Vlaamse mosselen fel in trek
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Herrseele eerste ambassadeur Flanders Queen Mussels
De eerste Flanders Queen Mussels werden half september onder massale belangstelling geveild in de Nieuwpoortse Vismijn. Ivan Victor, grote motor achter de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling, was dan ook de koning te rijk om de eerste 1.200 kg op de markt te kunnen zetten. Hij stelt dit jaar 50 ton te kunnen oogsten. In 2009 mikken we op 500 ton, zegt Victor. De eerste mosselen haalden op de veiling een gemiddelde van 6,66 euro.
Om dit heuglijk feit te vieren werden deze primeurs in brasserie De Renommee in het Andromeda Hotel in Oostende aan het grote publiek voorgesteld. Chef Philippe Dewilde was in de wolken met de producten en was aangenaam verrast. Dit is pure kwaliteit, stelde de joviale chef. Om de Flanders Queen Mussels nog meer in de kijker te plaatsen werd de Oostendse kunstenaar Peter Van Herzeele, zeg maar Herrseele, tot eerste Ambassadeur van de Fanders Queen Mussels gekroond. Ivan Victor bezorgde Herrseele een fraai geïllustreerde oorkonde, Sabine Friederich, manager Andromeda Hotel, hing hem een kraal mosselschelpen van de eerste oogst om de hals. De pret kon toen al lang niet meer op.
Kenners zijn het er over eens: dit zijn bijzonder lekker mosselen. Jeffrey Lowyck, notoir mosselkenner uit Oostende is formeel: Dit is top. Ik hou van een lekkere portie mosselen, ben verzot op de Zeeuwse lekkernijen, maar wat hier door onze eigen mensen geproduceerd wordt in onze voortuin de Noordzee is fenomenaal. De mosselen zijn zandloos, zonder krabbetjes en de baarden zijn schaars. Ze zijn daarenboven groot en proper zodat het kuiswerk tot een minimum beperkt wordt. En de smaak? Die is effenaf verrukkelijk.
Meer info: Brasserie De Renommee - Albert I Promenade 60 - 8400 Oostende - 059 80 66 11. Georges Keters

|