GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
19-05-2019
GASTRONOMIE IN FRANS-VLAANDEREN
Oostduinkerkse Paardevissers
promoten streekgerechten
Garnaal met Asperge: perfect huwelijk
OOSTDUINKERKE GHYVELDE
De Orde van de Paardevisser Oostduinkerke trok met een select gezelschap naar
de aspergevelden van Ferme Marc Deswarte, in het Noord-Franse Ghyvelde. Ze
tekenden er voor een culinair huwelijk tussen de Asperge en de Garnaal, voltrokken
door meesterkok Rudi De Volder.
Het staat als een paal boven
water, de Orde van de Paardevisser maakt van elke gelegenheid gebruik om de
garnaal, de onbetwistbare kaviaar van de Noordzee, te promoten. Een
aperitiefconcert met Jo Lemaire op de site van La Grande Mare in naburige
Bray-Dunes kon voorzitter Marc Sirjacobs en zijn discipelen niet voorbij laten
gaan, zonder daar een culinair toemaatje aan te koppelen. De goede relaties met
aspergeboer Marc Deswarte gaf Peter Germonprez het idee om bij deze gelegenheid
de garnalen en de asperges samen op het bord te brengen. Chef Rudi De Volder
zette zich aan het fornuis en de Orde van de Paardevissers trokken op locatie
op de boerderij van Deswarte.
CULINAIRE HOOGSTANDJES
Het laat zich raden, Chef
Rudi De Volder gaf het beste van zichzelf. Na de Bavarois met garnalen en de
Velouté met paling schoof hij een onverbeterlijke Asperge op Vlaamse wijze naar
voor. Dit waren de enige momenten waar het muisstil was. Zelfs Suzy was even
sprakeloos. Het Frans-Vlaamse gezelschap genoot met volle teugen.
Hiermee was het feest nog
niet ten einde. Op het domein La Grande Mare volgde naderhand nog een
garnalensoep en een Noordzeepaëlla, getekend Orde van de Paardevisser, afgerond
met een subliem optreden van Jo Lemaire. Het Frans-Vlaamse feest kon toen al
lang niet meer stuk.
OP DE FOTO
Klaar om het huwelijk tussen Asperge
en Garnalen te voltrekken: Suzy Bauwens, Johan De Cuman, Anneke Laleman (La Grande
Mare), Geertrui Sinneseal, Peter Germonprez, Mevr. Deswarte, Jenny Polfliet,
Rudy Devolder, Frank Cailliau, Marc Deswarte, Jo Lemaire, Wilfried Delanghe,
Thérese Decorte en onderaan René Decorte, Marc Godderis en voorzitter Marc
Sirjacobs.
Om
de overtollige kilos van de eindejaarsfeesten weg te werken en hiermee de
conditie op peil te houden, kan je voortaan in de Middelkerkse duinen op
dinsdagmorgen heel wat keukenchefs en horecalui uit de regio zien rondcrossen
op de mountainbike. Daarna wordt (uiteraard) de innerlijke mens versterkt bij
een collega. Men vertrekt vanuit B & B Ten Doele in Slijpe, aan de kerk in Oostduinkerke, NIeuwpoort aan restaurant De Roos of onder andere in Westende-Dorp aan restaurant De Lanteirne, naar gelang de rit.
Met Nieuwjaar worden heel
wat plannen gesmeed. Ook de chefs en horecalui ontsnappen hier niet aan. Zo
kwamen Pedro Declercq (patroon aan het fornuis van restaurant De Lanteirne in Westende-Dorp)
en Kris De Ruytter, horecaleverancier uit Leffinge, een drietal jaar geleden op het idee om samen na het
harde werk even op de mountainbike te ontspannen en de batterijen terug op te
laden. We vonden onmiddellijk enkele fervente liefhebbers binnen onze
vriendenkring en zo ontstond Mardi Matin, omdat we op dinsdagmorgen gingen
fietsen. Meerijden met bestaande clubs is zo goed als uitgesloten, gezien deze
in het weekend actief zijn. Op die dagen staan we in onze zaak. Op maandag en
dinsdag nemen de meesten een sluitingsdag, wat het makkelijk maakt om samen te
komen. Het is geen club, we fietsen niet voor punten of een rangschikking.
Alleen maar om ons fit te houden en wat gezellig te sporten. Iedere horecaman
is welkom. Onze startplaats varieert in functie van de rit, goed voor een tripje van
30 tot 50 km, naar gelang de weersomstandigheden, vertellen Pedro Declercq en
Kris De Ruytter, beiden ontspannen na de nieuwjaarstrip.
MARDI MATIN
Intussen zijn een vijftiental
chefs en horecalui op dinsdag te vinden in de duinen, hun mountainbike al
sportend te martelen. Waarom Mardi Matin, omdat de franse taal de taal van de
koks is en veel culinaire benamingen de taal van Molière dragen. Geef toe,
Mardi Matin klinkt beter dan Dinsdag Morgen, jatoch? Na de inspanning komt steevast de ontspanning. Na het einde van de
rit houden we halt bij onze collegas en genieten er van de middaghapjes, heerlijke
natjes graag binnen handbereik. Zalig, onderstreept Steve DHoedt (restaurant
De Roos, Nieuwpoort en B&B Ten Doele, Slijpe).
GEEN KLASSEMENT
Het mooie aan Mardi Matin in
het feit dat er geen de minste spraak ik van competitie. Pedro De Clercq (De
Lanteirne, Westende-Dorp): We klimmen op de mountainbike om ons te ontspannen
en wat frisse lucht op te doen. Na een gans weekend aan het fornuis of in de
zaak te hebben gewerkt, zit zon tochtje er best aan te komen. We hebben een
vast kern met collegas Steve DHoedt (De Roos, Nieuwpoort), de broertjes
Jochen (De Lekpot, Middelkerke) en Dimitri Van Parijs (Cheffs, Middelkerke), Dieter Clarysse en Kris De Ruytter (Horeca De Ruytter) aan gevuld met Dieter
Pylyser (De Sauteuse, Middelkerke), Peter Willems (Electro Willems), Stefaan
Cloet (De Roos, Nieuwpoort), Elke Pillen en Nicolai Smeesters Vandenberghe (Caricole,
Oostduinkerke), Björn Broucke (De Lanteirne), Christophe Declerck (Bistro du
Port, Nieuwpoort), Jurryt Deserrano (La Fonda, Middelkerke), Maxim De Clercq
(Vecino, Westende-Dorp) en onder andere Kurt Ryckewaert. Op het einde van het
jaar zal je geen klassement vinden. Op de mountainbike zijn we concurrenten,
daarnaast goede collegas en dikke vrienden.
Meer info steeds te bekomen bij Kris De Ruytter (info@deruytter.be)
of Pedro De Clercq (info@delanteirne.be), en Steve Dhoedt
(info@restaurantderoos.be)
Tekst
& Fotos:
Georges
Keters De Boarebreker/Gastronomie & Toerisme
MOESEL : AUTOMUSEUM MET OLDTIMERS - NOSTALGIE OP ZIJN BESE
Automuseum in Bernkastel-Kues Moezel
Oldtimers in Zylinderhaus Museum
Liefhebbers
van oldtimers wrijven zich alvast in de handen met de uitbreiding van het
Zylinderhaus Museum, in de Adolf-Kolping Strasse 2 in het lieflijke stadje Bernkastel-Kues
aan de Moesel. Dit museum van Classic Cars, even buiten het centrum van het
pittoreske centrum opende haar deuren in oktober 2017. Sindsdien is de collectie
vervolledigd. Een bezoek brengt je in de sfeer van de auto en de autotechniek
van vorige eeuw. Nostalgie op zijn best. Geen autofreak die het wil missen.
Je
maakt alvast een reis door de tijd naar een vervlogen tijd.De uitgebreide collectie autos staan
opgesteld in een mooi opgebouwde winkelstraat met oude winkels uit dejaren 50. Zo kom je langs een historische
apotheek, een elektrowinkel, een kruidenierswinkel, een fotowinkel, een café,
een tabakswinkel, een rijschool, en een Aral-benzinestation. Op de eerste verdieping is een echte
werkplaats nagebouwd met alle toestellen van die tijd, compleet met de geur van
weleer.
UNIEKE COLLECTIE
Op
5000 m² museumruimte over 2 verdiepingen kan je meer dan 100 prachtig
geënsceneerde vintage en klassieke autos zien uit de periode 1930-80. Het
oudste voertuig is een DIXI DA 1 uit 1928, het bedrijf is later door BMW
overgenomen. Het merk DKV is sterk vertegenwoordigd met zijn bijna volledig
assortiment: van de Roadster uit 1933 tot de Monza uit 1958. Bij de
Audi-collectie is de blikvanger de Audi 225 luxe cabriolet waarvan wereldwijd
slechts 6 stuks bekend zijn. Een ander topstuk is de Horch 330 V van Auto-Union
uit de jaren 30. Verder zijn de Mercedes-modellen goed vertegenwoordigd, o.m.
de limousine waarmee de Franse president Charles de Gaulle in de jaren 50 reed.
Naast Borgward en Volkswagen mocht ook Porsche niet ontbreken: ook hiervan staan
enkele prachtige exemplaren.
FIETSEN & BROMFIETSEN
En er
is nog meer moois te beleven. Liefhebbers zullen smullen van de uitgebreide
verzameling motorfietsen, bromfietsen en fietsen uit verschillende decennia.
Tot het einde van de jaren 50waren ze immers
het belangrijkste transportmiddel voor Jan met de pet. Vandaag zijn er van de toenmalige
200 Duitse fietsmerken er maar enkele overgebleven.
PRAKTISCH
Openingsuren: dagelijks (behalve
op maandag) van 10 tot 18 u (op zondag tot 17 u)
Na het genieten van dat
nostalgisch moois, kan je verder nakeuvelen in het restaurant.
Meer gedetailleerde info over Bernkastel-Kues
en het museum is gratis te bekomen bij Herman TAELMAN via herman.taelman@skynet.be
Van vissersdorpje tot bruisende metropool aan de Rijn
Düsseldorf
mag met zijn ruim 600.000 inwoners dan wel misschien niet de grandeur hebben
van een Berlijn, München, Hamburg of onder andere Dresden, het blijft je
telkens weer verbazen. De historische binnenstad (Altstadt) ademt geschiedenis.De
extravagante Mediahaven is uitgegroeid tot een trendy ontmoetingsplaats met de
Rheinturm als afsluiter op 240 meter hoogte en met de Köningsallee bezit de
stad een unieke locatie voor de liefhebbers van de mode en topwinkels. Voeg
daarbij de karnaval- en kerstperiode en de tientallen mogelijkheden om zichzelf
aan tafel te verwennen en je beseft het pas later: Düsseldorf heeft alles !
Düsseldorf
is een stad van twee rivieren. De Düssel gaf zijn naam aan de stad, de
imposante Rijn zorgde voor de rest en gaf de stad naam en faam en kijkt terug
op een bewogen geschiedenis van ruim 800 jaar. Tijdens de Tweede Wereldbrand
werd de stad grotendeels vernield. Slechts een paar oude gebouwen zijn overeind
gebleven of gerestaureerd, met het Rathaus (stadhuis) en de Schlossturm
(slottoren, nu Scheepvaartmuseum) in de Altstadt of oud stadsgedeelte als
voornaamste. Binnen deze oude kern zijn er een aantal kerken een bezoekje
waard: de Pfarrkirche St. Andreas, de Neanderkirche, de Lambertuskirche en in
het moderne centrum, tussen station en Altstadt, mag je de Johanneskirche niet
links laten.
HOOFDSTAD VAN DE MODE
Düsselforf
is zonder twijfel een shoppingstad met allure en geniet van de titel Duitse
hoofdstad van de Mode. De aanwezigheid van een invloedrijke Modeacademie is
hier zeker niet vreemd aan. Ruim de helft van de toeristen komt speciaal naar
de Köningsallee zeg maar de Kö en de
schitterende Shadowstrasse. Beide locaties tellen een brede waaier van dure en exclusieve boetieks. Ook
aan grote warenhuizen en winkelgalerijen is er geen tekort op de Kö. Daaraan
grenzend ligt de Shadowstrasse met eenzelfde assortiment. Voor beter betaalbare
winkels stap je meer naar de Rijn toe. De Altstadt, metzijn vele autovrije zones, telt een ruim
aanbod aan winkels.
HALVE VIERKANTE KM
Düsseldorf biedt je een uitgebreide mix van
toeristische bezienswaardigheden. Naast een rijk shoppingaanbod, een divers
cultureel pallet met ruim twintig musea, meer dan honderd kunstgalerijen, een
opera en een concertgebouw. De Altstadt telt zeven kerken , waarbij
de St. Lambertusbasiliek met scheve toren. De stad is amper een halve vierkante
kilometer groot telt vandaag nog vijf brouwerijen, goed voor ruim 250 cafés
en kroegen. Düsseldorf kan je dus makkelijk al wandelend verkennen, met de
Rheinpromenade als slotstuk, richting Rheinturm. Wie meer wil zien van de
randstad, kan terecht op de Hop-on Hop-off bus die de highlights met acht
haltes naar keus laat bewonderen.
CULINAIR
Lekkerbekken, Bonvivants en Levensgenieters komen
ruim aan hun trekken in Düsseldorf. Bratwurst, Eierpunch, Flammlachs (op het
vuur bereide zalm), Heisser Kakao (warme chocolademelk), Stollen (kerstkoek),
Maronen (kastanjes), Langos (Hongaarse variatie van pizza), Marzipan und Nugat
(marsepein en nougat) en onder andere Paradiesäpfel (gekonfijte appeltjes) en
Flammkuchen (vlamkoek) zijn onweerstaanbaar voor de kleine hapjes.
Voor de grotere honger wacht alvast een Rheinischer
Sauerbraten (stoofvlees), Schweinehaxe (schenkel), Flönz (bloedworst),
voorafgegaan door een flink bord Äh-zezupp, een buikvullend soepje. En voor de
dorstige lui wacht alvast een halve liter Altbier, lokaal donker brouwsel dat
zich graag laat drinken, dat alles af te ronden met een Killeptisch, een
kruidenlikeur dat de spijsvertering een handje toesteekt.
Wie gek is van een stevige moot varkensvlees
(Schweinehaxe), zit op rozen restaurant Zum Schiffen in de Hafenbstrasse 5
(waar Napoleon in 1811 samen met zijn generaals genoot van de Duitse keuken
ook Franz Beckenbauer, Brooke Shields, Heinrich Heine, Paul Bocuse en onder
ander de Japanse prinses Hisako van Takamado en de Zweedse koningin genoten van
het lekkers uit de keuken Zum Schiffen).
Wie liever uit het vuistje een stukje Haxe verorbert,
kan dit op volkse wijze een heerlijke
pot nat binnen handbereik op zijn best in bistro Schweine Janes in de
Bolkerstrasse.
Fijnproevers zijn duidelijk aan het feest in Da
Primo (in de Altstadt) waar de ijscoupes en de fruittaarten je eeuwig aan
Düsseldorf zullen doen denken.
HOTEL NIKKO
Enkele dagen verblijven in Düsseldorf is een
aanrader in Hotel Nikko, gelegen in de Immermansstrasse 41 in de wijk Little
Tokyo, op wandelafstand van het centrum en station. Er wonen ruim 6.500
Japanners in de stad en werken in de meer dan 500 Japanse bedrijven, gevestigd
in de regio. Voor de liefhebbers van de Japanse keuken wacht in het restaurant Benkay,
de Sushi Bar en een uitstekende Teppanyaki al datgene wat de Japanse
smaken tot hemelse gerechten leidt.
KERSTMARKTEN
Loopt Düsseldorf het ganse jaar door, met als
uitgelezen shoppingstad de Kö als absolute topper, dan eisen carnaval en de
kerstperiode hun deel van de aandacht graag op. Vooral de Weihnachten Märkte
zijn sterk gegeerd. Net zoals Keulen en Aachen heeft Düsseldorf zijn eigenheid.
Kleiner, compacter en vooral losser en gezelliger, leuk verspreid over de ganse
stad. Het is dan ook genieten van de SCHADWOWSTRASSE (aan het Schauspielhaus).
Er is hier een ijsbaan en draaimolen en vooral veel lekkers voor wie zich
compleet wil onderdompelen in de kerstsfeer. Deze kerstmarkt kent een klein
verlengstuk in de Schadowstrasse. Ook op de SCHADOWPLATZ tellen we er een,
en op de binnenkoer van het Wilhlem-Marx-Haus staat de STADTBRÜCKEN zo
goed als volledig in het teken van kerstkristal. De HEINRICH HEINE PLATZ mag je
niet missen. Gelegen aan het luxeuze Carsch, verblinden de duizenden lichtjes
je en is het genieten van de Engeltjesmarkt.In de schaduw van het stadhuis zorgt de MARKTPLATZ voor optimale
kerststemming. Voeg daarbij de FLINGER STRASSE en de MARKTSTRASSE en je
kerstzoektocht naar het mooiste uit Düsseldorf kent geen grenzen.
Hoe dan ook, Düsseldorf is een stad voor elk
seizoen. Er valt immers zoveel te beleven, zodat deze metropool een uitstekend
idee is voor een citytrip.
Georges Keters
Met dank aan Catherine Gastout, Duitse Nationale Dienst
voor Toerisme in Brussel, Birte Weiring, Düsseldorf Tourismus en stadsgids Anja
Kühner.
Fotos: Düsseldorf Tourismus, U. Otte en Georges
Keters
Het 56ste Magistraal Kapittelbanket van de 33
Masters of Belgium, zeg maar de Grote Nacht, haalde met zowat 600 deelnemers in
het Oostendse Casino hetkruim van de
Belgische chefs op het podium. Voorzitter Stéphane Buyens zette de nieuwe
Masterchefs, Ambassadeurs, Compagnons de la Toque Blanche en Club Members met
klasse in de kijker.
Onder de vele benoemingen tellen we alvast drie nieuwe
Masterchefs : Christophe Baert (Domaine de la Blommerie in Moeskroen), Eric
Fernez (dEugénie à Emilie uit Baudour en Axel Rousseaux (Ô de Sammeuit
Arquennes) (Foto).
Jelle Devisch, rechterhand van meesterkok Frans Saint
Germain in Père et Mère in Diksmuide, Sandrine Losfeld (De Tuin, Nieuwpoort),
Thibault Van Aerde (TouGou, Brugge), Stephane Fievez (Vijverhof, Wevelgem),
Frederik De Mets (Hemelhof, Kortrijk), David Grosdent (LEnvie, Zwevegem), Olivier
Van Steenkiste (dOude Burcht, Kortrijk), Didier Bourdeaux (Maison D, Ronse),
Barabara Ferry (LEcailler, Luik), Edward Van Dorpe (Le Plat Pays, Zandvoorde),
Sander Van de Walle (Sel Gris, Duinbergen), Jan Verhelst (Jan Verhelst, Eke) en
Bert Zaman (Lux, Antwerpen) kregen de titel van Compagnon de la Toque Blanche
opgespeld.
Thierry Vandebroucke (Fish Express) werd Ambassadeur.
CHRISTOPHE BAERT
Met Christophe Baert telt de 33 Masters of Belgium een
sterke aanwinst. Hij woont zowel in Koksijde als in Moeskroen waar hij samen
met eega Nathalie het Domaine de la Blommerie, traiteur met restaurant, met
kloeke hand leidt. De zaak is een familiebedrijf die Christophe samen met zijn
medewerkers uitbouwde tot een niet meer weg te denken oase van culinair genot.
Ons vak is voortdurend in ontwikkeling zodat we elke dag alert en mee moeten
zijn met de jongste trends. Als cateringbedrijf staan we voor alles open en
brengen gastronomie naar aal hoek van onze regio. Daarnaast zijn onze all-in
formules sterk gegeerd. Hier staan gezelligheid, gastronomie en kwaliteit hoog
in ons vaandel. Het is hard werken, maar we doen het graag en leven er voor,
stelt de kersverse Master Chef, die naderhand steeds de batterijen komt opladen
in Koksijde.
33 MASTERCHEFS
De 56ste Grote Nacht werd niet alleen overgoten met
het beste wat op het vlak van de gastronomie te vinden is, maar kreeg met het
optreden van special guest Nathalie Meskens, ondersteund door The 33
Masterchefs Band, een extra pigment. De algemene leiding was in handen van de
executieve Masterchefs Lieven Demeestere, Frans en Tim Saint Germain. Het
Aperitief van de Ambassadeurs zette het feest op het juiste spoor met een Open
Table Cookingdoor de 33 Masterchefs. De
Champagne Gosset, Remi Bols en de Gin Tonic bar Schweppes lieten zich smaken,
als prelude tot het Gala Menu. Hier was het genieten van een brede waaier van
klassegerechten met aandacht voor Schotse zalm, wilde tarbot, Duroc dOlives
Rouge, kazen Van Tricht en onder andere ambachtelijk Bourbon roomijs. Dat alles
rijkelijk overgoten met wijnen Young Charly. Het geheel werd in goede banen
geleid door de leerlingen van het Hotelschool Ter Duinen, onder supervisie van
Ambassadeur Olivier Willaert.
MICHELIN
NEDERLAND laat voor 2019 opnieuw zienMichelin hoe
groot het culinaire potentieel er wel is. Gerenommeerde koks en jonge talenten
maken de hoge verwachtingen helemaal waar. Met twee nieuwe
tweesterrenrestaurants en maar liefst twaalf nieuwe sterren kunnen we editie
2019 inlijsten. Nederland telt vandaag 110 sterrenzaken.
De chefs van de drie restaurants met
zijn en blijven stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse
gastronomie. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle, Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen en Jacob Jan BOERMA van De Leest in Vaassen nemen met verve hun
rol op als inspirator van de nieuwe generatie chefs. Hun persoonlijke keukens zijn
uniek en behoren tot de culinaire wereldtop.
Gwendal POULLENNEC, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen,
bevestigt de positieve evolutie. Dit jaar is een uitstekende editie voor
Nederland. Onze inspecteurs zijn onder de indruk van het hoge niveau dat
gehaald wordt door ervaren chefs die al eerder zijn onderscheiden. Ze hebben
eveneens heel wat nieuwe namen gevonden om de selectie te verrijken. Deze jonge
chefs, die zich soms laten inspireren door het werk van hun collegas, brengen
de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau op het gebied van
creativiteit, innovatie en smaak.
Reken
Nico BOREAS gerust onder de Nederlandse topchefs. Dit voorjaar opende hij Sabero in Roermond en dat was meteen
een schot in de roos. Chef BOREAS etaleert er zijn technische kennis en neus
voor finesse. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve
samenspel dat Syrco BAKKER creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is
indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een
wervelende ervaring op.
Maar
liefst twaalf restaurants worden in editie 2019 onderscheiden jeugdige klasse.
Wat meteen opvalt, is de opmars van talentvolle chefs die op jonge leeftijd
aantonen dat op klasse geen leeftijd staat.
De MICHELIN gids Nederland
2019 is te koop vanaf 20 decembervoor de prijs van 23,95 in Nederland en België en 23,27 in
Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 834 adressen, namelijk 263 hotels
(waaronder 21 gastkamers) en 571 restaurants waaronder 110 sterrenrestaurants,
drie 3-sterrenhuizen en 129 BIB GOURMAND restaurants.
Bij
Toerisme Poperinge kan je vanaf december een leuk cadeau aankopen: een pakje
lente. In maart worden in de hoppestad immers de hopscheuten geoogst. Wie deze
delicatesse wil proeven, kan deelnemen aan de culinaire ateliers, Taste of hops
(nieuw) of de scheuten proeven op restaurant. Wil je iemand verrassen met een
leerrijke dag of een lekker etentje in maart, dan kan je dit jaar een speciale
cadeaubon kopen bij de dienst toerisme.
Wil je iemand een plezier
doen met een pakje Poperingse lente? Dan kan je dit jaar bij Toerisme Poperinge
een cadeaubon aankopen. Je bepaalt zelf de waarde en de gelukkige ontvanger mag
hiermee deelnemen aan een Culinair Atelier, Taste of Hops of kan ermee terecht
in één van de 15 deelnemende restaurants. Wie wil kan de bon eveneens gebruiken
voor een logiesarrangement met hopscheuten. De bon is te koop vanaf 6 december
tot begin maart 2019.
TASTE OF HOPS
NIEUW EVENEMENT: Hop en allerlei afgeleide producten ruiken, smaken en
voelen op de hopboerderij. Showcooking door drie Poperingse chefs,
professionele presentatie door Angelo Dorny met live captatie (op groot
scherm), proeven van alle mogelijke bereidingen van Poperingse hopscheuten. Die
beleving biedt De Witte Ranke je aan onder de titel Taste of Hops op zaterdag
16 en zondag 17 maart 2019. Deelnameprijs: 120 euro. Vooraf inschrijven.
CULINAIR ATELIER HOPSCHEUTEN PLUKKEN
Wens je meer te weten over
de herkomst van de hopscheut? Wil je de groente zelf oogsten en leren
klaarmaken? Schrijf je dan in voor één van de Culinaire ateliers hopscheuten
plukken. Elke zaterdag in maart zijn er workshops van op de boerderij tot op
het bord. Aantal deelnemers beperkt tot 25 om het gezellig te houden. Daarom
raden we aan om op voorhand in te schrijven. Deelnameprijs is 75 euro.
MAART = MAAND VAN DE HOPSCHEUTEN
Vijftien restaurants
serveren de delicatesse hopscheuten in maart 2019. De chefs bereiden ze elk op
hun manier. Kies jouw favoriete restaurant uit en boek een tafeltje in: t
Hommelhof, Petit Watou, Paterstafel, Terminus, restaurant Callecanes, Maison
Charbon, In de Leene, Flous, t Blauwershuys, Passage, Hotel Amfora, Hotel de
la Paix, Pegasus, Manoir Ogygia of Hostellerie Saint-Nicolas (Elverdinge).
LOGEREN IN DE HOPPESTAD
Enkele Poperingse hotels en
B&Bs bieden een speciaal logiesarrangement aan tijdens de
hopscheutenperiode. Ontdek op de website waar je heerlijk kan logeren en waar
je extra wordt verwend door de gastvrouw en gastheer.
Alle info over deze evenementen,
de restaurants, de logiesarrangementen opwww.hopscheuten.be
Na
de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het gemeentehuis
Middelkerke,de oud-gemeentehuizen van
Lombardsijde, Slijpe, Leffinge en vorig jaar het dit van Mannekensvere prijkt dit
jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle op de capsule van Champagne
Prévoteau-Perrier. Een realisatie Fonds van de Burgemeester te koop gesteld tot
financiering van het jaarlijkse Kerstfeest voor de Middelkerkse senioren.
Het Fonds van de
Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de
werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de
jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele: Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die
deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis
Prévoteau-Perrier uit Damery, een van de pioniers van het Champagneweekend. Om
het nog exclusiever te maken zijn slechts 700 flessen gebotteld. Het laat zich
raden de flessen sterk in de markt zullen liggen. Het etiket en de capsule
toont dit jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle. Een nieuw
collectors item, waarvoor de placomusofielen graag in de rij staan.
GRATIS KERST VOOR SENIOREN
De opbrengst van deze actie
gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele: Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners
die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast
hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt
het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen
we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus
capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot..
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Champagne Prévoteau-Perrier
is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en
Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder.
Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine
Prévoteau: We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder
in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit
in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig.
Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden, weet Delphine Prévoteau
nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr
en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr
COLLECTORS ITEM - 5 + 1
De flessen Fonds van de
Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen
per fles of 130 euro per karton (5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden
bijburgemeester Janna Rommel-Opstaele
(0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck Café de
Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi
(059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be
(0475/494168)
Het
prestigieuze viersterrenhotel Thermae Palace Hotel in Oostende ondergaat momenteel
mede door de constante investeringen en verbeteringen een in jaren niet
geziene vooruitgang inzake operationele cijfers. Getekend Mark Vanmoerkere. Om
de zaak nog aantrekkelijker te maken haalde hij Vincent Florizoone, wellicht de
meest flamboyante chef in de regio, als nieuwe chef naar Brasserie Albert. De
positieve resultaten lieten niet op zich wachten.
De schilderachtige chef, met
de looks van de Spaanse excentrieke kunstenaar Salvador Dali, is niet alleen
een getalenteerde kok, maar wist zichzelf met dank aan zijn eigen
uitgetekende kook- en levensstijl op te werken tot een meester aan het
fornuis die zijn gelijke niet kent. Hij stond ondermeer mee aan de stoof met de
sterrenchefs uit Ristorante Don Alfonso 1890 in het Italiaanse SantAgata en
restaurant Jean-Pierre Bruneau in Koekelberg, waarna hij in Veurne bistrot
Petit Cabaret uit de grond stampte. De culinaire avonturier haalde alle ogen op
zich met zijn vernieuwende en verrassende keuken. Petit Cabaret werd te klein
en Vincent trok naar Nieuwpoort en opende er Grand Cabaret, een nostalgisch
gastronomisch restaurant, waar zijn eigenzinnige en soms gewaagde keuken hem op
de topkaarten zette. Meer nog, hij nam het voortouw en toverde fascinerende
biergerechten uit zijn mouw. Beer-paring werd zijn merk. Vincent Florizoone
is formeel: We zijn het bierland bij uitstek, maar er wordt te weinig gebruik
van gemaakt. Een gerecht met het juiste bier zorgt voor onvoorstelbare
smaakvolle schotels. Bovendien is bier lichter verteerbaar dan wijn en nog
gezond ook.
SOLE OSTENDAISE
De veelzijdige chef koos
daarna richting brasserie Edison in Koksijde en pakte uit met klassieke
gerechten uit grootmoeders keuken, gekoppeld aan artisanale biertjes. Enkele
maanden geleden kwam Vincent Florizoone in contact met de uitbaters van het
Thermae Palace Hotel en na wat gesprekken vielen beide partijen in mekaars
armen. Oostende heeft veel troeven en de grootste daarvan is de zee.
Onuitputtelijk zijn de mogelijkheden die we hiermee hebben. Voeg daarbij
onberispelijk vlees en groenten uit de polders , aanvullend wat exquise
producten en men kan eenvoud koppelen aan kwaliteit, stelt de flamboyante
chef.Meer nog, hij richt graag zijn
aandacht naar het onmiskenbare talent van de grote Auguste Escoffier, de chef
van de koningen en de koning van de chefs, de grondlegger van de hedendaagse
topgastronomie, wiens boek, Le Guide Culinaire uit 1902, nog steeds bij alle
chefs binnen handbereik ligt. Vandaar mijn aandacht voor een specifieke
Oostendse schotel, de Sole Ostendaise, een 120 jaar oud recept van grootmeester
Escoffier die dit eigenste gerecht in 1897 bereide in het toenmalig Royal
Palace Hotel, hier in Oostende.
BETAALBARE TOPKWALITEIT
Het is duidelijk, de
lekkerbekken hebben intussen de weg naar de keuken van Brasserie Albert in het
Thermae Palace Hotel terug gevonden. Er zijn geen menus, we concentreren ons
op wat de klant wil, van aperitiefhapjes al over een reeks voorgerechten tot
keus binnen vis- of vleesgerechten, allen met een knipoog naar klassiekers. Men
stelt zijn menu zelf samen. Bij elk gerecht stellen we vrijblijvend een bepaald
biertje voor. Simpel toch?, besluit Vincent Florizoone.
De
kerstmarkt van Traben-Trarbach vindt plaats in de historische wijnkelders waar
in de gezellige grote, ondergrondse ruimten regionale producten, decoratieve
artikelen verkocht worden en alles in verband met de wijn aangeboden wordt. Men
kan er ook wijn, glühwein proeven en kiezen tussen vele gebakjes. De kerstmarkt
van Bernkastel vindt men in het centrum van de stad met haar prachtige
vakwerkhuizen. Op het gezellige marktplein en de omringende straatjes zijn een
40-tal standjes opgesteld waar ook allerhande decoratieve producten en
winterartikelen aangeboden worden, men kan er Glühwein proeven naast regionale
lekkernijen.
Er is tevens een mooi programma tijdens
deze periode
Sedert
vorig jaar is er een samenwerking tussen beide stadjes. Er is een regelmatige
shuttledienst die bezoekers van de ene naar de andere plaats brengen, de twee
kerstmarkten liggen op slechts 20 kilometer van elkaar. Ze vullen elkaar goed
aan.
Praktische
informatie:
·Kerstmarkt van Traben-Trarbach:
·de 8steMosel-Wein-Nachts-Markt van 23 november 2018
tot 1 januari 2019 (van vrijdag tot zondag, niet op 25 november) / van 23
november tot 16 december enkel vrijdag en WE / van 20 tot en met 23 december en
van 26 december tot 1 januari dagelijks (vanaf 11 uur)
Begin december begeleiden 100 zwemmers met fakkels
Sint-Nikolaas die per boot op de Moezel naar de oever komt en aan de kinderen
geschenken uitdeelt. En er is een Nikolaaswandeling met muzikale omlijsting. Op
de vakwerkgevels van het Marktplein wordt een grote adventskalender
geprojecteerd. En er is een grote schaatsbaan aan het voormalige
stationsgebouw.
EEN ZEE VAN CHAMPAGNE IN MIDDELKERKEVrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018 Parelend plezier op 22ste Champagneweekend Middelkerke Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding, omgevormd tot
Vrijdag
9 tot en met zondag 11 november 2018
Parelend plezier
op 22ste
Champagneweekend Middelkerke
Van vrijdag 9 tot en met
zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding,
omgevormd tot een waar Champagnedorp. De sporthal wordt omgedoopt tot een
sfeervolle Champagnebeurs en de foyer wordt gezellige lounge met zitruimte om
bij te praten, te genieten, oesters en Champagne binnen handbereik. Dit kan
alleen maar Middelkerke zijn.
Tweeëntwintig jaar nadat
burgemeester Frank Verlinde, geflankeerd door toerismeschepen Luc Dedecker,
toerismedirecteur Peter Germomprez en onder andere Lucrèce Sonneville de vraag
stelden aan zustergemeente Epernay om in Middelkerke een Champagnedriedaagse op
het getouw te zetten, is dit evenement uit gegroeid tot een niet meer weg te
denken klassieker. Toch liep het niet van een leien dakje. Er was zo goed als
geen belangstelling. Vier huizen kwamen schoorvoetend naar Middelkerke:
Champagne Maurice Choppin, Champagne Marcel Vautrain, Champagne Benoit
Hennequin en Champagne Prévoteau-Perrier. Zij genoten van 25 tot 27 oktober
1997 met volle teugen van het allereerste Champagneweekend. Dit succes werkte
positief aanstekelijk en de aanvragen van de huizen om mee aan te zitten,
liepen daarna als een trein. Vandaag is er een wachtlijst, kijkt toenmalig
toerismedirecteur Peter Germonprez hierop met plezier terug. Drie pioniers zijn
er vandaag, na 22 jaar, nog steeds.
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Een der absolute toppers is
het huis Champagne Prévoteau-Perrier uit Damery, intussen een gevestigde waarde
in onze regio. Men koopt vooral aan huis. Delphine Prévoteau en Christophe
Boudard vertellen: Het ambachtelijk product spreekt voor zich met het gevolg
dat we vooral op het domein onze producten aan de man brengen. Geen
grootwarenhuistoestanden. We kennen al onze klanten persoonlijk. En dat schept
een band. Middelkerke is zo goed als ons tweede thuis geworden. We komen er
graag.
Naast Prévoteau-Perrier
staan ook Benoit Hennequin en Marcel Vautrain als pioniers voor de 22ste
maal in Middelkerke met hun beste flessen. Vandaag krijgen zij het gezelschap
van de huizen André Moussy, Michel Genet, Bourdaire-Gallois, Paul Clouet,
Robert Allait, Bonnaire en Mandois.
CHAMPAGNE AAN TAFEL
Een driedaags Champagnefeest
zonder gastronomie is in Middelkerke en Westende ondenkbaar. In heel wat huizen
staan Champagnemenus op tafel, de ene al mooier dan de andere, allen uiteraard
vergezeld met sprankelende bubbels. Naast tafelgenot staat de driedaagse bol
van de activiteiten met toppers als Champagneduik in het zwembad,
aperitiefconcerten en optredens van Ignace Baert, Little Y Seven, Midnight
Bleubirds en onder andere Carlier en Mertens, af te ronden met een authentieke
Franse Party met dj Bjorn Verhoeven.
DEGUSTATIE MET ALAIN BLOEYKENS
Voor wie uitgebreid kennis
wil maken met Champagne en hoe die op zijn best te proeven, wijnjournalist
Alain Bloeykens pakt op zaterdag 10 en zondag 11 november telkens driemaal uit
met uitgebreide degustaties (11.30 u., 14 u. en 16 u.). De termen Brut, Blanc
de Blancs, Grand Cru of Millésime leert men vlot kennen. Deelnemen kost 15
euro. In elke seminarie proeft men vijf Champagnes. Inschrijven kan vooraf bij
de Dienst Toerisme, 059 30 03 68 ofToerisme@middelkerke.be
RIDDER ORDE VAN DE CHAMPAGNE
De start van het Champagneweekend
Middelkerke wordt sinds 2001 ingezet met de voorstelling van de
CHAMPAGNERIDDER. Deze titel wordt toegekend aan hem/zij/vereniging die zich op
buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of
gastronomisch vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de
gemeente verheft. Het indrukwekkend lijstje bevat tal van bekende namen: Jo
Lemaire en Ro Burms (2002), Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006),
Alain Bloeykens (2009), Johan Töpke (2012), Günther Neefs (2014), Georges
Keters (2015), Kenzo Lauwereins (2016), Peter Germonprez en Paul Bruna (2017).
RETROKRANT
Hoe dan ook, Champagne
vloeit de komende weken welig in Middelkerke, cc De Branding, Populierenlaan
35. De toegang is gratis. Een exclusief glas is te koop aan 6 euro, te
gebruiken aan de standjes voor de proeverijen (5 euro per glas, fles aan de
prijs van het huis).
Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele, toerismeschepen Michel Landuyt en voorzitter directiecomité
toerisme Carine De Jonghe openen het Champagnefeest op vrijdag 9 november om 20
uur. Op zaterdag 10 november is de beurs toegankelijk van 11 tot 1 u. en op
zondag 11 november van 11 tot 20 u.
Alle deelnemers, menus en
volledig programma zijn te vinden in een leuk Champagnekrantje, in retro stijl
zoals we die nog kennen bij de start op het einde van de vorige eeuw.
Daar gastronomie de edelste vorm van
kunst is, nemen we ook graag een kijkje
in een of ander atelier en genieten van het werk. We zijn te gast bij
levensgenieter en kunstenaar Fernand Vanderplancke, Cultureel Ambassadeur van
Koksijde, de Flandrien van de Kunst. We snijden samen de verjaardagstaart aan,
versierd met 80 kaarsjes. De immer charmante eega Liliane zorgt voor een
stevige kop koffie.
Fernand Vanderplancke is niet iemand
die zichzelf naar voor schuift. Hij is een man van bitter weinig woorden. Die
andere woorden wil hij uiten via zijn werk, via zijn beelden. Al zijn energie
steekt hij dan ook graag in zijn kunstwerken. Ondanks zijn schitterend palmares
en zijn internationale bekendheid is Fernand Vanderplancke nog steeds dezelfde
eenvoudige man gebleven als toen hij zijn eerste houtskooltekeningen maakte,
rustige werken met eigen taal, met eigen visie, graag portretten tekenend van
vissers. Want ook dat zijn eenvoudige mensen. Met een hart van goud. Die warmte
straalt de in Brugge geboren kunstenaar dan ook constant uit.
IN DE SPOREN VAN VADER KUNSTSMID MAURICE
De Oostduinkerkse kunstenaar is wat
men kan noemen een laatbloeier. Hij bouwde zijn oeuvre stukje voor stukje op.
De ideeën voor zijn werk puurt Fernand uit zijn jeugd, uit eigen midden, uit
het volk. Als volksjongen liep hij achter een bal aan en deed dat uitstekend.
Net als vader Maurice speelde Fernand Vanderplancke bij Club Brugge. Gewezen
Gouden Schoen Fernand Boone was een boezemvriend. De 80-jarige kunstenaar stond
van kindsbeen mee in de smidse van vader kunstsmid en leerde al gauw de knepen
van het vak. Hij ontdekte meteen dat je met diverse materialen heel wat
kunstige dingen kon vervaardigen. Kunst zat hem van kindsbeen in het bloed. Vader
Maurice bleef tot het einde van zijn levensjaren in de smidse werken. Fernand
volgt met klasse de voetsporen van zijn vader. Hij mag dan 80 lentes kennen,
elke dag is hij terug te vinden in zijn atelier. Vol energie en met liefde voor
het materiaal creaties uitwerken.
GLOBETROTTER
Als broekje had Fernand het al in de
vingers. Ondanks een veel belovende voetballoopbaan, maakte de bal snel plaats
voor tekenen en schilderen. Landschappen en portretten van volksfiguren genoten
zijn voorkeur. Zijn ontluikend talent bracht hem een beurs en culturele reis
naar het Hongaarse Boedapest en Nagyatade op. Nadien trok hij richting Polen en
nestelde zich in Poznan, maakte er kennis met academieprofessor Joseph Petruk.
Hierdoor kreeg hij ruim de gelegenheid om zich te vervolmaken in de
beeldhouwkunst. Later volgden dan nog studiereizen naar Portugal, terwijl zijn
verblijf in het Italiaanse Carrara evenmin ongemerkt bleef. Reizen naar Praag,
Bratislava, Gifu en Tokio in Japan, Jeruzalem en Tel Aviv leverden hem nog meer
inspiratie op. De wereld werd voor Fernand steeds maar kleiner.
VEELZIJDIG PROFESSIONEEL
Fernand Vanderplancke liep stilaan in
de kijker en zijn wonderbaarlijke creaties leverden hem her en der opdrachten
op. Zelfs het Hof bezit vandaag werk van hem. Fernand koos halfweg de jaren
tachtig voor puur professionalisme. Alles rondom hem heen was constant een bron
van inspiraties. Het leverde hem geen windeieren op. Zijn leergierigheid en
nieuwsgierigheid kent nauwelijks grenzen. Hij werkt met heel diverse materialen
met liefde voor hout en cortenstaal en is niet direct in een hokje te
duwen. Hij is een meester in het experimenteren met verschillende stijlen. Zijn
monumentale werken zijn alvast te genieten in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort,
Oostduinkerke, Oostende en onder andere Veurne. De opdrachten bleven niet uit.
Zijn werken zweven ergens tussen het figuratieve en het abstracte, telkens goed
voor een boodschap. Afwisseling is de grote troef van Fernand.
RONDE VAN VLAANDEREN
Sportliefhebber als hij is, kwam hij
in contact met de wielersport, waar Flandriens de scepter zwaaien. Het bracht
de kunstenaar enorm veel bekendheid. Intussen maakt hij al meer dan twintig
jaar de jaarlijkse trofee voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Johan
Museeuw, Stijn Devolder, Tom Boonen, Fabian Cancellara en onder ander
drievoudig wereldkampioen Peter Sagan koesteren hun pronkstuk als geen ander.
Meer nog: momenteel loopt in het
Vlaams Huis in New York een tentoonstelling met duplicaten van de trofeeën van
de Ronde van Vlaanderen. In 2019 verhuist de expo naar het Vlaams Huis in Rome.
JOHAN DEMARCKE
Om de 80ste verjaardag van
Fernand Vanderplancke in de kijker te zetten pakte auteur-uitgever Johan
Vanmarcke uit met een schitterend lees- en kijkboek omtrent de jarige
kunstenaar. Vanmarcke schetst de zestigjarige loopbaan op een sublieme manier,
met oog voor de onpeilbare verdienste van Fernand. De tientallen
tentoonstellingen, tot ver over de grenzen, bewijzen de finesse van zijn werk.
Alles inspireert hem, vooral zijn medemens, zijn omgeving en zijn liefde voor
de Noordzee brengen hem tot grootse daden, stelt auteur Johan Vanmarcke.
We bevinden ons diep onder
het water in de Franse havenstad Boulogne, in de onderwaterwereld van NAUSICAA.
Het meest bekende en grootste aquarium van Europa onderging zopas een enorme transformatie.
De onderwater attractie met vissen uit alle hoeken van de wereld is niet allen
zowat verdubbeld in grootte, maar bevat nu ook de meest verscheidene vissen.
Momenteel loopt de week van de HAAI. Daarna is het aquarium elke dag te
bezoeken. Elk bezoek mondt uit in een onvergetelijk gebeuren.
De naam alleen al is prestigieus: Nausikaä is in de Odyssee
van Homerus
de beeldschone dochter van koning Alkinoös en koningin Arete van de Faiaken.
Nadat Odysseus als schipbreukeling was aangespoeld op haar geboorte-eiland,
werd hij door haar geholpen en gastvrij ontvangen. Men maakte er NAUSICAA van,
goed een flinke brok geschiedenis, op en vooral onder water.
Op
19 mei 2018 verdubbelde NAUSICAA zijn oppervlakte met een uitbouw van 5000 m²
gewijd aan de open zee en werd zo een van de grootste aquariums ter wereld.
Sindsdien zijn er vijf maanden verstreken en het Nationaal Zeecentrum blijft
vollopen. NAUSICAA heeft een recordaantal bezoekers genoteerd: meer dan 500.000
mensen zijn komen kijken naar het grote bassin met indrukwekkende afmetingen.
Aantal
bezoekers steeg met 87% met een recorddag op 9 augustus waar men bij 12.000
bezoeker noteerde.
Met dit nieuwe parcours in
lusvorm wil NAUSICAA het grote publiek sensibiliseren voor de uitdagingen van
het beheer van de open zee. De nieuwe expositie 'Op reis in volle zee'
concentreert zich rond een groot bassin dat 60 m lang is, 35 m breed en 8 m
diep. Een tunnel met een lengte van 18 m, verschillende doorkijkjes, reuzegrote
ramen en een opening van 20 bij 5 m zorgen voor een spectaculair uitzicht op
het grote bassin.
NAUSICAA
Nausicaa, het Nationaal
Zeecentrum in Boulogne-sur-Mer, is veel meer dan een gewoon aquarium. Het is
een in zijn soort uniek ontdekkingscentrum voor het zeemilieu. Het is tegelijk
ludiek, pedagogisch en wetenschappelijk en het richt zijn aandacht vooral op de
relaties tussen de Mens en de Zee.
In 27 jaar heeft NAUSICAA
meer dan zestien miljoen bezoekers verwelkomd en heeft zich opgeworpen als
leidende figuur bij het sensibiliseren van de maatschappij voor het zeemilieu.
De hoofdtaak van het Zeecentrum bestaat erin het publiek bewust te maken van
het belang van een beter beheer van de oceanen en van hun rijkdommen en ieder
van ons aan te zetten om te handelen. NAUSICAA is voor zijn
sensibiliseringsacties uitgeroepen tot 'Center of Excellence' door UNESCO.
Gezelligheid, rust, topgastronomie en
leven als God in Frankrijk, je vindt het op anderhalf uur met de wagen vanuit
de Westhoek: het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay,
hartje Artois, op een boogscheut van Arras en Béthune. Een unieke belevenis vol
aangename verrassingen. Ideaal voor een korte break.
Het imposante domein van La Chartreuse
du Val Saint Esprit dateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de
Karthuizerpaters, volgelingen van Sint Bruno die aan de basis lag van de
stichting van de Orde des Chartreux. Het domein ademt in alle vleugels van het
kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal die het intussen tot
hotel omgevormde klooster weet te etaleren haalden dan ook niets dan gekroonde
hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de stad.
Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip de
Goede en onder andere Karel de Stoute waren er frequent te gast.
GROEN &
RUST TROEF
La Chartreuse du Val Saint Esprit is
met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt ruim
vijftig kamers, inclusief suite en drie familiekamers, allen uitgebouwd met de
laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer
anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht
komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha groot park dat extra rust
uitstraalt. Naast een eeuwenoud bomenpark beschikt het domein over twee
tennisvelden, een fitness en voor wie het nuttig kan zijn een helihaven.
Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis. In de schaduw van La
Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel Best Western La
Métairie. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries,
huwelijken, allerhande feesten en productvoorstellingen
en telt zowat 40 kamers en alle nodige comfort. De restaurants Le Vasco en La
Distellerie verwennen de lekkerbekken.
TOPGASTRONOMIE
Is La
Chartreuse du Val Saint-Esprit de ideale rustbrenger, het is tegelijk een
culinaire tempel waar Chef Olivier QUATAQUER met vaste hand de keuken op hoog niveau weet te
tillen. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II,
streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het
gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Le Vasco. Een twintigkoppige
keukenploeg staat hiervoor borg. Alles wordt immers in huis gemaakt, inclusief
patisserie.
MAITRE-RESTAURATEUR
Jean Constant Maître-Restaurateur
eigenaar van het domein en eega Armelle staan dagelijks paraat om de klanten
het zo leuk mogelijk te maken. Zij kunnen hierbij rekenen op Myriam Castelain
die de algemene leiding in handen heeft. Onze enige betrachting is het onze
klanten het zo aangenaam mogelijk te maken. We willen dat het hen aan niets
ontbreekt en dat het verblijf, hoe kort of lang ook, hen bij zal blijven en dit
zowel op het vlak van de ontvangst, het verblijf, de culinaire verwenning,kortom het complete plaatje. Onze leuze Vous servir: notre règle is hier elke
dag het motto van ons volledig team, onderstreept Jean Constant.
TOPARRANGEMENTEN
Het domein La Chartreuse du Val Saint
Esprit pakt uit met diverse arrangementen. Er is bijvoorbeeld al het verblijf
Séjour au Château, een nacht in Privilegekamer, met exquis Menu Découverte in
restaurant Le Robert II (exclusief drank) en buffetontbijt tegen de prijs van
180 euro per persoon.
Het Séjour Découverte start met een
glas Champagne met amuses bij aankomst en laat u twee nachten genieten in
Privilegekamer, aansluitend een diner in brasserie La Distellerie of Le Vasco
naar keus en op dag twee het uitgelezen Menu Découverte in het toprestaurant Le
Robert II (telkens exclusief dranken). Prijs: 310 per persoon.
HOE ER NAARTOE
Vanuit de Westhoek richting Calais op de
A26 richting Parijs en uitrit 6 Béthune en vervolgens de pijltjes Les
Chartreuses volgen.
OOSTENDE
Onder impuls van de eeuwig jonge Yvette Ravell verzamelden zowat 140 Vlaamse
artiesten (jong en vooral minder jong) zich rond de feestelijk gedekte tafels
in de gezellige feestzaal van Hotel Royal Astrid. Goed voor een culinaire en
vooral muzikale middag. Was Will Ferdi de meest gelauwerde, gastster Jeff Leyton
veroverde alle harten.
Voor de 13de keer
haalde Yvette Ravell in de jaren 70-80 een van grote dames op de Vlaamse
podia het kruim van de artiesten die in Vlaanderen het mooie weer maakten, naar
Oostende.Deze Oude Gloriën, met de
91-jarige flinke Will Ferdi op kop, genoten niet alleen van een heerlijk
weerzien, maar tegelijk van het lekkers uit de keuken, getekend Chef Pappie, op
pootje gezet voor Patricia, die het geheel in geode banen leidde.
MARIJN DE VALCK zingt GILBERT BECAUD
Straalde organisator Yvette Ravell (ooit
finalist van de wedstrijd Ontdek de Ster) bij de aankondiging van de reünie,
het was Marijn De Valck lees Balthazar Boma die de zaal op temperatuur
bracht met een schitterende vertolking van Beacauds grootste nummer: Et
Maintenant. Pas toen gast, Jeff Leyton (musicalvedette in Londen) zijn stem
liet horen was het hek helemaal van de dam. Naast enkele scenes uit beroemde
musical Les Misérables, liet hij Hotel Royal Astrid op zijn grondvesten daveren
met enkel nummers van Tom Jones. Het feest toen al niet mee stuk.
TOEKOMST VERZEKERD
Het is meteen duidelijk, de toekomst
van dit soort bijeenkomsten van vooral voormalige artiesten en opkomend talent,
lijkt verzekerd. Yvette Ravell is er blij mee: Het doet deugd te zien dat onze
Vlaamse Artiestenreünie het nog steeds doet. Elk jaar komen er enkele nieuwe vrienden
voor het eerst naar dit festijn, andere haken af wegens ouderdom. Het wordt
voor ons allemaal zwaar en wij kijken graag uit naar opvolgers. We durven dan
ook hopen dat deze reünie nog een lang leven mag beschoren zijn. Het
enthousiasme van onze collegas is positief aanstekelig. Nu al vragen ze de
datum van de volgende reünie. Wel het is simpel, steevast de laatste zondag van
de maand September. Met veel dank aan Patricia en haar ploeg en de directie van
Hotel Royal Astrid die he mogelijk maken wat we hier in Oostende nog maar eens
een onvergetelijke dag mogen meemaken.
Op de foto: niets dan gelukkige
vedetten. Onder het motto Vlaanderen mijn Land, waren ze er
allemaal graag bij met Eric Marijsse, Marina Wally, Will Ferdi, Lily Castel,
Paul Anderson, Marina Marcia, Truus, Ingriani, Jacques Raymond, Ida Denijs,
Ignace Baert, Hugo Simons, Bobby Setter, Benny Scott, André Vermeulen en onder
ander Marijn De Valck met centraal onderin Paul Bruna en liggend organisator
Yvette Ravel.
Van vrijdag 19 tot en met
zondag 21 oktober is het opnieuw genieten van oesters. Koude en warme oesters,
aangevuld met een glas Champagne in de oesterbar van de Nieuwpoortse Blauwe
Boei in de stedelijke vismijn is niet te versmaden.
De organisatoren, de vzw
Nieuwpoortse Blauwe Boei pakt opnieuw uit met de kwaliteitsvolle oesters Ria dEtel
(56 Morhiban Frankrijk), voorgesteld door oesterkweker JN Yvon en zijn
medewerkers.
Naast de oesters staat ook
nog heel wat lekkers uit de Noordzee te wachten: Nieuwpoortse garnaalsoep,
Noorse schotels, gebakken vis. Ook de vleesliefhebbers komen aan hun trekken
met keus tussen een schotel charcuterie of een heerlijk bord foie gras. De MG
Brothers en Duo Stevy zorgen voor de muzikale omlijsting.
De toegang is gratis: elke
dag vanaf 11 uur, op vrijdag en zaterdag tot 22 uur en op zondag tot 17 uur.
GOEDE DOELEN
De opbrengst van de
Oesterbeurs wordt door de Blauwe Boei geschonken aan diverse goede doelen. Zo
werden bij de officiële voorstelling meteen vier goede doelen bedacht met een
leuk bedrag:
Vzw PROFO:1.000 euro
Vzw GOLFBREKER: 1.000 euro
Project DOMINO: 2.000 euro
SPINA BIFIDA: 500 euro.
ooooooooooooooo
BOAT SHOW
Nauw verbonden met de
OESTERBEURS loopt aan de overzijde van de haven de BOAT SHOW. Een gratis
pendeltreintje puft tussen de twee evenementen.
De BOAT SHOW is de grootste
watersportbeurs van ons land. Grote nautische merken en Nieuwpoortse handelaars
stellen hun tweedehands boten open. De toegang bedraagt 5 euro. Leden van Wind
en Watersport Vlaanderen, V Y Nieuwpoort, inwoners van Nieuwpoort en kinderen
tot 12 jaar: gratis, stellen Steven Desloovere en Tobia Verdonck.
Meer info: www.nibs.be
Fotos:
Organistoren: Schepen Kris
Vandecasteele, Coussaert Leanda, Jaak Decaluwe, Popeliere Freddy, Harry
Dierinck en Paul Carton.
Organisatoren & Goede
Doelen, geflankeerd door stadsbestuur met burgemeester Geert Vandenbroucke en
schepenen.
SLIJPE Het super rustige hinterland in Middelkerke is
met B&B Ten Doele een extra oase van ongekende rust rijker. Steve Dhoedt
en Natacha Vandamme uit Nieuwpoort bouwden er een oude boerderij met bijgebouwen
om tot een schitterende en luxueuze bed & breakfast, uitsluitend voor
volwassenen.
Nadat we er onze eigen woning hadden neergepoot, bouwden
we een van de loodsen compleet om tot logeermogelijkheid, goed voor vier
luxueuze kamers, met alles er op en eraan: ruime kamers met inloopdouches en
alle koffie- en theefaciliteiten. We kozen voor het beste en willen daarnaast
onze grootste troef, de rust, optimaal invullen. Vandaar dat we kozen voor de
formule Adults Only, waarbij de gasten ten volle kunnen genieten van de weidse
stilte die alleen kan gewaarborgd worden zonder spelende kinderen, hoe graag we
die ook zien, stelt Steve Dhoedt, samen met eega Natacha al tien jaar uitbaters
van restaurant De Roos aan de Kaai in Nieuwpoort.
ONTSPANNING & RUST GROTE TROEVEN
Het is duidelijk, Ten Doele is meteen synoniem van
absolute rust en richt zich vooral op zij die er totaal even uit willen zijn en
kunnen genieten van wat ontspanning in alle sereniteit, zowel binnen als
buiten. Onze gasten kunnen vrij gebruik maken van een jacuzzi op het terras,
genieten van een sauna, wat sporten in de fitness en van Pasen tot oktober even
plonzen in het buitenzwembad. Een uitgelezen bar met tal van lokale producten
zorgt voor extra verwenning. Sportievelingen kunnen zich te goed doen aan wat
petangue en of ping pong. Voor wie het wenst, kunnen elektrische fietsen klaar
gezet worden, aldus nog Steve Dhoedt, aan het zwembad.
GEEN RESTAURANT
Het Nieuwpoortse echtpaar koos bewust voor een verblijf
waarbij het accent gelegd wordt op de stilte, tegelijk binnen handbereik van de
voornaamste woonkernen in de buurt. Ten Doele ligt midden de polders in
absolute rust, maar slechts op een boogscheut van de grote verkeersaders naar
Middelkerke, Nieuwpoort en Oostende. De B&B telt geen restaurant. In de
genoemde locaties is er ruime keuze om uit eten te gaan, met een grote
diversiteit van eetmogelijkheden, naar ieders keus en beurs. Na de lunch of het
diner duikt men opnieuw de oase van stilte in. De kleinschaligheid van onze
B&B laat toe om zodoende optimaal te kunnen genieten van de rust die het
hinterland, midden in de polders, elke dag naar voor weet te schuiven, geven
Steve en Natacha nog graag mee.
B&B Ten Doele, Ten
Doelenstraat 2, 8433 Middelkerk-Slijpe, 0475 591 052 en www.bnb-tendoele.be
Het Zwarte Woud, de Moezel,
Traben Trabach, het Eifelgebergte met Monshau, Keulen, Bonn of Berlijn zijn de
meest gekende stekjes als het gaat over een bezoek aan onze buren uit
Duitsland. We zouden haast vergeten dat er nog heel wat te bezoeken is. Of wat
dacht je van Dresden? Wegens zijn onvoorstelbare rijkdom aan kunst en cultuur
zonder twijfel het Florence van het Noorden.
Dit kunstig juweel ligt in
het voormalige Oost-Duitsland (DDR), aan de middenloop van de Elbe, stroomafwaarts
van het Ertsgebergte, op nauwelijks 40 km van de Tsjechische grens. Het centrum
van de stad ligt op de linkeroever van de rivier, inhoudend alle belangrijke
monumentale en geschiedkundige gebouwen. Het is tegelijk de hoofdstad van de
deelstaat Saksen en telt ruim 600.000 inwoners. Dresden is zo goed als volledig
heropgebouwd na de bombardementen op 13 en 14 februari 1945. Na jaren hard
werken kreeg de stad zijn beeld van destijds terug. In juli 2004 werd het
grootste gedeelte van de stad opgenomen door de Unesco tot Werelderfgoed.
VAN ZWINGER TOT FRAUENKIRCHE
Een der trekpleisters is
ongetwijfeld Zwinger, bouwwerk met immense tuin omgeven door niets dan galerijen,
inhoudend de mooiste kunstwerken, een meesterwerk van Duitse barok met daarin
onder andere een unieke verzameling van porselein. Het Albertinum laat ons
onschatbare kunstwerken van Rafaël, Rubens, Rembrandt en onder andere
Botticelli bewonderen.
Andere topper is de
imposante Hofkirche, katholieke kathedraal met een vloeroppervlakte van ruim
4.800 m², gebouwd in 1739 en een parel inzake architectuur en heet intussen de
Trinitatiskathedraal.
De kerk die evenwel alle
ogen op zich krijgt is de Frauenkirche, op de Neumarkt. Deze Evangelisch-Lutherse
kerk is in 1726 opgetrokken in hoogbarokke stijl en afgewerkt in 1743.
Bijzonderheid aan deze parel is dat dit het laatste monument was dat men
restaureerde na de bombardementen op Dresden in 1945. De ruïne bleef voor de
toenmalige DDR een permanente herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Pas na Die
Wende (de Omwenteling, de Duitse Hereniging met daarbij de val van de Berlijnse
Muur op 9 november 1989) werd 1994 werk gemaakt van de wederopbouw, gigantische
werken die pas eind 2005 voltooid werden.
SEMPEROPER
De Semperoper wordt beschouwd
als de mooiste opera van de wereld, kleurt al sinds 1841 de stad en heet
eigenlijk de Säksische Staatsoper, de hof- en staatsopera van Saksen. In de
volksmond en in het algemeen noemt men dit de Semperoper, genoemd naar de
geliefde architect Gottfried Semper. De opera werd tijdens de reeds geciteerde
bombardementen in 1945 zo goed als volledig vernield. Dr. Alexander Klein gidst
ons door de opera: Van de opera bleven alleen wat dikke muren overeind.
Brandbommen vernielden de infrastructuur en liet alleen zwartgeblakerde
vestingen achter. Pas in 1952 werd gestart met de wederopbouw van de
buitenmuren. Daarna was het wachten tot 1970 om de opera weer zijn gelaat terug
te geven. Tal van ingrepen zorgden ervoor dat we vandaag een schitterende en
imposante opera hebben, geliefd bij acteurs, musici en bezoekers. Vlak voor de
Semperoper waakt Johan, de 4de koning van Saksen.
GOUDEN EEUW
Dresden dankt zijn rijkdom
vooral aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos hertog Albert van
Saksen, Dresden als residentie. Met August II (August de Sterke) brak in 1670
de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende kunstenaars en architecten uit
aan het hof. Eenmalig koning van Polen organiseerde hij grootse festiviteiten
waar de fine fleur van Europa op af kwam.
STADSRONDRIT
Dresden verkennen doe je
best te voet. De Altstadt, de Neumarkt en de Brühlsche Terrasse zijn ideaal
voor de wandelaar en genieter van terrasjes. Wie de ganse stad wil ontdekken
kiest voor de rode bussen van de Stadtrundfahrt. Formule die men in alle
grootsteden aantreft. Het hop-on/hop off systeem laat je toe de ganse dag
moeiteloos uit- en of op te stappen aan de haltes waar de bezienswaardigheden
te vinden zijn. Op je weg ontdek je zowaar alle toppers met daarbij de
Semperoper, Zwingerpaleis, de Altmarkt, de Frauenkirche, de Tabi Safari
(rondtoeren met de legendarische Trabant wagentjes) en onder andere de
pittoreske Brühlsche Terrasse. Na je bezoek kan je zo gelijk welke bus van de
Stadtrundfahrt op. Een organisatie met succes geleid door onder meer Hannelore
Falk, die je vlekkeloos de nodige uitleg geeft zodat men op vlotte en gezellige
manier Dresden kan bewonderen. Meer info: www.stadtrundfahrt.de
ER NAARTOE MET DE TREIN
Dresden ligt
op bijna 1.000 km uit de Westhoek. Misschien wel leuk met de wagen, maar o zo
makkelijk met de trein. Men staat nooit vast in de file, je komt stipt en
volkomen ontspannen aan, zo goed als in het centrum van de stad. Bij NMBS Internationaal, vind je zowel het aanbod van Thalys, Eurostar,
TGV, ICE als de klassieke IC-treinen terug. Je kan alles boeken op de site www.nmbs-internationaal.com.
Bovendien, wie spoort, helpt mee aan een mooier en gezonder milieu.
Vanuit Brussel-Zuid treint men
vlekkeloos Dresden binnen via een overstap in Frankfurt, dat alles in zowat 7
uur. Honger en dorst kan je op de trein niet hebben. De Duitse treingigant
Deutsche Bahn, in de volksmond Die Bahn (DB) zorgt op je traject door Duitsland
voor zowel een smaakvol ontbijt als voor een broodjeslunch met keus uit diverse
salades. Warme en koude drankjes wachten in de Barwagon terwijl een frisse
Bitburger of een Weissbier nooit ver weg is. Uiteraard worden de liefhebbers
van een wijntje op hun wenken bediend. Meer info in elk station en www.nmbs-internationaal.com
GASTRONOMIE
Het is een waarheid als een
koe, Duitsers houden van uitgebreide hartige schotels, zeg maar grootmoeders
keuken. De Dresden keukenparels zijn gestoeld op de Saksische keuken, waarbij veel
vlees, groenten en verse zuivelproducten de hoofdspelers zijn. Veel meer dus
dan alleen maar zuurkool, schnitzels of braadworst. Het is steeds weer genieten
van koffie en cakes. Aardappelen overgoten met veel saus en duimdikke plakken
varkensvlees zijn schering en inslag. Op elk groot feest ontbreekt een varken
aan het spit nooit. En ja, voor de zoetbekjes, de Dresdner Kerststol, een kerstgebak dat men het ganse jaar door
graag onder de tand steekt, kent in de regio zijn gelijke niet. Voeg daarbij de
Leipziger Allerlei, een op en top
Duits gerecht. Hierbij spelen groenten de eerste viool: wortelen, asperges,
aardappelen, erwten, bloemkool en onder andere morieljes, aangevuld met
rivierkreeftjes en of flinke moten varkensvlees zijn de hoofdspelers.
Dresden zit bol van de
heerlijke eethuizen, voor ieders beurs. Trek in een pizza, kies dan voor Italiaans
getinte Ristorante
Vapiano aan de Schössergasse 14. Supervlugge bediening via computerkeuze.
Naast de klassieke pizza Margherita, Diavolo, Funghi of Hawaiiwachten ook de meest diverse vleesgerechten
met pasta naar keuze en steeds betaalbaar. Meer info: www.vapiano.com.
Trek in een sappige steak of
een heerlijk stukje lam, dan zit je goed bij Maredo, An de Frauenkirche 12,
gekende keten in Saksen. Meer info: www.maredo.de. Idem dito in Alte Münze
in de Hilton, An der Frauenkirche 5. Sublieme schotels en uitstekende
bediening. Een Rinderfiletsteak Simmental,
aan gevuld met een schuimde pot Radeberger
is het einde.
Italiaans gastronomisch
tafelen kan je aan boord van restaurant Kahnaletto, Schiffbar & Wein, rivierschip
gemeerd aan de Terrassenufer ter hoogte van de Augustbrücke. Visliefhebbers
zullen zich zeker vinden in de Lachsforelle
im Kreis mit Garnele of een Kabeljaurücken,
graag aan te vullen met een flesje Vernaccia di San Gimignano 2013.
Vleesplezier is er aan tafel met de succelente Schweinemedaillons. Voeg daarbij een Brunello di Montacino 2005 in
het glas en je tafelgenot stijgt ten top. Verlaat het (niet meer varend) schip
niet zonder te hebben genoten van de Tiramisu
sù al limone. Heerlijk. Ciao Kahnaletto Dresden. Meer info: www.kahnaletto.de.
Wie een stukje culinaire
geschiedenis van Dresden wil ontdekken vindt ruim zijn gading in Museumgastronomie Speisen & Getränke Dresden 1900,
An der Frauenkirche 20. Je kan er proeven van de oudste recepten uit de DDR.
Een onvergetelijke Kulinarische Rundfahrt
durchs alte und neue Dresden. We starten met Grootmoeders Keuken (Omas Küche) en genieten met volle
teugen van onder andere de Helene Nachtisch,
schitterende nagerechten als de Apfelstrudel
en de Sächische Quarkkeulchen.
IJsliefhebbers genieten als gek van de Heisze
Liebe auf sächsisch. Een rijk assortiment bieren en wijn is te genieten in
de Blubberbriehe. Laat niet na ook
even te genieten van een ludieke stukje Mützentrinken.
Meer info: www.dresden1900.de
De topper in Dresden is
evenwel de imposante Sophienkeller aan de Taschenberg 3, rechtover de
mooie tuinen en gebouwen van Zwinger en zijn porseleinen kunstwerken.
Zaakvoerster Yvonne Giese laat niets aan het toeval over en schuift de meest
verscheidene menus naar voor. Een klein legertje Chefs bezorgen je in een
minimum van tijd je Rinderfilet,
Lammrücken, Schweinefilet of een Gebratene
Perlhuhnbrust. Het restaurant is geheel uitgewerkt naar het gevoel dat
Saksen door de eeuwen heen mocht beleven. Een brok nostalgie op zijn best. Meer
info: www.sophienkeller-dresden.de
Nauw verbonden met de
Sophienkeller is Café ApoTheke, naast de deur. Hier alle aandacht voor de roker
( ! ) en de levensgenieter. Het zonneterras met zicht top de Zwinger zorgt hier
voor extra ontspanning. Meer info: www.cafe-apotheke.de
Met de Pulverturm (anno 1565) bezit
Sophienkeller nog een andere parel, net aan de voet van de imposante
Frauenkeller. Hier beleef je, onder de mooiste Russische en Turkse keldergewelfen,
een heerlijke middag met vers in huis gebakken brood en onder andere de
superlekkere Saksische Eierschecke.
Geniet ter plekke ook van het gigantische wijnvat (weliswaar een verkleinde
replica) goed voor 238.000 liters, dat August de Sterke in 1725 liet bouwen.
Het vat is intussen leeg. Meer info: www.pulverturm-dresden.de
Met dank aan: Catherine Gastout, Duitse
Nationale Dienst voor Toerisme Christoph Münch, Dresden Marketing Gids dr.
Alexander Klein Frau Hannelore Falk, Stadtrundfahrt Dresden en B NMBS.
Het staat als een paal boven
water, alles wat uit de zee komt is lekker. Voeg daarbij de heerlijke producten
die onze kustpolders ons leveren en je weet dat de kust van januari tot eind
december bol zit van de delicatessen. Een summier overzicht met het accent op
de zeevruchten.
GARNALEN
Topper aan de kust is alvast
Koning Garnaal, de kaviaar van de Noordzee. Vooral te genieten als Garnaalsalade
en als Garnaalkroket. Twee simpele maar o zo lekker. Een Garnaalsalade kan
iedereen voor mekaar krijgen: 500 g verse garnalen, plukverse sla, vier hard
gekookte eieren, vier vaste gepelde tomaten, peterseliesnippers en mayonaise,
goed voor 4 personen smulplezier.
Voor Garnaalkroketten ligt
het even anders. Hier is enig vakkennis gewenst. Er is slechts één vereiste:
gebruik veel garnalen en uitstekende fumet. Het recept ligt in handen van de
Chef (familiegeheim) met exclusief garnalenmengsel.
OESTERS
Men lust ze of niet. Bij
deze heerlijkheden is geen grijze zone. Oesters worden vooral gekweekt in de
Oosterschelde in Zeeland en in Frankrijk. Ruim 20 jaar geleden pakte Jacky
Puystjens in Oostende uit met de creatie van de Ostendaise, de Oostendse
oester. Intussen door de VLAM erkend als streekproduct. Dochter Kim verzorgt
vandaag de heerlijkheden, met aandacht voor zowel platte als holle oesters. Ze
zijn hier vol, zacht en niet te zout. De smaak van oester wordt bepaald door
het zoutgehalte in de spuikom, aansluitend de algen. De oester is het best te
genieten van oktober tot december. Meer info: www.de-oesterput.be
PALING IN HET GROEN
Deze lekkernij beleeft een
ware revival. Na een dieptepunt eind vorige eeuw is de paling in Nederland en
België weer sterk in trek en is in vrijwel alle oppervlaktewateren te vinden.
Gebakken, in de room of in het groen, steeds lekker. Paling in het groen is
evenwel de grote klassieker, eenvoudig en smaakvol klaar te stomen: een kilo
gestroopte paling, sjalotten, spinazie, peterselie, wat zuring, wat witte wijn,
boter, kervel en look. Heel wat Chefs maken een eigen kruidenmengsel waarbij
wilde marjolein, salie en gember een rol kunnen spelen. Op die manier krijgt
elke schotel zijn aparte heerlijke smaak.
OOSTERSCHELDEKREEFT
Liefhebbers van kreeft weten
het, de Oosterscheldekreeft is zonder meer de Rolls Royce onder zijn
soortgenoten. Hun Canadese (bruin-zwart van kleur) of Europese vriendjes uit
Noorwegen en Schotland (blauw met witte puntjes) mogen dan nog zo lekker zijn,
deze uit de Zeeland zijn fijner. Met dank aan het proper water van de
Oosterschelde. Deze is op zijn best te genieten tussen eind maart en half juli.
Klaar? Drie liter court bouillon in een kookpot, gevuld met wortel, prei en ui.
Dompel de kreeft in het kokend water (is meteen dood). Tussen 7 à 10 min. laten
koken, al naar gelang de grootte. Heerlijk.
JUS DE MER
Bij heerlijk tafelwerk hoort
een mooi glas. Wijn of bier. Maakt niet direct uit. Met de producten van Jus de
Mer, de gloednieuwe ambachtelijke brouwerij, zit je alvast goed. Bart Mortier
en Alexander Verlinde verzilverden hun liefde voor het edele gerstenat in een
mooi kwalitatief hoogstaand product en openden de brouwerij begin 2018. De
Triple Jus de Mer is het paradepaardje, een fruitig blondje van hoge gisting,
mooi in balans en voldoende body, 7,2 graden sterk. We houden de traditie van
artisanaal brouwen zeer hoog. Kwaliteit komt op de eerste plaats, stelt Bart
Mortier. Meer info: www.jusdemer.be
POTJESVLEES
Een specifiek streekgerecht
in de polders, rond Veurne en de Westhoek. Een samenstelling van konijn, kip en
kalf, aangevuld met een kruidenmengsel bestaand uit wortel, tijm, laurier,
kruidnagel aangevuld met peper en zout. Koud met een snee brood met gezouten
boerenboter, wat augurkjes, mosterd, uitjes en heerlijk glas bier, een ideale
schotel. Elke Chef heeft zo zijn eigen kruidenmix. De familie Missiaen is met
De VeurnAmbachtse en Potje Paté uit Alveringem de vaandeldrager. Ze zijn al
vijf jaar in het getouw en blijven vechten voor de echtheid van het product.
Meer info: www.deveurnambachtse.be
HOPSCHEUTEN
Het summum van culinair
genot in de Westhoek, met het accent op Poperinge, zijn de hopscheuten. Het
zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken.
Daarna begraaft men die onder zowat een halve meter aarde. In februari en maart
staan de hopscheuten graag op tafel. Koploper is alvast Hopscheuten met
gepocheerd ei. Aan de slag voor 4 personen: 250 g hopscheuten, bloem, azijn,
room, nootmuskaat, 4 eieren en witte wijn. Opdienen met Hollandse saus. Te
genieten in de beste restaurants van de regio, met Manoir Ogygia en Chef Kris
Pollentier als uitschieter. Meer info: www.ogygia.be
MOSSELEN
Op vakantie aan zee kijkt
elke lekkerbek uit naar een dampende pot mosselen. Ze zijn op hun best van
september tot april. Hangcultuur zorgt ervoor dat men ze in de zomer ook kan
genieten. Mosselen komen uit de Waddenzee en de Oosterschelde. Mosselkoning
Eric Stevelinck van de Mosselcentrale in Nieuwpoort: Extra, Super, Imperial,
Jumbo of Goudmerk, alleen de grootte verschilt, de smaak is identiek. Even
proeven? 1 tot 1,5 kg per man, selder of prei, gesneden ajuin, laurierblaadje,
mootje boter, peper en zout. Op hoog vuur zetten tot ze open komen, en smullen
maar. Met brood en bier een delicatesse. Meer info: www.mosselcentrale.be
TONG A LA MEUNIERE
Tong is de absolute nummer
één onder de vissoorten. Met Tong à la meunière en Tong Ostendaise heb je twee
toppers. Voor de Tong Ostendaise, zie Chef Grégoire Deloddere, restaurant
Lusitania in Oostende, in dit magazine. De Tong à la Meunière is makkelijk te
bereiden: draai de licht met peper en zout afgekruide tongen in de bloem, leg
ze in een warme pan, voorzien van olijfolie en een klontje boter;bak ze vier à vijf minuten (naar gelang de
dikte) aan elke kant; leg ze daarna op het bord; wat boter verwarmen tot ze
kleurt als hazelnoot; overgiet de saus over vis. Voor de liefhebbers, met wat
citroen erbij. Heerlijk.
De 6de editie van de intussen vermaarde Bubbels aan Zee in Middelkerke begroet
van vrijdag 10 tot en met maandag 13 augustus de « Koning van de
Schuimwijnen », zeg maar de cava, feestdrank waar de doorsnee Belg gek op
is. Na de Crémant de Loire en de Crémant dAlsace wist organisator Alain
Bloeykens ook dit keer een topper naar het Epernayplein te krijgen.
« Bubbels aan
Zee », het jaarlijkse festival voor mousserende wijnen in alternantie met
het champagneweekend in november. De Belg, en de Vlaming in het bijzonder, is
gek van cava. Vorig importeerden we net geen 30 miljoen flessen waarvan 90%
naar Vlaanderen gaat ! en gaan daarmee grotere landen als Duitsland, het
Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vooraf « , stelt Alain
Bloeykens.
Bovendien kan Bubbels
aan Zee dit jaar rekenen op de steun van het Consejo Regulador del Cava, de
overkoepelende organisatie van de producenten, zodat het event een stevige
upgrade krijgt.
CATALAANS TERRAS
Hiermee zal de fine
fleur van de cava producenten, waaronder enkele topmerken, gedurende de vier
dagen aanwezig zijn. Het Epernayplein wordt voor het eerst omgetoverd in een
catalaans terras van 600m2, voorzien van houten meubilair, palm- en olijfbomen,
een reusachtige fotomuur, een cockatil en een tapasbar. Een Spaanse delegatie,
waaronder het Consejo, zakt speciaal van Barcelona naar Middelkerke af voor de
officiële openingsavond op vrijdag 10 augustus.
Ook het programma
kreeg een facelift. Hektor en zijn band zorgen voor Spaanse sfeer tijdens de
openingsavond, twee internationale djs zorgen voor een bruisende party op
zaterdag terwijl op zondag voor enkele funky optredens gekozen werd. Tiny and
the Tunes sluiten de Bubbels af met een aperitiefconcert op maandag. In de Cava-lounge
kan je iedere dag terecht voor workshops, tapas en cocktails.
ZUIDERSE SFEER
Aan het klassieke
concept werd weinig gewijzigd : producenten van schuimwijnen wereldwijd
uitgezonderd champagne stellen hun beste wijnen voor die per glas of per fles
kunnen aangekocht worden. Een gevarieerd animatieprogramma, zowel overdag als
s avonds, zorgt er voor dat de bezoeker zich in zuiderse sferen waant.
Bubbels aan
Zee : van vrijdag 10 tot en met maandag 13 augustus. De toegang is gratis,
een glas kan aangekocht worden aan de prijs van 2 euro, prijs per glas cava vanaf
3 euro, prijs per fles vanaf 16 euro. Vrijdag opening om 17 uur. De andere
dagen vanaf 11 uur.