Restaurant t Visserke in Nieuwpoortxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dirk Decroos is Meesterkok
Dirk Decroos, de 49 jarige chef-eigenaar van restaurant t Visserke aan de IJzer 5 (sluizencomplex) in Nieuwpoort is opgenomen als meesterkok bij de Orde Meesterkoks van België. Voor de chef alvast een bekroning van zijn nooit aflatende inzet om de streekgastronomie te promoten. Dit is geen eindpunt, maar een stimulans om nog beter te doen, stelt een gelukkig ogende Dirk Decroos, geflankeerd door eega Marika Verbeeke.
Het is de droom van elke jonge chef, ooit opgenomen te worden in het kransje Meesterkoks van België. Die droom is sinds deze week werkelijkheid geworden. Deze culinaire vereniging werd in 1980 gesticht door Pierre Romeyer die hiermee het idee van de Franse keukenpaus Paul Bocuse in België volgde. De Meesterkoks van België hebben als taak de Belgische keuken in al zijn geledingen naar buiten te dragen. Hierbij staan knowhow, professionaliteit, gastvrijheid en het gebruik van producten van beste kwaliteit centraal. Vandaag telt de vereniging zowat 80 leden, gespreid over gans het land. Zij staan allen garant voor een kwalitatieve Belgische keuken, ondersteund door hun vakmanschap. Wie aan deze criteria voldoet komt in aanmerking, na strenge selectie.
Droom komt uit
Dirk Decroos is in de wieg gelegd om kok te worden. Na zijn middelbare studies hoger onderwijs liet hij zijn opleiding tot regent lichamelijke opvoeding varen en koos hij in 1982 voor avondonderwijs in de Oostendse Hotelschool. Hij begon aan de onderste trap als keukenhulp. Zijn liefde voor de keuken groeide zienderogen en al spoedig mocht hij plaats vatten naast gereputeerde namen als Luc De Jonghe (La Croisette, Knokke), Robert Van Duüren (La Sirène dOr, Brussel), Jacques Marrière (La Bretonne, Oostende), 2-Michelin sterchef Jean Marie Daue (Au Vigneron, Koninklijke Villa, Oostende), Cas Spijkers (De Swaen, Oisterwijk, Nederland), Les Frères Troisgros (Roane, Frankrijk) en onder andere Georges Blancs in Vonnas en Roger Vergé in Mougins, Frankrijk. Intussen liet hij geen kans onbenut om zich te vervolmaken. In 1986 werd hij finalist van de prestigieuze culinaire wedstrijd Club Gastronomie Prosper Montagné. Vier jaar later werd hij chef-eigenaar van het restaurant t Visserke, vandaag een oase van culinair genot. Een droom kwam uit.
Streekproducten
Samen met nog twaalf andere nieuwe meesterkoks nestelt Dirk Decroos zich tussen grootheden als driesterrenkok Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), Frans Saint-Germain (Salons Saint-Germain, Diksmuide), Jean-Pierre Bruneau (Bruneau, Brussel), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Stéphane Buyens (Le Fox, De Panne) en onder andere Kurt Van Daele (Kurts Pan, Brugge) en Patricia Desmedt (t Oud Konijntje, Waregem). Ik heb vooral veel te danken aan mijn leermeesters Robert Van Duüren en Jean-Marie Daue, toen twee sterren rijk in de Michelin gids. Van beide chefs leerde ik eerbied te hebben voor de Belgische topproducten en te kiezen voor enerzijds seizoensgebonden anderzijds streekproducten. Dit is de enige manier om op hoog niveau goed te scoren. Versheid is hier dan ook de grote troef. Met de vismijn in mijn voortuin en de polders in mijn achtertuin zijn dagverse producten dan ook steevast aan de orde, stelt meesterkok Dirk Decroos, in de keuken bijgestaan door Jimmy Kersmaeker.
Week der Jongeren
Dirk Decroos weet intussen al achttien jaar de lekkerbekken te verwennen met al dat lekkers uit de Noordzee en de Vlaamse polders. Eén van de klassiekers waarvoor men van heinde en verre naar t Visserke komt is de Opgevulde zeetong meet garnaaltjes, jonge prei, schaaldierencoulis vergezeld van stoemp. Inderdaad, een delicatesse die het al j-a-r-e-n doet. Daarnaast pakken we ook uit met een Kreeftenmenu aan 55 euro en het Menu Jeanne Panne, viergangenmenu aan 58 euro all in. In september gaan we de jongeren extra verwennen tijdens de Week der Jongeren. Elk van de meesterkoks pakt dan uit met een driegangenmenu, wijn inbegrepen tegen de prijs va 35 euro. Hierbij hopen we de jeugd de weg te laten vinden naar de betere huizen en hen de smaak van verse producten te leren kennen. Intussen hebben we slechts één zaak voor ogen: de lekkerbekken blijven verwennen op de manier waarop we bezig zijn. De titel van meesterkok is super, geen eindpunt, maar een signaal om nog beter te doen!, geeft de kersverse Nieuwpoortse meesterkok Dirk Decroos graag nog mee.
Restaurant t Visserke, IJzer 5, 8620 Nieuwpoort, Dirk Decroos, tel. 058 23 32 33, www.visserke.be en info@visserke.be
Georges Keters


|