58ste Culinaire Prijs Prosper Montagné
Lode De Roover Eerste Kok van België 2011
In de keukens van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie
Brugge wist Lode De Roover uit het restaurant Eyckerhof in Bornem zich na een
spetterende finale te kronen tot de Eerste Kok van België 2011. Pieter
Verheyde, sommelier in het Hof van Cleve in Kruishoutem, zag zich na een
slopende dag op zijn beurt gekroond tot Eerste Wijnschenker van België 2011. De
laureaten werden naderhand tijdens een schitterend banket in de Salons Saint
Germain in Diksmuide in de prijzen gezet. De Culinaire Prijs Prosper Montagné
is tot nader order nog steeds de meeste gegeerde prijs binnen de horecawereld.
Deze bekroning kwam er na de finale, in een wedstrijd op
het scherp van de snee. De vijf finalisten gaven blijk van uitzonderlijk
vakmanschap. Voor de laureaten betekent deze overwinning een belangrijke stap
in hun gastronomische carrière. Lode De Roover uit restaurant Eyckerhof in
Bornem won uiteindelijk met klasse voor Christophe Nachtergaele restaurant Privé
en chef aan huis, Landegem. De derde podiumplaats was voor Jean-Philippe uit I
Cook, Bergen. De laureaten werden in de Salons Saint Germain in Diksmuide
overladen met prachtige prijzen. De winnaar ging met een Renault Kangoo naar
huis, aansluitend een schitterend juweel voor de partner.
EERSTE SOMMELIER
In de schaduw maar daarom niet minder verdienstelijk van
de finale Eerste Kok van België ging het er niet minder hard aan toe om de
titel van Eerste Wijnschenker 2011 in de wacht te slepen. Oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde
Pieter Verheyde, sommelier in het restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem, wist
iedereen achter zich te houden en won voor Steven Wullaert uit restaurant Jan
van de Bon in Gent. De derde podiumplaats was voor Pieter Fraeyman, restaurant
Hertog Jan in Brugge. Eerste Wijnschenker Pieter Verheyde was dan ook de koning
te rijk en de ontlading als winnaar was dan ook zeer groot. Pieter werkte
eerder al enkele jaren in de Verenigde Staten en verbleef in de beste huizen in
Parijs en Monaco en is intussen met Het Hof van Cleve al aan zijn zesde
driesterrenrestaurant toe. De man droomt er later van om een eigen zaak op te
starten, maar dan wel een restaurant dat special aandacht wijdt aan het
wijngedeelte. Er wacht hem beslist een mooie toekomst.
HISTORIEK
De Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 door
Georges de Ramée, toenmalig concessionaris van het Oostendse Casino-Kursaal,
met de bedoeling enerzijds het wintertoerisme wat op te krikken en anderzijds
promotie te voeren voor de Belgische gastronomie. Om die stellingen kracht bij
te zetten werd uitgepakt met een wedstrijd, kookwedstrijd die bekroond werd met
de titel van Eerste Kok van België. In een later stadium werden de titels van
Eerste Wijnschenker van België en Eerste Pasteibakker van België hier aan
toegevoegd. Stichter Georges de Rammée werd als voorzitter in 1974 opgevolgd
door huidig president Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist. Hij
blies de vereniging nieuw leven in, geruggensteund door provoost-generaal Willy
Verdonck en onder andere provoost Eddy Van Maele.
UITVOEREND COMITE
Intussen werd de Prijs Prosper Montagné meer dan een
begrip binnen de wereld van de horeca. Het Uitvoerend Comité staat onder
leiding van voorzitter Manu Desutter, bijgestaan door provoost-generaal Eddie
Van Maele en de provoosten Jean Van Brabant (penningmeester en provoost
Visconsulenten), Michel Coppens (provoost Keukenchefs), Pierre Saey (provoost
Banketbakkers), Guy Van Neste (provoost Wijnschenkers), Paul Puissant (provoost
Traiteurs), Frans Saint Germain (provoost Restauranthouders) en Michel Van
Tricht (provoost Kaasmeesters).
PROVOOST GUY VAN NESTE
In opvolging van Frank Desmedt, t Oud Konijntje Waregem,
werd Guy Van Neste de nieuwe Provoost Wijnschenkers. De patroon aan het fornuis
van restaurant t Pandreitje in Brugge is al jarenlang de eminente voorzitter
van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, s lands meest gerenommeerde
wijnvereniging. Zijn kunde en kennis zullen er zeker toe bijdragen dat de Prijs
Eerste Wijnschenker van België naar de absolute top zal groeien.
Georges
Keters

|