Puur natuur in Frankrijk (4)
Wandelen in en proeven van de middeleeuwen in Cantal
Elke liefhebber van het
mooie Frankrijk kent de edities van Les
plus beaux Village de France en de
Les 100 plus beaux détours de France, leuke boekwerkjes die de prachtigste
hoekjes van dit land naar voor schuiven. Leuke stekjes als Saint-Flour en
Salers zijn er vaste klanten en lokken elk jaar tienduizenden toeristen. Maar
er is nog meer te beleven in Cantal, waar middeleeuwse dorpjes en stadjes
schering en inslag zijn. Bovendien zijn al deze plekjes een oase van
gezelligheid en laten tegelijk proeven van streekgebonden producten, van al dat
moois dat de Auvergne en Cantal te bieden heeft op het bord.
MURAT
Een van die middeleeuwse
dorpjes die je gezien wil hebben is Murat, goed voor zowat 2500 inwoners en
ligt hartje het Cantal Massief in het Parc Naturel Régional des Volcans
dAuvergne. Was Murat in 1944 het bloedig toneel tijdens Wereldoorlog I, dan
straalt het vandaag vrede en gezelligheid uit. Liefhebbers van delicatessen in
de keuken vinden hun gading bij Hélène Le Loup in haar Cellier de la Marmotte.
Hier wordt alles artisanaal bereid: paté, rilette, worst, gedroogde
vleessoorten, niet te vergeten de vele soorten regionale confituren en
uiteraard de Boeuf Salers. Meer info: www.cellier-marmotte.fr. Broodspecialiteiten zijn dan weer te vinden Le
Goût du Paradis, de bakermat van La Fête du Cornet, elk jaar in september op de
feestagenda, waar hoorntjes gevuld worden met lekkers. Meer info: www.officedetourismepaysdemurat.com
Geniet ook van de vele
renaissance huizen en de laat gotische kerk Notre-Dame-des-Oliviers met
vierkante uivorm. Murat kijkt op naar het Mariabeeld dat hoog boven op de
Rocher de Bonnevie prijkt en over de regio kijkt.
SALERS
Salers, goed voor amper een
600-tal inwoners, ligt op 900 m en lijkt zo weggeplukt uit een middeleeuws sprookjesverhaal.
Men ontdekt er nog heel wat gebouwen uit de 15de eeuw. Ooit was
Salers het toevluchtsoord tijdens de Honderdjarige Oorlog. Het kan bogen op een
mooi centraal plein, Grand Place, met het borstbeeld van Tyssandier-dEscous,
de man die de Saler runderen wereldkundig maakte. Verder is het genieten van
het Maison des Templiers en de Esplanade de Barrouze waar ooit een klooster
stond. Vandaag biedt deze plaats een uniek zicht over het groene dal. Meer
info: www.salers-tourisme.fr
LE PUY MARY
In de Cantal mag men niet
nalaten de Puy Mary te beklimmen. Het is een van toppers in deze regio en telt
1.787 m. Men kan evenwel niet tot de top rijden. De laatste 200 m dient men te
voet af te leggen, goed voor anderhalf uur stappen, heen en terug. Maar de
inspanning wordt beloond met een schitterend zicht over de vulkanen.
KONING KAAS
Kaas is zonder meer koning
in Cantal. Vijf kazen genieten van de AOP (Appellation dOrigine Controlée)
classificatie: Cantal, Bleu dAuvergne, Fourme dAmbert, Saint-Nectaire en de
Salers. Het zijn vooral hardere kazen worden graag gebruikt bij de bereidingen
van streekspecialiteiten. Wil je de productie ervan meemaken, neem dan een
kijkje bij het huis Gaec de la Calsade in Badailhac waar Laurent en Béatrice
Roux je graag ontvangen.
AAN TAFEL
De regio Saint-Flour zit bol
van de leuke adressen om te genieten van gezellig en smaakvol tafelwerk. Neem
nu hotel-restaurant LAnder in de
benedenstad Saint-Flour. Hier zorgen Isabelle en Francis Delmas ervoor dat de
streekgerechten in ere worden gehouden. Meer info: www.hotel-ander.com
en info@hotel-ander.com
Op stap in de natuur is Auberge du Château dAlleuze in het
gelijknamig dorpje een ware ontdekking. Hier pakken Chef Christophe Redon en
Marie Cubier, dichtbij het meer en de barrage van Grandval, uit met een
bistronomie, met extra aandacht voor de regionale producten, uitgewerkt met een
eigen toets. Meer info: www.auberge-chateau-alleuze.fr
Als tussenstop op weg naar
Le Puy Mary en of Le Pas de Peyrol,
pakken Valérie en Bruno in hun LAuberge
dAijean in Lavigerie uit met een heerlijk verblijf en smaakvolle keuken.
Een absolute aanrader. Meer info: www.auberge-puy-mary.com en info@auberge-puy-mary.com
Meer info: www.auvergne-tourisme.info
Met dank aan Véronique
Beauvois (CB Communications) en Anissa Guenfoud (Auvergne)
Georges
Keters


|