Genieten van de zee in
Audresselles (nabij Cap Griz Nez)
Restaurant Au Ptit Bonheur
Paradijs voor de kreeftliefhebber
Op een steenworp van Cap
Gris Nez en op iets meer dan tien kilometer van havenstad Boulogne ligt een
minuscuul vissersdorpje: Audresselles, goed voor zowat 700 inwoners, maar
gekend voor al wie van het lekkers houdt dat uit de Noordzee komt. Het dorpje
telt immers tientallen eethuisjes waar zeevruchten hoge toppen scheren. Eéntje
daarvan en beslist het allerkleinste is restaurant Au Ptit Bonheur ! aan
de rue Jeanne dArc 2.
Het huisje goed voor
slechts 18 zitjes is een pareltje. Sinds februari vorig jaar zwaait Sébastien
Devlies uit Kortrijk er met de pollepel. Hij nam de zaak over van Marie-No en
Hugo, twee legendarische figuren die de leefruimte in het kleinschalig
vissershuisje eind vorige eeuw omtoverden tot Au Ptit Bonheur! en nu genieten
van hun welverdiend pensioen. Hugo stond jaren puffend aan het fornuis
vangverse tong te bakken terwijl Marie-No, met onafscheidelijke sigaret, zich met haar sappig Vlams-Frans ledig hield met de klanten. Bij mooi weer werden nog
een tweetal tafeltjes op het voetpad uitgewerkt. Au Ptit Bonheur!. Folklore op
zijn best. Zij zetten toen als het ware Audresselles op de kaart. Het
vissershuisje werd een pleisterplaats voor elkeen die ongedwongen wilde
tafelen, in een sfeer die geen gelijke had. De beide kranige oudjes schoven hun
vissersparel vorig jaar door aan de jonge Sébastien Devlies, oud-leerling
Hotelschool Ter Duinen Koksijde.
CULINAIR TALENT
Het lag meteen voor de hand
dat het volkse van Marie-No en Hugo de duimen moest leggen voor het culinair
talent van de jonge Chef. Hij mag dan pas 22 lentes tellen, samen met zijn
vriendin Anne-Lise een droom van een gastvrouw werd Au Ptit Bonheur! in
geen tijd een culinair vissershuisje. Sébastien Devlies stond eerder al aan de
zijde van topchefs in Ten Bogaerde Koksijde,
Danny Horseele en onder andere Maison Bru. Mijn ouders hebben al jaren
een buitenverblijf in Audresselles en waren vaste gasten in Au Ptit Bonheur!.
Van het een kwam het ander en pas afgestudeerd stond ik vlug bij Hugo aan
het fornuis. Deze zag in mij de gedroomde opvolger en ja, het
weekendrestaurantje van mijn ouders kwam, na vijf maand, in onze handen. De 18
zitjes kregen buiten een verlengstuk met een fraai terras. Vandaag zijn we
gelukkig om hier te kunnen koken, vertelt Sébastien Devlies, geflankeerd door
moeder Véronique De Paepe en Geert Delmulle. Na amper een jaar is het
duidelijk, het volkse karakter is verdwenen, terwijl het culinaire zegeviert.
De schotels die Chef Sébastien uit de oven tovert zijn zonder meer subliem.
Gastvrouw Anne-Lise zet deze met klasse op tafel.
KLEIN MAAR PIEKFIJN
Chef Sébastien steekt het
niet onder stoelen of banken dat hij van dit gewezen vissershuisje een parel
inzake gastronomie wil maken. We werken zo goed als zonder personeel, een
hulpje als het moet in de keuken. Vandaar dat we onze kaart opstellen binnen
onze mogelijkheden om steeds klasrijke schotels te kunnen voorzetten. Kwaliteit
is voor ons primordiaal, zegt de jonge Chef, op weg naar de tafel die
kabeljauw bestelde om de vangverse kanjer met klasse te laten zien.
VIS & KREEFT TROEVEN
Op de kaart is het genieten
van het mooie dat de Noordzee ons aanreikt. We maken zoveel mogelijk zelf in
huis en mikken op wat de natuur ons per dag weet te bieden, weet Chef
Sébastien. Proef er zeker eens de Foie
gras poêlé sur pommes cuites, de Noix
de St Jacques poêlées of onder andere de Salade Audresselloise als voorgerecht. Fijnproevers kunnen zich
daarna vergapen op een onnavolgbare Filet
de Cabillaud et sa persillade, een onvervalste Bouillabaisse Audresselloise of een Homard Royale. Zonder daarbij uiteraard de Zeevruchtenschotels en
het Suggestiebord niet te vergeten.
TOPKEUKEN
Intussen toverde Chef
Sébastien Au Ptit Bonheur om tot een pareltje. Niet alleen werd het salon in
een nieuwe kleedje gestoken, ook het sanitair is totaal nieuw en in de keuken
straalt een gloednieuw up to date fornuis met alles er op en eraan.
Tot straks in restaurant Au
Ptit Bonheur! Reserveren is ten zeerste aangeraden: tel.: 0033 (0)3 21 83 12
54.
Restaurant Au Ptit Bonheur
Sébastien
& Anne-Lise Devlies
2,
rue Jeanne dArc
62164
Audresselles
Noord-Frankrijk.
(Georges
Keters)




|