GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-09-2007
Frankrijk op zijn best
Cultuur troef in Corrèze en Bas-Limousin
Collonges-la-Rouge, het rode paradijs
Trek in het ontdekken van enkele pareltjes inzake rust, streekgastonomie en cultuur, dan zullen de groene regios Auvergne en Limousin je zeker weten te bekoren. Een van die leuke departementen is Corrèze, Bas-Limousin, met Brive-la-Gaillarde en Tulle als speerpunten. Daar tussen in ligt een schat aan cultureel en architectonisch erfgoed en leven de mensen er werkelijk nog als God in Frankrijk met Collonges-la-Rouge, Curemonte, Chauffour-sur-Vell, Meyssac, Branceilles en onder andere Saillac en de middeleeuwse stad Beaulieu-sur-Dordogne als kleine paradijsjes.
Collonges-la-Rouge, diep weggestoken in het groen, heeft zijn naam helemaal niet gestolen. Dit sprookjesdorp is zowaar volledige uitgebouwd in de rode regionale zandstenen. Alle woningen, kerkjes, kapelletjes, huidige restaurants en winkels kennen hun oorsprong vanaf de 12de eeuw. Geen wonder dan ook dat dit dorpje opgenomen werd in de prestigieuze selectie Les plus beaux Villages de France.
Gelegen op en 20-tal km ten zuiden van Brive is Collonges-la-Rouge een onbetwistbare architectonische en culturele topper. De kerk met zijn imposante klokkentoren en indrukwekende timpaan in Romaanse stijl, de kastelen van Vassignac, Benges, Maussac en de fraaie herenhuizen van Beauvirie, Boutang du Peyrat, Ramade de Friac en onder andere Ramade de la Serre en Maison de la Sirène laten de mooiste gotische poorten en vensterramen bewonderen.
BETOVEREND
Collonges-la-Rouge ontdekt men te voet. Drie reuzenparkeerterreinen zorgen er voor je wagen. Er wacht een gratis plannetje, maar los flaneren is al even leuk, zoniet nog leuker, want je ontdekt zo zelf het ene wonder na het andere. La Maison Ramade de la Serre, met vierkante toren en specifieke vensterramen uit 16de eeuw, La Mairie, het gemeentehuis, uit de 19de eeuw, La Maison de la Sirène uit de 16de eeuw is versierd met talrijke fraaie sirenen en onder andere La Porte du Prieuré zijn stuk voor stuk juwelen. Een stukje renaissance is te vinden in La Maison Renaissance waar een klein beeldje van een pelgrim op weg naar Sint-Jacob van Compostella de aandacht trekt. Heerlijk is ook La Maison Ramade de Friac dat met zijn twee ronde torens al van ver de aandacht trekt. In La Maison Boutang du Peyrat is met zijn opmerkelijke vensterramen en dakconstructie een architectureel pareltje. Het Castel de Benges met aan de overzijde een gelijknamig uitstekend restaurant laat u nogmaals genieten van een extravagante bouwstijl, eigen aan dit unieke dorpje.
Indrukwekkend is de Sint-Pieterskerk met zijn timpaan, driehoekige portaal uit de 12de eeuw, versierd met tal van religieuze beeldige taferelen. De klokkentoren met puntgevels zijn het orgelpunt op dit stukje werelderfgoed.
Verder is het met volle teugen genieten van Le Castel de Vassignac met zijn zeshoekige torens, La Croix des Penitents Noirs, kruis uit de 19de eeuw die herinnert aan het lijden van Christus, de gelijknamige kapel, La Maison Maurice Biraud en onder andere Le Manoir de Beauvirie.
CUREMONTE
Saint-Hilaire met zijn vierkante torens, de ronde torens van Plas en La Johannie zijn de drie kastelen die Curemonte, evenzo een van de Plus beaux villages de France, alleen al de moeite waard zijn om er een halve dag te verblijven. St-Barthélemy, St-Genest en La Combe zijn drie kerken die samen met de kastelen Curemonte een schat van een middeleeuwse stad maken. Een wandeltocht naar de top van dit site geeft een uitzonderlijk panorama over de regio. Een oriëntatiebord toont je er alles over. Een absolute aanrader.
Trek in een lekkere lokale schotel? Maak een wandeling van zowat 800 meter naar het benedendorp en ontdek bar-restaurant Le Plaissance. Pascal Faurie en Philippe Michel zetten je hier de beste charcuterie uiteraard in huis gemaakt voor. Vergezeld van een Belgische pot Gilbert, biertje uit Wallonië dubbel heerlijk, op terras. En dat alles tegen extra democratisch prijzen. Leven zoals God in Frankrijk is hier wellicht uitgevonden.
CHAUFFOUR SUR VELL
Laat het dorpje Chauffour-sur-Vell niet links liggen en ga er op bezoek Rémy Valeille en zijn Moulin de Niel, een van de toppers inzake ambachtelijke kleinschalige boerderijen waarbij een watermolen, het persen van notenolie en een kwekerij van ganzen centraal staan. De Moulin de Niel is een van de weinigen die nog zelf graan maat tot meel, olie uit de okkernoten perst en ganzen kweekt. Een lieftallige ezel houdt hierbij een oogje in het zeil.
Het domein op zich is uitgebouwd door grootvader die de koppigheid van een Corrézien eigen de in ruïne vervallen molen opnieuw in gebruik wist te stellen. Zoon Rémy volgt zijn stappen en is trots op vaders pionierswerk. Waar het graan en de olie op ambachtelijke wijze worden vervaardigd, is de kwekerij van de ganzen is op moderne leest geschoeid. Mits wat geluk kan je de geboorte van kleine gansjes meemaken, worstelend om uit het ei te kruipen. Enig mooi en vertederend. Meer info: www.moulin-de-niel.com. Toegang met geleid bezoek: 3 euro, ambachtelijk geschenkje inbegrepen. Groepen op aanvraag.
MAISON JEANNE
Wie deze regio, zeg maar de Bas-Limousin, Quercy en onder andere de vallei van de Dordogne, op zijn best wil verkennen, er zijn tal van leuke adressen in betaalbare hotelletjes en schattige chambres dhôtes. Eén van die pareltjes, hartje Collonges-la-Rouge is Maison Jeanne. Hier pakken Pascal en Brigitte Monteil al zes jaar uit met vijf fraaie gastenkamers, allen ingericht in de stijl van de streek, met aandacht voor de geschiedenis van de regio. En voor wie het wenst, de tafel van Brigitte laat de beste streekgerechten smaken.
Pascal en Brigitte Monteil ruilden zes jaar geleden Parijs voor dit stukje paradijs en doopten het naar de naam van Pascals moeder. Wat ooit een kasteeltje uit de 15de eeuw was, is vandaag uitgebouwd in een verblijfsaccommodatie met vijf kamers, hartje Collonges-la-Rouge. Alleen het gebalk van een lieve ezel of een betweterige haan wil de stilte al eens verbreken. Elk van de ruime kamers zijn verschillend ingericht, met smaak en zin voor geschiedenis. Er is een gratis private parkeerhaven. Huisdieren niet toegelaten. Voor de sportliefhebbers wachten binnen een half uurtje wagen, twee mooie 18 hole golfterreinen, aansluitend tennis, paardrijden en kajak. Naast Frans, spreekt de gastheer vlot Engels en Zweeds;
Prijs voor de kamer: 90 euro voor twee personen, ontbijt inbegrepen. Aanzitten aan het diner van de gastvrouw kost 32 euro per persoon, aperitief en wijnen inbegrepen. Meer info: www.jeannemaisondhotes.com en info@jeannemaisondhotes.com.
TURENNE
Andere parel uit de reeks Les plus beaux Villages de France is Turenne, op 9 km van Collonges-la-Rouge. Neergepoot op de top van de heuvel was het kasteel van Turenne tot 1738 de woonplaats van de burggraven die regeerden over de Limousin, Périgord en Quercy. De Césartoren, die de fraai onderhouden kleine Franse tuin overheerst en een indrukwekkend panoramisch beeld van de regio laat zien, is tot op de top te beklimmen. Aan het kasteel is zowat vier eeuwen gewerkt. Turenne zit verder bol van opmerkelijke architectuur, vandaag ingevuld door leuke hotelletjes, charmante chambres dhôtes en restaurantjes. Turenne bezoek je best te voet. Na enig klimwerk wacht je op de 17 meter hoge toren (ooit was hij 30 meter hoog !) een fraai uitzicht en ontdek je bijzonder mooie pittoreske hoekjes waarbij pareltjes als het Capucijnenkerkje uit 1643, het Maison Molinié, de stadspoort en onder andere de donjon (slottoren) plots voor je opdoemen. Heerlijk.
SAILLAC
Niet te missen is een bezoekje aan Saillac, leuk middeleeuws en stil dorpje in de schaduw van Saint-Palavy in de gemeente Cavagnac. Hier stond de wieg van de Marbot-noten, waarvan eerbetoon bij het binnenkomen van het dorpje. Trekpleister van dit gastvrije stulpje is de 12de eeuwse versterkte kerkje, met schitterend polychrome timpaan. Het Romaanse kerkje laat zich genieten en zorgt voor nostalgie uit de tijd dat de notenolie gebruikt werd voor zowel de keuken als voor de verlichting. Elk jaar wordt op de eerste zondag van oktober de noot in de kijker gezet, via een groots feest. Naast de noten was het beslaan van hoevedieren door de smid, de grote broodwinning van de bewoners.
BEAULIEU
Wie even de stilte van de middeleeuwse dorpjes wil verbreken en zich in wat meer levendige straten bewegen, nestelt zich dan ook graag in Beaulieu-sur-Dordogne, de « Rivièra van de Limousin ». Deze leuke stek, gebeiteld in de Corrèze tussen Quercy en Limousin is een middeleeuwse stad waarop je nauwelijks uitgekeken geraakt. Hier schreef de Dordogne-rivier geschiedenis. Beaulieu werd in 855 geboren uit een vissersdorp en groeide al die tijd uit tot het epicentrum van de regio. Imposant is alvast de Sint-Pieterskerk (Saint-Pierre de Beaulieu) met zijn drie kapellen is een typisch romaanse kerk, overladen met schitterende beelden en ornementen. Het portaal is, met de voorstelling vanHet Laatste Oordeel, ronduit indrukwekkend.
De binnenstad op zich is een juweel inzake architectuur, overgoten met geschiedenis. Een open museum die je best te voet ontdekt. Achter elke hoek verschijnt een stuk historie en elk huis heeft zijn eigen verhaal.
Nog meer geschiedenis ontplooit zich via een boottocht met een « gabare », platbodemschuit die tot halfweg de vorige eeuw goederen vervoerde op de Dordogne, met Beaulieu als belanglijk centrum. Op het hoogtepunt van de « gabariers » telt men liefst 400 boten. De spoorweg en later het wegvervoer betekende het einde van deze tien tot zestien meter lange schuiten, die makkelijk 17 tot 20 ton goederen verscheepten.
Vandaag steekt Alain, zoon van voormalig « gabarier » nog elke dag van wal met « Adèle & Clarisse », gerestaureerde « gabare », goed voor twintig zitjes en anderhalf uur vertelkunst van de 50-jarige « gabarist » Alain, met onafscheidelijke gitzwarte hoed.
CHATEAU DE LA GREZE
Beaulieu-sur-Dordogne mag dan nog zo doorspekt zijn met lieflijke hotelletjes, chambres dhôtes of gîtes, in Château de la Grèze (op weg naar Brive op drie km van Beaulieu) wacht je een hemels verblijf. Zes jaar terug werden Anne en Jean-Philippe France verliefd op het voormalig 18de eeuws kasteel, of althans wat daar van over bleef. Na een zomerse uitstap vanuit Parijs bleef het echtpaar dromen van deze site. Ze kochten het, ruilden de Franse hoofdstad voor de hooizolder van Châeau de la Grèze en startten met de restauratiewerken, die een vijftal jaar zouden duren. Het resultaat is verbluffend. De voortuin met vijver van dit 9 ha groot domein, wordt bewaakt door twee reuzen platanen. In de benedentuin vullen twee zwembaden het geheel aan.
In het kasteel werden vijf 4-sterren kamers uitgewerkt die luisteren naar gekende namen uit de regio : Collonges-la-Rouge, Turenne, Carennac, Loubressac en Autoire, stuk voor stuk ruime, gezellige en vooral romantische kamers, met alles er op en eraan. De kamers kosten tussen de 88 en 104 euro per twee personen, ontbijt inbegrepen. Gunstige tarieven voor wie meerdere nachten blijft. Wie mee wil aanzitten aan de « table dhôtes » van huiskokkin en gastvrouw Anne, betaalt 25 euro extra, aperitief en wijnen inbegrepen. De ganse zomer kan buiten gedineerd worden. Gastvrouw Anne volgde kooklessen bij de sterrenchef Alain Ducasse in Parijs. Kwaliteit en het gebruik van seizoensgebonden en verse producten zijn heilig voor de joviale gastvrouw. Gastheer Jean-Philippe zorgt voor een vlekkeloze bediening en is liefhebber van streekwijnen.
Château de la Grèze beschikt ook nog over La Bergerie over een gîte, waar men zijn eigen potje kan koken. Voor elk wat wils dus in dit heerlijke domein, gelegen in het groen op de top van Beaulieu-sur-Dordogne, goed voor panoramisch uitzicht, tegelijk goed voor een romantisch beeld van de ondergaande zon.
En ja, voor de fanatieke lekkerbekken die het allemaal zelf in de keuken willen uitproberen, gastvrouw Anne France leert je hoe je bepaalde typische streekgerechten klaar dient te stomen. Vooral de voorbereiding en het ambachtelijk maken van foie gras is haar specialiteit. Doen !
De stad met de Honderd Torens, het Hart van Europa, de stad van Vorsten en Bisschoppen, de stad van Barok en van Gotiek of onder meer de Gouden Stad, allemaal superlatieven om de stad Praag de hemel in te prijzen. Terecht, want de Tsjechische hoofdstad is zonder meer dé parel aan de kroon van Europa. Maar er is nog méér moois te beleven in het hart van Midden-Europa. Tsjechië bezit twaalf UNESCO-sites. Vooral Zuid-Moravië telt een aantal schitterende parels.
De benaming Tsjechië stamt uit de 18de eeuw, maar was lange tijd veel ongebruikelijker dan de namen van het afzonderlijke Bohemen en Moravië. Het Tsjechische woord voor Bohemen is Cechy. Tegenwoordig is de aanduiding Tsjechische Republiek nog steeds frequent, maar al in 1993 besloot men de korte naam Tsjechiëte gebruiken, behalve in officiële documenten en in de volledige namen van overheidsinstellingen.
Een bezoek aan Tsjechië betekent wandelen in de geschiedenis. Zelfs de meest fervente cultuurbarbaar moet toegeven dat dit kleine landje (78.864 km²) met zijn ruim tien miljoen inwoners een parel is die zijn gelijke nauwelijks kent. Wie ooit in Praag is geweest, zal dit beamen. Praag is dan ook een van allermooiste steden ter wereld, overgoten met geschiedenis, charme en nostalgie. Praag is uiteraard de kers op de toeristische taart van Tsjechië, wat niet betekent dat dit land, onafhankelijk na de splitsing met Slowakije in 1993, nog andere troeven heeft. Omgeven door een krans bergen werd Tsjechië gesticht door Slaven die historische landen als Silezië, Moravië en Bohemen samenbrachten. Honderden jaren lang was dit een van de machtigste koninkrijken en maakte drie eeuwen lang deel uit van de machtige Oostenrijks-Hongaarse monarchie. In 1918 werd Tsjecho-Slowakije een republiek met T.G. Masaryk als eerste president.
We draaien de klok even terug tot de 14de eeuw waar Tsjechië Europese geschiedenis schreef en het middelpunt van de toenmalige kunst was. Onder de heerschappij van de Boheemse koning en Rooms keizer Karel IV in de 14de eeuw en kiezer Rudolf II, gekoppeld aan de denkwijzen van onder andere de katholieke reformator Jan Hus (15de eeuw) en de geniale pedagoog Jan Amos Komensky (17de eeuw) bouwde dit land zich een ongekende rijkdom aan uitzonderlijke gebouwen met een ziel bij mekaar, vandaag goed voor honderden unieke kastelen, natuurparken en kuuroorden. Dit is ook het werelderfgoed van UNESCO niet ontgaan met het gevolg dat om zon relatief kleine ruimte sinds 1992 twaalf sites de indrukwekkende lijst aanvulden. In 2005 kreeg Tsjechië er zelfs nog een UNESCO Geopark bij. Al deze sites zijn vanuit Praag binnen een half tot drie uur met de wagen te bereiken. Intussen behoort Tsjechië sinds 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Het gebruik van de euro is voorzien voor 2012.
LEDNICE-VALTICE
Iets meer dan twee uur met de wagen vanuit Praag duikt men Zuid-Moravië binnen en later valt men van de ene verbazing in de andere. In de regio Lednice-Valtice zorgen het kasteel en de immense tuinen van Lednice alvast voor een eerste aangename verrassing. Dichtbij de grens met Oostenrijk ontplooid zich een uniek landschap, die trots het barokke kasteel van Valtice en het neo-gotische kasteel van Lednice laten bewonderen, van de 17de tot de 20ste eeuw eigendom van de familie Liechtenstein. Vandaag staatseigendom. Beide kastelen en tuinen behoren tot de grootste van Europa. Beide parels staan sinds 1992 op de lijst van werelderfgoed UNESCO. (meer info: www.radnice-valtice.cz)
KROMERIZ
Het kasteel van Kromeriz, een barok juweel uit de 17de eeuw
behoorde toe aan de bisschoppen en aartsbisschop van Olomouc, die er hun zomerverblijf uitbouwden. Het kasteel laat de mooiste meubelen en schilderijen zien uit de periode tussen de 15de en 18de eeuw. Daarbij werk van onder andere Titan en Lucas Cranach. Het aartsbisschoppelijk paleis is omringd door de tuin van Podzamecka. Iets verderop is het smullen van de Giardinetto tuinen, uitpuilend van de immense gras- en bloemenperken, afgeboord door een zuilengang met beelden van Griekse en Romeinse goden en figuren uit Pompeii, de unieke Pompeian Collonade. Maak zeker tijd om in deze giardino segréto de bloemenpracht te bewonderen. (meer info: www.azz.cz)
PRAAG
Het juweel bij uitstek uit Bohemen is zonder meer Praag. De meest lovende woorden roemen de pracht en de praal van deze goddelijke gouden stad aan de Moldau. Men heeft ogen te kort om het allemaal te ontdekken. Laat uw stadsplan thuis en ga los op stap. Zo ontdekt men het best Praag, waar de verschillende bouwstijlen mekaar als het ware verdringen om hun schoonheid te etaleren. Het Saint-George-klooster, het Sternberg Paleis, het Gouden Straatje, het Strahovklooster, de Karelsbrug, de astromische klok, de gotische Tynkerk en onder andere de basiliek zijn stuk voor parels. Meer hier over in ons volgend nummer.
Met dank aan Markéta Patkova (directeur Dienst voor Toerisme Tsjechië in Brussel) en Petra Alexova (PR manager Czech Tourism Praag). Meer info: www.CzechTourism.com
Van vrijdag 19 tot maandag 22 oktober loopt in de salons van de Heizel de 9deeditie van Megavino, het grootste wijnsalon van België, een organisatie van Alain Bloeykens, in samenwerking met Baudouin Havaux, doorgewinterde wijnkenners. Gastland is Duitsland dat uitpakt met een indrukwekkend paviljoen.
Megavino heeft zijn revival vorig jaar niet gemist. Dit jaar willen we nog beter doen, met nog meer landen en een wijnaanbod van ruim tienduizend verschillende wijnen en extra aandacht voor doorlopende proeverijen, animatie en speciale attentie voor de harmonie tussen gerecht en wijn, zegt groot bezieler Alain Bloeykens.
Met Duitsland als gastland mag Megavino 2007 zeker rekenen op ruime belangstelling. In een groots opgezet centraal paviljoen van meer dan 400 m² zullen verschillende Belgische wijnhandelaren en Duitse wijnproducenten zelf hun gamma voorstellen. Hiermee wordt Duitsland het grootste gastland in de hele geschiedenis van Megavino, vertelt organisator Alain Bloeykens.
Delhaize doet er nog een extraatje bij. Zij verzorgen een heuse stand waar men klant-en-klare maaltijden van bekende chefs kan proeven, annex proeven van de beste Duitse wijnen. Meer nog, als première komt een Duitse topchef een gloednieuw kant-en-klare maaltijd voorstellen.
Het Informatiebureau voor Duitse wijn voorziet tot slot een stand waar men met al zijn vragen over Duitse wijn terecht kan en waar Duitse Classic-wijnen uit de Belgische supermarkten wordt voorgesteld.
DUITSE TOPWIJNEN
Dat Duitsland gastland is op de 9de editie van Megavino is geen toeval. Organisator Alain Bloeykens: Duitse wijnen zijn immers veelzijdig. En die veelzijdigheid komt tot uiting in de diversiteit van de bodems, de microklimaten, de wijnstijlen en de unieke druivenrassen. Hier worden echte topwijnen gemaakt die hun roots kennen in een koel klimaat waar druiven langzaam kunnen rijpen. Finesse is ongetwijfeld hun grootste troef. En wie denkt dat het al wit is wat de klok slaat raden we aan zeker eens de rode parels te proeven.
Bij dit alles blijft de Riesling als geen ander de topper onze de Duitse wijnen. Duitsland kan op dat vlak indrukwekkende cijfers neerzetten. Als grootste rieslingproducent ter wereld barst Duitsland werkelijk van het talent. Het maakt niet uit, jong of oud, klein of groot bedrijf, in elke regio triomferen de producenten met hun Riesling zoals nooit tevoren. Ook rood is niet meer weg te denken uit de Duitse wijngaard. Maar liefst vier op tien Duitse flessen zijn vandaag rood getint. Het succesnummer bij uitstek ik ongetwijfeld de Spätburgunder (Pinot Noir) die nu ook aan een internationale doorbraak bezig is, onderlijnt organisator Alain Bloeykens exta.
Redenen te over dus om het Duitse paviljoen extra onder de loep te nemen.
KLASSIEKERS
Spanje is ook dit jaar een van de grote blikvangers en laat een schitterend en indrukwekkend paviljoen bewonderen. Met de betere flessen uit Napa of Sonoma is Californië opnieuw te gast, net als Chili dat nog meer dan vorig jaar haar wijnen in het glas laat vloeien.
Liefhebbers van het edele vocht uit Australië, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika zijn ook nu op Megavino aan het feest.
En dan is er uiteraard ook nog Italië dat deze 8ste editie van Megavino opluistert met een nooit geziene pleiade van quasi alles Italiaanse wijnregios. Heel wat van de beste Italiaanse chefs zijn present om er trendy gerechtjes uit hun fornuis te toveren, vergezeld uiteraard van een glas Italiaanse wijn.
ANIMATIE
Voor wie het allemaal nog dichter wil volgen, haalt er Radio 2 bij en luistert op vrijdagavond 20 oktober naar Avondpost tussen 17 en 18 uur en op zondag 22 oktober naar Buren bij Verschueren van 11 tot 13 uur.
De beste wijnschenkers van België wedijveren voor deelname aan het Wereldkampioenschap Sommelier. De finale vindt plaats op zondag 22 oktober, op Megavino.
Ook de Beste Barman van België wordt op Megavino verkozen. Deze wedstrijd is live mee te genieten op maandag 23 oktober.
Het is een publiek geheim dat heel wat landgenoten in de regio Bordeaux een topdomein bezitten. Tijdens de nocturne van vrijdag 20 oktober stellen zij hun beste flessen voor, aansluitend een veiling van enkele uitzonderlijke loten ten voordele van Kankerbestrijding.
Uiteraard mag men op Megavino 2007 talrijke kookworkshops, themaproeverijen en allerhande demonstraties verwachten. Voor meer details hierover: www.megavino.be.
PRAKTISCH
Megavino 2007
Paleis 3 Brussels Expo Heizel
Brussel
Vrijdag 19 oktober: 18 23 uur
Zaterdag 20 oktober: 12 tot 20 uur
Zondag 21 oktober: 10 tot 19 uur
Maandag 22 oktober: 10 tot 18 uur.
Toegang: 10 euro, degustatieglas en beurscataloog inbegrepen.
Elders in dit nummer vindt u alles over een geschiedkundige rondrit naar een viertal schitterende Unesco-kastelen. Tijd nu voor een gezellige knabbel. In tegenstelling tot wat men zou denken beschikt Wales over een schitterende keuken. In zowal alle tophotels staan topchefs aan het fornuis. Op het platteland mag elke lekkerbek niet voorbij de streekgerechten. Het is met volle teugen genieten van lam, schaap en rund (black beef) en van een resem mooie kazen. Aan de kust is het al vangverse vis en schaal- en schelpdieren wat de klok slaat. Met een kustlijn van zowat 1.200 km ben je in Wales nooit ver van de zee. Een paradijs met tal van bijzonderheden, leuke hotels en prima keukens.
Castle Hotel in Conwy is een voormalig koetshuis en verder uitgewerkt in een gewezen Cistercienzer abdij. De kamers stralen niet alleen geschiedenis uit, maar zitten boordevol nostalgie, zijn knus en gezellig. Het restaurant laat zich smaken waarbij de Welsh producten, overgoten met een Franse toets, volledig tot hun recht komen. Kamer voor 2 personen vanaf £ 55 (82 euro), ontbijt inbegrepen. Meer info: www.castlewales.co.uk.
Ye Olde Bulls Head in Beaumaris is ter plekke gekend als The Bull, een oase van gastvrijheid, kwaliteit en verscheidenheid. Dit voormalig koetshuis uit 1472 lag op de route naar Ierland. Vandaar ook de aanwezigheid van Beaumaris Castle. De kamers zijn historische juweeltjes en de brasserie zowel als het restaurant zorgen voor heerlijke schotels. Kamer voor 2 personen vanaf£100 (150 euro), ontbijt inbegrepen. Meer info: www.bullsheadinn.co.uk.
Yr Hen Fecws in Porthmadog, Gwynedd is ideale uitvalsbasis voor de regio aan de Menai, Caernarfon en Snowdonia. In dit restaurant met kamers zorgen Helen en Michael al sinds 1995 voor de typische Wesh sfeer. Naast de zeven sober doch efficiënt ingerichte kamers is er een op en top regionale keuken. Kamer voor 2 personen vanaf £ 32,50 (49 euro) per persoon, ontbijt inbegrepen.Meer info: www.henfecws.com
KLEINSTE HUISJE
Naast het imposante Conwy Castle is hoe ironisch ook dé andere bezienswaardigheid in Conwy, het kleinste huisje van Groot-Brittannië. Het vissershuisje uit de Victoriaanse tijd meet slechts 1,82 meter breed, 3,09 meter hoog en 3,04 meter diep. Het werd bewoond tot in mei 1900 en werd toen opgenomen in het Guinness Book of Records. Het huis is eeuwen oud en is het enigste huisje dat gespaard is bij de sloop van een ganse rij vissershuisjes. Het is vandaag eigendom van Elisabeth Williams en is dagelijks te bezoeken. Het huisje omvat op het gelijkvloers een kolenbak, een schouw met kacheltje, stoel en tafel, op de eerste verdieping (sic) net plaats genoeg voor een eenpersoonsbed. Robert Jones, die het van de sloop redde, was de laatste bewoner tot het in 1900 opengesteld werd als bezienswaardigheid en tot vandaag al miljoenen bezoekers (één voor één, wegens zo klein) telde.
LANGSTE DORPSNAAM
Een van de leukste bijzonderheden te zien in Wales is zonder meer het stadje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch op het eiland Anglesey. Oorspronkelijk heette het stadje Llanfairpwllgwyngyll, maar om toeristen aan te trekken maakte men er het 59-letterwoord wat zich vertaalt in Saint Marys Church in the Hollow of White Hazel near a rapid Whirlpool and The Church of Saint Tysilio near the Red cave. Meteen goed voor een plaats in het Guiness Book of Records als het stadje met de langste naam in Europa, goed voor ruim 3.000 inwoners. De trein stopt er nog enkele keren per week en het treinstation is een van de drukst bezochte stations in Wales. Vlotte handelaars sloegen meteen de handen in mekaar en bouwden het station aan de Holyhead Road uit met een immense parking en het shoppingcenter James Pringle Weavers dat dagelijks tientallen bussen toeristen binnen de muren krijgt. Echter niet eerder nadat men al het stationnetje heeft bezocht, zonder twijfel het meest gefotografeerde station ter wereld.
PRAKTISCH
HOE ERHEEN? Noord-Wales is met de wagen vlot te bereiken vanuit Hull, na overtocht met P&O Ferries (Zeebrugge-Hull), nachtelijke overtocht van 14 uur. Wie voor het vliegtuig kiest maakt een vlucht naar Londen, Manchester of Cardiff en trekt dan verder met een huurwagen. Noord-Wales beschikt niet over snelwegen zodat tijd hier geen bondgenoot is voor snelle jongens. Komt echter wel van pas om ten volle te genieten van al dat moois onderweg. En dat is heel wat!
Wie dacht inzake ongerepte natuur, geschiedkundige kastelen, woeste watervallen, eindeloze groene tapijten, ruige bergketens, romantisch verweerde ruïnes of grote en macht uitstralende kastelen gezien te hebben, zet best eens koers naar Wales, waar de Kelten geschiedenis schreven, tegelijk het eldorado van mythes, legenden en spoken.
Het Keltisch erfgoed gaat er 2.500 jaar terug. Naast het ruige landschap is het gastvrije karakter van de Welshmen onomkeerbaar. Noord-Wales is een paradijs voor zij die in de huid willen kruipen van een kasteelheer, gek zijn op legenden en niet bang zijn van spoken. We kozen voor een verblijf als kasteelheer in Noord-Wales en genoten van de pracht en eertijdse glorie van de vier kastelen die deel uit maken van de legendarische Castles and Town Walls van koning Edward I: Conwy, Beaumari, Caernarfon en Harlech. Al deze middeleeuwse pronkstukken zijn Unesco Werelderfgoed en zijn vandaag nog steeds in prima staat en open voor het publiek.
CONWY CASTLE
Onze kasteeltocht starten we in Conwy, dat met zijn 13de eeuwse Conwy Castle met massieve indrukwekkende torens de brede riviermond overschouwt, met op de achtergrond Snowdonia, het grootse nationaal park van Wales, dat met zijn 1.085 meter hoge Snowdon de hoogste berg kent. Een ideale pleisterplaats om van daaruit de Victoriaanse badplaats Colwyn Bay, Llanduno, Llanrwst of ander andere Betws-y-Coed en Bangor te bezoeken.
Conwy Castle is in 1287 gebouwd door de legendarische architect James of St George, in opdracht van de Britse koning Edward I. De acht immense torens geven een panoramisch zicht op de ganse regio, inclusief een flink deel van het nationaal park Snowdonia. Na een passage van tal van notabelen met daarbij onder andere aartsbisschop John Williams en koning Charles I namen de lokale autoriteiten het kasteel eind de 19de eeuw in handen en gaven het zijn grandeur terug. In 1987 werd het op de lijst geplaatst van het Unesco Werelderfgoed. Conwy Castle is dagelijks te bezoeken, eventueel een kippenvel bezorgende Ghost Tour (spokenrondleidingen).
BEAUMARIS
Op weg naar Ynys Môn, Isle of Anglesey, een der mooiste streken van Noord-Wales, genieten we even van het universiteitsstadje Bangor een der kleinste steden van Groot-Brittannië en richten koers naar de historische stad Beaumaris, de voornaamste straat op Anglesey, dat met zijn ruige kust gekend is als Mona, de Moeder van Wales. Omringd met talrijke kleine dorpjes en lieflijke stranden weet het Beaumaris Castle aan de Menai Street de regio te overdonderen. Het kasteel was het grootste en tevens het laatste kasteel gebouwd door Edward I, in Wales. Achter de imposante ingang, omrand door grote ronde torens, ontdekt men hier van wat wellicht het meest moderne voorbeeld is van militaire architectuur in Groot-Brittannië. Het geheel is extra geconcentreerd en volledig symmetrisch gebouwd. Het kasteel werd in 1295 in een razend tempo opgetrokken door zowat drieduizend man. Vandaag is het vlot te bezoeken en is het genieten geblazen van deze stevige brok Welsh geschiedenis.
CAERNARFON
Ook dit imposante kasteel is neergezet door toedoen van koning Edward I, in 1283. De ommuurde stad was voor de Britse koning de springplank om van Caernarfon de hoofdstad van de regio te maken. De gigantische torens, met de Eagle Tower als bijzonderste en grootste solotoren uit de middeleeuwen, spieden als arendsogen over Menai Strait, de rivier die eeuwen lang de stad vanuit zee kwam bevoorraden. Ook hier weer, het werk van archtiect James of St George. Caernarfon Castle is tegelijk het grootste kasteel uit Wales en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 1969 werd prins Charles er als Prince of Wales gekroond. Vandaag is het kasteel elke dag te bezoeken en biedt het ook plaats voor diverse tentoonstellingen.
HARLECH CASTLE
Gebouwd in 1283 op de flanken van de stad biedt Harlech Castle een overweldigend spectaculair zicht op Tremadog enerzijds, op Snowdonia anderzijds. Net al onze vorige kastelen is ook deze quasi niet in te nemen vesting een staaltje van kunde van onze militaire genie James of St George. De inplanting van Harlech Castle is onomkeerbaar en laat eens te meer zien hoe koning Edward I en zijn meesterlijke architect het met mekaar konden vinden. De strategische inplanting van de diverse torens bewees het militaire inzicht die de bouwheer toen al wisten te demonstreren. De inzet van de ridders uit de War of Roses weerspiegelde zich naderhand in het intussen gekende Men of Harlech, Welsh-lied dat doet herinneren aan de bloedige oorlogen op de flanken van Harlech.
Als meest bevolkte stad van Baskenland (Euskadi) is Bilbao de jongste jaren uitgegroeid tot een ware metropool die de stad vandaag verheft tot een van de meest complete Baskische entiteiten. Een uitgebreid commercieel centrum, een hypermoderne metro, tal van historische monumenten en met het Guggenheim museum een culturele trekpleister die zijn gelijke niet kent. Meer dan waar ook kan Bilbao model staan voor een geslaagd huwelijk tussen oud en nieuw.
Oud, zeker met een stadskern met grondvesten uit de 14de eeuw aan de gelijknamige getijrivier Bilbao die intussen als historisch-artistiek heel wat schatten bevat. Gecombineerd met het moderne gedeelte dat zich ontwikkelde in de 20ste eeuw heeft deze stad zoveel te bieden dat iedereen er aan zijn trekken komt.
Net zoals alle steden bezoek je Bilbao uiteraard best te voet. Ideaal vertrekpunt is El Arenal, oude stadspoort die het hart opent van een de Siete Calles (De Zeven Straten) en Bilbao laat zien tot aan het einde van de 19de eeuw met daarbij het stijlvolle Theater Arriaga, de kerk van San Nicolas, de Plaza Nueva, de Plaza de Unamuno met iets verder op onder andere het geboortehuis van deze grote schrijver. Een must is zonder meer een bezoek aan het Baskisch Historisch Museum en de kerk van Los Santos Juanes, voormalige school van de Jezuïeten. Centraal in de oude stad bevindt zich de kerk van San Anton en de gelijknamige brug, het symbool van de stad. In de oude wijk Atxuri is het genieten van het station (uniek bouwwerk), de kerk van de Encarnacion en het Arte Sacro Museum. Verder is het nostalgisch genieten van het oude zeemansdorp, de bakermat waaraan Bilbao zijn herkomst te danken heeft.
NIEUWE STAD
Het moderne Bilbao, zeg maar de nieuwe stad, ontwikkelde zich vooral in de 20ste eeuw. Tekenend hiervoor zijn het station van Santander, de Beurs en onder andere de Sociëteit van Bilbao, het financiële centrum van de stad. Op de Plaza Circular is het genieten van het beeld van Don Diego Lopez de Haro, stichter van de stad. De Gran Via, de initiële slagader van het moderne Bilbao, leidt naar de kern van het nieuwe stadsleven, moderne stad waarbij de tuinen van Albia voor groen zorgen. Indrukwekkend is ook de stijlvolle laat-gotische klokkentoren van de kerk van San Vicente. Het Palacio de la Diputacion Foral (gebouw van de Forum Deputatie) en de Plaza de Moyua met zijn weidse tuinen en immense fontein zorgen voor verfrissing in de nieuwe stad.
INTERNATIONAAL
Amper in het nieuw gestoken krijgt Bilbao in het begin van de 21ste eeuw de aandacht die het verdien en krijgt kleur in het internationale landschap. De oude steigers en de pakhuizen van de haven van Bilbao maken plaats voor een boulevard dat het internationaal centrum zal worden. De inplanting van het Guggenheim Museum heeft de identiteit en de bekendheid van Bilbao op de kaart gezet. Bilbao bezoeken zonder dit unieke museum te zien is doodzonde. Naast Las Vegas, New York, Berlijn en Venetië is Bilbao de vijfde stad met een Guggenheim Museum, museum voor moderne kunst. Het gebouw is al een museum op zich. Een typevoorbeeld van moderne architectuur, gebouwd in 1997 door de Noord-Amerikaanse architect Frank O. Gehry en dus aan zijn tiende verjaardag toe.
Het Euskalduna Congres- en Concertgebouw stuwde het culturele lui van de stad nog meer de hoogte in.
Het Museum van Schone Kunsten en de Universiteit van Deusto verrezen aan de oevers van de rivier terwijl de voormalige ijzer- en staalindustrie en onder andere de scheepsbouwkunde zich opmaken om straks te eindigen in wellicht een museum voor industriële archeologie.
Intussen is Bilbao wereldbekend en is het stad waar eenieder zich vlug thuis voelt. Het zit bol van oud en nieuw zodat Bilbao zonder meer een city trip waard is. De stad telt zowat 350.000 inwoners. Het laat zich vervoeren via een moderne metrolijn die je zelfs tot Gexto brengt, de mooie buitenwijk waar het tegelijk genieten is van strand, zee en de oudste pontbrug ter wereld.
BRUSSELS AIRLINES
Bilbao maakt de jongste tijd bijzonder ophef als citytrip. Brussels Airlines biedt twee vluchten per dag aan tussen Brussel en Bilbao. De vlucht duurt minder dan twee uur. Tickets zijn beschikbaar vanaf 49,99 euro voor een enkele reis (alle taksen inbegrepen). Reserveren kan via de website www.brusselsairlines.com of via je vertrouwde reisagent.
Meer info: Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningstraat 97, 1000 Brussel, tel. 02-280 19 26.
Italiaanse kunstenaar Giuliano Ghelli te gast in Veurne
Hostellerie Croonhof kwarteeuw jong
Hostellerie Croonhof in Veurne is 25 jaar jong. In die vijfentwintig jaar heeft het echtpaar Christian en Gina Melis-Davi zich tijd noch moeite getroost om Veurne en de Westhoek op de gastronomische kaart te zetten, streekproducten op kop. Christian Melis staat tegelijk liefst 40 jaar aan het fornuis en leidt vandaag met vaste hand het familiebedrijf dat het intussen Croonhof is geworden.
Na zijn studies en stages in de hotelreus Sheraton Brussel en Boston, Amerika, huwde Christian de uit Sicilië afkomstige Italiaanse Gina Davi en kocht hij zich van zijn spaarcenten en de hulp van zijn ouders in 1982 in de Noordstraat een oud leegstaand herenhuis. Het was mijn droom om de charmes van dit 14de eeuwse pand uit te bouwen tot een gezellig restaurant. Samen met mijn echtgenote werkten we dag en nacht. Het lukte en toen we de kans kregen het huis van de buren aan te kopen, maakten we er in 1991 een klein hotel-restaurant van. En ja, vijf later toverden we de tuin om tot orangerie en bouwen zes extra kamers, vertelt Christian Melis.
Met zijn 14 kamers, voorzien van alle mogelijke komfort is Hostellerie Croonhof een rustpunt van betaalbare luxe en gastronomische hoogstandjes, hartje Veurne. Chef Christian Melis is Ridder in de Prestigieuze Truffel Orde van België en onder andere eminent lid van de CulibelClub, vooraanstaande wijnvereniging van restaurateurs in Vlaanderens. Samen met eega en gastvrouw Gina is Christian wijnmeester en lid van de Vereniging Vlaamse Sommeliers.
Intussen ontpopt Laurent zich als een uitstekende chef en staat aan de zijde van vader in de keuken. Hierdoor kan Christian zich ook vinden in de zaal. Hoe dan ook, de toekomst van Hostellerie Croonhof is alvast verzekerd.
GIULIANO GHELLI
Om het 25-jarig bestaan van Hostellerie Croonhof in de kijker te stellen pakken Gina, Christian en Laurent uit met diverse gastronomische activiteiten, aansluitend tentoonstelling met werk van de Italiaanse kunstenaar Giuliano Ghelli.
Nog tot vrijdag 14 september loopt een Zomergastro & Kreeftenfestijn, waarna tot eind september uitgepakt wordt met een Italiaans Festival. Op de openingsavond zaterdag 15 september is Giuliano Ghelli persoonlijk aanwezig. Alle aanwezigen ontvangen die avond een getekende en genummerde lithografie.
Giuliano Ghelli is in 1944 in geboren in Firenze. De beelden van deze talentrijke Toscaan zijn vervaardigd uit keramiek of uit etalagepoppen. Stuk voor stuk pareltjes. Ghelli stelde zijn werk reeds tentoon in alle hoeken van de wereld.
25 JAAR CROONHOF
De 25ste verjaardag van Hostellerie Croonhof wordt gevierd tijdens drie Gala Avonden: zaterdag 20 oktober, zaterdag 27 oktober en zondag 27 november, telkens om 19 uur. Deze avonden worden geanimeerd met Jazz Live Music door Jo Arend.
Menu 25 Jaar Croonhof
Champagne Michel Arnould 100% Grand Cru
Oester in Champagnegelei en haringkaviaar, tartar van zeebaars en venusschelp met espuma van parmezaan
Gemarineerde Sint-Jacobsvruchten en King Krab met jonge herfstscheuten
Tarbotfilet met zeekraal en amandelen, zachte roommousse met citroentijm
Hujisgemaakte ravialis in consommé met truffelaroma
Hertenfilet, risotto met Barolowijn en herfstboeket
Symfonie van zoetigheden
Koffie en versnaperingen
Prijs: 75 euro gepaste wijnen inbegrepen
GASTROMISCHE AGENDA
Tot vrijdag 14 september: Zomergastro & Kreeftenfestijn
Van 15 tot 30 september: Italiaans Festival
Vanaf dinsdag 16 oktober: Wildseizoen
Vrijdag 16 november: Grote Kaas- en Wijnavond met kaasmeester Philippe Olivier.
Zoek niet langer naar een stek om je stress over boord te gooien, te onthaasten, te genieten van alle mogelijke rust, ongerepte duinenwandelingen, heerlijke fietstochten, afgerond met gezonde ontspanning en een extra fijne keuken. Je vindt het allemaal op iets meer dan een uurtje wagen in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, in Duinhotel Haamstede.
Het in het weergaloos duinenlandschap en aan de boorden van de Noordzee neergepoot hotel laat vier Nederlandse sterren zien. Er is geen zwembad, wel sauna. Gastvrouw Cary en gastheer Kees Hoeder zorgen er persoonlijk voor dat het je aan niks ontbreekt.
De keuken is een juweeltje. De Frans-Italiaans gerichte keuken van Duinhotel Haamstede is zonder meer een klasse apart. Streekproducten spelen hier de hoofdrol wat zich resulteert in verrassende schotels, stevig, royaal en smaakvol. In de keuken zwaait chef Niek Soeters de pollepel en met Micha en Jolanda in de zaal als verlengstuk kan je culinair genot nauwelijks stuk. Voeg daarbij de wijnkennis van gastheer Kees en je dagje stappen of fietsen bereikt een super climax, met niets dan moois in het glas.
Meer nog, in Duinhotel Haamstede is niemand een nummer. Het is onze bedoeling en heilig streven dat onze gasten het naar de zin hebben en zich meteen thuis voelen, onderstreept Kees Hoeder extra;
De 41 luxe kamers zijn groter dan normaal en ingevuld met Britse countrystyle meubelen, wat de rust een extra onderlijnd. Kabeltv, telefoon met ISDN of analoge aansluiting voor modem maken het nog eens zo leuk. De badkamer is voorzien van bad en extra douchekabine, haardroger en toilet. De vijf suites aan de duinen beschikken over een zonneterras met uitzonderlijk uitzicht op de immense duinen.
De keuken is een voltreffer. Het restaurant pakt uit met een en al verwenning. We hebben een restaurant met een hotel, en geen hotel met restaurant. Het culinaire wil hier de kroon op het werk zijn voor rust en de ontspanning, stelt eigenaar Kees Hoeder. De kaart is relatief beperkt met seizoensgebonden schotels. De wijnkaart is een juweeltje met schatjes uit de hele wereld. Te danken aan de passie van de gastheer, steeds op zoek naar iets leuks en moois in het glas. En daar slaagt hij dan ook steevast in.
UITVALBASIS
Het Duinhotel Haamstede is naast zijn unieke ligging in het duinengebied en natuurgebied Westerenban ideaal als uitvalbasis voor meerdere uitstapjes in de regio. In de directie omgeving is buiten de schitterenden duinen en stranden niet veel te beleven. Zierikzee, Waterland Neeltje Jans, het Veerse Meer, Middelburg en de marktdag op dinsdag in Goes liggen evenwel op een boogscheut. Wie er de spanning wil inhouden kan (mits betaling) genieten van een rondje zweefvliegen (22 euro per persoon, tot 10 minuten) kajakvaren op de Oosterschelde (20 euro pp, ruim drie uur) of duiken in het Grevelingenmeer (45 euro pp, 2.30 uur), golfen in Molenberg (25 euro pp, minimaal twee uur),of een Ruige Binken of Meidentocht, goed voor een fysieke inspanning waarbij boomstamwerpen, touwtrekken en onder andere boomzagen in het domein Westerschouwen aan de orde zijn (20 euro pp, 3.30 tot 4 uur).
SPECIALE AANBIEDING
Voor de lezers van deze BLOG GASTRONOMIE & TOERISME heeft Duinhotel Haamstede een extra aanbieding: Twee overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, een culinair drie gangen diner, een gastronomisch vier gangen diner, gratis gebruik van sauna en fitness en wandel- en fietsroutes plus fles huischampagne op de kamer voor de prijs van 215 euro per persoon. Bij boeking melding maken van de BLOG GASTRONOMIE & TOERISME
In Bergen blaffen de honden naar iedereen die geen paraplu in de hand heeft. Of beter nog: In Bergen worden alle kinderen geboren met een regenscherm in de hand. Dit zijn slechts twee van de vele grappigheden die de stad Bergen dagelijks over zich heen krijgt. Niet moeilijk, het regent er quasi elke dag. We bezochten Bergen evenwel onder een gelukkig gesternte en mochten genieten van de vele troeven die de kustprovincie Nordhordland te bieden heeft.
Gelegen aan de westkust is Bergen op Oslo na de grootste stad van Noorwegen, met bijna 250.000 inwoners. Het is vooral gekend omwille zijn grote neerslag, 2250 mm per jaar. De stad zet dit fenomeen elk jaar extra in de kijker met het Regenfestival, een regenjas- en parapluparade. Tot voor enkele jaren stonden er her en der parapluautomaten. Die (bijna) dagelijkse regenval hebben ze danken aan de ligging tussen zeven bergen met de Ulriken als hoogste met 642 meter. Regen of geen regen, Bergen is een stad waar heel wat te beleven is en zich stilaan ontpopt als stad voor een citytrip. Met de luchthaven Flesland aan de rand van de stad, bijzonder makkelijk te bereiken vanuit Brussel.
Gesticht in 1070 door Olav Kyrre was Bergen tot 1299 de hoofdstad van Noorwegen, een der belangrijkste Hanzasteden en verblijf van de Noorse koningen, waardoor de stad tot de rijkste van het land behoorde. De stad was zo goed als volledig opgetrokken uit hout en werd dan ook herhaaldelijk geteisterd door branden. Het handelscentrum (Bryggen), de kern van het oude Bergen, is zo goed als origineel, staat nu op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vandaag is Bergen een modern centrum van industrie, cultuur en toerisme.
Bergen, in 2000 Europees Cultureel hoofdstad van Europa, is tegelijk het beginpunt zowel als het eindpunt van de adembenemende Hurtigenroute, scheepsroute tussen Bergen en Kirkenis die dagelijks zorgt voor post-, goederen- en passagiersvervoer aan de Noorse Westkust. Bureau Scandinavia in Brussel is de grote specialist van deze wondermooie zeetocht. Meer info: www.bureauscandinavia.be.
EDVARD GRIEG
Bergen heeft zoveel te bieden, zowel op architectonisch, cultureel als op toeristisch vlak. Dit jaar staat evenwel Edvard Grieg op het hoogste culturele schavotje. Men herdenkt er de honderdste verjaardag van zijn overlijden. De Noorse wereldbekende componist, met onder andere de Peer Gynt Suites, werd in Bergen geboren op 15 juni 1843 en er overleden op 4 september 1907.
Grieg kreeg de muziek met de paplepel toegediend door zijn moeder, zelf begenadigd pianiste. Op zijn vijftiende trok hij op advies van Ole Bull naar Leipzig en werd leerling van de grote Wenzel, waarna hij bij Moscheles en Reinecke zijn kennis extra aanscherpte. In 1861 maakte hij zijn groot debuut in Zweedse Karslhamn. Edvard Grieg voelde zich evenwel sterk aangetrokken door de Noorse volksmuziek. Alhoewel hij veel reisde kwam hij steeds met veel liefde terug naar zijn Bergen. De stad zit nog bol van de herinneringen aan deze muzikale grootmeester, met als klap op de vuurpijl zijn landgoed Troldhaugen, net buiten het centrum van de stad.
LOFTHUS
Een der grote pleisterplaatsen van Edvard Grieg was het componistenhuis Hardanger, vandaag te vinden in de tuin van het prestigieuze viersterrenhotel Ullensvang Hotel in Lofthus.
De Noorse natuur was een van de grootste inspiratiebronnen van Grieg. Daarom besloot hij in 1878 naar Hardanger te trekken. De stilte, de natuur, de rust en vrede hadden op hem een positieve uitwerking.
Edvard Grieg putte dan ook heel wat inspiratie uit zijn verblijf aldaar. Aan de voet van de Hardangerfjord een stukje ongerepte kleurrijke natuur met hoge bergen, gletsjers en klaterende watervallen die zich over de bergrotsen werpen wist hij meerdere stukken te schrijven.
Lofthus en het Ullensvang Hotel ligt op 115 km van Bergen en is makkelijk met bus of ferry te bereiken. De regio Hardanger is effenaf schitterend qua natuurschoon. Geen wonder dat Edvard Grieg er graag kwam. Hij voelde zich vooral aangetrokken tot de machtige natuur van Noorwegen. Grieg had dan ook een voortdurend verlangen naar de natuur, zijn thuis. Hij componeerde dan ook in Hardanger zijn mooiste werken.
TANK SKOLE
Ander leuke bezienswaardigheid omtrent het leven van Grieg in Bergen is Tank Skole, de School van Tank, waar Edvard Grieg als tienjarige school liep. Naderhand werd hij van school gehaald en naar Leipzig gestuurd om er aan het conservatorium muziek te studeren. Een gedenkplaat herinnert aan de prille aanwezigheid van de muzikale grootmeester.
STRANDGATEN 208
Op die plaats werd Edvard Hagerup Grieg op 15 juni 1843 geboren. Het eigenlijke geboortehuis aan Strandgaten 152 werd in april 1944 door explosie volledig vernieuwd en bestaat dus niet meer. Uit erkentelijkheid voor de meester werd een bord geplaatst aan het nummer 208.
LANDAS
Leuk is ook de boerderij Landas waar het erf van 1853 tot 1873 eigendom was van de familie Grieg. Gesine Hagerup Greig, de moeder van Edvard, had het huis van haar vader geërfd. De jonge Edvard hield van deze plaats en hij bracht dan ook veel tijd door in het componistenhuisje dat zijn ouders er voor hem bouwden. De boerderij ligt iets buiten het centrum van Bergen.
ELSESRO
In dit oude gedeelte van Bergen componeerde Grief in de zomer van 1874 de muziek voor zijn legendarische Peer Gynt suites. Hij woonde in Bergen, maar mocht van een plaatselijke reder het paviljoen Elsesro als componistenruimte gebruiken. Hier kwam de meester tot rust en schreef er misschien zijn meest gekende stukken. Het paviljoen is elke dag te bezoeken.
TROLDHAUGEN
Een eresaluut aan de Noorse grootmeester Grieg is niet compleet, zonder bezoek aan zijn zomerresidentie in Troldhaugen, een vaal witte villa met groene vensterramen, diep verscholen in een bosrijke omgeving aan het Nordasmeer, op tien km ten zuiden van Bergen. Hier woonde Edvard 22 jaar lang samen met vrouw Nina, een Deense zangeres. Het was zij die de naam Troldhaugen bedacht, wat letterlijk Trollenheuvel betekent. In de winter was hij steevast op tournee, in de zomer verbleef hij op Troldhaugen. Meer nog, Troldhaugen bracht Grieg, naar eigen zeggen, voldoende inspiratie voor 24 symfoniën en 27 operas.
In de in Victoriaanse stijl opgetrokken villa ontvingen Edvard en Nina Grieg heel wat van hun vrienden met daarbij Brahms, Liszt, Mengelberg en onder ander Tchaikovsky, die op de glanzende vleugel Grieg (een pareltje van Steinway & Sons) graag zijn Pianoconcert n. 1 ten gehore bracht.
Ondanks hun graag reizen waren Nina en Evard steeds blij terug thuis te zijn op Troldhaugen. Ze waren beiden zo gehecht aan de villa dat ze er ook wilden begraven worden.
Grieg overleed op 4 september 1907 in het ziekenhuis in Bergen. Zijn as werdin een nis gezet, gehakt in de rotswand van Troldhaugen. Nina overleed 29 jaar later in 1936 en werd op 15 juni, geboortedag van Edvard, bijgezet in het wandgraf, naast haar echtgenoot.
Vandaag is Troldhaugen één groot museum, bestaande uit de villa, het componistenhuisje, de begraafplaats en het in Edvard Grieg Museum, geopend in 1995 en waar in de Trondzaal regelmatig concerten gegeven worden. Er is plaats voor 200 man.
Een bezoek aan Troldhaugen is des te opmerkelijk omdat de ganse inboedel er zo goed als onaangeroerd is. Het is alsof de geest van Grieg en Nina er blijft rondzweven.
PRAKTISCH
HOE ERHEEN:
Brussels Airlines en SAS vliegen dagelijks vanuit Brussel via Oslo of Kopenhagen naar Bergen. Duurtijd: anderhalf uur, plus 40 minuten.
VERBLIJF
Om in de sporen van Grieg te blijven is zowel Hotel Ullensvang (****) in Lofthus (www.hotel-ullensvang.no) en Clarion Hotel Admiral (***) hartje Bergen, de ideale uitvalsbasis. Prijzen der kamers respectievelijk vanaf 100 en 80 euro.
TE ZIEN
Naast de obligate Grieg-herinneringen hierboven vermeld, wacht nog een waslijst van bezienswaardigheden. Niet te missen is alvast Bryggen, de unieke rij houten woningen aan de Hanzekade. Achter deze veelkleurige historische gevels zijn met Dampen, To Kokker en Enhjorningen de beste restaurants van de stad te vinden. Het Bergen Art Museum, Bergen Maritime Museum, het Bryggens Museum en onder andere het Hanseatic Museum zijn een bezoek overwaard. Concertliefhebbers genieten zeker van de Grieg Hall, waar jaarlijks het Bergen International Festival plaats vindt. Het Horda Museum laat folklore zien terwijl een ritje van de Floibanen Funicular je naar het dak van Bergen brengt, goed voor een schitterend panoramisch zicht op de binnenstad. Met de Bergen Cable Car Ulriken klim je naar de hoogste berg van Bergen.
In Utne mag je niet voorbij het Hardanger Folkemuseum, terwijl het 18de eeuwse Utne Hotel een schat aan authentieke stukken laat zien.
Wie het water op wil, en dat is een must in Noorwegen, diverse boottochten brengen u naar de mooiste hoekjes en fjorden van de regio. Het is dan ook genieten geblazen aan boord van de White Lady vanuit Bergen of op de Peer Gynt vanuit Steinsto. Met de Bergen Card haalt u heel wat kortingen in huis.
ETEN & DRINKEN
Het hoeft geen betoog, Bergen is een levendige stad. De aanwezigheid van een universiteit en diverse concerthallen is hier niet vreemd aan. Epicentrum van de eethuizen is Bryggen, van democratisch tot peperduur. Bergen is vooral gekend omwille zijn visrestaurants.Eke dag is er een pittoreske vismarkt. Toppers hierbij zijn Enhjorningen waar de Carpaccio van walvis en zalm uit de Lofoten er bijzonder zijn. Trek in lekkere mosselen? Restaurant Dampen is uw adres. Hier zijn de Dampende Blaskjell verrukkelijk. In To Kokker zijn de gebakken Stekte Scampi op hun best. In Egon Restaurant wacht een brede waaier van kleinere schotels met de Stekte Steinbitfileter, gebakken oceaanvis, als topper en betaalbaar. In de binnenstad brengt restaurant Holbergstuen de traditionele Noorse keuken als sinds 1927. Dat alles in een nostalgisch decor, waar trollen uiteraard thuis zijn.
GELD
Noorwegen blijft zich voorlopig vastklampen aan de Noorse kronen. Eén euro is goed voor 8,07 Noorse kronen. De gangbare betaalkaarten worden overal vlot aanvaard.
Tafelen in Frankrijk is steeds een feest. In welke regio of departement men ook maar de voeten onder tafel steekt is betaalbare streekgastronomie nooit ver weg. Elke regio heeft zijn specialiteit, dweept met de beste smaken en wil de kroon boven de andere steken. Eén zaak is zeker, de jonge chefs die vandaag in de Languedoc-Roussillon de neus aan het venster steken zijn de toppers van morgen. Meer nog, ze zijn de Gastronomische Ambassadeurs.
Een van die trekpleisters waar geschiedenis en gastronomie hand in hand gaan is het middeleeuwse Carcassonne waar de Katharen historie schreven met veel bloed. Vandaag vloeit er geen bloed meer maar behoren de wijnen tot de beste uit het zuiden. En deze kan men best proeven in de Comptoir des Vins et des Terroirs waar Christiane Mortès je vakkundig de beste AOC du Languedoc flessen als Corbières, Minervois, Saint-Chinian, Faugères, Fitou, Cabardès, Malepère en onder andere de Limoux en Muscat laat genieten. Op afspraak kunnen groepen bij haar terecht voor uitgebreide kennismaking. Alle info: Christiane Mortès, Comptoir des Vins & Terroirs, 3, rue du Compte Roger La Cité F - 11000 Carcassonne;
JEROME RYON
Iets verderop in de Cité behoren de restaurants van Hôtel de la Cité tot de top van Carcassonne. In het gastronomisch restaurant La Barbacane zorgt de jonge chef Jérôme Ryon voor uitgelezen schotels. Chez Saskia staat open voor het ontbijt en de lunches en bij mooi weer is het tussen juni en september steevast genieten in Le Jardin de LEvêque. Meer info: www.hoteldelacite.com.
FRANCK PUTELAT
Op de Chemin des Anglais, aan de voet van La Cité bouwde Franck Putelat, voormalig sterchef in Hôtel de la Cité twee jaar terug met Le Parc een eigen restaurant uit. Vandaag schittert al een eerste Michelinster aan de gevel. Met eega en gastvrouw Céline werkt Franck Zilveren Bocuse 2003 naar het opperste genot. Zijn borden zowel als de inhoud getuigen van grote inventieve klasse. De bediening is perfect. Dat alles in een ruim, luchtig, modern maar toch gezellig kader. Meer info: www.restaurantleparcfranckputelat.com
JEAN-MARC BOYER
In de schaduw van Les Quartre Châteaux de Castours, 15 km ten noorden van van Carcassonne, dat overigens een dagbezoek waard is, kan men even culinair verpozen aan de tafel van Jean-Marc Boyer. Deze jonge chef haalde in zijn restaurant Le Puits du Trésor dit jaar zijn eerste Michelinster. Het al zeker niet bij deze blijven. Jean-Marc is een meester van de nieuw-klassieke keuken. Le Puits du Trésor heeft zijn naam duidelijk niet gestolen. Het bevat niets dan schatjes op het bord. Meer info: Le Puits du Trésor, Jean-Marc Boyer, 21, route des Quatre Châteaux, 11600 Lastours,
Een van de absolute toppers in het Aude-gebied is LAuberge du Vieux Puits en restaurant Gilles Goujon in het pittoreske kleine Fontjoncouse (slechts 98 inwoners!), hartje Corbières, klassenrestaurant bekroond met twee Michelin-sterren. Onder de geniale koksmuts zit Gilles Goujon, eega Marie-Christine Riols zorgt voor de administratie. De keuken van deze Michelin-topper is zonder meer fenomenaal met een uitstekende prijs/kwaliteit. Meer info: LAuberge du Vieux Puits, Restaurant Gilles Goujon, Marie-Christine & Gilles Goujon, 11360 Fontjoncouse, aubergeduvieuxpuits@wanadoo.fr
PHILIPPE MATHIEU
Niet alleen in de Aude vindt men topchefs, ook de Gard laat jong talent zien. Philippe Mathieu is een van de vernieuwers. Tussen Montpellier en Nîmes toverde hij een bouwvallige bergplaats om tot een modern interieur opgefleurd met kunst. Ook aan tafel zorgt Philippe voor aangename verrassingen. Geen doorsnee borden, maar de schotels zijn allen aangepast aan de gerechten. Knap en inventief. En betaalbaar! Meer info: LOrchidéa, Place du Coudoulié, 30660 Gallargues le Montueux, tel. +33 4 66 73 34 07.
VINCENT CROIZARD
Nîmes zit bol van de fraaie eethuizen. Eentje springt er de jongste tijd sterk uit: Le Darling. Hier wist de 33-jarige Vincent Croizard zich in minimum van tijd te ontpoppen tot de top, met uitstekende referenties in de Gault Millau, Bottin Gourmand en Champerard 2007. De keuken is fris, inventief en vooral smaakvol. Vincent laat elk product zijn eigen identiteit behouden. Zijn Duif van Costières met farce van foie gras en eend was effenaf verbluffend. Een adres om zeker op zak te hebben, op stap in Nïmes. Meer info: Le Darling, 40 rue de la Madeleine, 30000 Nîmes. www.ledarling.com.
SEBASTIEN DAUTEL
Iets voorbij Nîmes in de Camarque openden Emile en Sébastian begin dit jaar in een voormalig klooster met LAncien Monastère in het schilderachtig dorpje Franquevaux hun eigen restaurant een aanpalende gîte. De keuken is sterk in streekgerechten, is smaakvol met oog voor seizoensgebonden producten. Er is plaats voor 42 zitjes en nog eens 34 op het zonovergoten terras, onder de platanen. Menus aan 15 en 24 euro. En jong duo dat het zeker zal maken. De binnenplaats geeft ruimte aan de kinderen. Meer info: LAncien Monastère, Place du Monastère, 30640 Franquevaux, tel. +33 4 66 80 95 58.
CHATEAU GRAND MOULIN
Geen uitmuntende schotels zonder mooie wijnen. Languedoc-Roussillon zit bol van uitstekende wijngaarden. Een van de betere AOC Corbières zijn de flessen van Château Grand Moulin in Lézignan-Corbières. Wijnboer Jean-Noël Bousquet en oenoloog Pierre Vialard gaan er dan ook terecht prat op om de wijnen nog op ambachtelijke wijze te produceren. Hierbij worden de druiven manueel geplukt en volgens aloude traditie gemaakt. De renovatie aan het Château nadert zijn voldtooiing. Meer info: chateaugrandmoulin@wanadoo.fr.
DOMAINE DE CALET
In Beauvoisin, gelegen in de Vallei van de Rhône, strekt zich aan de poort van de Camarques tussen de Provence en de Languedoc-Roussillon, het Domaine de Calet uit. Anna-Lena en Yvon Gentes streken hier enkele jaren geleden neer en zijn thans een der grootmeesters in zake de appellatie Costières de Nîmes, met Syrah en Grenache als voornaamste druivensoorten. Toppers zijn de Travers du Rey, La Tournerie en de Carthagène. Domaine de Calet bevat tevens enkele fraaie gastenkamers. Meer info: www.domainde-de-calet.com en Domaine.Calet@wanadoo.fr.
CHATEAU DE PENNAUTIER
Trek in een mooie fles AOC Cabardès, dan is een Collection Privée of een LEsprit de Pennautier van het wijngoed Lorgeril, op een boogscheut van Carcassonne, nooit ver weg. Miren en baron Nicolas de Lorgeril zijn de eigenaars van Château de Pennautier (het Versailles van de Languedoc) en Château de Caunettes, goed voor fraaie crus Cabadès. Voeg daarbij La Borie Blanche Domaine de Vallière (AOC Minervois La Livinière) aan de voet van de Montagne Noir en men heeft meteen een adres waar klasrijke wijnen geproduceerd worden. Meer info: www.vignobles-lorgeril.com
ABDIJ VAN FONTFROIDE
Liefhebbers van een streepje cultuur mogen de Abdij van Fontfroide, op 14 km van Narbonne, niet links laten. Deze in Cisterciënzerabdij uit de 12de eeuw is een juweel. De sobere Romaanse kerk, de kloostergang en de kapittelzaal geven de grandeur van deze tijd weer en halen de grote contrasten tussen arm en rijk weer. Mis ook de collages van middeleeuwse glas-in-loodvensters, afkomstig uit Franse kerken die in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd zijn, niet. Zij zijn ingemetseld in de ramen van de slaapzaal van de monniken.
Languedoc-Roussillon telt honderden leuke adresjes om te logeren. Eéntje is alvast de moeite waard om te noteren. In Montséret, een piepklein dorpje in de buurt van Carcassonne, pakt Betty Sylvette in een voormalige paardenfokkerij uit met drie effenaf schitterende chambres dhôtes die in Domaine Sainte Marie des Ollieux luisteren naar de namen van Marie Camille, Clotilde en Clara. Drie driesterren gîtes vervolledigen het geheel. Dat alles in een bijzonder rustige omgeving in een méditerrane infrastructuur uit 1855. De extra ruime kamers en dito badkamers kosten 50 euro per nacht, ontbijt inbegrepen.
Topgastro en pure romantiek in Hostellerie Schuddebeurs
Weggestoken in het groen, midden de duinachtige polders bevindt zich in Schuddebeurs . Hostellerie Schuddebeurs, een meer dan driehonderd jaar oude herberg die in de loop der eeuwen omgevormd werd tot een oase van rust, gezelligheid en romantiek: het werk van twee door de horeca gebeten Zeeuws-Vlamingen, Luit en Marjan Ezinga.
Op een boogscheut van Zierikzee ligt het dorpje Schuddebeurs, dat ook zijn naam doorschoof naar de met zestig luxueus ingerichte kamers gelijknamige hotel-restaurant. Luit en Marjan Ezinga behoren tot het kruim van de Nederlandse horeca. Luit is met Hostellerie Schuddebeurs niet alleen eminent lid van Romantik Hotels & Restaurants, hotelgroep met allure, maar onder andere voorzitter van de gereputeerde groep Relais du Centre Restaurants, groepering van restaurants die een 35-tal huizen met grote klasse groepeert.
Hostellerie Schuddebeurs is niet alleen een ideale pleisterplaats voor gastronomen die het beste willen, maar tegelijk een stek om er eens een paar dagjes op uit te trekken. De sfeervolle kamers en suites getuigen van grote klasse. Voeg daarbij een bijzonder rustige regio met zee, strand, duin, groen én een uitzonderlijke tafel, en je verblijf in Zeeland kan alvast niet meer stuk.
RELAIS DU CENTRE
Zijn gemoedelijkheid, sfeer, gezelligheid en gastvrijheid zijn de sleutelwoorden in Hostellerie Schuddebeurs, dan is keuken de absolute parel van het huis. Geniet er tussen april en augustus zeker van de unieke en onnavolgbare Oosterscheldekreeft. Wie zo lang niet kan wachten kan zich storten op het Menu Relais du Centre, het nec plus ultra die de chef uit de oven tovert. We genoten alvast van de Handgepelde garnalen uit Stellendam, gekonfijnte zalm en gestoomde makreel als eerste voorgerecht. Een kreeftensoep geparfumeerd met citroengras en gember gaat het hoofdgerecht vooraf. Hier laat de chef steeds de keus tussen vlees en vis. We lieten de Rosé gebraden lamsbout uit de Levenstrijdpolder aanrukken. Subliem. De Parfait van gecarameliseerde hazelnoten met mokkaschuim zette een punt achter dit hemels festijn. De gepaste wijnen zorgden voor het orgelpunt.
ROMANTIK HOTELS
Romantiek is van alle tijden. Of het motto van de in 1972 in Duitsland opgerichte hotelvereniging Romantik Hotels, dat intussen uitgroeide tot een totaal van ruim 200 luxueuze hotels, meestal 4- en 5-sterrenhotels, verspreid over twaalf landen, samen goed voor meer dan 7.000 bedden, allen met een warm hart voor de romantici.
Alle Romantik Hotels zijn samengebundeld in een knappe ruim 500 paginas tellende gids, in diverse talen en wereldwijd verspreid op 400.000 exemplaren. De Romantik Arrangements laten niets dan schitterende aanbiedingen zien, met vooral oog voor culinaire en toeristische hoogstandjes, in te vullen tot het welslagen van een romantisch weekendje. De gids is te bekomen bij de leden hoteliers.
Voorzitter Romantik Hotels is Roland Zadra (Romantik Hotel Landschloss Fasanerie in Zweibrücken, Duitsland). Samen met algemeen directeur Inge Struckmeier (zetel Frankfurt am Main) en voorzitter Benelux Chris Vanhaecke (Romantik Pandhotel Brugge) tekent de voorzitter de grote lijnen uit voor de onmiddellijke toekomst in België, Nederland en Groot Hertogdom Luxemburg, met die ene bedoeling, de klant nog beter te verwennen.
ROMANTIK BENELUX
Ons land en de buurlanden Nederland en Luxemburg varen onder de vlag van Romantik Benelux. Voorzitter Chris Vanhaecke staat al jaar en dag met al haar ervaring borg voor een vlekkeloze opvolging van de leden. Ze buigt zich dan ook dagelijks over de huizen Manoir Carpe Diem (De Haan), Manoir du Dragon (Knokke-Heist), La Butte aux Bois (Lanaken), Le Val dAmblève, Romantik Hotel Rocour (Poperinge) en haar eigen Pand Hotel in Brugge, Hostellerie Schuddebeurs (Schuddebeurs), Hof van Holland (Noordwijk), en t Jagershuis in Ouderkerk aan de Amstel in Nederland en Hostellerie du Grunewald (Dommeldang) in het Groot-Hertogdom Luxemburg, stuk voor stuk klasrijke en kwalitatieve hoogstaande hotels.
Het komt er vooral op aan te waken over de kwaliteit. Dit is onze voornaamst zorg. Maar we kunnen met de hand op het hart stellen dat onze Benelux-leden allen parels zijn aan de mooie kroon van het geheel van Romantik Hotels & Restaurants International, zegt voorzitter Chris Vanhaecke.
De gids Romantik Hotels & Restaurants International is te bekomen bij de leden hoteliers of bij Benelux-voorzitter Chris Vanhaecke, Pand Hotel Brugge, Pandreitje 16, 8000 Brugge, tel. 050-34 06 66, fax 050-34 05 56, pandhotel@romantikhotels.com enwww.romantikhotels.com/brugge
Snel met het vliegtuig, ontspannen met de trein, via de snelweg met de wagen en overnachten in een motel of een stukje avontuur met de motorhome? Dit laatste heeft het allemaal: je bent er relatief snel, je rijdt ontspannen en je slaapt waar en wanneer je wil. De motorhome URBANO met zetel in Oostende schuift je de beste mogelijkheden omtrent een onbezorgde reis naar voor. We trokken meteen naar Griekenland.
Hoe log en indrukwekkend een motorhome er ook mag uitzien, het laat zich rijden als een limousine. De kolos is makkelijk te bedienen. Je zit als het ware in je luie zetel. En op de weg dwing je respect af. Je hebt nooit het idee dat je eigenlijk met een mastodont van een wagen op de baan ben. En toch is het zo: je bent met je villa op stap. Je gaat de wereld te keer op wielen. En hoe!
In de bergen rijden is een plezier. Ondanks zijn grootte is onze motorhome een trekbeest. Meer nog, hoewel de wagen niet de snelheid heeft als een personenwagen vormt hij zich bij het inhalen van vrachtwagens in de bergen nooit problemen. Het nemen van haarspeldbochten vormt niet het minste probleem.
Bij een volgeladen wagen rekening houden met de remafstand, die is groter dan bij je personenwagen. Ook de bochten neem je kalmer, gezien het hoge zwaartepunt. Binnenin heb je beter een volle kast dan twee half volle, want bij aanzetten en remmen gaat de lading makkelijk schuiven.
Met de motorhome rijden verhoogt het rij plezier. Je kijkt boven de personenwagens uit zodat je pro-actief kan reageren op eventuele files.
De motorhome chauffeurs groeten elkaar, net zoals motorrijders, oldtimers en vrachtwagenchauffeurs doen.
Overal waar je komt breng je vakantiestemming mee.
Zijn er dan geen minpuntjes? Jawel, maar die zijn eerder miniem. De motorhome is niet geschikt voor het stadsverkeer en het afdalen in de bergen is vermoeiend en vergt veel concentratie. Bij bochtige trajecten, is een maximum snelheid van 50 km per uur gewettigd.
Hoe dan ook, rijden met de motorhome is een plezier. Je rijgedrag aanpassen vergt slechts enkele minuten. Je leert het snel en dan wordt het ten volle genieten.
GRIEKENLAND
We kozen voor een avontuurlijke doch georganiseerde trip naar Thessaloniki, Griekenland. Via de snelweg Gent-Brussel naar Luxemburg duiken we Frankrijk binnen en genieten onderweg van Metz, Straatsburg, Colmar en Mulhouse waarna we kiezen voor het snelwegvignet van Zwitserland met doortocht in Basel en Luzern alvorens de Gotthard tunnel te gebruiken. In Italië maken we kennis met Milaan, Parma, Bologna en Rimini waarna we Ancona bereiken. Hier nemen we de ferry richting Igoumenista en krijgen er voor het eerst Griekse bodem onder de wielen.
Tijd om even Kastoria te verkennen. Dit gezellig stadje ligt aan het gelijknamig meer en is rijk en bekend geworden door de pelsindustrie, vandaag nog getekend door de aanwezigheid van de vele luxueuze villas van fabrikanten en verkopers van pelsen. We krijgen het evenwel wat moeilijk op de weg want de wegwijzers bevatten alleen opschriften in het Grieks en Russisch. Maar we redden het wel. In Florina komen we op een steenworp van Albanië terecht waarna we kennis maken met Nimfaio, dorp met ecologische door de Europese Commissie ondersteunde projecten als het uitzetten van wolven en opvang van circusberen. Vooral het berenproject is indrukwekkend.
Vooraleer Thessaloniki te bereiken genieten we van de Presper meren, drielandenmeer dat grenst aan Albanië, Griekenland en Servië-Montenegro. Dit reservaat is tegelijk een broedplaats voor roze pelikanen. Een bezoek overwaard.
THESSALONIKI
Zon en zee zijn de twee levenselementen die het ritme in Hellas of Griekenland bepalen. Bij het verlaten van Igoumenista ontplooit zich een uniek landschap. De zee is doorspekt met dromerige eilanden en tientallen eilandjes, de een al mooier dan de andere. De Griek komt de toerist zo goed als het kan ruim tegemoet, want zowat in het hinterland als in de stad zijn de uithangborden in het Grieks, taal die zo goed als onverstaanbaar is. Met wat Engels en Duits kan men in de grootsteden een heel eind opschieten. Maar je leert het vlug. Bij de artopolion (bakker) ruiken we de heerlijke geur van versgebakken brood en bij de kouros (kapper) laat een bebaarde ouderling zich wat bijscheren. Het echte Griekse leven kan beginnen.
Thessaloniki of Saloniki is de hoofdstad van Centraal Macedonië. De stad telt 365.000 inwoners en ligt in het noorden, net boven het schiereiland Chalkidiki, aan de Thermaïsche Golf (ook wel de Golf van Thessaloniki genoemd) en maakt deel uit van de Egeïsche Zee. Thessaloniki is na Athene de grootste stad van het land. Ideaal als vertrekpunt om de regio verder te ontdekken. Toppers daarbij zijn de meren Volvi en Koronia en de legendarische berg Athos. Dames worden hier evenwel niet toegelaten. Onderweg naar Athos graag even halt houden in Staghira, de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles.
Om en rond Thessaloniki is het nog genieten van Lefkos Pyros (De Witte Toren), Plateia Aristotelous (Het Aristoteles Plein), de Agios Dimitrios kerk, de Boog van Galerius, de Hagia Sofia kerk, de synagoge van Monastiriot, de overdekte markt Modiano en onder andere de Yeni Cami, de nieuwe moskee en de Vergina, de koninklijke tombes van de Macedonische koninklijke familie. Een culturele toeristische boterham, belegd met warme zonnestralen.
VRIJHEID TROEF
Reizen met een motorhome is reizen in alle vrijheid. Je villa rijdt overal met je naartoe. Duur? Wie veel op reis gaat met meerdere personen zal merken dat op lange termijn de investering van de motorhome best meevalt. Het is zoiets als een huis, je geniet er zoveel mogelijk van. De meeste mensen huren eerst een motorhome, proeven ervan. Wie wil genieten van de vrijheid, koop na enkele reizen zijn eigen wagen. Zo kunnen ze uitkijken welke soort het best bij hen hoort. Een gezin met kinderen zal kiezen voor een ruimere wagen, wie met zijn tweetjes de wereld wil ontdekken doet het met een kleiner model. De troeven van de motorhome blijven immers dezelfde: je hebt je hele huis onmiddellijk in de buurt, zegt Paul Dendooven, directeur URBANO, al jaren marktleider.
Het is duidelijk, een motorhome staat borg voor een ongelimiteerde vrijheid. Moe? Honger? Slaap? Je stopt op een geschikte plaats en je bent de koning te rijk, ver weg van de toeristenstroom. Een camping hoeft niet eens. En je ontdekt heel wat verborgen mooie hoekjes. Je ziet de dingen uit een gans ander hoek. En ja, vrijheid is niet te betalen.
54 WEKEN VAKANTIE
Wie zich een motorhome aanschaft maakt daarbij automatisch meer tijd vrij voor zijn familie, om te genieten van de vele (lange) weekends. Paul Dendooven is hierin formeel: Nu beperkt het verlof zich voor de meeste vakantiegangers tot een week en dit twee of drie keer per jaar. De andere zowat 50 weekends van het jaar vergeet men. Wie een motorhome bezit, vult die vlekkeloos in. Het product op zich leer je best kennen door er eentje te huren. Daarna wordt vaak de stap gezet naar de aankoop van een tweedehands. Ervaring leert ons dat na enkele jaren men een nieuwe aanschaft, naar eigen behoeften. Ja, goedkoop is het niet direct, maar indien met de investering op lange termijn bekijkt, inclusief het aantal personen die je meeneemt (vader, moeder, grootouders en of kinderen), dan zit je goed. Men mag een motorhome nooit kopen voor zichzelf alleen. Dan koopt men altijd verkeerd. Te klein. Ga je 80% van de vakanties met zijn tweetjes en 20% met zijn vieren, dan koop je een model die het best is afgestemd is op twee personen in plaats van een motorhome vol bedden. Een royaal salon is toch altijd leuk om te ontspannen.
COMFORT
We reden met de URBANO ROLLER TEAM, een Pegaso, wagen met royale afmetingen, een breedte van 2,28 m. Het gehele interieur is modern, uiterst comfortabel en harmonisch ingericht. De keuken, uitgerust met een vierpitsvuur, oven en dampkap met ingewerkte spots, Webasto-dieselverwarming, superruime koelkast van 135 liter en binnenafwerking met uitzonderlijke kwaliteitsvolle houtsoorten, verhogen het comfort. De royale zithoeken met sfeerverlichting vervolmaken het geheel en zorgen voor absolute rust. Het panoramische dakluik zorgt voor extra verlichting en verluchting. De badkamer is relatief groot en de bedden meten 2,16 x 1,41 meter. Ruim en comfortabel voor een zachte nachtrust. De Pegaso is met zijn dubbele bodemisolatie een der beste in zijn soort en behoud zijn waarde.
NUTTIGE TIPS
Naast de technische controle (gebeurt uiteraard in de ateliers van URBANO) en het nazicht van de aanwezigheid van alle gebruikelijke boorddocumenten zijn wegenkaarten met overnachting plaatsen voor motorhomes geen overbodige luxe.
Voor de gebeurlijke kleine ongemakken is het nuttig ook oprij blokken, waterslang, elektriciteitskabel (blauwe stekker plus verloop naar conventionele stekker), motorolie, klein gereedschap, zaklamp, startkabels en onder andere reserve zekeringen mee te nemen.
Bij het laden, de zwaarste stukken (potten en pannen) onderaan, de lichte stukken (kledij) in de bovenste compartimenten, die voorzien zijn met anti slipmatjes.
Tijdens het rijden zit iedereen in de gordels, zijn alle ramen en dakluiken, kasten en deuren gesloten en ligt niets op de tafel of los op de legboorden. Denk aan het plots remmen.
Bij het parkeren is het ideaal als iemand uitstapt om aanwijzingen te geven. Veiligheid voor alles. Bij het verlaten van de motorhome binnenvergrendeling en buitensloten gebruiken.
HUUR OF KOPEN
Directeur Paul Dendooven is formeel: De meeste eigenaars van een motorhome waren eerder diverse malen huurder. Ze hebben de smaak te pakken. Ingevuld op lange termijn en veelvuldig reizen, met zijn tweetjes of met de kinderen, is de aankoop van een motorhome een goede investering. Wie niet direct aan een gloednieuw exemplaar toe is, we beschikken constant over een ruime stock bijzonder jonge tweedehands motorhomes.
Een week huren kan je al vanaf 589 euro, btw inbegrepen. Twee weken kost het dubbele. Wie een maand huur, krijgt de vierde week gratis. Paul Dendooven: Alle tweedehands motorhomes worden verkocht met één jaar waarborg van A tot Z, zowel op het chassisgedeelte als op de volledige opbouw of wooncel. Een degelijke tweedehands staat al voor 15.000 euro voor de deur. Een motorhome bewaart zijn waarde. Een nieuwe wagen telt na zeven jaar nog steeds 50% van zijn aankoopwaarde. Een nieuwe familie motorhome voor vijf personen is er vandaag al vanaf 34.999 euro.
De keuze is dan ook niet makkelijk. Wie maar bij gelegenheid eens op avontuur trekt is beter af met een huurwagen. Wie geregeld op weekend wil of een rondrit maakt, zit goed bij de aankoop van een eigen motorhome.
Er is keus voor ieders beurs. URBANO helpt u in haar ruime toonzalen graag bij uw keuze en staat borg voor een beste service.
Als er een land op de bol is dat alles heeft, dan is het beslist Frankrijk. Gezelligheid is er overal troef en men verveelt zich nooit. Toerisme, gastronomie, recreatiesport en onder ander cultuur draagt men er hoog in het vaandel.
Neem nu het departement Pyrénées-Orientales en bijvoorbeeld het lieflijke dorpje Céret, op een 25-tal km van Perpignan. Hier zorgt onze landgenoot Patrick Brunet in zijn 4-sterrenhotel La Terrasse au Soleil en restaurant La Cérisaie voor optimale rust en culinair genot. Men gaat er in het Catalaanse Céret prat op dat de zon er liefst 350 dagen per jaar schijnt. Tussen de bergen en de zee met zicht op de Canigou (schitterend gebergte) pakt Patrick Brunet uit met 38 4-sterrenkamers, ruim en luchtig, met adembenemend panoramisch zicht. Hotel La Terrasse au Soleil ligt op de top van de stadsheuvel en op een boogscheut van de Le Boulou, Perpignan, Céret en de Spaanse grens. Pittig detail: het huis was ooit de pleisterplaats van de Franse wereldzanger Charles Trenet, die er twaalf jaar inspiratie kwam zoeken.
PABLO PICASSO
In de buurt van de Canigou mag men als cultuurfanaat niet nalaten om het Museum van Moderne Kunst in Céret bezoeken. Hier ontdekt men schitterend werk van vooral artiesten die ooit gewerkt of geleefd hebben in de regio. Zo is het beslist genieten van het bronswerk van de Catalaanse beeldhouwer Manolo, de schilderijen van Frank Burty Haviland, Auguste Herbin, Marc Chagall, enkele meesterwerken van Henri Matisse en André Masson en inzonder deze van Pablo Picasso.
Wie zijn cultureel bezoek aan de regio in het algemeen en aan Céret in het bijzonder wil afsluiten met een gastronomische staaltje mag niet voorbij restaurant Les Feuillants schuifelen. Hier zorgt chef David Tanguy voor schitterende schotels, met klasse voorgesteld en op tafel gezet door zaalmeester Fréderic Szentes. Betaalbare klasse.
En voor wie een heerlijke fles op de kop wil tikken kan terecht in Le Cellier des Arcades in de rue Danton 3, waar Henri Raynaud naast een fraai aanbod van wijn, de beste streekproducten voor u in petto heeft. Meer info: www.lecellierdesarcades.com en henri.raynaud@tiscali.fr.
ARGELES
Andere parel in deze regio is Argelès-sur-Mer. Hier vertroetelen de CDT Pyrénées-Orientales en de CDT Argelès, respectievelijk met Marine Caudine en directeur Jean-Paul Richaud de toeristen op hun best. Op een boogscheut van Banyuls-sur-Mer en de Spaanse grens weet dit leuke haventje en deze idyllische jachthaven de moeilijkste te bevredigen. Wie de geneugten van de tafels wil proeven, restaurant La Réserve staat al dertig jaar op de bres met zeevruchten en streekgerechten.
PERPIGNAN
Zij die houden van een brok authentieke geschiedenis mogen het Catalaanse Perpignan niet links laten. Dik bezaaid met musea is Perpignan een stad die alles heeft. Het is tegelijk ooit de inspiratiebron geweest van groten als Pablo Casals, Salvador Dali en onder andere Claude Simon, voormalig Nobelprijswinnaar voor Literatuur.
Een van de blikvangers is het Palais des Rois de Majorque waar klasrijke tentoonstellingen schering en inslag zijn. We genoten alvast van de expo van Guerra, barokke Catalaanse doeken uit de 17de en 18de eeuw, getekend professor Julien Lugand.
Andere parel is Casa Pairal, Le Castillet, de 15de eeuwse oude poort van hoofdstad van Roussillon, vandaag een museum dat de kunst en volkstraditie laat zien, zelfs op zondag. Dinsdag gesloten. Een heerlijk brokje Catalaanse geschiedenis dat je zeker niet mag missen.
Voeg daarbij de geneugten van de tafel met konijn, kip, slak, garnaal, overgoten met een vleugje safraan en een schijfje truffel en zet daarbij een leuke Côte du Roussillon, een Muscat de Rivesaltes, een Maury of Banyuls en je bezoek aan Perpignan wordt onvergetelijk.
HOE ER NAARTOE
Elke dag zijn er 30 Franse steden bereikbaar vanuit Brussel met de TGV. Bovendien zijn er in Frankrijk talrijke andere TGV-verbindingen mogelijk. Er zijn dagelijkse rechtstreekse treinen naar Nîmes, Sète, Agde, Béziers en Perpignan. Een huurauto is wel een must wil men de regio op gezellige wijze verkennen.
Met dank aan
Patricia de Pouzilhac (CRT Languedoc-Roussillon), Mathilde Bavoillot (Persattaché CDT Languedoc-Roussillon, www.tourisme-languedoc-roussillon.com), Martine Caudine (CDT Pyrénées Orientales, m.caudine@cdt-66.com), Jean-Paul Richaud (Directeur CDT Argelès-sur-Mer, infos@argeles-sur-mer.com), Pascale Raynaud (Dienst voor Toerisme Céret, www.ot-ceret.fr en contact@ot-ceret.fr), Jessy Van den Rym vertegenwoordiger voor Languedoc-Roussillon in België, alwaar meer info via gsm 0475-51 95 35, Positif.Jessy@skynet.be of Langstraat 92, 2140 Antwerpen, tel. 03-272 32 86, de NMBS (www.b-rail.be) en de SNCF.
Zonovergoten weidelandschappen, groene bergtoppen en een regio om van te snoepen, dit kan alleen maar Kronplatz zijn. Aan de zonnigste kant van de Alpen zorgen tientallen betaalbare fraaie en luxueuze hotels voor een onbezorgde vakantie en wandelplezier voor het ganse gezin.
Het enige probleem in deze zonrijke streek is een keuze te maken uit een van de veertien dorpjes die het Kronplatzgebied. Of het nu Olang, St. Lorenzen, Gieser Tal, St. Vigil, St. Martin in Thurn, Bruneck, St. Lorernzen, Reischach Rsaen im Antholzertal of het romantische Gsieser Tal is, het maakt niet uit. Directeur Kronplatz Christian Mayrhofer is bijzonder trots op deze locatie: "De Kronplatz is het ideaal terrein voor de wandelaar en een paradijs voor de zonnekloppers. In de winter is het een skiparadijs, in de zomer een oase van groen en zon."
HOTEL CORONA KRONE
Een van de grote toppers in Kronplatz is Hotel Corona Krone. Hier zwaaien Marie-Rose en Robert Frenner met grote klasse de scepter. Dit huis, rijk aan geschiedenis, is vandaag een viersterrentopper in St. Vigil in Enneberg (www.hotelcorona.net en info@hotelcorona.net). Hotel Corona Krone is ideaal voor de rustzoeker, de wandelaar en de lekkerbek. Na een fikse natuurwandeling wacht een wellness om u tegen te zeggen, aansluitend een keuken die het beste uit de regio op tafel zet. de regio op tafel zet.
STICKERACTIE
Tot promotie van de Kronplatz pakt men uit met een stickeractie. Wie een dergelijke sticker op de wagen kleeft maakt kans op een verblijf van een week aan de Kronplatz, voor twee personen in half pension. De sticker haal je gratis in huis door een briefje of mail te sturen naar Info Kronplatz, Postbus 40 in 8740 Pittem of kronplatz03@yahoo.com. De actie loopt tot eind januari 2008, wie het verblijf wil winnen moet wel de rug van de sticker opsturen vóór 1 december 2007.
LArte della cucina Italiana of De kunst van de Italiaanse keuken is zonder twijfel aan zee terug te vinden in het sfeervolle restaurant Marina, aan de Albert I Promenade 9 in Oostende, Stad aan Zee. Zij die het huis kennen beginnen nu al te watertanden, zij die het niet mochten kennen, het is een absolute aanrader, deze culinaire Italiaanse tempel van Dominique Aquaro.
Het staat buiten kijf, elke gastronoom zal het met ons eens zijn, de Italiaanse keuken is een parel, een schittering die nooit worstelt in een homogene traditie, het is eerder een regionale verscheidenheid met aubergines uit Calabri, de herderskeuken van Sardïnië, overheerlijke wijnen uit Toscanië, Siciliaanse groenten, mozzarella uit Campanië , de prosciutto di Parma uit Emilia-Romagna en onder andere olijfolie en pastas uit Puglia. Gastheer Dominque Acquaro verwent de lekkerbekken dan ook al zowat 30 jaar met al dat fraais dat de vruchtbare Italiaanse bodem ons weet te schenken.
Kwaliteit laat zich graag betalen en die snaar betokkelde de immer energieke Italiaan meteen. De klasse van elk gerecht staat of valt met dagverse, echte, uitmuntende en kwalitatief hoogstaande ingrediënten, zegt Signore Acquaro, een meester in zaalbereidingen.
ITALIE OP HET BORD
Even meegenieten? Alvast Buon appetito! We starten ons culinair feestje met een Prosecco Biso, een Spumanti Brut, een heerlijke frisse droge witte wijn die ons meteen in de sfeer van het Zuiden brengt. In de keuken verrast keukenchef Lamberto Spinelli ons met een Carpaccio de courgettes à la rucola et écailles de Parmesan, een in de mond smeltend gerecht, dat slechts een heerlijke voorbode is voor wat nog komen zal. De op de ideale temperatuur geschonken Soave Classico Superiore Anselmi (San Vincenzo) 1999 zorgt voor een extra zalig verlengstuk. Zaalmeester Micha Serafimoff schuift intussen de Capaccio de veau au caviar dIran Oscietra et pesto naar voor, een bevestiging van de fijne keuken, waarbij eenvoud de grote klasse onderstreept.
Amper bekomen van deze schotel of de Mozarella sur un lit des épinards aux caviar à la sauce Champagne brengt ons nog meer in vervoering. Hemels, vergezeld van een Pinot Grigrio Benefizium Porer 1997, huisLageder.
Gastheer Dominique Acquaro isduidelijk in zijn sas. Nog voor de hoofdschotel is het even genieten van een uitstekende Lentilles aux foie gras. Verrukkelijk! Lincontournable dorade royale de mer en croûte de sel aux deux légumes zet hier de kroon op het meesterlijke culinaire werk, De Vino Nobile di Montepulciano Avignonese 1997 zorgt voor de parels op deze kroon.
En dan is het de beurt aan de meester. Zijn Sabayon au Marsala, aan de tafel bereid is hemels. Met een afsluiter als een glaasje Moscato dAsti Zagara, Marchesi di Barolo 1998 kan uw culinaire ronde van Italië niet meer stuk. En kijkt u alvast al uit naar een volgend topgastronomisch genieten.
MENU PUGLIA
En dat kan alvast nu al. Nog totdinsdag 28 februari pakt restaurant Marina uit met een uitgelezen Menu Puglia. Een unieke gelegenheid om het beste uit de geboortestreek van de gastheer te proeven. Even likkebaarden?
Koude voorgerechten van het platteland
Warme voorgerechten uit de zee
Orecchiette met cimi di rape (wilde broccoli)
of
Tagliatelle met artichokken en kerstomaten
Ragoût van Braciole
Gebakken melkgeitje met gevulde aubergines
Taart met een gelei van vijgen en vanille ijs
Koffie of thee
Prijs: 75 euro, wijnen inbegrepen.
Daarbij schenken de zaalmeesters Micha en Claudio u graag Spumante Brut De Castris als aperitief met daarna wijnen van het huis Torre Quarto: Hirondelle 2004 (100% Greco), Claire Igt 2003 (100% Chardonnay) en Bottaccia Igt (100% Nero di Troia)
Het is duidelijk, restaurant Marina is een Italiaanse culinaire tempel met Dominique Acquaro als oppergod. De grote troeven van het huis ken je al: de dagverse en authentieke Italiaanse producten. Inderdaad, kwaliteit liegt nooit.
Uniek Italiaans klasserestaurant op de mooie wandeldijk van Oostende, ter hoogte van het Monument der Zeelieden, met zicht op zee. Geen parkeerproblemen, de wagen wordt naar de privé parking gereden.