|
Puur natuur in Frankrijk (1)
Auvergne
land van vlees, kazen en
vulkanen
Frankrijk telt 22 regios verdeeld in tientallen departementen.
Eén regio steekt er alvast bovenuit: Auvergne. Men ontdekt het meteen, het landschap
laat heel wat andere zaken zien die de ander departementen niet hebben: de 80
vulkanen zorgen voor een uniek beeld en het is dan ook geen wonder te noemen
dat de Fransen deze regio het Parc Naturel Régional des Volcans dAuvergne
hebben gedoopt. De natuur opent zich hier voor u helemaal alleen: het water, de
bossen, de lucht, alles ademt hier puurheid en schoonheid. Het is duidelijk,
Auvergne is een land van vlees, kazen en vulkanen. Zonder twijfel een der
mooiste streken van Frankrijk, maar helaas te weinig gekend.
Inderdaad, want voor de
meeste reizigers op weg naar het zuiden is de Auvergne slechts een tussenstop.
Verkeerd, want deze regio heeft zo goed als alles te bieden. Benevens de
onnavolgbare natuur zijn de weergoden je tijdens de zomer gunstig gezind met
hoge temperaturen. In het voor- en najaar zorgen regenbuien ervoor dat het
groen zijn kleur blijft behouden. In de winter is wit troef want dank zij de
hevige sneeuwval is wintersport niet veraf. Zestig km pistes laten in Le Lioran
alpineskiën en snowboarden toe en er wachten zowat 30 km loipen op de
langlaufers.
CANTAL
Een der departementale toppers
in de Auvergne is alvast Cantal, het meest bergachtige, met het middeleeuwse
Aurillac als hoofdstad. Deze bergketens zijn de resten van een reusachtige
massieve vulkaan, oorspronkelijk misschien 3000 meter hoog met een doorsnede
van 70 km, de grootste van Europa. Gletsjers uit de ijstijd sleten de toppen af
tot wat ze nu zijn en puys genoemd
worden, met de Puy-de-Sancy en de Puy Mary, aan de voet van de Col du Pas de
Peyrol, als effectieve kuitenbijters, goed voor een hoogte van 1855 meter. Voor de sportievelingen of getrainde
lichamen, de beklimming van de Puy Mary is niet te missen. Je kan tot een flink
stuk met de wagen de flanken oprijden. Daarna trekt met best goede stapschoenen
aan, reken ruim een uurtje om heen en terug naar de top te stappen, om
uiteindelijk met volle teugen te genieten van het 360 graden panorama dat door
Moeder Natuur wordt aangeboden. A-d-e-m-b-e-n-e-m-e-n-d! Het unieke
vulkaangebied, de gapende kraters en het onmetelijk groen brengen u tot rust.
Jammer dat men dit stukje paradijs maar al te veel links laat liggen op weg
naar het zuiden. Hou alvast in de toekomst een paar dagjes vrij om de Cantal en
zijn vulkanen te bezoeken. Het is tegelijk een verademing op weg naar de drukke
Azurenkust. En dan hebben we het nog over die andere departementen van Auvergne
met Allier, Haute-Loire en Le Puy-du-Dôme. Meer info: www.auvergne-tourisme.info
KOEIEN EN KAZEN
Naast natuur is de Cantal
een oase van gastronomische delicatessen. Auvergne wordt dan ook voor niets het
land van de koeien en vulkanen genoemd. Koeien die luisteren naar de naam
Salers. Met dank aan Tyssandier dEscous, inwoner van Salers, die het stoere
ras met het smaakvolle vlees over de grenzen heen bekend maakte en daarvoor een
borstbeeld op zuil kreeg op zijn Grand Place Tyssandier dEscous, hartje
Salers.
Koeien geven melk wat dan
weer garant staat voor kaas. Naast het Salersvlees pronkt men in Auvergne dan
ook graag met de Salerskazen, hoevekaas die enkel geproduceerd mag worden in
het seizoen dat de koeien op de bergweide staan en kunnen genieten van het
verse gras, wat de speciale smaak geeft, aan het vlees, zowel aan de kaas.
MIDDELEEUWEN
Behoudens de immense en
weidse groene vlakten, meren en onbeschrijflijke mooie natuur valt ook nog heel
wat te beleven in Auvergne. Eeuwenoude sierlijke kerkjes, zo weggeplukt uit
sprookjesboeken, en aantrekkelijke middeleeuwse dorpjes zorgen er voor dat je
ogen te kort komt. Saint-Flour, Murat en onder andere Salers hebben alvast de
geschiedenis getrotseerd. Voeg daarbij de viaduct van Garabit en de barrage van
Grandval, twee kunstwerken die het wilde kraterslandschap om en rond
Saint-Flour bepalen, en je verblijf in Cantal kan niet meer stuk.
Meer info: www.auvergne-tourisme.info
Met dank aan Véronique
Beauvois (CB Communications) en Anissa Guenfoud (Auvergne)
Georges
Keters


|