Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPWIJNEN

Kustrestaurateurs duiken in beste wijnkelders van Bordeauxxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Ambassadeurs

Cercle Amis de Barton & Guestier

Het is elke gastronoom en wijnliefhebber duidelijk, tot nader order is Bordeaux nog altijd het nec plus ultra als het om klassewijnen gaat. Een delegatie horecalui uit Oostende, Middelkerke en Gistel trok op studiereis naar het wijnparadijs Bordeaux en werd er na opgedane kennis prompt gebombardeerd tot Ambassadeur Cercle Amis de Barton & Guestier in Château Magnol, het oudste handelshuis van Frankrijk, deel uitmakend van Châteaux et Domaines Castel, de grootste Franse producent en de vierde wereldwijd.

Je hoeft niet noodzakelijk een wijnliefhebber te zijn, toch klinken de namen van Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Médoc, Sauternes en niet in het minst Margeaux je als muziek in de oren. Steevast wijnen die men – net als Champagne – met een dikke hoofdletter schrijft. Onder impuls van Francky Renty, wereldwijnkenner en zaakvoerder van Wijnhandel Renty-Vanhoutte in Oostende en Gistel trokken dertien fijnproevers naar Château Magnol, Blanquefort, Bordeaux waar het Huis Barton & Guestier zijn hoofdkwartier heeft. Ze verbleven er een week als volbloed kasteelheren, proefden van al dat lekkers dat de bodem er te bieden heeft, scherpten hun wijnkennis aan en doken in de mooiste kelders van Bordeaux.

PASSIE VOOR WIJNEN

Onder leiding van Cliff Vansteene (Wijnen Renty-Vanhoutte) spoorden Gina Dury en Lorenzo Dejonge (Diplomat, Oostende), Michèle en Bit Geeraerts (Poortershuyze, Sijsele), Vicky Helsmoortel en Kevin Vandromme (Nola, Oostende), Mike Willems (’t Hoeveke, Westende), Davy Buffel (De Molenhoeve, Gistel), Kevin Hinderyckx (Faro, Oostende) en Graziella Dewitte en Dries Cloet (Oud Steene, Oostende) via Rijsel naar het zonnige Bordeaux.  “Het werd een onvoorstelbare kennismaking met zoveel mooie wijnhuizen. Mijn wijnkennis werd sterk aangescherpt, wat me de kwaliteit ervan beter zal leren inschatten”,  zeggen Vicky Helsmoortel en Kevin Vandromme. “Zo’n kennismaking is effenaf schitterend, je leert in korte tijd en midden het hart van de regio alles over je favoriete wijnen. Heerlijker en leerrijker kan niet”, weet Michèle Geeraerts.

KELDERSCHATTEN

Het is onloochenbaar, Bordeaux is één grote wijnkelder. Nergens elders vindt men zo’n concentratie topwijnen in een regio. De heren en dames doken met genoegen in de kelders van Château Cantenac Brown (Margaux), Château Magnol (met gigantische wijncollectie) en Château Pape Clément (Grave), in de 14de eeuw ooit het optrekje en eigendom van Paus Clément V, een onmetelijke ondergrondse wereld vol kelderschatten. Directrice Solange Galan kreeg dan ook alle kustrestaurateurs aan haar lippen, voor expliciete uitleg omtrent het rijke gamma dat het bedrijf Barton & Guetier in portefeuille heeft.

AMBASSADEURS

De studiereis werd op de slotdag afgerond met een ingetogen ceremonie met wijnproeverij waarbij de kustrestaurateurs door Grand Maître Solange Galan tot Ambassadeur Cercle Amis de Barton & Guestier werden geslagen, ere-diploma en gepersonaliseerde fles Château Magnol er boven op. “Een uniek belevenis. Toch onvoorstelbaar wat er allemaal bij het maken van wijnen komt kijken. Het werd voor mij een bijzonder verrijkende week die ik niet vlug zal vergeten. Integendeel, Bordeaux heeft mijn hart gesloten”, weet Davy Buffel nog mee te geven. De intronisatie werd afgesloten met een sneeuwballengevecht. De eerste sneeuw in Bordeaux sedert tien jaar waarbij de kustdelegatie meteen geschiedenis schreef: Bit Geeraerts, Davy Buffel, Mike Willems, Cliff Vansteene, Dries Cloet, Kevin Vandromme, Kevin Hinderyckx en Lorenzo Dejonge, zittend: Michèle Geeraerts, Graziella Dewitte, Vicky Helsmoortel, Grand-Maître Solange Galan, Georges Keters en Gina Dury.

Gastronomie & Toerisme







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs