Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
10-01-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk op zijn best

Frankrijk op zijn mooistxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Nièvre verdoken schat in Bourgogne

 

Bourgogne of Bourgondië, regio van grote wijnen, fraaie hellingen en valleien, agrariërs en levensgenieters aansluitend heerlijke gerechten, is zonder meer een der mooiste streken van Frankrijk, waar kwaliteit troef is en genieten er het ordewoord is. We lieten de rijke wijngaarden even links en ontdekten de regio Nièvre met heerlijke schatten als Morvan, Vézelay, Nevers en onder andere Cosne-sur-Loire.

 

Dat Bourgogne veel meer is dan de wereldbekende mosterd van Dijon, dan Sancerre, Pouilly-Fumé, Reuilly, Gevrey-Chambertin, Nuits-St-Georges, Meursault of onder andere Puligny-Montrachet, ontdekten we al meteen toen we heerlijk verdwaalden in het Nationaal Park van Morvan, op zoek naar het lieflijke dorpje Fachin, goed voor 105 inwoners, waar Denis en Claudine Jubert op hun domein Moulins des Morvans een vijftal kamers uitwerkten, temidden 5 ha groen, bos en rivieren, in de buurt van Château-Chinon, Etang du Châelet, Bribracte en Autun. Met gastheer Denis Jubert aan het fornuis zit je op rozen. De Schapenschouder vergezeld van een Frans rood flesje zorgt meteen al voor smakelijke sensatie. Buiten waakt Schweppes, de herdershond, binnen ronkt Tonic, de huispoes. Een adres om te onthouden: www.chambres-hotes-morvan.com en moulinsdesmorvans@wanadoo.fr

 

BIBRACTE

Nog meer natuur is te ontdekken in Saint-Léger-sous-Beuvray waar de archeologische Keltische site Bibracte je ruim 2000 jaar geschiedenis laat bewonderen. Gelegen op en rond de Mont Beuvray werd deze site door de Galliërs gesticht op het einde van het IJzertijdperk, 2de eeuw voor Christus. Geschiedenis, archeologie, natuur, architectuur en diverse tentoonstellingen houden je beslist een dag in de ban. Op het terrein wordt door gespecialiseerde scholen, archeologen en historici nog steeds gezocht naar waardevolle voorwerpen, ooit gebruikt door de Kelten. In het aanpalend museum leren we hoe ze groeiden, leefden en overleefden in vaak barre tijden, doorspekt met plunderingen, oorlogen en bloedige invasies. Vandaag is Bibracte een stuk vreedzamer, een schitterende culturele en historische site waar de liefhebbers nauwelijks genoeg van krijgen. Hier blaast de archeologie de geschiedenis nieuw leven in. Een bezoek aan deze unieke locatie sluit men niet af zonder geproefd te hebben het Repas Gaulois in restaurant Chaudron, in het museum. Tot groot jolijt van gids Pascale Plaza. Kip, linzen, varkenspootjes, spinazie (chénopode) en notentaart staan op het vaste menu, kruik Keltisch bier binnen handbereik. Wie zich wil verdiepen in de Keltische keuken, het boekwerk La Cuisine Gauloise, goed voor 297 recepten, wacht op u.

Meer info: www.bibracte.fr en info@bibracte.fr

 

DRUIVEN ALS BUUR

Hartje wijngaarden van de Pouilly Fumé en met zicht op deze van Sancerre, laat de familie Thierry Redde in Saint-Andelain, wijndorpje aan de boorden van de Loire met de Bourgondische leuke stekjes Nevers, Morvan, Berry en Sologne in de onmiddellijke omgeving, u genieten van een uitzonderlijk verblijf in een authentieke woon- of kermiswagen, een “roulotte” stellen onze zuiderburen.

De woonwagens zijn te vinden net aan de rand van de 40 ha grote wijngaard van de Pouilly Fumé. Absolute rust is hier de boodschap. Gezonde ontspanning voor geest en lichaam is hier dan ook absolute troef. Alleen de rijpende druiven zijn uw naaste buren.

Genieten in een woonwagen geeft de “bewoner” een vierdubbel gevoel: natuur, rust, hotel en ontspanning. De natuur zorgt met de uitgestrekte wijngaarden voor ongekende rust, inclusief super-de-luxe zonsondergang. Het verblijf in de wagen met alles er op en er aan zorgt voor het thuisgevoel, met hotelservice, al blijft de geest van de “zigeuner” u nooit los te laten. Heerlijk gevoel, temidden een zee van stilte.

De omliggende regio brengt daarenboven niets dan gezonde ontspanning waarbij wandelen, kanovaren, golfen, fietsen en vissen de hoofdrol spelen. Een bezoek aan de wijngaarden van Saint-Andelain, Pouilly-sur-Loire en Tracy-sur-Loire zijn niet te versmaden terwijl het Pavillon du Milieu de la Loire alle geheimen van de streek prijs geeft.

 

ROULOTTE

Wie kiest voor een verblijf in een woonwagen, zeg maar “roulotte”, kiest meteen voor vrijheid. De wagen is voorzien van vier slaapplaatsen, groot dubbelbed en twee singels. Een kookplaat met afwasbak laat toe wat te kokkerellen terwijl een airco zorgt voor afkoeling bij zwoele zomers en een elektrisch vuurtje gezellige warmte straalt tijdens koelere avonden. Een wasplaats met douche vult het geheel aan. Ideaal voor een gezin van vier personen. Het staat je vrij om volledig zelfstandig te zorgen voor elke maaltijd. Evenwel kan gezorgd worden voor een ontbijtmand, indien gewenst.

De roulotte is te huur per dag, per week of per weekend.

Elk verblijf in de roulotte kan worden uitgebreid met een middag of avondje Kotagrill, naar Fins model uitgewerkt chalet dat is ingeplant naast de woonwagen, en volledig is uitgerust voor een pure barbecue. Bij frissere dagen kan men in het chalet smullen, bij zwoele avonden wacht de gedekte tafel in de tuin. Op de grill streekproducten met Crottin de Chavignol, Charolais en onder andere artisanale charcuterie, aangevuld met wijnen Pouilly Fumé en Sancerre van het eigen domein Michel Redde & Fils. Meer info: info@roulottes-pouilly-sancerre.com,

www.roulottes-pouilly-sancerre.com en www.michel-redde.com

 

RESERVAAT VAL DE LOIRE

Nog meer natuurgenot is te beleven op de wandelingen om en rond de eilanden in het Natuurreservaat Val de Loire. De Loire, vaak omschreven als de laatste grote wilde rivier van Europa, vormt tussen de bron en monding een zeer gecontrasteerd scala van landschappen. In het middelste Loiregebied slijt deze grillige rivier de oevers uit of zet zand af, zodat er eilandjes ontstaan die op andere plaatsen worden meegevoerd. Zo ontstaat een wirwar van geulen die tussen de beboste eilandjes kronkelen. Typisch voor deze regio. De plantengroei is hierdoor bijzonder variabel zodat liefhebbers hier een ferme kluif aan hebben. Elke tocht start steevast aan het ecomuseum Pavillion du Milieu de Loire in Pouilly en is een ware belevenis. Men waant zich bijwijlen midden de brousse. Leuk is naderhand een tripje met de platboot, houten vaartuig dat eertijds allerhande goederen en levenswaren verscheepte tussen de eilandjes. Jérome Derangère is niet alleen een begenadigd visser, maar tegelijk gepassioneerd door de geschiedenis van de Loire. Hij pakt dan ook graag uit met vistochten en uitstapjes, inclusief een heuse lunch met wandeling of diner bij kaarslicht in het bos. Romantischer kan niet. Meer info: www.weekendloirenature.com en www.pouillysurloire.fr

 

GASTRONOMIE

De regio om en rond Pouilly-sur-Loire zit derhalve bol van de leuke culinaire adressen. Nieuw in hotel Le Relais Fleuri met restaurant Le Coq Hardi zijn Chef Dominique en Françoise Fonseca. Ze schuiven u – na een zwerftocht doorheen Schotland – sinds april 2008 de meest smaakvolle streekproducten voor. De Fritures de Loire (gefrituurde visjes – ablettes en goujons) zijn een must. Geniet evenwel ten zeerste van de Pigeon en feuille de noyer rôti aux petits oignons of Pavé d’espadon rôti aux épices et fenouil confit. De Chariot de fromages mag evenmin ontbreken en voor een nagerecht gaan de ogen vooral naar een heerlijke Contraste café chocolat grand cru.

Fijnproevers zullen zich vlug thuis vinden op de kaasboerderij van Port Aubry waar Marguerite en Emmanuel Melet in Cosne-sur-Loire al jaar en dag zorgen voor het beste van het beste: Fromages de Chavignol. De zowat 500 geiten hebben het naar hun zin en worden tot in de puntjes verzorgd. De Cavignol is daarenboven van opperbeste kwaliteit.

Idem dito mag je stellen bij de ganzenkweker Frédéric Coudray in Donzy. De ganzen genieten volle vrijheid en vormen volgens vader Roger aldus de ideale bodem voor een uitstekende foie gras.

 

NEVERS

Als er iemand Nevers, de hoofdstad van Nièvre, beter kent dan Philippe Audoin dan mag deze zich nu opstaan. Philippe, verantwoordelijke Dienst Communicaties Nièvre, kent zijn regio als geen andere. “Het is een stad met duizend gezichten, waar men best meerdere dagen kan spenderen om alles rustig te bekijken en tegelijk te genieten van alle troeven “, zegt een gelukkig ogende Philippe Audoin.

“Voor velen is Nevers de stad waar Bernadette van Lourdes haar laatste rustplaats heeft gevonden. Maar de geschiedenis van Nevers gaat tot diep terug in de middeleeuwen. De Porte de Croux, archeologisch museum uit de 14de eeuw, de romaanse kerk Saint-Etienne en de kathedraal uit de 10de eeuw zijn schitterende parels uit de rijke geschiedenis van deze stad, ook wereldwijd gekend voor zijn aardewerk. Het Hertogelijk Paleis uit de 16de eeuw is een pareltje inzake gotiek en renaissance en in de kapel van het Sint-Gildardklooster is het reliekschrijn van Bernadette Soubirous, zeg maar Bernadette van Lourdes en gestorven in 1879, te bewonderen. Dagelijks komen honderden pelgrims uit alle hoeken van de wereld het schrijn bewonderen” aldus nog Philippe Audoin. Meer info: www.nievre-tourisme.com

Voor de hongerige magen wacht José Riera je elke dag tot 23 uur op voor gezellig tafelwerk in zijn restaurant Riera Porte du Croux. Uitgebreide kaart met heel wat typische streekspecialiteiten. En zoals hij zelf stelt: Comme d’habitude rien que du bon! Meer info: www.restaurant-riera-porte-du-croux.com

 

HET BLAUWE GOUD

Nog een van de grote troeven van Nevers is het aardewerk. Meester-pottenbakkers zorgen al sinds de 16de eeuw onafgebroken voor hogetemperatuursaardewerk, een techniek afkomstig uit Italië. Deze bestaat uit het bakken van stukken in twee fasen: één keer op 980 graden, vervolgens op 940, wat fraaie resultaten oplevert. Nadeel van deze hoge temperaturen is het beperkte kleurenpalet. Vandaar dat alleen blauw, groen, okergeel en zwart tegen deze hitte bestand zijn. Een van die kleppers is het huis Montagnon, met Gérard al aan de vijfde generatie toe. Meer info: www.faience-montagnon.com

 

CHÂTEAU DU FOUR DE VAUX

Nevers mag dan wel doorspekt zijn van leuke hotelletjes, een steenworp verder wacht met Château du Four de Vaux  in Varennes Vauzelles een pas gerestaureerd 19de eeuws kasteel. Sébastien Ferton wist in enkele jaren deze halve ruïne om te bouwen tot een parel. De vijf kamers en suites zijn ruim en rijkelijk voorzien van antiek, stijlvolle meubels die de tijd doen stil staan. Sébastien Ferton wil het kasteel een tweede leven geven en gaat straks ook nog de kapel van kasteel een nieuw kleedje geven. De kamers Darjeeling, Earl Grey en Impérial en de suites Samovar en Ceylan worden verhuurd via de formule kamer & ontbijt, ontbijt dat opgediend wordt in het salon, bij de open haard. Ideaal verblijf voor een weekendje uit. Meer info: www.chateaudufourdevaux.com

Château du Four de Vaux heeft geen restaurant. Nevers zit evenwel bol van de leuke adresjes. Eentje daarvan is alvast het restaurant Jean-Michel Couron, rue Saint-Etienne 21 in Nevers. Chef Jean-Michel – goed voor één Michelinster – runt het huis met zijn dame Maire-Hélène die zich ontfermt over het onthaal en de wijn. De kaart is eerder beperkt maar laat niets aan de verbeelding over. Ook hij kiest voor streekproducten met Boeuf Charolais, Agneau du Bourbonnais, foie gras, hoevekip van l’Ain en onder andere Shii-takés gekweekt in Nièvre. Meer info: www.jm-couron.com

 

COSNE-SUR-LOIRE

Wie tussen stad en dorp nog eens wil genieten van enige beweging midden alle rust, vindt alles wat hij wil in Cosne-sur-Loire, hartje Nièvre. Le Vieux Relais (3 Schouwtjes Logis de France) is hier de pleisterplaats bij uitstek. Jean-Paul en Françoise Carlier, bijgestaan door zoon Fabrice en zijn eega Natacha maken een paradijs van je verblijf. Elk van de elf leuke kamers, die luisteren naar namen van vogels, zorgt in deze 16de eeuwse voormalige rustplaats voor postkoetsen, voor absoluut genieten. In de keuken weet Chef Jean-Paul je culinaire wensen in te vullen, met aandacht voor de streekproducten. Tafelplezier dus met een Escalope de foie gras poelée à l’ananas, jus au Vouvray moelleux als voorgerecht, een Rognon de veau à la graine de moutarde, tagliatelles fraîches als sublieme en copieuze hoofdschotel, af te ronden met de traditionele kaasschotel en een greep uit de nagerechtentrommel. Meer info: www.levieux-relais.fr

 

PRAKTISCH

Bourgogne, Nièvre en Morvan liggen op zowat 500 km uit Vlaanderen, vooral via snelwegen.

Meer info in België:

Catherine Bizet & Julie Bueninck

CB Communication

Steenveltstraat 15

1180 Brussel

02 376 79 35

info@cbcommunication.be

www.ornetourisme.com

 
Georges Keters

 







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs