Antonius Award 2011 op Zwientjeskermis
Meesterkok Frans Saint Germain:
Met dank aan Jean Berquin
Frans
Saint Germain, de ongeëvenaarde Chef aan het fornuis van de gelijknamige Salons
Saint Germain in Diksmuide, krijgt op maandag 7 februari 2011 de Antonius
Award, trofee geschonken door de Broederschap Sint-Antonius en VLAM (Vlaamse
Dienst voor Agro-Marketing), een tweejaarlijkse prijs toegekend aan een professionele
kok die het varken in al zijn glorie weet te promoten. Dit doet me vooral
deugd omdat ik hierdoor meteen in de voetsporen van wijlen Jean Berquin mag
treden, de man die zijn volk varkensvlees leerde genieten. Een groot man waar
velen van ons zeer veel hebben geleerd, zegt Frans Saint Germain, bijzonder
gelukkig met de toekenning.
Om varkensvlees te eten ga je toch niet op restaurant.
Meer moest je niet zeggen om de betreurde Jean Berquin op zijn paard te krijgen.
Jean was dan ook onverstoorbaar: Ik spreek dat 200% tegen. Als ik
varkensstaartjes in een gerecht verwerk of hersentjes stoof, dan smult men zich
te pletter. Men gaat van het standpunt uit dat een varken vies is. Niet lekker
dus. En daar gaat men dus niet voor op restaurant. Totaal verkeerd, want alles
van het varken, maar dan ook alles, is lekker. Van kop tot staart. Het is
tevens het enigste dier die we volledig kunnen genieten. Varkensvlees, dàt is
pas gastronomie, stelde Jean Berquin honderden keren. En of hij gelijk had!
Jean stak zijn liefde voor het varken nooit onder stoelen of banken. Deze
liefde uitte hij meer dan dertig jaar na elkaar met een uitgelezen
Zwientjeskerremesse. Zijn Cochonaille was tot diep over de grens bekend. Van
heinde en verre kwamen lekkerbekken genieten van zijn schotels, gerechten waar
hij weken op voorhand mee bezig was. Alles ging door zijn handen. Jean Berquin
was een meester in artisanale varkensbereidingen.
ODE AAN HET VARKEN
Helaas, Jean is niet meer, maar zijn vrienden, boezemvrienden
als Frans Saint Germain, Rudi De Volder, Geert Van Hecke, Rudy Pattyn, Christian
Melis, Ronny Venus, Fernand Feys, Etienne Waterloos, Philippe Van Gele, Guy Van
Neste, Willy Veeckman, Steven Dehaeze, André Tonton Sonneville, Ludwig
Bouckaert, Robby van Toledo, Koen Devos, Peter Hermans, Guido Neirynck, Lieven
Putteman, Xavier Dehoucke en onder andere Bert Vermoere dragen hem verder diep
in het hart. Onder impuls van Frans Saint Germain wordt de Zwientjeskermesse
verder gezet, maandag 7 februari al voor de derde keer in zijn Salons, goed
voor ruim honderden smulpapen !
LAUREATEN
Op de lijst van laureaten treffen we dan ook niets anders
aan dan Chefs die het varken in het hart dragen: Karel De Wolf, De Snip
(Waasmunster); Luc Van Lierde, De Mirage (nu La Tourbière) Aalst; Jean-Marie
Smets, De Eiken (Malle); Herman De Boeck, De Franse Kroon (Diest); Lieven De
Meester, Arenberg (Heverlee); Jean Berquin (), Rust Roest (Roesbrugge); Geert
Van Hecke, De Karmeliet (Brugge); David
Martin, La Paix (Anderlecht) ; Guy Van
Cauteren, Het Laurierblad (Berlare) en Frans Saint-Germain, Salons Saint Germain, Diksmuide.
FESTIVAL VAN HET
VARKENTJE
De Antonius Award 2011 wordt tijdens het 6de Festival
van het Varkentje op maandag 7 februari 2011 in de Salons Saint Germain
uitgereikt. Dit feest is een ode aan het Varken zoals wijlen Jean Berquin het
steeds gewild heeft. Driesterrenkok Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), sterkok
Rudi De Volder (t Convent, Lo-Reninge), Rudy Pattyn en Meesterkok Orde 33
Meesterkoks van België Frans Saint Germain himself staan aan het fornuis. Ze
worden in de zaal bijgestaan door KTA Slagerschool Diksmuide en de leerlingen
van Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Deelnemen kan tegen de prijs van 63 euro,
all in. Reservatie: Salons Saint Germain, tel. 051 50 25 20.
Met de medewerking van de VLAM, Color Match Printing,
Magazine De Zeeparel en Magazine Gastronomie & Toerisme.
SALONS SAINT GERMAIN
Frans en Ria Saint Germain
De
Breyne Peelaertstraat 12
8600
Diksmuide - Tel.: 051-50 25 20 Fax: 051-51 01 59
frans@salonssaintgermain.be
& www.salonssaintgermain.be
Georges
Keters

|