Streekgerechten en wijn zijn super
Smaakvol tafelen in Maribor
Lekkerbekken voelen zich alras thuis in Slovenië. In het
bord steevast mediterrane en typische
streekgerechten, in het glas uitstekende lokale wijnen. Door de ligging hoeft
het geen verbazing te wekken dat Hongaarse, Oostenrijkse en een vleugje
Italiaanse gerechten op het bord verschijnen. Niet direct de topgastronomie
zoals men deze in onze sterrenrestaurants kent, maar beslist even smaakvol.
Laat er geen twijfel over bestaan, de Slovenen zijn
sterke eters. Pasta, bonen, groenten, gerookte worst, salami, geitenvlees,
schapenbouten, rundgebraad of onder andere de onnavolgbare paddenstoelensoep
wordt in grote porties op tafel gezet. De wijn vloeit hierbij welig. Een van de
meest geliefde voorgerechten is de Prsut, een door de sterke bora-wind
gedroogde ham uit de Karst. Het wordt doorgaans met brood en olijven
geserveerd. Soms ook met harde kaassoorten. Kaas? Slovenen zijn gek van
geitenkazen die veelal gebruikt worden bij vullingen van taarten.
VIS ZWEMT DRIE KEER
Slovenen mogen dan vooral grote vleeseters zijn, ze zijn
evenmin vies van een lekkere vis. Meer nog, ze staan 200% achter hun stelling
vis moet drie keer zwemmen, in de zee, in de olie en dan in de wijn. Vis komt
gekookt, gestoomd of gegrild op tafel. De zubatac (zeebrasem) is hun lieveling
en wordt gretig doorspoeld met liefst een halfzoete wijn.
NAGERECHT HEILIG
Zeer belangrijk bij de maaltijd is het dessert. Het
nagerecht is er heilig: de zoetemondjes zijn hier aan het feest met de
Palancinke (pannenkoek met zoete vulling) als absolute topper, de Gibanica
(taart met walnoten, appel of maanzaadjes) en de Potica (deeggebak met diverse
vullingen). Hoe zoeter hoe beter, uiteraard door te spoelen met een half-zoete
of zoete Muscatel. Het hoeft geen betoog, de Sloveense wijnen behoren tot de
beste van de wereld, zijn evenwel minder bekend omdat minder dan 5% in
vinotheken en het buitenland terecht komt. De streek rond Maribor met Jeruzalem
zorgt voor schitterende flessen. Aan de havenwijk Lent vindt je voor de
vinotheek Stara Trta wat wellicht de oudste wijnstok ter wereld zou zijn. Hij
staat er te kijk en draagt nog elk jaar druiven. Geen wijnliefhebber? Dat wacht
een frisse pint Lasko of een Union op je. Je kan dit alles genieten in tal van
Gostilnas (eethuis met streekgerechten), Konobas (bars met hapjes) en
Restavracijas (betere restaurants). Dat alles aan zeer democratische prijzen
en een stuk goedkoper dan in ons land. Er wacht al een drie gangenmenu tegen de
prijs van 13 euro, exclusief drank. Wie alleen op jacht is voor een stukje
suikerzoete taart kan die vinden in de Kavarna en Slascicama, koffiehuizen en
tearooms, steevast paraat met flinke porties, zoals de Slovenen het graag
lusten.
INFO
Reizen in Slovenië is simpel. Adria Airways brengt
in samenwerking met SN Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel naar
Ljublijana. Met een huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur in
Maribor. De rest ligt allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn zonder meer uitstekend.
Men rijdt er steeds met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor is een
uitstekende invalsbasis voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit Brussel:
1.200 km over uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer (warm) en
najaar. In de winter is het koud met veel sneeuw (skipistes). De mogelijkheden
tot wandelen en fietsen in de zomer of skiën in de winter zijn oneindig en
zorgen ervoor dat je als herboren terug naar huis komt.
MARIBOR 2012
Cultuurliefhebbers
hebben er alle redenen bij om volgend jaar Slovenië in het algemeen, Maribor in
het bijzonder, te bezoeken. In 2012 is Maribor en de randsteden Ptuj, Ljutomer,
Velenje, Celje en Jeruzalem Cultureel Hoofdstad van Europa, samen met het
Portugese Guimaraës. Alle info: ECOC Maribor 2012 tel. +386 2 228 1250 en www.maribor2012.eu
Meer info: www.slovenia.info; www.maribor-pohorje.si,
www.jeruzalem.si
Met dank aan Rok Klancnik, Louis Laurent, Lucja
Jager, Ana Vugrin, Nataja Slak en Andrej Vrsic.
Georges
Keters

|