Gastronomie & Muziek hand in handxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Boedapest is pure verwenning
Waar ooit keizers en koningen over de wereld regeerden is het er vandaag puur genieten. Geschiedenis, zon, wijn, gastronomie, bos, watersporten én heilzaam zwemmen in thermale baden, je vindt het allemaal in het wondermooie Hongarije, hartje hoofdstad Boedapest.
Budapest ligt op minder dan twee uur van Brussel. Vliegen met de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev is een plezier. Je duikt meteen in een andere wereld: Hongaars wordt nergens anders gesproken en de geschiedenis druipt er zo van de talrijke majestueuze gebouwen en kastelen. Een waslijst van uitstekende eethuizen, internationale concerten en muziek maken elke verblijft in Boedapest tot een feest. Boeda en Pest strekken zich uit langs de beide oevers van de Donau. Als cultuurliefhebber vindt men er werkelijk alles: Romeinse overblijfselen, imposante Turkse gebouwen, barok, art nouveau, art déco en moderne architectuur. Voeg daarbij de 37 musea, een 50-tal theaters een imposante opera en je verveelt je geen seconde.
PALACE OF ARTS
Een der absolute culturele hoogvliegers is alvast het Palace of Arts, het Kunstpaleis, een majestueuze infrastructuur die zijn gelijk in Europa niet kent. Het Nationaal Hongaars Philharmonisch Orkest is er regelmatig te gast en Adam Fischer, directeur Hongaars Nationaal Operahuis is er regelmatig te gast. Ook Jolan Török, directeur Nationaal Dans Theater en volksmuziekspecialiste Bea Palya zijn er kind aan huis. Het was in het Kunstpaleis naderhand met volle teugen genieten van het concert van Leonard Bernstein, een juweeltje op het vlak van de moderne muziek.
STEVIGE KEUKEN
Maar van al dat cultureel genieten krijgt men dorst en honger. Ook hier geen gebrek aan kwaliteit. Hongaren zijn van oorsprong een nomadenvolk en verzamelden dan ook via diverse inmengingen heel wat gastronomische culturen met Oostenrijkse, Turkse en Franse impulsen. Tot de grote specialiteiten herkennen we graag de Hongaarse salamiworst, de paprikasoorten, het rookspek, de fogas een snoekbaars uit het Balatonmeer de Tokajer-wijn en de Barack palincka, abrikozenjenever, een delicatesse. Inderdaad, Hongarije mag dan wel klein zijn in oppervlakte en in bevolking, culinair mag het tot de groten gerekend worden. Proef er zeker eens de halaszlé, heerlijk vissoepje, de libamaj, gebraden ganzenlever en natuurlijk de onverbeterlijke goulash verfijnd met paprika, het onvolprezen Hongaarse handelsmerk. Bovendien is een restaurantbezoek bijzonder democratisch.
GRUNDEL
Een van de absolute toppers in restaurant Grundel, Allatkerti ut 2 in 1146 Boedapest, door heel wat gastronomische magazines verkozen tot de nummer één van Boedepest. Het huis is uitgegroeid tot een culinair symbool van de stad, dit door toedoen van Karoly Gundel met hoogtepunt in 1912 waarbij restaurant Grundel het meest elegante eethuis van Centraal Europa was. Toscanini, Chaplin en onder andere Madame Curie waren er regelmatig te gast. In 1992 werd het volledig gerenoveerd en straalt vandaag de glorie van de jaren 1900 uit. Tzigane- en operettemuziek fleuren lunch of diner op.
Op het bord ruime keuze uit klassieke zowel als typische Hongaarse gerechten. Voeg daarbij de onverbeterlijke dienst van zaalmeester Adam Kovacs en je culinaire uitstap naar Grundel kan niet stuk. Meer info: www.gundel.hu en info@gundel.hu
DIO
Andere heerlijk culinaire oase is Dio Restaurant & Bar, Sas utca 4 in 1051 Boedapest. Hier zwaait Péter Toth de scepter, bijgestaan door Sandor, Edith en Zultan. Het interieur is een uitstekend huwelijk tussen modern en belle epoque. De Goulash soep is er van het beste gehalte terwijl je beslist even dient te proeven van de Mangalicaflekken friss salataval es steak burgonyaval, zeg maar lokale steak met een bijzonder heerlijke speciale licht pikante saus geserveerd met heel dikke friet. Meer info: www.diorestaurant.com en dio@diorestaurant.com
LOU LOU
Na een leerschool in diverse tophotels en een leven als F&B bij diverse Kempenski-hotels weet eigenaar Rudits Charly Karoly sinds 12 jaar met zijn leuk en charmant restaurant Lou Lou heel wat liefhebbers van de Franse klassieke keukens binnen te halen. Restaurantmanager Kata Balaz en zaalmeester Richard Pota zorgen voor de rest. Het interieur oogt modern met een knipoog naar het speelse leven in Parijs.
Meer info: www.loulourestaurant.com en RK@loulourestaurant.com
Met dank aan de Toeristische Dienst van Hongarije, directeur Péter Urbanyi en assistent-directeur Dries Caems, de Hongaarse Luchtvaartmaatschappij MALEV, Zara Boutique Hotel Boedapest en Andras Vereckei.
Meer info: www.visithongarije.be en bij je vertrouwde reisagent.
Georges Keters


|