Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
09-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN EIGEN LAND

Stefaan Couttenye pionier bier aan het fornuis

 

Topgastronomie met bier

in restaurant ’t Hommelhof in Watou

 

 

Lang voordat de hype van streekbieren in zowat elke regio de kop opstak kookte hij al met bier en schuift hij in gasthof-restaurant ’t Hommelhof in Watou al 32 jaar topgastronomie op tafel: Stefaan Couttenye, in de wieg gelegd om te koken.

 

Nog rondlopend in korte broek maakte hij samen met zijn ouders en twee zusjes met de regelmaat van een Zwitserse klok kennis met de gastronomie. “Mijn ouders waren lekkerbekken die graag een restaurantje meepikten. Ik was meteen gefascineerd door het reilen en zeilen ervan. Dat wou ik later ook wel doen, dacht ik. Vader en moeder zagen me liever – net als mijn zussen – naar de universiteit trekken. Ik trok naar de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Tegen de zin van mijn ouders, maar ik was niet tegen te houden”, vertelt Stefaan Couttenye, decennia later nadat hij zich vestigde in het West-Vlaamse Watou.

KOKEN MET BIER

Na zijn stages en werkplaatsen in Antwerpen – waar hij veel van de stiel opstak bij Marc Paesbrugghe in het toenmalig sterrenhuis Sir Anthony Van Dyck – kreeg hij de kans om zich in zijn geboortestreek in Watou te vestigen. We noteren 1984 en vandaag staat hij nog aan het fornuis van ‘t Hommelhof. Met veel bravoure, met vallen en opstaan, bouwde hij het huis uit tot een culinaire tempel waar gastronomen en epicuristen zich thuis voelen. Niet om er bijna onherkenbare gerechten – de huidige grote trend bij veel sterrenchefs – te nuttigen, wel om er met verve te genieten van klassieke schotels, afgewerkt en in combinatie met streekbier, aangevuld met een eigen toets. Koken met bier dus. Met Stefaan Couttenye als de absolute pionier in de Westhoek. Streekbier kreeg meteen een hoofdrol binnen het culinaire gebeuren aan het fornuis van deze onnavolgbare bierkoning.

VAN PAULUS TOT SINT BERNARDUS PRIOR

Gerecht en bier, de grote passie van Stefaan Couttenye. Als bierliefhebber kookte hij met bier en zette in plaats van wijn, het passende bier bij de schotel. Even proeven? Laat je alvast verwennen met Jonge duif uit Steenvoorde in Sint Bernardus Prior, met erwtenpuree en asperges. SUBLIEM. “Dit abdijbier uit ons eigen dorp Watou zorgt voor een moutfruitige, volle smaak en zoetbittere nasmaak. De ingetogen soepelheid van het bier stimuleert het sappig aspect van het jonge duifje”, stelt de meesterkok.

Ook met Paulus, oud bruin van Brouwerij Het Sas in Boezinge, doet Stefaan wonderen op het bord. Kalfskop met kwarteleitjes, rauwe hopscheuten en mayonaise van Paulusbier of een Gepocheerd hoeve-eitje met hopscheuten zijn klassiekers bij de hoppepluk, in het voorjaar.

Westvleteren Blond, Kriek Vandewalle, Oerbier, Reninge Bitter Blond, Boskeun, Keikop Blond, Arabier en onder andere Antiek Blond 8, Poperings Hommelbier of Kapittel Prior zijn allemaal streekbieren waar Stefaan Couttenye zijn inspiratie haalt om met lam, kreeft, tong, stoofpot, scampi, Sint-Jacobsvruchten, hopscheuten en onder andere Westvlaams rund, een inventieve bierkeuken uit te werken. Tot groot jolijt van de fijnproevers.

’T HOMMELHOF

Intussen is ’t Hommelhof niet alleen een begrip geworden in de Westhoek, maar tegelijk de pleisterplaats waar men naast een flinke portie kunst – waar al meer dan dertig jaar de Kunstzomer de onvervalste cultuurminnaars in grote getale bezoeken – ook de regio, de streekbieren en het toerisme over de Schreve weet te smaken. Meesterkok Stefaan Couttenye is de gedroomde ambassadeur: “We liggen op de grens met Frankrijk waar de Kommiezen en de Blauwers ooit hoogtij vierden, terwijl Duinkerke, Rijsel, de Zwarte Berg, Kemmelberg en Cassel binnen handbereik liggen. In de Westhoek wachten de historische steden Ieper, Poperinge, Diksmuide en Veurne.”

Kortom, Watou, streekbier, seizoensproducten, ’t Hommelhof, de Westhoek, dit is toerisme en gastronomie op zijn best, met Stefaan Couttenye aan het fornuis en Jurgen Dumont – al 23 jaar de rechterhand van de meester – in de zaal. Men bezoekt Watou en restaurant ’t Hommelhof niet alleen om er te eten, maar vooral om te genieten, om er de sfeer van deze unieke regio te beleven en te proeven. In al zijn vormen.

 

 

Gasthof-Restaurant ’t HOMMELHOF

Meesterkok Stefaan Couttenye

Watouplein 17

8978 WATOU

057 38 80 24

info@hommelhof.be

www.hommelhof.be

Open: maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag.

 

 

Georges KETERS













Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs