelijk Doopsgezind cq Rooms Katholiek was (zoals een ieder bekend is, zijn hiervan zijn geen doopboeken aanwezig), maar ook zijn in de eerste helft van de 17e eeuw zijn ook niet alle doop- en trouwboeken bewaard gebleven.
Hoewel er dus toch kleine aanwijzing zijn die wijzen in de richting dat de familie Van der Schaaf toch zou kunnen afstammen van Jacob toe Olde Ziarda, heb ik persoonlijk toch wel enkele bezwaren. Dit omdat ik tot nu toe geen enkele verwijzing kan vinden naar wie Eentie kan zijn worden genoemd en ook omdat onder de vermoedelijke kinderen van Eentie geen enkele Jacob te vinden is. En in de vroegere tijden werd toch meestal de oudste zoon naar de grootvader vernoemd. Maar toch, omdat het nageslacht van de vermoedelijke oudste zoon van Eentie, Douwe, de familienaam Sjaarda gingen voeren, heb ik toch maar de bovengenoemde Jacobs opgevoerd. Maar mét de duidelijke verwijzing dat er géén 100% zekerheid is dat zij tot onze voorouders moeten worden gerekend.
Ik heb in het onderstaande een overzicht van de Familie Van der Schaaf neergezet met de (vermoedelijke) afstammelingen van Jacob toe Olde Ziarda. Bewust heb ik vanaf no.17 {Ype Eenties} de familie Van der Schaaf beschreven, met in mijn achterhoofd om hierna vanaf no.13 {Douwe Eenties} de familie Sjaarda te beschrijven.
Ik moet nog wel een en ander uitleggen hoe ik de stambeam opgezet heb. Ik heb ieder kind een vervolgnummer gegeven in Arabische cijfers. Zij die nageslacht hebben, daar heb ik ook een + bij vermeld. De volgorde van de kinderen worden aangeduid met Romeinse cijfers. Bij de dochters, welke de familienaam niet voorzetten, wordt alleen het aantal kinderen vermeld. Wel wordt de bij mij bekende gegevens vermeld, zoals; getrouwd; aantal kinderen e.d.
Ik hoop dat een ieder het kan volgen. Ik wens u veel plezier met het lezen van us Stambeam.
|