City trip Boulogne-sur-Mer
Feest van de Haring & La Matelote
Trek
in een midweek of weekend dicht bij huis. Dan kan dit je volgende uitstap zijn:
kruisvaarder Godfried van Bouillon, Egyptoloog Auguste Mariette, antropoloog
Ernest Hamy en de voetballers Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry zijn er
geboren: Boulogne-sur-Mer. Een heuse kleurrijke en levendige stad die alles in
huis heeft om er een city trip van te maken, te smaken en vooral te genieten.
Boulogne is verdeeld in twee
terrassen, opgebouwd tegen de omhooglopende kust. Enerzijds is er het boeiende
leven in de haven, anderzijds de hoog gelegen oude stad waar stilte en
nostalgie de troeven zijn en de sfeer van vroeger illustreren, binnen de 13de
eeuwse oude stadsmuren. Ideale locatie voor wandelaars en lekkerbekken om te
genieten van de tafelgeneugten in een van de vele restaurantjes en gezellige
bistros.
BASILIEK DAK VAN
BOULOGNE
De oude stad zit bol van de
bezienswaardigheden. De Stormtoren dateert uit de 12de eeuw en is de
vestingtoren van het oude Gravenkasteel, tevens het oudste monument van de
stad. Boekenliefhebbers zullen zich in de handen wrijven bij een bezoek aan Les
Annonciades, een voormalig klooster uit de 17de eeuw waar vandaag de
stadsbibliotheek zich bevindt, goed voor ruim 300.000 boeken, exclusief
eeuwenoude manuscripten en incunabula. Het stadhuis en het Kasteelmuseum zijn
evenzo een bezoek waard. Topper is evenwel de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, in
de 19de eeuw gebouwd op de ruïnes van de oude kathedraal. De koepel
is honderd meter hoog en prijkt over de ganse stad. De crypte uit het
Romaanse tijdperk laat een schatkamer zien gewijd aan zeelieden.
FEEST VAN DE
HARING
Boulogne-sur-Mer is de
grootste vissershaven van Frankrijk en telt een uitgebreide vloot met moderne
trawlers, een 50-tal vissersvaartuigen en om en bij de 70 kustvissers, goed
voor aanvoer van ruim 35.000 ton vis, schelp- en schaaldieren. Een bezoek aan
de visafslag is een aanrader. Na het Feest van de Zee in juli en de Route du
Poisson in september wordt Koning Vis op zaterdag 21 en zondag 22 november nog
eens in de kijker gesteld met La Fête du
Hareng, Feest van de Haring, twee folkloristisch getinte dagen die men niet
mag missen. Alle info en programma: www.ville-boulogne-sur-mer.fr
en www.tourisme-boulognesurmer.com.
LA MATELOTE
Restaurant La Matelote is
zonder meer een begrip in Boulogne waar Tony Lestienne als 24-jarige een
bescheiden woning omtoverde tot zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent
ontging de heren van de Michelin gids niet en drie jaar later fonkelde er een
ster aan de gevel. Sindsdien ging het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is
een meester als het om bereidingen gaat met alles wat uit zee komt. Met de
vismijn in zijn voortuin komt dan ook niets anders dan vangverse producten op
het bord. Toppers daarbij zijn de schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder
andere de succulente tarbot. Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs
de la Mer en het Menu Degustation, zevengangen menu waarbij het beste van de
regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare prijzen, onberispelijk
voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding van maître dhotel
Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en zijn brigade aan het
fornuis.
Het hotel telt 35 kamers,
allen gezellig uitgewerkt met alles er op en er aan: standaard, supérieur,
prestige en junior suite. Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te
gebruiken.
ARRANGEMENTEN
Hotel-restaurant La Matelote
is dan ook de ideale locatie om Boulogne en de regio Côte dOpale te verkennen.
Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met een aantal arrangementen en
midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem af en toe een kijkje op de
website zodat je constant op de hoogte blijft van de beste promoties.
Hotel-restaurant La
Matelote, 80 Boulevard Saint-Beuve, 62200 Boulogne-sur-Mer (vlak over Nausicaä)
pakt tijdens de Haringfeesten uit met speciale arrangementen. Meer info: www.la-matelote.com,
hotel@la-matelote.com
en info@la-matelote.com
Georges
Keters
Fotos:
Office de Tourisme Boulogne & Georges Keters



|