Aan tafel met Jean-Marie Dedecker
Alles wat uit de zee komt is heerlijk
Hij is gekend van hier tot
in Timboektoe, van het Japanse Katsuyama tot in het Indische Kanpur en van
Atlanta tot in het Australische Sydney, maar toch blijft hij zijn roots trouw en
vindt vandaag rust in het Middelkerkse hinterland. Hij mag dan een wereldburger
zijn, het dorpsleven van Lombardsijde
ook het jeugddorp van vriend en gewezen dubbele wereldkampioen wielrennen
Freddy Maertens blijft hij trouw. Hij bereikte de hoogste sporten van de
sportieve en sociale ladder. Hij sterft liever al staande dan in bed, een man
uit één stuk: Jean-Marie Dedecker.
De topsport bracht hem in
alle hoeken van de wereld. Topsporters zijn van nature rare kwasten. Ze kunnen
leven als heremieten en zich wekenlang afsluiten van de buitenwereld. Dat alles
op weg naar goud, roem en eer. Maar hoe hoog die topsporter, hun trainer of
coaches ook klimmen, de weg naar de top is ook bezaaid met enig culinair genot.
En Jean-Marie Dedecker kan het weten: hij is s lands meest succesvolle
medaillemaker. Als gewezen nationale bondscoach haalde hij liefst 144 medailles
waarvan 9 op vijf Olympische Spelen (vier daarvan in Atlanta). Goed leven is
voor Jean-Marie Dedecker figuurlijk vechten, winnen, verliezen, vallen en
opstaan. Maar tegelijk genieten van de goede dingen des levens. Dank zij zijn
wereldtochten ontdekte hij de beste tafels.
JAPANSE KEUKEN
Is Jean-Marie Dedecker een
adept van de Franse keuken en houdt hij van een goed glas, dan gaat zijn liefde
naar de Japanse keuken. De beste ter wereld, maar ook de duurste. Ik ben
verlekkerd op de honzen-ryori, de Japanse haute cuisine, een reeks kleine vakkundig
gepresenteerde gerechtjes, met onder andere suimono, butajiru of uchikomo-jiro
(soep) saké no sakana (voorgerechtjes) of yakimono (grill). Mijn hart smelt als
ik sashimi of tempura (rauwe vis en schelpdieren) op tafel zie om nog niet te
spreken van de sushi, scampi of tonijn in rauwe presentatie. Een delicatesse,
glundert de Middelkerkse wereldburger.
RESTAURANT LA TEMPETE
Als smulpaap is hij dan ook veelvuldig
en graag te vinden in de Middelkerkse restaurants. Elk van onze restaurateurs
heeft zijn specialiteit die ik best kan smaken. Buiten mijn gemeente kan ik
genieten van de gastronomie van restaurant Weinebrugge bij Rudi Cousaert, in
Brugge, bakermat van vele sportlui. Als ik trek heb in zeevruchten kies ik
evenwel voor restaurant La Tempête in de Paul de Smet de Naeyerstraat in
Middelkerke, zowat de enige in onze gemeente die dit dagelijks op zijn kaart
heeft staan. Hier pakken Chef Bruno Capron en gastvrouw Martine Sissau uit met
mijn lievelingsschotels: vis. Als kind van de zee kies ik steevast voor vis en
alles wat in de vijf oceanen te vinden is en vooral wat Japans is. Geef me maar
gegrilde inkvis het lekkerst in oktober en november sashimi en ja zelfs een
zeemeermin
geeft Jean-Marie likkebaardend mee. De toren met Normandische
zeevruchten die gastvrouw Martine op tafel zet, legt Jean-Marie een flinke poos
het zwijgen op. Alleen de woorden heerlijk, smaakvol en super zijn mompelend te
horen tussen twee oesters of bij het verorberen van een krabbenpoot of kreeftstaart,
lekkers aangevuld met een frisse Sancerre in het glas.
STOOFVLEES MET FRIET
Hoe dan ook, de 63-jarige Middelkerkse
kosmopoliet is tegelijk een fijnproever van het zuiverste gehalte, die met
volle teugen kan genieten van zowel een culinair hoogstandje als van de
dagelijkse keuken, stelling die hij graag onderlijnt: Niemand op deze wereld
kan zo goed stoverij met friet klaarstomen als mijn moeder zaliger. Hoe graag
ik het lust, maar daar kan geen Japanse schotel tegen op, besluit Jean-Marie
Dedecker, een genietbare Grand Cru als tafelgenoot. Of zoals de Griekse
filosoof Epicuros het stelde: Men moet niet zozeer letten wat men eet, maar
met wie men eet.
Restaurant LA TEMPETE - Paul de Smet de Naeyerstraat 21 - 8430 MIDDELKERKE
www.latempete.be - tel. 059 30 16 11 - gsm 0475 64 17 28
Georges
Keters



|