Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUUR

Parel aan de kroon van Schouwen-Duivelandxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Oosterscheldekreeft Keizer in Zeeland

 

Het is al acht jaar een traditie dat het kruim van de Zeeuwse vissers en de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft eind maart de Oosterschelde opvaren en er de eerste kreeft aan wal brengen. Dit festijn zet zich daarna tot zondag 15 juli verder in de restaurants. Elk jaar wordt daarbij een passende wijn gekozen. Dit keer is het een Spaanse witte uit de Rioja: Libalis van Castillo de Maetierra uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia.

 

Kersvers voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was dan ook de koning te rijk met het bezoek van Gerda Verburg, Nederlands minister van het Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “De kreeft is de parel van de Zeeland en deze dienen we ten allen tijde te koesteren. De kreeftenvissers zijn heel actief bezig met de verduurzaming van hun visserij. Bestandsonderzoeken laten zien dat de kreeft het bijzonder goed doet. Er wordt veel nieuw leven waargenomen dat via een goed beheer, met onder andere terugzetten van te kleine kreeften, ook de toekomst van deze visserij perspectief geeft. Ook het terugplaatsen van eidragende kreeften draagt bij aan een gezonden populatie”, stelde Luit Ezinga.

 

MOSSELEN IN GEVAAR

De voorzitter maakt zich tegelijk in naam van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zorgen maakte omtrent het voorbestaan van de mosselsector.

“Deze sector bezorgt duizenden personen werkgelegenheid, een sector die al ruim een eeuw zijn plek heeft in de waddennatuur en bij de aanmelding van de Waddenzee als Natura 2000 gebied tot de vaste medegebruikers hoorden. Ik hoop dat ook dat minister Gerda Verburg de problematiek van de mosselsector in de Tweede Kamer verdedigt en een aanzet zal geven tot het voorbestaan van de Nederlandse mosselcultuur. Want op het palet van de Zilte Zeeuwse Zaligheden, met de kreeft als kroonjuweel, mag de mossel zeker niet ontbreken”, geeft voorzitter Luit Ezinga nog graag de minister mee.

 

LUDIEK PROTEST

Terwijl de kreeftenvissers richting zee trokken werden zij verwelkomd door een luid toeterende haag van zowat 45 kotters, allen behangen met spandoeken met niet mis te verstane boodschappen: “Help! Help! Help!”, “Wanted: milieuclubs voor moord op mosseldorpen”, “De Groene Leugen”, “Help, de Mosselman verzuipt”, “Milieuclubs, waar ligt de grens?”, “Kokkels, mossels, garnalen, Magere Hein komt ons halen”, “Gerda, doe eens stoer, laat ons Mosselboer”.

De actie is op het getouw gezet om tot een oplossing te komen omtrent de zware administratieve en politieke stormen die de Zeeuwse visserij te verduren krijgt met daarbij de problemen rond de kottervissers, de tegenslag voor de mosselkwekers waarbij de Raad van State hun jaarlijkse vergunningen voor de mosselzaadvisserij op halt zette, aansluitend het zogenaamde dierenleed bij de kreeftensector, allemaal absurde zaken die het de sector bijzonder moeilijk maken. “Vooral het verbod om in de Waddenzee op mosselzaad te vissen is als een mokerslag aangekomen”, gaf Jack Asselbergs, burgemeester van Schouwen-Duiveland de honderden kreeften- en mosselliefhebbers nog mee, boodschap die duidelijk de weg vond naar de luisterende oren van minister Gerda Verburg.

 

SPAANS WIT

Vooraleer de weg naar zee te kiezen werd nog ode gebracht aan de gloednieuwe kreeftenwijn 2008, titel die na blindproeverij van 59 wijnen werd toegekend aan de Spaanse LIBALIS, van Castillo de Maetierra, uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia, in de gekende Riojastreek, een heerlijk fruitig witte wijn die zich naderhand opperbest voelde bij de heerlijke Oosterscheldekreeft, de onbetwistbare kroon aan de smakelijk kroon van Zeeland.

Samen met Jurgen Klapwijk, directeur VVV Schouwen-Duivenland en Balth. Roessingh, directeur van Junction Communication werd uiteindelijk met volle teugen genoten van de eerste kreeftenoogst, getekend Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

 

WAAR KREEFT IN HET BORD

Vanaf dinsdag 1 april tot en met dinsdag 15 juli wordt het weer genieten van de succulente Oosterscheldekreeft, te verkrijgen in de betere restaurants aangesloten bij De Kring van de Zeeuwse kreeft, negen gerenommeerde Zeeuwse restaurants die elk allen een uitgelezen en speciaal Kreeftenmenu op de kaart zetten. De prijs is uniform en bedraagt 59,50 euro, exclusief wijn. Algemene info: www.oosterscheldekreeft.nl

Hostellerie SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35 in het lieflijke Schuddebeurs is een oase van rust en romantiek. Op een steenworp van Zierikzee is deze ruim 300 jaar oude herberg een droom voor elke rustzoeker en gastronoom. Meer info: www.schuddebeurs.nl en hostellerie@schuddebeurs.nl

Brasserie MARTIME, Nieuwe Haven 21 in Zierikzee, laat u toe te genieten van de Oosterscheldekreeft, met zicht op de haven met mosselkotters en plezierjachten. Meer info: www.brasseriemaritime.nl en info@brasseriemaritime.nl

Restaurant DE BROUWERIE, Molenstraat 31 in de historische smalstad Brouwershaven, aan het Grevelingenmeer. Chef Piet Verstijnen en gastvrouw Suzanne de Smit vullen al uw culinaire wensen in. Meer info: www.debrouwerie.nl

Brasserie DE VLUCHTHAVEN bevindt zich in het veerhuis van het voormalig pontje over het Zijpe. Dagverse vis en schaaldieren zijn de ingrediënten die D.P. Arkenthout en Rixt Scheffer omtoveren tot succulente gerechten. Meer info: www.devluchthaven.com en vluchthaven@cs.com

Restaurant DE GOUDEN LEEUW op de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, hartje Tholen of het meest authentieke eiland van Zeeland, biedt de gastronoom een mix van vernieuwing en klassiek. Meer info: www.degouden-leeuw.nl en info@degouden-leeuw.nl.

Restaurant DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-43, hartje Goes is een verademing. Liefhebbers van een exquise schotel en een mooi glas wijn zitten hier op hun best. Meer info: www.stadsschuur.nl en info@stadsschuur.nl.

Auberge DE CAMPVEERSE TOREN aan de Kaai 2 in Veere, de parel van Zeeland, biedt naast een verrukkelijke tafel een adembenemend uitzicht op het Veerse meer. Meer info: www.campveersetoren.nl en info@campveersetoren.nl.

Restaurant DE BOURGONDIER aan de Boulevard Bankert 280 in Vlissingen brengt niet alleen succulente kreeftenschotels maar zorgt tegelijk voor een uniek zicht op de Westerschelde. Meer info: www.de-bourgondier.nl en info@de-bourgondier.nl

Restaurant Brasserie Hotel DE KORENBEURS aan de Kaaistraat 12 in Kortgene is de perfecte locatie voor de pure levensgenieter, op loopafstand van de jachthaven. Klein, maar charmant restaurant. Meer info: www.korenbeurs-kortgene.nl en info@info@korenbeurs-kortgene.nl

 

Georges Keters

 

 







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs