Achter de schermen bij topchefs
Gastro Vita 20 jaar culinair genieten
Gastro Vita, een culturele en gastronomische vereniging,
met zetels in Oostende en Brugge, brengt onder impuls van Mariola Farina, een
Vlaamse met Italiaanse roots, al twintig jaar een kijkje achter de schermen in
de keukens van topchefs aan de kust en in het Brugse. Kleine groepjes gastronomen
zien de Chef aan het werk, zitten naderhand samen aan tafel en genieten van de
creatieve kennis van de meester.
Om dat alles in de kijker te stellen haalde
initiatiefneemster en stichter Gastro Vita Mariola Farina haar Chefs samen voor
een feest in de vernieuwde zaak ItalDeli aan de Oostendelaan 270 in
Middelkerke. Grote troeven van Gastro Vita zijn vooral de hartelijke ontvangst,
de demonstratie en uitleg van de Chef tijdens het koken en degustatie van de
gerechten afgerond met passende wijnen en koffie. Elk van de deelnemers
ontvangt naderhand de recepten van de geserveerde gerechten. En dat doet
Mariola Farina al twintig jaar lang. Zo is Chef Dirk Decroos (restaurant In t
Visserke, Nieuwpoort) er vanaf het eerste jaar bij, net als een beloftvolle
Chef als Renzo Truwant (restaurant t Blekkertje, Koksijde). Elk van de
bezoeken aan onze leden-restaurateurs is een culinaire verrijking, zowel voor de Chef als de bezoeker, vertelt
een gelukkig ogende Mariola Farina.
CULINAIRE SUCCESFORMULE
Het succes van Gastro Vita is te danken aan de vlotte
samenkomst tussen de Chef en de levensgenieters. De Chef zorgt voor een
verkorte demo in de keuken van een voorgerecht, hoofdschotel en nagerecht. De
Chef stelt het menu samen en bundelt de recepturen om naderhand aan de
bezoekers te schenken. Elk menu omvat drie gangen, wijnen en koffie inbegrepen.
Dat alles voor de vaste prijs van 60 euro. Voor de Chef betekent dit niet
alleen directe kennismaking, maar tegelijk staat hij het ganse jaar op de
programmafolder, goed voor 4.000 exemplaren, aansluitend te vinden op de
website. Ons programma komt op heel wat culturele agendas te staan, wordt
voorgesteld bij demos op beurzen zoals Brugge Culinair, BAB-festival en via
pamfletten bij alle Chefs. De Gastro Vita avonden worden gehouden op een dag
die de Chef bepaalt, tussen maandag en donderdag. Bij uitzondering kan het ook
wel eens over de middag plaats vinden. Meestal zijn er twintig personen bij
elke sessie, steeds twee per jaar. Is de keuken te klein om twintig kijklustige
en likkebaardende deelnemers te ontvangen, dan lassen we een derde sessie in,
vertelt een glunderende Mariola Farina.
CHEFS AAN HET FORNUIS
In twintig jaar Gastro Vita (letterlijk: Gastronomisch
Leven) wist Mariola Farina heel wat topchefs uit de regio aan het fornuis te
krijgen en de toegankelijkheid van sommige toppers makkelijker en betaalbaar te
maken. Onderstaande restaurants staan dan ook dit jaar opnieuw te popelen om
deel te nemen aan de nieuwe culinaire reeks die Gastro Vita intussen al heeft
ingezet:
Restaurant t Hof van Vivenkapelle in Vivenkapelle
Restaurant Den Dijver in Brugge
Restaurant De Roeschaert in Houthave
Restaurant t Apertje in Brugge
Restaurant Laurel & Hardy in Oostkamp
Restaurant Den Amand in Brugge
Restaurant Le Manoir Quatre Saisons in Brugge
Restaurant The Sixties in Brugge
Restaurant De Zilverlinde in Aartrijke
Restaurant Au Bain Marie in Deinze
Restaurant Guillaume in Brugge
Restaurant t Blekkertje in Koksijde
Restaurant De Zilveren Pauw in Brugge
Restaurant In t Visserke in Nieuwpoort
Restaurant O Point in Loppem
Restaurant t Jong Gerecht in Brugge
Restaurant Manuscript / Kempinsky in Brugge
Banketbakkerij Creades in Beernem
Wijnbar Est in Brugge
Hotel-Restaurant De Loreto in Brugge
ItalDeli Italiaanse Delicatessen in Middelkerke
Restaurant De Bietemolen in Lichtervelde
Cuisine Kwizien in Zwevezele
Restaurant Tête Pressée in Sint-Michiels Brugge
Restaurant De Narai Thai in Brugge
Patisserie Academi in Brugge
De Chefs genoten naderhand van een uitgebreide receptie
in de salons van ItalDeli, Oostendelaan 270 in Middelkerke, met Stefaan Ciers,
Kurt Vanhollebeke en Claudio Acquaro, geflankeerd door Davide Orrù, Vino Monte
Schiavo, als gulle gastheren. Twintig jaar Gastro Vita, dat verdiende duidelijk
een feest !
Foto's: Stefaan Ciers, Davide Orrù, Mariola Farina en Claudio Acquaro + Alle Chefs in de salons ItalDeli Middelkerke
Achter de schermen van toprestaurants
Gastro Vita
Mariola Farina
Korte Vuldersstraat 28A
8000 Brugge
Tel. 0476 33 47 74
www.gastrovita.be
gastrovita@telenet.be
(Georges
Keters)

|