Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
14-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WONDERMOOI SLOVENIE

Streekgerechten en wijn zijn super

Smaakvol tafelen in Maribor

Lekkerbekken voelen zich alras thuis in Slovenië. In het bord steevast  mediterrane en typische streekgerechten, in het glas uitstekende lokale wijnen. Door de ligging hoeft het geen verbazing te wekken dat Hongaarse, Oostenrijkse en een vleugje Italiaanse gerechten op het bord verschijnen. Niet direct de topgastronomie zoals men deze in onze sterrenrestaurants kent, maar beslist even smaakvol.

Laat er geen twijfel over bestaan, de Slovenen zijn sterke eters. Pasta, bonen, groenten, gerookte worst, salami, geitenvlees, schapenbouten, rundgebraad of onder andere de onnavolgbare paddenstoelensoep wordt in grote porties op tafel gezet. De wijn vloeit hierbij welig. Een van de meest geliefde voorgerechten is de Prsut, een door de sterke bora-wind gedroogde ham uit de Karst. Het wordt doorgaans met brood en olijven geserveerd. Soms ook met harde kaassoorten. Kaas? Slovenen zijn gek van geitenkazen die veelal gebruikt worden bij vullingen van taarten.

VIS ZWEMT DRIE KEER

Slovenen mogen dan vooral grote vleeseters zijn, ze zijn evenmin vies van een lekkere vis. Meer nog, ze staan 200% achter hun stelling “vis moet drie keer zwemmen, in de zee, in de olie en dan in de wijn”. Vis komt gekookt, gestoomd of gegrild op tafel. De zubatac (zeebrasem) is hun lieveling en wordt gretig doorspoeld met – liefst – een halfzoete wijn.

NAGERECHT HEILIG

Zeer belangrijk bij de maaltijd is het dessert. Het nagerecht is er heilig: de zoetemondjes zijn hier aan het feest met de Palancinke (pannenkoek met zoete vulling) als absolute topper, de Gibanica (taart met walnoten, appel of maanzaadjes) en de Potica (deeggebak met diverse vullingen). Hoe zoeter hoe beter, uiteraard door te spoelen met een half-zoete of zoete Muscatel. Het hoeft geen betoog, de Sloveense wijnen behoren tot de beste van de wereld, zijn evenwel minder bekend omdat minder dan 5% in vinotheken en het buitenland terecht komt. De streek rond Maribor met Jeruzalem zorgt voor schitterende flessen. Aan de havenwijk Lent vindt je voor de vinotheek Stara Trta wat wellicht de oudste wijnstok ter wereld zou zijn. Hij staat er te kijk en draagt nog elk jaar druiven. Geen wijnliefhebber? Dat wacht een frisse pint Lasko of een Union op je. Je kan dit alles genieten in tal van Gostilna’s (eethuis met streekgerechten), Konoba’s (bars met hapjes) en Restavracija’s (betere restaurants). Dat alles aan zeer democratische prijzen en een stuk goedkoper dan in ons land. Er wacht al een drie gangenmenu tegen de prijs van 13 euro, exclusief drank. Wie alleen op jacht is voor een stukje suikerzoete taart kan die vinden in de Kavarna en Slascicama, koffiehuizen en tearooms, steevast paraat met flinke porties, zoals de Slovenen het graag lusten.

INFO

Reizen in Slovenië is simpel. Adria Airways brengt in samenwerking met SN Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel naar Ljublijana. Met een huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur in Maribor. De rest ligt allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn zonder meer uitstekend. Men rijdt er steeds met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor is een uitstekende invalsbasis voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit Brussel: 1.200 km over uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer (warm) en najaar. In de winter is het koud met veel sneeuw (skipistes). De mogelijkheden tot wandelen en fietsen in de zomer of skiën in de winter zijn oneindig en zorgen ervoor dat je als herboren terug naar huis komt.

MARIBOR 2012

Cultuurliefhebbers hebben er alle redenen bij om volgend jaar Slovenië in het algemeen, Maribor in het bijzonder, te bezoeken. In 2012 is Maribor en de randsteden Ptuj, Ljutomer, Velenje, Celje en Jeruzalem Cultureel Hoofdstad van Europa, samen met het Portugese Guimaraës. Alle info: ECOC Maribor 2012 – tel. +386 2 228 1250 en www.maribor2012.eu

 

Meer info: www.slovenia.info; www.maribor-pohorje.si, www.jeruzalem.si

Met dank aan Rok Klancnik, Louis Laurent, Lucja Jager, Ana Vugrin, Nataja Slak en Andrej Vrsic.

Georges Keters







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs