GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
03-08-2016
GASTRONOMIE IN VEURNE
Culinair VEURNE
Brasserie Christophe
Uitgelezen klassieke steekgerechten
Je hoeft niet direct naar de
Franse hoofdstad te vertrekken om er te genieten van de Parijse sfeer. In
Brasserie Christophe op de Grote Markt beleef je het allemaal in hartje Veurne.
Het aanbod van kwaliteitsschotels is groot. Chef Christophe verwent u naar
believen, gastvrouw Fabienne is het ideale verlengstuk in de zaal. Een open
terras en een zonneterras vervolledigen de gezelligheid en het culinaire
plezier in al zijn vormen.
De keuken van Chef
Christophe is klassiek, met een eigen toets en link naar de polders en de
Noordzee. Alle ingrediënten inzake groen en toebehoren komen uit onze
achtertuin (lees polders)terwijl onze
visput (lees de Noordzee) alles op tafel brengt dat elke lekkerbek zich maar kan
wensen. Dagverse producten staan garant voor kwaliteit. Zoveel is zeker. De
beste publiciteit van het huis ligt immers in het bord. Maak zoveel reclame als
je wilt, na een eerste bezoek komt de klant pas terug als die publiciteit vooral
in zijn bord te vinden is, stelt Christophe.
Liefhebber van een kleine
hap of wat fingerfood?Geen nood, met de
Croque Duke of Birkshire en onder andere fijne zuiderse charcuterie Pico Veleta
ligt heel wat sneukelwerk op u te wachten. Iets ruimer? Proef er de Salade van
de Chef, de Noordzeetong of onder andere de Paling in het groen. Dat alles te
genieten met een breed gamma aan bieren van het vat of een smaakvol glas wijn.
Bij mooi weer is het een
plezier tafelen of iets te drinken in de heerlijke achtertuin, een van de grote
troeven hartje Veurne.
Liefhebbers van klassieke schepen
zijn op zaterdag 20 en zondag 21 augustus, telkens van 10 tot 18 uur, aan het
feest in Nieuwpoort. Een 30-tal maritieme parels zijn vrij te bezoeken, een
realisatie van de Vriendenkring Klassieke Schepen Nieuwpoort, onder impuls van Roger
Linthout, eigenaar en kapitein van de ENDLICH, het vlaggenschip van Nieuwpoort,
een ruim zestig jaar oude uitgelezen klassieke zeilboot.
Eerder al wist het trio Roger
Linthout, Chris De Keyser en Paul Caeyenberghs de liefhebbers van klassieke
schepen in de watten te leggen met Verrassende Maritiem Nieuwpoort, Open
Monumentendag, Nieuwpoort Sail Parade en onder andere Klassieke Schepen
Nieuwpoort. Het staat hierbij als een paal boven water dat dit een unieke
promotie is voor Nieuwpoort enerzijds, anderzijds voor de liefhebber van
varende parels.
Het is onze bedoeling om deze
klassiekers aan het grote publiek te laten zien. Ze zijn tebewonderen langs de Robert Orlent Promenade
(vaargeul) ter hoogte van ponton K van de KYCN. De toegang is gratis. De
schepen zijn te bezoeken. Er wordt evenwel niet mee gevaren. We houden het
kleinschalig en hebben geenszins de bedoeling om een soort Oostende voor Anker
te worden. We houden ons strikt aan de klassieke schepen die passen in ons
concept. Enkele klasrijke klassieke maritieme parels zullen de liefhebbers
zeker bekoren, vertelt groot bezieler Roger Linthout.
PROMOTIE NIEUWPOORT
Burgemeester Geert Vandenbroucke,
geflankeerd door de schepenen Bert Gunst en Chris Vandecasteele , is blij met
deze organisatie: Dit is voor Nieuwpoort een onbetaalbare promotie. Op die
manier leert men Nieuwpoort niet alleen hier te plekke ontdekken, maar wordt
Nieuwpoort ook in het buitenland mede de inzet van de Vriendenkring Klassieke
Schepen Nieuwpoort sterk gepromoot. Onze dank gaat dan ook graag uit naar de
organisatoren van dit maritiem evenement.
Klassieke Schepen in Nieuwpoort op zaterdag 20 en zondag 21
augustus, van 10 tot 18 uur. Toegang: gratis. Plaats: Robert Orlentpromenade
(vaargeul).
Tip: wie met de tram komt, stapt
best af aan de halte Cardijnlaan.
Hij is gekend van hier tot
in Timboektoe, van het Japanse Katsuyama tot in het Indische Kanpur en van
Atlanta tot in het Australische Sydney, maar toch blijft hij zijn roots trouw en
vindt vandaag rust in het Middelkerkse hinterland. Hij mag dan een wereldburger
zijn, het dorpsleven van Lombardsijde
ook het jeugddorp van vriend en gewezen dubbele wereldkampioen wielrennen
Freddy Maertens blijft hij trouw. Hij bereikte de hoogste sporten van de
sportieve en sociale ladder. Hij sterft liever al staande dan in bed, een man
uit één stuk: Jean-Marie Dedecker.
De topsport bracht hem in
alle hoeken van de wereld. Topsporters zijn van nature rare kwasten. Ze kunnen
leven als heremieten en zich wekenlang afsluiten van de buitenwereld. Dat alles
op weg naar goud, roem en eer. Maar hoe hoog die topsporter, hun trainer of
coaches ook klimmen, de weg naar de top is ook bezaaid met enig culinair genot.
En Jean-Marie Dedecker kan het weten: hij is s lands meest succesvolle
medaillemaker. Als gewezen nationale bondscoach haalde hij liefst 144 medailles
waarvan 9 op vijf Olympische Spelen (vier daarvan in Atlanta). Goed leven is
voor Jean-Marie Dedecker figuurlijk vechten, winnen, verliezen, vallen en
opstaan. Maar tegelijk genieten van de goede dingen des levens. Dank zij zijn
wereldtochten ontdekte hij de beste tafels.
JAPANSE KEUKEN
Is Jean-Marie Dedecker een
adept van de Franse keuken en houdt hij van een goed glas, dan gaat zijn liefde
naar de Japanse keuken. De beste ter wereld, maar ook de duurste. Ik ben
verlekkerd op de honzen-ryori, de Japanse haute cuisine, een reeks kleine vakkundig
gepresenteerde gerechtjes, met onder andere suimono, butajiru of uchikomo-jiro
(soep) saké no sakana (voorgerechtjes) of yakimono (grill). Mijn hart smelt als
ik sashimi of tempura (rauwe vis en schelpdieren) op tafel zie om nog niet te
spreken van de sushi, scampi of tonijn in rauwe presentatie. Een delicatesse,
glundert de Middelkerkse wereldburger.
RESTAURANT LA TEMPETE
Als smulpaap is hij dan ook veelvuldig
en graag te vinden in de Middelkerkse restaurants. Elk van onze restaurateurs
heeft zijn specialiteit die ik best kan smaken. Buiten mijn gemeente kan ik
genieten van de gastronomie van restaurant Weinebrugge bij Rudi Cousaert, in
Brugge, bakermat van vele sportlui. Als ik trek heb in zeevruchten kies ik
evenwel voor restaurant La Tempête in de Paul de Smet de Naeyerstraat in
Middelkerke, zowat de enige in onze gemeente die dit dagelijks op zijn kaart
heeft staan. Hier pakken Chef Bruno Capron en gastvrouw Martine Sissau uit met
mijn lievelingsschotels: vis. Als kind van de zee kies ik steevast voor vis en
alles wat in de vijf oceanen te vinden is en vooral wat Japans is. Geef me maar
gegrilde inkvis het lekkerst in oktober en november sashimi en ja zelfs een
zeemeermin geeft Jean-Marie likkebaardend mee. De toren met Normandische
zeevruchten die gastvrouw Martine op tafel zet, legt Jean-Marie een flinke poos
het zwijgen op. Alleen de woorden heerlijk, smaakvol en super zijn mompelend te
horen tussen twee oesters of bij het verorberen van een krabbenpoot of kreeftstaart,
lekkers aangevuld met een frisse Sancerre in het glas.
STOOFVLEES MET FRIET
Hoe dan ook, de 63-jarige Middelkerkse
kosmopoliet is tegelijk een fijnproever van het zuiverste gehalte, die met
volle teugen kan genieten van zowel een culinair hoogstandje als van de
dagelijkse keuken, stelling die hij graag onderlijnt: Niemand op deze wereld
kan zo goed stoverij met friet klaarstomen als mijn moeder zaliger. Hoe graag
ik het lust, maar daar kan geen Japanse schotel tegen op, besluit Jean-Marie
Dedecker, een genietbare Grand Cru als tafelgenoot. Of zoals de Griekse
filosoof Epicuros het stelde: Men moet niet zozeer letten wat men eet, maar
met wie men eet.
Restaurant LA TEMPETE - Paul de Smet de Naeyerstraat 21 - 8430 MIDDELKERKE
Onthaasten staat al geruime
tijd in Van Daele en is vermoedelijk uitgevonden op de flanken van Heuvelland.
Relaxen, genieten en alle zorgen van zich heen schudden zijn hier de grote
troeven. Het authentieke karakter van de acht dorpen zorgt niet alleen voor een
sterke erfgoedwaarde, maar brengt je
tegelijk tot complete rust. De heuvels, die de goegemeente graag bergen noemt,
hebben elk hun eigen karakter. De Kemmelberg is met zijn 156 meter de meest bekende
en doet menig wielerliefhebber herinneringen oproepen.
Maar er is meer. Wie gek is op
unieke panoramas, dol op lekker eten, verliefd op rust en stilte, fervent
fietser of wandelaar, verlekkerd op een heerlijk glas wijn, in het Heuvelland
vindt men het werkelijk allemaal. Verdeeld over de dorpen De Klijte, Dranouter,
Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulveringem is elk bezoek,
hetzij dagtrip of langer verblijf, een unieke belevenis. Een van de absolute
trekpleisters waar rust, relax, gastronomie en genieten de voelsprieten zijn
van een zorgeloos verblijf is:
HOSTELLERIE KEMMELBERG
Het hotel-restaurant kan
intussen al bogen op een legendarisch bestaan van ruim zestig jaar. Geopend op
15 april 1954 kende het unieke viersterrenhotel amper drie eigenaars. Toen
Kristine De Loose en ing. Philippe Vercoutter de zaak in december 2012 in
handen namen, kreeg Hostellerie Kemmelberg meteen een nieuw elan met stijl,
ontvangst, gastronomie, groen en ontspanning, gekoppeld aan een onverbeterlijke
service als grote troeven. Meer nog, alles kamers zijn top en de vernieuwde
terras en tuin zijn een streling voor het oog. Tegelijk biedt het terras zonder
meer het mooiste panorama van het Heuvelland.
TOPHOTEL
Intussen klom Hostellerie
Kemmelberg binnen de Top 25 van de Kleinste Hotels in België. Meer nog, recent
mochten Kristine en Philippe De Groene Sleutel, een internationaal gewaardeerd
keurmerk, in ontvangst nemen. Het hotel is, met uitzondering van een
wintersluiting, 7/7 open en telt 21 luxueuze kamers met alle mogelijke comfort.
Een brede waaier van diverse arrangementen kunnen geboekt worden voor een of
meerdere dagen. Het hotel beschikt over een afgesloten parking terwijl de
vergaderruimten open staan voor seminaries en voorzien zijn van alle mogelijke
didactisch materiaal.
TOPGASTRONOMIE
Met Chef Bart Dhont haalde
Hostellerie Kemmelberg een jonge dynamische kracht in huis die zijn strepen in
de beste huizen wist te verdienen. Hij houdt vooral van streekgerechten en wist
zich intussen ook te vervolmaken als truffelkenner. Het is meteen duidelijk dat
levensgenieters hier aan het goede adres zijn. Hostellerie Kemmelberg, een
uitstekend adres voor een paar dagen zorgeloos vertoeven.
Liefhebbers van de Thaise
keuken hoeven niet direct richting Hua Hin, Pattaya, Bangkok of Chian Mai te
vliegen om de authentieke keuken te proeven. In de voormalige DOude Stove
schuift de in Phitsanulok (nabij Bangkok) geboren LadyChef Kanteeya Seetrairat
je het beste uit haar land naar voor. In de zaal zorgt echtgenoot en gastheer
Laurenzo Moerman voor een vlekkeloze bediening.
Omwille haar kookkunsten
werd Kanteeya recent opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche bij de Orde
der 33 Meesterkoks van België. Zij zowaar tussen de kookpotten geboren en
leerde de stiel van haar moeder. Laurenzo en Kanteeya werken zoveel mogelijk met
pure Thaise ingrediënten, die ze rechtstreeks via twee invoerders uit Thailand
naar hier halen. Vis en vlees komen van bij de beste leveranciers uit de regio
. Alleen wie met verse producten werkt kan een goede keuken leveren. Onze
Thaise keuken is hiervoor wereldbekend en we zijn blij het hier te kunnen laten
proeven, vertelt Kanteeya Seetrairat, terwijl ze met vaardige handen een
salade Som-Tam-Thai klaarstoomt.
Het is dan ook volop
genieten van Dim Sum, Kaew Tod (varken), Loop Moo, salades en diverse
wok-gerechten om te besluiten met een Klow-Tod (banaan met ijs) als nagerecht.
Alle gerechten zijn mild
pikant. Op vraag kunnen ze uiteraard pittiger bereid worden.
Mama Thai
Veurnestraat
309
8660
De Panne
058 62.80.01
www.mama-thai.be
Open
van 12 tot 13.45 u. en van 18.15 tot 22.30 u.
Het klooster van de Zusters
van het Heilig Graf, de immense kazernes van Vauban, het Hertogelijk museum, de
schitterend bewaarde patriciërshuizen uit de 18de en 19de
eeuw en uiteraard het indrukwekkend kasteel een wonder van de militaire kunst
maken van Bouillon de onvergelijkbare parel van de Semois.
Een paar dagjes er op uit,
wat verpozen en wat genieten van de culinaire troeven van onze eigenste
Ardennen, is zonder meer zalig. Men hoeft geen tien uur in een jumbojet te
vertoeven, neen om amper enkele uurtjes vlot via de snelweg en vertoeft vanuit
onze Westhoek in een totaal andere wereld. Wie kiest voor Bouillon duikt meteen
in de geschiedenis en je maakt kennis met een van de grootste historische
burchten van Europa. Meer nog, langsheen de vallei van de Semois wacht
ontspanning met keus naar actie (karting, boogschieten, bergbeklimmen, vissen
en onder andere kanovaren) of totaal relaxen op een van de vele terrasjes.
KASTEEL VAN BOUILLON
Niet te missen is een bezoek
aan het kasteel van Bouillon. De oorsprong ervan gaat terug naar de 8ste
eeuw. De burcht rust op drie rotspunten boven de Semois en verenigt zowat
duizend jaar militaire geschiedenis. Het slot werd legendarisch door Godfried,
de leider van de allereerste Kruistocht in 1096, de beschermheer van het Heilig
Graf. De burcht werd in de loop der geschiedenis in 1830 militair bezet en
onder werd onder Lodewijk XIV tijdens de diverse oorlogen, sterk verbouwd door
de Franse vestigbouwer Sébastien Le Prestre de Vauban kortweg Vauban en
telt vandaag een doolhof aan gangen en immense gewelfde zalen.
Op verkenning in het
kasteel, maak van de gelegenheid gebruik om even te relaxen bij een unieke
roofvogelshow. Valkeniers brengen u met majestueuze arenden, haviken, uilen of
ervaren valken een bloedstollende vertoning. Tijdens de zomer drie vertoningen
per dag, telkens goed voor zowat een klein half uurtje spektakel.
Laat niet na in een van de
majestueuze zalen tegelijk ook Scripura te bezoeken, goed voor de geschiedenis
van het schrijven vanaf de Middeleeuwen tot heden, van de pluim tot aan de
computer. Uniek.
Je bezoek aan het kasteel
van Bouillon kan je ook combineren met een kijkje in het Hertogelijk Museum en
de Archeoscoop Godfried van Bouillon. Hier treed men volop in de voetsporen van
Godfried en beleef je het epos van de hertog en zijn kruisvaarders. Met een
aansluitend bezoek aan het Musée Ducal zit je helemaal op schema omtrent de
rijke geschiedenis van Bouillon.
LA FERME DES FEES
Wie zich wil laten gidsen
kan het kasteel van Bouillon verkennen in gezelschap van leden van La Ferme des
Fées, kunstgalerij waar men gek is van heksen en miniatuurfiguurtjes gegrepen
uit het Ardense leven uit de 19de eeuw. Te bezoeken in Les Hayons,
deelgemeente van Bouillon. Te reserveren als gids via www.fermedesfees.be.
MIDDELEEUWS FEEST
Als het om feesten gaat dan
zijn de inwoners van Bouillon op hun best. Jaarlijks wordt uitgekeken naar het
Middeleeuws Tweedaagse feest, straks op 6 en 7 augustus en niemand wil het
Feest van de Jacht missen, dit jaar op 11 en 12 november. Twee hoogdagen
waarbij men in Bouillon op de koppen kan lopen. Wie erbij wil zijn dient tijdig
zijn hotel te boeken.
ZOETE DROMEN
Bouillon telt een brede
waaier van klasrijke hotels, gastenkamers, gîtes, vakantiehuizen en
campings.Toppers daarbij zijn de
viersterrenhotels Auberge dAlsace Hôtel de France van de familie Wery, Hotel
de la Poste en onder andere Hotel Panorama, met uniek zicht op de stad
Bouillon.
AUBERGE DALSACE
Wie enkele dagen rust en
gezelligheid wil boeken vindt zijn gading in Auberge dAlsace Hôtel de
France, aan de oever van de Semois. De familie Wery-Decock verzorgen u als
familie. De dertig charmante kamers zorgen voor uw rust en in de keuken roert
Chef Joao Bartolomeu al jaren in de potten, met extra aandacht voor de
streekgebonden producten. Meer info: www.aubergedalsace.be en www.hoteldefrance.be
of tel. 061 46 65 88.
Met dank aan Francis Clébant
(voorzitter Syndicat dInitiative Bouillon) en Thierry Props.
Trek om er eens een paar
dagjes tussenuit te knijpen, een weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte
de batterijen terug opladen en dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect
in de Franse Ardennen. Net voorbij ons eigen Bouillon even de grens over en via
de snelweg Charleville-Mézières lacht een kwartiertje later je een 30 ha groot
domein je toe: Domaine Château du Faucon in Donchery.
Eigenaar Jean-François Robin
gaf het domein in 2011 zijn ziel terug. Het oudste stuk van het kasteel dateert
uit de 18de eeuw. Op de benedenverdieping wachten restaurants,
vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle sereniteit kan
genieten van complete rust. Op de eerste verdieping wachten 23 sfeervolle
kamers en suites, allen uitgewerkt met dat ene doel voor ogen: volstrekte rust
en genieten als het enige ordewoord.
ELKE DAG FEEST
Domaine Château de Faucon
staat het jaar rond open voor de organisatie van allerlei feesten en festiviteiten.
Het domein beschikt over diverse locaties uitgebouwd op het domein zodat de
andere gasten geen nadeel ondervinden van de feestvierders en fuifnummers.
Ideaal voor bruiloften, communie- en doopfeesten.
JONGE KUNSTENAARS
Meer nog, met de regelmaat
van een klok vinden jonge kunstenaars ook de weg naar het fraaie domein. Deze
krijgen een opendeur zodat ze zich kenbaar kunnen maken bij het grote publiek,
een publiek die houdt van schoonheid en moderne kunst.
PARADIJS VOOR HET PAARD
Uiteraard zijn ook de
paarden aan het feest. Met de regelmaat van een klok zijn er wedstrijden of een
weekend met jacht en ontspanning. Paard en ruiter zijn hier de grote vrienden
op het domein.
Domaine Château du Faucon is
niet alleen een zegen voor de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor
de paardenliefhebber. Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars
terwijl met de regelmatig diverse wedstrijden in verschillende disciplines op
de agenda staan. Eigenaar Jean-François Robin is zelf een fervent
paardenliefhebber en waakt er de klok rond dat de gasten zowel als hun paarden
het optimaal naar de zin hebben in de privé paardenstallen, uitgerust met alleen
maar het beste materiaal.
TOPGASTRONOMIE
Chef Christophe Quentin werd
met restaurant Domaine Château du Faucon opgenomen als lid van het prestigieuze
Collège de France, vereniging gesticht door Alain Ducasse en Joël Robuchon die
uitermate belang hecht aan het gebruik van dagverse streekproducten.
De 43-jarige Chef Christophe
Quentin (een pure Ardennees) leerde de stiel in de beste vooral Parijse huizen en stond twee jaar aan de
zijde van Philippe Legendre in restaurant Taillevent , drie jaar aan de stoof
met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen jaar aan de zijde van Alain Reix en
nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules Verne op de tweede verdieping van
de Eiffeltoren en werkte onder andere een jaar samen aan het fornuis met Arnaud
Lallement in de legendarische George V. Vandaag dirigeert hij met een tiental
man de keuken met Eric Depil als rechterhand, Guillaume Humbert (patissier),
Gregory Faucon, Damien Nangniot, Mélanie Hobry, Cassandra Avelange en enkele
extras bij banketten en feesten. We halen de producten uit de dichtst
omliggende zaken en kwekers. Vers en kwaliteit zijn hier de troeven van het
huis, onderstreept Chef Christophe Quentin.
KASTELEN IN DE REGIO
Een verblijf in Domaine
Château du Faucon kan makkelijk gekoppeld worden aan een bezoek van twee andere
kastelen: Kasteel van Bouillon en de Château Fort de Sedan. Gezien de ligging
van Château de Faucon bevinden zich deze twee middeleeuwse vestigingen om
minder dan een half uurtje met de wagen. Een dagje uit naar Sedan of Bouillon
liggen zo voor het grijpen. Lees elders in deze rubriek alles over deze twee
kastelen, monumenten die de geschiedenis van de regio in de Belgische zowel als
de Franse Ardennen wisten te bepalen.
De Ardennen blijft voor elke Vlaming nog steeds een
onverzadigbare aantrekking. Het veelzijdig aanbod voor een natuurlijke
ontspanning, gekoppeld aan een verrukkelijke streekkeuken met een brokje
cultuur als toetje, is de ideale uitlaatklep om er dicht bij huis even uit
te zijn. We kozen dit keer voor de buren van onze Ardennen, trokken in
Bouillon de grens over en we vertoefden meteen in een nog andere wereld: de Franse
Ardennen.
Dichtbegroeide oevers in de valleien van de Maas en Semoy
brengen ons probleemloos over de onzichtbare grens met ons land in een regio
die sterk verankerd is met de tradities van lekker eten en drinken, van
ontspanning midden de natuur, van aangename verrassingen tot onblusbaar
verlangen naar rust en gezelligheid. Het palet om de Franse Ardennen met verve
uit te smeren is doorspekt met een flinke hap natuur, een stevige beet cultuur
wat energie opwekt bij zij die houden van het lieve leven. Van de oevers van de
Maas in Givet tot aan de fontein op de monumentale Place Ducal in
Charleville-Mézières, van het kasteel van Sedan tot het Dal van Semoy, altijd
is het volop met volle teugen beleven van de Franse Ardennen.
CHARLEVILLE-MEZIERES
Charleville en Mézières, ooit twee oorspronkelijk
afzonderlijke steden, zijn alleen om administratieve redenen samengevoegd en
vormen vandaag het epicentrum van de Franse Ardennen. Charleville is een
toonbeeld van de aantrekkelijke renaissance. Het indrukwekkende Place Ducale, zonder
twijfel een der mooiste pleinen van Europa, is opgericht door Charles de
Gonzague, stichter van de stad, die ook zijn voornaam gaf aan de stad. Place
Ducale is voor een flink stuk een afgietsel van Place des Vosges in Parijs,
gebouwd door architect Métézeau. Alle handel en wandel vertrok ooit vanuit
Place Ducal. De enorme arcadengalerij en de paviljoenen rond het plein zijn
elke dag de ontmoetingsplaats van jong en minder jong. Charleville is duidelijk
meer de stad van de handel en de bourgeoisie. Mézières daarentegen straalt de
middeleeuwen uit, speelde altijd een militaire rol in de geschiedenis en is de
oudste van de twee historische steden, samen goed voor zowat 50.000 inwoners.
Beide steden zijn intussen onlosmakend met elkaar verbonden met de poëet Arthur
Rimbaud die met zijn dichtbundel Une Saison en Enfer het harde leven van de
havenarbeiders en de daarbij horende kroegen met een uitzonderlijke pen
beschreef. En ja, menig leerling later op school teisterde met zijn dichtwerk.
Neem alvast een kijkje in het gloednieuwe museum in de Oude Stadsmolen aan de
Quai Rimbaud. Via licht, beeld en geluid wordt een impressie gegeven van de
vele reizen die Arthur Rimbaud invulde, in alle hoeken van de wereld. Geniet
tegelijk van de stoelen-met-gedichten op de stoep voor het museum.
Naast het Museum Rimbaud mag je niet nalaten even een blik
te werpen naar de Horloge du Grand Marionetiste, een tien meter hoge speelklok
die u van 10 tot 21 uur vergast met een prachtig klokkenspel in de hoekgevel op
het pleintje dichtbij de Place Ducale. Op het uur wordt een klein stukje uit de
Vier Heemskinderen opgevoerd. Om de twee jaar pakt men uit met een internationaal
Marionettenfestival. Het museum bevat de grootste collectie marionetten van
Europa.
Trek ook wat tijd uit voor een bezoekje aan het Musée de
lArdenne aan de Place Ducale 31. Kunst, archeologie en een heuse brok
geschiedenis passeren hier de revue, aansluitend een gloednieuwe zaal gewijd
aan de marionettenkunst en een aan tijdelijke tentoonstellingen.
HÔTEL LE DORMEUR DU VAL
Ideale verblijfplaats, hartje Charleville-Mézières is het
Hôtel Le Dormeur du Val. Moderne aankleding met een knipoog naar de toekomst. Jongelui
vinden het hier hip en trendy terwijl de oudere hotelgasten wel wat meer ruimte
wensen. Alles is voorhanden, maar afgemeten. De centrale ligging vergoed veel
en is een sterk pluspunt. Er is geen restaurant maar wie genieten van een leuke
leuken vindt zijn gading om de hoek in RESTAURANT SEL & POIVRE, zowel voor
een vlugge snack als een hartige regionale schotel, dat alles tegen een zacht
prijsje. Meer info: www.hotel-dormeur-du-val.com
en www.charleville-mezieres.fr
We verlaten de historische
stad Charleville-Mézières met pijn in het hart, maar met de wetenschap dat we
op weg naar die andere historische grootheid Sedan ons hartje kunnen ophalen
in twee niet te missen locaties: enerzijds het nog vrij jonge natuurpark van de
Argonne in Olizy-Primat en anderzijds het indrukwekkende Domein van Vendresse,
waar de 19de eeuw hand in hand loopt met het hedendaags amusement
voor jong en minder jong. Twee bestemmingen waar men met de ganse familie een
dagje zoet kan zijn. Liefhebbers van dieren en amateurs van een stevige brok
historie zullen zich het bezoek aan de beide domeinen niet beklagen.
Integendeel.
DOMAINE DE VENDRESSE
Op 20 km van Charleville-Mézières bevindt zich aan de rue
du Haut Fourneau het Domaine de Vendresse. De site behoort niet alleen tot de
inventaris van de Historische Monumenten maar is tegelijk een oase van plezier
voor kinderen. Naast de geschiedenis van de hoogovens die een stuk geschiedenis
van onze grootouders naar voor schuiven en pas sinds amper een halve eeuw tot
het verleden behoort zijn er voor elke leeftijd speelmogelijkheden. Naast een
enorme zandbak wacht nog heel wat speelmateriaal in hout en kunnen de ouders in
de lommer van enkele eeuwenoude bomen rustig genieten. Daarnaast is er
mogelijkheid tot vissen in diverse vijvers en is een rijke voorraad aan
sierlijke Japanse koikarpers te bewonderen in verschillende vijvers. Op deze
ontdekkingsreis door de waterfauna vindt men ruim dertig verschillende soorten
vissen.
HOOGOVENS
Maar dé trekpleister is alvast een bezoek aan de
hoogovens van Jean-Louis Gendarme, een acht meter hoge kubus bedekt met drie
meter steen van Dom le Mesnil en de Franse Ardenner kwartsiet. Begin de 19de
eeuw bracht dit monster (de metaalarbeiders hadden het steevast over La Bête
het beest) de regio naar de top van de industriële revolutie in Frankrijk.
Vandaag is het allemaal te beleven in een verbazend sterk 20 min. durend klank-
en lichtspel, waarbij de hard zwoegende metaalarbeiders het gesmolten staal
vervangen hebben door virtuele projectie die er effectief realistisch uitzien.
Een schitterend stukje industriële geschiedenis.
Op een uurtje met de wagen uit Charleville-Mézières of
Sedan wacht in Olizy-Primat het Parc
Argonne Découverte (Nocturnia), een relatief jong dierenpark dat begin deze
eeuw uit de grond werd gestampt en in 2005 de deuren opende. Intussen stijgt
het aantal dieren elk jaar en weet men intussen zich stilaan naar de 50.000
bezoekers per jaar te werken. Vandaag is het park een niet meer weg te denken
toeristische trekpleister in de Franse Ardennen. Het park is toegankelijk van
februari tot november en dompelt je onder in de wereld van vleermuizen, uilen, gieren,
oehoes, valken met spektakels in volle vrijheid ooievaars, allerlei
huisdieren met geitjes, ponys, ezeltjes, civetkatten, wasberen, varkentjes en
onder andere kippen en konijnen. Voeg daarbij de kleinste knaagdieren, kikkers,
egels en een waslijst van nachtelijke insecten en men beleeft alles wat zich
afspeelt in de natuur.Dat alles op een
lap bosgrond van 13 ha.
FEEST MET DE WOLVEN
Grote troef en trekpleister van het Parc Argonne
Découverte is de roedel met een vijftiental wolven die men vrij kan bewonderen
en observeren. De roedel met de wolf Gordon als dominante leider beschikt
over een bosruimte van ruim een hectare om zich te bewegen. Fascinerend is
vooral het ogenblik dat de horde het eten krijgt toegestopt. Als leider zet
Gorden het eerst zijn tanden in de hompjes vlees. Daarna krijgen de andere
wolven en welpen hun portie onder de tanden. Indrukwekkend hoe dit ceremonieel
verloopt.
Hoe dan ook, het park is zeker een bezoek waard. Een
ideale bestemming voor een dagje vol buitenactiviteiten, voor de ganse familie.
Meer info: www.parc-argonne-decouverte.fr
De regio Charlesville-Mézières
is pertinent verbonden met Sedan. Vandaar dat deze drie steden vlot in de mond
liggen. Voeg daarbij het kasteel van Bouillon, net over de grens, en de
liefhebber kan zijn kastelenhonger stillen. Niet alleen architecturaal maar
tegelijk voor een verblijf, aansluitend genot aan de rijk gedekte tafels waar
men graag oog heeft voor de seizoens- en streekgebonden producten. Toppers
hierbij zijn alvast Hôtel Château Fort de Sedan in Sedan en Domaine Château du
Faucon in Donchery.
KASTEEL VAN SEDAN
Op stap in de Franse Ardennen kan men niet naast Le
Château de Sedan kijken. De Burcht, het Kasteel van Sedan gebouwd in de
eerste helft van de 15de eeuw is met zijn 35.000 m² wellicht de grootste van
Europa, ooit een luxueus prinsenverblijf. Met zijn gigantische ommuring bewijst
het vandaag zijn plaats in de geschiedenis. Vijf eeuwen lang werd het slot
constant bijgewerkt, verbeterd en uitgebreid. De achtereenvolgende bouwheren
gaven constant de voorkeur aan extra bemanteling of verdikking van de ommuring.
Het gigantische bouwwerk is uitgewerkt naar een idee van
de steenrijke familie La Marck, landeigenaars uit Rijnland die met Evrard La
Marck als hertog van Bouillon en prins van Sedan de scepter zwaaiden. We
schrijven 1424. De opvolgers van Evrard breidden het kasteel systematisch uit
tot een zo goed als niet in te nemen vesting. Duik bij een bezoek alvast een
dagje in de middeleeuwen en schrijdt met het gezin doorheen het kasteel als een
ware kasteelheer, de familie La Marck achterna. Meer info: www.chateau-fort-sedan.fr
en www.hotels-patrimoine.fr
HOTEL LE CHATEAU FORT
Wil men het verhaal echt rondmaken, dan is Hôtel Le
Château Fort de ideale verblijfplaats. Het hotel telt 54 kamers en suites, een
gezellige bar, zaal voor seminaries en met La Tour dAuvergne een uitstekend
restaurant, uitgewerkt in de zaal waar ooit de vroegere Koninklijke Luitenant
logeerde. Laat u alvast verwennen met het Degustatiemenu van Chef Terry Soulard
en zijn brigade. Een verrukking én: betaalbaar. Het open haardvuur zorgt voor
extra gezelligheid. Wie kiest voor een snelle hap kan elke middag terecht in Le
Bistro. Meer info: contact.sedan@hotels-patrimoine.fr
HAYBES LA JOLIE
Wil je even loskomen uit de middeleeuwen, dan ligt op een
klein half uurtje het lieflijke plaatsje Haybes op je te wachten, dorpje
gelegen in de Pointe de Givet en goed voor zowat 2.000 inwoners. Haybes is rijk
aan geschiedenis en werd zwaar geteisterd door de oorlog, maar weet zich met
dank aan de unieke ligging in de Maasvallei en omringd door het groen van de
Franse Ardennen aan de toerist optimaal en uiterst gastvrij op te stellen.
Hun bijnaam Haybes La Jolie spreekt dan ook boekdelen.
HOTEL LE SAINT HUBERT
Een leuk adresje om te verpozen en te genieten van een
heerlijke tafel is Hôtel Le Saint Hubert. Hier zetten Julien en Delphine
Dejente hun beste beentje voor. Het hotel telt tien kamers, voorzien van het
strikte minimum. Het restaurant laat je genieten van de specialiteiten van de
regio, bijzonder smaakvol klaargestoomd. Meer info: www.hotel-en-ardennes.fr
en hotelsainthubert@orange.fr
LE CLOS BELLE ROSE
Op enkele stappen van hun hotel hebben Julien en Delphine
Dejente met hun gîte Le Clos Belle Rose een villa in Napoleontische stijl
uitgewerkt tot een keizerlijk verblijf met vijf kamers, de meeste met
parketvloer en open haard en of hemelbed. De grote hobby van Julien is evenwel
bier brouwen. En dat doet hij met grote klasse. In het eerste weekend van mei
waren nog 20 ambachtelijke brouwerijen present om hun jongste brouwsels aan het
grote publiek voor te stellen. Een boottochtje op de Maas maakte het feest
compleet. Alles over dit Arden Brew Fest op www.fetedelabiere.com,
www.le-clos-belle-rose.com
en dejente@free.fr
Het
Champagnefestijn Het feest van de Goede Smaak is terug thuis. Na een schrikkeljaar in 2015 is de vzw
Champagnefestival terug in de Hippodroom om van het champagnefestijn een waar
feest te maken. Genieten van lyfestyle en gastronomie. Dat alles van vrijdag 18
tot en met zondag 20 maart 2016.
Op wandelafstand
van het strand en met een fantastisch zicht op zee, bevindt zich de renbaan
Hippodroom Oostende. Goed bereikbaar met de kusttram en met een ruime parking
op amper 100 meter nodigt dit decor uit om er een groots event te plannen.
PROGRAMMA
Vrijdag
18 maart vanaf 17u
Doorlopende
degustaties, catering en genieten van al het nieuwe tot 23 uur.
Live
muziek door Jo Arend
Optreden
Filip DHaese (Swoop), rasecht entertainer en zanger
Vip
receptie voor genodigden (enkel op uitnodiging) om 20u.
Zaterdag
19 maart vanaf 10u
Ruilbeurs
voor de capsuleverzamelaars tot 16u. Tafel reserveren kan via nancy.cattrysse@telenet.be
Doorlopende
degustaties en catering tot 22u
Live
muziek door Jo Arend
Zondag 20
maart vanaf 9u CHAMPAGNE ONTBIJT
Om 9 uur
champagne ontbijt tvv De Katrol.
Citypark zal u verwennen met een schitterend buffet. 25 euro per persoon
met inbegrip van 2 glazen champagne. Live-achtergrondmuziek door Jo
Arend. Enkel
op reservatie via nancy.cattrysse@telenet.be
Om 15u
komt Axel Daeseleire de veiling in goede banen leiden. Hij zal meerdere
kunstwerken met naam en faam veilen
VITICULTEURS CHAMPAGNE PRODUCENTEN
Champagne
lHuiller Fontette
11 bis Rue de lÉcole, 10360 Fontette FR
Champagne Mongery
Landreville
2 bis Rue du Moulin, 10110 Landreville FR
Champagne
La Fée d Arlette
7 Route National, 10200 Arsonval FR
Champagne Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 02310 Charly-sur-Marne FR
Champagne
Camus-Sartore Villedommange 19 Rue de
lAurore , 51390 Ville-Dommange FR
Champagne
Derouillat-Monthelon
23 Rue des Chapelles, 51530 Monthelon FR
Champagne
Pierre Trichet Trois Puits
11 Rue du Petit Trois Puits, 51500 Trois-Puits FR
Champagne
Philippe Rouyer Fleury La Rivière
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière FR
Champagne
Henry David Heucq Fleury La Rivière
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière FR
Champagne
Neret Vely Vauchamps
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps FR
Champagne
Lejeune Del Hozanne Avenay Val Dor
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-Dor FR
Champagne
William Saintot Avanay Val Dor
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-Dor FR
STANDHOUDERS
LIFESTYLE & GASTRONOMIE
Woow-jewellery bvba Pielsa Benelux
St Sebastiaanstraat 37 Oostende +32 59 803 520
Mooie, aantrekkelijke en stijlvolle juwelen voor de modebewuste vrouw.
Carino Jewels
Heikant 42 Meerhout +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor
detail en stijl.
Hannes
Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein 8300 Knokke-Heist + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur
aan je interieur
Catering
Citypark
Koninginnelaan 83 Oostende
Een snelle hap, een uitgebreide menu, een zakendiner of romantische etentje,
In de winter aan de gezellige open haard, in de zomer op het terras, City
Park staat steeds garant voor een leuk en qlinair moment
Les
Saveurs d Antan, gekend
van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading
Hansaeme
Foie Gras Ambachtelijk
bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode
hanteert als in de Périgord
Artisanale
chocolade uit Veurne
Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de
champagne. Verse truffels en verse boterwafeltjes
J.Hin
16 Een nieuw
artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden. Een topper van
formaat
Belgian
MUM Een nieuw
artisanaal en West-Vlaams bier met chrysantenextracten. Een treling voor
de tong.
Kunstenares
Miett Miett,
werkt met powertex wat een prachtig effect geeft: stone art. In haar werk
zit heel veel werk, passie en liefde. Daar gaat het over in het leven.
Golfkaronline Golfkarren
vind je al lang niet enkel meer op de golfbaan.
Garage
Nissan Geert Brackx Service,
kwaliteit en voor ieders beurs
Chineur
de Champagne Een nieuw
concept dat u elke maand de champagne thuis levert.
Anarel Les
douceurs de la champagne, confituren, gelei, etc Artisanaal product gebruikt
door franse topchefs.
Cocktails Er zijn
tal van cocktails te proeven op onze beurs.
Monbazillac
Wijnen uit de Monbazillacstreek zoete dessertwijnen Chateau du Haut Pezaud,
propriétaire Christine Borgers.
Kings
Koffie Ambachtelijke
hoge kwaliteitskoffie uit Oudenburg.
Mooii
Een
topadres voor de verzorging van je handen en je nagels om te toveren tot echte
juweeltjes.
TOMBOLA VOOR HET GOEDE
DOEL
DE KATROL OOSTENDE
Tijdens de Champagne-events
van de vzw Champagnefestival wordt er telkens een tombola georganiseerd ten
voordele van een goed doel. Het goede doel dit jaar is De KATROL uit Oostende.
U
kunt een steentje bijdragen door deel te nemen aan de tombola en het
Champagne-ontbijt op zondagmorgen.
De Katrol Oostende werkt, hoofdzakelijk, aan de hand van blokstages. Dit houdt in dat de stagiair voltijds op
stage komt en meerdere gezinnen kan ondersteunen. De lintstages of deeltijdse
stages doen normaliter slechts 1 gezin en dit naast hun schoolse activiteiten.
Een blokstagiair of voltijdse stagiair biedt tijdens de schooluren
ondersteuning bij de ouders. Zij ondersteunen hen bij hun vraag naar het
aanleren van de Nederlandse taal, aanleren van het rijbewijs, ondersteuning bij
zoeken van oplossingen bij opvoedingsvragen, zoeken naar een woonst.
Na de
schooluren dienen de stagiairs ondersteuning te bieden bij de kinderen. Elke
student krijgt gemiddeld een 5 tal gezinnen die zij gedurende hun ganse
stageperiode dienen te ondersteunen.
Daarnaast
krijgen de stagiairs een voormiddag terugkommoment waarbij in een vorm van
interdisciplinair overleg (alle studenten samen uit verschillende hogescholen
en diverse opleidingen) ervaringen, tips en advies worden gedeeld.
De studenten krijgen een halve dag vorming per week. Tijdens deze vorming
krijgen de studenten meer verdieping in de methodieken die in De Katrol worden
gehanteerd.
Wekelijks
heeft elke student ook een individueel coachingsmoment met zijn/haar
ankerfiguur, waarbij de nadruk wordt gelegd op het individueel leerproces.
KunstenaarHANNES
DHAESE
Stelt ten toon
&
Jo Arend
Muzikale duizendpoot Jo Arend zorgt voor de
gezellige noot
CHAMPAGNEMENU
ROY HENRY
Tot en met
31 mei 2016 kan genoten worden van dit exquis Champagmenu in
Restaurant Henry
Albert I Promenade 65 Oostende reservatie
059 51 87 50
Duo van zalm warm &
koud
Cappuccino van
waterkers & langoustine
Le Colonel
Coq au vin De Bresse
pommes Dauphines
Huisgemaakte tarte
tatin en honing ijs
Prijs: 55 euro per persoon
OOOOOOOOOO
Voorzitter
Bernard Vandamme en secretaris-generaal Nancy Cattrysse en hun bestuur
verwelkomen u graag op 18 19 en 20 maart 2016 in de HIPPODROOM OOSTENDE
HBWD wapent zich tegen hinder gigantische wegeniswerken
WESTENDE
De dorpskern en de doortocht Middelkerke naar Lombardsijde is momenteel een
grote bouwwerf. De kern van het dorp ligt volledig lam terwijl de handelszaken
met moeite bereikbaar zijn. De Handelaarsbond Westende-Dorp (HBWD) blijft
evenwel niet bij de pakken zitten en zet samen met de ruim zestig leden een
actie op het getouw teneinde de klanten met gereglementeerde borden de weg naar
hun vertrouwde winkel te leiden: Volg mij naar Westende-Dorp.
Het zat er aan te komen. Na de werken tussen de Badenlaan
en het pompstation waarbij nieuwe nutsvoorzieningen ondergronds werden
gebracht werd zopas ook gestart met ingrijpende werkzaamheden aan de
bovenlaag van de Westendelaan, iets voorbij de Badenlaan naar het kruispunt met
de Henri Jasparlaan. Deze werken zullen naar verluidt duren tot het bouwverlof.
Daarna volgt de verdere afwerking tot aan de Baronstraat. Bij de aanvang van
werken zorgde schepen voor Openbare Werken Liliane Pylyser-Dewulf ervoor dat de
voetpaden voorlopig te betreden zijn zodat de winkels weliswaar via soms
acrobatische inspanningen enigszins nog bereikbaar zijn. We doen er alles
aan om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Weet dat we momenteel
ingrijpende werken uitvoeren waarbij de bewoners later de grote winnaars zullen
zijn. Hierbij zal onder andere nieuwe riolering aangelegd worden, stelt
schepen Liliane Pylyser-Dewulf.
ACTIE HANDELAARSBOND
Onder impuls van voorzitter Jochen Rotsaert stak het
bestuur van de HBWD de koppen bij mekaar en zocht naar een oplossing om de
toegang tot de winkels en handelaars beter in de hand te kunnen werken. We
weten best ook dat men geen pannenkoeken kan bakken zonder eieren te breken.
Daarom starten we uit met enkele ludieke acties die hopelijk vruchten afwerpen.
Intussen staan op de invalwegen al een dertigtal plakkaten met de niet mis te
verstane boodschap Volg mij naar Westende-Dorp, met pijlaanduiding langs waar
men zich het best kan begeven om in bepaalde winkel te geraken. Daarnaast komt
de slogan eveneens nog eens op zes enorme spandoeken om de klanten extra te
informeren qua richting of oriëntatie. Op tal van wagens kan men er een sticker
aantreffen met hopelijk de ideale boodschap, stelt Jochen Rotsaert, die
tegelijk Jochen Van Parijs in de kijker stelt als designer van de ludieke
borden.
TWEE JAAR PLOETEREN
De handelaars zijn dan ook in hun nopjes met de
inspanningen die de HBWD zich getroost. Werken van die omvang moeten nu
eenmaal gebeuren. Het komt er op aan dat we onze leden zo goed mogelijk kunnen
informeren en begeleiden opdat hun zaak op de best mogelijke manier te bereiken
is. Na de huidige ingreep komen er nog andere zodat we voor zowat twee jaar her
en der afgesloten zullen zijn van onze normale activiteiten. Maar we doen er
alles aan om samen te werken naar een zo goed mogelijke oplossing, zegt Ann
Rigolle van het Deurencentrum, geflankeerd door haar overbuur Sandra Deryckere,
Couleurs de Provence. Voor onze artikel
is dit een drama. Onze goederen kunnen niet meer tot aan de winkel gebracht
worden. Het worden lastige maanden van ploeteren en vooral van veel geduld.
Gelukkig kunnen de klanten en leverancier nog enigszins hun wagen kwijt op de
intussen overvolle parking op het marktplein, stelt Sandra Deryckere.
VOLG ONS NAAR WESTENDE-DORP
Hoe dan ook, het is duidelijk dat het bestuur van de
Handelaarsbond Westende-Dorp zich de naad uit het lijf werkt om haar leden zo
goed mogelijk ter hulp wil snellen opdat de bereikbaarheid enigszins kan
verbeterd worden. Makkelijk is dit niet, want de grootte van de werken en de
noodzakelijk ervan doet ons allen samen zoeken naar de beste oplossingen. De
actie met de bewegwijzering is slechts een begin, we kijken intussen ook nog
uit om onze leuze Volg ons naar Westende-Dorp verder uit te werken, besluit
voorzitter Jochen Rotsaert, geflankeerd door zijn bijzonder actieve bestuursleden
An Rigole, Rudi Debruyne, Sandra Deryckere, Jochen Van Parijs, Emely Derinck,
Wim Deceuninck en Peter Willems.
Tirol en Oostenrijk roepen
vooral sneeuw- en skivakanties op. Wandelaars, natuurgenieters, fietser en
levensgenieters weten Tirol vooral ook te genieten in de zomer. Een azuurblauwe
hemel, panoramische vergezichten, uitgestrekte weiden waar het vee rustig
graast, kabbelende riviertjes, dat alles omringd door een majestueus gebergte, voor
hen de ideale formule om te relaxen en optimaal te genieten van de pure lucht.
REIZEN LAUWERS staat er garant
voor dat je deze zomer op je wenken bedient wordt. Met de trip Zomerparadijs
Tirol vult men een onvergetelijke 8-daagse vakantie in. De luxe-bus
brengt je vlekkeloos naar Nassereith, op een boogscheut van Innsbruck,
hoofdstad van Tirol. Op de agenda tal van bijzonder aantrekkelijke uitstapjes
met de bus. Genieten is de boodschap.
NASSEREITH
REIZEN LAUWERS kiest al
jaren voor het stille Nassereith, dorpje aan de voet van de Fernpass, en het
hotel Gurgltalblick als pleisterplaats. Hier zorgt de familie Roland Schaber
ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Uitstekende buffetontbijten en dito
verzorgd tafelen na een leuke dag te midden natuur en gezonde lucht. En ja,
voor de fuifnummers, zowat elke avond is er iets te beleven wat je nergens
anders vindt: Tiroler muziek met Edelweissstemming, show, dans en
billengeklets. Wie zich niet geroepen voelt om Anton aus Tirol in de ether te slingeren kan rustig verpozen in de
gezellige stube, al dan niet bij een schuimende pint gerstenat (lees: Grosze
Biere), aangevuld van een stevige hap pure Tiroolse worst van het huis.
Hotel Gurgltalblick is
tegelijk ideaal gelegen voor rustige uitstapjes naar Innsbruck, Mittenwald,
Galtür en onder andere het mondaine Seefeld waar volgend jaar het Nordic Ski
Festival plaats vindt.
Nassereith mag zich met
carnaval ook om de drie jaar opstellen voor de organisatie van de
Schellerlaufen, een pittoresk gebeuren
dat het ganse dorp in de ban houdt. Hierbij zijn de mannelijke dorpsbewoners
verkleed en dragen houten maskers en zorgen voor klokkengelui en muziek met de
meest verscheidene instrumenten. Een volksfeest dat verwijst naar een oude
traditie en dat in februari 2019 opnieuw op de agenda staat. Een belevenis van
de bovenste plank.
INNSBRUCK
Liggen uitstapjes naar de
Fernsteinsee, Ehrwald, Imst of onder andere het prachtige Oetztal voor het
grijpen, dan mag een dagje Tiroolse hoofdstad niet ontbreken. Innbruck is met
zijn zowat 150.000 inwoners de grootste stad van West-Oostenrijk. Het is
omgeven door imposante bergen en ligt aan de Inn, stroom dat zijn naam gaf aan
de stad. De binnenstad is een juweel voor kunstliefhebbers. Toppers zijn alvast
de Fürstenburg, 15de eeuws kasteel met het gekende Golden Dachl,
Gouden Dakje, met dank aan hertog Friedrich IV de hertog met de lege beurs die het dakje liet beleggen met naar
verluidt 2657 vergulde koperplaten. In de zon schitteren ze als goud.
Wellicht het meest gefotografeerd monument van Tirol. Verder is het genieten
van de Hofkirche, de Maria-Theresia Strasse winkelstraat, de imposante
Triumphpforte, het barokke Altes Landhaus en onder andere het Helblinghaus met
unieke rococogevel. Het is meteen duidelijk, de Altstadt (oude binnenstad) is
op zich al een dagbezoekje waard.
Alhoewel Innsbruck niet
direct een museumstad is kunnen liefhebbers alvast hun hartje ophalen in het
imposante Schloss Ambras, het Tiroler Volksmuseum en niet te missen, het
Zeughaus, een afdeling van het Tiroler Landesmuseum Fernandeum.
Voor de sportliefhebbers is
Innsbruck alvast een begrip. In 1964 en 1976 vonden er de Olympische
Winterspelen plaats. Het is duidelijk, een tripje naar het Zomerparadijs Tirol
zorgt alleen maar voor verpozing.
AGENDA 2016
De trip naar het
Zomerparadijs Tirol vult REIZEN LAUWERS dit jaar graag in met een 8-daagse reis
met verblijf in het hotel Gurghtalblick in Nassereith met vertrek op 29 mei, 12
en 26 juni, 24 juli, 8 en 21 augustus en 18 september. Meer info en gratis brochure:
www.lauwers.be
en 070 35 08 18
Het Kursaal
van Oostende wordt ondergedompeld in de sfeer van de kaskraker
The Great Gatsby, een avond vol glitter en glamour met fotoshoots in prachtige
decors, dansinitiaties, een heuse 'Beauty Boudoir' waar de dames zich kunnen
laten opmaken, een accordeonist en een dj met een echte grammofoon, een live
Big Band en uiteraard... een streepje Burlesque als special act.
De zalen van het Kursaal worden in de
glitter en glamour van de jaren 20 gegoten.
Denk aan Art Deco, Black&Gold, grote kristallen luchters, pluimen,
oldtimers en tonnen glitter.
POP-UP BISTRO
Aan eten en drank geen gebrek, want ook
daar hebben de jaren 20 niets dan goeds te bieden. Een glaasje champagne, al
dan niet in combinatie met een oestertje of een cocktail op basis van (legale)
whisky of gin brengt je in de juiste sfeer. In de charmante pop-up bistro
Chambon kan een hapje gegeten worden, want een lege maag feest niet graag.
KOSTUUMWEDSTRIJD
De dresscode is helemaal in het thema van
die roerige periode met voor de dames een mooie jurk met bijhorend kort
bob-kapsel. De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een
verzameling van keurige maatpakken en smokings, leren Oxford veterschoenen en
een vilten hoed.
Een kostuumwedstrijd zet de bezoekers met de mooiste outfits in de prijzen. Breng samen met Bal Rat Mort het bloeiende uitgaansleven
van de roaring twenties weer tot leven en ga volledig los op de Charleston!
Het ACCES hotel is slechts op 200 meter van het Kursaal Oostende gelegen
(zelfde straat).
De ideale plaats dus om te overnachten voor en na het feestvieren.
BAL DU RAT MORT
ARRANGEMENT
HOTEL ACCES
·aankomst zaterdag 5 maart 2016
·1 overnachting in een kamertype naar keuze
·uitgebreid ontbijtbuffet
·welkomstdrink
·toegangsticket voor Bal Du Rat Mort Kursaal
Oostende
·late check out op zondag 6/3/2016 om 17u (ipv 11u)
Prijs 1 persoon: 89 euro (in plaats van 131 euro ) Prijs 2 personen: 119 euro (in
plaats van 202 euro )
Extra
nacht(en) kamer ontbijt is mogelijk:
Prijs
extra nacht 1 persoon: 74 euro Prijs extra nacht 2 personen: 88 euro
Kamers zijn op basis van beschikbaarheid.
Prijzen zijn exclusief toeristenbelasting 2.50 euro per kamer per nacht
Reservaties kunnen ook telefonisch 059 80 40 82 of per mail naar
info@hotelacces.be
ALVERINGEM
Feest bij de familie Messiaen en het team van De VeurnAmbachtse. Chef Joris
Messiaen, chef van de horecazaak t Potje Paté, werd zopas opgenomen bij de Orde
der 33 Meesterkoks van België als Toque Blanche, op één na de hoogste
onderscheiding voor chefs.
De VeurnAmbachtse en t
Potje Paté zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Joris Messiaen bijzonder
gelukkig met de intronisatie vertelt: Van alle erkenningen en awards die ons
bedrijf de jongste jaren mocht ontvangen is de titel van Toque Blanche zonder
meer een der belangrijkste voor t Potje Paté. De toekenning gebeurt immers
door professionelen en collegas restauranthouders. Ik draag deze erkenning dan
ook graag op aan de keuken van ons restaurant, waar we voortdurend streven naar
topkwaliteit uit eigen atelier en de Westhoek, maar tegelijk aan het voltallig
team van De VeurnAmbachtse die telkens klaarstaat om ons culinair te
verwennen.
PERFECTIE TROEF
Toque Blanche Joris Messiaen
wil van t Potje Paté een ontmoetingsplaats voor smulpapen maken: Ik stel me
iedere dag in vraag. De menukaart is mijn evolutie in de keuken, een groeiende
nieuwsgierigheid, elke dag op zoek naar de perfecte producten, foodpairing en
nieuwe kooktechnieken die we proberen eenvoudig toe te passen. t Potje Paté
wil The place to be for Foodies worden. Zoveel is zeker. Op onze kaart staan
vanzelfsprekend de producten van ons atelier De VeurnAmbachtse centraal. Ik probeer
hier creatief mee om te springen op de meest eenvoudige manier. Maak het niet
te ingewikkeld, want topproducten prijzen zichzelf. Het vers vlees wordt nog zoals het
hoort enkele weken gerijpt. De binding van de eiwitten verandert en onder
inwerking van enzymen worden de ketens korter en het vlees malser, terwijl de
smaak zich verdiept. 't Potje Paté staat voor herontdekking van ambachtelijke
streekproducten en gastronomische delicatessen. Daarom ook werd onder mijn
initiatief de Orde van ons Potjesvlees opgericht, met dit jaar een Europese
erkenning voor Potjesvlees uit de Westhoek.
Hostellerie Kemmelberg uit het West-Vlaamse Kemmel-Heuvelland
is zopas door TRIPADVISOR als winnaar in de categorie De 25 beste kleine
hotels in België waarbij ze de fel begeerde trofee Travellers Choice Awards
2016 voor hotels in de wacht slepen.
TripAdvisor organiseerde voor de 14de maal
deze prestigieuze prijs en zet hiermee s werelds beste gelegenheden op een rij,
gebaseerd op de miljoenen beoordelingen en meningen die in een jaar zijn
verzameld van reizigers uit de hele wereld. Er zijn winnaars geselecteerd in de
categorieën Beste hotels, Voordeligste hotels, B&Bs en pensions,
Luxehotels, Servicehotels en Kleine hotels. De kenmerken van Travellers'
Choice-winnaars zijn opvallende service, kwaliteit en waarde.
DANK AAN TEAM
Philippe Vercoutter, die samen met Kristine De Loose
Hostellerie Kemmelberg uitbaat, is bijzonder verheugd over deze prijs: Sinds
eind 2012 zijn we letterlijk dag en nacht bezig met de renovatie en uitbouw van
ons charmehotel, dat een traditie van meer dan 60 jaar in gastvrijheid en
gastronomie heeft. Het doet dan ook zonder meer deugd om te zien dat s werelds
grootste reiswebsite dit ook opmerkt. Een TRIPADVISORPRIJS winnen is immers
niet zo evident. Volgens TRIPADVISOR betekent dit dat je tot de top 1% behoort,
of anders gezegd: 99% van de overige hotels scoren minder. We stijgen zelfs nog
een plaatsje in vergelijking met vorig jaar en klimmen van de 20ste naar de 19de
plaats. Tot op vandaag hebben maar liefst 88% van de gasten op TRIPTADVISOR aan
gegeven dat we ofwel een zeer goed of een uitstekend
hotel zijn. Kristine en ik wensen onze talrijke gasten en ons voltallig team,
die dit allemaal mogelijk maakte, hiervoor hartelijk te danken. Dit is evenwel
niet het einde, maar een nieuwe stap naar nog beter.
TOPHOTEL
Barbara Messing, Chief Marketing Officer Tripadvisor, is
blij met de kwaliteit van de gekozen tophotels: We willen alle gelegenheden
feliciteren die een Travellers Choice Award voor hotels hebben gewonnen. Als reizigers overwegen waar ze hun volgende
reis zullen boeken, zouden ze de winnaars van deze award moeten bekijken die al
miljoenen leden van de TripAdvisor - community hebben overtuigd. Het is alvast
een uitstekende leidraad.
Om TripAdvisor-reizigersbeoordelingen en meningen van
Hostellerie Kemmelberg te bekijken, gaat u naar http://tinyurl.com/hwugxj3 .
Alle winnaars van de Travellers Choice Awards 2016 zijn te vinden op
www.tripadvisor.nl/TravelersChoice-Hotels.
En om het helemaal rond te maken, reizigers kunnen alles
ook volgen op Twitter via #travellerschoice.
Hotel
Prinsenhof in hartje Brugge ontving van TripAdvisor voor het derde jaar op rij
de titel Beste Kleine Hotel van
België. De Travellers Choice Award wordt jaarlijks toegekend op basis van ruim
250 miljoen beoordelingen op de website. Van de 1854 reizigers die een
beoordeling schreven, waren er 1631 die het hotel uitstekend vonden.
Hotel
Prinsenhof, bekroond met het Q-label, werd in 2014 en 2015
door bezoekers van de Tripadvisor website ook al uitgeroepen als beste kleine
hotel in België. Vandaag behaalt het Brugse hotel ook in de categorie Hotels met de beste Service de eerste
plaats.
De
zaakvoerders Thierry Lemahieu en Katrien Soenen zijn bijzonder verheugd om nog
maar eens in de prijzen te vallen: We zijn zeer verheugd met deze prijs. Het
is een mooie bekroning voor al het werk van het afgelopen jaar. Gastvrijheid en klantentevredenheid liggen ons nauw aan het hart. Het doet deugd dat
onze bezoekers daar ook zo over denken.
LUXUEUS GENIETEN
Ook
al ben je slechts een dag, een weekend of zo maar even op toeristisch bezoek in
Brugge, laat je dan tijdens je verblijf optimaal verwennen. En waar kan dat
beter dan precies daar waar de Graven van Vlaanderen, Maria van Bourgondië en
onder andere Filips II ooit geschiedenis schreven: in Hotel Prinsenhof, hartje
stad.
Waar
ooit het Kasteel Prinsenhof werd opgetrokken en hertogen en graven zich te goed
deden aan de geneugten des levens, vertroetelen Katrien Soenen en Thierry Lemahieu
vandaag de gasten met klasse in Hotel Prinsenhof. De historische plek dateert
uit de 14de eeuw, het huidige gebouw begin 20ste eeuw,
voormalig eigendom en gegoede Brugse kolenhandelaar. Het pand kwam in 1985 in
handen van Frans Soenen en Rosanne Vandeputte. De immense woonst bracht hen op
het idee om het om te vormen tot een hotel. Acht maanden later was Brugge op 1
augustus 1986 een parel rijker. Zes jaar later nam dochter Katrien de fakkel
over. Samen met eega Thierry Lemahieu bouwden ze het historisch pand uit tot
een luxueus hotel met zestien kamers.
TOPLUXE
Elke
kamer heeft zijn eigen identiteit. Opgetrokken in de traditionele stijl zorgen
de kleurcombinaties van de stoffen voor een rustgevend gevoel. De kamer is
voorzien van alle moderne snufjes, inclusief lap-top safe, DVD-CD-speler en
ruime badkamer, al dan niet met bubbelbad en regendouche. Het Bourgondisch
interieur is rijk aan antieke kroonluchters, unieke wandtapijten en gelijste
plafonds, een geheel dat bij het binnenstappen je meteen overspoelt met rust.
De
eigenaars maken er een erezaak van om het hotel doorlopend aan te passen aan de
noden van de veeleisende klant. Door de kleinschaligheid van het Prinsenhof
bezorgen Katrien en Thierry de gast een perfecte en persoonlijke service. Zo is
er iedere avond een turn-down service voorzien, zodat de gast na een avondje
uit of gastronomisch feestje kan overnachten in een weerom perfecte kamer. Het
weerbericht voor de volgende dag ligt op het bed en een snoepje helpt je meteen
naar het dromenland. s Morgens brengt een verkorte versie van je vertrouwde
krant het jongste nieuws. Een weelderig ontbijtbuffet met koude en warme
gerechten zet de nieuwe dag knap in. Opgediend in de antiek gemeubelde en geclimatizeerde
zaal, het einde.
EIGEN PARKING
Hotel
Prinsenhof is een meester in het bezorgen van de nachtrust, privacy en
gemoedsrust, maar waakt tegelijk in een afgesloten parkeerhaven over je wagen,
met rechtstreekse toegang tot het hotel. Een weelde, hartje stad.
Is
er geen restaurant Brugge telt immers tientallen culinaire tempels dan
zorgt de 24 uur op 24 uur roomservice graag voor het stillen van de kleine
honger.
Ze zijn er weer, de
heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en
hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele
heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants,
maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio met kleppers als Kris
Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan Couttenye (t Hommelhof in
Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder andere Gery Plancke in
Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de
hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2016 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 19, zondag 20, donderdag 24 en
zaterdag 26 maart 2016 voor de 18de keer uit om de weg van de hopscheuten
te ontdekken. Je bezoekt een hopboerderij waar gidsen je alles vertellen over
de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens de lunch serveert de Chef een
overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in welk restaurant), gevolgd door
een culinaire wandeling door Poperinge met bezoek aan de keuken en of atelier
van vier producenten. Een drink sluit de dag af. Deelnemen kan tegen de prijs
van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be