Bosklas 2012 te Hingene
3de graad Gavere en Vurste
24-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 24 mei 2012
Dag 4 van onze bosklassen. Oei, oei dat begint hier serieus snel te gaan. Voor we het weten zitten we weer in onze contreien. Maar goed, we gaan er nog niet teveel aan denken en nog volop genieten van onze resterende tijd in Hingene.
Vandaag mochten we een half uurtje langer slapen dan de afgelopen dagen. Door al die activiteiten was de vermoeidheid hier en daar er toch al een beetje ingeslopen. Dus ontbijt om half 9. Aansluitend werd er nog een gezamelijke ochtenddans uitgevoerd om de laatste slapertjes uit de ogen te shaken.
De zon was alweer van de partij en het beloofde een heerlijke dag te worden. Voor de laatste keer werd de groep in drie gedeeld en elke leerling deed de activiteit die hij/zij nog niet gedaan had: speuren in de tuin, bosactiviteiten of de fietstocht. Het was opnieuw puur genieten van de prachtige natuur en van het zalige weertje. Voor het middagmaal haalde juf Katharina nog eens haar gitaar boven en er werd nog duchtig wat gezongen. Als middagmaal kregen we: hotdogs met mayonaise/ketchup en een lekker glaasje cola. Njamie!!!
Ondertussen genieten de leerlingen van een korte siësta op het grote grasplein voor ons verblijf. De schaduw wordt opgezocht om de 'hete honden' in onze magen te laten verteren.
Straks gaan we met de meisjes zwemmen. De jongens doen de kruidenwandeling en gaan naar de Notelaer (= omgekeerd programma van dinsdagnammidag).
Tot straks ...
Het namiddagprogramma van de meisjes:
Met de fiets naar Bornem met juf Liesbeth en meester Thibaut, een tochtje van een 5-tal kilometer met als hoogtepunt (of liever gezegd laagtepunt) de fietserstunnel onder de Rijksweg Temse Breendonk. Meedansen met een andere school die sportdag had en ieder speeltuig beklimmen in de speeltuin. Anderhalf uur zwemmen en glijden in allerlei Olympische poses. En tot slot terug met de fiets naar Hingene met als hoogtepunt, u raadt het al ...
Het namiddagprogramma van de jongens:
De kruidenwandeling met juf Katharina. Proeven, voelen, kijken en ruiken aan ieder kruidje dat hun pad passeerde. Vanaf nu kunnen ze meespelen in de strips van Asterix als de druïde, Panoramix.
Het bezoek aan de Notelaer met juf Martine. De Schelde binnenstebuiten gekeerd en van de bron tot de monding besproken. Gescheldig!
Tegen de tijd dat de grote wijzer en de kleine elkaar verticaal de rug toedraaien, werd in het decor van onze grote tuin enig gedonder waarneembaar. Voorbode van ???
Ondertussen was het keukenpersoneel al volop bezig met het roosteren van het vlees op de barbecue buiten. Nog voor de eerste hamburgers konden gedraaid worden barste een hevig onweer boven 't Laathof los. In een ijl tempo werd een tentje boven de grill geplaatst. Maar als de regen met emmers tegelijk uit de hemel valt is dit echter niet evident. Het vlees en de vegetarische hapjes werden net op tijd gered van een verdrinkingsdood. Onze bedoeling om deze avond buiten te eten viel letterlijk in het water. Maar geen nood. Het groentebuffet met aardappelen, rijst en pasta werd in de eetzaal opgesteld. Het vlees werd verder buiten gebraden. Jammer van het weer, maar het eten was er daardoor niet slechter van geworden. In tegendeel! Er werd naar hartelust gesmuld. Er waren zelfs kinderen bij die wel 5 keer passeerden aan de feestdis. De bbq was overheerlijk hoorden we alom. Als dessert kregen we nog een potje verse fruitsla.
De zenuwen begonnen stilaan in de kelen te gieren. Want vanavond is de laatste avond. De avond van de quiz en de fuif. Snel we moeten ons nog gaan omkleden, snel we moeten ons haar nog goed leggen, snel we moeten onze parfum nog zoeken, snel: waar liggen mijn juwelen ook al weer. Oei niet te snel, want anders is de avond zo voorbij.
Tot straks voor meer nieuws ...
Donderdagavond is zoals verwacht voorbijgevlogen. De quiz was een afwisseling van weetvragen, muziekfragmenten en pictionary. Heel leuk en ontzettend spannend. En dan natuurlijk de fuif. Vermits het goede weer het opnieuw had overgenomen van de regen, konden we een buitenfuif organiseren op ons binnenterras. Met een zakje chips en een flesje frisdrank in de hand was het natuurlijk moeilijk dansen. Alhoewel, hier en daar slingerde al eens een dansbeen in het rond of werd een 'slowke' ingezet. Naast de dansvloer werd er gezellig gekeuveld en werd er duchtig gelachen. De duisternis nam geleidelijk aan haar intrede en het einde van de fuif kwam desondanks in zicht. Onze laatste avond van de bosklassen zit erop. Morgen nog een half dagje genieten. 
Slaap zacht en tot morgen. 

24-05-2012, 00:00 Geschreven door Bosklas 2012  


23-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 23 mei 2012

Bij het openschuiven van de gordijnen zag het firmament er eerder grijs uit. Zou het vandaag een minder dagje worden? Zou er dan toch wat voorspelde regen vallen of was het gewoon wat zand in de ogen gooien van de weergoden. We zouden wel zien, de sfeer hier is toch al opperbest en een druppeltje regen zou ons niet uit ons lood slaan.
Na een stevig ontbijt stonden plots karren met pistolets en beleg in onze eetzaal. Wat was hier de bedoeling van? Juist, vandaag gingen we op daguitstap naar De Zilverreiger in Weert. Dus we moesten ons lunchpakket zelf samenstellen. Een paar broodjes, een suikerwafel, een appeltje en we kregen daarenboven ook nog een drinkbus van 'Het Laathof' die we achteraf mochten houden. Wat een gastheren hier. 
We reden met de gehele groep langs de Schelde richting Weert. De mist deed zijn best om de bedding te verbergen. De zon had moeite om haar stralen door het wolkendek te priemen, maar eigenlijk was het een prima weertje om in te fietsen.
Na een half uurtje trappelen kwamen we aan aan De Zilverreiger.
In de voormiddag mochten we de handen uit de mouwen steken, want iedereen moest een mandje vlechten. Op een houten bodem staken we stevige rietstengels, waardoor we achteraf 'leuken' moesten vlechten. Een secuur werkje waar vooral techniek en concentratie belangrijk zijn. Iedereen had de handen vol, maar na een uurtje vlechten waren alle mandjes gemaakt. 
Het was nu tijd om ons lunchpakket te verorberen. We werden getrakteerd op een lekkere frinsdrank en namen plaats op het terras dat intussen ingenomen was door een stralende zon. De wolken hadden blijkbaar de opdracht gekregen om andere oorden op te zoeken.
De groep werd in de namiddag in tweeën verdeeld. De ene mocht starten met oude volksspelen die ondertussen op het binnenterras waren uitgestald en de andere groep kreeg een rondleiding in het ambachtenmuseum. Na een uurtje wisselden de groepen van activiteit.
Rond vieruurtjestijd werden de stalen rossen opnieuw beklommen en reden we dezelfde weg als de heenreis terug (deze keer natuurlijk in omgekeerde richting). 
We mochten bij aankomst nog wat buiten ravotten en om 6 uur werd het avondmaal geserveerd: kippensoep, frietjes met stoverij en appelmoes en een chocomousse als dessert. 
Als avondactiviteit werden we net als dinsdagmorgen opgedeeld in 3 groepen: een groepje ging op speurtocht in de tuin met juf Katharina, een ander groepje deed de bosactiviteiten van dinsdag met juf Martine en juf Liesbeth en het laatste groepje maakte een fietstochtje van een 20-tal kilometer met meester Thibaut.
Moe maar voldaan zochten we onze kamers op, waar we nog een verfrissende douche namen en onder de wol kropen. 
Slaap zacht thuisfront. We liggen al in dromenland ...
 

23-05-2012, 00:00 Geschreven door Bosklas 2012  


22-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 22 mei 2012
Deze morgen stond de plaatselijke kerkhaan geprogrammeerd om half 8. Sommige oogjes hadden zelf het daglicht al opgezocht, andere hadden toch wat extra gekakel nodig om zich op eigen krachten te openen. Een typisch tweededagsverschijnsel! Maar bij het overschouwen van de troepen aan de rijk gevulde ontbijttafel konden we toch het woordje 'voltallig' gebruiken. Er werd naar hartelust gesmuld, want het beloofde een drukke dag te worden.
De groep werd 's voormiddags in 3 verdeeld. Juf Martine ging op pad met een aantal speurneuzen in de prachtige tuin van de hertog rond het kasteel. A.d.h.v. een opdrachtenboekje kwamen we alle geheimen van dit kasteelpark te weten. Het grote bos, de schilderswoning, het kikkerparadijs, de kraaienbende, het poortgebouw ... alles werd aan een grondig onderzoek onderworpen door onze speurneuzen.
Juf Katharina en Juf Liesbeth namen een groepje mee voor enkele bosactiviteiten. Er werden kampen gebouwd, opdrachten met bladeren en boomafdrukken uitgevoerd en de leerlingen mochten zich met allerlei natuurlijk materiaal verkleden in 'echte' bosmannetjes. Er waren enkele opmerkelijke gedrochten bij die je beter onder het zon- dan onder het maanlicht tegen het lijf loopt.
En meester Thibaut tenslotte ging met de rest op stap, of beter gezegd, op fietstocht. Met behulp van de fietsknooppunten werd een 30 kilometer lange tocht afgewerkt onder een stralende zon, door de mooiste stukjes natuur in de streek rond Hingene. Al werd er naar het einde toch al eens meer gepuft en 'is 't nog ver' gebrabbeld, iedereen haalde probleemloos de eindmeet (wat eveneens de start was natuurlijk, dat heb je zo met tochtjes). Een gezellige fietstrip met goedgemutste wielertoeristen.
Het hoeft geen betoog dat onze honger serieus was aangewakkerd. Door al die activiteiten schreeuwden onze lichamen om wat extra energie. Deze middag onder de vorm van: tomatensoep, kalfsgebraad met aardappelen en worteltjes en een stuk fruit naar keuze als dessert.
Na een korte siësta was het alweer tijd voor de volgende activiteiten. De meisjes gingen op pad met juf Katharina voor een kruidenwandeling, waarbij de juf ieder kruidje dat langs onze benen wreef van de nodige uitleg voorzag. De helende krachten, de smaken en het nut van ieder plantje werden proefondervindelijk blootgelegd. Samen met juf Martine werd een bezoekje gebracht aan 'De Notelaer'. Dit 200 jaar oude gebouw langs de Schelde was het vroegere zomerpaviljoen van de hertog en wordt thans gebruikt als onderdak voor ondermeer het Scheldemuseum. Onze eigen Gaverse Schelde passeert hier dus ook. Raar maar waar!
De jongens reden met de fiets samen met juf Liebeth en meester Thibaut naar het centrum van Bornem. In het sportcomplex 'Breeven' mochten de jongens eerst nog naar hartelust ravotten op het speelplein alvorens een verfrissende duik te nemen in het plaatselijke zwembad. De glijbaan werd geopend, een volleybalnet werd gespannen, het bubbelbad brubbelde en de jongens amuseerden zich rot. Voor we het wisten, zaten we alweer op onze fiets richting Hingene. 'Time flies when you're having fun', zei ooit iemand.
Als avondmaal werden sandwiches geserveerd met diverse soorten beleg. Het werd stil en de maagjes werden opnieuw gevuld.
Want straks hebben we nog een groot bosspel met de ganse groep. Dat wordt zeker ook leuk.
Wordt vervolgd ....

Het beloofde vervolg: Het grote bosspel werd, zoals de naam doet vermoeden, gehouden in het grote bos achter de grote vijver van het grote kasteel met als inzet een grote overwinning op deze, qua amusementswaarde , grootse dag. In een spelletje stratego, met levende pionnen, werd er strijd geleverd tussen het kamp van de jongens enerzijds en het kamp van de meisjes anderzijds. Spionnen probeerden de maarschalk te verschalken, generaals de majoren te ringeloren en mineurs de bommen onschadelijk te maken. De eerste regendruppels zweefden door het firmament. Neen geen regendruppels, maar zweetdruppels ten gevolge van de intensiteit en overwinningsdrang langs beide kanten. Na een hevige strijd met strategische aanvallen en diepdoordachte tactische plannen moesten de jongens nipt de duimen leggen voor de meisjes (weliswaar na tussenkomst van de fairplay jury). Proficiat aan iedereen voor de tomeloze inzet en voor het spelplezier op jullie ondertussen vermoeide gezichten.
Het is nu 22u30. De douches zijn uitgezongen. De bedden gevuld. De oogjes bijna dicht. En de nachtrust op 'Het Laethof' is stillaan een feit.
Tot morgen thuisfront. Slaapwel!

22-05-2012, 22:34 Geschreven door Bosklas 2012  


21-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag 21 mei 2012

Tussen 2 lange weekends in op boklassen gaan. Er zijn periodes in het schooljaar waar de leerlingen, de juffen en de meester iets minder goedgemutst rondlopen. En dat was er deze morgen dan ook aan te zien. Veel stralende gezichtjes tussen hier en daar een iets triester snoetje (meestal eigendom van één of andere ouder die zijn oogappel een weekje moet missen). Bovendien had de voorspelde regen blijkbaar nog last van het verlengd weekend en was aldus niet van de partij. De bus liet nog eventjes op zich wachten, maar uiteindelijk konden we toch rond 9 uur koers zetten richting Lier.
Ruim een uur later stonden we onder een stralende zon op de gezellige Grote Markt van Lierke Plezierke. Dat was de startplaats voor de fotozoektocht doorheen het pitoreske stadje. De wandeling loodste ons langs het stadhuis en belfort, de Sint-Gummaruskerk, de Zimmertoren en het begijnhof. Tegen half 1 waren alle vragen en raadsels opgelost en was het tijd om de knorrende magen het zwijgen op te leggen. De sandwiches en boterhammen verdwenen in een ijl tempo achter de kiezen.
Veel tijd hadden we ook niet, want om half 2 werden we al aan de palingschuiten verwacht die ons vanop de Kleine Nete nog enkele verrassende stadsgezichten van Lier lieten zien. Een heel ontspannend boottochtje door de stad van Felix Timmermans.
Na de rondvaart mochten we onze meegebrachte euro's naar eigen believen spenderen in de Koning Albertstraat, 'de' winkelstraat van de Pallieterstad. Raar maar waar: één van de favoriete activiteiten voor de kinderen. Winkel in winkel uit, cadeautje kopen voor het thuisfront, voor onszelf, een ijsje likken, toch nog eens weer gaan naar die leuke shop, buitenkomen met nog iets anders dan gedacht en vaststellen dat die euro's toch wel heel snel gespendeerd zijn.
Om half 4 werden we weer aan de bus verwacht. Die zou ons naar onze eindbestemming brengen, 'Het Laathof' in Hingene. Rond de klok van 4-en werden de valiezen gelost aan de poort van het domein van kasteel d'Ursel. Na veel gepuf en gesjouw stonden onze bagage aan de ingang van ons verblijf. We werden getrakteerd op een lekker fris glaasje limonade en een heerlijk koekje als vieruurtje. 
Nu was het tijd om naar onze kamers te gaan. Opnieuw gepuf en gesjouw, trapjes op en af, valiezen ledigen en bedden opmaken. Joepie we waren geïnstalleerd. Maar wat was dat lawaai? Het waren onze magen die opnieuw begonnen te knorren.
Om 6 uur werd het avondmaal geserveerd. Vandaag: groentesoep, kip met rijst, fruit en currysaus en een ijsje als dessert. De buitenlucht had duidelijk de appetijt opgewekt.
Na het avondeten stonden er nog enkele sportactiviteiten op het programma. Iedereen mocht kiezen wat hij het liefst als afsluiter van deze gevulde dag wou doen. Een groepje deed een wandeling in het prachtige domein samen met juf Katharina. Een ander groepje haalde de dansbenen boven en liet zich volledig uit de bol gaan op de tonen van 'Ai Se Eu Te Pego' onder leiding van juf Liesbeth. En nog een ander groepje speelde een matchke voetbal onder het toeziend oog van meester Thibaut Efong Nzolo.
Om 9 uur werden de troepen verzameld en was het tijd om de bezwete lijven te onderwerpen aan een deugdoende douche. Zalig!
Ondertussen liggen alle kinderen in hun bed. Hier en daar vielen de oogjes direct dicht. Op enkele kamers is de adrenaline nog aan het werken, maar geleidelijk aan neemt de rust het over in het Laathof. Onze eerste dag zit er al op.
Tot morgen. Zzzzzzz

21-05-2012, 22:44 Geschreven door Bosklas 2012  


Verblijfplaats te Hingene
Foto

Foto's van de bosklassen
  • Maandag
  • Dinsdag
  • Woensdag
  • Donderdag


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!