't Convent brengt de Périgord in de Westhoek
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Prestigieuze Truffelorde van België brengt ode aan Zwarte Diamant
Het jaarlijkse prestigieus Truffelbanket kende zijn culinair hoogstaand beloop in het magistrale hotel-restaurant t Convent in Lo-Reninge, met Rudi De Volder als gastheer en Sonja Deraedt als gastvrouw. Deze hoogmis voor de liefhebbers van de Zwarte Diamant groeide eens te meer uit tot een niet te evenaren gastronomische belevenis.
De Ode aan de Truffel kon geen betere start kennen dan met de intronisatie van enkele nieuwe leden.
Voorzitter-stichter en Ridder Rudi De Volder poseerde in de imposante en gezellige Crypte voor het eerst met zijn gloednieuwe en onder de spots glinsterende mantel van de Italiaanse Confraternita Tartufo Urbani, hem eind november 2007 toegekend voor zijn vele verdiensten op het vlak van de truffel, in dit geval de parels van het huis Carlo Urbani, momenteel de grootste producent van witte en zwarte truffels in Perugia, Italië.
Filip WILLEMS, chef aan het fornuis van restaurant Torenhuyze in Oost-Eeklo, werd tot Korporaal geslagen. Samen met zijn vriend en partner Dirk De Ruyck zet hij zich al jaar en dag in om, in samenwerking met het Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Jozef in Assende, minder bedeelden te laten genieten van een viergangen Kerstmenu.
De korporaals Matthew DE VOLDER en Sébastien VERVERCKEN zagen zich geslagen tot Ridder. Beide jongelui die stages liepen in de beste Belgische en Franse huizen zorgden naderhand, onder supervisie van de meester zelf, voor een vlekkeloos en succulent Truffelbanket.
Raoul VANDENABEELE, ambassadeur en stichter van de Confrérie des Sacres de la Champagne in België mag zich voortaan ook Ambassadeur van de Prestigieuze Truffel Orde van België noemen.
De geïntroniseerden zijn allen uiteraard verlekkerd op de Tuber Melanosporum en legden dan ook de eed als dusdanig af. Het Truffelfeest 2008 kon toen al niet meer stuk.
PRESTIGE MENU
Het beste moest toen evenwel nog komen. Nadat de Champagne Montmarthe rijkelijk had gevloeid in de Crypte, schoven de Chefs met de Parel van kingkrab, erwtjes en Tuber Melanosporum volgens Theo Fabergé een eerste gerecht naar voor. Ambassadeur en maître sommelier Noël Pauwels zorgde hierbij voor een leuk glas Chardonnay Les Grillères 2005.
Nauwelijks bekomen zorgde een Kopje gevuld met een zalf van Rabasse-truffel, een zacht gekookt hoeve-eitje en een aardappelroom Parmentier voor nieuw hemels genot.
Bij de magnum Château Clarke 1998 zetten de Chefs Hare Majesteit de Truffel met haar gevolg op tafel. Een verrukking.
Met een Epigram van nobele graankip, kalfszwezeriken en truffel van de groene eik uit Saint Projet en een mooi glas Château Lamartine lExpression Cahors 2000 als hoofdgerecht de kroon op het truffelwerk.
Liefhebbers van topkazen genoten van het regionale Keiems Bloemje geparfumeerd met truffel. Een delicatesse, aangevuld met een Vintage Port Borges 2003. Subliem.
De rijkdom van truffelnagerechten, Rabassekoffie, versnaperingen en de onvermijdelijke snuifmachine van gastheer Rudi De Volder zetten een punt achter dit succulent galadiner, getekend Prestigieuze Truffel Orde van België.
Wie buiten dit unieke banket van de échte en pure Périgordtruffel wil genieten zit uiteraard goed in hostellerie t Convent, waar sterkok Rudi De Volder en gastvrouw Sonja je met alle gastronomische egards ontvangen. Een truffel geeft steeds een meerwaarde aan elk gerecht. Probeer het eens heel simpel met een truffel-omelet, stelt Rudi De Volder, de ongekroonde Truffelkeizer uit de Westhoek.
Om duimen en vinger af te likken, zoveel is zeker.
Georges Keters
Deze reportage is ondersteund door RADIO BEACH, vzw RADIO HORIZON NIEUWPOORT, waar je elke vrijdagmorgen tussen 10 en 11 uur op de FM 106.1, tijdens het programma GASTRONOMIE & TOERISME, kunt genieten van de reportages van DE ZEEPAREL-globetrotter Georges Keters, overgoten met muziek.
|