Proeven van Zilte Zeeuwse Zaligheden
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Culinair Schouwen-Duiveland
Gerookte paling, bolussens, mosselen, kokkels, kreukels, Noordzeekrab, mesheften of scheermessen, zeekraal, boterbabbelaars, boerenpap, jutter, Wasschappelse blokjes, krabbekwaad of onder andere oesters en Oosterscheldekreeft, dit kan alleen maar Schouwen-Duiveland in Zeeland zijn.
Als er in de wereld een regio is waar meer dan ooit verse producten op tafel komen, dan mogen onze Noorderburen uit Zeeland hiervoor zeker de eerste prijs afhalen. Nergens worden zoveel producten uit de zee en ingrediënten uit de polders kakelvers op tafel gezet.
OOSTERSCHELDEKREEFT
Grote troef van de regio is de Oosterscheldekreeft, van 1 april tot 15 juli 2009 op zijn best te genieten in de beste restaurants tegen een vaste prijs van 59,50 euro, exclusief drank.
Wie de geneugten van Schouwen-Duiveland in zijn geheel wil Genieten heeft een ruime keuze uit de leden van Kring van de Zeeuwse Kreeft, waar kwaliteit troef is. Om het gastronomisch plezier nog te verhogen werd de Grüner Veltliner Spiegel 2007 van het Weingut Steininger uit het Kamptal verkozen tot Kreeftenwijn 2009.
Brasserie MARITIME, Nieuwe Haven 21 in Zierikzee, laat u toe te genieten van de Oosterscheldekreeft, met zicht op de haven met mosselkotters en plezierjachten. Meer info: www.brasseriemaritime.nl en info@brasseriemaritime.nl
Restaurant DE BROUWERIE, Molenstraat 31 in de historische smalstad Brouwershaven, aan het Grevelingenmeer. Naast de Oostscheldekreeft wacht ook Schouws lamsvlees en diverse visspecialisteiten. Meer info: www.debrouwerie.nl en DeBrouwerie@hetnet.nl
Hostellerie SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35 in het lieflijke Schuddebeurs is een oase van rust en romantiek. Op een steenworp van Zierikzee is deze ruim 300 jaar oude herberg een droom voor elke rustzoeker en gastronoom. Meer info: www.schuddebeurs.nl en Hostellerie@schuddebeurs.nl
Brasserie DE VLUCHTHAVEN bevindt zich in het veerhuis van het voormalig pontje over het Zijpe. Dagverse vis en schaaldieren zijn de ingrediënten die deel uitmaken van deze heerlijke keuken. Meer info: www.devluchthaven.nl en Vluchthaven@cs.com
Auberge DE CAMPVEERSE TOREN aan de Kaai 2 in Veere, de parel van Zeeland, biedt naast een verrukkelijke tafel een adembenemend uitzicht op het Veerse meer. Meer info: www.campveersetoren.nl en info@campveersetoren.nl
Restaurant DE BOURGONDIERS in Vlissingen: mooie vergezichten over het water zijn een extra terwijl de vaartuigen als het ware voorbij uw tafel varen, aan de Vlissingse boulevard. Iedere dag open vanaf 11.30 uur. Meer info: www.de-bourgondier.nl en info@de-bourgondier.nl
Restaurant DE GOUDEN LEEUW op de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, hartje Tholen of het meest authentieke eiland van Zeeland, biedt de gastronoom een mix van vernieuwing en klassiek. Meer info: www.degouden-leeuw.nl en info@degouden-leeuw.nl
Restaurant DE KORENBEURS in Kortgene is de perfecte locatie voor de pure levensgenieter. Klein maar charmant hotel-restaurant waar lekkerbekken zich thuis voelen. Meer info: www.korenbeurs-kortgene.nl en info@korenbeurs-kortgene.nl
Restaurant OESTERBEURS in Yerseke, de bakermat van de Zeeuwse oester- en mosselcultuur, laat u in de Parelzaal genieten van al dat lekkers uit Zeeland. Meer info: www.oesterbeurs.nl en info@oesterbeurs.nl
Restaurant DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-43, hartje Goes is een verademing. Liefhebbers van een exquise schotel en een mooi glas wijn zitten hier op hun best. Meer info: www.stadsschuur.nl en info@stadsschuur.nl
EERSTE KREEFT 2009
Gewapend met fuik en net schoven zeventien boten, bemand met 500 VIPS, richting Oosterscheldekreeft. Driesterrenchef Sergio Herman uit restaurant Oud Sluis in Sluis kreeg de eerste gevangen kreeft in de handen gestopt door Karla Peijs, Commissaris van de Koningin, en zag dat het goed was. Dat alles onder goedkeurend oog van Luit Ezinga, voorzitter Stichting Oosterscheldekreeft. De kreeft liet zich naderhand fel smaken.
SPENNEKOT
Maar Zeeland en Schouwen-Duiveland hebben naast de Oosterscheldekreeft nog heel wat culinaire troeven. Zo mag je een bezoek aan de Kookboerderij Spennekot in Kerkwerve niet links laten. Hier pakken John en Mathilda van Leeuwen uit met kooksessies. Producten van eigen hand worden samen klaargestoomd in leuke kooklessen in workshops tot maximaal vjiftig man. Meerdaagse arrangementen zijn evenzo mogelijk, vertelt Mathilda van Leeuwen. Meer info: www.spennekot.nl en info@spennekot.nl
WASSCHAPPELSE BLOKJES
Wie optimaal wil genieten van alle Zeeuwse producten vindt ruim zijn gading in The World of Drinks waar Anton Krijnse Locker je steevast laat proeven van het ganse gamma. Intussen zorgen geroutineerde dames in klederdracht ter plekke voor de ambachtelijke bereiding van de Wasschappelse Blokjes, zoete snoepjes, gemaakt op de wijze van grootmoeder. Verder is het in The World of Drinks genieten van de Schouwse Jutter, het Schouws Bakkie, de Schouwse Boerepap en onder andere de Zeeuwse Babbelaars en het Zeeuws Zilt. Meer info: www.worldofdrinks.nl en anton@festumgroep.nl
GEROOKTE PALING
Wie tuk is op gerookte paling, gerookte zalmforel of het beste wat je Schouwen-Duiveland kunt vinden, mag niet voorbij de Recreatieboerderij van Langeraad. Genesteld in een 26 ha groot bos kan men hier met de familie een leuke dag beleven, genieten van een barbecue, wandelen, golfen in het bos, spelen en vooral genieten van als dat lekkers dat Peter van Langeraad uit zijn rookoven tovert. Effenaf schitterend. Meer info: www.recreatievanlangeraad.nl en info@recreatievanlangeraad.nl
SCHOUWSE WIJN
Je houdt het niet voor mogelijk, maar hetgeen Johan van de Velde de jongste jaren op De Kleine Schorre in Dreischor uit zijn wijngaard, ja inderdaad, toverde is fenomenaal. In zoverre zelfs dat zijn Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner geschonken wordt in business class van KLM, samen met gerechten van de Zeeuwse 3-sterrenkok Sergio Herman. De wijnoogst 2008 was goed voor 40.000 flessen. De Kleine Schorre is uitgebouwd in een zwartgeteerde schuur anno 1735, tegelijk een der oudste boerderijen uit Drieschor. Meer info: www.dekleineschorre.nl en info@dekleineschorre.nl
DE HEERENKEET
Nog in Kerkwerve wacht een nieuwe culinaire verrassing. In hun dubbelzaak Restaurant & Viswinkel De Heerenkeet pakken Marion en Richard Snijder enerzijds uit met een vishandel, anderzijds met een restaurant waar vis op zijn verst op tafel komt. De mooiste ontmoetingsplaats tussen zee en land. We gaan voor eenvoud, niet voor moeilijk, we gaan voor goed, stelt de joviale Marion. Grote magen komen hier ongetwijfeld aan hun trekken. Van maandag tot vrijdag is er telkens een thema. Vis, gamba, tongen, kreeft à gogo aan democratische prijzen. Probeer alvast eens de zeevruchtenschotel. Een verrukking die nergens zijn gelijke vindt. Meer info: www.deheerenkeet.nl en info@deheerenkeet.nl
VAARTOCHTEN
Zeeland en Schouwen-Duiveland zijn ideaal voor zijn die houden van schepen en varen. Probeer eens een zeiltocht met een klipper, schoener of een bol. John van Dalsen is eigenaar van de Zeilvloot De Zeeuwse Stromen. Met zijn klipper Bracksand, de Belgische klipper Morgenster of onder andere de driemastschoener Amazone bezorgt hij je een onvergetelijke dag op de Oosterschelde, een avondtocht of middagtocht met lunch of buffet aan boord. In overleg kunnen heel wat mogelijkheden uitgewerkt worden. Zo kan een zeiltocht gecombineerd worden met een helicoptervlucht, nordic-walking, mountainbiken of een Grevelingen-arrangement, Zierikzee-arragement of Yerseke-arrangement. Keus te over.
Meer info: info@zeilvlootdzs.nl en www.zeilvlootdzs.nl
HOE ER NAARTOE
Zeeland en Schouwen-Duiveland is bijzonder makkelijk te bereiken via de Westerscheldetunnel. Wie het snel wil neemt de snelweg tot Gent en kiest vervolgens de snelweg richting Terneuzen waar je de tunnel in rijdt. Wie het gezellig en rustig wil, rijdt naar Sluis over Oostburg en kiest dan richting Terneuzen. De rit onder de tunnel duurt ongeveer vijf minuten en kost 4,70 euro aan tol, enkele reis.
Met dank aan Sylvia de Geest (Directeur VVV Schouwen-Duiveland), Balth P. Roesingh (Projectleiding) en Micha Theissen, hotelmanager Duinhotel Burgh Haamstede Fletcher Hotelgroup.
Georges Keters

|