Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
01-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAN TAFEL MET .......

Aan tafel met Jean-Marie Dedecker

 

“Alles wat uit de zee komt is heerlijk”

 

Hij is gekend van hier tot in Timboektoe, van het Japanse Katsuyama tot in het Indische Kanpur en van Atlanta tot in het Australische Sydney, maar toch blijft hij zijn roots trouw en vindt vandaag rust in het Middelkerkse hinterland. Hij mag dan een wereldburger zijn, het dorpsleven van Lombardsijde  – ook het jeugddorp van vriend en gewezen dubbele wereldkampioen wielrennen Freddy Maertens – blijft hij trouw. Hij bereikte de hoogste sporten van de sportieve en sociale ladder. Hij sterft liever al staande dan in bed, een man uit één stuk: Jean-Marie Dedecker.

 

De topsport bracht hem in alle hoeken van de wereld. Topsporters zijn van nature rare kwasten. Ze kunnen leven als heremieten en zich wekenlang afsluiten van de buitenwereld. Dat alles op weg naar goud, roem en eer. Maar hoe hoog die topsporter, hun trainer of coaches ook klimmen, de weg naar de top is ook bezaaid met enig culinair genot. En Jean-Marie Dedecker kan het weten: hij is ’s lands meest succesvolle medaillemaker. Als gewezen nationale bondscoach haalde hij liefst 144 medailles waarvan 9 op vijf Olympische Spelen (vier daarvan in Atlanta). Goed leven is voor Jean-Marie Dedecker figuurlijk vechten, winnen, verliezen, vallen en opstaan. Maar tegelijk genieten van de goede dingen des levens. Dank zij zijn wereldtochten ontdekte hij de beste tafels.

JAPANSE KEUKEN

Is Jean-Marie Dedecker een adept van de Franse keuken en houdt hij van een goed glas, dan gaat zijn liefde naar de Japanse keuken. “De beste ter wereld, maar ook de duurste. Ik ben verlekkerd op de honzen-ryori, de Japanse haute cuisine, een reeks kleine vakkundig gepresenteerde gerechtjes, met onder andere suimono, butajiru of uchikomo-jiro (soep) saké no sakana (voorgerechtjes) of yakimono (grill). Mijn hart smelt als ik sashimi of tempura (rauwe vis en schelpdieren) op tafel zie om nog niet te spreken van de sushi, scampi of tonijn in rauwe presentatie. Een delicatesse”, glundert de Middelkerkse wereldburger.

RESTAURANT LA TEMPETE

Als smulpaap is hij dan ook veelvuldig en graag te vinden in de Middelkerkse restaurants. “Elk van onze restaurateurs heeft zijn specialiteit die ik best kan smaken. Buiten mijn gemeente kan ik genieten van de gastronomie van restaurant Weinebrugge bij Rudi Cousaert, in Brugge, bakermat van vele sportlui. Als ik trek heb in zeevruchten kies ik evenwel voor restaurant La Tempête in de Paul de Smet de Naeyerstraat in Middelkerke, zowat de enige in onze gemeente die dit dagelijks op zijn kaart heeft staan. Hier pakken Chef Bruno Capron en gastvrouw Martine Sissau uit met mijn lievelingsschotels: vis. Als kind van de zee kies ik steevast voor vis en alles wat in de vijf oceanen te vinden is en vooral wat Japans is. Geef me maar gegrilde inkvis – het lekkerst in oktober en november – sashimi en ja zelfs een zeemeermin…” geeft Jean-Marie likkebaardend mee. De toren met Normandische zeevruchten die gastvrouw Martine op tafel zet, legt Jean-Marie een flinke poos het zwijgen op. Alleen de woorden heerlijk, smaakvol en super zijn mompelend te horen tussen twee oesters of bij het verorberen van een krabbenpoot of kreeftstaart, lekkers aangevuld met een frisse Sancerre in het glas.

STOOFVLEES MET FRIET

Hoe dan ook, de 63-jarige Middelkerkse kosmopoliet is tegelijk een fijnproever van het zuiverste gehalte, die met volle teugen kan genieten van zowel een culinair hoogstandje als van de dagelijkse keuken, stelling die hij graag onderlijnt: “Niemand op deze wereld kan zo goed stoverij met friet klaarstomen als mijn moeder zaliger. Hoe graag ik het lust, maar daar kan geen Japanse schotel tegen op”, besluit Jean-Marie Dedecker, een genietbare Grand Cru als tafelgenoot. Of zoals de Griekse filosoof Epicuros het stelde: “Men moet niet zozeer letten wat men eet, maar met wie men eet.”


Restaurant LA TEMPETE - Paul de Smet de Naeyerstraat 21 - 8430 MIDDELKERKE

www.latempete.be - tel. 059 30 16 11 - gsm 0475 64 17 28


 

Georges Keters

 











Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs