GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
31-10-2018
GASTRONOMIE IS EDELSTE VORM VAN KUNST
80-jarige
kunstenaar uit Oostduinkerke
Fernand Vanderplancke,
de Flandrien van de Kunst
Daar gastronomie de edelste vorm van
kunst is, nemen we ook graag een kijkje
in een of ander atelier en genieten van het werk. We zijn te gast bij
levensgenieter en kunstenaar Fernand Vanderplancke, Cultureel Ambassadeur van
Koksijde, de Flandrien van de Kunst. We snijden samen de verjaardagstaart aan,
versierd met 80 kaarsjes. De immer charmante eega Liliane zorgt voor een
stevige kop koffie.
Fernand Vanderplancke is niet iemand
die zichzelf naar voor schuift. Hij is een man van bitter weinig woorden. Die
andere woorden wil hij uiten via zijn werk, via zijn beelden. Al zijn energie
steekt hij dan ook graag in zijn kunstwerken. Ondanks zijn schitterend palmares
en zijn internationale bekendheid is Fernand Vanderplancke nog steeds dezelfde
eenvoudige man gebleven als toen hij zijn eerste houtskooltekeningen maakte,
rustige werken met eigen taal, met eigen visie, graag portretten tekenend van
vissers. Want ook dat zijn eenvoudige mensen. Met een hart van goud. Die warmte
straalt de in Brugge geboren kunstenaar dan ook constant uit.
IN DE SPOREN VAN VADER KUNSTSMID MAURICE
De Oostduinkerkse kunstenaar is wat
men kan noemen een laatbloeier. Hij bouwde zijn oeuvre stukje voor stukje op.
De ideeën voor zijn werk puurt Fernand uit zijn jeugd, uit eigen midden, uit
het volk. Als volksjongen liep hij achter een bal aan en deed dat uitstekend.
Net als vader Maurice speelde Fernand Vanderplancke bij Club Brugge. Gewezen
Gouden Schoen Fernand Boone was een boezemvriend. De 80-jarige kunstenaar stond
van kindsbeen mee in de smidse van vader kunstsmid en leerde al gauw de knepen
van het vak. Hij ontdekte meteen dat je met diverse materialen heel wat
kunstige dingen kon vervaardigen. Kunst zat hem van kindsbeen in het bloed. Vader
Maurice bleef tot het einde van zijn levensjaren in de smidse werken. Fernand
volgt met klasse de voetsporen van zijn vader. Hij mag dan 80 lentes kennen,
elke dag is hij terug te vinden in zijn atelier. Vol energie en met liefde voor
het materiaal creaties uitwerken.
GLOBETROTTER
Als broekje had Fernand het al in de
vingers. Ondanks een veel belovende voetballoopbaan, maakte de bal snel plaats
voor tekenen en schilderen. Landschappen en portretten van volksfiguren genoten
zijn voorkeur. Zijn ontluikend talent bracht hem een beurs en culturele reis
naar het Hongaarse Boedapest en Nagyatade op. Nadien trok hij richting Polen en
nestelde zich in Poznan, maakte er kennis met academieprofessor Joseph Petruk.
Hierdoor kreeg hij ruim de gelegenheid om zich te vervolmaken in de
beeldhouwkunst. Later volgden dan nog studiereizen naar Portugal, terwijl zijn
verblijf in het Italiaanse Carrara evenmin ongemerkt bleef. Reizen naar Praag,
Bratislava, Gifu en Tokio in Japan, Jeruzalem en Tel Aviv leverden hem nog meer
inspiratie op. De wereld werd voor Fernand steeds maar kleiner.
VEELZIJDIG PROFESSIONEEL
Fernand Vanderplancke liep stilaan in
de kijker en zijn wonderbaarlijke creaties leverden hem her en der opdrachten
op. Zelfs het Hof bezit vandaag werk van hem. Fernand koos halfweg de jaren
tachtig voor puur professionalisme. Alles rondom hem heen was constant een bron
van inspiraties. Het leverde hem geen windeieren op. Zijn leergierigheid en
nieuwsgierigheid kent nauwelijks grenzen. Hij werkt met heel diverse materialen
met liefde voor hout en cortenstaal en is niet direct in een hokje te
duwen. Hij is een meester in het experimenteren met verschillende stijlen. Zijn
monumentale werken zijn alvast te genieten in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort,
Oostduinkerke, Oostende en onder andere Veurne. De opdrachten bleven niet uit.
Zijn werken zweven ergens tussen het figuratieve en het abstracte, telkens goed
voor een boodschap. Afwisseling is de grote troef van Fernand.
RONDE VAN VLAANDEREN
Sportliefhebber als hij is, kwam hij
in contact met de wielersport, waar Flandriens de scepter zwaaien. Het bracht
de kunstenaar enorm veel bekendheid. Intussen maakt hij al meer dan twintig
jaar de jaarlijkse trofee voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Johan
Museeuw, Stijn Devolder, Tom Boonen, Fabian Cancellara en onder ander
drievoudig wereldkampioen Peter Sagan koesteren hun pronkstuk als geen ander.
Meer nog: momenteel loopt in het
Vlaams Huis in New York een tentoonstelling met duplicaten van de trofeeën van
de Ronde van Vlaanderen. In 2019 verhuist de expo naar het Vlaams Huis in Rome.
JOHAN DEMARCKE
Om de 80ste verjaardag van
Fernand Vanderplancke in de kijker te zetten pakte auteur-uitgever Johan
Vanmarcke uit met een schitterend lees- en kijkboek omtrent de jarige
kunstenaar. Vanmarcke schetst de zestigjarige loopbaan op een sublieme manier,
met oog voor de onpeilbare verdienste van Fernand. De tientallen
tentoonstellingen, tot ver over de grenzen, bewijzen de finesse van zijn werk.
Alles inspireert hem, vooral zijn medemens, zijn omgeving en zijn liefde voor
de Noordzee brengen hem tot grootse daden, stelt auteur Johan Vanmarcke.
We bevinden ons diep onder
het water in de Franse havenstad Boulogne, in de onderwaterwereld van NAUSICAA.
Het meest bekende en grootste aquarium van Europa onderging zopas een enorme transformatie.
De onderwater attractie met vissen uit alle hoeken van de wereld is niet allen
zowat verdubbeld in grootte, maar bevat nu ook de meest verscheidene vissen.
Momenteel loopt de week van de HAAI. Daarna is het aquarium elke dag te
bezoeken. Elk bezoek mondt uit in een onvergetelijk gebeuren.
De naam alleen al is prestigieus: Nausikaä is in de Odyssee
van Homerus
de beeldschone dochter van koning Alkinoös en koningin Arete van de Faiaken.
Nadat Odysseus als schipbreukeling was aangespoeld op haar geboorte-eiland,
werd hij door haar geholpen en gastvrij ontvangen. Men maakte er NAUSICAA van,
goed een flinke brok geschiedenis, op en vooral onder water.
Op
19 mei 2018 verdubbelde NAUSICAA zijn oppervlakte met een uitbouw van 5000 m²
gewijd aan de open zee en werd zo een van de grootste aquariums ter wereld.
Sindsdien zijn er vijf maanden verstreken en het Nationaal Zeecentrum blijft
vollopen. NAUSICAA heeft een recordaantal bezoekers genoteerd: meer dan 500.000
mensen zijn komen kijken naar het grote bassin met indrukwekkende afmetingen.
Aantal
bezoekers steeg met 87% met een recorddag op 9 augustus waar men bij 12.000
bezoeker noteerde.
Met dit nieuwe parcours in
lusvorm wil NAUSICAA het grote publiek sensibiliseren voor de uitdagingen van
het beheer van de open zee. De nieuwe expositie 'Op reis in volle zee'
concentreert zich rond een groot bassin dat 60 m lang is, 35 m breed en 8 m
diep. Een tunnel met een lengte van 18 m, verschillende doorkijkjes, reuzegrote
ramen en een opening van 20 bij 5 m zorgen voor een spectaculair uitzicht op
het grote bassin.
NAUSICAA
Nausicaa, het Nationaal
Zeecentrum in Boulogne-sur-Mer, is veel meer dan een gewoon aquarium. Het is
een in zijn soort uniek ontdekkingscentrum voor het zeemilieu. Het is tegelijk
ludiek, pedagogisch en wetenschappelijk en het richt zijn aandacht vooral op de
relaties tussen de Mens en de Zee.
In 27 jaar heeft NAUSICAA
meer dan zestien miljoen bezoekers verwelkomd en heeft zich opgeworpen als
leidende figuur bij het sensibiliseren van de maatschappij voor het zeemilieu.
De hoofdtaak van het Zeecentrum bestaat erin het publiek bewust te maken van
het belang van een beter beheer van de oceanen en van hun rijkdommen en ieder
van ons aan te zetten om te handelen. NAUSICAA is voor zijn
sensibiliseringsacties uitgeroepen tot 'Center of Excellence' door UNESCO.
Gezelligheid, rust, topgastronomie en
leven als God in Frankrijk, je vindt het op anderhalf uur met de wagen vanuit
de Westhoek: het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay,
hartje Artois, op een boogscheut van Arras en Béthune. Een unieke belevenis vol
aangename verrassingen. Ideaal voor een korte break.
Het imposante domein van La Chartreuse
du Val Saint Esprit dateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de
Karthuizerpaters, volgelingen van Sint Bruno die aan de basis lag van de
stichting van de Orde des Chartreux. Het domein ademt in alle vleugels van het
kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal die het intussen tot
hotel omgevormde klooster weet te etaleren haalden dan ook niets dan gekroonde
hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de stad.
Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip de
Goede en onder andere Karel de Stoute waren er frequent te gast.
GROEN &
RUST TROEF
La Chartreuse du Val Saint Esprit is
met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt ruim
vijftig kamers, inclusief suite en drie familiekamers, allen uitgebouwd met de
laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer
anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht
komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha groot park dat extra rust
uitstraalt. Naast een eeuwenoud bomenpark beschikt het domein over twee
tennisvelden, een fitness en voor wie het nuttig kan zijn een helihaven.
Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis. In de schaduw van La
Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel Best Western La
Métairie. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries,
huwelijken, allerhande feesten en productvoorstellingen
en telt zowat 40 kamers en alle nodige comfort. De restaurants Le Vasco en La
Distellerie verwennen de lekkerbekken.
TOPGASTRONOMIE
Is La
Chartreuse du Val Saint-Esprit de ideale rustbrenger, het is tegelijk een
culinaire tempel waar Chef Olivier QUATAQUER met vaste hand de keuken op hoog niveau weet te
tillen. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II,
streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het
gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Le Vasco. Een twintigkoppige
keukenploeg staat hiervoor borg. Alles wordt immers in huis gemaakt, inclusief
patisserie.
MAITRE-RESTAURATEUR
Jean Constant Maître-Restaurateur
eigenaar van het domein en eega Armelle staan dagelijks paraat om de klanten
het zo leuk mogelijk te maken. Zij kunnen hierbij rekenen op Myriam Castelain
die de algemene leiding in handen heeft. Onze enige betrachting is het onze
klanten het zo aangenaam mogelijk te maken. We willen dat het hen aan niets
ontbreekt en dat het verblijf, hoe kort of lang ook, hen bij zal blijven en dit
zowel op het vlak van de ontvangst, het verblijf, de culinaire verwenning,kortom het complete plaatje. Onze leuze Vous servir: notre règle is hier elke
dag het motto van ons volledig team, onderstreept Jean Constant.
TOPARRANGEMENTEN
Het domein La Chartreuse du Val Saint
Esprit pakt uit met diverse arrangementen. Er is bijvoorbeeld al het verblijf
Séjour au Château, een nacht in Privilegekamer, met exquis Menu Découverte in
restaurant Le Robert II (exclusief drank) en buffetontbijt tegen de prijs van
180 euro per persoon.
Het Séjour Découverte start met een
glas Champagne met amuses bij aankomst en laat u twee nachten genieten in
Privilegekamer, aansluitend een diner in brasserie La Distellerie of Le Vasco
naar keus en op dag twee het uitgelezen Menu Découverte in het toprestaurant Le
Robert II (telkens exclusief dranken). Prijs: 310 per persoon.
HOE ER NAARTOE
Vanuit de Westhoek richting Calais op de
A26 richting Parijs en uitrit 6 Béthune en vervolgens de pijltjes Les
Chartreuses volgen.
OOSTENDE
Onder impuls van de eeuwig jonge Yvette Ravell verzamelden zowat 140 Vlaamse
artiesten (jong en vooral minder jong) zich rond de feestelijk gedekte tafels
in de gezellige feestzaal van Hotel Royal Astrid. Goed voor een culinaire en
vooral muzikale middag. Was Will Ferdi de meest gelauwerde, gastster Jeff Leyton
veroverde alle harten.
Voor de 13de keer
haalde Yvette Ravell in de jaren 70-80 een van grote dames op de Vlaamse
podia het kruim van de artiesten die in Vlaanderen het mooie weer maakten, naar
Oostende.Deze Oude Gloriën, met de
91-jarige flinke Will Ferdi op kop, genoten niet alleen van een heerlijk
weerzien, maar tegelijk van het lekkers uit de keuken, getekend Chef Pappie, op
pootje gezet voor Patricia, die het geheel in geode banen leidde.
MARIJN DE VALCK zingt GILBERT BECAUD
Straalde organisator Yvette Ravell (ooit
finalist van de wedstrijd Ontdek de Ster) bij de aankondiging van de reünie,
het was Marijn De Valck lees Balthazar Boma die de zaal op temperatuur
bracht met een schitterende vertolking van Beacauds grootste nummer: Et
Maintenant. Pas toen gast, Jeff Leyton (musicalvedette in Londen) zijn stem
liet horen was het hek helemaal van de dam. Naast enkele scenes uit beroemde
musical Les Misérables, liet hij Hotel Royal Astrid op zijn grondvesten daveren
met enkel nummers van Tom Jones. Het feest toen al niet mee stuk.
TOEKOMST VERZEKERD
Het is meteen duidelijk, de toekomst
van dit soort bijeenkomsten van vooral voormalige artiesten en opkomend talent,
lijkt verzekerd. Yvette Ravell is er blij mee: Het doet deugd te zien dat onze
Vlaamse Artiestenreünie het nog steeds doet. Elk jaar komen er enkele nieuwe vrienden
voor het eerst naar dit festijn, andere haken af wegens ouderdom. Het wordt
voor ons allemaal zwaar en wij kijken graag uit naar opvolgers. We durven dan
ook hopen dat deze reünie nog een lang leven mag beschoren zijn. Het
enthousiasme van onze collegas is positief aanstekelig. Nu al vragen ze de
datum van de volgende reünie. Wel het is simpel, steevast de laatste zondag van
de maand September. Met veel dank aan Patricia en haar ploeg en de directie van
Hotel Royal Astrid die he mogelijk maken wat we hier in Oostende nog maar eens
een onvergetelijke dag mogen meemaken.
Op de foto: niets dan gelukkige
vedetten. Onder het motto Vlaanderen mijn Land, waren ze er
allemaal graag bij met Eric Marijsse, Marina Wally, Will Ferdi, Lily Castel,
Paul Anderson, Marina Marcia, Truus, Ingriani, Jacques Raymond, Ida Denijs,
Ignace Baert, Hugo Simons, Bobby Setter, Benny Scott, André Vermeulen en onder
ander Marijn De Valck met centraal onderin Paul Bruna en liggend organisator
Yvette Ravel.
Van vrijdag 19 tot en met
zondag 21 oktober is het opnieuw genieten van oesters. Koude en warme oesters,
aangevuld met een glas Champagne in de oesterbar van de Nieuwpoortse Blauwe
Boei in de stedelijke vismijn is niet te versmaden.
De organisatoren, de vzw
Nieuwpoortse Blauwe Boei pakt opnieuw uit met de kwaliteitsvolle oesters Ria dEtel
(56 Morhiban Frankrijk), voorgesteld door oesterkweker JN Yvon en zijn
medewerkers.
Naast de oesters staat ook
nog heel wat lekkers uit de Noordzee te wachten: Nieuwpoortse garnaalsoep,
Noorse schotels, gebakken vis. Ook de vleesliefhebbers komen aan hun trekken
met keus tussen een schotel charcuterie of een heerlijk bord foie gras. De MG
Brothers en Duo Stevy zorgen voor de muzikale omlijsting.
De toegang is gratis: elke
dag vanaf 11 uur, op vrijdag en zaterdag tot 22 uur en op zondag tot 17 uur.
GOEDE DOELEN
De opbrengst van de
Oesterbeurs wordt door de Blauwe Boei geschonken aan diverse goede doelen. Zo
werden bij de officiële voorstelling meteen vier goede doelen bedacht met een
leuk bedrag:
Vzw PROFO:1.000 euro
Vzw GOLFBREKER: 1.000 euro
Project DOMINO: 2.000 euro
SPINA BIFIDA: 500 euro.
ooooooooooooooo
BOAT SHOW
Nauw verbonden met de
OESTERBEURS loopt aan de overzijde van de haven de BOAT SHOW. Een gratis
pendeltreintje puft tussen de twee evenementen.
De BOAT SHOW is de grootste
watersportbeurs van ons land. Grote nautische merken en Nieuwpoortse handelaars
stellen hun tweedehands boten open. De toegang bedraagt 5 euro. Leden van Wind
en Watersport Vlaanderen, V Y Nieuwpoort, inwoners van Nieuwpoort en kinderen
tot 12 jaar: gratis, stellen Steven Desloovere en Tobia Verdonck.
Meer info: www.nibs.be
Fotos:
Organistoren: Schepen Kris
Vandecasteele, Coussaert Leanda, Jaak Decaluwe, Popeliere Freddy, Harry
Dierinck en Paul Carton.
Organisatoren & Goede
Doelen, geflankeerd door stadsbestuur met burgemeester Geert Vandenbroucke en
schepenen.
SLIJPE Het super rustige hinterland in Middelkerke is
met B&B Ten Doele een extra oase van ongekende rust rijker. Steve Dhoedt
en Natacha Vandamme uit Nieuwpoort bouwden er een oude boerderij met bijgebouwen
om tot een schitterende en luxueuze bed & breakfast, uitsluitend voor
volwassenen.
Nadat we er onze eigen woning hadden neergepoot, bouwden
we een van de loodsen compleet om tot logeermogelijkheid, goed voor vier
luxueuze kamers, met alles er op en eraan: ruime kamers met inloopdouches en
alle koffie- en theefaciliteiten. We kozen voor het beste en willen daarnaast
onze grootste troef, de rust, optimaal invullen. Vandaar dat we kozen voor de
formule Adults Only, waarbij de gasten ten volle kunnen genieten van de weidse
stilte die alleen kan gewaarborgd worden zonder spelende kinderen, hoe graag we
die ook zien, stelt Steve Dhoedt, samen met eega Natacha al tien jaar uitbaters
van restaurant De Roos aan de Kaai in Nieuwpoort.
ONTSPANNING & RUST GROTE TROEVEN
Het is duidelijk, Ten Doele is meteen synoniem van
absolute rust en richt zich vooral op zij die er totaal even uit willen zijn en
kunnen genieten van wat ontspanning in alle sereniteit, zowel binnen als
buiten. Onze gasten kunnen vrij gebruik maken van een jacuzzi op het terras,
genieten van een sauna, wat sporten in de fitness en van Pasen tot oktober even
plonzen in het buitenzwembad. Een uitgelezen bar met tal van lokale producten
zorgt voor extra verwenning. Sportievelingen kunnen zich te goed doen aan wat
petangue en of ping pong. Voor wie het wenst, kunnen elektrische fietsen klaar
gezet worden, aldus nog Steve Dhoedt, aan het zwembad.
GEEN RESTAURANT
Het Nieuwpoortse echtpaar koos bewust voor een verblijf
waarbij het accent gelegd wordt op de stilte, tegelijk binnen handbereik van de
voornaamste woonkernen in de buurt. Ten Doele ligt midden de polders in
absolute rust, maar slechts op een boogscheut van de grote verkeersaders naar
Middelkerke, Nieuwpoort en Oostende. De B&B telt geen restaurant. In de
genoemde locaties is er ruime keuze om uit eten te gaan, met een grote
diversiteit van eetmogelijkheden, naar ieders keus en beurs. Na de lunch of het
diner duikt men opnieuw de oase van stilte in. De kleinschaligheid van onze
B&B laat toe om zodoende optimaal te kunnen genieten van de rust die het
hinterland, midden in de polders, elke dag naar voor weet te schuiven, geven
Steve en Natacha nog graag mee.
B&B Ten Doele, Ten
Doelenstraat 2, 8433 Middelkerk-Slijpe, 0475 591 052 en www.bnb-tendoele.be
Het Zwarte Woud, de Moezel,
Traben Trabach, het Eifelgebergte met Monshau, Keulen, Bonn of Berlijn zijn de
meest gekende stekjes als het gaat over een bezoek aan onze buren uit
Duitsland. We zouden haast vergeten dat er nog heel wat te bezoeken is. Of wat
dacht je van Dresden? Wegens zijn onvoorstelbare rijkdom aan kunst en cultuur
zonder twijfel het Florence van het Noorden.
Dit kunstig juweel ligt in
het voormalige Oost-Duitsland (DDR), aan de middenloop van de Elbe, stroomafwaarts
van het Ertsgebergte, op nauwelijks 40 km van de Tsjechische grens. Het centrum
van de stad ligt op de linkeroever van de rivier, inhoudend alle belangrijke
monumentale en geschiedkundige gebouwen. Het is tegelijk de hoofdstad van de
deelstaat Saksen en telt ruim 600.000 inwoners. Dresden is zo goed als volledig
heropgebouwd na de bombardementen op 13 en 14 februari 1945. Na jaren hard
werken kreeg de stad zijn beeld van destijds terug. In juli 2004 werd het
grootste gedeelte van de stad opgenomen door de Unesco tot Werelderfgoed.
VAN ZWINGER TOT FRAUENKIRCHE
Een der trekpleisters is
ongetwijfeld Zwinger, bouwwerk met immense tuin omgeven door niets dan galerijen,
inhoudend de mooiste kunstwerken, een meesterwerk van Duitse barok met daarin
onder andere een unieke verzameling van porselein. Het Albertinum laat ons
onschatbare kunstwerken van Rafaël, Rubens, Rembrandt en onder andere
Botticelli bewonderen.
Andere topper is de
imposante Hofkirche, katholieke kathedraal met een vloeroppervlakte van ruim
4.800 m², gebouwd in 1739 en een parel inzake architectuur en heet intussen de
Trinitatiskathedraal.
De kerk die evenwel alle
ogen op zich krijgt is de Frauenkirche, op de Neumarkt. Deze Evangelisch-Lutherse
kerk is in 1726 opgetrokken in hoogbarokke stijl en afgewerkt in 1743.
Bijzonderheid aan deze parel is dat dit het laatste monument was dat men
restaureerde na de bombardementen op Dresden in 1945. De ruïne bleef voor de
toenmalige DDR een permanente herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Pas na Die
Wende (de Omwenteling, de Duitse Hereniging met daarbij de val van de Berlijnse
Muur op 9 november 1989) werd 1994 werk gemaakt van de wederopbouw, gigantische
werken die pas eind 2005 voltooid werden.
SEMPEROPER
De Semperoper wordt beschouwd
als de mooiste opera van de wereld, kleurt al sinds 1841 de stad en heet
eigenlijk de Säksische Staatsoper, de hof- en staatsopera van Saksen. In de
volksmond en in het algemeen noemt men dit de Semperoper, genoemd naar de
geliefde architect Gottfried Semper. De opera werd tijdens de reeds geciteerde
bombardementen in 1945 zo goed als volledig vernield. Dr. Alexander Klein gidst
ons door de opera: Van de opera bleven alleen wat dikke muren overeind.
Brandbommen vernielden de infrastructuur en liet alleen zwartgeblakerde
vestingen achter. Pas in 1952 werd gestart met de wederopbouw van de
buitenmuren. Daarna was het wachten tot 1970 om de opera weer zijn gelaat terug
te geven. Tal van ingrepen zorgden ervoor dat we vandaag een schitterende en
imposante opera hebben, geliefd bij acteurs, musici en bezoekers. Vlak voor de
Semperoper waakt Johan, de 4de koning van Saksen.
GOUDEN EEUW
Dresden dankt zijn rijkdom
vooral aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos hertog Albert van
Saksen, Dresden als residentie. Met August II (August de Sterke) brak in 1670
de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende kunstenaars en architecten uit
aan het hof. Eenmalig koning van Polen organiseerde hij grootse festiviteiten
waar de fine fleur van Europa op af kwam.
STADSRONDRIT
Dresden verkennen doe je
best te voet. De Altstadt, de Neumarkt en de Brühlsche Terrasse zijn ideaal
voor de wandelaar en genieter van terrasjes. Wie de ganse stad wil ontdekken
kiest voor de rode bussen van de Stadtrundfahrt. Formule die men in alle
grootsteden aantreft. Het hop-on/hop off systeem laat je toe de ganse dag
moeiteloos uit- en of op te stappen aan de haltes waar de bezienswaardigheden
te vinden zijn. Op je weg ontdek je zowaar alle toppers met daarbij de
Semperoper, Zwingerpaleis, de Altmarkt, de Frauenkirche, de Tabi Safari
(rondtoeren met de legendarische Trabant wagentjes) en onder andere de
pittoreske Brühlsche Terrasse. Na je bezoek kan je zo gelijk welke bus van de
Stadtrundfahrt op. Een organisatie met succes geleid door onder meer Hannelore
Falk, die je vlekkeloos de nodige uitleg geeft zodat men op vlotte en gezellige
manier Dresden kan bewonderen. Meer info: www.stadtrundfahrt.de
ER NAARTOE MET DE TREIN
Dresden ligt
op bijna 1.000 km uit de Westhoek. Misschien wel leuk met de wagen, maar o zo
makkelijk met de trein. Men staat nooit vast in de file, je komt stipt en
volkomen ontspannen aan, zo goed als in het centrum van de stad. Bij NMBS Internationaal, vind je zowel het aanbod van Thalys, Eurostar,
TGV, ICE als de klassieke IC-treinen terug. Je kan alles boeken op de site www.nmbs-internationaal.com.
Bovendien, wie spoort, helpt mee aan een mooier en gezonder milieu.
Vanuit Brussel-Zuid treint men
vlekkeloos Dresden binnen via een overstap in Frankfurt, dat alles in zowat 7
uur. Honger en dorst kan je op de trein niet hebben. De Duitse treingigant
Deutsche Bahn, in de volksmond Die Bahn (DB) zorgt op je traject door Duitsland
voor zowel een smaakvol ontbijt als voor een broodjeslunch met keus uit diverse
salades. Warme en koude drankjes wachten in de Barwagon terwijl een frisse
Bitburger of een Weissbier nooit ver weg is. Uiteraard worden de liefhebbers
van een wijntje op hun wenken bediend. Meer info in elk station en www.nmbs-internationaal.com
GASTRONOMIE
Het is een waarheid als een
koe, Duitsers houden van uitgebreide hartige schotels, zeg maar grootmoeders
keuken. De Dresden keukenparels zijn gestoeld op de Saksische keuken, waarbij veel
vlees, groenten en verse zuivelproducten de hoofdspelers zijn. Veel meer dus
dan alleen maar zuurkool, schnitzels of braadworst. Het is steeds weer genieten
van koffie en cakes. Aardappelen overgoten met veel saus en duimdikke plakken
varkensvlees zijn schering en inslag. Op elk groot feest ontbreekt een varken
aan het spit nooit. En ja, voor de zoetbekjes, de Dresdner Kerststol, een kerstgebak dat men het ganse jaar door
graag onder de tand steekt, kent in de regio zijn gelijke niet. Voeg daarbij de
Leipziger Allerlei, een op en top
Duits gerecht. Hierbij spelen groenten de eerste viool: wortelen, asperges,
aardappelen, erwten, bloemkool en onder andere morieljes, aangevuld met
rivierkreeftjes en of flinke moten varkensvlees zijn de hoofdspelers.
Dresden zit bol van de
heerlijke eethuizen, voor ieders beurs. Trek in een pizza, kies dan voor Italiaans
getinte Ristorante
Vapiano aan de Schössergasse 14. Supervlugge bediening via computerkeuze.
Naast de klassieke pizza Margherita, Diavolo, Funghi of Hawaiiwachten ook de meest diverse vleesgerechten
met pasta naar keuze en steeds betaalbaar. Meer info: www.vapiano.com.
Trek in een sappige steak of
een heerlijk stukje lam, dan zit je goed bij Maredo, An de Frauenkirche 12,
gekende keten in Saksen. Meer info: www.maredo.de. Idem dito in Alte Münze
in de Hilton, An der Frauenkirche 5. Sublieme schotels en uitstekende
bediening. Een Rinderfiletsteak Simmental,
aan gevuld met een schuimde pot Radeberger
is het einde.
Italiaans gastronomisch
tafelen kan je aan boord van restaurant Kahnaletto, Schiffbar & Wein, rivierschip
gemeerd aan de Terrassenufer ter hoogte van de Augustbrücke. Visliefhebbers
zullen zich zeker vinden in de Lachsforelle
im Kreis mit Garnele of een Kabeljaurücken,
graag aan te vullen met een flesje Vernaccia di San Gimignano 2013.
Vleesplezier is er aan tafel met de succelente Schweinemedaillons. Voeg daarbij een Brunello di Montacino 2005 in
het glas en je tafelgenot stijgt ten top. Verlaat het (niet meer varend) schip
niet zonder te hebben genoten van de Tiramisu
sù al limone. Heerlijk. Ciao Kahnaletto Dresden. Meer info: www.kahnaletto.de.
Wie een stukje culinaire
geschiedenis van Dresden wil ontdekken vindt ruim zijn gading in Museumgastronomie Speisen & Getränke Dresden 1900,
An der Frauenkirche 20. Je kan er proeven van de oudste recepten uit de DDR.
Een onvergetelijke Kulinarische Rundfahrt
durchs alte und neue Dresden. We starten met Grootmoeders Keuken (Omas Küche) en genieten met volle
teugen van onder andere de Helene Nachtisch,
schitterende nagerechten als de Apfelstrudel
en de Sächische Quarkkeulchen.
IJsliefhebbers genieten als gek van de Heisze
Liebe auf sächsisch. Een rijk assortiment bieren en wijn is te genieten in
de Blubberbriehe. Laat niet na ook
even te genieten van een ludieke stukje Mützentrinken.
Meer info: www.dresden1900.de
De topper in Dresden is
evenwel de imposante Sophienkeller aan de Taschenberg 3, rechtover de
mooie tuinen en gebouwen van Zwinger en zijn porseleinen kunstwerken.
Zaakvoerster Yvonne Giese laat niets aan het toeval over en schuift de meest
verscheidene menus naar voor. Een klein legertje Chefs bezorgen je in een
minimum van tijd je Rinderfilet,
Lammrücken, Schweinefilet of een Gebratene
Perlhuhnbrust. Het restaurant is geheel uitgewerkt naar het gevoel dat
Saksen door de eeuwen heen mocht beleven. Een brok nostalgie op zijn best. Meer
info: www.sophienkeller-dresden.de
Nauw verbonden met de
Sophienkeller is Café ApoTheke, naast de deur. Hier alle aandacht voor de roker
( ! ) en de levensgenieter. Het zonneterras met zicht top de Zwinger zorgt hier
voor extra ontspanning. Meer info: www.cafe-apotheke.de
Met de Pulverturm (anno 1565) bezit
Sophienkeller nog een andere parel, net aan de voet van de imposante
Frauenkeller. Hier beleef je, onder de mooiste Russische en Turkse keldergewelfen,
een heerlijke middag met vers in huis gebakken brood en onder andere de
superlekkere Saksische Eierschecke.
Geniet ter plekke ook van het gigantische wijnvat (weliswaar een verkleinde
replica) goed voor 238.000 liters, dat August de Sterke in 1725 liet bouwen.
Het vat is intussen leeg. Meer info: www.pulverturm-dresden.de
Met dank aan: Catherine Gastout, Duitse
Nationale Dienst voor Toerisme Christoph Münch, Dresden Marketing Gids dr.
Alexander Klein Frau Hannelore Falk, Stadtrundfahrt Dresden en B NMBS.
Het staat als een paal boven
water, alles wat uit de zee komt is lekker. Voeg daarbij de heerlijke producten
die onze kustpolders ons leveren en je weet dat de kust van januari tot eind
december bol zit van de delicatessen. Een summier overzicht met het accent op
de zeevruchten.
GARNALEN
Topper aan de kust is alvast
Koning Garnaal, de kaviaar van de Noordzee. Vooral te genieten als Garnaalsalade
en als Garnaalkroket. Twee simpele maar o zo lekker. Een Garnaalsalade kan
iedereen voor mekaar krijgen: 500 g verse garnalen, plukverse sla, vier hard
gekookte eieren, vier vaste gepelde tomaten, peterseliesnippers en mayonaise,
goed voor 4 personen smulplezier.
Voor Garnaalkroketten ligt
het even anders. Hier is enig vakkennis gewenst. Er is slechts één vereiste:
gebruik veel garnalen en uitstekende fumet. Het recept ligt in handen van de
Chef (familiegeheim) met exclusief garnalenmengsel.
OESTERS
Men lust ze of niet. Bij
deze heerlijkheden is geen grijze zone. Oesters worden vooral gekweekt in de
Oosterschelde in Zeeland en in Frankrijk. Ruim 20 jaar geleden pakte Jacky
Puystjens in Oostende uit met de creatie van de Ostendaise, de Oostendse
oester. Intussen door de VLAM erkend als streekproduct. Dochter Kim verzorgt
vandaag de heerlijkheden, met aandacht voor zowel platte als holle oesters. Ze
zijn hier vol, zacht en niet te zout. De smaak van oester wordt bepaald door
het zoutgehalte in de spuikom, aansluitend de algen. De oester is het best te
genieten van oktober tot december. Meer info: www.de-oesterput.be
PALING IN HET GROEN
Deze lekkernij beleeft een
ware revival. Na een dieptepunt eind vorige eeuw is de paling in Nederland en
België weer sterk in trek en is in vrijwel alle oppervlaktewateren te vinden.
Gebakken, in de room of in het groen, steeds lekker. Paling in het groen is
evenwel de grote klassieker, eenvoudig en smaakvol klaar te stomen: een kilo
gestroopte paling, sjalotten, spinazie, peterselie, wat zuring, wat witte wijn,
boter, kervel en look. Heel wat Chefs maken een eigen kruidenmengsel waarbij
wilde marjolein, salie en gember een rol kunnen spelen. Op die manier krijgt
elke schotel zijn aparte heerlijke smaak.
OOSTERSCHELDEKREEFT
Liefhebbers van kreeft weten
het, de Oosterscheldekreeft is zonder meer de Rolls Royce onder zijn
soortgenoten. Hun Canadese (bruin-zwart van kleur) of Europese vriendjes uit
Noorwegen en Schotland (blauw met witte puntjes) mogen dan nog zo lekker zijn,
deze uit de Zeeland zijn fijner. Met dank aan het proper water van de
Oosterschelde. Deze is op zijn best te genieten tussen eind maart en half juli.
Klaar? Drie liter court bouillon in een kookpot, gevuld met wortel, prei en ui.
Dompel de kreeft in het kokend water (is meteen dood). Tussen 7 à 10 min. laten
koken, al naar gelang de grootte. Heerlijk.
JUS DE MER
Bij heerlijk tafelwerk hoort
een mooi glas. Wijn of bier. Maakt niet direct uit. Met de producten van Jus de
Mer, de gloednieuwe ambachtelijke brouwerij, zit je alvast goed. Bart Mortier
en Alexander Verlinde verzilverden hun liefde voor het edele gerstenat in een
mooi kwalitatief hoogstaand product en openden de brouwerij begin 2018. De
Triple Jus de Mer is het paradepaardje, een fruitig blondje van hoge gisting,
mooi in balans en voldoende body, 7,2 graden sterk. We houden de traditie van
artisanaal brouwen zeer hoog. Kwaliteit komt op de eerste plaats, stelt Bart
Mortier. Meer info: www.jusdemer.be
POTJESVLEES
Een specifiek streekgerecht
in de polders, rond Veurne en de Westhoek. Een samenstelling van konijn, kip en
kalf, aangevuld met een kruidenmengsel bestaand uit wortel, tijm, laurier,
kruidnagel aangevuld met peper en zout. Koud met een snee brood met gezouten
boerenboter, wat augurkjes, mosterd, uitjes en heerlijk glas bier, een ideale
schotel. Elke Chef heeft zo zijn eigen kruidenmix. De familie Missiaen is met
De VeurnAmbachtse en Potje Paté uit Alveringem de vaandeldrager. Ze zijn al
vijf jaar in het getouw en blijven vechten voor de echtheid van het product.
Meer info: www.deveurnambachtse.be
HOPSCHEUTEN
Het summum van culinair
genot in de Westhoek, met het accent op Poperinge, zijn de hopscheuten. Het
zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken.
Daarna begraaft men die onder zowat een halve meter aarde. In februari en maart
staan de hopscheuten graag op tafel. Koploper is alvast Hopscheuten met
gepocheerd ei. Aan de slag voor 4 personen: 250 g hopscheuten, bloem, azijn,
room, nootmuskaat, 4 eieren en witte wijn. Opdienen met Hollandse saus. Te
genieten in de beste restaurants van de regio, met Manoir Ogygia en Chef Kris
Pollentier als uitschieter. Meer info: www.ogygia.be
MOSSELEN
Op vakantie aan zee kijkt
elke lekkerbek uit naar een dampende pot mosselen. Ze zijn op hun best van
september tot april. Hangcultuur zorgt ervoor dat men ze in de zomer ook kan
genieten. Mosselen komen uit de Waddenzee en de Oosterschelde. Mosselkoning
Eric Stevelinck van de Mosselcentrale in Nieuwpoort: Extra, Super, Imperial,
Jumbo of Goudmerk, alleen de grootte verschilt, de smaak is identiek. Even
proeven? 1 tot 1,5 kg per man, selder of prei, gesneden ajuin, laurierblaadje,
mootje boter, peper en zout. Op hoog vuur zetten tot ze open komen, en smullen
maar. Met brood en bier een delicatesse. Meer info: www.mosselcentrale.be
TONG A LA MEUNIERE
Tong is de absolute nummer
één onder de vissoorten. Met Tong à la meunière en Tong Ostendaise heb je twee
toppers. Voor de Tong Ostendaise, zie Chef Grégoire Deloddere, restaurant
Lusitania in Oostende, in dit magazine. De Tong à la Meunière is makkelijk te
bereiden: draai de licht met peper en zout afgekruide tongen in de bloem, leg
ze in een warme pan, voorzien van olijfolie en een klontje boter;bak ze vier à vijf minuten (naar gelang de
dikte) aan elke kant; leg ze daarna op het bord; wat boter verwarmen tot ze
kleurt als hazelnoot; overgiet de saus over vis. Voor de liefhebbers, met wat
citroen erbij. Heerlijk.
De 6de editie van de intussen vermaarde Bubbels aan Zee in Middelkerke begroet
van vrijdag 10 tot en met maandag 13 augustus de « Koning van de
Schuimwijnen », zeg maar de cava, feestdrank waar de doorsnee Belg gek op
is. Na de Crémant de Loire en de Crémant dAlsace wist organisator Alain
Bloeykens ook dit keer een topper naar het Epernayplein te krijgen.
« Bubbels aan
Zee », het jaarlijkse festival voor mousserende wijnen in alternantie met
het champagneweekend in november. De Belg, en de Vlaming in het bijzonder, is
gek van cava. Vorig importeerden we net geen 30 miljoen flessen waarvan 90%
naar Vlaanderen gaat ! en gaan daarmee grotere landen als Duitsland, het
Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vooraf « , stelt Alain
Bloeykens.
Bovendien kan Bubbels
aan Zee dit jaar rekenen op de steun van het Consejo Regulador del Cava, de
overkoepelende organisatie van de producenten, zodat het event een stevige
upgrade krijgt.
CATALAANS TERRAS
Hiermee zal de fine
fleur van de cava producenten, waaronder enkele topmerken, gedurende de vier
dagen aanwezig zijn. Het Epernayplein wordt voor het eerst omgetoverd in een
catalaans terras van 600m2, voorzien van houten meubilair, palm- en olijfbomen,
een reusachtige fotomuur, een cockatil en een tapasbar. Een Spaanse delegatie,
waaronder het Consejo, zakt speciaal van Barcelona naar Middelkerke af voor de
officiële openingsavond op vrijdag 10 augustus.
Ook het programma
kreeg een facelift. Hektor en zijn band zorgen voor Spaanse sfeer tijdens de
openingsavond, twee internationale djs zorgen voor een bruisende party op
zaterdag terwijl op zondag voor enkele funky optredens gekozen werd. Tiny and
the Tunes sluiten de Bubbels af met een aperitiefconcert op maandag. In de Cava-lounge
kan je iedere dag terecht voor workshops, tapas en cocktails.
ZUIDERSE SFEER
Aan het klassieke
concept werd weinig gewijzigd : producenten van schuimwijnen wereldwijd
uitgezonderd champagne stellen hun beste wijnen voor die per glas of per fles
kunnen aangekocht worden. Een gevarieerd animatieprogramma, zowel overdag als
s avonds, zorgt er voor dat de bezoeker zich in zuiderse sferen waant.
Bubbels aan
Zee : van vrijdag 10 tot en met maandag 13 augustus. De toegang is gratis,
een glas kan aangekocht worden aan de prijs van 2 euro, prijs per glas cava vanaf
3 euro, prijs per fles vanaf 16 euro. Vrijdag opening om 17 uur. De andere
dagen vanaf 11 uur.
Met veel zon noteert de Kust een
topmaand in juli. Circa 350 uren zon zorgden voor de zonnigste juli-maand ooit.
De zon scheen ruim 11 uur per dag, drie uur meer dan gemiddeld.
Franky De Block, gedeputeerde en
voorzitter Westtoer: Juli is een
recordmaand voor het dagtoerisme: 3,5 miljoen dagtoeristen bezochten de Kust,
zon 20 procent meer dan vorig jaar. Juli 2018 behoort hiermee tot de top 3,
samen met 1999 en 2006. De hotels noteren een topbezetting van gemiddeld 90 à
95 procent. De sectoren van de vakantiewoningen en campings kijken tevreden
terug op de maand juli. De toeristische sector is optimistisch voor augustus.
De voorspellingen voor de komende tien dagen beloven zonnig en warm weer. De
Kust hoopt op één van de beste zomerseizoenen sinds lang.
TOP OP 21 JULI
Door de aanhoudende zomerzon kwamen dagtoeristen gespreid naar de
Kust. Het topweekend was 21 en 22 juli, met 300.000 dagtoeristen en een
topbezetting in het verblijfstoerisme. Franky De Block: Bij warm zomerweer
zorgt de zee voor verkoeling. Het decor van zee en strand blijft een unieke
troef. Ook met een eigentijds imago en een vernieuwd aanbod onderscheidt de
Kust zich bij een breed publiek. De kunsttriënnale Beaufort 2018 bewijst dat
cultuurtoeristen evenzeer thuis zijn aan zee.
HOTELBEZETTING
Voor de meeste hotels aan de Kust ligt de bezetting in juli rond
de 90 à 95 %. Door de zomerse temperaturen vullen de laatste kamers zich vlug
met last-minute reservaties. Voor augustus noteert de hotelsector al een mooie
bezetting. Ook hier zal het weer terug bepalend zijn voor een hoog gemiddeld
bezettingscijfer.
VERHUUR
APPARTEMENTEN
De sector van de vakantiewoningen blikt positief terug op juli. Er
was wel geen volledige bezetting van alle vakantiewoningen. Algemeen beschouwd
noteerden de verhuurkantoren iets minder reservaties. Wel is een lichte
stijging van het aantal verhuurde woning-nachten vastgesteld, vooral wat de
laatste veertien dagen betreft. Voor de komende weken kunnen late beslissers
zeker nog terecht bij de toeristische verhuurkantoren om een ontspannende
vakantie aan zee te boeken.
EXTRA
DRUKTE OP DE CAMPINGS
De campingfederatie RECREAD noteerde in juli een sterke bezetting,
zowel op toeristische kampeerplaatsen als in verhuuraccommodatie. Eerder dit jaar
was een normaal boekingspatroon vastgesteld voor het zomerseizoen.
Verhuuraccommodatie wordt doorgaans lang op voorhand geboekt. Voor de
reservaties op kampeerplaatsen kijken kampeerders meer uit naar de
weersverwachtingen. Het zomerweer zorgde voor extra vragen. Niet altijd kon aan
de vraag voldaan worden. De kampeersector kijkt uit naar een even goede
bezetting in augustus.
Nog tot en met zondag 2
september exposeren acht kunstenaars op initiatief van Dorpsanimatie
Ramskapelle (DAR) in de pastorie en in de kerk van Ramskapelle. Met
uitzondering van de donderdag zijn de tentoonstellingen iedere dag van 10 tot
12 en van 14 tot 18 u gratis te bezoeken.
In de kerk exposeert
Johanna Counye keramiek. Veel van haar werken hebben een link met elementen uit
de natuur en de zee. Ook de kleuren zijn zeer bepalend, meestal met tinten van
blauw en groen. Jacqueline Mourice
schildert en tekent met olieverf, potlood en houtskool. Haar werk weerspiegelt
een voorliefde voor ambacht en materie. Wannes Sioen experimenteert met
schilderwerken, beelden van steen, klei, karton en andere recyclagematerialen.
Van woordkunstenares Nadine
Ooghe hangen gedichten op met als themas natuurbeelden en het oorlogsverleden
van de Westhoek. Ook van dichter Rik Dereeper zijn gedichten te lezen. Francine
Decaestecker verwoordt haar beelden als de passie van het creëren, de voeling
van mens met natuur, figuratief en abstract, beelden scheppen.
In de pastorietuin staan de
beelden van Ivo Ryckeboer. Ze zijn meestal abstract, maar toch herkenbaar:
In de kerk exposeert Jan
van Breugel zijn Veranderende Zichtlijnen Deze serie is gebaseerd op de
frontlijn in Ramskapelle. Na de Slag bij Ramskapelle (30-31 oktober 1914) is de
frontlijn niet gewijzigd. Dit betekent dat de soldaten voortdurend naar
hetzelfde landschap keken. Gedurende 7 dagen heb ik in Ramskapelle op de Frontzate
op verschillende momenten van de dag hetzelfde landschap geregistreerd.
Hetzelfde landschap, maar door verandering in tijd en weer toch altijd weer
anders, legt van Breugel uit.Zijn werk
bestaat uit 6 panelen van 69 bij 122
cm.
Tot straks in de kerk en
pastorie van de kerk in Ramskapelle, deelgemeente van Nieuwpoort, een
organisatie DAR: Dorpsanimatie Ramskapelle
Reizen met de trein is steevast vakantie. De verplaatsing
naar uw bestemming in alle hoeken van Europa of het nu Parijs, London,
Marseille, Bordeaux, Frankfurt, Lyon, Berlijn of onder andere Dresden is, het
maakt niet uit je staat nooit vast in de file, je komt stipt en volkomen
ontspannen aan en meestal zo goed als in het centrum van de stad. Bij NMBS
Internationaal, vind je zowel het aanbod van Thalys, Eurostar, TGV, ICE als de
klassieke IC-treinen terug. Handig toch! Want je kan alles boeken op één
site www.nmbs-internationaal.com.
We nemen u alvast even mee naar de grote troeven van onze Noorderburen.
Sinds de recente trajectwijziging van IC Nederland werd
de gezellige, bruisende winkelstad Breda als bijkomende bestemming opgenomen.
Bovendien duurt de reis nu een halfuur minder lang voor de klassieke
bestemmingen, Rotterdam, Den Haag, Schiphol en Amsterdam. Nu bereik je
Rotterdam al in ongeveer 2 uur. Verkies je de hogesnelheidstrein, dan brengt
Thalys je nog steeds in 1u 50 min naar Amsterdam. Onderweg spoor je langs een
aantal hippe Hollandse places to be.
BREDA
Met IC Nederland is Breda de eerste Nederlandse
stopplaats. Wist je dat vanuit Antwerpen de reistijd naar Breda slechts
33 minuten bedraagt? Tot 2019, werd Breda verkozen tot De beste
binnenstad van Nederlan. Breda is een gezellige, bruisende winkelstad, die bol
staat van de historische monumenten, musea en galerieën. Eén daarvan is de
Blind wall gallery. In dit museum op straat hebben internationale
streetart-artiesten het voor het zeggen. Je kunt de verschillende kunstwerken
bewonderen tijdens een wandeling doorheen de stad. Kunst en sightseeing in één
dus. Wie na zn culturele uitstap zin heeft in een lekkere lunch, is bij Puick
aan het goede adres. De lunchroom is een favoriet bij de locals: de vintage
look die urban jungle combineert met huiselijkheid, zorgt ervoor dat je hier
onmiddellijk in één van de comfortabele zetels wilt ploffen. Hier vind je geen
standaard broodje met kaas of vlees, wel originele varianten als Libanees
platbrood, Israëlische pitabroodjes champignon truffel of pulled pork.
ROTTERDAM
De reis Brussel-Rotterdam doe je met de IC Nederland in
zon 2 uur, met Thalys 1 u 10 min. In de stad die bekend staat voor zijn
vernieuwende architectuur, kan je tussen de wolkenkrabbers alle kanten
uit: winkelen, genieten van talrijke musea of lekker eten. Een verplichte stop
voor foodies is bijvoorbeeld Aylas: je deelt er lekkere mediterrane gerechten
met je vrienden, vindt er unieke cocktails én een relaxte sfeer. Met de Social
Dining formule kun je bovendien genieten van verschillende kleine gerechtjes.
Kroket Loket verzamelt dan weer een heleboel krokettenpret. Hier vind je niet
alleen de klassieke rundvleeskroket, maar ook kroketten met pekingeend,
chorizo, garnaalkroketten en een kroket met een vulling van pulled pork. Voor
de vegetariërs zijn er kroketten met truffel-bospaddenstoel, een kaaskroket en
een groentekroket. Eet ze op een broodje van bakker Het Hof van Noman of zo uit
het vuistje.
DEN HAAG
IC Nederland brengt je 4 maal per dag rechtstreeks vanuit
Brussel in 2 u 25 min naar Den Haag. De koninklijke stad aan de zee combineert
nieuwe en oude bouwstijlen, maar ook kunst in al zijn vormen. Vergeet ook niet
de leuke winkels, paleizen, restaurants met exotische keuken en de vishaven te
bezoeken. Je vindt er een heus kattencafé, waar poezen de hoofdrol spelen.
Drink er een wijntje met vrienden terwijl de poezen rustig om je heen lopen of
geniet van een kop koffie met een van de katten op je schoot. Lola bikes en
koffie combineert koffie dan weer met fietsen. Je drinkt hier niet alleen de
lekkerste koffie, maar koopt er ook de mooiste fietsen. Wie het liever hogerop
zoekt, vindt bij Rooftop Bar Bleyenberg zeker zijn gading. Je vindt er
cocktails, dansbare beats en hebt er een prachtig uitzicht over de
duinstad.
AMSTERDAM
Ook Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad, hoeft niet onder
te doen. Er heerst een erg gemoedelijke sfeer en ook aan cultureel erfgoed is
er geen gebrek. Je vindt er een aantal niet te missen hippe foodbars en toffe
winkeltjes. Bij de leuke conceptstore Atelier Anna & Nina bijvoorbeeld,
zijn naast sieraden ook de tofste artikelen voor in huis te vinden. Een mix van
onder andere vintage medaillons, zilveren opscheplepels en karaffen en moderne
lampen bijvoorbeeld. Must-have na must-have na must-have dus. Naast
conceptstore is deze winkel bovendien ook een modeagentschap. Het aanbod
wisselt er regelmatig. Foodies vinden in Amsterdam met The Avocado Show de
eerste avocadobar in Europa. De hoofdrol is er natuurlijk weggelegd voor de
avocado. De menukaart is erg uitgebreid. Denk onder andere aan avocadoburgers
en poké bowls die er niet alleen als kunstwerkjes uitzien, maar ook nog eens heerlijk
smaken.
Het is meteen duidelijk, met al deze voordelen is treinen
het nieuwe vliegen, zeker op het Europese continent. Surf naar
www.nmbs-internationaal.com en ontdek het grote aanbod. Boek online je
treinreis naar alle hoeken van Europa. Boek zo vroeg mogelijk, dan reis je
goedkoper.
POPERINGE Waar het hart van vol is, loopt
de mond van over! Op 15 en 16 september mag je dat in Poperinge letterlijk en
figuurlijk nemen: voor de 7de keer organiseert Toerisme Poperinge het
lekkerste festival van de Westhoek. Op de Grote Markt verzamelen de
smakelijkste streekproducten, bekende en onbekende bieren en verschillende
foodtrucks serveren gerechtjes in Lekker Westhoeks stijl. Overgiet dit alles
met een sausje ambiance van Stinstage DJs, een toefje kinderanimatie en een
zalfje van Poperingse gezelligheid en dan krijg je een heerlijk evenement.
Tijdens Lekker Westhoeks op zaterdag 15 en
zondag 16 september 2018 vormt de Grote Markt van Poperinge het decor voor hét
lekkerste festival van de Westhoek! Proeven, ontdekken en smullen is aangeraden.
In een kleurrijke setting smul je van de beste ambachtelijke streekproducten
uit de Westhoek. Denk maar aan mazarinetaart, biologische bessen, hennepot,
ambachtelijk gebak, taarten, ijs, kazen uit Veurne en zo meer. Bij aankoop van
een product krijg je bovendien een mooie herbruikbare tas om je boodschappen in
te steken.
BIERKAART
Op de bierkaart staan meer dan twintig
soorten gekende en te ontdekken bieren (gebrouwen met Belgische hop). Toerisme
Poperinge en het Hopmuseum kiezen zowel voor biertjes uit Poperinge (Sint-Bernardus,
Leroy Breweries, De Plukker en Brouwerij Werbrouck) als voor bijvoorbeeld De
Poes, Kriekedebie, Netebuk en Brunehaut
Tripel Glutenvrij.
Liever geen biertje? Maak je keuze uit de biologische tuinsappen, wijnen uit
Heuvelland, GinOps of Houblonesse-cocktails op basis van hopscheuten. Diverse
foodtrucks serveren speciale Lekker Westhoeks gerechten.
MUZIKALE AMBIANCE
Er is voor elk wat wils: het duo Stinstage
DJs zorgt gedurende het hele weekend voor de muzikale ambiance, kinderen
kunnen deelnemen aan een toffe zoektocht langs de streekproducenten en nog zo
veel meer activiteiten rond hop, bier en lekker eten.Combineer je bezoek aan Lekker Westhoeks met
de expo en fietszoektocht Tournée Locale(verkozen tot de mooiste fietsroute van België), het Hopmuseum of de
expo Heelkracht, Belgische verpleegsters tijdens WO 1. Voor andere
mogelijkheden, kan je steeds Toerisme Poperinge contacteren.
Lekker Westhoeks is open op zaterdag 15 september van 14 tot 20 uur,
op zondag 16 september van 11 tot 20 uur. Toegang is gratis.
Uitgebreide programmatie, te proeven bieren,
foodtrucks en streekproducenten vanaf 15 augustus op:
Het initiatief van de badplaatsen NIEUWPOORT, KOKSIJDE en
DE PANNE om recent met een TRIOOTJE AAN DE WESTKUST uit te pakken, sloeg in als
een bom.Het gaf ons inspiratie om de
10de editie van het CHAMPAGNEWEEKEND in OOSTENDE om te dopen tot een
TRIOOTJE AAN DE MIDDENKUST, drie dagen lang genieten van Champagne in een decor
als de hypodroom is een droom. Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 maart is
Oostende zonder meer het centrum van Europa inzake culinair genieten met in de
hoofdrol: CHAMPAGNE. Het triootje bestaat uit Proeven, Feesten en Genieten.
Proeven van het uiterst culinaire en meest hoogstaande uit Vlaanderen en
Frankrijk, Feesten omwille 10 jaar Jo AREND op het Champagneweekend en Genieten
van de Kunst van Hannes Dhaese. Dat alles op een budgetvriendelijke wijze,
geeft voorzitter Bernard Vandamme mee bij de voorstelling van alweer een
topevenement rond Champagne, getekend vzw CHAMPAGNEFESTIVAL.
CHAMPAGNEHUIZEN
Champagne lHuiller Fontette
11 bis Rue de lÉcole, 10360 Fontette FR
Champagne Peligri Christian Colombey-Les-Deux-Eglises
60 Route Nationale 19 52330 Colombey-Les-Deux-Eglises - FR
Champagne Marc Hennequière Avirey - Lingey
1 Route de Pargues 10340 Avirey - Lingey FR
Champagne Philippe Moutardier Chèzy-sur-Marne
17 Place Lt Lehoucq Sap Feuillebois Chèzy-sur-Marne FR
Champagne Camus-Sartore Villedommange
19 Rue de lAurore , 51390 Ville-Dommange FR
Champagne Louis Dehu Venteuil
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil FR
Champagne Vve Lanaud Avize
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize FR
Champagne Marcel Vautrain Dizy
207 Route de Reims 51530 Dizy FR
Champagne Henry David Heucq Fleury La Rivière
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière FR
Champagne Neret Vely Vauchamps
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps FR
Champagne Dauby mère & fille Ay
22 Rue Jeanson, 51160 Ay FR
Champagne Lejeune Del Hozanne Avenay Val D or
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-Dor FR
Champagne Breton Fils Congy
12, rue Courte Pilate 51270 Congy FR
Champagne Warnet-Debaets Montvoisin
Rue de l étang 13 51480 Montvoisin-Oeuilly - FR
Champagne Guilette Brest Monthelon
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon FR
STANDHOUDERS
GASTRONOMIE & LIFESTYLE
Carino Jewels
Heikant 42 Meerhout +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog
voor detail en stijl
Therapeutische healthmade infrarood cabines. Ontgiften uw lichaam en
helpen tegen
medische klachten
PROGRAMMA
Vrijdag 16 maart van 17 tot 22 u.
Doorlopende degustaties,
catering en genieten van al het nieuwe tot 22 uur.
Live optreden
VIP receptie voor
genodigden (enkel op uitnodiging) om 20.00 uur.
Zaterdag 18 maart van 10 tot 22 u.
Ruilbeurs voor de
capsuleverzamelaars tot 16u. Reservatie verplicht via nancy.cattrysse@telenet.be
Doorlopende degustaties en
catering tot 22u.
Live muziek
Zondag 19 maart van 9 tot 18 u.
Om 9 uur champagne ontbijt
met live muziek door Jo Arend. Ontbijtbuffet inclusief 2 glazen champagne.
Reservatie via nancy.cattrysse@telenet.be. Dit ontbijt is ten voordele van het
Fonds Danick Minne.
Na het ontbijt zijn er
doorlopende degustaties, catering en live muziek tot 18 uur.
INSIEME is de Food &
Hospitality architect van elk project. Van traditioneel tot super trendy. Van
een klassiek diner aan tafel tot een hippe walking dinner met live cooking. Ook
voor het
champagnefestival
verzorgen zijn het ontbijt op zondagmorgen.
CHAMPAGNEONTBIJT
Ten voordele FONDS DANICK MINNE
Op zondag is er om 9 uur
een royaal Champagneontbijt ten voordele van het Fonds Danick Minne. Het
ontbijt kost 25 euro inclusief 2 glazen champagne.
ENKEL OP RESERVATIE: nancy.cattrysse@telenet.be
FONDS DANICK MINNE
Het fonds DANICK MINNE is
een open project waar iedereen welkom is. Aandacht en kansen voor de kinderen
van Oostende. Danick Minne hierover: Oostende is een stad met veel problemen
op sociaal vlak. De inspanningen op nationaal en regionaal niveau komen vooral
de middenklasse te goede. Het aantal kinderen dat geboren wordt in een kansarm
gezin in Oostende is sterk gestegen. Uit de cijfers blijkt dat in Oostende 29,6
% van de kinderen geboren wordt in een kansarm gezin. Onze kuststad is daarmee
koploper in Vlaanderen en het aantal steeg tussen 2010 en 2012 van 15,7 % naar
26,7 %. Deze tendens zet zich verder. Tussen 2013 van 27,4% naar 29,6%. Vijf
jaar terug, startten wij met enkele geëngageerde Oostendenaars ons Fonds. Via dienstbetoon,
ervaringen uit het beroepsleven en sociale contacten kwam spontaan een initiatief
tot stand die, nu al bijna vijf jaar, met veel enthousiasme en inzet groeit. Bij
de start hadden wij vooral aandacht voor de Oostendse kinderen in kansarme gezinnen.
Stapsgewijs werden wij geconfronteerd met de diversiteit van de maatschappij en
in het bijzonder onze stad. Oostende telt meer dan 170 nationaliteiten. In
samenwerking met verschillende sociaal kindvriendelijke organisaties is ieder
kind bij het Fonds welkom. Zo dragen wij ook bij, wat betreft integratie vanaf
jonge leeftijd.
We organiseren
evenementen te voordele van de Oostendse kinderen die niet dezelfde
mogelijkheden krijgen in
vergelijking met andere leeftijdsgenoten. Met de opbrengst geven we hen iets
terug. Ons streefdoel is 3 mooie evenementen per jaar. In 2017 zijn wij gestart
met een nieuwe actie, inzameling van kinderkledij tot 12 jaar. Dit resulteerde
in een overweldigend succes. Op vraag van de organisaties waar wij mee
samenwerken, wordt de
inzameling en verdeling
van de kledij, vanaf heden gespreid over het ganse jaar. De positieve reacties
van de kinderen, de ouders en de organisaties geven ons steeds de
energie om te groeien in onze
doelstellingen.
ALVAST TOT KIJK OP HET
10de CHAMPAGNEWEEKEND OOSTENDE
Georges Keters
>> Reageer (0)
04-02-2018
TOPHOTELS
Hotel PRINSENHOF in BRUGGE
Veelvuldig internationaal in de kijker
Het Brugse 4-sterrenhotel
PRINSENHOF, hartje historische stad, werd ook in het voorbije jaar veelvuldig
bedacht met niets dan lovende reviews. Het leverde het tophotel bij het wereld
vermaarde TripAdvisor niet alleen niet alleen wereldwijde erkenning op, maar
werd bekroond met de titels van zowel BESTE SERVICE in BELGIE als het MEEST
ROMANTISCHE HOTEL in ons land. Meer nog, daarnaast kreeg het hotel een eervolle
vermelding in diverse andere categorieën, met zilver in bij de BESTE KLEINE
HOTELS in BELGIE, en een zevende plaats in de reeks MEEST ROMANTISCHE HOTELS in
EUROPA. Voeg daarbij nog een verdienstelijke 20ste plaats op de
lijst van de BESTE SERVICE in EUROPA en je weet meteen dat HOTEL PRINSENHOF tot
de absolute top in ons land behoort.
Thierry & Katrien
Lemahieu-Soenen, de eigenaars van het hotel, zijn uiteraard bijzonder blij met
deze waardevolle erkenningen, een bevestiging van hun nooit afgeven en
onverminderde inzet om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken. Zo
ontvingen ze eerder ook de titel van Trivago best 4 Star Hotel terwijl ze in de
categorie Luxury Small Hotel de World Luxury Hotel Award mochten ontvangen.
TOPSERVICE- en KWALITEIT
De eigenaars blijven dan ook
nooit bij de pakken zitten: Het vergt veel inzet om elke dat de kwaliteit te
leveren die onze gasten verdienen. Deze bekroningen zijn een mooie beloning
voor al onze inspanningen. Ze geven ons de broodnodige motivatie om door te
gaan na de tegenslagen die we in onze sector de jongste jaren te verwerken
kregen. De awards bevestigen de service en de kwaliteit die we jaar na jaar
nastreven. Geen van deze erkenningen was mogelijk zonder de voortdurende inzet
en motivatie waarmee onze medewerkers en wijzelf elke dag aan de slag gaan,
stelt het echtpaar Thierry Lemahieu en Katrien Soenen.
TOPLUXE
Het is duidelijk, ook al ben
je slechts een dag, een weekend of zo maar even op toeristisch bezoek in
Brugge, laat je dan tijdens je verblijf op en top verwennen. En waar kan dat
beter daar waar de Graven van Vlaanderen, Maria van Bourgondië en onder andere
Filips II ooit geschiedenis schreven: in Hotel PRINSENHOF.
Elke kamer heeft zijn eigen
identiteit. Opgetrokken in de traditionele stijl zorgen de kleurcombinaties van
de stoffen voor een rustgevend gevoel. De kamer is voorzien van allerlei
moderne snufjes, met alles er op en eraan. Het geheel van het hotel overspoelt
je van meet af aan met rust.
Een romantische nacht op een waterbed, een nacht vol mysterie in een
spookkasteel, een leuk dinner-dance etentje in een romantisch kelderrestaurant,
een droomnacht met Champagne ontbijt of beleef je eerste huwelijksnacht
opnieuw, dit keer in een duikboot. Men kan het zo gek niet bedenken of
Valentijn legt zijn liefdesmantel over de tortelduifjes, over jong en minder
jong. Overgoten met heerlijk parelende bubbels, zonder meer het einde.
Woensdag 14 februari is het Feest van de Verliefden en wordt steeds
ingevuld met aangename verrassingen, geurige bloemen, fijne geschenken en
romantische etentjes. Het was ooit anders. We hebben die liefderijke feestdag
te danken aan paus Gelasius I die in 496 de datum van 14 februari uitriep tot
de Dag van de Sint Valentijn. De legende wil dat bisschop Valentijn een verzoek
kreeg van een jong paar om te huwen. Probleem, de man was een heiden, de vrouw
christen. Bisschop Valentijn stelde de liefde boven de wetten van Keizer
Claudius, die zich hiermee beledigd voelde. Hij liet Valentijn arresteren,
waarna hij gemarteld en tenslotte onthoofd werd. Dit gebeurde op 14 februari.
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
En ja, Valentijn dat is
een dag vol parelende bubbels. Een van de toppers dit jaar is Champagne
Prévoteau-Perrier, dat niet alleen de Prix dExcellence 2017 binnenhaalde, maar
tegelijk de Rosé verkozen zag door de Hotelschool Ter Duinen Koksijde om hun 70ste
verjaardag te vieren. Intussen liggen de oogsten van 2013 en 2014 nog in de
kelder, maar mogen zeer binnenkort op de markt verwacht worden. We
kijken er alvast reikhalzend naar uit. De glazen staan klaar. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr
VOUVRAY WIJNEN & LADYCHEFS
Nieuwe
bondgenoten van Valentijn dit jaar zijn de Vouvray wijnen. Alain Bloeykens, s
lands wijnkenner bij uitstek, verklaart: Niet schrikken als u bij de
Valentijnsmenus in heel wat restaurants inzonder bij flink wat Lady Chefs
verschillende Vouvray wijnen ziet opduiken, die het menu begeleiden. Hoe het
komt? Vouvray, nabij Tours in het hartje van de Loirevallei, kan zowel geschonken
worden als aperitief (mousserend), visbereidingen (droog wit), oosterse
gerechten (halfdroog) en tal van desserten (zoet). In onze regio liggen de
Vouvray wijnen alvast te koelen in de restaurants La Tulipe in Middelkerke en
Kapelle in Sint-Pieters-Kapelle.
WIJN MET VIER GEZICHTEN
Het hoeft geen betoog, Vouvray wordt wel een de wijn met vier verschillende
gezichten genoemd. Weinig wijnen zijn zo verschillend als deze uit de regio
Vouvray.
Alain Bloeykens, met de LadyChefs recent op stap in de Loire en samen te
gast in de kelders van wijnproducent Vouvray vertelt: Vouvray staat voor 2.200
ha wijngaarden ten oosten van de stad Tours in de Loirevallei. De wijnen die er
geproduceerd worden zijn alles wit, maar verwerkt in vier verschillende
stijlen: Mousserend, Droog Wit, Halfdroog en Zoet Wit. Bovendien allemaal
gemaakt van dezelfde Chenin Blanc druif. Dit gedijt perfect op de hellingen van
de rivier. De ruim 160 producenten maken gemiddeld zon 14,7 miljoen flessen
Vouvraywijn per jaar en hoeft het niet te verwonderen daarvan is ons land
een der grootste afnemers. U stelt de vraag, één appellatie in vier
verschillende gedaantes? Ideeal voor flink wat restaurants die jaar in het kader
van hun VALENTIJNSMENU met VOUVRAY aan de slag gaan. Zaliger kan haast niet.
2 KOPPELS GRATIS AAN TAFEL MET VOUVRAY
Valentijn richt zijn pijlen
dit jaar niet alleen op de verliefden, maar zet heel wat restaurants op het
romantische spoor. Champagne is hier dan ook de grote winnaar. Enkele anderen
trekken de kaart van de Vouvray wijnen, de grote sterkhouder van de Loire. Mits
wat geluk, kunnen twee koppels straks gratis tafelen in een van deze
restaurants.
Wijnspecialist Alain Bloeykens, in de
zomer onder ander organisator van Bubbels aan Zee op het Epernayplein, en
Vouvray Wijnen schenken alvast twee maal twee Valentijnsmenus weg aan wie
tegen
Een
onschuldige hand trekt twee winnaars, goed voor elk twee Valentijnsmenus te
genieten in de deelnemende Middelkerkse restaurants La Tulipe, Leopoldlaan 81
of restaurant Kapelle, Diksmuidestraat 68 in het landelijke en pittoreske
Sint-Pieters-Kappelle. Hier liggen de Vouvray wijnen alvast te koelen. De
winnaars worden persoonlijk via mail verwittigd door Alain Bloeykens.
Even voorproeven ?
Valentijnsmenu
Restaurant LA TULIPE
Hartlustige aperitiefhapjes
Vouvray Méthode Traditionelle Extra Brut Alain
Robert
Slaatje van lauw gerookte kwartel met hazelnootdressing
Vouvray Demi-Sec Carpe Diem 2016 Alain Robert
Cappuccino van ossenstaart met kruidenflensje
Ragout van kreeft met gebakken griet filet in spekroom
Clos de Lanterne Vouvray Sec 2015 Benoit Gautier
Het Sint-Valentijns nagerecht
Clos de Nouys Vouvray Moelleux 2011 Pierre Chainer
Menu:65 euro
Menu all-in: 90 euro (aperitief,wijnen, water en koffie)
Reservatie aanbevolen: 059 30 53 40
Valentijnsmenu
Restaurant KAPELLE
Te genieten van vrijdag 9 februari tot en met 8 maart 2018
Hapjes van de Chef
Scampi van het Huis
Of
Gebakken Sint-Jacobsvruchten, chorizo en parelcouscous
Of
Rundscarpaccio wit-blauw, parmezaan en sésame
Of
Gebakken eendenlever, appel en Luikse stroop
°°°°°°°°°
Knolseldervelouté, gerookte paling, broodcroutons en groene kruiden
°°°°°°°°°
Gegrilde filet mignon Limousin, seizoensslaatje
Of
Eendenborst, quinoa, gerookt spek en amandelen
Of
Gebakken slibtongen Meunière, seizoensslaatje
Of
Op vel gebakken kabeljauw, garnaalroom en fijne groentjes
°°°°°°°°
Nagerecht
WIJNEN
Domaine Des Aubuisières Cuvée de Silex Vouvray
Bernard Fouquet Chenin Blanc Loire
Wat
is er romantischer dan met uw geliefde VALENTIJN te vieren op een zeilschip?
Het historisch zeilschip de
MERCATOR is dan ook de ideale locatie om op vrijdag 9 februari om 19.30 u.,
zaterdag 10 februari om 19.30 uur en zondag 11 februari om 12.30 u. te genieten
van een uitzonderlijk
VALENTIJNSMENU
Liefdevolle
bubbels met trio van hapjes
Halve
kreeft Belle Vue, cupidos slaatje
Kruidig
soepje van butternut, pompoenpitten en lichte curry
Stoofpotje
van everzwijn, knolgroente en kroktjes
Nagerecht
Amour Vrai
Mokka
met in huis gemaakte versnaperingen
Prijs:
69 euro per persooon inclusief wijnen en water
noteer alvast de maand MAART 2018 in je culinaire agenda
HOPSCHEUTEN VOOR
FIJNPROEVERS
in
POPERINGE
Lekkerbekken en fijnproevers
weten het beslist al: de maand MAART is traditioneel DE lekkerste maand in
POPERINGE en omgeving. Niet moeilijk als men weet dat deze hoofdstad van de HOP
een maand lang de hopscheuten op tafel zet. De delicatesse is te genieten in de
bijzonderste restaurants en eethuizen. Naast het savoureren van deze lekkernij
zijn er ook nog CULINAIRE ATELIERS en de HOPPESCHEUTENHAPPENINGEN, met
medewerking van de vzw Keurbroerderschap De Witte Ranke, in zijn totaliteit
ondersteund door TOERISME POPERINGE.
MAAND VAN DE HOPSCHEUTEN
Poperinge is zonder meer de
hoofdstad van de hop, dé specialiteit van de regio. De unieke smaken van de hop
in de vele streekbieren en de diverse gerechten spreken voor zich. Laat je dus
straks in maart tot in je diepste vezels verwennen met de hopscheuten, de jonge
uitlopers van de hopplant. Zorgvuldig met de hand geplukt wordt deze
delicatesse kraakvers geleverd aan onderstaande restaurants. De
respectievelijke Chefs zorgen voor succulente schotels.
MANOIR OGYGIA
Romantische zielen weten dit unieke charmehotel te
waarderen. Unieke kamers in een onvergelijkbaar geheel. Chef Kris en gastvrouw
Carmen bezorgen u in het kasteelrestaurant een onvergetelijke avond. Charme
troef.
Elke dag Avonddiner, uitgezonderd zondag. Kleine groepjes
ook mogelijk op de middag.
HOTEL-RESTAURANT CALLECANES
Chef Kurt en gastvrouw Nancy maken er eer erezaak van om
in een ideale sfeer heerlijke streekspecialiteiten op tafel te zetten.
Hedendaagse gastronomie in huiselijke sfeer.
Open
op maandag, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond
en zondag.
t HOMMELHOF
Trefpunt voor de liefhebbers van onovertroffen
bierkeuken. Hier zwaait Chef Stefaan al meer dan dertig jaar de scepter en laat
je steevast genieten van niets dan lekkers. Topadres.
Open
op maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag.
HOTEL-RESTAURANT AMFORA
Familiehotel waar het team met Nancy, Dominique en Glenn
in het met een nieuwe look voorziene restaurant het beste uit de streek op
tafel zet. Probeer alvast de Amforaburger.
Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
T BLAUWERSHUYS
Sfeervol restaurant waar
Dirk en Etchel je graag verwennen met gastronomische hoogstandjes, steeds
ingevuld volgens de seizoenen. Diverse seizoenssuggesties.
Open
op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag.
FLOUS
Trek in een culinaire familiefeestje, smullen met
vrienden of een tête à tête, Chef Bart schuift u zonder meer kwaliteitsvolle
schotels voor. Bruine kroeg en gezellig eetkaffee.
Open
op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
PEGASUS
Gastronomie op hoog niveau, daar staat Chef Bert elke dag
voor. Een meester in bereidingen met hopscheuten. Gastvrouw Inge zorgt voor een
vlekkeloze ontvangst. Pure culinaire verwenning is hier de grote troef.
Open
op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag
PATERSTAFEL
Lekker tafelen is hier steeds weer aan de orde. Frank en
Danielle blijven bij de basis en doen u watertanden naar gerechtjes van
vroeger. Mis het Hopscheutenmenu niet.
Open
op maandag, donderdagavond, vrijdag, zaterdag en zondag.
EEN HUIS TUSSEN DAG EN MORGEN
Katelijne en Hans bouwden in een paar jaar tijd hun
restaurant uit tot een topper, hartje Watou. Liefhebbers van plukverse schaal-
en schelpdieren zijn hier aan het feest.
Open
op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
PASSAGE
Seizoensgebonden gerechten, dagverse vis of stevige
vleesschotels, opgediend in een in loungestijl uitgewerkt restaurant, dat is
het knappe werk van gastvrouw Fabienne.
In het voormalig Gasthof De Kring pakt 2-sterrenchef
Franky (St-Nicolas), geflankeerd door Sandra, Michael en Marieke, uit met
streekgerechten, voornamelijk met hopscheuten.
Open
op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 9 februari en 31
maart 2018.
TERMINUS
Restaurant dat dweept met verse streekproducten en geen
aanslag op je beurs pleegt. Pieter is topsommelier en in de keuken tovert
LadyChef Kathleen het beste uit de oven.
Op 3, 10, 17 en 24 maart neemt gids Stefaan je mee
doorheen de smaken van de Westhoek en trekt van de boerderij naar het
restaurant met in de hoofdrol de Poperingse hopscheuten en streekbieren.
Deelnemen kan tegen de prijs van 75 euro, inbegrepen bezoeken, menu, drank en
gids. Vooraf inschrijven noodzakelijk: www.hopscheuten.be
HOPSCHEUTEN-HAPPENING
Wil je weten hoe hopscheuten geteeld worden? Maak dan op
17, 18, 22 of 24 maart kennis met de Hopscheuten-Happening. De vzw
Keurbroerderschap De Witte Ranke nodigt je voor de 20ste keer uit
voor een dagje uit bij de hopboer, op restaurant en in de brouwerij. Deelnemen
kan mits vooraf in schrijven bij www.hopscheuten.be
MIDDELKERKE
We kunnen met een gerust hart het jaar 2018 tegemoet. Viceminister-president van
de Vlaamse regering Bart Tommelein en burgemeester Janna Rommel-Opstaele redden
zopas via Space Station Tiberia in een VR-ervaring (virtual reality) de wereld
van totale verwoesting. Het gloednieuwe superspeeltje op het domein van De
Kegel X-Treme is uniek in België.
De familie Danny
Boudaer-Linda Mertens, Jeffy en Kristof zijn nooit om een stunt verlegen. Bij
de uitbouw van bowling De Kegel groeide het domein aan de Westendelaan 98
intussen uit met een karting, een indoor minigolf, een laser shooting, House of
Riddles en een Dinopark. Vandaag komt daar een VR Escape Room bij, zeg maar
Space Station Tiberia, indoor spel waarin gevraagd wordt de virtuele wereld te
redden. Danny Boudaer legt uit: Het spel sluit volledig aan bij een escape
room ervaring, maar dan in een volledig virtuele wereld. Terwijl het merendeel
van de VR-ervaringen slecht een paar tot tien minuten duren en op één persoon
is gericht, pakken we uit met een ervaring die uniek is in ons land. Men speelt
met meerdere personen die, ondergedompeld in virtual reality, moeten
samenwerken. Het spel duurt een half uur tot 45 min. De jeugd is er gek van. We
ontdekten dit spel op de internationale game beurs in Berlijn en installeerden
het als primeur in België.
SPACE STATION TIBERIA 2999
Jeffy Boudaer, doorgewinterd
in games en aanverwanten, vat het kort samen: Hoe het werkt? We belanden in
het jaar 2999 en er is constante dreiging van meteorieten rond onze aarde.
Space Station Tiberia is een van de ruimtestations die deze meteorieten moet
vernietigen voor ze de aarde raken. Een reuze meteoor is op komst. Helaas,
Space Station Tiberia is flink beschadigd. De spelers dienen het volledige
netwerk te herstellen, terug online te krijgen en ook de laser binnen de tijd te
repareren, in een poging de wereld te redden van totale verwoesting. We spelen
met 2 tot 4 spelers. Elkeen krijgt een VR-bril en rugzakje om volledig de hele
ruimte te kunnen benutten. Ze kunnen vlot met mekaar communiceren. In het spel
zijn de spelers te zien als een 3D avatar, zodat de kans op elkaar te botsen
zeer klein is.
POLITICI REDDEN DE WERELD
Gamers vinden het spel de
max. De wereld redden is iets waar we met zijn allen naar streven. Zo ook
politici. Met de viceminister-president Bart Tommelein, met onder andere
Energie onder zijn bevoegdheid, kon de familie Boudaer zich op IT- vlak geen
betere ambassadeur voorstellen. Geflankeerd door burgemeester Janna
Rommel-Opstaele en de raadsleden Franky Annys en Mario Declerck, voelde de
minister zich veilig. Zij namen het op tegen het team van schepen van Sport
Johnny Devey, Jeffy Boudaer en Luc Braem. Deze astronauten werden de ruimte
ingestuurd en slaagden er uiteindelijk in om de wereld effectief te redden.
Minister Bart Tommelein stelde nooit voor meer hetere vuren te hebben gestaan.
Voor burgemeester Janna Rommel-Opstaele was dit een fluitje van een cent. We
kregen het op momenten heel warm, maar we hebben al heel wat andere hetere
kolen uit het vuur gehaald, lachte ze graag weg.
Hoe dan ook, Space Station
Tiberia wordt een topper. Linda Boudaer-Mertens: Daar zijn we van overtuigd.
De belangstelling is intussen al groot. Vooraf inschrijven voor deelname (25
euro per persoon) is dat ook de boodschap.
5.Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele en Franky Annys
6.Franky
Annys, minister Bart Tommelein en Mario Declerck
7.Jeffey
Boudaer, Mario Declerck, minister Bart Tommelein, schepen Johnny Devey en burgemeester
Janna Rommel-Opstaele; gehurkt: Franky Annys, Luc Braem en Danny Boudaer.