GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
19-05-2019
GASTRONOMIE IN FRANS-VLAANDEREN
Oostduinkerkse Paardevissers
promoten streekgerechten
Garnaal met Asperge: perfect huwelijk
OOSTDUINKERKE GHYVELDE
De Orde van de Paardevisser Oostduinkerke trok met een select gezelschap naar
de aspergevelden van Ferme Marc Deswarte, in het Noord-Franse Ghyvelde. Ze
tekenden er voor een culinair huwelijk tussen de Asperge en de Garnaal, voltrokken
door meesterkok Rudi De Volder.
Het staat als een paal boven
water, de Orde van de Paardevisser maakt van elke gelegenheid gebruik om de
garnaal, de onbetwistbare kaviaar van de Noordzee, te promoten. Een
aperitiefconcert met Jo Lemaire op de site van La Grande Mare in naburige
Bray-Dunes kon voorzitter Marc Sirjacobs en zijn discipelen niet voorbij laten
gaan, zonder daar een culinair toemaatje aan te koppelen. De goede relaties met
aspergeboer Marc Deswarte gaf Peter Germonprez het idee om bij deze gelegenheid
de garnalen en de asperges samen op het bord te brengen. Chef Rudi De Volder
zette zich aan het fornuis en de Orde van de Paardevissers trokken op locatie
op de boerderij van Deswarte.
CULINAIRE HOOGSTANDJES
Het laat zich raden, Chef
Rudi De Volder gaf het beste van zichzelf. Na de Bavarois met garnalen en de
Velouté met paling schoof hij een onverbeterlijke Asperge op Vlaamse wijze naar
voor. Dit waren de enige momenten waar het muisstil was. Zelfs Suzy was even
sprakeloos. Het Frans-Vlaamse gezelschap genoot met volle teugen.
Hiermee was het feest nog
niet ten einde. Op het domein La Grande Mare volgde naderhand nog een
garnalensoep en een Noordzeepaëlla, getekend Orde van de Paardevisser, afgerond
met een subliem optreden van Jo Lemaire. Het Frans-Vlaamse feest kon toen al
lang niet meer stuk.
OP DE FOTO
Klaar om het huwelijk tussen Asperge
en Garnalen te voltrekken: Suzy Bauwens, Johan De Cuman, Anneke Laleman (La Grande
Mare), Geertrui Sinneseal, Peter Germonprez, Mevr. Deswarte, Jenny Polfliet,
Rudy Devolder, Frank Cailliau, Marc Deswarte, Jo Lemaire, Wilfried Delanghe,
Thérese Decorte en onderaan René Decorte, Marc Godderis en voorzitter Marc
Sirjacobs.
Om
de overtollige kilos van de eindejaarsfeesten weg te werken en hiermee de
conditie op peil te houden, kan je voortaan in de Middelkerkse duinen op
dinsdagmorgen heel wat keukenchefs en horecalui uit de regio zien rondcrossen
op de mountainbike. Daarna wordt (uiteraard) de innerlijke mens versterkt bij
een collega. Men vertrekt vanuit B & B Ten Doele in Slijpe, aan de kerk in Oostduinkerke, NIeuwpoort aan restaurant De Roos of onder andere in Westende-Dorp aan restaurant De Lanteirne, naar gelang de rit.
Met Nieuwjaar worden heel
wat plannen gesmeed. Ook de chefs en horecalui ontsnappen hier niet aan. Zo
kwamen Pedro Declercq (patroon aan het fornuis van restaurant De Lanteirne in Westende-Dorp)
en Kris De Ruytter, horecaleverancier uit Leffinge, een drietal jaar geleden op het idee om samen na het
harde werk even op de mountainbike te ontspannen en de batterijen terug op te
laden. We vonden onmiddellijk enkele fervente liefhebbers binnen onze
vriendenkring en zo ontstond Mardi Matin, omdat we op dinsdagmorgen gingen
fietsen. Meerijden met bestaande clubs is zo goed als uitgesloten, gezien deze
in het weekend actief zijn. Op die dagen staan we in onze zaak. Op maandag en
dinsdag nemen de meesten een sluitingsdag, wat het makkelijk maakt om samen te
komen. Het is geen club, we fietsen niet voor punten of een rangschikking.
Alleen maar om ons fit te houden en wat gezellig te sporten. Iedere horecaman
is welkom. Onze startplaats varieert in functie van de rit, goed voor een tripje van
30 tot 50 km, naar gelang de weersomstandigheden, vertellen Pedro Declercq en
Kris De Ruytter, beiden ontspannen na de nieuwjaarstrip.
MARDI MATIN
Intussen zijn een vijftiental
chefs en horecalui op dinsdag te vinden in de duinen, hun mountainbike al
sportend te martelen. Waarom Mardi Matin, omdat de franse taal de taal van de
koks is en veel culinaire benamingen de taal van Molière dragen. Geef toe,
Mardi Matin klinkt beter dan Dinsdag Morgen, jatoch? Na de inspanning komt steevast de ontspanning. Na het einde van de
rit houden we halt bij onze collegas en genieten er van de middaghapjes, heerlijke
natjes graag binnen handbereik. Zalig, onderstreept Steve DHoedt (restaurant
De Roos, Nieuwpoort en B&B Ten Doele, Slijpe).
GEEN KLASSEMENT
Het mooie aan Mardi Matin in
het feit dat er geen de minste spraak ik van competitie. Pedro De Clercq (De
Lanteirne, Westende-Dorp): We klimmen op de mountainbike om ons te ontspannen
en wat frisse lucht op te doen. Na een gans weekend aan het fornuis of in de
zaak te hebben gewerkt, zit zon tochtje er best aan te komen. We hebben een
vast kern met collegas Steve DHoedt (De Roos, Nieuwpoort), de broertjes
Jochen (De Lekpot, Middelkerke) en Dimitri Van Parijs (Cheffs, Middelkerke), Dieter Clarysse en Kris De Ruytter (Horeca De Ruytter) aan gevuld met Dieter
Pylyser (De Sauteuse, Middelkerke), Peter Willems (Electro Willems), Stefaan
Cloet (De Roos, Nieuwpoort), Elke Pillen en Nicolai Smeesters Vandenberghe (Caricole,
Oostduinkerke), Björn Broucke (De Lanteirne), Christophe Declerck (Bistro du
Port, Nieuwpoort), Jurryt Deserrano (La Fonda, Middelkerke), Maxim De Clercq
(Vecino, Westende-Dorp) en onder andere Kurt Ryckewaert. Op het einde van het
jaar zal je geen klassement vinden. Op de mountainbike zijn we concurrenten,
daarnaast goede collegas en dikke vrienden.
Meer info steeds te bekomen bij Kris De Ruytter (info@deruytter.be)
of Pedro De Clercq (info@delanteirne.be), en Steve Dhoedt
(info@restaurantderoos.be)
Tekst
& Fotos:
Georges
Keters De Boarebreker/Gastronomie & Toerisme
MOESEL : AUTOMUSEUM MET OLDTIMERS - NOSTALGIE OP ZIJN BESE
Automuseum in Bernkastel-Kues Moezel
Oldtimers in Zylinderhaus Museum
Liefhebbers
van oldtimers wrijven zich alvast in de handen met de uitbreiding van het
Zylinderhaus Museum, in de Adolf-Kolping Strasse 2 in het lieflijke stadje Bernkastel-Kues
aan de Moesel. Dit museum van Classic Cars, even buiten het centrum van het
pittoreske centrum opende haar deuren in oktober 2017. Sindsdien is de collectie
vervolledigd. Een bezoek brengt je in de sfeer van de auto en de autotechniek
van vorige eeuw. Nostalgie op zijn best. Geen autofreak die het wil missen.
Je
maakt alvast een reis door de tijd naar een vervlogen tijd.De uitgebreide collectie autos staan
opgesteld in een mooi opgebouwde winkelstraat met oude winkels uit dejaren 50. Zo kom je langs een historische
apotheek, een elektrowinkel, een kruidenierswinkel, een fotowinkel, een café,
een tabakswinkel, een rijschool, en een Aral-benzinestation. Op de eerste verdieping is een echte
werkplaats nagebouwd met alle toestellen van die tijd, compleet met de geur van
weleer.
UNIEKE COLLECTIE
Op
5000 m² museumruimte over 2 verdiepingen kan je meer dan 100 prachtig
geënsceneerde vintage en klassieke autos zien uit de periode 1930-80. Het
oudste voertuig is een DIXI DA 1 uit 1928, het bedrijf is later door BMW
overgenomen. Het merk DKV is sterk vertegenwoordigd met zijn bijna volledig
assortiment: van de Roadster uit 1933 tot de Monza uit 1958. Bij de
Audi-collectie is de blikvanger de Audi 225 luxe cabriolet waarvan wereldwijd
slechts 6 stuks bekend zijn. Een ander topstuk is de Horch 330 V van Auto-Union
uit de jaren 30. Verder zijn de Mercedes-modellen goed vertegenwoordigd, o.m.
de limousine waarmee de Franse president Charles de Gaulle in de jaren 50 reed.
Naast Borgward en Volkswagen mocht ook Porsche niet ontbreken: ook hiervan staan
enkele prachtige exemplaren.
FIETSEN & BROMFIETSEN
En er
is nog meer moois te beleven. Liefhebbers zullen smullen van de uitgebreide
verzameling motorfietsen, bromfietsen en fietsen uit verschillende decennia.
Tot het einde van de jaren 50waren ze immers
het belangrijkste transportmiddel voor Jan met de pet. Vandaag zijn er van de toenmalige
200 Duitse fietsmerken er maar enkele overgebleven.
PRAKTISCH
Openingsuren: dagelijks (behalve
op maandag) van 10 tot 18 u (op zondag tot 17 u)
Na het genieten van dat
nostalgisch moois, kan je verder nakeuvelen in het restaurant.
Meer gedetailleerde info over Bernkastel-Kues
en het museum is gratis te bekomen bij Herman TAELMAN via herman.taelman@skynet.be
Van vissersdorpje tot bruisende metropool aan de Rijn
Düsseldorf
mag met zijn ruim 600.000 inwoners dan wel misschien niet de grandeur hebben
van een Berlijn, München, Hamburg of onder andere Dresden, het blijft je
telkens weer verbazen. De historische binnenstad (Altstadt) ademt geschiedenis.De
extravagante Mediahaven is uitgegroeid tot een trendy ontmoetingsplaats met de
Rheinturm als afsluiter op 240 meter hoogte en met de Köningsallee bezit de
stad een unieke locatie voor de liefhebbers van de mode en topwinkels. Voeg
daarbij de karnaval- en kerstperiode en de tientallen mogelijkheden om zichzelf
aan tafel te verwennen en je beseft het pas later: Düsseldorf heeft alles !
Düsseldorf
is een stad van twee rivieren. De Düssel gaf zijn naam aan de stad, de
imposante Rijn zorgde voor de rest en gaf de stad naam en faam en kijkt terug
op een bewogen geschiedenis van ruim 800 jaar. Tijdens de Tweede Wereldbrand
werd de stad grotendeels vernield. Slechts een paar oude gebouwen zijn overeind
gebleven of gerestaureerd, met het Rathaus (stadhuis) en de Schlossturm
(slottoren, nu Scheepvaartmuseum) in de Altstadt of oud stadsgedeelte als
voornaamste. Binnen deze oude kern zijn er een aantal kerken een bezoekje
waard: de Pfarrkirche St. Andreas, de Neanderkirche, de Lambertuskirche en in
het moderne centrum, tussen station en Altstadt, mag je de Johanneskirche niet
links laten.
HOOFDSTAD VAN DE MODE
Düsselforf
is zonder twijfel een shoppingstad met allure en geniet van de titel Duitse
hoofdstad van de Mode. De aanwezigheid van een invloedrijke Modeacademie is
hier zeker niet vreemd aan. Ruim de helft van de toeristen komt speciaal naar
de Köningsallee zeg maar de Kö en de
schitterende Shadowstrasse. Beide locaties tellen een brede waaier van dure en exclusieve boetieks. Ook
aan grote warenhuizen en winkelgalerijen is er geen tekort op de Kö. Daaraan
grenzend ligt de Shadowstrasse met eenzelfde assortiment. Voor beter betaalbare
winkels stap je meer naar de Rijn toe. De Altstadt, metzijn vele autovrije zones, telt een ruim
aanbod aan winkels.
HALVE VIERKANTE KM
Düsseldorf biedt je een uitgebreide mix van
toeristische bezienswaardigheden. Naast een rijk shoppingaanbod, een divers
cultureel pallet met ruim twintig musea, meer dan honderd kunstgalerijen, een
opera en een concertgebouw. De Altstadt telt zeven kerken , waarbij
de St. Lambertusbasiliek met scheve toren. De stad is amper een halve vierkante
kilometer groot telt vandaag nog vijf brouwerijen, goed voor ruim 250 cafés
en kroegen. Düsseldorf kan je dus makkelijk al wandelend verkennen, met de
Rheinpromenade als slotstuk, richting Rheinturm. Wie meer wil zien van de
randstad, kan terecht op de Hop-on Hop-off bus die de highlights met acht
haltes naar keus laat bewonderen.
CULINAIR
Lekkerbekken, Bonvivants en Levensgenieters komen
ruim aan hun trekken in Düsseldorf. Bratwurst, Eierpunch, Flammlachs (op het
vuur bereide zalm), Heisser Kakao (warme chocolademelk), Stollen (kerstkoek),
Maronen (kastanjes), Langos (Hongaarse variatie van pizza), Marzipan und Nugat
(marsepein en nougat) en onder andere Paradiesäpfel (gekonfijte appeltjes) en
Flammkuchen (vlamkoek) zijn onweerstaanbaar voor de kleine hapjes.
Voor de grotere honger wacht alvast een Rheinischer
Sauerbraten (stoofvlees), Schweinehaxe (schenkel), Flönz (bloedworst),
voorafgegaan door een flink bord Äh-zezupp, een buikvullend soepje. En voor de
dorstige lui wacht alvast een halve liter Altbier, lokaal donker brouwsel dat
zich graag laat drinken, dat alles af te ronden met een Killeptisch, een
kruidenlikeur dat de spijsvertering een handje toesteekt.
Wie gek is van een stevige moot varkensvlees
(Schweinehaxe), zit op rozen restaurant Zum Schiffen in de Hafenbstrasse 5
(waar Napoleon in 1811 samen met zijn generaals genoot van de Duitse keuken
ook Franz Beckenbauer, Brooke Shields, Heinrich Heine, Paul Bocuse en onder
ander de Japanse prinses Hisako van Takamado en de Zweedse koningin genoten van
het lekkers uit de keuken Zum Schiffen).
Wie liever uit het vuistje een stukje Haxe verorbert,
kan dit op volkse wijze een heerlijke
pot nat binnen handbereik op zijn best in bistro Schweine Janes in de
Bolkerstrasse.
Fijnproevers zijn duidelijk aan het feest in Da
Primo (in de Altstadt) waar de ijscoupes en de fruittaarten je eeuwig aan
Düsseldorf zullen doen denken.
HOTEL NIKKO
Enkele dagen verblijven in Düsseldorf is een
aanrader in Hotel Nikko, gelegen in de Immermansstrasse 41 in de wijk Little
Tokyo, op wandelafstand van het centrum en station. Er wonen ruim 6.500
Japanners in de stad en werken in de meer dan 500 Japanse bedrijven, gevestigd
in de regio. Voor de liefhebbers van de Japanse keuken wacht in het restaurant Benkay,
de Sushi Bar en een uitstekende Teppanyaki al datgene wat de Japanse
smaken tot hemelse gerechten leidt.
KERSTMARKTEN
Loopt Düsseldorf het ganse jaar door, met als
uitgelezen shoppingstad de Kö als absolute topper, dan eisen carnaval en de
kerstperiode hun deel van de aandacht graag op. Vooral de Weihnachten Märkte
zijn sterk gegeerd. Net zoals Keulen en Aachen heeft Düsseldorf zijn eigenheid.
Kleiner, compacter en vooral losser en gezelliger, leuk verspreid over de ganse
stad. Het is dan ook genieten van de SCHADWOWSTRASSE (aan het Schauspielhaus).
Er is hier een ijsbaan en draaimolen en vooral veel lekkers voor wie zich
compleet wil onderdompelen in de kerstsfeer. Deze kerstmarkt kent een klein
verlengstuk in de Schadowstrasse. Ook op de SCHADOWPLATZ tellen we er een,
en op de binnenkoer van het Wilhlem-Marx-Haus staat de STADTBRÜCKEN zo
goed als volledig in het teken van kerstkristal. De HEINRICH HEINE PLATZ mag je
niet missen. Gelegen aan het luxeuze Carsch, verblinden de duizenden lichtjes
je en is het genieten van de Engeltjesmarkt.In de schaduw van het stadhuis zorgt de MARKTPLATZ voor optimale
kerststemming. Voeg daarbij de FLINGER STRASSE en de MARKTSTRASSE en je
kerstzoektocht naar het mooiste uit Düsseldorf kent geen grenzen.
Hoe dan ook, Düsseldorf is een stad voor elk
seizoen. Er valt immers zoveel te beleven, zodat deze metropool een uitstekend
idee is voor een citytrip.
Georges Keters
Met dank aan Catherine Gastout, Duitse Nationale Dienst
voor Toerisme in Brussel, Birte Weiring, Düsseldorf Tourismus en stadsgids Anja
Kühner.
Fotos: Düsseldorf Tourismus, U. Otte en Georges
Keters
Het 56ste Magistraal Kapittelbanket van de 33
Masters of Belgium, zeg maar de Grote Nacht, haalde met zowat 600 deelnemers in
het Oostendse Casino hetkruim van de
Belgische chefs op het podium. Voorzitter Stéphane Buyens zette de nieuwe
Masterchefs, Ambassadeurs, Compagnons de la Toque Blanche en Club Members met
klasse in de kijker.
Onder de vele benoemingen tellen we alvast drie nieuwe
Masterchefs : Christophe Baert (Domaine de la Blommerie in Moeskroen), Eric
Fernez (dEugénie à Emilie uit Baudour en Axel Rousseaux (Ô de Sammeuit
Arquennes) (Foto).
Jelle Devisch, rechterhand van meesterkok Frans Saint
Germain in Père et Mère in Diksmuide, Sandrine Losfeld (De Tuin, Nieuwpoort),
Thibault Van Aerde (TouGou, Brugge), Stephane Fievez (Vijverhof, Wevelgem),
Frederik De Mets (Hemelhof, Kortrijk), David Grosdent (LEnvie, Zwevegem), Olivier
Van Steenkiste (dOude Burcht, Kortrijk), Didier Bourdeaux (Maison D, Ronse),
Barabara Ferry (LEcailler, Luik), Edward Van Dorpe (Le Plat Pays, Zandvoorde),
Sander Van de Walle (Sel Gris, Duinbergen), Jan Verhelst (Jan Verhelst, Eke) en
Bert Zaman (Lux, Antwerpen) kregen de titel van Compagnon de la Toque Blanche
opgespeld.
Thierry Vandebroucke (Fish Express) werd Ambassadeur.
CHRISTOPHE BAERT
Met Christophe Baert telt de 33 Masters of Belgium een
sterke aanwinst. Hij woont zowel in Koksijde als in Moeskroen waar hij samen
met eega Nathalie het Domaine de la Blommerie, traiteur met restaurant, met
kloeke hand leidt. De zaak is een familiebedrijf die Christophe samen met zijn
medewerkers uitbouwde tot een niet meer weg te denken oase van culinair genot.
Ons vak is voortdurend in ontwikkeling zodat we elke dag alert en mee moeten
zijn met de jongste trends. Als cateringbedrijf staan we voor alles open en
brengen gastronomie naar aal hoek van onze regio. Daarnaast zijn onze all-in
formules sterk gegeerd. Hier staan gezelligheid, gastronomie en kwaliteit hoog
in ons vaandel. Het is hard werken, maar we doen het graag en leven er voor,
stelt de kersverse Master Chef, die naderhand steeds de batterijen komt opladen
in Koksijde.
33 MASTERCHEFS
De 56ste Grote Nacht werd niet alleen overgoten met
het beste wat op het vlak van de gastronomie te vinden is, maar kreeg met het
optreden van special guest Nathalie Meskens, ondersteund door The 33
Masterchefs Band, een extra pigment. De algemene leiding was in handen van de
executieve Masterchefs Lieven Demeestere, Frans en Tim Saint Germain. Het
Aperitief van de Ambassadeurs zette het feest op het juiste spoor met een Open
Table Cookingdoor de 33 Masterchefs. De
Champagne Gosset, Remi Bols en de Gin Tonic bar Schweppes lieten zich smaken,
als prelude tot het Gala Menu. Hier was het genieten van een brede waaier van
klassegerechten met aandacht voor Schotse zalm, wilde tarbot, Duroc dOlives
Rouge, kazen Van Tricht en onder andere ambachtelijk Bourbon roomijs. Dat alles
rijkelijk overgoten met wijnen Young Charly. Het geheel werd in goede banen
geleid door de leerlingen van het Hotelschool Ter Duinen, onder supervisie van
Ambassadeur Olivier Willaert.
MICHELIN
NEDERLAND laat voor 2019 opnieuw zienMichelin hoe
groot het culinaire potentieel er wel is. Gerenommeerde koks en jonge talenten
maken de hoge verwachtingen helemaal waar. Met twee nieuwe
tweesterrenrestaurants en maar liefst twaalf nieuwe sterren kunnen we editie
2019 inlijsten. Nederland telt vandaag 110 sterrenzaken.
De chefs van de drie restaurants met
zijn en blijven stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse
gastronomie. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle, Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen en Jacob Jan BOERMA van De Leest in Vaassen nemen met verve hun
rol op als inspirator van de nieuwe generatie chefs. Hun persoonlijke keukens zijn
uniek en behoren tot de culinaire wereldtop.
Gwendal POULLENNEC, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen,
bevestigt de positieve evolutie. Dit jaar is een uitstekende editie voor
Nederland. Onze inspecteurs zijn onder de indruk van het hoge niveau dat
gehaald wordt door ervaren chefs die al eerder zijn onderscheiden. Ze hebben
eveneens heel wat nieuwe namen gevonden om de selectie te verrijken. Deze jonge
chefs, die zich soms laten inspireren door het werk van hun collegas, brengen
de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau op het gebied van
creativiteit, innovatie en smaak.
Reken
Nico BOREAS gerust onder de Nederlandse topchefs. Dit voorjaar opende hij Sabero in Roermond en dat was meteen
een schot in de roos. Chef BOREAS etaleert er zijn technische kennis en neus
voor finesse. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve
samenspel dat Syrco BAKKER creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is
indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een
wervelende ervaring op.
Maar
liefst twaalf restaurants worden in editie 2019 onderscheiden jeugdige klasse.
Wat meteen opvalt, is de opmars van talentvolle chefs die op jonge leeftijd
aantonen dat op klasse geen leeftijd staat.
De MICHELIN gids Nederland
2019 is te koop vanaf 20 decembervoor de prijs van 23,95 in Nederland en België en 23,27 in
Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 834 adressen, namelijk 263 hotels
(waaronder 21 gastkamers) en 571 restaurants waaronder 110 sterrenrestaurants,
drie 3-sterrenhuizen en 129 BIB GOURMAND restaurants.