Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkerbekken in Frankrijk

 xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Vin Paillé & Aardbeien

GASTRONOMIE IN CORREZE

 

Fijnproevers en lekkerbekken komen in de Corrèze meer dan aan hun trekken. De regio zit bol van de heerlijkheden, van ongeëvenaarde smaken en van meesterlijke ambachtelijke prodcten. Ganzenlever, truffel, diverse soorten paddestoelen (met de cèpes en girolle als toppers), varken (notenolie, paarse mosterd (moutarde violette), eendenlever, aardbeien, notenwijn, kazen, kastagnes en natuurlijk het onvergelijkbare Limousinvlees. Aan streekwijnen evenmin een gebrek met de Vin Paillé als uitschieter. Al deze producten en ingrediënten zijn rechtstreeks te bekomen bij de producteurs en op de vele wekelijke markten, die zowat elk dorpje rijk is. Meer info : www.marches-producteurs.com

 

VIN PAILLE

Lekkerbekken die de Corrèze kennen, weten het al lang : de Vin Paillé de la Corrèze of Le Miel des Muses, is een van de lokale wijnen die fel gesmaakt wordt bij foie gras, Rocamadourkazen en nagerechten met chocolade. Een licht zoete amberkleurig tot diepgouden kleur, met notensmaak, wat droge abrikozen en amandelen. Heerlijk en niet zo diep smakend als de gekende Sauternes.

Een van de grote specialisten van de Vin Paillé is Jean-Louis Roche in Domaine du Bas in Queyssac-les-Vignes, regio Beaulieu-sur-Dordogne, sinds generaties aan de top. Uit een weliswaar bescheiden wijngaard haalt Jean-Louis Roche prima producten, allen zoet wijnen, rood of wit, aperitief of bij de reeds eerder genoemde gerechten. De heerlijke flessen zijn straks ook te bekomen in ons land. Eind 20ste eeuw staken een twintigtal wijnbouwers de koppen bij mekaar en stichtten het Syndicaat Vin Paillé de Corrèze teneinde het karakter en eigenheid van deze originele en unieke wijnsoort te bewaren. Meer info : www.domainedubasqueyssac.com. Het domein is elke dag van 9 tot 19 uur vrij te bezoeken.

 

MENU OUVRIER

Wie het eens aan tafel helemaal over een andere boeg wil gooien kijkt uit naar een van de vele bar-restaurants in de Corrèze waar de kastelein op de middag uitpakt met een Menu Ouvrier, een Werkmanslunch. De lunch is eenvoudig, maar rijkelijk voorzien van regionale gerechten en smaken.

Twaalf uur, schaftijd. We duiken mee met de lui die hun werk aan de wegen, de bouw of op het land even ruilden voor een stevige maaltijd. Een vjiftigtal werklui nestelen zich op hun vertrouwde plaats, zo blijkt. Op tafel wacht landwijn en water, naar believen. Als starter schuift de waard een soepterrine op tafel. Een stevige pot groentensoep, aangevuld met zwemmende boterhammen. Daarna volgt een voorgerecht met charcuterie, gevolgd door het hoofdgerecht : kalfsstoofvlees met gebraden aardappelen. Een kaasschotel gaat het nagerecht, een typische « île flottante nappée de caramel» vooraf. Afrekenen aan de toog : 11 euro per man, alles inbegrepen ! Begrijpe wie kan. « Ik verdien hier goed mijn boterham », stelt Daniël, een kleerkast van een kastelein. « Een restaurant is te duur voor deze lui, dus geef ik hen elke dag de mogelijkheid om van een smakelijke tafel te genieten. Ik heb zowat duizend menu’s in petto. Nooit eet men in korte tijd tweemaal hetzelfde. Een kaart of keuze is er niet. Men eet wat de keuken uit de oven tovert. Ik bepaal wat op tafel komt en heb nog niemand horen klagen », besluit Daniël die zijn bar-restaurant tegen zessen op slot doet. « De zaak s’avonds openen heeft geen zin meer. Er komt geen volk over de vloer. Eens thuis, ploft men zich voor de tv en komt niet meer buiten. Dus sluiten we en genieten we als horeca ook van een sociaal leven. »

 

AUBERGE DE BENGES

Collonges-la-Rouge telt tientallen leuke eetgelegenheden, tegen betaalbare prijzen. Eén van deze leuke adresjes, hartje dorp, is Auberge de Benges. Hier zorgen Philippe en Isabelle Pagès voor heerlijke schotels, voor ieders beurs. Er is al een Menu aan 12 euro, warme regionale schotel of een salade, gevolgd door een kaasschotel of nagerecht van het huis. Gastvrouw Isabelle pleit voor de streekgerechten. Een daar mag foie gras niet ontbreken. Mi-cuit maison, aangevuld met een Vin Paillé, is de ganzenlever hier op zijn best. Vlees is hier duidelijk aan de orde. Varken, rund of eend, elke schotel is een feest. Aan een bordje Cantal, Bleu d’Auvergne, Saint Nectaire fermier en  Cabécou kan geen enkele kaasliefhebber weerstaan. De wijnen? Geen grote namen, maar opnieuw een ferme knipoog naar de streek met Mille et une Pierres uit de Corrèze, een Château Panisseau uit Bergerac, een Château Calassou uit Cahors of een pichet rosé Côteaux du Quercy laat zich smaken. Het is meteen duidelijk, de liefde voor de streek spreekt hier boekdelen.

 

LE MANOIR DE BEAULIEU

Het charmante Beaulieu-sur-Dordogne is niet alleen een toeristische trekpleister, maar tegelijk goed voor een paternoster aan heerlijke eethuizen. Alleen op de de Place du Champs de Mars zorgen heel wat restaurants en brasseries voor fraaie schotels. Eén der toppers op dit met platanen omringde plein is hotel-restaurant Le Manoir de Beaulieu, huis dat open staat voor alle lekkerbekken en liefhebbers van een fijne keuken, inventief en licht. Chef Jérôme Artiguebere, Meilleur jeune chef en Limousin, Gault et Millau 2005, zwaait er de plak. Hij goochelt graag met de streekproducten waarbij de noten uit de Périgord en notenolie een grote rol spelen, terwijl enkele gewaagde, maar toch smaakvolle gerechten het geheel overstijgen. Het is dan ten volle genieten van zijn Kreeft met notenolie, Kabeljauw met aardbeien (te proberen!), Lam geparfumeerd met cabécou (kaas) en onder andere Duif met truffels. Niet direct alledaags, maar gedurfd en vooral: lekker. En wat meer is, een bezoek aan Le Manoir de Beaulieu bezorgt je geen oprispingen in je beurs. Er is al een fraai menu aan 20 euro. Het Menu du Terroir met vier gangen staat al voor 45 euro op tafel. Voor het Degustatiemenu wachten zes gangen, goed voor 80 euro. Bij mooi weer is tafelen in de schaduw van diverse platanen in de riante tuin een waar feest. De bediening is perfect.

 

AARDBEIEN

De Corrèze is niet alleen het epicentrum voor de beste producten inzake foie gras, noten, Vin Paillé of onder ander Limousin, de aardbeien gedijen er perfect. Heel wat producteurs vullen deze op en top ambachtelijk lekkernij graag in. Een van die toppers is Alain Roche. In zijn aardbeigaard Goudeaux in Queyssac-les-Vignes zorgt hij op zijn eentje voor een schitterende oogst. “Het is bijzonder zwaar, maar het loont te moeite en het is des te plezieriger als men kan vaststellen dat de producten naar waarde worden geschat”, vertelt Alain Roche, elke dag te vinden tussen de aardbeien. Zijn voorraden zijn niet reusachtig, maar de kwaliteit is prima. Vandaar dat de beste restaurants uit de regio al vlug het adres naar de Goudeaux weten te vinden. Het domein is gratis te bezoeken, op aanvraag: Roche_Alain@club-internet.fr

 

Het is duidelijk, de Corrèze is één haard van opperbeste lekkernijen, van streekproducten die de regio een extra impuls geven. Of zoals de filosoof Democritus het ooit stelde: “Een leven zonder feestelijke tafels is als een lange weg zonder pleisterplaatsen.”

 

Meer info: CB Communications, Steenveltstraat 22/7, 1180 Brussel en info@cbcommunications.be

 

 

Georges Keters

 

 

 

 

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs