West-Vlamingen op de bres voor gezonde voeding
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Soja Pro Plus Project in Zuid-Afrika
Onder impuls van West-Vlaming Frans Delepierre, exportmanager van Pacotex uit Zedelgem werd met het Soja Pro Plus een nieuw project opgestart met als doel hulp en bijstand te verlenen aan mensen, in het bijzonder aan kinderen, die net als iedereen recht hebben op een volwaardige voeding. Dit is vooral een project gesteund voor en door mensen met een hart voor de medemens, stelt Frans Delepierre, door zijn werk veelvuldig in contact met hulpbehoevende mensen in diverse ontwikkelingslanden.
De West-Vlaming is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Frans Delepierre is al jaren gefascineerd door het probleem van voedselarmoede in ontwikkelingslanden. Ook de opmars van soja en zijn vele positieve eigenschappen boeien hem enorm. Eind de jaren tachtig besloot hij zijn technisch hoogstaande kennis en zijn ervaring in de melkindustrie om te zetten naar een innovatief concept. Hij ontwikkelde een Soja Pro Plus machine. Zijn ervaringen en passie voor technische hoogstandjes leidden naar de realisatie van een machine om op een eenvoudige manier vanuit sojabonen een drank te produceren die geschikt is in de ontwikkelingslanden. De naam van de machine is bedacht door Frans Delepierre. Het woord soja verwijst naar de basisgrondstof van de machine. Pro betekent voor en Plus werd gekozen vanwege de meerwaarde die de machine weet te bieden aan de mensen in de ontwikkelingslanden, zeg maar: Soja voor een meerwaarde, stelt Frans Delepierre.
In september 2004 werd de machine voor het eerst naar Tanzania verscheept voor de start van het eerste Soja Pro Plus project. Het geheel, zowel de aanmaak, levering en opstart werd geregeld door de familie Frans Delepierre met steun van de firma Pacotex.
SOJA
Waarom soja? Frans Delepierre vertelt: Soja wordt al eeuwen gebruikt in China en wordt er naast tarwe, gerst, gierst en rijst beschouwd als een van de vijf heilige gewassen. Soja is daarenboven veelzijdig en kan gebruikt worden als bonen of bewerkt als sojamelk, tofu, sojasaus of miso. Soja kan ook door eetbare schimmels omgezet worden tot tempeh. Dat soja gezond is hoeft geen betoog. De gezondheidsvoordelen zijn niet te tellen. De rol van soja in de preventie van chronische ziekten blijft een topprioriteit voor wetenschappers overal ter wereld. Het is een vaststaand gegeven dat soja-eiwitten zowel de kans op hartaanvallen als haaruitval van de mannen vermindert. Tenslotte is soja een bijzonder rijke bron van isoflavonen.
KOKEN KOST GELD
Soja werd als eerst op artisanale manier ter plaatse (in Afrika) geproduceerd zodoende de smaak te bepalen. Smaaktesten werden ondernomen in scholen en ziekenhuizen, allen met positief resultaat. Dank zij de machines is men vandaag in staat om een volwaardige sojadrank te produceren en dit met een capaciteit van zowat 250 tot 300 liter per uur. Soja is in Zuid-Afrika veelvuldig aanwezig maar wordt tot nog toe bijna uitsluitend gebruikt voor het voeden van vee. Kleine boeren moeten nu de kans krijgen om via de machines een betere toekomst uit te bouwen en de soja aan te wenden voor de persoonlijke gezondheid.
Het spreekt vanzelf dat hulp en bijstand hierbij van groot belang zijn. Mensen in Zuid-Afrika kunnen hierbij geholpen worden. De proeven die men uitvoerde in Heilbron, op zowat 150 km van Johannesburg, onderstrepen dit. Een diffussieforum bracht aan het licht dat de levensverwachtingen van de kleurlingen, in het bijzonder de kinderen ervan, afhankelijk zijn van de voeding en dit vooral tijdens hun eerste levensjaren. Deze zijn aldaar bijzonder cruciaal.
Koken kost evenwel geld. Wie het Soja Pro Plus project wil steunen kan een bijdrage overmaken op het rekeningnummer 979 2458910 62 van Soja Pro Plus. En gedenk: Een kleine gift zorgt voor grote dankbaarheid.
Intussen zorgde men al voor diverse inzamelacties waarbij de Walk for Africa eind mei via een geslaagde Afrikaanse avond de eerste stap zette naar een nieuw leven voor vele kinderen in Zuid-Afrika.
Meer info:
Frans Delepierre
Aimé Claeysstraat 13
8210 Zedelgem
Tel.: 050 25 00 45
GSM: 0475 68 90 84
Frans.Delepierre@packo.be
Georges Keters
Fotos: Helena Clybouw

|