Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
09-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN EIGEN LAND

Stefaan Couttenye pionier bier aan het fornuis

 

Topgastronomie met bier

in restaurant ’t Hommelhof in Watou

 

 

Lang voordat de hype van streekbieren in zowat elke regio de kop opstak kookte hij al met bier en schuift hij in gasthof-restaurant ’t Hommelhof in Watou al 32 jaar topgastronomie op tafel: Stefaan Couttenye, in de wieg gelegd om te koken.

 

Nog rondlopend in korte broek maakte hij samen met zijn ouders en twee zusjes met de regelmaat van een Zwitserse klok kennis met de gastronomie. “Mijn ouders waren lekkerbekken die graag een restaurantje meepikten. Ik was meteen gefascineerd door het reilen en zeilen ervan. Dat wou ik later ook wel doen, dacht ik. Vader en moeder zagen me liever – net als mijn zussen – naar de universiteit trekken. Ik trok naar de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Tegen de zin van mijn ouders, maar ik was niet tegen te houden”, vertelt Stefaan Couttenye, decennia later nadat hij zich vestigde in het West-Vlaamse Watou.

KOKEN MET BIER

Na zijn stages en werkplaatsen in Antwerpen – waar hij veel van de stiel opstak bij Marc Paesbrugghe in het toenmalig sterrenhuis Sir Anthony Van Dyck – kreeg hij de kans om zich in zijn geboortestreek in Watou te vestigen. We noteren 1984 en vandaag staat hij nog aan het fornuis van ‘t Hommelhof. Met veel bravoure, met vallen en opstaan, bouwde hij het huis uit tot een culinaire tempel waar gastronomen en epicuristen zich thuis voelen. Niet om er bijna onherkenbare gerechten – de huidige grote trend bij veel sterrenchefs – te nuttigen, wel om er met verve te genieten van klassieke schotels, afgewerkt en in combinatie met streekbier, aangevuld met een eigen toets. Koken met bier dus. Met Stefaan Couttenye als de absolute pionier in de Westhoek. Streekbier kreeg meteen een hoofdrol binnen het culinaire gebeuren aan het fornuis van deze onnavolgbare bierkoning.

VAN PAULUS TOT SINT BERNARDUS PRIOR

Gerecht en bier, de grote passie van Stefaan Couttenye. Als bierliefhebber kookte hij met bier en zette in plaats van wijn, het passende bier bij de schotel. Even proeven? Laat je alvast verwennen met Jonge duif uit Steenvoorde in Sint Bernardus Prior, met erwtenpuree en asperges. SUBLIEM. “Dit abdijbier uit ons eigen dorp Watou zorgt voor een moutfruitige, volle smaak en zoetbittere nasmaak. De ingetogen soepelheid van het bier stimuleert het sappig aspect van het jonge duifje”, stelt de meesterkok.

Ook met Paulus, oud bruin van Brouwerij Het Sas in Boezinge, doet Stefaan wonderen op het bord. Kalfskop met kwarteleitjes, rauwe hopscheuten en mayonaise van Paulusbier of een Gepocheerd hoeve-eitje met hopscheuten zijn klassiekers bij de hoppepluk, in het voorjaar.

Westvleteren Blond, Kriek Vandewalle, Oerbier, Reninge Bitter Blond, Boskeun, Keikop Blond, Arabier en onder andere Antiek Blond 8, Poperings Hommelbier of Kapittel Prior zijn allemaal streekbieren waar Stefaan Couttenye zijn inspiratie haalt om met lam, kreeft, tong, stoofpot, scampi, Sint-Jacobsvruchten, hopscheuten en onder andere Westvlaams rund, een inventieve bierkeuken uit te werken. Tot groot jolijt van de fijnproevers.

’T HOMMELHOF

Intussen is ’t Hommelhof niet alleen een begrip geworden in de Westhoek, maar tegelijk de pleisterplaats waar men naast een flinke portie kunst – waar al meer dan dertig jaar de Kunstzomer de onvervalste cultuurminnaars in grote getale bezoeken – ook de regio, de streekbieren en het toerisme over de Schreve weet te smaken. Meesterkok Stefaan Couttenye is de gedroomde ambassadeur: “We liggen op de grens met Frankrijk waar de Kommiezen en de Blauwers ooit hoogtij vierden, terwijl Duinkerke, Rijsel, de Zwarte Berg, Kemmelberg en Cassel binnen handbereik liggen. In de Westhoek wachten de historische steden Ieper, Poperinge, Diksmuide en Veurne.”

Kortom, Watou, streekbier, seizoensproducten, ’t Hommelhof, de Westhoek, dit is toerisme en gastronomie op zijn best, met Stefaan Couttenye aan het fornuis en Jurgen Dumont – al 23 jaar de rechterhand van de meester – in de zaal. Men bezoekt Watou en restaurant ’t Hommelhof niet alleen om er te eten, maar vooral om te genieten, om er de sfeer van deze unieke regio te beleven en te proeven. In al zijn vormen.

 

 

Gasthof-Restaurant ’t HOMMELHOF

Meesterkok Stefaan Couttenye

Watouplein 17

8978 WATOU

057 38 80 24

info@hommelhof.be

www.hommelhof.be

Open: maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag.

 

 

Georges KETERS












>> Reageer (0)
07-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Proef de Provence in DE PANNE

 

10 Jaar KOMMILFOO

 

Feest in De Panne! Chef Dominique Buyse en eega Carine Veryepe verwennen de lekkerbekken al tien jaar. Het duo werkt zich al een decennium te pletter om hen het beste voor te schotelen. Chef Dominique is intussen voor hen een synoniem geworden van een (h)eerlijke keuken, een keuken die alle harten beroerd, bereid met dagverse producten en met eerbied voor de vier seizoenen.

De openstelling van de aperitieftuin en het zonneterras doet onverwijld aan de Provence denken. Onder de parasol is het in de voortuin genieten van een apero, om naderhand bij mooi weer volop genieten van de schotels in de achtertuin. Bij iets minder weer, wacht een gezellig interieur, met liefde uitgewerkt om ten volle te genieten van de fraaie klassieke en smaakvolle schotels die gastvrouw Carine op tafel schuift.

De kaart zowel als de wijnkaart laat heerlijke klassieke dingen zien aan democratische prijzen, toegankelijk voor elke beurs. Neen, in Brasserie wordt geen aanslag gepleegd op je beurs. De eerlijke keuken van Chef Dominique is niet voor niets al tien jaar lang de grootste troef van dit al even heerlijke huis.

 

 

Brasserie Kommilfoo

Dominique Buyse en Carine Vereype

Veurnestraat 83

8660 De Panne

058 41 28 58

Brasserie.Kommilfoo@telenet.be

www.brasserie-kommilfoo.be

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Tijdens schoolvakantie enkel gesloten op woensdag.

 

 










>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAAR VLAMINGEN THUIS ZIJN

Vlamingen thuis in Wimereux – Côte d’Opale

 

Jo Arend, Muziek en Gastronomie

in Hôtel Atlantic

 

Even ontsnappen uit de dagelijkse sleur? Dan wenkt al snel de Côte d’Opale, op ruim een uurtje met de wagen vanuit onze kust wacht in Wimereux Hotel Altantic. De familie Delpierre heeft alles in huis om u te verwennen. Naast de brasserie L’Aloze wacht het gastronomisch restaurant La Liègeoise. Vlamingen zijn er al jaren thuis.

 

Meer nog, zowel de keuken, de brasserie als het gastronomisch restaurant kregen een totaal nieuw kleedje. Alain en Benjamin Delpierre worstelen sinds enkele maanden in een gloednieuwe en super moderne open keuken. “Samen met de ganse ploeg is het prettig werken in deze nieuwe locatie”, stelt Chef Alain.

Door de inplanting van de open keuken kreeg brasserie L’Aloze meteen ook een nieuwe look. Het culinair en toeristisch genot is hier een perfect huwelijk. Men geniet tweemaal: enerzijds zich tegoed doen aan het lekkers uit de keuken met zicht op de altijd imponerende Noordzee, anderzijds genieten van het werk van de Chefs aan de fornuizen.

LA LIEGEOISE

Ook het gastronomisch restaurant La Liégeoise op de eerste verdieping kreeg een nieuw modern pak aangemeten. Innovatief is het minste wat men kan stellen. Zij die het restaurant kennen, zullen het beamen: dit is totaal iets anders. Modern, speels en super gezellig. Het geheel doet denken aan de altijd in beweging zijnde golven van de zee. Tegelijk tafelen met zicht op die onmetelijke plas water doet dubbel genieten van de culinaire hoogstandjes die de Chefs uit de oven toveren.

MUSIC MAESTRO

Wie er ook kind aan huis is, is de Oostendse musicus JO AREND. Hij is er een graag geziene gast tijdens de Candle Light Dinners die met de regelmaat van een klok op de agenda staan. Chef Alain Delpierre is vol lof over de talentrijke Oostendenaar: “Wanneer Monsieur Jo hier komt spelen loopt de zaak steevast vol. Onze gastronomen kijken er steeds naar uit. Hij zorgt zonder meer voor een meewaarde aan tafel. Muziek en gastronomie gaan hier hand aan hand. Een perfect huwelijk, zowaar. Waar vindt men dat nog.”

Inderdaad, Jo Arend is van alle markten thuis. Music was my First love van John Miles zou best kunnen als levensmotto van Jo Arend. Zowel met de blokfluit die hij van zijn vader kreeg, als met de klarinet die er vrij vlug op volgde, speelde hij de radiodeuntjes na. Muziek is hem ingeboren en na studies in De Panne, Veurne en Gent is hij spoedig een veel gevraagd muzikant in de talrijke live-orkesten van toen. Eens de legerdienst achter de rug start hij in De Panne met een eigen zaak Taverne 1900, een soort café-chantant, ondertussen ook huismuzikant van het Melipark waar een gevarieerd aanbod livemuziek voor daverende ambiance zorgt.

Maar in hem schuilt ook de jazzmusicus. Jacques Pelzer en Marc Alleyn zetten hem aan daarin volop te experimenteren. Jazz wordt zijn grote liefde, wat niet wegneemt dat hij elk muziekgenre met evenveel vakkennis brengt. Daarbij ontpopt hij zich in zijn Taverne 1900 ook als zanger en leert wat entertainen is: uw enthousiasme overdragen aan het publiek.

MUZIEK & GASTRONOMIE

Goede wijn behoeft geen krans. Zo ook Jo Arend. Zowel als solist als met zijn combo is hij een graag geziene gast op de meest uiteenlopende gelegenheden. De veelzijdige muzikant is de grondlegger van de Tributenconcerten, waarmee hij al hulde bracht aan de allergrootsten. In Hotel Atlantic, annex restaurant Liégeoise, is Jo Arend voor de eigenaars Alain en Benjamin Delpierre kind aan huis. “Wanneer Monsieur Jo hier komt spelen loopt de steevast zaak vol. Onze gastronomen kennen hem hier zeer goed. Hij zorgt steevast voor een meerwaarde aan tafel en fleurt het geheel op. Muziek en gastronomie gaan hier telkens weer hand in hand. Een perfect huwelijk, zeg maar”, geeft keukenchef Alain Delpierre graag mee.

 

CANDLE LIGHT DINNER: 21 + 22 OKTOBER

Jo Arend verzorgt elk jaar enkele muzikale diners in het gastronomisch restaurant La Liégeoise. Wie hem straks aan het werk wil zien kan nu al reserveren voor vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober. Meer info en reservatie: zie www.atlantic-delpiere.com en www.joarend.be

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIJNPROEVERS AAN TAFEL IN NOORD-FRANKRIJK

Genieten van de zee in Audresselles (nabij Cap Griz Nez)

 

Restaurant Au P’tit Bonheur

Paradijs voor de kreeftliefhebber

 

Op een steenworp van Cap Gris Nez en op iets meer dan tien kilometer van havenstad Boulogne ligt een minuscuul vissersdorpje: Audresselles, goed voor zowat 700 inwoners, maar gekend voor al wie van het lekkers houdt dat uit de Noordzee komt. Het dorpje telt immers tientallen eethuisjes waar zeevruchten hoge toppen scheren. Eéntje daarvan – en beslist het allerkleinste – is restaurant Au P’tit Bonheur ! aan de rue Jeanne d’Arc 2.

 

Het huisje – goed voor slechts 18 zitjes – is een pareltje. Sinds februari vorig jaar zwaait Sébastien Devlies uit Kortrijk er met de pollepel. Hij nam de zaak over van Marie-No en Hugo, twee legendarische figuren die de leefruimte in het kleinschalig vissershuisje eind vorige eeuw omtoverden tot Au P’tit Bonheur! en nu genieten van hun welverdiend pensioen. Hugo stond jaren puffend aan het fornuis vangverse tong te bakken terwijl Marie-No, met onafscheidelijke sigaret,  zich met haar sappig Vlams-Frans ledig hield met de klanten. Bij mooi weer werden nog een tweetal tafeltjes op het voetpad uitgewerkt. Au P’tit Bonheur!. Folklore op zijn best. Zij zetten toen als het ware Audresselles op de kaart. Het vissershuisje werd een pleisterplaats voor elkeen die ongedwongen wilde tafelen, in een sfeer die geen gelijke had. De beide kranige oudjes schoven hun vissersparel vorig jaar door aan de jonge Sébastien Devlies, oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde.

CULINAIR TALENT

Het lag meteen voor de hand dat het volkse van Marie-No en Hugo de duimen moest leggen voor het culinair talent van de jonge Chef. Hij mag dan pas 22 lentes tellen, samen met zijn vriendin Anne-Lise – een droom van een gastvrouw – werd Au P’tit Bonheur! in geen tijd een culinair vissershuisje. Sébastien Devlies stond eerder al aan de zijde van topchefs in Ten Bogaerde Koksijde,  Danny Horseele en onder andere Maison Bru. “Mijn ouders hebben al jaren een buitenverblijf in Audresselles en waren vaste gasten in Au P’tit Bonheur!. Van het een kwam het ander en – pas afgestudeerd – stond ik vlug bij Hugo aan het fornuis. Deze zag in mij de gedroomde opvolger en ja, het weekendrestaurantje van mijn ouders kwam, na vijf maand, in onze handen. De 18 zitjes kregen buiten een verlengstuk met een fraai terras. Vandaag zijn we gelukkig om hier te kunnen koken”, vertelt Sébastien Devlies, geflankeerd door moeder Véronique De Paepe en Geert Delmulle. Na amper een jaar is het duidelijk, het volkse karakter is verdwenen, terwijl het culinaire zegeviert. De schotels die Chef Sébastien uit de oven tovert zijn zonder meer subliem. Gastvrouw Anne-Lise zet deze met klasse op tafel.

KLEIN MAAR PIEKFIJN

Chef Sébastien steekt het niet onder stoelen of banken dat hij van dit gewezen vissershuisje een parel inzake gastronomie wil maken. “We werken zo goed als zonder personeel, een hulpje als het moet in de keuken. Vandaar dat we onze kaart opstellen binnen onze mogelijkheden om steeds klasrijke schotels te kunnen voorzetten. Kwaliteit is voor ons primordiaal”, zegt de jonge Chef, op weg naar de tafel die kabeljauw bestelde om de vangverse kanjer met klasse te laten zien.

VIS & KREEFT TROEVEN

Op de kaart is het genieten van het mooie dat de Noordzee ons aanreikt. “We maken zoveel mogelijk zelf in huis en mikken op wat de natuur ons per dag weet te bieden”, weet Chef Sébastien. Proef er zeker eens de Foie gras poêlé sur pommes cuites, de Noix de St Jacques poêlées of onder andere de Salade Audresselloise als voorgerecht. Fijnproevers kunnen zich daarna vergapen op een onnavolgbare Filet de Cabillaud et sa persillade, een onvervalste Bouillabaisse Audresselloise of een Homard Royale. Zonder daarbij uiteraard de Zeevruchtenschotels en het Suggestiebord niet te vergeten.

TOPKEUKEN

Intussen toverde Chef Sébastien Au P’tit Bonheur om tot een pareltje. Niet alleen werd het salon in een nieuwe kleedje gestoken, ook het sanitair is totaal nieuw en in de keuken straalt een gloednieuw up to date fornuis met alles er op en eraan.

 

Tot straks in restaurant Au P’tit Bonheur! Reserveren is ten zeerste aangeraden: tel.: 0033 (0)3 21 83 12 54.

 

Restaurant Au P’tit Bonheur

Sébastien & Anne-Lise Devlies

2, rue Jeanne d’Arc

62164 Audresselles

Noord-Frankrijk.

 

(Georges Keters)












>> Reageer (0)
05-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Culinair Nieuwpoort

 

Italië op uw bord in da Claudio

 

Liefhebbers van een Italiaanse authentieke Orecchiette alla Pugliese, Ravioli van Burrata of een onvergelijkbare Ossobuco van kalfsvlees kunnen vanaf nu terecht in restorante da Claudio in de Marktstraat. Smullend Nieuwpoort krijgt hier het pure échte Italië op het bord.

 

De vraag naar een authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. De uit het Italiaanse Puglia afkomstige Claudio Aquaro en Vanessa Beyens die drie jaar geleden lekkerbekkend Nieuwpoort via hun traiteurzaak VinoFilia, in de Markstraat, lieten genieten van de pure Italiaanse producten, trokken zopas een streep onder deze schitterende zaak en openden aan de overkant (in het voormalig hotel Ter Zilte) met Restaurante da Claudio een op en top Italiaans restaurant. De kaart schuift een uitmuntende Italiaanse keuken naar voor. “We konden niet weerstaan aan de vraag om een pure Italiaanse keuken uit te bouwen. In VinoFilia was dit niet mogelijk. Toen het pand in het voormalig hotel Ter Zilte vrij kwam te staan sloten we VinoFilia en pakken we uit met een volwaardig Italiaanse restaurant”, geeft Claudio, geflankeerd door Vanessa graag mee.

ITALIE TROEF

“We willen alvast aantonen dat onze keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne, pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Gambero du Mazzara del Vallo, risotto en zowat alle regionale bereidingen. Limoncello en Crema di Limoncello met vanille van Madagaskar wordt in huis gemaakt. De Italiaanse chefs Vito en Ekos zorgen samen met Vanessa voor het keukenplezier. We houden het bij simpele smaakvolle gerechten, te genieten in een sfeerrijk midden of ons leuke zonneterras.”, stelt Claudio Aquaro – beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier AIS (Associazione Italiana Sommelier).

ZON IN HET BORD

Het staat buiten kijf, restaurante da Claudio brengt de Italiaanse zon in het bord. Afkomstig uit het zonnige Puglia weet Claudio de rijkdom aan tomaten (pomodori), spinazie (spinaci), linzen (lenticchi), aubergines (melanzane) en het niet te versmaden groene goud of olijfolie (olio d’oliva) in de kijker te stellen. Voeg daarbij de vangsten in de Adriatische Zee zowel als in de Mare Picolo (Ionische Zee, de Kleine Zee) en je hebt het beste uit de regio op je bord. Liever wat vlees (carne)? Dan zullen lam, geit en het everzwijnvarken u zeker bevallen. Uit de Mare Picolo is het genieten van kwalitatieve hangmosselen (cosse) en oesters (ostriche), inktvis (calamaro), karper (carpa) en onder andere ombervis (maigre). Bij dat alles hoort een regionale fles met aandacht voor een Copertine (een rode parel uit Lecce), een Castel del Monte (stevig rood) of een jonge Salento, in wit, rood of rosé.

ALBEROBELLO

Smullen van Italië doet meteen dromen van een bezoek aan dit unieke land van zon, pasta, pesto, leuke wijnen en olijfbomen. Moment – suprême in Puglia is zonder twijfel een bezoek aan de Zona Monumentale dei Truli in Alberobello, een leuke portie Werelderfgoed. Enig in de wereld zijn deze huisjes opgetrokken in grote blokken wit gekalkte steen en kegelvormig dak, al dan niet versierd met een of andere mysterieus motief dat verwijst naar vruchtbaarheid, zomer, god of liefde. Een trullo telt meestal slechts een of twee vertrekken en zijn daarenboven piepklein. Op de top van het dorpje waakt Sint Antonio in het kerkje over de bewoners, vooral ingepalmd door tweede verblijvers. Al bij al goed voor een paar uurtjes rondslenteren en genieten van dit wereld wonder waarvan men de oorsprong tot op vandaag nog niet heeft ontdekt.

DEGUSTATIE IN DA CLAUDIO

Om de Italiaanse en keuken uit Puglia extra in de kijker te stellen pakt het keukenteam van da Claudio uit met een uitgelezen Degustatiemenu. Hierbij kunnen de smulpapen genieten van een Vitello, Orechiette, Lamskoteletten om af te ronden met een onvervalste Pannacotta. Speciale op maat gemaakte gerechtjes wachten op het jonge geweld. Of wat dacht je van een Spaghetti Lucas, een Hamburger di Pesce of een Scaloppina Nathan? En ja, er staat ook glutenvrije pasta op het bord. Tot straks in da Claudio? Dat alles aan betaalbare prijzen.

 

Restorante da Claudio

Marktstraat 19

8620 Nieuwpoort

058 – 24 33 74

Keuken: van 12 tot 14 uur en van 18.30 tot 22 uur.

Gesloten op zondag en maandagmiddag.

 

 

Georges Keters

 












>> Reageer (0)
04-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN HISTORISCHE STAD VEURNE

Culinaire Parel in VEURNE

 

Restaurant LOWIE

 

Carlos en Stephanie heten u van harte welkom in Restaurant Lowie, Grote Markt 10 in Veurne. Sedert 1 juli 2012 staat dit jonge en gedreven koppel aan het roer van hun charmant restaurant, die plaats geeft aan 24 personen.

Sfeer en gezelligheid staan hier centraal. Gastheer Carlos verzorgt de losse, doch professionele bediening. Chef Stephanie serveert u met passie en oog voor detail het beste van de vier seizoenen.

Tijdens uw bezoek geniet u tevens van de wisselende kunstexposities, in samenwerking met Art-illustria.

A la Carte dagverse keuken met seizoensgebonden producten sieren hier de spijskaart. Een kleine vaste kaart met steeds verrassende suggesties, een stukje vergeten vlees en het beste uit de Noordzee.

Tijdens de week serveren we een vlotte lunch, terwijl het Chefs Menu een niet te missen aanrader is.

Dit alles kunt u beleven in een rustig kader of van op het gezellig zomerterrasje, met zicht op de unieke historische markt van Veurne.

Tot heel binnenkort, in restaurant LOWIE.

 

 

Restaurant LOWIE

Carlos Vanpeperstraete en Stephanie Vandeputte

Grote Markt 10

8630 Veurne

058 28 78 00

info@restaurantlowie.be

www.restaurantlowie.be

Maandag en dinsdag gesloten

Tijdens de maanden juli en augustus open op dinsdagavond vanaf 18 u.

Volg Restaurant LOWIE op Facebook

 

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BUBBELS AAN ZEE IN MIDDELKERKE

Van 12 tot en met 15 augustus 2016

Middelkerke

 

Bubbels aan Zee begroet

Les fines bulles de Loire

 

Middelkerke mag dan wel de bakermat van Champagne aan zee zijn, ook de liefhebbers van mousserende wijnen komen van vrijdag 12 tot en met maandag 15 augustus ruim aan hun trekken: een glas procecco, sekt, sparkling wine, crémant of cava laat zich vier dagen lang smaken in de feesttent en zomerterras op het Epernayplein. De Champagne volgt van donderdag 10 tot en met zondag 13 november.

 

Deze vierde editie haalt daarbij nog met Les fines bulles de Loire een sterke eregast aan tafel. Aansluitend staat de vierdaagse bol van animatie, zowel overdag als ‘s avonds wanneer bubbels eens zo goed smaken. De toegang tot dit sprankelend evenement is gratis. Een degustatieglas kost 2 euro, de wijnen aan de prijs van het aanbod.

ERE-GAST DE LOIRE

Organisator Alain Bloeykens pakt niet alleen uit met een paar honderd mousserende wijnen, maar haalt met Les fine bulles de Loire het beste van deze grandiose wijnstreek naar Middelkerke. “Ze  staan voor Crémant de Loire, Saumur, Touraine en Vouvray, allemaal mousserende wijnen die in het hart van de Loirevallei gemaakt worden. Vaak van autochtone druivenrassen en in verschillende stijlen. Perfect als aperitief of feestbubbel, maar evenzeer bij een gerecht of zelfs een nagerechtje”, stelt Alain Bloeykens.

APERO CREMANT DE LOIRE

Om dat alles te onderstrepen bieden ter gelegenheid van Bubbels aan Zee heel wat restaurants een glaasje Loire-bubbels als aperitief aan. Alain Bloeykens: “De actie loopt tot en met maandag 15 augusuts. In concreto, deze restaurants schenken een glaasje Crémant de Loire als suggestie aperitief of verwerkt in het menu: La Tulipe, Tavern on the Beach, Il Circo Casino, De Vlaschaard, De Lekpot, De Oase, Omer en onder andere de bankier in Middelkerke, restaurant Kapelle in het landelijke Sint-Pieters-Kapelle.

Meer info over de restaurants: www.visit.middelkerke.be

PROGRAMMA

Vrijdag 12 aug.: 18 uur officiële opening met om 20 uur optreden van Tropical, een sfeervolle avond met zwoele muziek uit Cuba en de Caraïben.

Zaterdag 13 aug.: om 12 en 16 uur workshop met proeverij Fines bulles de Loire, in de VIP-tent op het Epernayplein. Deelnemen kost 20 euro, degustatieglas en zes te proeven schuimwijnen inbegrepen. Om18 uur tijd voor een aperitiefmoment opgefleurt met Franse evergreens, waarna Middelkerke uit de bol en de nacht ingaat met dj Crzay Sir G.

Zondag 14 aug.: om 12 en 16 uur opnieuw workshop. Het apertief volgt om 18 uur, dit keer met dj Yannick Paige met hits uit de jaren 80 en 90. Een onvervalste Soirée Française sluit de avond af met Freddy Birset en zijn ensemble.

Maandag 15 aug.: de schuimwijnvierdaagse sluit af met een aperitiefconcet met Some 3 Else. De bubbels zijn nog te genieten tot 19 uur.

Meer info: www.middelkerke.be – www.visit.middelkerke.be

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
03-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN VEURNE

Culinair VEURNE

 

Brasserie Christophe

Uitgelezen klassieke steekgerechten

 

Je hoeft niet direct naar de Franse hoofdstad te vertrekken om er te genieten van de Parijse sfeer. In Brasserie Christophe op de Grote Markt beleef je het allemaal in hartje Veurne. Het aanbod van kwaliteitsschotels is groot. Chef Christophe verwent u naar believen, gastvrouw Fabienne is het ideale verlengstuk in de zaal. Een open terras en een zonneterras vervolledigen de gezelligheid en het culinaire plezier in al zijn vormen.

De keuken van Chef Christophe is klassiek, met een eigen toets en link naar de polders en de Noordzee. “Alle ingrediënten inzake groen en toebehoren komen uit onze achtertuin (lees polders)  terwijl onze visput (lees de Noordzee) alles op tafel brengt dat elke lekkerbek zich maar kan wensen. Dagverse producten staan garant voor kwaliteit. Zoveel is zeker. “De beste publiciteit van het huis ligt immers in het bord. Maak zoveel reclame als je wilt, na een eerste bezoek komt de klant pas terug als die publiciteit vooral in zijn bord te vinden is”, stelt Christophe.

Liefhebber van een kleine hap of wat fingerfood?  Geen nood, met de Croque Duke of Birkshire en onder andere fijne zuiderse charcuterie Pico Veleta ligt heel wat sneukelwerk op u te wachten. Iets ruimer? Proef er de Salade van de Chef, de Noordzeetong of onder andere de Paling in het groen. Dat alles te genieten met een breed gamma aan bieren van het vat of een smaakvol glas wijn.

Bij mooi weer is het een plezier tafelen of iets te drinken in de heerlijke achtertuin, een van de grote troeven hartje Veurne.

 

 

 

Brasserie CHRISTOPHE

Grote Markt 24

8630 Veurne

058 31 40 22

info@brasseriechristophe.be

www.brasseriechristophe.be

Openingsuren:

Maandag en dinsdag: van 10 tot 22u.30

Woensdag: van 9 tot 22u.30

Donderdag: van 10 tot 17 u.

Vrijdag: gesloten

Zaterdag en zondag: van 10.u30 tot 00u.










>> Reageer (0)
02-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWPOORT - MARITIEM EVENEMENT

 

 

Zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2016

 

Maritieme parels te kijk in Nieuwpoort

Open Klassieke Schepen

 

 

Liefhebbers van klassieke schepen zijn op zaterdag 20 en zondag 21 augustus, telkens van 10 tot 18 uur, aan het feest in Nieuwpoort. Een 30-tal maritieme parels zijn vrij te bezoeken, een realisatie van de Vriendenkring Klassieke Schepen Nieuwpoort, onder impuls van Roger Linthout, eigenaar en kapitein van de ENDLICH, het vlaggenschip van Nieuwpoort, een ruim zestig jaar oude uitgelezen klassieke zeilboot.

 

 

Eerder al wist het trio Roger Linthout, Chris De Keyser en Paul Caeyenberghs de liefhebbers van klassieke schepen in de watten te leggen met Verrassende Maritiem Nieuwpoort, Open Monumentendag, Nieuwpoort Sail Parade en onder andere Klassieke Schepen Nieuwpoort. Het staat hierbij als een paal boven water dat dit een unieke promotie is voor Nieuwpoort enerzijds, anderzijds voor de liefhebber van varende parels.

 

“Het is onze bedoeling om deze klassiekers aan het grote publiek te laten zien. Ze zijn te  bewonderen langs de Robert Orlent Promenade (vaargeul) ter hoogte van ponton K van de KYCN. De toegang is gratis. De schepen zijn te bezoeken. Er wordt evenwel niet mee gevaren. We houden het kleinschalig en hebben geenszins de bedoeling om een soort Oostende voor Anker te worden. We houden ons strikt aan de klassieke schepen die passen in ons concept. Enkele klasrijke klassieke maritieme parels zullen de liefhebbers zeker bekoren”, vertelt groot bezieler Roger Linthout.

 

PROMOTIE NIEUWPOORT

 

Burgemeester Geert Vandenbroucke, geflankeerd door de schepenen Bert Gunst en Chris Vandecasteele , is blij met deze organisatie: “Dit is voor Nieuwpoort een onbetaalbare promotie. Op die manier leert men Nieuwpoort niet alleen hier te plekke ontdekken, maar wordt Nieuwpoort ook in het buitenland – mede de inzet van de Vriendenkring Klassieke Schepen Nieuwpoort – sterk gepromoot. Onze dank gaat dan ook graag uit naar de organisatoren van dit maritiem evenement.”

 

Klassieke Schepen in Nieuwpoort op zaterdag 20 en zondag 21 augustus, van 10 tot 18 uur. Toegang: gratis. Plaats: Robert Orlentpromenade (vaargeul).

Tip: wie met de tram komt, stapt best af aan de halte Cardijnlaan.

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
01-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAN TAFEL MET .......

Aan tafel met Jean-Marie Dedecker

 

“Alles wat uit de zee komt is heerlijk”

 

Hij is gekend van hier tot in Timboektoe, van het Japanse Katsuyama tot in het Indische Kanpur en van Atlanta tot in het Australische Sydney, maar toch blijft hij zijn roots trouw en vindt vandaag rust in het Middelkerkse hinterland. Hij mag dan een wereldburger zijn, het dorpsleven van Lombardsijde  – ook het jeugddorp van vriend en gewezen dubbele wereldkampioen wielrennen Freddy Maertens – blijft hij trouw. Hij bereikte de hoogste sporten van de sportieve en sociale ladder. Hij sterft liever al staande dan in bed, een man uit één stuk: Jean-Marie Dedecker.

 

De topsport bracht hem in alle hoeken van de wereld. Topsporters zijn van nature rare kwasten. Ze kunnen leven als heremieten en zich wekenlang afsluiten van de buitenwereld. Dat alles op weg naar goud, roem en eer. Maar hoe hoog die topsporter, hun trainer of coaches ook klimmen, de weg naar de top is ook bezaaid met enig culinair genot. En Jean-Marie Dedecker kan het weten: hij is ’s lands meest succesvolle medaillemaker. Als gewezen nationale bondscoach haalde hij liefst 144 medailles waarvan 9 op vijf Olympische Spelen (vier daarvan in Atlanta). Goed leven is voor Jean-Marie Dedecker figuurlijk vechten, winnen, verliezen, vallen en opstaan. Maar tegelijk genieten van de goede dingen des levens. Dank zij zijn wereldtochten ontdekte hij de beste tafels.

JAPANSE KEUKEN

Is Jean-Marie Dedecker een adept van de Franse keuken en houdt hij van een goed glas, dan gaat zijn liefde naar de Japanse keuken. “De beste ter wereld, maar ook de duurste. Ik ben verlekkerd op de honzen-ryori, de Japanse haute cuisine, een reeks kleine vakkundig gepresenteerde gerechtjes, met onder andere suimono, butajiru of uchikomo-jiro (soep) saké no sakana (voorgerechtjes) of yakimono (grill). Mijn hart smelt als ik sashimi of tempura (rauwe vis en schelpdieren) op tafel zie om nog niet te spreken van de sushi, scampi of tonijn in rauwe presentatie. Een delicatesse”, glundert de Middelkerkse wereldburger.

RESTAURANT LA TEMPETE

Als smulpaap is hij dan ook veelvuldig en graag te vinden in de Middelkerkse restaurants. “Elk van onze restaurateurs heeft zijn specialiteit die ik best kan smaken. Buiten mijn gemeente kan ik genieten van de gastronomie van restaurant Weinebrugge bij Rudi Cousaert, in Brugge, bakermat van vele sportlui. Als ik trek heb in zeevruchten kies ik evenwel voor restaurant La Tempête in de Paul de Smet de Naeyerstraat in Middelkerke, zowat de enige in onze gemeente die dit dagelijks op zijn kaart heeft staan. Hier pakken Chef Bruno Capron en gastvrouw Martine Sissau uit met mijn lievelingsschotels: vis. Als kind van de zee kies ik steevast voor vis en alles wat in de vijf oceanen te vinden is en vooral wat Japans is. Geef me maar gegrilde inkvis – het lekkerst in oktober en november – sashimi en ja zelfs een zeemeermin…” geeft Jean-Marie likkebaardend mee. De toren met Normandische zeevruchten die gastvrouw Martine op tafel zet, legt Jean-Marie een flinke poos het zwijgen op. Alleen de woorden heerlijk, smaakvol en super zijn mompelend te horen tussen twee oesters of bij het verorberen van een krabbenpoot of kreeftstaart, lekkers aangevuld met een frisse Sancerre in het glas.

STOOFVLEES MET FRIET

Hoe dan ook, de 63-jarige Middelkerkse kosmopoliet is tegelijk een fijnproever van het zuiverste gehalte, die met volle teugen kan genieten van zowel een culinair hoogstandje als van de dagelijkse keuken, stelling die hij graag onderlijnt: “Niemand op deze wereld kan zo goed stoverij met friet klaarstomen als mijn moeder zaliger. Hoe graag ik het lust, maar daar kan geen Japanse schotel tegen op”, besluit Jean-Marie Dedecker, een genietbare Grand Cru als tafelgenoot. Of zoals de Griekse filosoof Epicuros het stelde: “Men moet niet zozeer letten wat men eet, maar met wie men eet.”


Restaurant LA TEMPETE - Paul de Smet de Naeyerstraat 21 - 8430 MIDDELKERKE

www.latempete.be - tel. 059 30 16 11 - gsm 0475 64 17 28


 

Georges Keters

 










>> Reageer (0)
22-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND


Met uniek zicht op Frans-Vlaanderen

Puur genot op de Kemmelberg


Onthaasten staat al geruime tijd in Van Daele en is vermoedelijk uitgevonden op de flanken van Heuvelland. Relaxen, genieten en alle zorgen van zich heen schudden zijn hier de grote troeven. Het authentieke karakter van de acht dorpen zorgt niet alleen voor een sterke erfgoedwaarde, maar brengt  je tegelijk tot complete rust. De heuvels, die de goegemeente graag bergen noemt, hebben elk hun eigen karakter. De Kemmelberg is met zijn 156 meter de meest bekende en doet menig wielerliefhebber herinneringen oproepen.

 

Maar er is meer. Wie gek is op unieke panorama’s, dol op lekker eten, verliefd op rust en stilte, fervent fietser of wandelaar, verlekkerd op een heerlijk glas wijn, in het Heuvelland vindt men het werkelijk allemaal. Verdeeld over de dorpen De Klijte, Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulveringem is elk bezoek, hetzij dagtrip of langer verblijf, een unieke belevenis. Een van de absolute trekpleisters waar rust, relax, gastronomie en genieten de voelsprieten zijn van een zorgeloos verblijf is:

HOSTELLERIE KEMMELBERG

Het hotel-restaurant kan intussen al bogen op een legendarisch bestaan van ruim zestig jaar. Geopend op 15 april 1954 kende het unieke viersterrenhotel amper drie eigenaars. Toen Kristine De Loose en ing. Philippe Vercoutter de zaak in december 2012 in handen namen, kreeg Hostellerie Kemmelberg meteen een nieuw elan met stijl, ontvangst, gastronomie, groen en ontspanning, gekoppeld aan een onverbeterlijke service als grote troeven. Meer nog, alles kamers zijn top en de vernieuwde terras en tuin zijn een streling voor het oog. Tegelijk biedt het terras zonder meer het mooiste panorama van het Heuvelland.

TOPHOTEL

Intussen klom Hostellerie Kemmelberg binnen de Top 25 van de Kleinste Hotels in België. Meer nog, recent mochten Kristine en Philippe De Groene Sleutel, een internationaal gewaardeerd keurmerk, in ontvangst nemen. Het hotel is, met uitzondering van een wintersluiting, 7/7 open en telt 21 luxueuze kamers met alle mogelijke comfort. Een brede waaier van diverse arrangementen kunnen geboekt worden voor een of meerdere dagen. Het hotel beschikt over een afgesloten parking terwijl de vergaderruimten open staan voor seminaries en voorzien zijn van alle mogelijke didactisch materiaal.

TOPGASTRONOMIE

Met Chef Bart Dhont haalde Hostellerie Kemmelberg een jonge dynamische kracht in huis die zijn strepen in de beste huizen wist te verdienen. Hij houdt vooral van streekgerechten en wist zich intussen ook te vervolmaken als truffelkenner. Het is meteen duidelijk dat levensgenieters hier aan het goede adres zijn. Hostellerie Kemmelberg, een uitstekend adres voor een paar dagen zorgeloos vertoeven.

 

Hostellerie KEMMELBERG

Hotel**** & Gastro Resto

Kemmelbergweg 34

8956 Kemmel

057 45 21 60

info@kemmelberg.be

www.kemmelberg.be

www.facebook.com/kemmelberg

www.facebook.com/MontKemmel

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
25-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN DE WESTHOEK - AANBEVOLEN

Stukje Thailand in De Panne

Mama Thai

 

Liefhebbers van de Thaise keuken hoeven niet direct richting Hua Hin, Pattaya, Bangkok of Chian Mai te vliegen om de authentieke keuken te proeven. In de voormalige D’Oude Stove schuift de in Phitsanulok (nabij Bangkok) geboren LadyChef Kanteeya Seetrairat je het beste uit haar land naar voor. In de zaal zorgt echtgenoot en gastheer Laurenzo Moerman voor een vlekkeloze bediening.

Omwille haar kookkunsten werd Kanteeya recent opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België. Zij zowaar tussen de kookpotten geboren en leerde de stiel van haar moeder. Laurenzo en Kanteeya werken zoveel mogelijk met pure Thaise ingrediënten, die ze rechtstreeks via twee invoerders uit Thailand naar hier halen. Vis en vlees komen van bij de beste leveranciers uit de regio . “Alleen wie met verse producten werkt kan een goede keuken leveren. Onze Thaise keuken is hiervoor wereldbekend en we zijn blij het hier te kunnen laten proeven”, vertelt Kanteeya Seetrairat, terwijl ze met vaardige handen een salade Som-Tam-Thai klaarstoomt.

Het is dan ook volop genieten van Dim Sum, Kaew Tod (varken), Loop Moo, salades en diverse wok-gerechten om te besluiten met een Klow-Tod (banaan met ijs) als nagerecht.

Alle gerechten zijn mild pikant. Op vraag kunnen ze uiteraard pittiger bereid worden.

 

Mama Thai

Veurnestraat 309

8660 De Panne

058 62.80.01

www.mama-thai.be

Open van 12 tot 13.45 u. en van 18.15 tot 22.30 u.

Woensdag en donderdag gesloten.

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
15-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

 

Bouillon de Parel van de Semois

 

Het klooster van de Zusters van het Heilig Graf, de immense kazernes van Vauban, het Hertogelijk museum, de schitterend bewaarde patriciërshuizen uit de 18de en 19de eeuw en uiteraard het indrukwekkend kasteel – een wonder van de militaire kunst – maken van Bouillon de onvergelijkbare parel van de Semois.

 

Een paar dagjes er op uit, wat verpozen en wat genieten van de culinaire troeven van onze eigenste Ardennen, is zonder meer zalig. Men hoeft geen tien uur in een jumbojet te vertoeven, neen om amper enkele uurtjes vlot via de snelweg en vertoeft vanuit onze Westhoek in een totaal andere wereld. Wie kiest voor Bouillon duikt meteen in de geschiedenis en je maakt kennis met een van de grootste historische burchten van Europa. Meer nog, langsheen de vallei van de Semois wacht ontspanning met keus naar actie (karting, boogschieten, bergbeklimmen, vissen en onder andere kanovaren) of totaal relaxen op een van de vele terrasjes.

KASTEEL VAN BOUILLON

Niet te missen is een bezoek aan het kasteel van Bouillon. De oorsprong ervan gaat terug naar de 8ste eeuw. De burcht rust op drie rotspunten boven de Semois en verenigt zowat duizend jaar militaire geschiedenis. Het slot werd legendarisch door Godfried, de leider van de allereerste Kruistocht in 1096, de beschermheer van het Heilig Graf. De burcht werd in de loop der geschiedenis in 1830 militair bezet en onder werd onder Lodewijk XIV tijdens de diverse oorlogen, sterk verbouwd door de Franse vestigbouwer Sébastien Le Prestre de Vauban – kortweg Vauban – en telt vandaag een doolhof aan gangen en immense gewelfde zalen.

Op verkenning in het kasteel, maak van de gelegenheid gebruik om even te relaxen bij een unieke roofvogelshow. Valkeniers brengen u met majestueuze arenden, haviken, uilen of ervaren valken een bloedstollende vertoning. Tijdens de zomer drie vertoningen per dag, telkens goed voor zowat een klein half uurtje spektakel.

Laat niet na in een van de majestueuze zalen tegelijk ook Scripura te bezoeken, goed voor de geschiedenis van het schrijven vanaf de Middeleeuwen tot heden, van de pluim tot aan de computer. Uniek.

Je bezoek aan het kasteel van Bouillon kan je ook combineren met een kijkje in het Hertogelijk Museum en de Archeoscoop Godfried van Bouillon. Hier treed men volop in de voetsporen van Godfried en beleef je het epos van de hertog en zijn kruisvaarders. Met een aansluitend bezoek aan het Musée Ducal zit je helemaal op schema omtrent de rijke geschiedenis van Bouillon.

LA FERME DES FEES

Wie zich wil laten gidsen kan het kasteel van Bouillon verkennen in gezelschap van leden van La Ferme des Fées, kunstgalerij waar men gek is van heksen en miniatuurfiguurtjes gegrepen uit het Ardense leven uit de 19de eeuw. Te bezoeken in Les Hayons, deelgemeente van Bouillon. Te reserveren als gids via www.fermedesfees.be.

MIDDELEEUWS FEEST

Als het om feesten gaat dan zijn de inwoners van Bouillon op hun best. Jaarlijks wordt uitgekeken naar het Middeleeuws Tweedaagse feest, straks op 6 en 7 augustus en niemand wil het Feest van de Jacht missen, dit jaar op 11 en 12 november. Twee hoogdagen waarbij men in Bouillon op de koppen kan lopen. Wie erbij wil zijn dient tijdig zijn hotel te boeken.

ZOETE DROMEN

Bouillon telt een brede waaier van klasrijke hotels, gastenkamers, gîtes, vakantiehuizen en campings.  Toppers daarbij zijn de viersterrenhotels Auberge d’Alsace – Hôtel de France van de familie Wery, Hotel de la Poste en onder andere Hotel Panorama, met uniek zicht op de stad Bouillon.

AUBERGE D’ALSACE

Wie enkele dagen rust en gezelligheid wil boeken vindt zijn gading in Auberge d’Alsace – Hôtel de France, aan de oever van de Semois. De familie Wery-Decock verzorgen u als familie. De dertig charmante kamers zorgen voor uw rust en in de keuken roert Chef Joao Bartolomeu al jaren in de potten, met extra aandacht voor de streekgebonden producten. Meer info: www.aubergedalsace.be en www.hoteldefrance.be of tel. 061 46 65 88.

Met dank aan Francis Clébant (voorzitter Syndicat d’Initiative Bouillon) en Thierry Props.

Meer info over Bouillon: www.bouillon-initiatieve.be

 

 Georges Keters








>> Reageer (0)
14-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Unieke site voor totaal relaxen in

Belgische en Franse Ardennen

 

Domaine Château du Faucon

 

Trek om er eens een paar dagjes tussenuit te knijpen, een weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte de batterijen terug opladen en dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect in de Franse Ardennen. Net voorbij ons eigen Bouillon even de grens over en via de snelweg Charleville-Mézières lacht een kwartiertje later je een 30 ha groot domein je toe: Domaine Château du Faucon in Donchery.

Eigenaar Jean-François Robin gaf het domein in 2011 zijn ziel terug. Het oudste stuk van het kasteel dateert uit de 18de eeuw. Op de benedenverdieping wachten restaurants, vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle sereniteit kan genieten van complete rust. Op de eerste verdieping wachten 23 sfeervolle kamers en suites, allen uitgewerkt met dat ene doel voor ogen: volstrekte rust en genieten als het enige ordewoord.

ELKE DAG FEEST

Domaine Château de Faucon staat het jaar rond open voor de organisatie van allerlei feesten en festiviteiten. Het domein beschikt over diverse locaties uitgebouwd op het domein zodat de andere gasten geen nadeel ondervinden van de feestvierders en fuifnummers. Ideaal voor bruiloften, communie- en doopfeesten.

JONGE KUNSTENAARS

Meer nog, met de regelmaat van een klok vinden jonge kunstenaars ook de weg naar het fraaie domein. Deze krijgen een opendeur zodat ze zich kenbaar kunnen maken bij het grote publiek, een publiek die houdt van schoonheid en moderne kunst.

PARADIJS VOOR HET PAARD

Uiteraard zijn ook de paarden aan het feest. Met de regelmaat van een klok zijn er wedstrijden of een weekend met jacht en ontspanning. Paard en ruiter zijn hier de grote vrienden op het domein.

Domaine Château du Faucon is niet alleen een zegen voor de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor de paardenliefhebber. Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars terwijl met de regelmatig diverse wedstrijden in verschillende disciplines op de agenda staan. Eigenaar Jean-François Robin is zelf een fervent paardenliefhebber en waakt er de klok rond dat de gasten zowel als hun paarden het optimaal naar de zin hebben in de privé paardenstallen, uitgerust met alleen maar het beste materiaal.

TOPGASTRONOMIE

Chef Christophe Quentin werd met restaurant Domaine Château du Faucon opgenomen als lid van het prestigieuze Collège de France, vereniging gesticht door Alain Ducasse en Joël Robuchon die uitermate belang hecht aan het gebruik van dagverse streekproducten.

De 43-jarige Chef Christophe Quentin (een pure Ardennees) leerde de stiel in de beste – vooral –  Parijse huizen en stond twee jaar aan de zijde van Philippe Legendre in restaurant Taillevent , drie jaar aan de stoof met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen jaar aan de zijde van Alain Reix en nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules Verne op de tweede verdieping van de Eiffeltoren en werkte onder andere een jaar samen aan het fornuis met Arnaud Lallement in de legendarische George V. Vandaag dirigeert hij met een tiental man de keuken met Eric Depil als rechterhand, Guillaume Humbert (patissier), Gregory Faucon, Damien Nangniot, Mélanie Hobry, Cassandra Avelange en enkele extra’s bij banketten en feesten. “We halen de producten uit de dichtst omliggende zaken en kwekers. Vers en kwaliteit zijn hier de troeven van het huis”, onderstreept Chef Christophe Quentin.

KASTELEN IN DE REGIO

Een verblijf in Domaine Château du Faucon kan makkelijk gekoppeld worden aan een bezoek van twee andere kastelen: Kasteel van Bouillon en de Château Fort de Sedan. Gezien de ligging van Château de Faucon bevinden zich deze twee middeleeuwse vestigingen om minder dan een half uurtje met de wagen. Een dagje uit naar Sedan of Bouillon liggen zo voor het grijpen. Lees elders in deze rubriek alles over deze twee kastelen, monumenten die de geschiedenis van de regio in de Belgische zowel als de Franse Ardennen wisten te bepalen.

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
13-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN FRANKRIJK

Puur genot in de Franse Ardennen (Deel 1)

 

Charlesville-Mézières bron van inspiratie

 

De Ardennen blijft voor elke Vlaming nog steeds een onverzadigbare aantrekking. Het veelzijdig aanbod voor een natuurlijke ontspanning, gekoppeld aan een verrukkelijke streekkeuken met een brokje cultuur als toetje, is de ideale uitlaatklep om er – dicht bij huis – even uit te zijn. We kozen dit keer voor de buren van “onze” Ardennen, trokken in Bouillon de grens over en we vertoefden meteen in een nog andere wereld: de Franse Ardennen.

Dichtbegroeide oevers in de valleien van de Maas en Semoy brengen ons probleemloos over de onzichtbare grens met ons land in een regio die sterk verankerd is met de tradities van lekker eten en drinken, van ontspanning midden de natuur, van aangename verrassingen tot onblusbaar verlangen naar rust en gezelligheid. Het palet om de Franse Ardennen met verve uit te smeren is doorspekt met een flinke hap natuur, een stevige beet cultuur wat energie opwekt bij zij die houden van het lieve leven. Van de oevers van de Maas in Givet tot aan de fontein op de monumentale Place Ducal in Charleville-Mézières, van het kasteel van Sedan tot het Dal van Semoy, altijd is het volop met volle teugen beleven van de Franse Ardennen.

CHARLEVILLE-MEZIERES

Charleville en Mézières, ooit twee oorspronkelijk afzonderlijke steden, zijn alleen om administratieve redenen samengevoegd en vormen vandaag het epicentrum van de Franse Ardennen. Charleville is een toonbeeld van de aantrekkelijke renaissance.  Het indrukwekkende Place Ducale, zonder twijfel een der mooiste pleinen van Europa, is opgericht door Charles de Gonzague, stichter van de stad, die ook zijn voornaam gaf aan de stad. Place Ducale is voor een flink stuk een afgietsel van Place des Vosges in Parijs, gebouwd door architect Métézeau. Alle handel en wandel vertrok ooit vanuit Place Ducal. De enorme arcadengalerij en de paviljoenen rond het plein zijn elke dag de ontmoetingsplaats van jong en minder jong. Charleville is duidelijk meer de stad van de handel en de bourgeoisie. Mézières daarentegen straalt de middeleeuwen uit, speelde altijd een militaire rol in de geschiedenis en is de oudste van de twee historische steden, samen goed voor zowat 50.000 inwoners. Beide steden zijn intussen onlosmakend met elkaar verbonden met de poëet Arthur Rimbaud die met zijn dichtbundel Une Saison en Enfer het harde leven van de havenarbeiders en de daarbij horende kroegen met een uitzonderlijke pen beschreef. En ja, menig leerling later op school teisterde met zijn dichtwerk. Neem alvast een kijkje in het gloednieuwe museum in de Oude Stadsmolen aan de Quai Rimbaud. Via licht, beeld en geluid wordt een impressie gegeven van de vele reizen die Arthur Rimbaud invulde, in alle hoeken van de wereld. Geniet tegelijk van de stoelen-met-gedichten op de stoep voor het museum.

Naast het Museum Rimbaud mag je niet nalaten even een blik te werpen naar de Horloge du Grand Marionetiste, een tien meter hoge speelklok die u van 10 tot 21 uur vergast met een prachtig klokkenspel in de hoekgevel op het pleintje dichtbij de Place Ducale. Op het uur wordt een klein stukje uit de Vier Heemskinderen opgevoerd. Om de twee jaar pakt men uit met een internationaal Marionettenfestival. Het museum bevat de grootste collectie marionetten van Europa.

Trek ook wat tijd uit voor een bezoekje aan het Musée de l’Ardenne aan de Place Ducale 31. Kunst, archeologie en een heuse brok geschiedenis passeren hier de revue, aansluitend een gloednieuwe zaal gewijd aan de marionettenkunst en een aan tijdelijke tentoonstellingen.

HÔTEL LE DORMEUR DU VAL

Ideale verblijfplaats, hartje Charleville-Mézières is het Hôtel Le Dormeur du Val. Moderne aankleding met een knipoog naar de toekomst. Jongelui vinden het hier hip en trendy terwijl de oudere hotelgasten wel wat meer ruimte wensen. Alles is voorhanden, maar afgemeten. De centrale ligging vergoed veel en is een sterk pluspunt. Er is geen restaurant maar wie genieten van een leuke leuken vindt zijn gading om de hoek in RESTAURANT SEL & POIVRE, zowel voor een vlugge snack als een hartige regionale schotel, dat alles tegen een zacht prijsje. Meer info: www.hotel-dormeur-du-val.com en www.charleville-mezieres.fr

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
12-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN FRANKRIJK - FRANSE ARDENNEN

Puur genot in de Franse Ardennen (Deel 2)

 

Hoogovens en wolven

 

 We verlaten de historische stad Charleville-Mézières met pijn in het hart, maar met de wetenschap dat we – op weg naar die andere historische grootheid Sedan – ons hartje kunnen ophalen in twee niet te missen locaties: enerzijds het nog vrij jonge natuurpark van de Argonne in Olizy-Primat en anderzijds het indrukwekkende Domein van Vendresse, waar de 19de eeuw hand in hand loopt met het hedendaags amusement voor jong en minder jong. Twee bestemmingen waar men met de ganse familie een dagje zoet kan zijn. Liefhebbers van dieren en amateurs van een stevige brok historie zullen zich het bezoek aan de beide domeinen niet beklagen. Integendeel.

DOMAINE DE VENDRESSE

Op 20 km van Charleville-Mézières bevindt zich aan de rue du Haut Fourneau het Domaine de Vendresse. De site behoort niet alleen tot de inventaris van de Historische Monumenten maar is tegelijk een oase van plezier voor kinderen. Naast de geschiedenis van de hoogovens – die een stuk geschiedenis van onze grootouders naar voor schuiven en pas sinds amper een halve eeuw tot het verleden behoort – zijn er voor elke leeftijd speelmogelijkheden. Naast een enorme zandbak wacht nog heel wat speelmateriaal in hout en kunnen de ouders in de lommer van enkele eeuwenoude bomen rustig genieten. Daarnaast is er mogelijkheid tot vissen in diverse vijvers en is een rijke voorraad aan sierlijke Japanse koikarpers te bewonderen in verschillende vijvers. Op deze ontdekkingsreis door de waterfauna vindt men ruim dertig verschillende soorten vissen.

HOOGOVENS

Maar dé trekpleister is alvast een bezoek aan de hoogovens van Jean-Louis Gendarme, een acht meter hoge kubus bedekt met drie meter steen van Dom le Mesnil en de Franse Ardenner kwartsiet. Begin de 19de eeuw bracht dit monster (de metaalarbeiders hadden het steevast over La Bête – het beest) de regio naar de top van de industriële revolutie in Frankrijk. Vandaag is het allemaal te beleven in een verbazend sterk 20 min. durend klank- en lichtspel, waarbij de hard zwoegende metaalarbeiders het gesmolten staal vervangen hebben door virtuele projectie die er effectief realistisch uitzien. Een schitterend stukje industriële geschiedenis.

Meer info: infos@domaine-de-vendresse.fr en www.domaine-de-vendresse.fr

PARC ARGONNE DECOUVERTE

Op een uurtje met de wagen uit Charleville-Mézières of Sedan  wacht in Olizy-Primat het Parc Argonne Découverte (Nocturnia), een relatief jong dierenpark dat begin deze eeuw uit de grond werd gestampt en in 2005 de deuren opende. Intussen stijgt het aantal dieren elk jaar en weet men intussen zich stilaan naar de 50.000 bezoekers per jaar te werken. Vandaag is het park een niet meer weg te denken toeristische trekpleister in de Franse Ardennen. Het park is toegankelijk van februari tot november en dompelt je onder in de wereld van vleermuizen, uilen, gieren, oehoes, valken – met spektakels in volle vrijheid – ooievaars, allerlei huisdieren met geitjes, pony’s, ezeltjes, civetkatten, wasberen, varkentjes en onder andere kippen en konijnen. Voeg daarbij de kleinste knaagdieren, kikkers, egels en een waslijst van nachtelijke insecten en men beleeft alles wat zich afspeelt in de natuur.  Dat alles op een lap bosgrond van 13 ha.

FEEST MET DE WOLVEN

Grote troef en trekpleister van het Parc Argonne Découverte is de roedel met een vijftiental wolven die men vrij kan bewonderen en observeren. De roedel – met de wolf Gordon als dominante leider – beschikt over een bosruimte van ruim een hectare om zich te bewegen. Fascinerend is vooral het ogenblik dat de horde het eten krijgt toegestopt. Als leider zet Gorden het eerst zijn tanden in de hompjes vlees. Daarna krijgen de andere wolven en welpen hun portie onder de tanden. Indrukwekkend hoe dit ceremonieel verloopt.

Hoe dan ook, het park is zeker een bezoek waard. Een ideale bestemming voor een dagje vol buitenactiviteiten, voor de ganse familie. Meer info: www.parc-argonne-decouverte.fr

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
11-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN FRANKRIJK - FRANSE ARDENNEN

Puur genot in de Franse Ardennen (Deel 3)

 

Snoepen van Sedan

 

De regio Charlesville-Mézières is pertinent verbonden met Sedan. Vandaar dat deze drie steden vlot in de mond liggen. Voeg daarbij het kasteel van Bouillon, net over de grens, en de liefhebber kan zijn kastelenhonger stillen. Niet alleen architecturaal maar tegelijk voor een verblijf, aansluitend genot aan de rijk gedekte tafels waar men graag oog heeft voor de seizoens- en streekgebonden producten. Toppers hierbij zijn alvast Hôtel Château Fort de Sedan in Sedan en Domaine Château du Faucon in Donchery.

KASTEEL VAN SEDAN

Op stap in de Franse Ardennen kan men niet naast Le Château de Sedan kijken. De Burcht, het Kasteel van Sedan – gebouwd in de eerste helft van de 15de eeuw –  is met zijn 35.000 m² wellicht de grootste van Europa, ooit een luxueus prinsenverblijf. Met zijn gigantische ommuring bewijst het vandaag zijn plaats in de geschiedenis. Vijf eeuwen lang werd het slot constant bijgewerkt, verbeterd en uitgebreid. De achtereenvolgende bouwheren gaven constant de voorkeur aan extra bemanteling of verdikking van de ommuring.

Het gigantische bouwwerk is uitgewerkt naar een idee van de steenrijke familie La Marck, landeigenaars uit Rijnland die met Evrard La Marck als hertog van Bouillon en prins van Sedan de scepter zwaaiden. We schrijven 1424. De opvolgers van Evrard breidden het kasteel systematisch uit tot een zo goed als niet in te nemen vesting. Duik bij een bezoek alvast een dagje in de middeleeuwen en schrijdt met het gezin doorheen het kasteel als een ware kasteelheer, de familie La Marck achterna. Meer info: www.chateau-fort-sedan.fr en www.hotels-patrimoine.fr

HOTEL LE CHATEAU FORT

Wil men het verhaal echt rondmaken, dan is Hôtel Le Château Fort de ideale verblijfplaats. Het hotel telt 54 kamers en suites, een gezellige bar, zaal voor seminaries en met La Tour d’Auvergne een uitstekend restaurant, uitgewerkt in de zaal waar ooit de vroegere Koninklijke Luitenant logeerde. Laat u alvast verwennen met het Degustatiemenu van Chef Terry Soulard en zijn brigade. Een verrukking én: betaalbaar. Het open haardvuur zorgt voor extra gezelligheid. Wie kiest voor een snelle hap kan elke middag terecht in Le Bistro. Meer info: contact.sedan@hotels-patrimoine.fr

HAYBES LA JOLIE

Wil je even loskomen uit de middeleeuwen, dan ligt op een klein half uurtje het lieflijke plaatsje Haybes op je te wachten, dorpje gelegen in de Pointe de Givet en goed voor zowat 2.000 inwoners. Haybes is rijk aan geschiedenis en werd zwaar geteisterd door de oorlog, maar weet zich – met dank aan de unieke ligging in de Maasvallei en omringd door het groen van de Franse Ardennen – aan de toerist optimaal en uiterst gastvrij op te stellen. Hun bijnaam Haybes La Jolie spreekt dan ook boekdelen.

HOTEL LE SAINT HUBERT

Een leuk adresje om te verpozen en te genieten van een heerlijke tafel is Hôtel Le Saint Hubert. Hier zetten Julien en Delphine Dejente hun beste beentje voor. Het hotel telt tien kamers, voorzien van het strikte minimum. Het restaurant laat je genieten van de specialiteiten van de regio, bijzonder smaakvol klaargestoomd. Meer info: www.hotel-en-ardennes.fr en hotelsainthubert@orange.fr

LE CLOS BELLE ROSE

Op enkele stappen van hun hotel hebben Julien en Delphine Dejente met hun gîte Le Clos Belle Rose een villa in Napoleontische stijl uitgewerkt tot een keizerlijk verblijf met vijf kamers, de meeste met parketvloer en open haard en of hemelbed. De grote hobby van Julien is evenwel bier brouwen. En dat doet hij met grote klasse. In het eerste weekend van mei waren nog 20 ambachtelijke brouwerijen present om hun jongste brouwsels aan het grote publiek voor te stellen. Een boottochtje op de Maas maakte het feest compleet. Alles over dit Arden Brew Fest op www.fetedelabiere.com, www.le-clos-belle-rose.com en dejente@free.fr

 

Meer info: www.tourisme-sedan.fr  en contact@tourisme-sedan.fr - Voor groepen: groupes@tourisme-sedan.fr

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
13-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEFESTIVAL IN HIPPODROOM OOSTENDE

Vrijdag 18 – Zaterdag 19 en Zondag 20 maart 2016

 

CHAMPAGNEFESTIJN

IN HIPPODROOM OOSTENDE

 

 

 

Het Champagnefestijn – Het feest van de Goede Smaak – is terug thuis. Na een schrikkeljaar in 2015 is de vzw Champagnefestival terug in de Hippodroom om van het champagnefestijn een waar feest te maken. Genieten van lyfestyle en gastronomie. Dat alles van vrijdag 18 tot en met zondag 20 maart 2016.

 

Op wandelafstand van het strand en met een fantastisch zicht op zee, bevindt zich de renbaan Hippodroom Oostende. Goed bereikbaar met de kusttram en met een ruime parking op amper 100 meter nodigt dit decor uit om er een groots event te plannen.

 

PROGRAMMA

Vrijdag 18 maart – vanaf 17u

Doorlopende degustaties, catering en genieten van al het nieuwe tot 23 uur.

Live muziek door Jo Arend

Optreden Filip D’Haese (Swoop), rasecht entertainer en zanger

Vip receptie voor genodigden (enkel op uitnodiging) om 20u.

Zaterdag 19 maart – vanaf 10u

Ruilbeurs voor de capsuleverzamelaars tot 16u. Tafel reserveren kan via nancy.cattrysse@telenet.be

Doorlopende degustaties en catering tot 22u

Live muziek door Jo Arend

Zondag 20 maart – vanaf 9u CHAMPAGNE ONTBIJT

Om 9 uur champagne ontbijt tvv De Katrol.
Citypark zal u verwennen met een schitterend buffet. 25 euro per persoon met inbegrip van 2 glazen champagne.  Live-achtergrondmuziek door Jo Arend.
Enkel op reservatie via nancy.cattrysse@telenet.be

Om 15u komt Axel Daeseleire de veiling in goede banen leiden.  Hij zal meerdere kunstwerken met naam en faam veilen

 

VITICULTEURS – CHAMPAGNE PRODUCENTEN

Champagne l’Huiller Fontette
11 bis Rue de l’École, 10360 Fontette – FR 

Champagne Mongery Landreville
2 bis  Rue du Moulin, 10110 Landreville – FR 

Champagne La Fée d Arlette
7 Route National, 10200 Arsonval – FR

Champagne Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 – 02310 Charly-sur-Marne – FR 

Champagne Camus-Sartore Villedommange
19 Rue de l’Aurore , 51390 Ville-Dommange – FR

Champagne Derouillat-Monthelon 
23 Rue des Chapelles, 51530 Monthelon –  FR 

Champagne Guilette Brest Monthelon
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon – FR 

Champagne Chateau Lourdaux Epernay 
8 Quai de l’ile Belon, 51200 Epernay – FR

Champagne Louis Dehu Venteuil
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil – FR 

Champagne Vve Lanaud Avize
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize – FR 

Champagne Pierre Trichet Trois Puits
11 Rue du Petit Trois Puits, 51500 Trois-Puits – FR

Champagne Philippe Rouyer Fleury La Rivière
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière – FR

Champagne Henry David Heucq Fleury La Rivière
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière– FR

Champagne Neret Vely Vauchamps
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps – FR

Champagne Lejeune Del Hozanne Avenay Val D’or
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-D’or – FR

Champagne William Saintot Avanay Val D’or
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-D’or – FR

 

STANDHOUDERS

LIFESTYLE & GASTRONOMIE

 

Woow-jewellery bvba Pielsa Benelux
St Sebastiaanstraat 37 – Oostende – +32 59 803 520
Mooie, aantrekkelijke en stijlvolle juwelen voor de modebewuste vrouw. 

Carino Jewels
Heikant 42 – Meerhout – +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl.

Hannes Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein – 8300 Knokke-Heist – + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je interieur

Catering Citypark
Koninginnelaan 83 – Oostende
Een snelle hap, een uitgebreide menu, een zakendiner of romantische etentje,  In de winter aan de gezellige open haard, in de zomer op het terras, City Park staat steeds garant voor een leuk en qlinair moment

Les Saveurs d Antan, gekend van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading

Hansaeme Foie Gras
Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode hanteert als in de Périgord

Artisanale chocolade uit Veurne
Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de champagne.  Verse truffels en verse boterwafeltjes

J.Hin 16 
Een nieuw artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden.  Een topper van formaat

Belgian MUM
Een nieuw artisanaal en West-Vlaams bier met chrysantenextracten.  Een treling voor de tong.

Kunstenares Miett
Miett, werkt met powertex wat een prachtig effect geeft: stone art. In haar werk zit heel veel werk, passie en liefde. Daar gaat het over in het leven.

Golfkaronline
Golfkarren vind je al lang niet  enkel meer op de golfbaan.

Garage Nissan – Geert Brackx
Service, kwaliteit en voor ieders beurs

Chineur de Champagne
Een nieuw concept dat u elke maand de champagne thuis levert.

Anarel
Les douceurs de la champagne, confituren, gelei, etc… Artisanaal product gebruikt door franse topchefs.

Cocktails
Er zijn tal van cocktails te proeven op onze beurs.

Monbazillac
Wijnen uit de Monbazillacstreek – zoete dessertwijnen –Chateau du Haut Pezaud, propriétaire Christine Borgers.

King’s Koffie
Ambachtelijke hoge kwaliteitskoffie uit Oudenburg.

Mooii

Een topadres voor de verzorging van je handen en je nagels om te toveren tot echte juweeltjes.

 

 

TOMBOLA VOOR HET GOEDE DOEL

DE KATROL OOSTENDE

 

Tijdens de Champagne-events van de vzw Champagnefestival wordt er telkens een tombola georganiseerd ten voordele van een goed doel. Het goede doel dit jaar is De KATROL uit Oostende.

U kunt een steentje bijdragen door deel te nemen aan de tombola en het Champagne-ontbijt op zondagmorgen.

De Katrol Oostende werkt, hoofdzakelijk, aan de hand van blokstages. Dit houdt in dat de stagiair voltijds op stage komt en meerdere gezinnen kan ondersteunen. De lintstages of deeltijdse stages doen normaliter slechts 1 gezin en dit naast hun schoolse activiteiten.  Een blokstagiair of voltijdse stagiair biedt tijdens de schooluren ondersteuning bij de ouders. Zij ondersteunen hen bij hun vraag naar het aanleren van de Nederlandse taal, aanleren van het rijbewijs, ondersteuning bij zoeken van oplossingen bij opvoedingsvragen, zoeken naar een woonst.

Na de schooluren dienen de stagiairs ondersteuning te bieden bij de kinderen. Elke student krijgt gemiddeld een 5 – tal gezinnen die zij gedurende hun ganse stageperiode dienen te ondersteunen.

Daarnaast krijgen de stagiairs een voormiddag terugkommoment waarbij in een vorm van interdisciplinair overleg (alle studenten samen uit verschillende hogescholen en diverse opleidingen) ervaringen, tips en advies worden gedeeld.
De studenten krijgen een halve dag vorming per week. Tijdens deze vorming krijgen de studenten meer verdieping in de methodieken die in De Katrol worden gehanteerd.

Wekelijks heeft elke student ook een individueel coachingsmoment met zijn/haar ankerfiguur, waarbij de nadruk wordt gelegd op het individueel leerproces.

 

        Kunstenaar  HANNES D’HAESE

Stelt ten toon

 

&

 

Jo Arend

Muzikale duizendpoot Jo Arend zorgt voor de gezellige noot

 

 

 

 

CHAMPAGNEMENU

ROY HENRY

 

Tot en met 31 mei 2016 kan genoten worden van dit exquis Champagmenu in

Restaurant Henry

Albert I Promenade 65 – Oostende – reservatie 059 51 87 50

 

Duo van zalm – warm & koud

Cappuccino van waterkers & langoustine

Le Colonel

Coq au vin De Bresse – pommes Dauphines

Huisgemaakte tarte tatin en honing ijs

 

Prijs: 55 euro per persoon

 

                                          OOOOOOOOOO

Voorzitter Bernard Vandamme en secretaris-generaal Nancy Cattrysse en hun bestuur verwelkomen u graag op 18 – 19 en 20 maart 2016 in de HIPPODROOM OOSTENDE

Meer info: www.champagnefestijn.be

 

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
08-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HANDELAARS & HORECA BEREIKBAAR IN WESTENDE-DORP

 

 

Volg mij naar Westende-Dorp

HBWD wapent zich tegen hinder gigantische wegeniswerken

 

WESTENDE – De dorpskern en de doortocht Middelkerke naar Lombardsijde is momenteel een grote bouwwerf. De kern van het dorp ligt volledig lam terwijl de handelszaken met moeite bereikbaar zijn. De Handelaarsbond Westende-Dorp (HBWD) blijft evenwel niet bij de pakken zitten en zet samen met de ruim zestig leden een actie op het getouw teneinde de klanten met gereglementeerde borden de weg naar hun vertrouwde winkel te leiden: Volg mij naar Westende-Dorp.

 

Het zat er aan te komen. Na de werken tussen de Badenlaan en het pompstation – waarbij nieuwe nutsvoorzieningen ondergronds werden gebracht – werd zopas ook gestart met ingrijpende werkzaamheden aan de bovenlaag van de Westendelaan, iets voorbij de Badenlaan naar het kruispunt met de Henri Jasparlaan. Deze werken zullen naar verluidt duren tot het bouwverlof. Daarna volgt de verdere afwerking tot aan de Baronstraat. Bij de aanvang van werken zorgde schepen voor Openbare Werken Liliane Pylyser-Dewulf ervoor dat de voetpaden voorlopig te betreden zijn zodat de winkels – weliswaar via soms acrobatische inspanningen – enigszins nog bereikbaar zijn. “We doen er alles aan om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Weet dat we momenteel ingrijpende werken uitvoeren waarbij de bewoners later de grote winnaars zullen zijn. Hierbij zal onder andere nieuwe riolering aangelegd worden”, stelt schepen Liliane Pylyser-Dewulf.

ACTIE HANDELAARSBOND

Onder impuls van voorzitter Jochen Rotsaert stak het bestuur van de HBWD de koppen bij mekaar en zocht naar een oplossing om de toegang tot de winkels en handelaars beter in de hand te kunnen werken. “We weten best ook dat men geen pannenkoeken kan bakken zonder eieren te breken. Daarom starten we uit met enkele ludieke acties die hopelijk vruchten afwerpen. Intussen staan op de invalwegen al een dertigtal plakkaten met de niet mis te verstane boodschap Volg mij naar Westende-Dorp, met pijlaanduiding langs waar men zich het best kan begeven om in bepaalde winkel te geraken. Daarnaast komt de slogan eveneens nog eens op zes enorme spandoeken om de klanten extra te informeren qua richting of oriëntatie. Op tal van wagens kan men er een sticker aantreffen met hopelijk de ideale boodschap”, stelt Jochen Rotsaert, die tegelijk Jochen Van Parijs in de kijker stelt als designer van de ludieke borden.

TWEE JAAR PLOETEREN

De handelaars zijn dan ook in hun nopjes met de inspanningen die de HBWD zich getroost. “Werken van die omvang moeten nu eenmaal gebeuren. Het komt er op aan dat we onze leden zo goed mogelijk kunnen informeren en begeleiden opdat hun zaak op de best mogelijke manier te bereiken is. Na de huidige ingreep komen er nog andere zodat we voor zowat twee jaar her en der afgesloten zullen zijn van onze normale activiteiten. Maar we doen er alles aan om samen te werken naar een zo goed mogelijke oplossing”, zegt Ann Rigolle van het Deurencentrum, geflankeerd door haar overbuur Sandra Deryckere,  Couleurs de Provence. “Voor onze artikel is dit een drama. Onze goederen kunnen niet meer tot aan de winkel gebracht worden. Het worden lastige maanden van ploeteren en vooral van veel geduld. Gelukkig kunnen de klanten en leverancier nog enigszins hun wagen kwijt op de intussen overvolle parking op het marktplein”, stelt Sandra Deryckere.

VOLG ONS NAAR WESTENDE-DORP

Hoe dan ook, het is duidelijk dat het bestuur van de Handelaarsbond Westende-Dorp zich de naad uit het lijf werkt om haar leden zo goed mogelijk ter hulp wil snellen opdat de bereikbaarheid enigszins kan verbeterd worden. “Makkelijk is dit niet, want de grootte van de werken en de noodzakelijk ervan doet ons allen samen zoeken naar de beste oplossingen. De actie met de bewegwijzering is slechts een begin, we kijken intussen ook nog uit om onze leuze Volg ons naar Westende-Dorp verder uit te werken”, besluit voorzitter Jochen Rotsaert, geflankeerd door zijn bijzonder actieve bestuursleden An Rigole, Rudi Debruyne, Sandra Deryckere, Jochen Van Parijs, Emely Derinck, Wim Deceuninck en Peter Willems.

 

Georges Keters

 

 










>> Reageer (0)
01-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS

Naar zon & bergen met Reizen Lauwers

 

Zomers paradijs in Tirol

 

Tirol en Oostenrijk roepen vooral sneeuw- en skivakanties op. Wandelaars, natuurgenieters, fietser en levensgenieters weten Tirol vooral ook te genieten in de zomer. Een azuurblauwe hemel, panoramische vergezichten, uitgestrekte weiden waar het vee rustig graast, kabbelende riviertjes, dat alles omringd door een majestueus gebergte, voor hen de ideale formule om te relaxen en optimaal te genieten van de pure lucht.

 

REIZEN LAUWERS staat er garant voor dat je deze zomer op je wenken bedient wordt. Met de trip Zomerparadijs Tirol vult men een onvergetelijke 8-daagse vakantie in. De luxe-bus brengt je vlekkeloos naar Nassereith, op een boogscheut van Innsbruck, hoofdstad van Tirol. Op de agenda tal van bijzonder aantrekkelijke uitstapjes met de bus. Genieten is de boodschap.

NASSEREITH

REIZEN LAUWERS kiest al jaren voor het stille Nassereith, dorpje aan de voet van de Fernpass, en het hotel Gurgltalblick als pleisterplaats. Hier zorgt de familie Roland Schaber ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Uitstekende buffetontbijten en dito verzorgd tafelen na een leuke dag te midden natuur en gezonde lucht. En ja, voor de fuifnummers, zowat elke avond is er iets te beleven wat je nergens anders vindt: Tiroler muziek met Edelweissstemming, show, dans en billengeklets. Wie zich niet geroepen voelt om Anton aus Tirol in de ether te slingeren kan rustig verpozen in de gezellige stube, al dan niet bij een schuimende pint gerstenat (lees: Grosze Biere), aangevuld van een stevige hap pure Tiroolse worst van het huis.

Hotel Gurgltalblick is tegelijk ideaal gelegen voor rustige uitstapjes naar Innsbruck, Mittenwald, Galtür en onder andere het mondaine Seefeld waar volgend jaar het Nordic Ski Festival plaats vindt.

Nassereith mag zich met carnaval ook om de drie jaar opstellen voor de organisatie van de Schellerlaufen, een pittoresk  gebeuren dat het ganse dorp in de ban houdt. Hierbij zijn de mannelijke dorpsbewoners verkleed en dragen houten maskers en zorgen voor klokkengelui en muziek met de meest verscheidene instrumenten. Een volksfeest dat verwijst naar een oude traditie en dat in februari 2019 opnieuw op de agenda staat. Een belevenis van de bovenste plank.

INNSBRUCK

Liggen uitstapjes naar de Fernsteinsee, Ehrwald, Imst of onder andere het prachtige Oetztal voor het grijpen, dan mag een dagje Tiroolse hoofdstad niet ontbreken. Innbruck is met zijn zowat 150.000 inwoners de grootste stad van West-Oostenrijk. Het is omgeven door imposante bergen en ligt aan de Inn, stroom dat zijn naam gaf aan de stad. De binnenstad is een juweel voor kunstliefhebbers. Toppers zijn alvast de Fürstenburg, 15de eeuws kasteel met het gekende Golden Dachl, Gouden Dakje, met dank aan hertog Friedrich IV  – de hertog met de lege beurs – die het dakje liet beleggen met – naar verluidt – 2657 vergulde koperplaten. In de zon schitteren ze als goud. Wellicht het meest gefotografeerd monument van Tirol. Verder is het genieten van de Hofkirche, de Maria-Theresia Strasse winkelstraat, de imposante Triumphpforte, het barokke Altes Landhaus en onder andere het Helblinghaus met unieke rococogevel. Het is meteen duidelijk, de Altstadt (oude binnenstad) is op zich al een dagbezoekje waard.

Alhoewel Innsbruck niet direct een museumstad is kunnen liefhebbers alvast hun hartje ophalen in het imposante Schloss Ambras, het Tiroler Volksmuseum en niet te missen, het Zeughaus, een afdeling van het Tiroler Landesmuseum Fernandeum.

Voor de sportliefhebbers is Innsbruck alvast een begrip. In 1964 en 1976 vonden er de Olympische Winterspelen plaats. Het is duidelijk, een tripje naar het Zomerparadijs Tirol zorgt alleen maar voor verpozing.

AGENDA 2016

De trip naar het Zomerparadijs Tirol vult REIZEN LAUWERS dit jaar graag in met een 8-daagse reis met verblijf in het hotel Gurghtalblick in Nassereith met vertrek op 29 mei, 12 en 26 juni, 24 juli, 8 en 21 augustus en 18 september. Meer info en gratis brochure: www.lauwers.be en 070 35 08 18

 

Georges Keters












>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs