Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
03-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FESTIVAL VAN HET VARKENTJE 2011

Antonius Award 2011 op Zwientjeskermis

Meesterkok Frans Saint Germain:

“ Met dank aan Jean Berquin”

Frans Saint Germain, de ongeëvenaarde Chef aan het fornuis van de gelijknamige Salons Saint Germain in Diksmuide, krijgt op maandag 7 februari 2011 de Antonius Award, trofee geschonken door de Broederschap Sint-Antonius en VLAM (Vlaamse Dienst voor Agro-Marketing), een tweejaarlijkse prijs toegekend aan een professionele kok die het varken in al zijn glorie weet te promoten. “Dit doet me vooral deugd omdat ik hierdoor meteen in de voetsporen van wijlen Jean Berquin mag treden, de man die zijn volk varkensvlees leerde genieten. Een groot man waar velen van ons zeer veel hebben geleerd”, zegt Frans Saint Germain, bijzonder gelukkig met de toekenning.

 

Om varkensvlees te eten ga je toch niet op restaurant. Meer moest je niet zeggen om de betreurde Jean Berquin “op zijn paard” te krijgen. Jean was dan ook onverstoorbaar: “Ik spreek dat 200% tegen. Als ik varkensstaartjes in een gerecht verwerk of hersentjes stoof, dan smult men zich te pletter. Men gaat van het standpunt uit dat een varken vies is. Niet lekker dus. En daar gaat men dus niet voor op restaurant. Totaal verkeerd, want alles van het varken, maar dan ook alles, is lekker. Van kop tot staart. Het is tevens het enigste dier die we volledig kunnen genieten. Varkensvlees, dàt is pas gastronomie”, stelde Jean Berquin honderden keren. En of hij gelijk had! Jean stak zijn liefde voor het varken nooit onder stoelen of banken. Deze liefde uitte hij meer dan dertig jaar na elkaar met een uitgelezen Zwientjeskerremesse. Zijn “Cochonaille” was tot diep over de grens bekend. Van heinde en verre kwamen lekkerbekken genieten van zijn schotels, gerechten waar hij weken op voorhand mee bezig was. Alles ging door zijn handen. Jean Berquin was een meester in artisanale varkensbereidingen.

ODE AAN HET VARKEN

Helaas, Jean is niet meer, maar zijn vrienden, boezemvrienden als Frans Saint Germain, Rudi De Volder, Geert Van Hecke, Rudy Pattyn, Christian Melis, Ronny Venus, Fernand Feys, Etienne Waterloos, Philippe Van Gele, Guy Van Neste, Willy Veeckman, Steven Dehaeze, André “Tonton” Sonneville, Ludwig Bouckaert, Robby van Toledo, Koen Devos, Peter Hermans, Guido Neirynck, Lieven Putteman, Xavier Dehoucke en onder andere Bert Vermoere dragen hem verder diep in het hart. Onder impuls van Frans Saint Germain wordt de Zwientjeskermesse verder gezet, maandag 7 februari al voor de derde keer in zijn Salons, goed voor ruim honderden smulpapen !

LAUREATEN

Op de lijst van laureaten treffen we dan ook niets anders aan dan Chefs die het varken in het hart dragen: Karel De Wolf, De Snip (Waasmunster); Luc Van Lierde, De Mirage (nu La Tourbière) Aalst; Jean-Marie Smets, De Eiken (Malle); Herman De Boeck, De Franse Kroon (Diest); Lieven De Meester, Arenberg (Heverlee); Jean Berquin (†), Rust Roest (Roesbrugge); Geert Van Hecke, De Karmeliet (Brugge); David Martin, La Paix (Anderlecht) ; Guy Van Cauteren, Het Laurierblad (Berlare) en Frans Saint-Germain, Salons Saint Germain, Diksmuide.

FESTIVAL VAN HET VARKENTJE

De Antonius Award 2011 wordt tijdens het 6de Festival van het Varkentje op maandag 7 februari 2011 in de Salons Saint Germain uitgereikt. Dit feest is een ode aan het Varken zoals wijlen Jean Berquin het steeds gewild heeft. Driesterrenkok Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), sterkok Rudi De Volder (’t Convent, Lo-Reninge), Rudy Pattyn en Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Frans Saint Germain himself staan aan het fornuis. Ze worden in de zaal bijgestaan door KTA Slagerschool Diksmuide en de leerlingen van Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Deelnemen kan tegen de prijs van 63 euro, all in. Reservatie: Salons Saint Germain, tel. 051 50 25 20.

Met de medewerking van de VLAM, Color Match Printing, Magazine De Zeeparel en Magazine Gastronomie & Toerisme.

SALONS SAINT GERMAIN

Frans en Ria Saint Germain

De Breyne Peelaertstraat 12

8600 Diksmuide - Tel.: 051-50 25 20 – Fax: 051-51 01 59

frans@salonssaintgermain.be & www.salonssaintgermain.be

Georges Keters







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs