Gisteren zocht ik op mijn pc een beetje naar een mogelijke invulling van de toch wel erg gewenste vakantieweek voor ons tweetjes. We zijn er allebei aan toe, wat kwali-tijd met elkaar te delen. Doordat je overspoelt wordt door reclame over leuke mogelijk te doene uitjes, heb je eigenlijk het idee voor jezelf dat je buiten een uitstap naar Plopsaland of een Halloween-griezeltocht, er verder niet veel te doen valt.
Wat ik door te goochelen...eu... googlen...tegenkwam, lijkt me nog tien keer leuker...een uitstap met haar naar Bokrijk... voor de kinderkriebelpret die er te beleven zal vallen op 1 november. Redelijk dichtbij huis en nog overdag ook... verbonden aan wat geschiedenis...altijd fijn meegenomen voor mijn leergierige spruit.
Tuurlijk gaan we voor vertrek nog een attentie achterlaten op het graf van mijn vader... doden herdenken... in authentieke stijl. Raar dat mijn moeder daar steeds zelf op aandringt terwijl ze steeds gefrustreerd raakt door aan hem te denken... maar als ze dan uit eigen beweging iets moois gekocht heeft om op zijn graf te plaatsen, 't ja dan doe ik dat met plezier samen met haar en mijn dochtertje... het zal het geloof zijn in haar dat naar boven komt, of de wens, ' ik heb mijn leven toch goed geleefd met hem' of zoiets. Je moet je dierbaren steunen in hun overtuiging ook al is ze met een dikke korrel zout te nemen... het is het gebaar dat telt voor de (over)levenden van nu. Zolang zij nog leeft, kan ik iets voor haar van waarde zijn. Haar een beetje geluk schenken... daarna is het voorbij, gedaan.
Zelf heb ik op mijn mooie grijze natuurstenen terras vier bloempotten staan waarvan de middelsten zijn uitgedost met wintergroen, geflankeert door twee prachtige potten krisanten, één met witte bloemen ( vrede voor iedereen) en één met een diep paarse kleur (wat staat voor rouw en herdenking van iedereen die ik verloren heb, waar ik soms nog aan denk en voor diegenen die ik door de drukte van de tijd vergeten ben).
O ja, we zien wel, maar eens naar de boekenbeurs gaan, dat zou ook wel eens geweldig leuk kunnen worden...denk jij ook niet?
De gulden middenweg tussen een politiestaat en het neoliberalisme.
Ik begin alvast bij mezelf. Het is inderdaad een buikgevoel geweest dat bij mij stilletjesaan opborrelde. Het materiële kan helemaal geen antwoord geven op het fundamentele gemis dat ik al jaren ondervind. Als jong-volwassen vrouw voelde ik een erge grote behoefte naar het creëren van een eigen identiteit, laat het ons maar een individualisering noemen. want ook ik dacht dat het stond voor bevrijding en het daaraan verbonden geluk van mezelf. Ik trouwde op (te) jonge leeftijd, kreeg een eerste kind, kon mee in de zaak werken van mijn man en dacht, zo naïef dat ik was, dat ik nu eindelijk vrij was. Maar dat was een grove vergissing...ik zag namelijk die eigen identiteit, het creëren van dat nieuwe gezin als het ideale. Niemand zou zich vanaf nu nog moeten bemoeien met wat wij als gezin beslissen of doen. Ha... eigenlijk moet ik er nu zo (groen) om lachen. Want niets was minder waar. Het is toen pas serieus misgelopen. Pas toen was ik verbonden voor het leven aan mensen die me niet lieten groeien. Pas toen zag ik in dat je misschien wel tijdelijk van de dictatuur of de valse geborgenheid van je familie kan ontkomen maar dat je niet klaar bent om je van een dergelijke opvoeding los te maken, hoe zeer dat ook je wens mogen zijn.
Door een niet-ophoudende strijd in mezelf tussen het verlangen naar eigen vrijheid en het willen deel uitmaken van een groter geheel, ben ik jaren later, laat ons zeggen een slordige 21 jaar later geëindigd in een niet veelzeggend, onbevredigd volwassen leven, alleen, met de verantwoordelijkheid van drie kinderen waarvan de eerste twee al bijna zo goed als uit huis zijn en nog eentje waar ik op zijn minst nog 15 jaar zal voor in de weer (moeten) mogen zijn.
Maar als er één ding is wat ik eruit geleerd heb dan is het wel zoals Shakespeare zei:
De mens is soms zelf meester van zijn lot: de schuld, Brutus, ligt niet in ons gesternte, maar in onszelf, dat wij zo nietig zijn.
Tot deze conclusie kon ik komen door het boek, Identiteit van Paul Verhaeghe te lezen. Wat hij erin uitlegt had ik al lang aangevoeld maar nooit onder woorden kunnen brengen in zo een simpele en nuchtere vorm.
Twintig na den achten was het gisterenavond toen ik mijn autosleutel weer in het contact stak om de auto te starten en huiswaards te keren. Het was voorbij... opgelucht maar uiterst nuchter reed ik naar huis...mijn nieuwe thuis, want mijn oude was definitief verleden tijd vanaf dat ogenblik. Terwijl ik door de donkere straten reed, flitste een hele levensfilm voorbij...mijn dochtertje vrolijk pratend naast me. Maar ik hoorde amper wat ze zei. Vanaf nu meid gaat het hard gaan. Onvoorziene omstandigheden moet je zoveel mogelijk uit zien te schakelen. Heb al een ruwe schets van wat ik ermee ga doen, met wat ik eraan overgehouden heb...duizende mogelijkheden maar weet er maar eens de juiste, achteraf gezien, uit te pikken. Wie kan ik nog zijn voor de tijd die me nog rest hier. Hoe kan ik met wat ik nu heb de kinderen aan een fijn rechtvaardig volwassen leven helpen..en hoe vul ik het mijne verder in?
Prangende vragen, maar één oplossing heb ik alvast bijna in de hand: de krant De Tijd brengt vandaag een extra b(l)ijlage uit over hoe je je leven financiëel het beste kan aanpakken en dat ga ik straks kopen en doornemen se... een toverformule verwacht ik niet maar misschien wel een geweldige tip...tip van de sluier.
Het is hier allemaal een beetje nieuw voor mij maar ik heet iedereen die hier voorbij komt van harte welkom.
Zelf schrijf ik graag over gevoelens, persoonlijke gebeurtenissen en plannen die ik in de toekomst wil gaan uitvoeren. Zaken van mij afschrijven is een behoefte waar ik niet aan kan weerstaan en als het op de éne of andere manier iemand anders kan boeien is dat mooi meegenomen.
Laat me maar wat knoeien en proberen hier, todat ik gevonden heb hoe alles werkt...
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!