Vereniging Vlaamse Sommeliersxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Georgië parel in het glas
VVS proeft van Teliani Valley
Mukuzani, Tsinandali, Saperavi, het zijn slechts drie parels uit het rijke aanbod van de Georgische wijngigant Teliani Valley. Zo goed als niet gekend in onze regio, maar niettemin schatjes in het glas. De Vereniging Vlaamse Sommelier onder leiding van voorzitter Guy Van Neste maakten door toedoen van Gulnara Gulie Managadze, geboren en getogen in Georgië en vandaag wonend in Oostende, kennis met de rijkdom inzake Georgische wijn, heerlijkheden uit een bijna vergeten wijnland.
Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land samen met Syrië de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zon wijntraditie van liefst 8.000 jaar. Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amforas (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.
TELIANI VALLEY
Absolute topper is wellicht de Teliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Teliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.
GULIE MANAGADZE ERE-LID VVS
Na de voorstelling en proeven van diverse specifieke Georgische gerechtjes bedacht voorzitter Guy Van Neste Gulie Managdze met de titel van Ere-Lid Vereniging Vlaamse Sommeliers, titel die de Georgische grote dame van de wijnen bijzonder in de smaak viel. Het was meteen dudelijk, wijnkenners en VVS-toppers als Guy Van Neste, Rosy Van Massenhove, Ludwig Bouckaert, Etienne Waterloos, Frida De Meyer, Arnold Decoene, Erna Lavigne, Bob Rohaert, Lieve Colpaert, Norbert Desmedt en onder andere Arnold Decoene wisten het te beamen: Teliani Valley, dat is grote klasse in het glas.
N & G WIJNEN
Deze mooie waaier van Georgische wijnen zijn in onze regio te bekomen bij Gulnara Gulie Managadze, tolk Russich-Nederlands en gek van Georgisch fraais in het glas. Zij zorgt met N & G Wijnen dat intussen al heel wat restaurants in onze regio kunnen genieten van deze heerlijke flessen.
Meer info: info@gulie.be, gulie@euphonet.be, www.gulie.be en tel. 059 500 507 of gsm 0486 554 580.
Vereniging Vlaamse Sommeliers
Voorzitter Guy Van Neste, restaurant t Pandreitje, Brugge, 050-33 11 90, www.pandreitje.be
Georges Keters

|