Stefaan Couttenye pionier bier aan het fornuis
Topgastronomie met bier
in restaurant t Hommelhof in Watou
Lang voordat de hype van
streekbieren in zowat elke regio de kop opstak kookte hij al met bier en
schuift hij in gasthof-restaurant t Hommelhof in Watou al 32 jaar
topgastronomie op tafel: Stefaan Couttenye, in de wieg gelegd om te koken.
Nog rondlopend in korte
broek maakte hij samen met zijn ouders en twee zusjes met de regelmaat van een
Zwitserse klok kennis met de gastronomie. Mijn ouders waren lekkerbekken die
graag een restaurantje meepikten. Ik was meteen gefascineerd door het reilen en
zeilen ervan. Dat wou ik later ook wel doen, dacht ik. Vader en moeder zagen me
liever net als mijn zussen naar de universiteit trekken. Ik trok naar de
Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Tegen de zin van mijn ouders, maar ik was
niet tegen te houden, vertelt Stefaan Couttenye, decennia later nadat hij zich
vestigde in het West-Vlaamse Watou.
KOKEN MET BIER
Na zijn stages en
werkplaatsen in Antwerpen waar hij veel van de stiel opstak bij Marc
Paesbrugghe in het toenmalig sterrenhuis Sir Anthony Van Dyck kreeg hij de
kans om zich in zijn geboortestreek in Watou te vestigen. We noteren 1984 en
vandaag staat hij nog aan het fornuis van t Hommelhof. Met veel bravoure, met
vallen en opstaan, bouwde hij het huis uit tot een culinaire tempel waar
gastronomen en epicuristen zich thuis voelen. Niet om er bijna onherkenbare
gerechten de huidige grote trend bij veel sterrenchefs te nuttigen, wel om
er met verve te genieten van klassieke schotels, afgewerkt en in combinatie met
streekbier, aangevuld met een eigen toets. Koken met bier dus. Met Stefaan
Couttenye als de absolute pionier in de Westhoek. Streekbier kreeg meteen een
hoofdrol binnen het culinaire gebeuren aan het fornuis van deze onnavolgbare
bierkoning.
VAN PAULUS TOT SINT BERNARDUS PRIOR
Gerecht en bier, de grote
passie van Stefaan Couttenye. Als bierliefhebber kookte hij met bier en zette
in plaats van wijn, het passende bier bij de schotel. Even proeven? Laat je
alvast verwennen met Jonge duif uit Steenvoorde in Sint Bernardus Prior, met
erwtenpuree en asperges. SUBLIEM. Dit abdijbier uit ons eigen dorp Watou zorgt
voor een moutfruitige, volle smaak en zoetbittere nasmaak. De ingetogen
soepelheid van het bier stimuleert het sappig aspect van het jonge duifje,
stelt de meesterkok.
Ook met Paulus, oud bruin
van Brouwerij Het Sas in Boezinge, doet Stefaan wonderen op het bord. Kalfskop
met kwarteleitjes, rauwe hopscheuten en mayonaise van Paulusbier of een
Gepocheerd hoeve-eitje met hopscheuten zijn klassiekers bij de hoppepluk, in
het voorjaar.
Westvleteren Blond, Kriek
Vandewalle, Oerbier, Reninge Bitter Blond, Boskeun, Keikop Blond, Arabier en
onder andere Antiek Blond 8, Poperings Hommelbier of Kapittel Prior zijn
allemaal streekbieren waar Stefaan Couttenye zijn inspiratie haalt om met lam,
kreeft, tong, stoofpot, scampi, Sint-Jacobsvruchten, hopscheuten en onder
andere Westvlaams rund, een inventieve bierkeuken uit te werken. Tot groot
jolijt van de fijnproevers.
T HOMMELHOF
Intussen is t Hommelhof
niet alleen een begrip geworden in de Westhoek, maar tegelijk de pleisterplaats
waar men naast een flinke portie kunst waar al meer dan dertig jaar de
Kunstzomer de onvervalste cultuurminnaars in grote getale bezoeken ook de
regio, de streekbieren en het toerisme over de Schreve weet te smaken.
Meesterkok Stefaan Couttenye is de gedroomde ambassadeur: We liggen op de
grens met Frankrijk waar de Kommiezen en de Blauwers ooit hoogtij vierden, terwijl
Duinkerke, Rijsel, de Zwarte Berg, Kemmelberg en Cassel binnen handbereik
liggen. In de Westhoek wachten de historische steden Ieper, Poperinge,
Diksmuide en Veurne.
Kortom, Watou, streekbier,
seizoensproducten, t Hommelhof, de Westhoek, dit is toerisme en gastronomie op
zijn best, met Stefaan Couttenye aan het fornuis en Jurgen Dumont al 23 jaar
de rechterhand van de meester in de zaal. Men bezoekt Watou en restaurant t
Hommelhof niet alleen om er te eten, maar vooral om te genieten, om er de sfeer
van deze unieke regio te beleven en te proeven. In al zijn vormen.
Gasthof-Restaurant t HOMMELHOF
Meesterkok
Stefaan Couttenye
Watouplein
17
8978
WATOU
057
38 80 24
info@hommelhof.be
www.hommelhof.be
Open:
maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag.
Georges
KETERS




|