Gastronomie in Normandiëxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De zee in het bord in La Hague
Normandië is niet alleen synoniem voor ontzettend mooie landschappen en marinezichten maar tegelijk het eldorado van de gastronomie. Nergens als aan de wilde kusten van La Hague, Cherbourg, Grandcamp, Arromanches en onder andere Barfleur weet men beter dan waar ook de zee op het bord te leggen.
De schaal- en schelpdieren zijn onomstotelijk verbonden met deze regio. Meer dan 500 km kust laat toe om de beste vis in de oven te krijgen. De Fruits de Mer is dan ook dé schotel bij uitstek in Normandië. Een glas cider is hierbij op zijn plaats.
Daarnaast kan geen lunch of diner voorbij gaan of er komt een Pont-LEvecque, een Camembert, een Livarot of een Neufchâtel op tafel. Heel wat van die kaasproducenten zijn te bezoeken. Meer info: www.camembert-france.com en www.fermepresident.com
Vervolgens is er de derde topper: de appel, goed voor uitstekende cider. Van de beste appel wordt Calvados gemaakt, een brandewijn met een alcoholgehalte van zowat 40 graden. Afhankelijk van de leeftijd krijg je verschillende smaken en
. prijzen. Die vindt men in de Cotentin bij Cidrerie Théo Capelle in 50340 Sotteville. Ludovic en Laurence Capelle zetten het pionierswerk van vader Théo met klasse verder. Het gamma van de Cidrerie is te vinden via Wijnhandel Opdebeeck in Duffel (www.opdebeeck.be). Meer info: www.theo-capelle.com
LE MOULIN A VENT
La Hague gastronomisch ontdekken is een pretje. We kozen er graag enkele toppers voor u uit.
Aan de route de Port Racine 10 in 50440 Saint Germain des Vaux wacht een aangename verrassing. Het oude vissershuis is van binnen zo goed als volledig in een modern kleedje gestoken. Ook het bestek en de borden ademen modern. Gastvrouw Audrey is het ideale verlengstuk van meesterkok Antoine Fernandes. Beide echtelingen hebben een lange staat van dienst in de beste huizen in Londen, Parijs en onder andere in Newport en de Caraïben. Chef Antoine waagt zich met zijn Menu Autour des Artomes aan de moléculaire keuken. We hielden het bij zijn Menu Autour du Voyage met aandacht voor de streekgebonden producten: langoustines, zeebaars en Agneau Roussin de la Hague & artichauts. Stuk voor stuk succelente gerechten. Meer info: www.le-moulin-a-vent.fr
LE CAFE DU PORT
Wie het begrepen heeft op vangverse vis, zit op zijn opperbest op de kade van Port du Hâble in 50440 Omonville-La-Rogue. Hier koopt de Chef zijn vis alleen maar van de plaatselijke vissers, net terug uit zee. Een daarvan is Guy Mauger die met zijn Congre-Debout elke dag zijn Poissons retour du pêche aan de plaatselijke horeca levert. Zijn zeevruchten en vooral de Lieu Jaune zijn alvast de dagdagelijke hoogvliegers. Helaas wordt het steeds moeilijker om zijn brood te verdienen. De vangstbeperkingen en de zovele reglementeringen ontmoedigen de jongelui om nog visser te worden. Daarbij is de afzet te klein om er goed van te kunnen leven. Het elke dag vechten. Onze vloot in Port du Hâble telt nog slechts vijf schepen, stelt Guy Mauger die in zijn 6-jarig zoontje Jules-Etienne alvast een opvolger heeft gevonden. Hij is gek van de zee. Meer info: www.restaurantlecafeduport.com
AUBERGE DES GROTTES
Sinds zes jaar zorgen Amy & Eric Loisel ervoor dat de bezoekers aan Le nez de Joubourg in 50440 Jobourg naast een onvergetelijk kader op de top van de hoogste falaisen van Europa (rotswanden van 128 meter) kunnen genieten van het beste dat de zee te bieden heeft. De Homard grillé au feu de bois et fambé au whisky is verrukkelijk. Geen visliefhebber, geen nood, de Gigot dagneau grillé au feu de bois is een ware belevenis. Voeg daarbij de vele variaties inzake zeevruchten en je lunch of diner kan niet meer stuk. Of wat dacht je van een Brochette van reuze garnalen met Sint-Jacobsnootjes? Met het Menu Jobourg proeft men het beste uit de zee. Met de ondergaande zon als extraatje is het uiteraard dubbel genieten.
Meer info: loiselpua@hotmail.com en www.aubergedesgrottes.com
LE PTIT BOURG
Op de Place du Petit Bourg in 50340 Les Pieux zwaait Chef Yannick Lamy de plak in een gezellig en toch modern aandoend huis. De keuken is inventief en bijzonder smaakvol. Het Degustatiemenu is om van te snoepen. Laat u alvast verleiden door de creatie van de Tartelette de foie gras, caille fumée, chutney en rhubarbe. Verrukkelijk. En wat dacht je van een Pigeonneau de chez Delaunay, réglisse et crème de pomme de terre à lhuile de truffe. Subliem. Visliefhebbers likken duimen en vingers af bij de Dos de bar aux milles légumes. Een uitstekend adres, met vlotte en charmante bediening. Het suggestiebord laat elke dag wat nieuws zien en is marktgebonden. Meer info: www.leptitbourg.com
LA MALLE AUX EPICES
Wie deze bar-tabac instapt valt van de ene verrassing in de andere. De minuscule kranten- en tabakswinkel is de poort naar een ongewone culinaire tempel waar Chef Kiki, een dorpeling die na jaren rondzwerven in de meest verscheidene hoeken van de wereld zich kwam vestigen, hartje Auderville, op een steenworp van de Atlantische Oceaan. De sfeer is exotisch en simpel tegelijk. De keuken is evenwel verrassend. Regionale producten worden door Kiki omgetoverd tot briljante gerechtjes waarbij smaak en reuk de zinnen optimaal strelen. Neen, niets is pikant, het geheel is zodanig uitgekiend dat alle producten zich wonderwel verzoenen met de exotische kruiden. Het was dan ook genieten van de Poisson du jour sauce Créole à la mangue, de Tempura de Poissons sauce crème sweet chili en de Wok de boeuf au teriaki & miel. De Salade de Wakamé en de Purée de pommes de terre met een vleugje wasabi en coriander zorgen voor de rest, inclusief show van Kiki, op zijn best aan het vuur. www.lamalleauxepices.com
Meteen een onvergetelijk culinair einde van een fraaie trip doorheen hartje Cotentin. Tot straks in La Hague?
MET DANK AAN
Office de Tourisme de la Hague
Directeur Nicolas Maisonneuve
Virginie Boucey, Fany Questroy en Fabienne
www.lahague.org
&
CB Communcation
Catherine Bizet
Steenveltstraat 15 1180 Brussel
C.Bizet@cbcommunicaton.be
Georges Keters

|