Tafelplezier in Groothertogdom Luxemburg
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cultuur en gastronomie hand in hand
Buurland Groothertogdom Luxemburg wist zichzelf sterk in de kijker te stellen als Europese Culturele Hoofdstad 2007. Vandaag gaat men op dit elan stevig verder. We bezitten immers zoveel troeven dat we dit imago nog méér willen verbeteren. Het kan immers steeds beter. Met zijn mooie wijnen en rijke geschiedenis beschikken we duidelijk over een land waar cultuur en gastronomie hand in hand gaan, stelt Olivier Barbieux, directeur Luxemburgse Dienst voor Toerisme in Brussel.
Gastvrijheid en de gezelligheid zijn twee fonkelende parels aan de rijke kroon van dit land. Klein maar fijn. Een land waar gezelligheid geen ijdel begrip is, maar vrolijkheid uitstraalt zodat men zich meteen thuis voelt. Het is meteen duidelijk, het Land van de schoolreisjes ligt ver achter ons. Vandaag is het Groothertogdom Luxemburg een volwaardige vakantiebestemming, zij het dan in de zin van een midweek, romantisch weekendje of een verblijf in een van de vele schitterende kuuroorden. Gekoppeld aan een leuke tafel, glas Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Riesling of Crémant binnen handbereik, is elke verblijf bij onze Luxemburgse buren een verademing.
MOEZEL
Een van de meest gegeerde regios is de Moezelstreek. Vooral bekend door haar uitstekende wijnen. De wijngaarden zijn zowat de meest noordelijk gelegen van Europa en zijn 1.400 ha groot, verspreid over een lengte van zowat veertig kilometer, gelegen tussen Wasserbillig en Schengen. De flanken van deze regio worden door Moeder Natuur rijkelijk voorzien van zon. Nathalie Scaillet-Reckinger, PR Vins & Crémants de Luxembourg: We zijn vooral gekend voor onze witte wijnen. Onze wijnboeren verbouwen er Ebling, Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling en Gewürtztraminer. Elk van hen geeft het beste van zichzelf en werkt naar de top toe. Het feest Riesling Open elk jaar half september zet niet alleen de mooiste flessen op tafel maar opent de kelders voor degustaties. Een feest voor alle wijnliefhebbers.
STREEKGERECHTEN
Tafelen in het Groothertogdom Luxemburg is een plezier voor alle zintuigen. Telt de stad Luxemburg talrijke Michelin-sterren dan zit het elders evenzo bol van de eethuizen die aandacht hebben voor de streekproducten. We genoten dan ook met volle teugen in de Moezel. Een van die toppers is alvast restaurant BAMBERGS in Ehnen. In dit familiebedrijf tegelijk een 3-sterrenhotel zwaait Chef Gerard Bamberg de plak. Proef er zeker eens zijn Pied de porc farcie, een delicatesse!
Als Luxemburg dan toch een stukje Vlaamse roots heeft, dan zit je zeker goed bij de familie Oswald HOTEL DES VIGNES, route de Mondorf in Remich, familie met Vlaamse roots. Met zijn 24 comfortabele kamers met terras of balkon én een panoramisch zicht op de wijngaarden, een ideaal oord voor de rustzoeker. De tafel is gestoeld op de Franse klassieke keuken met aandacht voor de streekgerechten. Een aanrader. Meer info: info@hotel-vignes.lu en www.hotel-vignes.lu
DE JANGELI MONDORF
Lekkerbekken mogen niet nalaten even te snoepen van de diverse troeven die Le Domaine Thermal in Mondorf te bieden heeft. Naast de bistro Maus Kätti en het restaurant Les Sources steekt restaurant De Jangeli met Chef François Bernard aan het fornuis er met kop en schouders uit. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes die niet alleen het verhemelte naar believen strelen, maar je tegelijk doet wegdromen in een sfeer waar smaak en genot elkaar in beste harmonie weten te vinden. We genoten we er alvast met volle teugen van de Caviar de champignons des bois, espuma de foie gras en de Filet de jeune bar rôti, beurre blancc au pain dépices. De Pinot Ehneberg 2007 Premier Cru van het huis Kohll Reuland liet zich daarbij duidelijk smaken. Bij de Moelleux au chocolat, saveur de noisettes, crème glacée au Gianduja serveerde sommelier Dominique Rizzi een heerlijke Riesling Paradis Vendages Tardives 2005. Zoveel geluk in één avond, dit moet het paradijs zijn
. Meer info: domaine@mondorf.lu en www.mondorf.lu
CRUISE OP DE MOEZEL
Wie de Luxemburgse gastronomie wil koppelen aan een leuke riviercruise op de Moezel klimt aan boord van de Princesse Marie-Astrid, pareltje waarop de Europese top het Schengen-akkoord tekenden. Vandaag geen politiek overleg, maar rustig kabbelen tussen Trier en Schengen, met stops in Wasserbillig, Grevenmacher, Wormeldange, Stadtbredimus, Remich en Bech-Kleinmacher. Dit van maart tot eind september. Het tafelgenot is effenaf top. De Zander met basmatirijst smaakt er verrukkelijk. Voeg daarbij een wijntje van het huis Château Pauqué en je gastronomische dagje uit op de Princesse Marie-Astrid kan niet meer stuk. Meer info: sitg@pt.lu en www.moselle-tourist.lu
BELGEN BESTE KLANTEN
Onze gezellige buur zit duidelijk bol van de heerlijkheden en ziet de Belgen graag komen. Geen wonder dan ook dat Fernand Boden, huidig minister van Toerisme, Milieu, Land- en, Wijnbouw en Cultuur Vlamingen en Walen met open armen ontvangt. Belgen zijn rasechte Bourgondiërs en zonder twijfel onze beste klanten. Zij vormen alvast 60% van de bezoekers, naast de Duitsers en in mindere mate de Nederlanders, stelt Fernand Boden, de jongste 29 jaar ononderbroken minister.
RIESLING OPEN
Genietend van het tweedaagse wijnfeest Riesling Open in de wijnkelders van Wormeldange troonde de volkse minister ons mee naar de kelders van de huizen Pundel-Err, Domaine Viticole Pundel-Sibenaler, Domaine Alice Hartmann, Domaine Mathes en Domaine Viticole Schumacher-Lethal & Fils. Minister Fernand Boden: Ik lust bijzonder graag een glas Pinot Gris en geniet ten zeerste van een Crémant. Onze Moesel levert heel fantastische producten. Tafelwijn wordt er nauwelijks geproduceerd. De hellingen van de Moezel staan borg voor de productie van uitstekende witte wijnen. We zijn dan ook trots op onze wijnen met de Riesling, de koning der wijnen, als oppertroef.
Het is duidelijk, het Groothertogdom Luxemburg is meer dan een stopplaats voor tabak, brandstof of bankbezoek. Het is een dichtbij bestemming voor elk seizoen, waar steeds wat te beleven valt. Meer info: www.visitluxembourg.be
Het Groothertogdom Luxemburg is makkelijk te bereiken met de wagen. Met de trein (www.nmbs.be) duurt de trip iets meer dan drie uur, maar men komt uitgerust aan in het centrum van Luxemburg. Tot straks in het Groothertogdom?
Georges Keters

|