Smakelijk Sarthexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De kippen van Loué
De Sarthe is een paradijs voor lekkerbekken. Om en rond Le Mans is het steevast likkebaarden van de meest verscheidene typische streekproducten. Gevolg: elk restaurant of eethuis dat zichzelf respecteert brengt dan ook graag een ode aan een waaier van succulente streekgerechten, schotels waarvan sommige al eeuwen lang hun smakelijkheid bewijzen.
De authentieke rillette Le Mans, tripes à la mode dAuthon, het kwalitatief hoogstaand rundvlees Charolais, succulente foie gras, heerlijke wijngaardslakken, een boudin de Domfront, de trappistenkazen van Entrammes, de kazen van Laval, de soepele Saint-Poulin, zoetigheden als de Petits Sablés, (zandkoekjes met diverse aromas) of een oersmakelijke kip van Loué, het zijn slechts een greep uit de tientallen specifieke streekproducten die de Sarthe rijk is. Voeg daarbij een heerlijke fles Chinon of Bourgueil, wijnen van de Vallée du Loir, en je gastronomisch streekfestijn kan nooit stuk.
GRAND HOTEL SOLESMES
Een van de absolute toppers aan de oevers van de Sarthe is de keuken van het Grand Hôtel de Solesmes aan de Place Dom Guéranger in Sablé-sur-Sarthe, met als buur de imposante Abdij Saint Pierre. De imposante kaart laat niets dan streekgerechten zien. Het was dan ook genieten van de Ganzenlever La Massière, de Kip van Loué, Lamskroontjes, aangevuld met een assortiment kazen en een Crème au Champagne met abrikozen en zandkoekjes van Sablé. Niet direct het goedkoopste restaurant, maar uitstekende verhouding prijs/kwaliteit. De bediening is discreet, hoffelijk en klasrijk. Chef Didier Serre laat niets aan het toeval over en weet telkens het beste naar voor te schuiven met keus uit het Marktmenu (2 gangen, 25 euro), Seizoensmenu (4 gangen, 40 euro), Degustatiemenu (6 gangen, 64 euro).
Een van de onbetwistbare ontdekkingen is de Kip van Loué. Sinds 1959 verwierf de kippenindustrie van het dorpje Loué wereldbekendheid in Frankrijk. Kippen, kalkoen, parelhoen, eenden, ganzen, poularde en onder andere parelhoenkapoen worden in de vrije natuur gekweekt. De smaak is verrukkelijk. Alle pluimvee gefokt in Loué krijgt het label Boerderij opgekleefd. Meer info: www.loue.fr
Naast het succulente gedeelte is het hotel zelf een openbaring. De familie Jaquet bouwde het 18de eeuwse klooster om tot een warme en gezellig 4-sterrenhotel met 32 kamers waar luxe en rust de grote troeven zijn. Een verademing. De familie bezit in Billiers (Morbihan, Bretagne) met het Domaine de Rochevilaine nog een tweede parel, beide lid van Châteaux & Hotels de France. Meer info: www.grandhotelsolesmes.com
LA PETITE AUBERGE
In Malicorne, epicentrum van de keramiek in Sarthe, ontvangt Dominique Bourneuf de lekkerbekken in La Petite Auberge, Place du Gueslin. Aan de oevers van de Sarthe is de patio aan de rivier bij zonnige gelegenheden en de knetterende haard in koudere dagen, de ideale plek om te genieten van de gastronomische keuken die de Chef op tafel schuift. Een schotel die je daar niet mag missen is de Salade de gigolette de lapereau confit, geconfijt konijn. Een delicatesse! Als hoofdschotel kijkt men als liefhebber van eend graag uit naar de Aiguilette de canard. Heerlijk. En ja, men kan er zelfs verse roggevleugels op het bord krijgen. Een adresje om op zak te hebben. Dat alles aan democratische prijzen. Menus vanaf 17 euro. Meer info: www.petite-auberge-malicorne.fr.
PARFUM DEPICES
Nog een leuk, doch ietwat exotisch adresje, is restaurant Parfum dEpices, op de route naar Laval, eind Sablé-sur-Sarthe. Hier pakken Hélène en Stéphane Chupin, in een origineel en kleurrijk kader, uit met reis rond de wereld aan tafel. Creoolse gerechten en schotels uit de Antillen zijn hier schering en inslag. Probeer er eens de Salsa van mangos en foie gras, een pure Creoolse schotel of de Volle au vent de Saint Jacques à la crême de girolles. Leuk en bijzonder smaakvol zijn de Kikkerbillen met romige looksaus. Onverbeterlijk! Als hoofdschotel mag je niet naast de Grande choucroute Océane kijken, vier vissoorten, gambas, langoustines, rivierkreeftjes en mosselen. Dat alles te vinden in de Menu 37 euro. De charmante bediening van gastvrouw Hélène maakt het geheel compleet.
AUBERGE DES ACACIAS
Trek in een diner of lunch, ver weg van alle drukte voor zover die er is in Sarthe in het piepkleine dorpje Dureil (tussen Parcé-sur-Sarthe en Malicorne) zorgen Gerard en Yvonne Chevallier voor fijne aromatische puur natuurschotels. De kruidentuin van Chef Gerard is een ontdekking. Binnenin is het tafelen bij het haardvuur, buiten kan men zich voor de zon beschermen onder twee reuzenbomen van ruim 70 jaar oud of gezellig plaats nemen in een van de twee prieeltjes. Zaliger genieten van deze culinaire schotels kan haast niet. Op het bord ontplooien zich de natuurlijke aromas van de streekproducten. De Salade met warme geitenkaas en vijgen is een aanrader. De Maigret de canard de la Massière, met zeven pepers laat je de smaak van de regio proeven. Een reeks Sarthois kazen en een heerlijke fles Bourgeuil vullen het geheel aan. Gastro-Menu vanaf 30 euro. Meer info: www.auberge-des-acacias.fr
LE FONTAINEBLEAU
Hartje Le Mans zit bol van de lekkere adresjes. Eéntje daarvan vindt men op de Place Saint Pierre, rechtover het stadhuis. In restaurant Le Fontainebleau zet Chef Laurent Mauboussin je de heerlijkheden van de regio voor, tegen een zacht prijsje. Het Menu Joséphine laat er alvast geen twijfel aan bestaan: dit is een heerlijke keuken, zonder franjes, maar met klasrijke producten op het bord. De Salade de crevettes au curry et pommes fruits als starter is fris en bijzonder smaakvol. De Huisgemaakte rundstartaar met sneetjes parmesankaas onderstreeptede frisheid van de keuken. Een onvervalste Brie de Meaux sluit het Menu Joséphine (18 euro) af.
CHATEAU DES ARCHES
Wie geen rivierboot als varend hotel heeft, en aan de wal toch wil genieten van absolute stilte en rust, vindt ruim zijn gading in Yvré-LEvêque, op een steenworp van het mondaine en aangename Le Mans, waar Michel en Chantal Metais je in hun knap gerestaureerde Château des Arches met alle egards ontvangen. De vijf mooie, comfortabele en bijzonder ruime kamers bevinden zich op de tweede verdieping en bieden een immens uitzicht op het 9 ha groot domein en aansluitend dierenpark. Gastvrouw Chantal staat in voor een keurig en overvloedig ontbijt. Er is geen restaurant, maar de vele eethuisjes in het naburige Le Mans liggen op een boogscheut van deze 18de eeuwse fraai uitgebouwde chambres dhôtes. Huisdieren kunnen er niet in. Meer info: www.chateaudesarches.org
Meer info over Sarthe en omgeving: www.vakantie.sarthe.com, site volledig in het Nederlands.
Meer info in België:
Catherine Bizet
Zandbeek 161
1180 Brussel
info@cbcommunications.be
Georges Keters
|